#


​ Vijf doden na militaire operatie in Oost-Oekraïne

Vijf doden na militaire operatie in Oost-Oekraïne


Het Oekraïense leger is bezig met een antiterreuroperatie bij de Oost-Oekraïense stad Slavjansk. Bij de militaire actie zijn vijf doden gevallen.

Oekraïense leger grijpt in bij SlovjanskDat hebben de Oekraïense autoriteiten bekend gemaakt. De vijf doden zouden allemaal pro-Russische separatisten zijn. Tijdens de operatie nam het leger drie controleposten in, maar de militairen moesten zich later weer terugtrekken. De separatisten namen de posten weer in en versterkten hun posities met zandzakken. ”Als antwoord op de Oekraïense escalatie” is Rusland donderdag begonnen met militaire ‘oefeningen’ bij de grens met Oekraïne. Ze zijn ook een reactie op de NAVO-oefeningen in Oost-Europa. De Russische president Vladmir Poetin reageerde eerder al verontwaardigd. Als Oekraïne het leger inderdaad heeft ingezet, is dat ”zonder enige twijfel een zeer ernstige misdaad tegen het eigen volk”, verklaarde de president. Ter bescherming van de Russisch-sprekenden in het oosten en zuiden van Oekraïne kreeg Poetin in maart van het parlement de bevoegdheid zo nodig militair in te grijpen. Poetin zei vorige week te hopen dat hij daarvan geen gebruik hoeft te maken. De Europese Unie riep alle partijen donderdag op het internationaal akkoord over Oekraïne strikt na te leven. Dat houdt onder meer in dat alle illegale gewapende groepen moeten worden ontwapend en dat de bezetting van overheidsgebouwen moet worden gestaakt. De interim-president van Oekraïne, Oleksandr Toertsjinov, eist dat Rusland zijn troepen bij de grens met Oekraïne terugtrekt. Dat meldt persbureau Reuters. Het land moet volgens Toertsjinov stoppen met chanteren. Ongeveer veertig kilometer ten zuiden van Slavjansk hebben tientallen mensen in de nacht van woensdag op donderdag wapendepots aangevallen in Artemivsk. De ongeveer honderd aanvallers zouden automatische wapens en granaatwerpers hebben gebruikt. De Oekraïense minister Arsen Avakov van Binnenlandse Zaken liet eerder weten dat de aanval op de legerbasis was afgeslagen. Volgens hem leidden Russische militairen de aanval. Avakov schreef op Facebook dat een Oekraïense militair gewond is geraakt. Of onder de aanvallers slachtoffers zijn, is niet bekend.
De minister liet ook weten dat separatisten het stadhuis van Mariupol hebben verlaten. Het stadhuis werd sinds 13 april bezet gehouden. De burgemeester van de plaats aan de Zwarte Zee is teruggekeerd. Vorige week spraken de VS, Rusland, Oekraïne en de EU in Genève af dat alle illegale groepen in Oekraïne hun wapens moeten inleveren en uit bezette overheidsgebouwen moeten vertrekken.

Donderdag heeft de EU alle betrokken partijen dringend opgeroepen het internationaal akkoord over Oekraïne van 17 april strikt na te leven. Brussel maakt zich ernstige zorgen over de jongste ontwikkelingen in het oosten van Oekraïne, met meldingen over ontvoeringen, marteling en moorden. Alle partijen moeten volgens de EU hun invloed gebruiken op illegaal bewapende groeperingen zodat die stoppen met geweld en provocaties en hun wapens inleveren. In het oosten van Oekraïne zijn pro-Russische opstandelingen actief.

Zware aardbeving treft midden van Mexico

Zware aardbeving treft midden van Mexico

Mensen staan buiten in Mexico-Stad nadat hun gebouw is geëvacueerd tijdens de aardbeving. Foto Reuters / Claudia Daut

Mexico is vrijdag opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 7.5 op de Schaal van Richter. Deze heeft plaatsgevonden in de staat Guerrero, ten noorden van de stad Acapulco. De krachtige beving werd gevoeld in Mexico-Stad.
Het epicenter van de beving lag volgens het Amerikaanse USGS 37 kilometer van de stad Tecpan de Galeana? en 265 kilometer van Mexico-Stad. De beving was 49 kilometer diep. Volgens AP werd de beving ongeveer dertig seconden gevoeld in de Mexicaanse hoofdstad. Gebouwen schudden daardoor en mensen vluchtten de straat op. Mexico-Stad is erg gevoelig voor aardbevingen. Ze worden dikwijls gevoeld zelfs als ze van een verre afstand plaatsvinden. Dat komt omdat de stad is gebouwd op de fundamenten van een uitgedroogd meer. Ook in de vakantiestad Acapulco werd de beving flink gevoeld. Veel mensen bivakkeren daar momenteel vanwege het aankomende Paasweekend. Vooral de toeristen raakten in paniek, zegt een woordvoerder van de autoriteiten.

283 vermisten na ongeluk met veerboot Zuid-Korea

283 vermisten na ongeluk met veerboot Zuid-Korea

Na de ondergang van een veerboot voor de kust van Zuid-Korea worden woensdag 283 mensen vermist. Er zijn zeker vier doden en 55 gewonden gevallen. De veerboot Sewol raakte woensdag in de problemen bij het eiland Jindo. Het 146 meter lange schip is vrijwel geheel en ondersteboven in de golven verdwenen en ligt op dertig meter diepte. De veerboot had 462 mensen aan boord, onder wie 325 scholieren, toen het in de morgen plotseling in moeilijkheden raakte en zonk, meldde persbureau Yonhap. 175 personen zijn inmiddels gered. Over het lot van de overige opvarenden is nog geen duidelijkheid. Volgens een opvarende zouden er nog mensen gevangen zitten in het schip. Gevreesd wordt dat het dodental nog veel verder zal oplopen. Met een watertemperatuur van zo’n twaalf graden Celsius treedt onderkoeling na anderhalf tot twee uur in. Militaire duikers zoeken in het gezonken schip naar vermiste personen. Onder de doden zijn een 27-jarige vrouwelijk bemanningslid en een student. Tientallen andere overlevenden zijn naar ziekenhuizen vervoerd, met onder meer botbreuken. Aanvankelijk werd gemeld dat er ruim honderd mensen zoek waren, maar de kustwacht maakte korte tijd later bekend dat er veel meer vermisten zijn. Over de oorzaak van de ondergang van de Sewol is nog niets bekend. Een opvarende hoorde volgens de kustwacht een “dreun”, waarna het schip “opeens begon te zinken”. Veel mensen zouden in zee zijn gesprongen, nadat ze te horen hadden gekregen dat het schip zou zinken. De kustwacht en marine zijn er wel in geslaagd erg snel een grote reddingsoperatie te beginnen voor de opvarenden van het zinkende schip. Dat kapseisde twee uur nadat de bemanning van het schip had gemeld in moeilijkheden te verkeren.
Het schip was dinsdagavond vertrokken uit de westelijke havenstad Incheon en zou woensdag aankomen bij het eiland Jeju voor de zuidkust. De scholieren aan boord maakten met hun school een uitstapje van vier dagen naar het populaire eiland.

​Onderzeeër vervolgt zoektocht naar MH 370

Onderzeeër vervolgt zoektocht naar MH 370

De op afstand bestuurbare onderzeeër Bluefin 21 is dinsdag opnieuw te water gelaten voor een zoektocht naar het verdwenen toestel van Malaysia Airlines. Een eerdere missie werd automatisch vroegtijdig afgebroken omdat het water in het zoekgebied te diep bleek.
De duikboot van de Amerikaanse marine is geprogrammeerd om zestien uur te zoeken. Daarna komt de onderzeeër weer naar boven en worden de gegevens uitgelezen.
Het speuren gebeurt automatisch en wordt ook vanzelf stopgezet als het water dieper is dan 4.500 meter. Dan keert de onderzeeër terug naar de oppervlakte. Onderzoekers zijn intussen bezig met een onderzoek naar een oliespoor. Dat is aangetroffen op zo’n 5.500 meter van de plek waar onder water voor het laatst signalen gehoord zijn. Bekeken wordt om wat voor olie het gaat. De resultaten zullen nog zeker enkele dagen op zich laten wachten.

Mogelijk sporen gevonden van vermiste vrouwen Panama

Mogelijk sporen gevonden van vermiste vrouwen Panama

In Panama zijn mogelijk sporen aangetroffen van de twee vermiste Nederlandse vrouwen Kris Kremers (21) en Lisanne Froon (22). In het bos zouden haren zijn gevonden, evenals een plastic zakje met etensresten. Het zou gaan om een lange blonde haar en een gekrulde blonde haar. Opvallend genoeg zegt Elmer Quintero van de burgerbeschermingsorganisatie Sinaproc dat het slechts om een gerucht gaat dat er haren zijn gevonden. Volgens Quintero is er een pakketje gevonden met ingepakt junkfood. ”Er zijn mensen van Sinaproc naartoe gegaan om het pakketje op te halen en te onderzoeken.” Van haren is vooralsnog geen sprake, aldus de zegsman toen hem gevraagd werd of er DNA-onderzoek zal worden gedaan.

Foto: ANP

Het reddingsteam kamt nu het gebied uit om de locatie waar het pakketje is gevonden. Volgens de coördinator van hulpdienst Sinaproc moet bij de vondst van zaterdag wel worden aangetekend dat op die locatie al eerder was gezocht, en niets was gevonden. Mogelijk gaat het dus om nieuwere sporen, die niet van de twee Nederlandse vrouwen zijn. Een man die een paar dagen door het bos had rondgelopen zou de reddingswerkers op de (mogelijke) haren en het plastic zakje hebben gewezen. Mogelijk heeft er iemand uitgerust; enkele struiken waren platgedrukt. Hulpverleners zoeken al dagen in de omgeving van Boquete, waar de vrouwen op 1 april verdwenen.

Schip pikt signalen zwarte doos vliegtuig nogmaals op

Schip pikt signalen zwarte doos vliegtuig nogmaals op

Het Australische schip dat eerder al signalen ontving die mogelijk afkomstig waren van de zwarte doos van een vliegtuig, heeft deze signalen dinsdag opnieuw opgepikt. De signalen komen overeen met die van een zwarte doos. Dat meldt de Australische coördinator van de zoektocht, Angus Houston, woensdag tijdens een persconferentie in Perth. Speciale apparatuur aan boord van de Australische Ocean Shield ontdekte zaterdag en zondag al geluiden die mogelijk afkomstig zijn van de zwarte doos van het vermiste vliegtuig van Malaysia Airlines. Houston zegt woensdag dat er opnieuw twee signalen zijn gedetecteerd. Het gaat om een signaal op dinsdagmiddag dat 5 minuten en 32 seconden duurde en een signaal van dinsdagavond dat ongeveer zeven minuten duurde. Volgens Houston wordt er nu dan ook in het “juiste gebied” in de Indische Oceaan gezocht naar de vermiste Boeing 777 en is het “hopelijk een kwestie van dagen tot er iets wordt gevonden”. Voor de operatie van de Australische reddingsteams was het van groot belang dat de signalen nogmaals zouden worden gedetecteerd, om het zoekgebied te kunnen verkleinen. Mogelijk worden, bij meer signalen in hetzelfde gebied, kleine onderzeeërs ingezet om te zoeken naar wrakstukken van de MH 370.  De coördinator zei nog geen conclusies te willen trekken totdat er daadwerkelijk wrakstukken zijn gevonden. De batterij in de zwarte doos van het toestel gaat ongeveer een maand mee. Dinsdag was het precies een maand geleden dat vlucht MH 370 spoorloos verdween. De MH 370 was met 239 mensen aan boord onderweg van Kuala Lumpur naar Peking, toen het toestel ten noorden van het Maleisische schiereiland Malakka verdween. De communicatie werd uitgeschakeld en het vliegtuig zou plotseling naar het zuidwesten zijn gaan vliegen.

Dodental modderstroom VS naar 24

Dodental modderstroom VS naar 24

Het dodental na de modderstroom in de Verenigde Staten is opnieuw gestegen. Tot dusver zijn er 24 lichamen gevonden.

Dat zegt brandweerchef Travis Hots tijdens een persconferentie. Reddingswerkers hebben twee lichamen geborgen. Ook hebben zij nog acht andere lichamen gevonden, maar vanwege de gevaarlijke omstandigheden kunnen zij daar nog niet bij komen.Er worden nog steeds meer dan 170 mensen vermist. Hots ziet het niet positief in. “De situatie is ernstig. We blijven hopen dat we nog overlevenden vinden.” Sinds het begin van de zoekactie op zaterdag is in zijn zoekgebied niemand meer gered.

Mogelijk wrakstukken vermist vliegtuig gezien

Mogelijk wrakstukken vermist vliegtuig gezien

De Australische premier Tony Abbott heeft laten weten dat er in de Indische Oceaan twee objecten zijn gezien die mogelijk te maken hebben met de vermiste Boeing van Malaysia Airlines. Abbott, die donderdag tegenover het Australische parlement spreekt van “nieuwe en geloofwaardige informatie”, baseert zich op satellietbeelden van afgelopen zondag.
Daarop zijn objecten te zien in de zuidelijke Indische Oceaan die “mogelijk te maken hebben met de zoektocht naar het verdwenen vliegtuig”. Het gaat om een locatie ten zuidwesten van de Australische stad Perth. De langste van de voorwerpen is ongeveer 24 meter lang, aldus de Australian Maritime Safety Authority, die de beelden heeft bestudeerd.
“Ik kan hier bevestigen dat een Orion-patrouillevliegtuig van de Australische luchtmacht erheen is gevlogen in een poging om de voorwerpen te lokaliseren “, aldus Abbot. “Nog eens drie toestellen zullen volgen. Ze worden voor een intensieve verdere zoektocht ingezet.”
De Orions laten onder meer onderzoeksboeien in het zoekgebied achter. Australië zet andere satellieten in om foto’s met een hogere resolutie te maken van de zoeklocatie.

De zoektocht wordt bemoeilijkt door slecht zicht en door ongunstige weersomstandigheden. Een crew van het eerste Australische Orion-verkenningsvliegtuig ter plaatse liet weten geen brokstukken te kunnen vinden omdat het zicht in het zoekgebied te beperkt is. Inmiddels is de zoektocht voor donderdag gestaakt. Ook het Australische schip HMAS Success is onderweg en moet binnen enkele dagen in het zoekgebied arriveren. De Britse marine heeft eveneens het onderzoeksschip HMS Echo naar  de regio gestuurd. Een Noors schip is inmiddels in het gebied aangekomen. De Maleisische minister van Transport Hishammuddin Hussein zei dat er ‘goede hoop’ is dat de brokstukken van MH370 zijn. “Er is in ieder geval een geloofwaardige aanwijzing. Zolang er hoop is, blijven we zoeken.”

In het gebied staat een noordelijke zeestroming. Volgens oceanograaf Alexander Babanin kunnen de ontdekte voorwerpen inmiddels wel 100 kilometer verderop drijven.
Abbott laat weten zijn Maleisische ambtsgenoot te hebben ingeseind. Hij benadrukt dat het extreem moeilijk zal zijn om de voorwerpen te vinden, en dat het mogelijk is dat ze toch niets te maken hebben met vlucht MH 370. De voorwerpen zouden bijvoorbeeld ook van een schip afkomstig kunnen zijn. Maandag werd bekend dat Australië op verzoek van Maleisië de leiding nam bij de speurtocht naar de Boeing in het zuidelijke gebied van de zoekactie.

De Maleisische autoriteiten vroegen ongeveer 25 landen om hulp bij de zoektocht naar het vliegtuig. Naast Australië zijn dat onder meer Kazachstan, Pakistan, China, India, Indonesië en Frankrijk. In totaal zijn achttien schepen, 29 vliegtuigen en zes helikopters betrokken bij de zoektocht naar het vliegtuig. In noordelijke richting wordt door vliegtuigen tot boven het grondgebied van Kazachstan gezocht.

Geen ongeluk

De vermiste Boeing 777 van Malaysia Airlines was met 239 mensen aan boord onderweg van de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur naar Peking toen het van de radar verdween.
Onderzoekers gaan er inmiddels van uit dat de verdwijning van vlucht MH 370 geen ongeluk was. De communicatiemiddelen van het toestel zijn onderweg opzettelijk uitgeschakeld, waarna het vliegtuig zijn koers verlegde in westelijke richting.

​VS zoeken vliegtuig in Indische Oceaan na nieuwe informatie

VS zoeken vliegtuig in Indische Oceaan na nieuwe informatie

VS zoekt in Indische Oceaan Fotoserie

De Verenigde Staten houden er toch rekening mee dat de vermiste Boeing 777 van Malaysia Airlines nog ver naar het westen is gevlogen. Het Witte Huis liet weten dat mogelijk een zoekactie in de Indische Oceaan wordt gestart.
Volgens de woordvoerder van het Witte Huis, Jay Carney, is ”nieuwe informatie” daar de reden van. Hij liet wel weten dat de aanwijzingen niet heel concreet zijn.
Persbureau Reuters sprak met verschillende anonieme bronnen die betrokken zijn bij het onderzoek. Zij claimen dat uit gegevens van de Maleisische militaire radar blijkt dat het toestel bewust richting de Andaman-eilanden is gevlogen.
Het vliegtuig hield daarbij volgens de onderzoekers vaste navigatiepunten aan, wat er op zou kunnen wijzen dat het toestel werd bestuurd door iemand met vliegtraining of -ervaring. Het vliegtuig met 239 mensen aan boord was oorspronkelijk in noordoostelijke richting op weg van Kuala Lumpur naar Peking, toen het zaterdag van de radar verdween.
Twee van de bronnen waar Reuters mee sprak, gaven zeer specifieke informatie over de navigatiepunten die het vliegtuig volgde. Na de laatste officiële waarneming op de radar, zou vlucht MH 370 naar navigatiepunt ‘Vampi’ zijn gevlogen, ten noordoosten van de Indonesische provincie Atjeh.
Daarna zou het vliegtuig naar navigatiepunt ‘Gival’ zijn gevolgen, ten zuiden van het Thaise eiland Phuket. Vervolgens zou de Boeing richting ‘Igrex’ zijn gevlogen, dat vliegtuigen over de Andaman-eilanden leidt. De Andamanen liggen noordwestelijk van Kuala Lumpur.
Verklaringen van Maleisische legerleiders en anonieme bronnen werden eerder tegengesproken. De lokale autoriteiten liggen de afgelopen dagen onder vuur wegens het verstrekken van tegenstrijdige en onduidelijke informatie.
De Amerikaanse marine stuurt een schip, de USS Kidd, van de Golf van Thailand naar de westkust van Maleisië. Aan boord van vlucht MH 370 zaten drie Amerikanen. De Indiase luchtmacht, marine en kustwacht helpen met de zoektocht.
Woensdag meldden Amerikaanse media dat de Boeing nadat het contact verloren was gegaan, mogelijk nog uren in de lucht is geweest. Dat zou zijn opgemaakt uit automatisch doorgestuurde signalen over de motoren.
Maar volgens de Maleisische autoriteiten klopte die bewering niet. Ook vrijdagochtend (Nederlandse tijd) sprak de Maleisische minister van Transport dergelijke beweringen tegen.

Protesten Venezuela eisen opnieuw levens

Protesten Venezuela eisen opnieuw levens

De protesten tegen de regering in Venezuela hebben opnieuw levens geëist. Drie mensen kwamen woensdag (lokale tijd) om in de stad Valencia in het noorden van het Zuid-Amerikaanse land.

AFP

Ook raakten tientallen mensen gewond.
Een van de doden is een 42-jarige man die zijn huis aan het schilderen was toen hij door zijn hoofd werd geschoten. Voorstanders van de regering reden op motoren voorbij en openden het vuur, meldt de BBC. Ook een 20-jarige student werd het slachtoffer van de aanhangers van de overheid.

#

#
#
#
#