#


Giframp Bhopal eist nog altijd slachtoffers

Giframp Bhopal eist nog altijd slachtoffers


Demonstranten steken een pop in brand die symbool staat voor Union Carbide AFP

Dertig jaar na de giframp is er op de plek zelf niet veel meer te zien. In 1984 kwamen in de Indiase stad Bhopal bijna twintigduizend mensen om het leven toen een enorme gifwolk ontsnapte uit een Amerikaanse pesticidenfabriek. Nog eens tienduizenden mensen werden gehandicapt, blind of liepen andere ernstige aandoeningen op.  In Bhopal, een stad van zo’n anderhalf miljoen inwoners, is de ramp allesbehalve vergeten. Er is inmiddels een tweede generatie slachtoffers met aangeboren afwijkingen, vertelt correspondent Joeri Boom.  “Er zijn veel gehandicapte kinderen. Een meisje dat een duim mist, een jongetje dat verlamd geboren wordt, veel blindheid. Er is ook een enorme sterfte, zowel onder pasgeboren kinderen als onder mensen die het hebben overleefd.” Het Amerikaanse Union Carbide was de eigenaar van de fabriek. Volgens het concern was er water terechtgekomen in een grote tank met een enorm giftig gas, methylisocyanaat. “Om dat te maken was een stof nodig die in de Eerste Wereldoorlog als gifgas werd gebruikt. Zo verschrikkelijk giftig was dat spul.” Direct na de ramp kregen de omwonenden van de fabriek weinig hulp, en ook nu is er weinig aandacht voor het leed van de tweede generatie slachtoffers. “Volgens de slachtoffers is het helemaal fout gegaan bij de juridische afhandeling”, zegt Boom.

“Daarbij is heel weinig geld betaald door Union Carbide, 470 miljoen dollar. Dat is veel te weinig als je kijkt naar de hoeveelheid slachtoffers. Een fooi. Maar de zaak is gesloten. Union Carbide kan dus eigenlijk niet meer vervolgd worden.” Wat het verder ingewikkeld maakt, is dat het Amerikaanse concern steeds heeft gezegd dat er sabotage in het spel is geweest. Joeri Boom: “Een werknemer die iets tegen het bedrijf had, zou dat gedaan hebben. Maar ja, de fabriek mocht niet eens zulke hoeveelheden van dat gevaarlijke gas op het terrein hebben. Het was ook heel erg slecht onderhouden allemaal. Dus waarschijnlijk ligt de morele schuld bij Union Carbide. Alleen is dat nooit bewezen.” Nabestaanden en slachtoffers hebben weinig juridische hulp bij hun strijd om alsnog hun gelijk te halen. “Greenpeace heeft zich op de zaak gestort, maar verder is er weinig hulp voor die mensen,” zegt Boom. “Het is ook duidelijk dat er in India weinig herdacht wordt. De grootste krant heeft er iets over op pagina veertien, een andere een klein stukje op pagina zeven.”

Toch heeft de giframp wel iets veranderd in het land. “India in 1984 en India in 2014 zijn niet vergelijkbaar. Het zijn twee totaal andere economieën. Er is nu veel meer aandacht voor veiligheid. Vroeger vielen er ook veel meer doden bij het aanleggen van wegen en de metro. Dat gebeurt nu bijna niet meer. Iedereen heeft een helmpje op.” Ook in de chemische industrie is er veel verbeterd. Toch zijn er nog altijd risico’s. “Een Australische expert waarschuwde deze week dat er nog niet genoeg toezicht is en dat de veiligheidsvoorschriften niet duidelijk geordend zijn. In het buitenland zijn er nog steeds zorgen over de veiligheid van de chemische industrie in India.”

Regenwoud Amazonegebied verdwijnt minder

Regenwoud Amazonegebied verdwijnt minder

Foto: AFP

Het regenwoud in het Zuid-Amerikaanse Amazonegebied wordt nog steeds op grote schaal gekapt en verbrand, maar het gaat wel in een lager tempo. Dat concludeert het instituut voor ruimteonderzoek INPE woensdag.
In Brazilië, het grootste Amazoneland, viel tussen augustus 2013 en juli 2014 naar schatting 4848 vierkante kilometer regenwoud ten prooi aan de kettingzaag of aan aangestoken branden. Dat was ongeveer 18 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. INPE houdt het verdwijnen van het woud in de gaten via satellietbeelden.
Het regenwoud is belangrijk voor het klimaat. Over bijna een week begint in de Peruviaanse hoofdstad Lima de VN-Klimaatconferentie. (ANP)

Amerikaanse cameraman NBC genezen van ebola

Amerikaanse cameraman NBC genezen van ebola

Ashoka Mukpo wordt op een brancard van het vliegtuig naar een gereedstaande ambulance gereden die hem naar het ziekenhuis vervoert. © ap.

Een cameraman van NBC, die in Liberia ebola had opgelopen, is genezen verklaard. De Amerikaan werd in een ziekenhuis in Nebraska met succes behandeld. Vandaag mag hij het ziekenhuis verlaten, zo heeft het Nebraska Medical Center laten weten. De 33-jarige Ashoka Mukpo was in september samen met drie andere werknemers naar Liberia gevlogen om vanuit de hoofdstad Monrovia verslag uit te brengen over de epidemie. Korte tijd later kreeg de man koorts en werd hij terug naar de Verenigde Staten gevlogen.
De freelance cameraman was de vierde Amerikaan waarvan bekend is dat hij in Liberia besmet is geraakt met ebola. In drie eerdere gevallen ging het om hulpverleners. Ook zij werden naar de VS gebracht en daar behandeld. Mukpo zei zich zeer gelukkig te voelen dat hij is genezen, maar dat hij zich tegelijkertijd nederig voelt in de wetenschap dat er zoveel mensen in West Afrika al aan de ziekte zijn overleden. Mukpo tweette dat hij nog steeds niet weet hoe hij de ziekte precies heeft opgelopen, maar dat hij er geen moment spijt van heeft dat hij naar Liberia is gereisd om aandacht te vragen voor het dodelijke virus.

​VS krijgt speciaal team voor bestrijding ebola

VS krijgt speciaal team voor bestrijding ebola

De Verenigde Staten krijgen een speciaal interventieteam voor de bestrijding van ebola. Dat heeft de chef van de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC, Thomas Frieden, dinsdag bekendgemaakt. Het speciale ebolateam moet binnen enkele uren overal in de VS in actie kunnen komen. In de Texaanse stad Dallas worden 76 mensen uit de gezondheidszorg in de gaten gehouden in verband met ebola. Ze zijn in contact geweest met een patiënt uit Liberia, Thomas Eric Duncan, nadat die er 28 september in het ziekenhuis was opgenomen, melden Amerikaanse media dinsdag. Duncan overleed op 8 oktober. Zeker een verpleegster is besmet. De autoriteiten hielden al 48 mensen van voor Duncans ziekenhuisopname in de gaten.
De Amerikaanse president Barack Obama heeft dinsdag gezegd dat de wereld onvoldoende onderneemt tegen ebola. Hij zei dat landen die de capaciteit hebben om te helpen veel meer moeten doen. Hij beklemtoonde in een toespraak dat de gezondheidszorg in Amerika goed is en een uitbraak van ebola heel erg onwaarschijnlijk is. Het virus moet aan de bron in Afrika tot staan gebracht worden, aldus Obama. Intussen heeft een internetbedrijf uit Las Vegas de site ebola.com te koop aangeboden voor 150.000 dollar. Blue String Ventures, dat ook domeinnamen bezit van andere dodelijke ziektes, zoals vogelgriep, betaalde er in 2008 nog 13.500 dollar voor. Op de site staan enkel een paar verwijzingen naar artikelen. De firma noemt een eventuele ontwikkelaar van medicijnen tegen het virus een geschikte koper. Tot die tijd wordt niemand er door geschaad, zegt een woordvoerder. ”We voorkomen niet dat mensen informatie verzamelen of worden geholpen.” Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn er meer dan 8.900 gevallen geconstateerd en daarvan zijn 4447 patiënten aan het virus bezweken.

Britse straaljagers vallen eerste IS-doelen in Irak aan

Britse straaljagers vallen eerste IS-doelen in Irak aan

Britse straaljagers vallen eerste IS-doelen in Irak aan Foto: AFP

Britse straaljagers hebben dinsdag voor het eerst doelen van terreurnetwerk Islamitische Staat (IS) in Irak aangevallen. Dat heeft het Britse ministerie van Defensie laten weten. Het was de eerste aanval sinds het Britse parlement vrijdag goedkeuring gaf aan gevechtsoperaties. De twee Tornado-jagers vielen onder andere een IS-stelling met zware wapens aan die bedreigend was voor Koerdische strijders. Verder werd een gepantserde pick-up truck bestookt. De twee straaljagers keerden daarna terug naar hun basis. “Een eerste evaluatie wijst erop dat beide aanvallen succesvol waren”, aldus het ministerie. De Britse Royal Air Force stond Koerdische strijders bij die door IS werden belegerd. De toestellen vlogen zaterdag ook al mee met een missie maar vielen toen niets aan. Op dinsdag zijn ook de eerste Nederlandse militairen naar het Midden-Oosten vertrokken om de komst van de F-16′s voor te bereiden die in Irak gaan meevechten tegen de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). De groep van veertig militairen vertrok maandag vanaf vliegbasis Eindhoven naar het “gastland”, zo heeft Defensie dinsdag gemeld. Welk land dat is, zegt het ministerie mede op verzoek van dat land nog niet. Het kabinet zei vorige week dat de F-16-gevechtsvliegtuigen mogelijk vanuit Jordanië gaan opereren. Afgelopen donderdag vertrokken al twee teams om de situatie in Jordanië en in Irak te verkennen. Nederland levert acht F-16′s, waaronder twee reservetoestellen. Met de straaljagers gaan 250 militairen mee. De F-16′s worden ingezet om commandoposten, voertuigen, installaties en andere doelen van IS uit te schakelen. Nog eens 130 Nederlandse militairen gaan op beveiligde locaties Iraakse en Koerdische militairen trainen. De F-16′s vertrekken naar verwachting later deze week naar het missiegebied. De Tweede Kamer debatteert donderdag over de nieuwe militaire missie. NAVO-land Turkije bereidt zich ondertussen voor op een militaire actie in Syrië en Irak. Het parlement geeft naar verwachting donderdag toestemming aan de strijdkrachten de grens over te steken. Vicepremier Bulent Arinc zegt dinsdag dat de volksvertegenwoordigers ”het leger een mandaat geven om alle dreigingen en risico’s aan te pakken”. Hij zegt ook dat Turks grondgebied door IS wordt bedreigd bij een Turkse enclave in Syrisch grondgebied. Vanwege een verdrag uit 1921 hoort dat stuk grond bij Turkije. In de enclave staat het mausoleum van de grootvader van de stichter van het Ottomaanse Rijk. De graftombe van Suleiman Shah ligt ongeveer twintig kilometer van de grens op de linkeroever van een stuwmeer in de Eufraat. De tombe wordt beschermd door Turkse militairen. Toen het nabijgelegen dorp Karakozak eerder dit jaar in handen van IS viel, leken IS en Turkije al in gevecht te raken. Maar Turkije heeft zich terughoudend opgesteld en heeft nog geen standpunt ingenomen over de door de VS geleide internationale coalitie tegen IS. President Erdogan en premier Davutoglu lijken die terughoudendheid nu te laten varen. Dat doen zij mede omdat er onlangs tientallen Turkse gijzelaars van IS in Irak zijn vrijgelaten. IS bedreigt ook de door Koerden bestuurde stad Ayn al-Arab of Kobani. De plaats ligt vrijwel op de Turkse grens. Tienduizenden mensen vluchten uit Syrië, terwijl IS zijn greep op grote delen van het land juist verstevigt. Dat zegt ondersecretaris-generaal van de Verenigde Naties voor humanitaire zaken en noodhulp Valerie Amos.  In totaal zijn de afgelopen twee weken meer dan 160.000 mensen de noordelijke provincie Aleppo ontvlucht. Ze zijn naar Turkije vertrokken. De verwachting is dat dit aantal alleen maar zal groeien. “Hun angst was zo groot dat veel mensen gewoon het mijnenveld zijn overgestoken om te kunnen vluchten.”  Maandelijks brengt Amos verslag uit van de ontwikkelingen in Syrië. Het beeld wat daaruit naar voren komt, is nog altijd weinig hoopgevend. Nog altijd hebben elf miljoen mensen dringend hulp nodig.

​ ‘IS onthoofdt Sotloff en dreigt ook Brit om te brengen’

  ‘IS onthoofdt Sotloff en dreigt ook Brit om te brengen’

De Islamitische Staat (IS) heeft vandaag een video vrijgegeven waarop waarschijnlijk de onthoofding van de Amerikaanse journalist Steven Sotloff is te zien.

 

IS dreigt in de nieuwe video ook de Brit David Cawthorne Haines om te brengen. De Verenigde Staten kunnen de echtheid van de video nog niet bevestigen. Bronnen lieten wel weten dat de beelden op het eerste gezicht authentiek lijken. Het Witte Huis liet weten dat de gedachten en gebeden van de Amerikaanse regering uitgaan naar de familie van Sotloff, die onder meer voor Time heeft geschreven. De terreurgroep had gedreigd Sotloff om te brengen als de Amerikaanse luchtaanvallen op IS-strijders in Irak zouden doorgaan. Sotloff werd in augustus 2013 in Syrië ontvoerd. Islamitische Staat onthoofdde onlangs al de Amerikaanse journalist James Foley. Ook daarvan werden beelden vrijgegeven, die wereldwijd tot ontzetting leidden. De video heeft de titel ‘tweede boodschap aan Amerika’. Sotloff spreekt voorafgaand aan zijn executie in de camera een propagandaboodschap uit van IS. Hij zegt dat hij ‘de prijs betaalt’ voor de inventies door de VS. Net als bij de onthoofding van Foley richt een gemaskerde in het zwart geklede beul met een Brits accent zich tot de VS. ‘Ik ben terug Obama en ik ben terug door jouw arrogante buitenlandse beleid tegenover de Islamitische Staat’, aldus de man. ‘Net als jullie raketten ons volk blijven raken, blijft ons mes de halzen van jullie volk doorklieven’. Aan het einde van de video wordt een man in beeld gebracht die de Brit David Haines zou zijn. Volgens Amerikaanse mediaberichten is hij een oud-militair die beveiligingswerk heeft gedaan voor hulporganisaties. IS dreigt ook hem te doden.

De moeder van Sotloff deed vorige week in een videoboodschap aan Abu Bakr al Baghdadi, leider van IS, nog een emotionele oproep aan de terreurbeweging om haar zoon vrij te laten. ‘We missen Steven enorm en willen dat hij veilig thuis komt. Hij is een onschuldige journalist en kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de acties van de Verenigde Staten’, zei ze.

Moeder ontvoerde journalist smeekt IS om genade

 


27-8-14 – Screenshot uit de video waarin de IS-beul dreigt dat Sotloff de volgende zal zijn die vermoord zal worden © Reuters.

De moeder van Steven Sotloff, een journalist die vorig jaar in Syrië werd ontvoerd, heeft de Islamitische Staat gesmeekt haar zoon vrij te laten. De videoboodschap van Shirley Sotloff werd vandaag gepubliceerd door tv-zender Al-Arabiya. In de video richt Shirley Sotloff zich tot Abu Bakr al-Baghdadi, de zelfverklaarde kalief van IS in het noorden van Syrië en Irak. ‘Steven is een journalist die naar het Midden-Oosten trok om verslag te doen van het lijden van moslims die onder tirannen leven’, zegt Sotloffs moeder. ‘Hij is een eerbaar man die altijd heeft geprobeerd zwakkeren te helpen.’ Vorige week verscheen een video van de onthoofding van de Amerikaanse journalist James Foley. Ook Sotloff was te zien. De gemaskerde man naast hem zegt dat Sotloffs lot afhangt van wat de Verenigde Staten verder in Irak doen. De VS hebben de afgelopen weken luchtaanvallen uitgevoerd op strijders van IS in Noord-Irak. ‘Ik heb geleerd dat de islam voorschrijft dat niemand verantwoordelijk moet worden gehouden voor de zonden van anderen’, aldus Shirley Sotloff. ‘Steven bepaalt niet wat de Amerikaanse regering doet. Hij is een onschuldige journalist. Ik heb geleerd dat u als kalief amnestie kan verlenen. Alstublieft, straf mijn zoon niet voor zaken waar hij geen controle over uitoefent. Alstublieft, spaar zijn leven en volg het  voorbeeld van de profeet Mohammed. Ik smeek u. Willig mijn wens in.’

​ Russisch hulpkonvooi weer op weg naar grens met Oekraïne

Russisch hulpkonvooi weer op weg naar grens met Oekraïne

Russische chauffeurs van het hulpkonvooi maken zich klaar voor de grensovergang met Oekraïne © epa.

Na dagenlang gesteggel tussen Oekraïense en Russische autoriteiten lijkt de noodhulp voor de mensen in Oost-Oekraïne eindelijk op gang te komen. Enkele uren nadat de regering in Kiev het Russische hulpkonvooi erkende, meldden de eerste zestien vrachtwagens met onder meer vlees, medicijnen en slaapzakken zich vandaag bij de grens van beide landen. De wagens maken deel uit van in totaal 280 witte trucks, die al dagenlang in Rusland staan te wachten op toestemming om de grens over te steken. De Oekraïense regering was lange tijd bang dat Rusland via het konvooi wapens en munitie het oorlogsgebied in wilde smokkelen. Het konvooi wil naar de stad Loehansk, waar pro-Russische separatisten het voor het zeggen hebben, maar vandaag wel een politiebureau kwijtraakten dat door de Oekraïense troepen werd heroverd. Medewerkers van het Internationale Rode Kruis kregen vanochtend toestemming om de voertuigen te controleren. Het is nog onduidelijk wanneer het konvooi de grens daadwerkelijk gaat oversteken. Het Rode Kruis wacht nog steeds op garanties dat het veilig naar Loehansk kan rijden. Daarvoor moet het door een gebied waar rebellen in gevecht zijn met het Oekraïense  leger. De ministers van Buitenlandse Zaken van Oekraïne en Rusland voeren vanavond in Berlijn overleg om een stappenplan te bedenken dat een einde moet maken aan het geweld in de regio. De ministers  Pavlo Klimkin (Oekraïne) en Sergej Lavrov (Rusland) voeren niet alleen gesprekken met elkaar. Ook de de ministers van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier van Duitsland en Laurent Fabius van Frankrijk zijn erbij aanwezig. Rond half acht waren er nog geen uitkomsten van dat overleg. Steinmeier gaf wel te kennen dat een oplossing ver weg is. Rusland beweerde vandaag weer dat het nooit wapens aan de separatisten heeft geleverd. Die reactie volgde op de verklaring van rebellenleider Andrej Zachartsjenko van zaterdag dat er 150 voertuigen vanuit Rusland waren geleverd, waaronder 30 tanks. De rebellen schoten vannacht een Oekraïens gevechtsvliegtuig uit de lucht.

In totaal 127 slachtoffers MH17 geïdentificeerd

In totaal 127 slachtoffers MH17 geïdentificeerd

Deze week zijn er in totaal 62 slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne geïdentificeerd. 47 slachtoffers hebben de Nederlandse
identiteit en vijftien een andere nationaliteit. Daarmee komt het totaal op 127 identificaties. Dat meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie vrijdag. De nabestaanden van de slachtoffers van vlucht MH17 zijn ingelicht. In overleg met de familie wordt ook de burgemeester van de  woonplaats van het slachtoffer geïnformeerd. Het ministerie brengt niet naar buiten welke nationaliteit de niet-Nederlandse slachtoffers hebben. Dit op verzoek van de ambassades van de betrokken landen.


Maleisië

Bij de ramp op 17 juli kwamen 298 mensen om het leven, onder wie 196 Nederlaners. Het aantal identificaties van niet-Nederlandse slachtoffers komt echter wel via andere wegen naar buiten. Na Nederland is Maleisië het zwaarst getroffen met 43 slachtoffers. Volgens de Maleisische vicepremier Muhyiddin Yassin zijn 24 Maleisische slachtoffers inmiddels geïdentificeerd. In de nacht van donderdag op vrijdag werd ook bekendgemaakt door de Australische media dat de lichamen van twee  Australische slachtoffers zijn geïdentificeerd. Het zijn de eerste lichamen van Australiërs die formeel zijn geïdentificeerd.

Hilversum

De geborgen stoffelijke overschotten zijn naar de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum gebracht. Daar proberen  experts de lichamen te identificeren. Ze kijken onder meer naar vingerafdrukken, gebitsgegevens en DNA-materiaal. Het vliegtuig was onderweg van Amsterdam naar Kuala Lumpur (Maleisië) toen het boven het oosten van Oekraïne werd neergehaald. Het kan nog maanden duren voor alle slachtoffers zijn geïdentificeerd.

Waarnemers

Ondertussen heeft Pieter-Jaap Aalbersberg, die de afgelopen weken de zoektocht naar menselijke resten en persoonlijke spullen heeft geleid in het rampgebied, twee waarnemers in Oekraïne. Een zit in Charkov, in het oosten van het land en een in de hoofdstad Kiev. Dat zei een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie vrijdag. De Amsterdamse politiechef Aalbersberg is zelf weer terug in Nederland. Zijn waarnemer in Kiev, iemand van de politie, ontfermt zich vooral over de contacten met de Oekraïense overheid. De waarnemer in Charkov, afkomstig van Defensie, moet ervoor zorgen dat zoekteams weer snel aan de slag kunnen als besloten wordt dat de zoektocht voortgezet wordt. Ook moet hij ervoor zorgen dat spullen die nog worden gevonden in het rampgebied, naar Nederland komen. Sinds het vertrek van het grootste deel van de Nederlanders uit Oekraïne vorige week zijn er geen spullen meer overgedragen door de lokale bevolking aan het team dat is achtergebleven in Charkov. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken

Bestand Israël en Hamas overeengekomen

Bestand Israël en Hamas overeengekomen

Israël en Hamas zijn een bestand overeengekomen. Dat melden VN-baas Ban Ki-moon en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry. Het humanitaire bestand gaat vrijdagochtend om 07.00 uur Nederlandse tijd in en zal 72 uur duren. Er zouden verder geen voorwaarden aan het bestand verbonden zijn. Het is de bedoeling dat tijdens het bestand verdere onderhandelingen gaan beginnen.


Opschorting

In een verklaring van de de VN en VS staat dat de “troepen op de grond blijven waar ze zijn. Israël zal zijn strijdkrachten dus voorlopig nog in Gaza houden. Volgens Ban en Kerry is het humanitaire bestand belangrijk “om de burgers de broodnodige opschorting van het geweld te geven”.  De oorlog tussen Israël en Hamas duurt inmiddels 24 dagen. Het is daarmee de langste oorlog tussen de twee, langer dan de confrontaties in 2008 en 2012.

#

#
#
#
#