#


‘Plaats raketafweer op burgervliegtuigen’

‘Plaats raketafweer op burgervliegtuigen’

Commerciële vliegtuigen moeten worden voorzien van systemen die radargestuurde raketten kunnen tegenhouden. Daarvoor pleitte de Amerikaanse senator Mark Kirk vrijdag in een interview met de krant Washington Post. De piloot kan dan zogeheten antiradarsneeuw gebruiken om radargestuurde projectielen in de war te brengen. Volgens Kirk hoeft het installeren van dergelijke systemen technisch niet moeilijk te zijn. ‘Ik denk dat gekeken moet worden naar het plaatsen van verdedigingssystemen op burgertoestellen die honderden personen aan boord hebben’, zei de Republikeinse politicus, die ooit werkte voor de inlichtingendienst van de Amerikaanse marine.
‘We kunnen ons hier niet meer voor verstoppen. We moeten nadenken over hoe we deze dreiging technisch kunnen bestrijden’, aldus Kirk. Hij stelt voor om passagiers zelf te laten kiezen of ze in een vliegtuig met een verdedigingsysteem willen vliegen of niet: ‘Dat zou veel vertrouwen in het systeem herstellen.’ Het plan van de senator is een reactie op het neerstorten van vlucht MH17 boven Oekraïne. Volgens Kirk wijst het gebruik van het Buk-raketsysteem daar op betrokkenheid van de Russen. Het gebruik van het geavanceerde systeem zou te lastig zijn voor de Oekraïense opstandelingen.

Amerikaans dorp op de vlucht voor bosbranden

Amerikaans dorp op de vlucht voor bosbranden

De autoriteiten hebben inderhaast besloten het dorp Pateros in het uiterste noordwesten van de VS te ontruimen.
Pateros, ten oosten van de stad Seattle, telt circa 650 inwoners en wordt geteisterd door hevige bosbranden die in de regio woeden.
Volgens plaatselijke media zijn al tachtig tot honderd huizen door brand verwoest, waarvan zeker dertig in Pateros. Vrijdag stond circa 400 vierkante kilometer in de brand. In de nacht van donderdag op vrijdag moest ook een ziekenhuis in de streek worden ontruimd.

Amerikaans dorp op de vlucht voor bosbranden Foto: AFP

 

Amazon wil drones overal kunnen testen

Amazon wil drones overal kunnen testen


Internetbedrijf Amazon heeft bij de Amerikaanse Federal Aviation Administration (FAA) een verzoek ingediend om zijn drones overal te mogen testen. Het bedrijf wil namelijk op grotere schaal gaan experimenteren met zijn geplande onbemande bezorgdienst. De focus ligt hierbij met name het onderzoeken van de voordelen voor consumenten, aldus Amazon in een open petitie gericht aan de FAA. Volgens Amazon is het bedrijf al in een ver stadium wat betreft het doorontwikkelen van de drones, die inmiddels tot de achtste en negende generatie behoren. In april werd door ceo Jeff Bezos nog gesproken over de vijfde en zesde generatie. De nieuwe iteraties zouden snelheden van meer dan 80 kilometer per uur kunnen halen. Amazon wil deze versies het liefst dichtbij zijn onderzoeksafdeling in Seattle gaan testen, maar heeft hiervoor dus eerst toestemming nodig van de FFA. Momenteel geldt voor commerciële toepassingen nog de regel dat de drones enkel binnen of op door de FAA aangewezen plekken getest mogen worden. Hiervoor zijn zes locaties in de Verenigde Staten aangewezen. De FAA hoopt hiermee een beter inzicht te krijgen in de regelgeving die nodig is voor commerciële inzet van drones.
De organisatie verleent echter uitzonderingen aan bedrijven die kunnen bewijzen dat hun openbaar gebruik van drones bijdraagt aan het publieke nut, zonder dat de publieke veiligheid op het spel komt te staan. Volgens Amazon is dat het geval, omdat de tests op grotere schaal gehoor geven aan de wens van de Amerikaanse overheid om drones commercieel in te zetten. Het bedrijf betoogt bovendien dat het strengere richtlijnen hanteert dan hobbyisten.

Ruim miljoen Subaru’s teruggeroepen

Ruim miljoen Subaru’s teruggeroepen

De Japanse autofabrikant Subaru roep wereldwijd 1,18 miljoen auto’s terug om problemen die kunnen ontstaan met de remleidingen.
Door strooizout kunnen de remleidingen corroderen, wat de remkracht kan beïnvloeden. In de Verenigde Staten moeten de meeste Subaru’s terug naar de werkplaats: zo’n 660.000 exemplaren. In Europa gaat het om ruim 300.000 auto’s en in China om 150.000.
In Nederland, België en Luxemburg gaat het om ongeveer 7000 auto’s in totaal. Daarvan rijden er 2000 tot 3000 in België rond. Het gaat om onder meer de modellen Legacy (2004-2009), Impreza (2008-2011), Forester (2009-2013) en WRX (2008-2013).
Volgens Subaru gaat het om een voorzorgsmaatregel. Bij vergelijkbare inspecties van andere modellen is gebleken dat de roestvorming aan de remleidingen meeviel.

Google neemt muziekstreamingdienst Songza over

 

Google neemt muziekstreamingdienst Songza over


Verdere details over de deal zijn niet bekendgemaakt. Eerder dit jaar deden er berichten de ronde dat Google een bod van rond de 15 miljoen dollar zou overwegen op de dienst. Mogelijk is dat bedrag omhoog gegaan, omdat ook andere partijen zich zouden hebben gemeld. Songza biedt afspeellijsten aan die worden gecureerd door muziek-experts, en dus niet op basis van alrgoritmes. Muziek kan worden gekozen op diverse manieren, waaronder bijvoorbeeld het type weer, de locatie en het moment van de dag.
Songza bestaat sinds 2007 en heeft inmiddels 5,5 miljoen actieve gebruikers, al dan niet met een betaald abonnement.
Google zegt in een statement dat het Songza zal gaan gebruiken om zijn eigen muziekstreamingdiesnt Google Play Music te verbeteren. Er zal vooralsnog niets veranderen aan de Songza zelf. Mogelijk komt de dienst ook van pas bij het opzetten van de nieuwe muziekstreamingdienst die Google aan het opzetten is met Youtube. Dit tot grote onvrede van muzieklabels, die een nieuwe licentieovereenkomst moeten tekenen die volgens hen erg ongunstig is. Youtube zal labels die de nieuwe overeenkomst gaan blokkeren. Eerder dit jaar kocht Apple muziekstreamingdienst Beats voor 3 miljard dollar; de grootste overname in de geschiedenis van Apple. Door de overname krijgt Apple de beschikking over zowel de koptelefoonafdeling als muzieksteamingdienst van Beats.

​ Adidas schort alle activiteiten met Suárez op

Adidas schort alle activiteiten met Suárez op

WK 2014 Het Duitse sportmerk Adidas doet tijdens het WK geen reclameactiviteiten meer met Luis Suárez, vanwege de zware straf die de spits heeft gekregen. ‘Adidas keurt het recente gedrag van Suárez ten zeerste af. We zullen hem nog eenmaal helpen herinneren aan de hoge gedragsstandaards die we onze spelers stellen’, aldus het concern. ‘We plannen geen marketingactiviteiten met Suárez meer in tijdens het WK.’  Suárez is door de FIFA voor negen wedstrijden geschorst, omdat hij de Italiaan Giorgio Chiellini in de schouder heeft gebeten. Ook mag hij 4 maanden niets in het voetbal doen. Zijn club Liverpool kan dus tot november geen beroep op hem doen.

bron: ANP © Adidas.

​’Zieke’ werkneemster ontslagen na facebooken

‘Zieke’ werkneemster ontslagen na facebooken

 

Een Zwitserse vrouw heeft haar baan verloren nadat bleek dat ze tijdens haar ziekteverlof actief was op Facebook. De werkneemster van Nationale Suisse had beweerd dat ze niet in staat was met een computer te werken door haar ‘ziekte’. Dat melden lokale media. De vrouw, die zei dat ze aan migraine leed, had het bedrijf laten weten dat ze in  een donkere kamer moest vertoeven. De ontdekking van Nationale Suisse dat de werkneemster toch niet te ziek bleek om op Facebook te zitten, leidde tot haar ontslag.

De dame uit Basel schreeuwde in de Zwitserse pers echter haar onschuld uit. Ze vertelde dat ze, liggend in haar bed, toegang had tot internet via haar iPhone. Ze geloofde de claim van haar werkgever dan ook niet dat een collega per toeval had gemerkt dat ze actief was op de sociaalmediasite in plaats van haar te bespioneren. Volgens de werkneemster had de verzekeraar een fictief Facebookprofiel  aangemaakt om ‘bevriend’ met haar te worden en haar online activiteit in kaart te brengen. Het vermoeden werd gevoed door het feit dat die ‘vriend’ van de aardbol verdween zodra de vrouw de deur was gewezen. Nationale Suisse hield echter voet bij stuk dat zij een simpele logica hebben gevolgd: wanneer mensen met migraine fit genoeg zijn om Facebook te gebruiken, dan zijn ze ook in staat om te werken. Het is niet de eerste keer dat Facebook voor controverse zorgt op de werkvloer.  Sommige bedrijven hebben de sociaalnetwerksite verboden, terwijl anderen werknemers hebben ontslagen omwille van (negatieve) dingen die ze op Facebook over de onderneming verkondigden.

 

Google stoot Apple van de troon en is nu weer meest waardevolle merk

Google stoot Apple van de troon en is nu weer meest waardevolle merk

Drie jaar lang was Apple het meest waardevolle merk ter wereld, maar de Amerikaanse technologiereus moet de nummer 1 positie nu weer afstaan aan zijn grote concurrent Google. Dat blijkt uit de jaarlijkse ranglijst van marktonderzoeker Millward Brown. Voor Apple was het ook al Google die de lijst aanvoerde (2007-2010).

Dat schrijft Forbes. De lijst is gebaseerd op de geschatte waarde van de merknaam van bedrijven. Die van Google steeg in het afgelopen jaar met maar liefst veertig procent naar 115 miljard euro. Apple komt dit jaar uit op 108 miljard euro. De derde plek is voor IBM met een geschatte waarde van 7,4 miljard euro en vierde is Microsoft met 65,8 miljard euro.

Google Glass

De stijgende waarde van Google wordt volgens Millward Brown vooral veroorzaakt door het onderzoek dat het bedrijf doet op het gebied van kunstmatige intelligentie, en door uitvindingen als Google Glass. Nieuw op de lijst zijn Twitter (met ruim 1 miljard euro op de 71ste plaats) en LinkedIn (met een kleine 900.000.000 euro op de 87ste plaats).

Google werkt aan 64-bit-ondersteuning Android

Google werkt aan 64-bit-ondersteuning Android


Google werkt aan 64-bit-ondersteuning voor Android, waardoor aankomende 64-bit-chips worden ondersteund. Dat blijkt uit een wijziging in de broncode van Android. Uit de wijziging is op te maken dat Google 32-bit-code wil draaien op een apparaat met een 64-bit-chip. Chiparchitecturen kunnen 32-bit of 64-bit zijn. Op dit moment werken de meeste smartphones met een 32-bit-chip. De 64-bit-architectuur wordt veelal door desktops en laptops gebruikt, maar ook de iPhone 5S beschikt over een 64-bit-chip. Door de 64-bit-architectuur kan de chip meer geheugen aanspreken omdat er van 64-bit-registers in plaats van 32-bit-registers gebruik wordt gemaakt. Deze kunnen meer data binnen één handeling verwerken.

Android Silver

Er gaan al langer geruchten over 64-bit-ondersteuning voor Android. Zo zou de eerste Android Silver-smartphone, die naar verluidt de huidige Nexus-lijn vervangt, van een 64-bit-chip worden voorzien. Het blijft vooralsnog onduidelijk wanneer Google 64-bit-ondersteuning aan Android toevoegt. De verwachting is dat de volgende Android-versie op 64-bit-chips kan draaien.

64-bit: hoe werkt het en wat heb je er aan?

De iPhone 5S is de eerste smartphone met 64-bit-architectuur. Maar wat houdt 64-bit precies in? En wat betekent het voor jou? NUtech geeft uitleg.

Wat is 64-bit?

In een smartphone zit een chip die er onder andere voor zorgt dat het mobiele besturingssysteem draait en werkt. Deze chip heeft een architectuur, ofwel een eigen design waar de chip het meest optimaal mee werkt. Zo heb je bijvoorbeeld chiparchitecturen als ARM, waar onder andere Qualcomm, Nvidia en Samsung gebruik van maken, en X86 van Intel. Die chiparchitecturen kunnen 32-bit of 64-bit zijn. Op dit moment werken de meeste smartphones met een 32-bit-chip. De 64-bit-architectuur wordt veelal door desktops en laptops gebruikt. Dergelijke apparaten verwerken zwaardere taken en daar is 64-bit meer voor geschikt. Heel simpel gezegd zorgt 64-bit ervoor dat er rekensommen met hogere aantallen en meer cijfers kunnen worden voltooid, waardoor zwaardere rekensommen worden ondersteund en lichtere rekentaken met minder hoge aantallen efficiënter kunnen worden opgelost.

Hoe werkt 64-bit?

Door de 64-bit-architectuur kan de chip meer geheugen aanspreken omdat er van 64-bit-registers in plaats van 32-bit-registers gebruik wordt gemaakt. Deze kunnen meer data binnen één handeling verwerken. Dit is voor zwaardere applicaties als bijvoorbeeld Photoshop erg belangrijk. Een 64-bit-architectuur ondersteunt apparaten met meer dan 4 GB aan werkgeheugen, de limiet van 32-bit. Bij desktops en laptops is 4 GB werkgeheugen of meer eerder de norm dan een uitzondering, waardoor 64-bit in dit segment veel breder wordt ondersteund. Ook smartphones zijn hard op weg om 4 GB aan werkgeheugen te krijgen. De Galaxy Note 3 heeft bijvoorbeeld al 3 GB aan werkgeheugen. Door de ondersteuning van meer werkgeheugen is het mogelijk dat er ook meer apps in het werkgeheugen kunnen worden opgeslagen. Bij desktops en laptops zorgt meer werkgeheugen ervoor dat gebruikers bijvoorbeeld soepel en snel kunnen multitasken zonder dat het systeem trager wordt.

Wat heb je op dit moment aan 64-bit voor smartphones?

Nog niet zo veel. Hoewel 64-bit een onvermijdelijk vervolg op het huidige 32-bit in smartphones wordt, maakt zowel de hardware als software nog geen optimaal gebruik van 64-bit. Zo nemen apps nog geen gigabytes aan geheugen in en vergen de meeste apps op dit moment niet zodanig veel rekenkracht dat 64-bit nodig is. De meeste doorsnee-apps als Facebook, Twitter en WhatsApp profiteren daarom nog niet direct van 64-bit. Een app om foto’s of video’s mee te bewerken, die veelal zware rekentaken moeten uitvoeren, kunnen wel direct van de voordelen van 64-bit gebruikmaken. Het is aannemelijk dat apps in de toekomst steeds meer van het werkgeheugen vergen, en dat gebruikers ook veel meer apps tegelijkertijd willen draaien om zo beter te multitasken. De toevoeging van 64-bit-architectuur aan chips bereidt deze ontwikkeling voor, waarna apps langzaam steeds meer van de voordelen van 64-bit gebruik kunnen maken. Daarnaast is het logische stap dat mobiele apparaten op eenzelfde configuratie als desktops en laptops gaan draaien. Hierdoor wordt het mogelijk om apps te ontwikkelen die op verschillende platformen belangrijke overeenkomsten vertonen.

Wanneer krijgen smartphones 64-bit?

Op dit moment is de iPhone 5S de enige smartphone die 64-bit ondersteunt. Het gerucht gaat dat de Galaxy S5 van Samsung ook een chip met 64-bit-architectuur krijgt. Of andere fabrikanten hun smartphones in 2014 ook van 64-bit gaan voorzien, is nog niet bekend. Dat mobiele apparaten dezelfde hardwarematige ontwikkeling als desktops en laptops gaan meemaken, lijkt met de komst van 64-bit-architectuur voor mobiele apparaten een onvermijdelijke noodzaak die heel veel potentie biedt.

​ Samsung compenseert zieke medewerkers

Samsung compenseert zieke medewerkers

 

 

Fabrieksmedewerkers van Samsung in Suwon. © afp.

 

De Zuid-Koreaanse elektronicagigant Samsung heeft beloofd om medewerkers die kanker hebben opgelopen in chipfabrieken van het bedrijf te compenseren. Dat maakte het bedrijf woensdag bekend.

 

© afp.

 

‘Een aantal van onze medewerkers lijdt aan ongeneeslijke ziekten, waaronder leukemie, en sommigen zijn overleden. We zullen met gepaste compensaties komen voor de slachtoffers en hun families’, aldus Samsung-voorzitter Kwon Oh Hyun. Tientallen voormalig medewerkers van Samsung zouden kanker hebben gekregen in fabrieken in Zuid-Korea doordat ze in aanraking kwamen met gevaarlijke chemicaliën. Samsung schakelt een onafhankelijke partij in om de schades vast te stellen. Het bedrijf zei in 2011, op basis van eigen onderzoek, dat er geen verband was tussen medewerkers die ziek waren geworden en zijn chipfabrieken.

#

#
#
#
#