#


​ Paus krijgt pensioen van 2.500 euro

Paus krijgt pensioen van 2.500 euro


Benedictus XVI zou een pensioen van 2.500 euro per maand krijgen wanneer hij eind deze maand aftreedt als paus, meldt de Britse krant The Telegraph. Het is nog niet bevestigd door het Vaticaan maar de officiële woordvoerder, Federico Lombardi, liet wel optekenen dat de paus niets tekort zou komen. Waar de leider van de Katholieke Kerk zijn pensioen aan zal spenderen is niet meteen duidelijk. Hij zal ondergebracht worden in het Vaticaan waar hij geen huur moet afdragen. Zijn maaltijden en dagelijkse uitgaven worden betaald door de Vaticaanse staatskas en een katholieke organisatie, Memores Domini, zal voor hem koken en schoonmaken.

Benedictus XVI is echter niet van plan een extravagante levensstijl aan te nemen. Hij zal zich bezighouden met bidden, reflectie en theologisch schrijven. Hij zal zich, naar eigen zeggen, ‘terugtrekken in het verborgene’.
Hij zal zijn kat, piano en andere persoonlijke bezittingen meenemen naar zijn nieuwe woonst. Alle andere zaken zoals officiële correspondentie, vertrouwelijke papieren en meubilair blijven in het Apostolisch Paleis of worden verhuisd naar de bibliotheek of geheime archieven van het Vaticaan.
Omdat het aftreden van een paus op zijn minst ongebruikelijk is, heeft men nog niet beslist of Benedictus XVI zijn naam zal aanhouden of terug als Joseph Ratzinger door het leven zal gaan. Na het aftreden op 28 februari zal er binnen de 15 tot 20 dagen een conclaaf gehouden worden om de nieuwe spirituele leider te verkiezen. Benedictus XVI zal zijn laatste zondagsgebed vieren op 24 februari en zijn laatste toespraak geven op het Sint-Pietersplein op 27 februari.


Nieuwe EU-sancties tegen Noord-Korea


BRUSSEL (AP) — De Europese Unie heeft commerciële en economische sancties ingesteld tegen Noord-Korea om het land te dwingen zijn atoomprogramma op te geven. Dat hebben de 27 ministers van buitenlandse zaken van de EU besloten. Voorts eisen zij dat Noord-Korea afziet van nieuwe tests en zonder verder uitstel het internationale kernstopverdrag ondertekent. Van 26 Noord-Koreanen zijn de tegoeden bevroren. Ook hebben zij een reisverbod opgelegd gekregen. Daarnaast zijn er sancties ingesteld tegen 33 Noord-Koreaanse bedrijven. De export van componenten voor ballistische raketten, zoals bepaalde soorten aluminium, en de handel in Noord-Koreaanse obligaties is verboden.

#

#
#
#
#