#


​ ‘IS onthoofdt Sotloff en dreigt ook Brit om te brengen’

  ‘IS onthoofdt Sotloff en dreigt ook Brit om te brengen’

De Islamitische Staat (IS) heeft vandaag een video vrijgegeven waarop waarschijnlijk de onthoofding van de Amerikaanse journalist Steven Sotloff is te zien.

 

IS dreigt in de nieuwe video ook de Brit David Cawthorne Haines om te brengen. De Verenigde Staten kunnen de echtheid van de video nog niet bevestigen. Bronnen lieten wel weten dat de beelden op het eerste gezicht authentiek lijken. Het Witte Huis liet weten dat de gedachten en gebeden van de Amerikaanse regering uitgaan naar de familie van Sotloff, die onder meer voor Time heeft geschreven. De terreurgroep had gedreigd Sotloff om te brengen als de Amerikaanse luchtaanvallen op IS-strijders in Irak zouden doorgaan. Sotloff werd in augustus 2013 in Syrië ontvoerd. Islamitische Staat onthoofdde onlangs al de Amerikaanse journalist James Foley. Ook daarvan werden beelden vrijgegeven, die wereldwijd tot ontzetting leidden. De video heeft de titel ‘tweede boodschap aan Amerika’. Sotloff spreekt voorafgaand aan zijn executie in de camera een propagandaboodschap uit van IS. Hij zegt dat hij ‘de prijs betaalt’ voor de inventies door de VS. Net als bij de onthoofding van Foley richt een gemaskerde in het zwart geklede beul met een Brits accent zich tot de VS. ‘Ik ben terug Obama en ik ben terug door jouw arrogante buitenlandse beleid tegenover de Islamitische Staat’, aldus de man. ‘Net als jullie raketten ons volk blijven raken, blijft ons mes de halzen van jullie volk doorklieven’. Aan het einde van de video wordt een man in beeld gebracht die de Brit David Haines zou zijn. Volgens Amerikaanse mediaberichten is hij een oud-militair die beveiligingswerk heeft gedaan voor hulporganisaties. IS dreigt ook hem te doden.

De moeder van Sotloff deed vorige week in een videoboodschap aan Abu Bakr al Baghdadi, leider van IS, nog een emotionele oproep aan de terreurbeweging om haar zoon vrij te laten. ‘We missen Steven enorm en willen dat hij veilig thuis komt. Hij is een onschuldige journalist en kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de acties van de Verenigde Staten’, zei ze.

Moeder ontvoerde journalist smeekt IS om genade

 


27-8-14 – Screenshot uit de video waarin de IS-beul dreigt dat Sotloff de volgende zal zijn die vermoord zal worden © Reuters.

De moeder van Steven Sotloff, een journalist die vorig jaar in Syrië werd ontvoerd, heeft de Islamitische Staat gesmeekt haar zoon vrij te laten. De videoboodschap van Shirley Sotloff werd vandaag gepubliceerd door tv-zender Al-Arabiya. In de video richt Shirley Sotloff zich tot Abu Bakr al-Baghdadi, de zelfverklaarde kalief van IS in het noorden van Syrië en Irak. ‘Steven is een journalist die naar het Midden-Oosten trok om verslag te doen van het lijden van moslims die onder tirannen leven’, zegt Sotloffs moeder. ‘Hij is een eerbaar man die altijd heeft geprobeerd zwakkeren te helpen.’ Vorige week verscheen een video van de onthoofding van de Amerikaanse journalist James Foley. Ook Sotloff was te zien. De gemaskerde man naast hem zegt dat Sotloffs lot afhangt van wat de Verenigde Staten verder in Irak doen. De VS hebben de afgelopen weken luchtaanvallen uitgevoerd op strijders van IS in Noord-Irak. ‘Ik heb geleerd dat de islam voorschrijft dat niemand verantwoordelijk moet worden gehouden voor de zonden van anderen’, aldus Shirley Sotloff. ‘Steven bepaalt niet wat de Amerikaanse regering doet. Hij is een onschuldige journalist. Ik heb geleerd dat u als kalief amnestie kan verlenen. Alstublieft, straf mijn zoon niet voor zaken waar hij geen controle over uitoefent. Alstublieft, spaar zijn leven en volg het  voorbeeld van de profeet Mohammed. Ik smeek u. Willig mijn wens in.’

​ Russisch hulpkonvooi weer op weg naar grens met Oekraïne

Russisch hulpkonvooi weer op weg naar grens met Oekraïne

Russische chauffeurs van het hulpkonvooi maken zich klaar voor de grensovergang met Oekraïne © epa.

Na dagenlang gesteggel tussen Oekraïense en Russische autoriteiten lijkt de noodhulp voor de mensen in Oost-Oekraïne eindelijk op gang te komen. Enkele uren nadat de regering in Kiev het Russische hulpkonvooi erkende, meldden de eerste zestien vrachtwagens met onder meer vlees, medicijnen en slaapzakken zich vandaag bij de grens van beide landen. De wagens maken deel uit van in totaal 280 witte trucks, die al dagenlang in Rusland staan te wachten op toestemming om de grens over te steken. De Oekraïense regering was lange tijd bang dat Rusland via het konvooi wapens en munitie het oorlogsgebied in wilde smokkelen. Het konvooi wil naar de stad Loehansk, waar pro-Russische separatisten het voor het zeggen hebben, maar vandaag wel een politiebureau kwijtraakten dat door de Oekraïense troepen werd heroverd. Medewerkers van het Internationale Rode Kruis kregen vanochtend toestemming om de voertuigen te controleren. Het is nog onduidelijk wanneer het konvooi de grens daadwerkelijk gaat oversteken. Het Rode Kruis wacht nog steeds op garanties dat het veilig naar Loehansk kan rijden. Daarvoor moet het door een gebied waar rebellen in gevecht zijn met het Oekraïense  leger. De ministers van Buitenlandse Zaken van Oekraïne en Rusland voeren vanavond in Berlijn overleg om een stappenplan te bedenken dat een einde moet maken aan het geweld in de regio. De ministers  Pavlo Klimkin (Oekraïne) en Sergej Lavrov (Rusland) voeren niet alleen gesprekken met elkaar. Ook de de ministers van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier van Duitsland en Laurent Fabius van Frankrijk zijn erbij aanwezig. Rond half acht waren er nog geen uitkomsten van dat overleg. Steinmeier gaf wel te kennen dat een oplossing ver weg is. Rusland beweerde vandaag weer dat het nooit wapens aan de separatisten heeft geleverd. Die reactie volgde op de verklaring van rebellenleider Andrej Zachartsjenko van zaterdag dat er 150 voertuigen vanuit Rusland waren geleverd, waaronder 30 tanks. De rebellen schoten vannacht een Oekraïens gevechtsvliegtuig uit de lucht.

In totaal 127 slachtoffers MH17 geïdentificeerd

In totaal 127 slachtoffers MH17 geïdentificeerd

Deze week zijn er in totaal 62 slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne geïdentificeerd. 47 slachtoffers hebben de Nederlandse
identiteit en vijftien een andere nationaliteit. Daarmee komt het totaal op 127 identificaties. Dat meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie vrijdag. De nabestaanden van de slachtoffers van vlucht MH17 zijn ingelicht. In overleg met de familie wordt ook de burgemeester van de  woonplaats van het slachtoffer geïnformeerd. Het ministerie brengt niet naar buiten welke nationaliteit de niet-Nederlandse slachtoffers hebben. Dit op verzoek van de ambassades van de betrokken landen.


Maleisië

Bij de ramp op 17 juli kwamen 298 mensen om het leven, onder wie 196 Nederlaners. Het aantal identificaties van niet-Nederlandse slachtoffers komt echter wel via andere wegen naar buiten. Na Nederland is Maleisië het zwaarst getroffen met 43 slachtoffers. Volgens de Maleisische vicepremier Muhyiddin Yassin zijn 24 Maleisische slachtoffers inmiddels geïdentificeerd. In de nacht van donderdag op vrijdag werd ook bekendgemaakt door de Australische media dat de lichamen van twee  Australische slachtoffers zijn geïdentificeerd. Het zijn de eerste lichamen van Australiërs die formeel zijn geïdentificeerd.

Hilversum

De geborgen stoffelijke overschotten zijn naar de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum gebracht. Daar proberen  experts de lichamen te identificeren. Ze kijken onder meer naar vingerafdrukken, gebitsgegevens en DNA-materiaal. Het vliegtuig was onderweg van Amsterdam naar Kuala Lumpur (Maleisië) toen het boven het oosten van Oekraïne werd neergehaald. Het kan nog maanden duren voor alle slachtoffers zijn geïdentificeerd.

Waarnemers

Ondertussen heeft Pieter-Jaap Aalbersberg, die de afgelopen weken de zoektocht naar menselijke resten en persoonlijke spullen heeft geleid in het rampgebied, twee waarnemers in Oekraïne. Een zit in Charkov, in het oosten van het land en een in de hoofdstad Kiev. Dat zei een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie vrijdag. De Amsterdamse politiechef Aalbersberg is zelf weer terug in Nederland. Zijn waarnemer in Kiev, iemand van de politie, ontfermt zich vooral over de contacten met de Oekraïense overheid. De waarnemer in Charkov, afkomstig van Defensie, moet ervoor zorgen dat zoekteams weer snel aan de slag kunnen als besloten wordt dat de zoektocht voortgezet wordt. Ook moet hij ervoor zorgen dat spullen die nog worden gevonden in het rampgebied, naar Nederland komen. Sinds het vertrek van het grootste deel van de Nederlanders uit Oekraïne vorige week zijn er geen spullen meer overgedragen door de lokale bevolking aan het team dat is achtergebleven in Charkov. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken

Bestand Israël en Hamas overeengekomen

Bestand Israël en Hamas overeengekomen

Israël en Hamas zijn een bestand overeengekomen. Dat melden VN-baas Ban Ki-moon en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry. Het humanitaire bestand gaat vrijdagochtend om 07.00 uur Nederlandse tijd in en zal 72 uur duren. Er zouden verder geen voorwaarden aan het bestand verbonden zijn. Het is de bedoeling dat tijdens het bestand verdere onderhandelingen gaan beginnen.


Opschorting

In een verklaring van de de VN en VS staat dat de “troepen op de grond blijven waar ze zijn. Israël zal zijn strijdkrachten dus voorlopig nog in Gaza houden. Volgens Ban en Kerry is het humanitaire bestand belangrijk “om de burgers de broodnodige opschorting van het geweld te geven”.  De oorlog tussen Israël en Hamas duurt inmiddels 24 dagen. Het is daarmee de langste oorlog tussen de twee, langer dan de confrontaties in 2008 en 2012.

‘VN-experts kunnen rampgebied niet in’

‘VN-experts kunnen rampgebied niet in’

Experts van de Verenigde Naties hebben het rampgebied van de vliegtuigcrash in het oosten van Oekraïne nog niet kunnen betreden, omdat de veiligheid niet kon worden gegarandeerd. Dat meldt persbureau Reuters zondag op basis van een hooggeplaatste bron binnen de VN-luchtvaartorganisatie ICAO. De International Civil Aviation Organisation heeft vier personen afgevaardigd om mee te helpen in het onderzoek naar de toedracht van de ramp. Alles wijst erop dat de Boeing van Malaysia Airlines donderdag werd neergeschoten. De Oekraïense regering en de pro-Russische separatisten, die het rampgebied onder controle hebben, geven elkaar daarvan de schuld. Zolang de veiligheid van de onderzoekers niet is gewaarborgd, gaan ze het gebied niet in, aldus de ingewijde.

Door: ANP

‘VN-experts kunnen rampgebied niet in’ Foto: AFP

Nieuw bloedbad Boko Haram in Nigeria

Nieuw bloedbad Boko Haram in Nigeria

 


Foto: ANP Nieuw bloedbad Boko Haram in Nigeria

De Nigeriaanse terreurbeweging Boko Haram heeft opnieuw een bloedbad aangericht in het noordoosten van Nigeria.
Dat hebben mensen die de aanval vrijdag overleefden gezegd. Inwoners van het stadje Damboa zeiden dat ‘de lijken zich opstapelen’. Om hoeveel doden het precies gaat is nog onduidelijk.

Damboa werd voor zonsopgang aangevallen. De helft van het dorp is platgebrand en veel inwoners – die zich alleen konden verdedigen met stokken en zelfgemaakte vuurwapens – werden vermoord, aldus een ooggetuige. Aan de rand van het stadje ligt een legerbasis en volgens inwoners wordt Damboa al twee weken belegerd door de extremisten. Het ministerie van defensie zei eerder een aanval te hebben afgeslagen, maar volgens omwonenden werden de militairen van de basis verdreven. Legereenheden die de basis de afgelopen week probeerden te bereiken werden keer op keer in hinderlagen gelokt.

Vlucht MH17 volgens Amerikanen uit de lucht geschoten

Vlucht MH17 volgens Amerikanen uit de lucht geschoten


Vlucht MH17 van Malaysia Airlines die donderdag is neergestort in het oosten van Oekraïne, is uit de lucht geschoten. Dat meldt de Amerikaanse vice-president Joe Biden. Volgens Biden is er geen sprake geweest van een ongeluk, zo meldt Reuters. “Hij is uit de lucht geschoten.”
Amerikaanse inlichtingendiensten bevestigen donderdag dat het vliegtuig boven Oekraïne met een luchtdoelraket is beschoten, meldt Wall Street Journal. De afkomst van de raket is onbekend. De Boeing van Malaysia Airlines zou zijn neergeschoten met een BUK luchtdoel-raketsysteem van Russische makelij.  Dit systeem wordt onder meer gebruikt door de Russische en Oekraïense strijdkrachten en is ook waargenomen in handen van pro-Russische separatisten in Oekraïne. Volgens de Maleisische autoriteiten is er geen sprake geweest van een noodoproep vanuit vlucht MH17. Het luchtruim boven het oosten van Oekraïne is niet aangemerkt als oorlogsgebied. De Russische president Vladimir Poetin gaf de schuld donderdag aan de regering in Kiev. Als die niet een nieuw offensief had gelanceerd in het oosten van het land, was de ramp niet gebeurd, aldus het Russische staatshoofd. Separatisten uit de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk hebben vlak na de vliegtuigcrash in het oosten van Oekraïne gebeld met een inlichtingenmedewerker uit Rusland. De Oekraïense veiligheidsdienst SBU heeft een transcript vrijgegeven van het vermeende telefoongesprek, melden Oekraïense media donderdagavond. Uit het gesprek blijkt dat de separatisten per abuis het vliegtuig hebben neergeschoten. ”Het is 100 procent zeker een passagiersvliegtuig”, zei een van de separatisten geschrokken. Het gesprek had ongeveer 20 minuten na de vliegtuigcrash plaats. De verbinding was korte tijd verbroken, toen de separatisten de brokstukken onderzochten.

Verwarring

Volgens de SBU is het een telefoongesprek tussen Igor Bezler, een commandant van de Volksrepubliek en vermeend Russisch inlichtingenofficier, en Vasili Geranin, een kolonel bij de Russische militaire inlichtingendienst. Als het echt een gesprek was tussen de separatisten en Rusland, dan is duidelijk dat de separatisten het vliegtuig hadden aangezien voor een militair toestel. Op het moment dat de Rus Geranin naar aangetroffen wapens vraagt, reageert Bezler met: ”Die zijn er niet. Er zijn civiele items, medische spullen, handdoeken, toiletpapier.”

Ghanese voetbalfans vragen asiel in Brazilië

Ghanese voetbalfans vragen asiel in Brazilië

Een groot aantal voetbalfans uit Ghana heeft de afgelopen week asiel aangevraagd in de Zuid-Braziliaanse stad Caxias do Sul.
Het gaat om bijna tweehonderd Afrikanen die op een toeristenvisum het Zuid-Amerikaanse land zijn binnengekomen om het WK voetbal bij te wonen. De Braziliaanse politie verwacht dat hun aantal oploopt tot meer dan duizend. Ghana heeft zijn wedstrijden gespeeld in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia en de noordoostelijke steden Natal Fortaleza. Het team werd uitgeschakeld in de groepsfase. Afrikanen die een baan hopen te vinden zijn eerder naar het zuiden van Brazilië getrokken.

Rodríguez in tranen na uitschakeling Colombia

Rodríguez in tranen na uitschakeling Colombia

 

Rodríguez in tranen na uitschakeling Colombia Foto: ANP

De Colombiaanse spelmaker James Rodriguez kon vrijdagavond zijn tranen na afloop van de verloren WK-kwartfinale tegen Brazilië (1-2) niet bedwingen. ”Ik huil, omdat we alles hebben gegeven in deze wedstrijd”, snikte de 22-jarige speler van AS Monaco. ”Helaas werkte de scheidsrechter niet erg mee. Het is een schande dat we naar huis moeten. Niettemin hebben we hier onze droom waargemaakt. We kunnen met opgeheven hoofd terug naar Colombia.” Rodriguez bracht met een benutte strafschop in de tachtigste minuut (2-1) nog meer spanning in de boeiende krachtmeting. Het was zijn zesde WK-treffer in Brazilië. Na de Braziliaanse voetbalkoning Pelé, die zeventien jaar was, is hij de jongste speler die minstens zes keer scoorde op de wereldtitelstrijd. De Colombiaanse smaakmaker scoorde in alle vijf WK-duels van zijn land.

#

#
#
#
#