#


Burgemeester New York: weg met wegwerpplastic

Burgemeester New York: weg met wegwerpplastic

Michael Bloomberg. © reuters.

 

Michael Bloomberg bindt in zijn laatste jaar als burgemeester van New York de strijd aan met de kunststof polystyreen. Van deze plasticsoort worden onder meer wegwerpbekers en verpakkingsmateriaal voor afhaalmaaltijden gemaakt. Hij zei donderdag het verpakkingsmateriaal te willen weren uit de Big Apple.

De gewraakte kunststof, ook gebruikt voor dienbladen in openbare scholen, is moeilijk te recyclen en breekt niet af. Volgens Bloomberg moet het isolatiemateriaal dan ook hetzelfde lot treffen als loodhoudende verf, dat verboden is in de Verenigde Staten. In verscheidene Amerikaanse steden, waaronder Los Angeles en Seattle, is de aanval op het gebruik van het wegwerpmateriaal ook al geopend.

Bloomberg, die nu 11 jaar op het pluche zit, zei dat New York ‘onafgemaakte zaken’ heeft en ‘maar 320 dagen om het af te maken’. Hij zet in op zijn groene ambities, onder meer recycling en elektrisch vervoer.

De burgemeester gebruikte donderdag per abuis de merknaam Styrofoam om het materiaal aan te duiden. Dit is een merk van Dow Chemical, dat direct liet weten geen bekers, dienbladen of verpakkingsmateriaal voor afhaalmaaltijden te maken.

 


Bijna 1 op 3 kinderen op rand van armoede in Zuid-Europa

 

Een jongen in de rij voor de voedselbank van Athene. © Reuters.

 

Bijna een derde van de kinderen in Griekenland, Ierland, Portugal, Italië en Spanje wordt de armoede in gedreven door bezuinigingsmaatregelen die Europa oplegt om hun staatsschuld in te dijken. Dat meldt de katholieke liefdadigheidsorganisatie Caritas aan Reuters.

Landen in de eurozone die internationale leningen hebben gekregen zijn bezig een generatie te scheppen van slecht gevoede jongeren met weinig vooruitzichten op een baan stelt Caritas, dat daarvoor statistieken van de Europese Unie aanhaalt. “Dit kan het recept worden voor niet één verloren generatie in Europa, maar voor verscheidene verloren generaties”, waarschuwt Caritas.

Leningen
Sinds 2010 hebben Griekenland, Ierland, Portugal en Spanje tientallen miljarden in leningen van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds ontvangen in ruil voor bezuinigingen en hogere belastingen. Italië, dat ook zwaar in de schulden zit, heeft nog geen internationale lening gekregen.

Maar in al die vijf landen valt de start van de toename van het aantal kinderen op de rand van de armoede samen met het hoogtepunt van de crisis in 2008 en neemt die elk jaar toe, tot in 2011. Statistieken voor 2012 zijn nog niet beschikbaar.

Gezinsonvriendelijke besparingen
Caritas wijt de groeiende verarming van kinderen aan de gezinsonvriendelijke besparingen op uitkeringen, stijgende btw en brandstofprijzen. “Het is een feit dat kinderen meer risico lopen in armoede te belanden dan welke andere demografische groep ook”, stelt Deirdre de Burca van Caritas.

 

#

#
#
#
#