#


​ Facebook verdrievoudigt winst

Facebook verdrievoudigt winst


Facebook heeft in het eerste kwartaal van dit jaar drie keer meer winst geboekt dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit de cijferpresentatie van de sociale netwerksite.
De nettowinst steeg van 219 miljoen dollar tot 642 miljoen dollar en de omzet steeg met 1 miljard dollar tot 2,5 miljard dollar. De inkomsten uit advertenties op mobieltjes en tablets waren goed voor 59 procent van de totale omzet. Een jaar eerder was dat nog 53 procent.
Hoewel de uitgaven aan advertenties in de digitale wereld stijgen, heeft Facebook juist het aantal reclame-uitingen in de tijdlijn van gebruikers aan banden gelegd om irritaties te voorkomen. Het bedrijf werkt aan een dienst die andere apps in staat stelt om potentiële klanten te benaderen op basis van de gebruikersgegevens die Facebook heeft verzameld.
Het bedrijf, dat in februari de berichtendienst WhatsApp kocht voor 19 miljard dollar, had in de afgelopen maanden 1,28 miljard maandelijks actieve gebruikers. Behalve WhatsApp moet ook het vorige maand voor 2 miljard dollar ingelijfde ‘virtual reality’-bedrijf Oculus VR voor verdere groei zorgen. Facebook maakte ook bekend dat financieel directeur David Ebersman het bedrijf gaat verlaten. Hij wordt opgevolgd door de van online spelletjesmaker Zynga afkomstige David Wehner.

Golf van moorden tijdens politiestaking in Brazilië

Golf van moorden tijdens politiestaking in Brazilië

© reuters. Een plunderaar gisteren in Salvador.

In de Braziliaanse stad Salvador zijn in twee dagen tijd zeker 39 doden gevalen, onder wie twee agenten. Een tweedaagse staking van de Braziliaanse politie leidde tot chaos en wetteloosheid in de stad waar over amper twee maanden het WK-voetbal wordt gehouden.

  • © reuters.
    De regering zette zesduizend militairen in.
  • © reuters.
    Een geplunderde winkel.

Volgens lokale media moesten vooral supermarkten en winkels het ontgelden. Door massale plunderingen zagen veel winkeliers zich genoodzaakt waren hun bedrijven te sluiten.  Salvador is een populaire toeristische bestemming, maar ook een van de meest criminele steden van Brazilië. De toeristische plekken zijn redelijk veilig, de sloppenwijken zijn dat absoluut niet. Tijdens de 48 uur durende afwezigheid van de politie steeg het aantal doden per dag ver boven het gemiddelde. Vorig jaar april lag het gemiddelde aantal moorden per dag op ongeveer 2,5. Van 2000 tot 2010 steeg het aantal moorden met 400 procent tot 41,1 moorden per 100.000 inwoners. De politie en het stadsbestuur liggen al lange tijd overhoop over de lonen. Het is niet de eerste keer dat de politie in de staat Bahia vlak voor een belangrijk evenement in staking gaat. In 2012 ging de politie aan de vooravond van carnaval in staking en ontketende daarmee een soortgelijke misdaadgolf: in twaalf dagen tijd kwamen meer dan honderd mensen om het leven door misdrijven.

De regering van Dilma Rousseff stuurde federale politie naar de metropool. Ook werden 6.000 militairen ingezet. ‘Het is onacceptabel dat de veiligheid van de inwoners van Bahia in gevaar is’, liet Rousseff gisteren via Twitter weten. De staking werd gisteren beëindigd, nadat die door de rechter was verboden.

Salvador is met 3 miljoen inwoners de derde stad van Brazilië. Het Nederlands elftal speelt op 13 juni in Salvador de eerste groepswedstrijd tegen Spanje. In totaal worden er zes wedstrijden in de stad gespeeld, waaronder Duitsland-Portugal en een kwartfinale.

  •  © REUTERS.
  • © REUTERS. Het Arena Fonte Nova stadion in Salvador.

BlackBerry twijfelt over maken van smartphones

BlackBerry twijfelt over maken van smartphones

© epa.

Als BlackBerry niet op korte termijn winst boekt op het maken van smartphones, stopt het bedrijf met de productie ervan. Dit zegt directeur John Chen in een interview met Reuters. BlackBerry verdiende het laatste kwartaal nog maar 37 procent van zijn geld met de verkoop van smartphones. Momenteel kost het maken van de toestellen meer geld dan de verkoop oplevert. ‘Als ik geen geld kan verdienen aan smartphones, blijf ik niet actief op de telefoonmarkt’, aldus Chen.

Mede door de onthullingen van Edward Snowden over de spionagepraktijken van geheime diensten richt het techbedrijf zijn pijlen op het maken van software rond beveiligde communicatie en beveiligd chatten via de chatapplicatie BBM. BlackBerry wil dan ook niet de strijd met WhatsApp aangaan, maar zich juist onderscheiden door de nadruk te leggen op de beveiliging van BBM.
Chen voelt zich genoodzaakt om snel in te grijpen. Eerder sloot hij al een deal met Foxconn voor het produceren van goedkopere Blackberry 10-smartphones, maar deze verkopen nog niet zo goed als werd gehoopt. De ‘oude’ BlackBerry-toestellen die draaien op OS 7 worden nog altijd beter verkocht.

​Pc-markt blijft krimpen ondanks vervanging Windows XP

Pc-markt blijft krimpen ondanks vervanging Windows XP

De wereldwijde pc-markt blijft krimpen. Ook het vervangen van computers met Windows XP zorgt niet opnieuw voor een opleving van de pc-markt.
Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau’s IDC en Gartner. Eerder werd bekend dat de Nederlandse pc-markt in het vierde kwartaal van 2013 onverwachts groeide. De onverwachte groei was te danken aan bedrijven die hun Windows XP-computers vervingen door een nieuwer model. Microsoft is vanaf 8 april gestopt met de officiële ondersteuning voor Windows XP. Hoewel de pc-markt krimpt, hadden analisten een sterkere daling verwacht. Volgens IDC is het aantal verscheepte pc’s met 4,4 procent gedaald ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2013. In totaal zijn er volgens het onderzoeksbureau wereldwijd 76,6 miljoen pc’s verscheept.

Gartner

Gartner rapporteert een totaal van 73,4 miljoen pc’s en een daling van 1,7 procent ten opzichte van het eerste kwartaal in 2013. Beide onderzoeksbureau’s melden dat het vervangen van Windows XP-computers nog wel bijdraagt aan de lichte krimp van de pc-markt.
“De verschuiving naar mobiele apparaten gaat hoogstwaarschijnlijk niet stoppen”, aldus IDC. “Maar er is ruimte voor de pc-markt om te stabiliseren. De kans dat de pc-markt nog gaat groeien, blijft echter zeer klein.”

 

Google scherpt Gmail-beveiliging aan

 

 

© epa.

 

 

 

Google heeft twee stappen gezet om de veiligheid van Gmail aan te scherpen. Voortaan wordt altijd een veilige HTTPS-verbinding gebruikt bij het bekijken en verzenden van e-mail. Ook worden alle berichten vanaf nu door Google versleuteld. Tot nu toe was het ook nog mogelijk om de HTTPS-optie zelf uit te zetten. ‘Deze verandering betekent dat niemand je berichten stiekem mee kan lezen, of je nou een openbaar draadloos netwerk gebruikt of inlogt op je computer, telefoon of tablet’, schrijft Google in een blogpost. Verder wordt ’100 procent’ van de e-mails versleuteld als de gegevens van datacenter naar datacenter gaan. ‘Hiermee zorgen we ervoor dat berichten niet alleen veilig zijn als ze van jou naar de servers van Gmail worden verstuurd, maar ook als dat binnen de datacenters van Google gebeurt.’

De zoekreus doet niet mysterieus over de aanleiding. ‘Het werd een prioriteit na de onthullingen van afgelopen zomer.’ Waarschijnlijk doelt Google daarmee op de spionagepraktijken van geheime diensten als de NSA, die door klokkenluider Edward Snowden aan het licht kwamen.

OESO schort gesprekken met Rusland op

OESO schort gesprekken met Rusland op

Rusland kan voorlopig geen lid worden van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). De organisatie heeft de toetredingsonderhandelingen met Moskou opgeschort.

Foto: AFP
Dat is donderdag bekendgemaakt in Parijs. De lidstaten hadden gevraagd om de gespreken met de Russen voorlopig stop te zetten. Ze willen zo Rusland onder druk zetten in de aanloop naar het referendum op de Krim over afscheiding van Oekraïne.
De OESO is een samenwerkingsverband van 34 landen om sociaal en economisch beleid te bespreken en te coördineren. De organisatie is ooit opgezet als een soort ‘economische NAVO’ van landen die geloven in democratie en de markeconomie.
Behalve grote economieën als Duitsland en de VS zijn inmiddels ook opkomende landen als Mexico lid. Voor de toetredingsgesprekken met Rusland is in 2007 het groene licht gegeven.

VS spreekt strategische oliereserve aan

VS spreekt strategische oliereserve aan

De Verenigde Staten gaan voor het eerst in 24 jaar olie uit de strategische reserves op de markt brengen. Dat meldde het Amerikaanse ministerie van Energie woensdag.

Foto: Thinkstock

De eerste verkoop uit de strategische reserve sinds de inval van Irak in Koeweit in 1990 moet volgens het ministerie worden gezien als een test ”voor de capaciteiten van het systeem in het geval van een verstoring”.

Het Witte Huis liet weten dat de actie losstaat van de spanningen op de Krim en mogelijke sancties tegen Rusland. De test zou al lange tijd in de planning staan.

Analisten zien in het tijdstip van de aankondiging echter een belangrijk signaal aan Rusland, mede omdat het type olie waar het om gaat veel lijkt op de olie die normaal gesproken uit dat land wordt geïmporteerd.

Op de markt

Olie uit de strategische reserves is de afgelopen jaren vaker op de markt gebracht, maar het is de eerste keer sinds 1990 dat het om een officiële test gaat. Die moet uitwijzen of pijplijnen olie naar raffinaderijen kunnen brengen in het geval van een crisis.

Het wereldwijde aanbod van olie staat naast de spanningen rond Rusland ook onder druk door onrust in belangrijke olieproducerende landen als Venezuela en Nigeria en door de sancties tegen Iran.

Economie VS groeit minder sterk, groei India neemt weer af

Economie VS groeit minder sterk, groei India neemt weer af

De Amerikaanse economie is in het vierde kwartaal van 2013 minder sterk gegroeid dan eerder werd gedacht. Dat blijkt uit een nieuwe raming die het Amerikaanse ministerie van Handel vrijdag heeft gepubliceerd.
Volgens de nieuwe schatting groeide de Amerikaanse economie vorig kwartaal met 2,4 procent op jaarbasis. Eerder werd een groei met 3,2 procent gemeld. Economen voorspelden gemiddeld een bijstelling tot 2,5 procent. Zowel de uitgaven van consumenten, de voorraden van bedrijven als de export groeiden minder dan eerder werd geschat. Die effecten kwamen bovenop de rem die de tijdelijke sluiting van de Amerikaanse overheid eind vorig jaar zette op de groei. In heel 2013 werd de Amerikaanse economie 1,9 procent groter. Economen verwachten dat de groei later dit jaar aantrekt, onder meer doordat het tempo waarin de overheid bezuinigt, afneemt. In het eerste kwartaal heeft de economie nog wel veel last van de aanhoudend strenge winter in grote delen van het land. India kampt met een hoge inflatie, waardoor de rente in het land ook hoog is. Die hoge rente drukt de uitgaven en investeringen, wat weer een rem zet op de economische groei. De economische groei van India is vorig kwartaal verder afgezwakt. Dat blijkt uit cijfers die de Indiase overheid vandaag publiceerde. De Indiase economie groeide in de laatste 3 maanden van vorig jaar met 4,7 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2012, na een plus van 4,8 procent in het voorgaande kwartaal. Daarmee lag de groei voor het vijfde achtereenvolgende kwartaal lager dan 5 procent, terwijl de afgelopen 10 jaar bijna jaarlijks een groei van minstens 8 procent werd gerealiseerd.

India kampt met een hoge inflatie, waardoor de rente in het land ook hoog is. Die hoge rente drukt de uitgaven en investeringen, wat weer een rem zet op de economische groei. De inflatie wordt mede aangejaagd door de stevige daling van de Indiase roepie in de afgelopen maanden, die geïmporteerde goederen duurder maakt.

​Volkswagen wil Scania volledig inlijven

Volkswagen wil Scania volledig inlijven


Volkswagen wil vrachtwagenfabrikant Scania volledig inlijven. Dat maakte de Duitse autoproducent, die al een groot belang in Scania heeft, vrijdag bekend. Volkswagen biedt in totaal 6,7 miljard euro voor de aandelen Scania die het nog niet bezit. De grootste autofabrikant van Europa wil de activiteiten van het Zweedse bedrijf meer in lijn brengen met die van zijn andere vrachtwagenfabrikant MAN. Andere aandeelhouders van Scania zijn daar echter op tegen. Zij willen dat wordt onderzocht of er geen sprake is van belangenverstrengeling als zowel Scania als MAN volledig in handen komt van het Duitse bedrijf.

Volkswagen biedt de andere aandeelhouders 200 kroon per aandeel. Dat is ruim 35 procent meer dan de slotkoers van Scania op vrijdag. Volkswagen bezit bijna 46 procent van de aandelen in Scania en 71 procent van het stemrecht in het bedrijf. Via MAN, dat voor driekwart van Volkswagen is, controleert het bedrijf ook nog een belang van 13 procent dat recht geeft op 17 procent van de stemmen. Volkswagen mikt op een jaarlijkse besparing van 200 miljoen euro via de samenwerking tussen MAN, Scania en de andere autodivisies van het concern. Op termijn zouden de voordelen nog verder kunnen oplopen. Het Duitse bedrijf maakte vrijdag ook zijn jaarcijfers bekend. Daaruit bleek dat de omzet van het concern vorig jaar met ruim 2 procent is gestegen tot 197 miljard euro. De nettowinst halveerde ruimschoots, tot 3,1 miljard euro. De totale verkopen van Volkswagen, dat onder meer ook Audi en Porsche bezit, liepen vorig jaar met 4 procent op tot ruim 9,7 miljoen voertuigen.

Het bedrijf verwacht dat de verkopen dit jaar ”gematigd” verder stijgen. De marktomstandigheden blijven echter moeilijk, onder meer door de hevige concurrentie, de schommelende prijzen van grondstoffen en de onzekerheid op financiële markten.

Air France-KLM in zee met Braziliaans GOL

Air France-KLM in zee met Braziliaans GOL

Air France-KLM breidt zijn samenwerking met de Braziliaanse branchegenoot GOL flink uit. Dat maakte de Frans-Nederlandse luchtvaartgroep woensdag bekend.a

Ook het aantal eigen vluchten naar de belangrijke groeimarkt in Latijns-Amerika wordt uitgebreid, onder meer met drie wekelijke vluchten tussen Parijs en Brasilia. In totaal bieden Air France en KLM vanaf komende zomer 41 keer per week vluchten van en naar Brazilië aan.

Héél belangrijk
Camiel Eurlings, CEO van KLM, legt voor de microfoon van verslaggever Jeroen Stans uit: “De slag met GOL die we aankondigen is van heel groot belang. KLM is onderdeel van een wereldwijd netwerk. We hebben sterke partners in Amerika, China en Afrika. Maar Zuid-Amerika was nog onontgonnen terrein. Brazilië heeft twee grote maatschappijen. Een van de twee was nog aan het zoeken naar welke partners ze wilden hebben. Ik ben ongelooflijk blij dat KLM en Air France de winnende partners zijn. We gaan heel ‘diep’ samenwerken.”

AirFrance-KLM boekte over heel 2013 een nettoverlies van 1,8 miljard euro, vooral door een belastingtegenvaller van bijna 1 miljard euro. Eurlings daarover: “Er is geen sprake van een belastingaanslag. Onze Franse collega’s maken hun balans toekomstproof. Dat vind ik weer een teken dat men doet wat men moet doen om de komende jaren structureel winstgevend te worden. Het heeft geen cash-effect en is daarmee vooral een calculatorische operatie voor de boeken.”

#

#
#
#
#