#


Poetin wil stoppen met gaspijp naar Zuid-Europa

Poetin wil stoppen met gaspijp naar Zuid-Europa

De Russische president Poetin wil stoppen met de bouw van een gaspijp van Rusland naar Bulgarije, onder de Zwarte Zee.
Volgens Poetin wil de EU niet meewerken aan het zogeheten South Stream-project.  “Als Europa South Stream niet wil uitvoeren, dan voeren we het niet uit”, zei hij op een persconferentie met de Turkse president Erdogan in Ankara. De South Stream-pijpleiding zou Zuid-Europa van gas moeten voorzien en zou niet via Oekraïne lopen, zoals veel andere pijpleidingen tussen Rusland en Europa.

De route van de South Stream pijpleiding South Stream Transport ANP

Via Turkije

Er loopt ook al een gaspijp van Rusland naar Europa via Turkije. Poetin zei op de persconferentie meer gas naar Turkije te zullen sturen als alternatief voor het South Stream-project. De EU wil minder afhankelijk worden van Russisch gas, mede vanwege het conflict in het oosten van Oekraïne.

Lunch onder invloed humeur op werk

Lunch onder invloed humeur op werk

Het humeur van iemand op de werkvloer heeft invloed op wat er wordt gegeten voor de lunch.
Dit blijkt uit onderzoek van Gaviscon onder 2.000 werknemers, schrijft Daily Mail.
Werknemers die een slechte dag op het kantoor hebben, zijn sneller geneigd om slecht en ongezond te eten. Daartegenover staat dat degenen die zich goed voelen op werk juist kiezen voor een gezonde lunch, zoals een salade of een broodje met weinig calorieën. Meer dan driekwart van de respondenten zegt dat hun humeur op het kantoor “zeker” invloed heeft op wat zij eten tijdens de lunch. De helft zegt te kiezen voor een gezonde lunch als zij vrolijk zijn.

Excuus

Iets meer dan de helft schuift de “gezonde plannen” die zij hadden voor de lunch opzij wanneer ze een slechte dag hebben en nemen dan sneller een pizza of hamburger. Zeven op de tien zegt dan ook dat een slecht humeur een excuus is om ongezond te eten. Een derde van de respondenten omschrijft de werklunches als “vet”, terwijl 45 procent zegt dat hun normale lunch “behoorlijk gezond” is. Gemiddeld besteden de respondenten zes minuten aan hun lunch en eten zij drie keer per week achter het bureau. Per jaar eet een werknemer gemiddeld 38 keer ongezond vanwege het slechte humeur en is daarbij 222 dollar kwijt.

Rusland scherpt boycot aan

Rusland scherpt boycot aan

Rusland boycot ook groente en fruit uit Oekraïne omdat die mogelijk uit EU-landen komen. De Russische inspectie Rosselkhoznadzor zegt dat Europese telers de boycot omzeilen door groente en fruit via Oekraïne naar Rusland te exporteren. Er komen volgens de inspectie te veel goederen binnen die geen etiket hebben. Dat zou erop wijzen dat de producten niet uit Oekraïne komen maar afkomstig zijn van telers uit EU-Landen.

Groente en fruit op een markt in Moskou AFP

Blanco kistjes

Eerder al meldde het Algemeen Dagblad dat de Nederlandse telers hun groente en fruit via Turkije naar Rusland proberen te exporteren. Exporteurs zouden de producten in blanco kistjes naar Turkije overbrengen. Daar zouden ze met een sticker ‘Made in Turkey’ naar Rusland worden getransporteerd. Rusland stopte deze zomer de import van levensmiddelen uit de EU en andere westerse landen. De boycot was een reactie op de sancties die Europa en andere westerse landen Rusland hebben opgelegd vanwege de Russische bemoeienis met Oekraïne. Vorig jaar exporteerden Nederlandse telers nog voor 180 miljoen euro aan groenten en fruit naar Rusland. De prijs van appels en peren in Nederland is mede door de boycot inmiddels gehalveerd. Een woordvoerder van de belangenvereniging van boeren en tuinders LTO geeft geen commentaar op de beschuldigingen dat de boycot omzeild wordt. Hij zegt daar geen zicht op te hebben. Ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zegt niet te weten of Nederlandse telers via Oekraïne naar Rusland exporteren. “Wij controleren de etiketten vanwege de voedselveiligheid. Maar als die etiketten er niet op zitten, betekent dat niet direct dat de boycot wordt omzeild,” zegt de NVWA. De laatste maanden is de voedsel- en warenautoriteit vier gevallen tegengekomen van gesjoemel met etiketten. “Dat aantal is de afgelopen tijd niet toegenomen.”

​Intel profiteert van vervanging computers bij bedrijven

 

Intel profiteert van vervanging computers bij bedrijven


De Amerikaanse chipfabrikant Intel profiteert van een sterke vraag naar nieuwe computers bij bedrijven.
Mede dankzij de vervanging van oudere apparatuur leverde Intel vorig kwartaal voor het eerst in zijn bestaan meer dan 100 miljoen microprocessoren, terwijl de winst en de omzet groeiden.  Intel meldde dinsdag een omzet van 14,6 miljard dollar (11,5 miljard euro) over het derde kwartaal. Dat was 8 procent meer dan een jaar eerder. De nettowinst ging met 12 procent omhoog, tot 3,3 miljard dollar. Het bedrijf verwacht dat de omzet in de laatste 3 maanden van het jaar uitkomt op 14,7 miljard dollar, met een mogelijke afwijking van 500 miljoen dollar naar boven of  beneden. In het vierde kwartaal van 2013 bedroeg de omzet 13,8 miljard dollar. Analisten rekenen voor het lopende kwartaal gemiddeld op 14,5 miljard dollar aan opbrengsten voor ‘s werelds grootste producent van computerchips. Door: ANP

 

​Microsoft kondigt Windows 10 officieel aan

Microsoft kondigt Windows 10 officieel aan

Microsoft heeft Windows 10 aangekondigd. Het startmenu is weer terug, en de scheiding tussen desktop en tablet is duidelijker. Windows 10 verschijnt halverwege 2015. De opvolger van Windows 8.1 heet niet Windows 9, zoals verwacht werd, maar Windows 10. Het nieuwe besturingssysteem werkt op tablets, laptops en pc’s, maar vervangt ook Windows Phone en werkt op de Xbox One. Windows 10 bevat een aantal grote vernieuwingen ten opzichte van Windows 8 en 8.1. Zo past Windows 10 zich beter aan op het type apparaat waar het op wordt gebruikt. Heeft een gebruiker een tablet, dan wordt de touch-interface getoond die met Windows 8 werd geïntroduceerd. Gebruikers op desktops of laptops zien een meer traditionele weergave, met bureaublad. Ook de startknop en het startmenu zijn weer terug. De knop zit net zoals in Windows 7 en eerder linksonder, en opent een vernieuwd menu met apps, mappen en nu ook interactieve widgets. De taakbalk met veelgebruikte software is ook weer terug onder in beeld. Microsoft zegt dat Windows 10 vooral vertrouwd moet aanvoelen voor gebruikers die van Windows 7 upgraden. “Windows 10 biedt het vertrouwde van Windows 7 met enkele elementen van Windows 8”, zegt hoofd software design Joe Baltimore. Ook nieuw in Windows 10 is Task view. Met die nieuwe knop in de taakbalk kunnen gebruikers een totaaloverzicht van alle open vensters op hun scherm krijgen. Vensters worden dan verkleind, zodat sneller en makkelijker tussen veel verschillende geopende vensters kan worden gewisseld. Ook kunnen gebruikers met Task view meerdere bureaubladen aanmaken. Zo kunnen op één bureublad bijvoorbeeld een kalender en mail-programma worden getoond, terwijl een bureaublad verder een tekstverwerker open staat. Gebruikers kunnen maklelijk tussen meerdere bureaubladen schakelen. In Windows 10 zullen meer apps in een venster werken. In Windows 8 draaiden sommige apps enkel schermvullend, in Windows 10 zal dat meer afhankelijk zijn van het type apparaat waarop het besturingssysteem wordt gebruikt. Windows 10 heeft een speciale touch-weergave die wordt geactiveerd op het moment dat gebruikers hun scherm aanraken. Op die manier moet het besturingssysteem volgens Microsoft logischer aanvoelen op hybride apparaten zoals zijn eigen Surface Tablets, die kunnen wisselen tussen een laptop- en tablet-modus.

In die zogenaamde tablet-modus is het startscherm ook aangepakt. Dat toont niet langer schermvullend blokken met apps, maar toont zulke blokkken kleiner. Bovendien zijn de taakbalk en het startmenu ook in de tablet-modus nog beschikbaar. Knoppen zijn voornamelijk groter, om aantikken makkelijker te maken. Microsoft brengt woensdag 8 oktober een vroege testversie van Windows 10 uit, die ook door consumenten te gebruiken is. De uiteindelijke stabiele versie van Windows 10 verschijnt halverwege 2015. Het is nog onduidelijk hoe het systeem verspreid zal worden, en wat het gaat kosten.

VN waarschuwen voor stijgen voedselprijs om ebola

VN waarschuwen voor stijgen voedselprijs om ebola


Voedsel in landen die zijn getroffen door ebola wordt steeds duurder en zal uiteindelijk zelfs schaars worden. Daar hebben de Verenigde Naties dinsdag voor gewaarschuwd. Als gevolg van de ebola-uitbraak in West-Afrika hebben landen in de regio de grenzen gesloten uit vrees dat ook daar ebola zal toeslaan. Luchtvaartmaatschappijen vliegen niet langer naar de getroffen landen en in de havens leggen steeds minder schepen aan. Dit alles zorgt ervoor dat de import van voedsel fors is afgenomen en dat terwijl veel getroffen landen, zoals Guinee, Liberia en Sierra Leone, juist afhankelijk zijn van graan uit het buitenland. De prijs van voedsel stijgt ook. De prijs voor cassavewortel, een van de basisgoederen in West-Afrika, is op een van de markten in de Liberiaanse hoofdstad Monrovia met honderdvijftig procent gestegen. “Zelfs voor de uitbraak van ebola gaven sommige huishoudens zo’n tachtig procent van hun inkomsten uit aan voedsel”, aldus Vincent Martin, die namens de VN de hulpverlening coördineert. “Nu zorgen de prijsstijgingen ervoor dat voedsel feitelijk buiten hun bereik ligt.” Naar schatting hebben 1,3 miljoen mensen in Guinee, Liberia en Sierra Leone de komende maanden voedselhulp nodig.
De situatie wordt nog eens verergerd doordat de autoriteiten de bewegingsvrijheid hebben ingeperkt. Soms zijn complete dorpen afgesloten van de buitenwereld in een poging de verspreiding van het virus tegen te gaan. Arbeiders kunnen dan niet langer naar de boerderijen waar ze werkten, terwijl de oogst van rijst en mais de komende weken moet plaatsvinden, aldus de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO). De Wereldgezondheidsorganisatie heeft buurlanden gevraagd de grenzen weer open te stellen, omdat ze met de grensblokkades ook voorkomen dat hulp de mensen bereikt die het nodig hebben. “De drie landen die het zwaarst zijn getroffen zijn geïsoleerd. We kunnen onze experts er niet naar toe brengen om hulp te bieden”, aldus WHO-chef Margaret Chan. Ivoorkust besloot maandag de grenzen met Liberia en Guinee dicht te houden, maar wel een humanitaire corridor open te stellen, zodat hulpgoederen de grens overgebracht kunnen worden.

Autobatterijen worden zonnepanelen

Autobatterijen worden zonnepanelen

BRUSSEL (augustus 2014)  —  Onderzoekers van het prestigieuze Massachusetts Institute of Technology hebben een manier gevonden om oude autobatterijen te verwerken tot zonnepanelen. Zo is er niet alleen een goedkope grondstof, maar meteen ook een oplossing voor het vervuilende lood in afgedankte batterijen.

De wetenschappers beschrijven de methode in het tijdschrift Energy and Environmental Science. Ze baseren zich op een recente ontwikkeling in de zonnetechnologie die gebruik maakt het veelbelovende perovskiet, een materiaal dat een erg snelle ontwikkeling doormaakt en zich bijna kan meten met de conventionele zonnecellen.
Dertig gezinnen

Het grote probleem met de perovskiet-zonnecellen is echter het gebruik van lood. Bij de productie daarvan kunnen immers toxische stoffen vrijkomen. Maar precies daar vormen autobatterijen de oplossing, zeggen de onderzoekers. Er hoeft immers geen nieuw lood geproduceerd te worden, en er is meteen een oplossing voor de vele afgedankte autobatterijen.

De onderzoekers toonden aan dat gerecycleerd lood uit de batterijen even goede resultaten behaalt als nieuw materiaal. En omdat de loodhoudende laag voor de zonnecellen amper een halve micrometer dik is, is één autobatterij voldoende om dertig gezinnen van zonnepanelen te voorzien.

De productie is bovendien relatief eenvoudig en zuinig. “Het is een proces bij lage temperatuur, en er zijn minder stappen voor nodig dan voor de productie van conventionele panelen”, zegt medeauteur Po-Yen Chen.
Nieuwe batterijen

Tot nog toe wordt 90 procent van het lood uit oude batterijen gebruikt om nieuwe batterijen te produceren. Maar de snelle evolutie in batterijtechnologie zal daar naar alle waarschijnlijkheid een einde aan maken, want nieuwe, efficiëntere types zoals de lithium-ion batterij zijn aan een snelle opmars bezig. “Daardoor kunnen in de Verenigde Staten alleen al meer dan 200 miljoen oude batterijen afgedankt worden”, zegt hoofdonderzoek Angela M. Belcher. “Dat creëert een enorm milieuprobleem.”

De wetenschappers argumenteren dat de loodhoudende laag volledig ingekapseld zal zijn in andere materialen, waardoor het risico beperkt is dat lood in het milieu terechtkomt. En als de zonnepanelen afgedankt worden, kan het lood gerecycleerd worden in nieuwe panelen.

Apple-medewerkers helpen bij diefstal iPhones

Apple-medewerkers helpen bij diefstal iPhones

Zeven medewerkers van Apple en iemand die bij elektronicaketen Best Buy werkt, zijn opgepakt wegens grootschalig ‘witwassen’ van iPhones. Via een listig plan hielpen ze mee om gestolen apparaten in te ruilen voor normale telefoons, meldt The Register.

© ANP.

Centraal in het complot staat de Apple Store in Fort Lauderdale. De zeven werkten daar en hielpen mee als hun criminele contact in de winkel langskwam om een gestolen telefoon om te ruilen voor een nieuwe. Ze belden dan met hun contact bij Best Buy. Die handlanger zocht het serienummer op van een legale iPhone uit de inventaris van zijn winkel. Gestolen telefoons mogen niet worden geruild voor een goede, maar met de valse serienummers leken de gepikte apparaten helemaal in orde. De medewerkers van Apple kregen per keer tussen de 45 en 75 dollar voor hun medewerking.  Apple vond het verdacht dat er zo veel toestellen werden geruild in de winkel en begon de boel in de gaten te houden. In eerste instantie werden zes medewerkers opgepakt in de zaak, en de zevende gaf zichzelf uiteindelijk aan. De mensen die de iPhones hadden gestolen worden nog gezocht.

Haaien bedreiging voor internetkabels Google

Haaien bedreiging voor internetkabels Google


Archiefbeeld witte haai © bruno.

Google heeft een deel van de onderzeese internetkabels moeten versterken met een soort Kevlar. De kabels werden vernield

door haaien, die er hun tanden in zetten. Kevlar is erg sterk en wordt ook gebruikt in kogelvrije vesten. De internetgigant laat

volgens Telegraph weten dat een deel van de meer dan 160 duizend kilometer aan glasvezelkabels de afgelopen tijd versterkt

moest worden. Hoeveel geld dat kostte, is niet bekendgemaakt. Glasvezel kan informatie tot honderd keer sneller verwerken dan

koperen kabels, maar het materiaal is kwetsbaar. Haaien hebben het af en toe ineens voorzien op datakabels die op de bodem

van de zee liggen. In 1985 werden er voor het eerst haaientanden gevonden in een glasvezelkabel die bij de Canarische eilanden

ligt. Gedacht wordt dat de signalen die door de kabels lopen, voor haaien lijken op de elektrostatische lading van hun prooien.

‘Plaats raketafweer op burgervliegtuigen’

‘Plaats raketafweer op burgervliegtuigen’

Commerciële vliegtuigen moeten worden voorzien van systemen die radargestuurde raketten kunnen tegenhouden. Daarvoor pleitte de Amerikaanse senator Mark Kirk vrijdag in een interview met de krant Washington Post. De piloot kan dan zogeheten antiradarsneeuw gebruiken om radargestuurde projectielen in de war te brengen. Volgens Kirk hoeft het installeren van dergelijke systemen technisch niet moeilijk te zijn. ‘Ik denk dat gekeken moet worden naar het plaatsen van verdedigingssystemen op burgertoestellen die honderden personen aan boord hebben’, zei de Republikeinse politicus, die ooit werkte voor de inlichtingendienst van de Amerikaanse marine.
‘We kunnen ons hier niet meer voor verstoppen. We moeten nadenken over hoe we deze dreiging technisch kunnen bestrijden’, aldus Kirk. Hij stelt voor om passagiers zelf te laten kiezen of ze in een vliegtuig met een verdedigingsysteem willen vliegen of niet: ‘Dat zou veel vertrouwen in het systeem herstellen.’ Het plan van de senator is een reactie op het neerstorten van vlucht MH17 boven Oekraïne. Volgens Kirk wijst het gebruik van het Buk-raketsysteem daar op betrokkenheid van de Russen. Het gebruik van het geavanceerde systeem zou te lastig zijn voor de Oekraïense opstandelingen.

#

#
#
#
#