#


Europees Centrale Bank pompt 60 miljard per maand in economie

Europees Centrale Bank pompt 60 miljard per maand in economie

De European Central Bank zal tot september 2016 meer dan 1000 miljard euro besteden voor het kopen van staatsleningen van banken en financiële instellingen van landen in de eurozone. Het is de eerste keer dat de ECB schuldpapieren van landen opkoopt.
ECB-voorman Mario Draghi heeft aangekondigd maandelijks 60 miljard euro te besteden om de economie te stimuleren en de lage inflatie aan te pakken en deflatie te voorkomen. Banken krijgen meer financiële ruimte, waardoor ze makkelijker leningen kunnen verstrekken. Sparen wordt ontmoedigd, omdat de spaarrente omlaag gaat.

Beurzen Europa omhoog

De Europese effectenbeurzen gingen donderdagmiddag verder omhoog, nadat de Europese Centrale Bank (ECB) had aangekondigd voor zestig miljard euro per maand aan leningen bij banken op te gaan kopen. De AEX-index in Amsterdam noteerde kort na de bekendmaking van de opkoopplannen door ECB-president Mario Draghi 0,8 procent hoger op 444,38 punten. Daarvoor liet de Amsterdamse hoofdindex een plusje zien van 0,3 procent. De MidKap won 0,4 procent tot 656,0,7 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen gingen tot 0,7 procent omhoog.

Japanse beurs in ban van ECB

De effectenbeurs in Tokio liet donderdag weinig beweging zien. Beleggers hielden hun kruit droog in afwachting van de nieuwe steunmaatregelen in de eurozone, die de Europese Centrale Bank (ECB) naar verwachting later op de dag bekend zal maken. De Nikkei eindigde met een kleine winst van 0,3 procent op 17.329,02 punten. Bij de bedrijven eindigde Toyota nagenoeg onveranderd. Het Japanse bedrijf was in 2014 opnieuw de grootste autofabrikant van de wereld met een wereldwijde verkoop van 10,23 miljoen auto’s. Dat was 3 procent meer dan een jaar eerder. Voor dit jaar verwacht Toyota echter een lichte daling van de wereldwijde verkoop, onder meer vanwege een zwakkere verkoop op de Japanse thuismarkt. Op de andere aandelenmarkten in het Verre Oosten werden kleine winsten geboekt. De Hang Seng-index in Hongkong won 0,7 procent en de All Ordinaries in Sydney steeg 0,5 procent. De Kospi in Seoul eindigde vlak en de Shanghai Composite dikte 0,3 procent aan.

Samsung wil samenwerking aangaan met Blackberry

Samsung wil samenwerking aangaan met Blackberry

Samsung wil Blackberry niet overnemen, maar een samenwerking aangaan met het bedrijf. Daarbij zal Blackberry-technologie in Samsung-apparaten worden gebruikt. Dat zegt Samsung-topman van de mobiele afdeling J.K. Shin tegen The Wall Street Journal. Omdat Samsung en Blackberry de laatste tijd gesprekken voeren, gingen er geruchten over een overname. Die geruchten werden eerder al door Blackberry ontkend, en ook Samsung noemde de berichten ongegrond. Blackberry zou wel een handvol overnameboden hebben afgewezen. “Wij willen samenwerken met Blackberry, maar het bedrijf niet overnemen”, aldus Shin. Volgens de topman zou een overname indruisen tegen de strategie van Samsung. Op welk vlak de twee bedrijven willen gaan samenwerken, wil Samsung niet vertellen. Samsung zegt geen interesse te hebben in de patenten van Blackberry. Het bedrijf heeft zo’n 44.000 patenten; Samsung wijst op de ruim 110.000 patenten die het in 2014 wereldwijd registreerde. Samsung ontwikkelt voor zakelijke klanten van zijn telefoons en tablets al enkele jaren beveiligd platform Knox. Dat platform vertoont gelijkenissen met de zakelijke software van Blackberry. “Wij zijn tevreden over de voortgang van Knox, ook als het gaat om de kwaliteit van de beveiliging en de bescherming die het biedt”, reageert Samsung tegenover de zakenkrant. “We blijven ons ook op de lange termijn op Knox toeleggen.”  In november kwamen Samsung en Blackberry al overeen dat beide bedrijven elkaars mobiele beveiligingssoftware mogen gebruiken. Samsung sloot dergelijke overeenkomsten ook met andere makers van mobiele beveiliging. “Wij waarderen al onze relaties”, aldus Samsung.

Samsung wil samenwerking aangaan met Blackberry

Samsung wil samenwerking aangaan met Blackberry

Samsung wil Blackberry niet overnemen, maar een samenwerking aangaan met het bedrijf. Daarbij zal Blackberry-technologie in Samsung-apparaten worden gebruikt. Dat zegt Samsung-topman van de mobiele afdeling J.K. Shin tegen The Wall Street Journal. Omdat Samsung en Blackberry de laatste tijd gesprekken voeren, gingen er geruchten over een overname. Die geruchten werden eerder al door Blackberry ontkend, en ook Samsung noemde de berichten ongegrond. Blackberry zou wel een handvol overnameboden hebben afgewezen.

“Wij willen samenwerken met Blackberry, maar het bedrijf niet overnemen”, aldus Shin. Volgens de topman zou een overname indruisen tegen de strategie van Samsung. Op welk vlak de twee bedrijven willen gaan samenwerken, wil Samsung niet vertellen. Samsung zegt geen interesse te hebben in de patenten van Blackberry. Het bedrijf heeft zo’n 44.000 patenten; Samsung wijst op de ruim 110.000 patenten die het in 2014 wereldwijd registreerde.

Samsung ontwikkelt voor zakelijke klanten van zijn telefoons en tablets al enkele jaren beveiligd platform Knox. Dat platform vertoont gelijkenissen met de zakelijke software van Blackberry. “Wij zijn tevreden over de voortgang van Knox, ook als het gaat om de kwaliteit van de beveiliging en de bescherming die het biedt”, reageert Samsung tegenover de zakenkrant. “We blijven ons ook op de lange termijn op Knox toeleggen.”  In november kwamen Samsung en Blackberry al overeen dat beide bedrijven elkaars mobiele beveiligingssoftware mogen gebruiken. Samsung sloot dergelijke overeenkomsten ook met andere makers van mobiele beveiliging. “Wij waarderen al onze relaties”, aldus Samsung.

EU nagelt belastingdeal Amazon aan het kruis

EU nagelt belastingdeal Amazon aan het kruis

Dankzij cosmetische fiscale constructies betaalt Amazon bijna geen belasting in de EU. Foto: afp

De Europese Commissie publiceerde voor het eerst documenten over het lopende onderzoek naar de fiscale ruling van Amazon in Luxemburg. In de voorlopige conclusie is Brussel keihard voor de ‘cosmetische’ fiscale constructie, die Amazon toelaat in Europa bijna geen belastingen te betalen.

Slechts 11 werkdagen: zolang duurde het vooraleer Luxemburg de complexe fiscale ruling met Amazon goedkeurde. Het is slechts een van een hele reeks kritische vaststellingen die de Europese Commissie maakt in een brief die vorig jaar op 14 oktober werd opgestuurd aan het Groothertogdom.

In die brief – die geldt als de motivering voor het starten van een grondig onderzoek – trekt de Europese Commissie de voorlopig conclusie dat de belastingvoordelen die de Amerikaanse internetwinkel geniet in Luxemburg in strijd zijn met het Europese recht. Waardoor Amazon volgens de EU een illegaal voordeel geniet ten opzichte van zijn concurrenten.

De belastingdeal is niet alleen ‘in heel korte tijd’ goedgekeurd door Luxemburg, waardoor de Commissie betwijfelt of hier wel de juiste afwegingen over zijn gemaakt. Ondanks een verzoek kreeg Europa ook geen inzicht in details over de Luxemburgse belastingdeal, die inmiddels al ruim een decennium ‘zonder herziening’ van kracht is. Wat volgens de Commissie uitzonderlijk lang is.

Centraal in de omstreden belastingconstructie die Amazon opzette in Europa, staan de geldstromen tussen twee Luxemburgse dochters. Aan de ene kant is er Amazon EU S.à.r.l, ook bekend als LuxOpCo, het Europese hoofdkwartier dat duizend werknemers telt en alle webwinkels in Europa beheert. Aan de andere kant Amazon Europe Technology Holdings SCS of Lux SCS.

De truc? Amazon ontwijkt sluw de belastingen door een groot deel van zijn inkomsten als royalty’s door te sluizen van het ene Luxemburgse dochterbedrijf naar het andere. Concreet geeft de moederholding Lux SCS de intellectuele eigendom voor het gebruik van de Amazon-websites in licentie aan het operationele hoofdkwartier LuxOpCo, dat in ruil daarvoor royalty’s betaalt.

Op zich geen probleem, ware het niet dat Amazon met Luxemburg overeenkwam dat de holding Lux SCS – waar de royalty’s uiteindelijk terechtkomen – slechts een minieme vennootschapsbelasting moet betalen (hoogstens 0,55% van de omzet). Volgens Europa heeft de ‘cosmetische’ constructie dan ook ‘niets te maken’ met de output, de verkopen of de winst van het bedrijf en ontstaat er zo voor Amazon ‘een financiële impuls om de omvang van de royalty’s te overdrijven’.

Extra druk op Juncker

Amazon zelf ontkent dat het een ‘speciale behandeling’ geniet van de overheid in Luxemburg. Maar als uit het EU-onderzoek blijkt dat het bedrijf wel degelijk illegale staatssteun kreeg, dan zou Amazon een enorm bedrag aan achterstallige belastingen moeten ophoesten. Hoeveel is voorlopig niet duidelijk. Volgens de brief draaide LuxOpCo in 2013 een omzet van 13,6 miljard euro, ofwel 20 procent van de totale omzet van Amazon. Luxemburg kan dan weer verplicht worden om de onrechtmatige staatssteun aan Amazon te beëindigen. Maar zover is het nog niet. Zowel Luxemburg als Amazon heeft nog tot de lente de tijd om zich te verdedigen.

Het Europese onderzoek naar Amazon komt overigens niet uit de lucht gevallen. Europa heeft de strijd tegen de belastingontwijking door multinationals al ruim een jaar opgevoerd via gelijkaardige onderzoeken naar belastingdeals die Starbucks, Apple en Fiat afsloten in Nederland, Ierland en opnieuw Luxemburg.

Shell en Qatar Petroleum annuleren project wegens goedkope olie


Shell en Qatar Petroleum annuleren project wegens goedkope olie

Shell en Qatar Petroleum zien af van de bouw van een petrochemisch complex in Qatar. Woensdag werd bekend dat het miljardencomplex in het emiraat niet te realiseren is onder de huidige omstandigheden in de energiesector. Shell en Qatar tekenden in december 2011 een overeenkomst ter waarde van 6,4 miljard dollar (toen 4,8 miljard euro) voor de bouw van het complex in het industriegebied Ras Laffan. Destijds werd de afronding voorzien in 2017. Shell en Qatar Petroleum namen het besluit nadat ‘uit een evaluatie van de ontwerp-, bouw- en inkoopkosten was gebleken dat het project commercieel niet levensvatbaar is’, aldus een persverklaring van Shell. De olieprijs staat vandaag op een historisch laag niveau. Shell, dat een belang van 20 procent in het project zou krijgen, exploiteert met Qatar Petroleum twee grote complexen in het emiraat en investeerde samen met het bedrijf in Singapore en in Brazilië.
De hoofdeconoom van het Internationaal Energieagentschap (IEA) wees er woensdag in Brussel nog op dat de lage prijzen een effect beginnen hebben op het
investeringsgedrag van energiebedrijven. Lage prijzen zorgen er immers voor dat de marges kleiner zijn, waardoor gesnoeid wordt in de investeringen.

 

GM legt drie miljard dollar opzij voor recalls

Het Amerikaanse autoconcern General Motors (GM) heeft een provisie van 3 miljard dollar aangelegd voor de reparaties van tientallen miljoenen wagens die het bedrijf vorig jaar terugriep en voor de schadeloosstelling van de slachtoffers van het probleem met een contactslot, dat tot een veertigtal overlijdens geleid zou hebben. Dat heeft GM woensdag bekendgemaakt. Een deel van het bedrag (1,8 miljard dollar) zal opgenomen worden in de boekhouding van 2014, de rest (1,2 miljard dollar) in het huidige boekjaar. ‘s Werelds grootste autogroep zag zich vorig jaar genoodzaakt om meer dan 30 miljoen wagens terug te roepen, een record. Dat was voornamelijk het geval in de VS, omwille van verschillende mechanische problemen. GM wordt geconfronteerd met een hele reeks klachten in de VS en heeft een fonds opgericht voor de schadeloosstelling van slachtoffers, dat geleid wordt door de bekende advocaat Kenneth Feinberg. Die krijgt een enveloppe van 400 miljoen dollar om minnelijke schikkingen te treffen met de families van slachtoffers. GM, dat deze week het aantreden van de eerste vrouw – Mary Barra – aan het hoofd van het concern viert, toont zich optimistisch voor dit jaar. De autobouwer verwacht een stijging van de operationele winst in vergelijking met 2014, dankzij zijn belangrijkste markten, de VS en China, waar de verkoop het goed doet. Een ander signaal van vertrouwen is dat GM zijn investeringen in 2015 met 1,5 miljard dollar optrekt tot 9 miljard dollar. Die beslissing zal volgens financieel directeur Chuck Stevens gecompenseerd worden door een daling van de administratieve kosten. De reus uit Detroit bevestigt ook nog eens zijn financiële doelstellingen voor 2016, waaronder een terugkeer uit de rode cijfers in Europa.

‘Apple en Foxconn bouwen fabriek voor productie OLED-panelen’

 

‘Apple en Foxconn bouwen fabriek voor productie OLED-panelen’

Volgens een Japanse krant zijn Apple en Foxconn een nieuwe samenwerking aangegaan om een fabriek te openen die exclusief voor Apple OLED-panelen gaat produceren. Hoewel de fabriek pas op zijn vroegst in 2016 zijn deuren opent zou het kunnen betekenen dat Apple op termijn afscheid gaat nemen van LCD-schermen.

Apple gebruikt al jaren LCD-schermen voor zijn computers en mobiele apparaten, maar daar kan weleens verandering in komen nu het bedrijf samen met Foxconn investeert in een nieuwe fabriek voor OLED-panelen. De fabriek zal volgens de Japanse krant worden gebouwd in Taiwan en gaat zo’n 2,6 miljard dollar kosten. Foxconn zou uiteindelijk 5 inch schermen willen produceren met een pixels per inch ratio van 400. Aangezien een Full HD-resolutie van 1920 x 1080 pixels op een 5 inch scherm neerkomt op 440 pixels per inch, zou Apple dan wederom kiezen voor een afwijkende schermresolutie.

Het gebruik van OLED-schermen in smartphones is overigens niet nieuw, veel andere fabrikanten maken al jaren gebruik van OLED-schermen, bijvoorbeeld Samsung.

 

NASA en Nissan gaan samenwerken aan zelfrijdende auto’s

NASA en Nissan gaan samenwerken aan zelfrijdende auto’s© Techzine.nl NASA en Nissan gaan samenwerken aan zelfrijdende auto’s

Een niet erg voor de hand liggende samenwerking maar toch gaan de bedrijven met elkaar samenwerken, ruimteorganisatie NASA en autofabrikant Nissen. De bedrijven slaan de handen ineen om technologie te ontwikkelen voor een zelfrijdende auto.

Nissen wil auto’s ontwikkelen die volledig zelf kunnen rijden op de openbare weg, het doel is om in 2020 de eerste modellen te kunnen verkopen. Een doel dat ook veel andere autofabrikanten hebben. De NASA wil de techniek gebruiken in voertuigen die ze op andere planeten willen neerzetten. Indirect gaan Nissan’s straks ook rond rijden op Mars en mogelijk andere planeten en manen.

Beide organisaties hopen vooral van elkaar te kunnen leren, de NASA heeft op dit moment al voertuigen rondrijden op Mars, maar deze worden voornamelijk vanaf de aarde bedient. Nissen heeft al technologie in auto’s die zelf kunnen bepalen of het rijden in een bepaalde richting of situatie mogelijk is. Dat is iets wat de NASA graag wil toevoegen aan toekomstige voertuigen.

Nissen gaat beginnen met het toevoegen van terreinen van de NASA waarop de zelfrijdende auto’s kunnen worden ingezet en getest.

Motorola wordt luxemerk van Lenovo

Motorola wordt luxemerk van Lenovo© Techzine.nl Motorola wordt luxemerk van Lenovo
Onder de veren van nieuwe eigenaar Lenovo zal Motorola zich gaan storten op de ontwikkeling van duurdere smartphones. Dat heeft een topman van Lenovo bekend gemaakt in een interview.

Tegenover The Wall Street Journal verklaart een topman van Lenovo tijdens de CES dat Motorola zich in de toekomst grotendeels zal richten op de ontwikkeling van duurdere smartphones. De prijs van 400 dollar of meer wordt hierbij specifiek genoemd. Afgaande op deze uitspraken zullen we van Motorola voortaan enkel toestellen zoals de nieuwe Moto X (review) en Google Nexus 6 op de markt zien verschijnen.

Het lot van de Moto E- en Moto G-lijn van Motorola staat op losse schroeven met de uitspraken van Lenovo’s topman. De telefoons uit deze serie kosten beduidend minder dan 400 dollar, maar gooien in hun prijscategorie wel hoge ogen. Voor Motorola is de strategiewijziging dus een flinke ommezwaai, want onder Google’s vlag richtte het bedrijf zich juist erg op de ontwikkeling van goedkope toestellen.

 

Microsoft stelt bèta van Office voor Android voor iedereen beschikbaar

Microsoft heeft de bètatest van Office voor Android-tablets voor alle gebruikers geopend. Eerder was het nog nodig om bepaalde handelingen uit te voeren voordat testers werden toegelaten, nu kan iedereen gebruikmaken van de nieuwe software.

De bètatest van Office voor Android is inmiddels al enige tijd aan de gang. Om mee te doen aan de test was het nodig om je in te schrijven voor een bepaalde groep op Google+. Die eis heeft Microsoft deze week laten vallen, waardoor iedereen aan de slag kan gaan met Office voor Android-tablets.

De previews van Excel, PowerPoint en Word zijn sinds deze week beschikbaar via de Play Store en zijn gratis te downloaden. Wel moet je tablet minimaal draaien op Android 4.4 KitKat, wat een vrij hoge eis is. Uit de nieuwste cijfers van Google blijkt dat 39 procent van alle Android-systemen op deze versie van het besturingssysteem werkt. De schermgrootte moet minimaal 7 inch bedragen.

De nieuwe Office-applicaties voor Android-tablets zijn gratis te downloaden in de Play Store:

Microsoft Excel Preview

Microsoft PowerPoint Preview

Microsoft Word Preview

​Brent even onder $50 per vat

Brent even onder $50 per vat

Een BP olieplatform in de Noordzee voor de kust van Schotland. Reuters

De prijs van een vat Brent-olie dook woensdagochtend even onder de $50, het laagste punt sinds mei 2009, maar weer opgelopen toen later op de ochtend bekend werd dat de inflatie in de eurozone negatief is geworden.

Iets voor half tien ‘s ochtends bereikte de olieprijs $49,66 per vat Noordzee-olie. Daarna kroop de olieprijs weer op. Aanvankelijk langzaam, maar nadat om elf uur ‘s morgens bekend werd dat de eurozone geen inflatie meer heeft maar 0,2 procent deflatie, ging de prijs harder omhoog tot boven de slotkoers van een dag eerder.
Ook de prijs van WTI-olie daalde woensdag. Om half tien kostte een vat Amerikaanse olie $46,83.

Vraag en aanbod

De olieprijs is sinds de zomer vorig jaar met meer dan 50% gekelderd. Een zeer hoge olieproductie uit de Verenigde Staten, de onwil bij de Organisatie van olie-exporterende landen (Opec) om haar productieplafond te verlagen, en tegenvallende economische groei in China en Europese economieën worden genoemd als oorzaken van de prijsval.

 

‘Apple Watch verschijnt eind maart’


Apple is bezig de laatste hand te leggen aan de software voor de Apple Watch. Het langverwachte gadget is daarmee op schema om eind maart gelanceerd te worden in de Verenigde Staten. Dat hebben bronnen die bekend zijn met de situatie gemeld aan 9to5Mac.

Apple gaf eerder al aan dat het slimme horloge begin 2015 op de markt zou verschijnen. Hoofd retail van Apple, Angela Ahrendt, was iets specifieker in een videoboodschap aan het winkelpersoneel. Ze sprak over een lancering in de lente van 2015, na het Chinese Nieuwjaar.

Het winkelpersoneel krijgt volgens bronnen een uitvoerig trainingsprogramma om bekend te raken met de Apple Watch. Een of twee vertegenwoordigers per Amerikaanse Apple Store worden overgevlogen naar Apple kantoren in Cupertino, Californië en Austin waar ze uit eerste hand onderricht krijgen over het slimme horloge. Deze trainingsprogramma’s zouden plaatsvinden van 9 tot 16 februari. Vervolgens geven de vertegenwoordigers de opgedane kennis door aan het overige winkelpersoneel.

Onverwacht oponthoud bij de softwareontwikkeling of fabricage kan er voor zorgen dat de Apple Watch toch later verschijnt. Maar een lancering eind maart lijkt op dit moment de planning te zijn. Het is niet bekend of het horloge ook direct buiten de VS gelanceerd wordt. De Apple Watch werd in september gepresenteerd door Apple. In Amerika gaat het goedkoopste model 349 dollar (293 euro) kosten.

Poetin wil stoppen met gaspijp naar Zuid-Europa

Poetin wil stoppen met gaspijp naar Zuid-Europa

De Russische president Poetin wil stoppen met de bouw van een gaspijp van Rusland naar Bulgarije, onder de Zwarte Zee.
Volgens Poetin wil de EU niet meewerken aan het zogeheten South Stream-project.  “Als Europa South Stream niet wil uitvoeren, dan voeren we het niet uit”, zei hij op een persconferentie met de Turkse president Erdogan in Ankara. De South Stream-pijpleiding zou Zuid-Europa van gas moeten voorzien en zou niet via Oekraïne lopen, zoals veel andere pijpleidingen tussen Rusland en Europa.

De route van de South Stream pijpleiding South Stream Transport ANP

Via Turkije

Er loopt ook al een gaspijp van Rusland naar Europa via Turkije. Poetin zei op de persconferentie meer gas naar Turkije te zullen sturen als alternatief voor het South Stream-project. De EU wil minder afhankelijk worden van Russisch gas, mede vanwege het conflict in het oosten van Oekraïne.

Lunch onder invloed humeur op werk

Lunch onder invloed humeur op werk

Het humeur van iemand op de werkvloer heeft invloed op wat er wordt gegeten voor de lunch.
Dit blijkt uit onderzoek van Gaviscon onder 2.000 werknemers, schrijft Daily Mail.
Werknemers die een slechte dag op het kantoor hebben, zijn sneller geneigd om slecht en ongezond te eten. Daartegenover staat dat degenen die zich goed voelen op werk juist kiezen voor een gezonde lunch, zoals een salade of een broodje met weinig calorieën. Meer dan driekwart van de respondenten zegt dat hun humeur op het kantoor “zeker” invloed heeft op wat zij eten tijdens de lunch. De helft zegt te kiezen voor een gezonde lunch als zij vrolijk zijn.

Excuus

Iets meer dan de helft schuift de “gezonde plannen” die zij hadden voor de lunch opzij wanneer ze een slechte dag hebben en nemen dan sneller een pizza of hamburger. Zeven op de tien zegt dan ook dat een slecht humeur een excuus is om ongezond te eten. Een derde van de respondenten omschrijft de werklunches als “vet”, terwijl 45 procent zegt dat hun normale lunch “behoorlijk gezond” is. Gemiddeld besteden de respondenten zes minuten aan hun lunch en eten zij drie keer per week achter het bureau. Per jaar eet een werknemer gemiddeld 38 keer ongezond vanwege het slechte humeur en is daarbij 222 dollar kwijt.

Rusland scherpt boycot aan

Rusland scherpt boycot aan

Rusland boycot ook groente en fruit uit Oekraïne omdat die mogelijk uit EU-landen komen. De Russische inspectie Rosselkhoznadzor zegt dat Europese telers de boycot omzeilen door groente en fruit via Oekraïne naar Rusland te exporteren. Er komen volgens de inspectie te veel goederen binnen die geen etiket hebben. Dat zou erop wijzen dat de producten niet uit Oekraïne komen maar afkomstig zijn van telers uit EU-Landen.

Groente en fruit op een markt in Moskou AFP

Blanco kistjes

Eerder al meldde het Algemeen Dagblad dat de Nederlandse telers hun groente en fruit via Turkije naar Rusland proberen te exporteren. Exporteurs zouden de producten in blanco kistjes naar Turkije overbrengen. Daar zouden ze met een sticker ‘Made in Turkey’ naar Rusland worden getransporteerd. Rusland stopte deze zomer de import van levensmiddelen uit de EU en andere westerse landen. De boycot was een reactie op de sancties die Europa en andere westerse landen Rusland hebben opgelegd vanwege de Russische bemoeienis met Oekraïne. Vorig jaar exporteerden Nederlandse telers nog voor 180 miljoen euro aan groenten en fruit naar Rusland. De prijs van appels en peren in Nederland is mede door de boycot inmiddels gehalveerd. Een woordvoerder van de belangenvereniging van boeren en tuinders LTO geeft geen commentaar op de beschuldigingen dat de boycot omzeild wordt. Hij zegt daar geen zicht op te hebben. Ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zegt niet te weten of Nederlandse telers via Oekraïne naar Rusland exporteren. “Wij controleren de etiketten vanwege de voedselveiligheid. Maar als die etiketten er niet op zitten, betekent dat niet direct dat de boycot wordt omzeild,” zegt de NVWA. De laatste maanden is de voedsel- en warenautoriteit vier gevallen tegengekomen van gesjoemel met etiketten. “Dat aantal is de afgelopen tijd niet toegenomen.”

#

#
#
#
#