#


Tsipras ingezworen als premier Griekenland

Tsipras ingezworen als premier Griekenland

foto
Alexis Tsipras, de nieuwe premier van Griekenland © AP

Na een periode van ruim veertig jaar waarin de conservatieve Nieuwe Democratie of de sociaaldemocratische Pasok in Griekenland de dienst uitmaakte, is nu Syriza aan de macht.  Alexis Tsipras, de leider van de radicaal-linkse partij Syriza, is officieel aangesteld als premier van Griekenland. Tijdens een ceremonie in de residentie van de Griekse president Karolos Papoulias zwoer Tsipras dat hij de belangen van het Griekse volk zal behartigen. Eerder vandaag werd hij het eens over het vormen van een coalitie met de rechts-populistische partij Onafhankelijke Grieken. Tsipras heeft zijn kiezers beloofd de bezuinigingsmaatregelen stop te zetten die de regering van de vorige premier Antonis Samaras invoerde in ruil voor 240 miljard euro aan noodleningen van het IMF, de ECB en de Europese Unie. Ook wil de partij een gedeeltelijke kwijtschelding van de Griekse staatsschuld. Tsipras treedt op met een open hemd en draagt nooit een stropdas. Die gaat hij naar eigen zeggen pas dragen, als hij de schulden van zijn land heeft weten terug te brengen

De nu 40-jarige Tsipras komt uit een middenklasse gezin, studeerde civiele techniek in Athene (afgestudeerd in 2000) en heeft nog nooit in de regering gezeten. Hij staat bekend als slagvaardig en charmant. Hij treedt op met een open hemd en draagt nooit een stropdas. Die gaat hij naar eigen zeggen pas dragen, als hij de schulden van zijn land heeft weten terug te brengen. Eind jaren negentig klom Tsipras op in de partij Synaspimos. In 2009 werd hij voor deze partij in het parlement gekozen. Toen Synaspimos deel ging uitmaken van Syriza, werd hij leider van deze links-radicale coalitie.

De populariteit van de nu veertigjarige Tsipras schoot tijdens de crisis, die eind 2009 in Griekenland begon, als een komeet omhoog. Had Syriza in 2009 nog slechts 4,6 procent van de stemmen, bij de verkiezingen in 2012 was dat tot 26,9 procent gestegen en zondag tot ruim 36 procent.

Onafhankelijke Grieken
Partijleider Panos Kammenos van de Onafhankelijke Grieken (links) tijdens een gesprek met Syriza-leider Alexis Tsipras. Partijleider Panos Kammenos van de Onafhankelijke Grieken (links) tijdens een gesprek met Syriza-leider Alexis Tsipras. © AP
Daarmee vergaarde Syriza 149 zetels in het Griekse parlement. Omdat Tsipras hiermee net geen meerderheid behaalde (de grootste partij krijgt in Griekenland een bonus van 50 zetels) moest hij op zoek naar een coalitiepartner. Alleen met 151 of meer had Tsipras zonder coalitiegenoten kunnen regeren. De coalitie bezet nu 162 van de 300 zetels in het parlement. Onafhankelijke Grieken staat bekend als een extreem-rechtse partij. In 2012 splitste de partij onder leiding van Panos Kammenos zich af van de Nieuwe  Democratie van de huidige premier Samaras, omdat ze tegen de afspraken met de EU was.

Onafhankelijke Grieken verschilt op bijna alle programmapunten met Syriza behalve het gedeelde standpunt over bezuinigingsmaatregelen. Zo is Onafhankelijke Grieken erg nationalistisch en is de partij fel gekant tegen de komst van meer migranten, zegt Volkskrant-correspondent Sarah Venema. ‘Het migrantendebat wordt in Griekenland stevig gevoerd. Syriza staat als linkse partij meer open voor migranten.’ Ook in religieus opzicht staan de partijen recht tegenover elkaar. Zo is Onafhankelijke Grieken voor sterke banden tussen de regering en de orthodoxe kerk. Tsipras is tegen deze inmenging, zegt Venema.

Kammenos heeft gezegd dat Onafhankelijke Grieken bereid is om Syriza tegemoet te komen. Venema: ‘Kammenos vindt het nu belangrijker dat de Grieken zich verenigen tegen de Europese bezuinigingen dan dat de partij politiek-ideologische standpunten doordrukt’. Dit bleek volgens Venema ook al uit het verkiezingsspotje van Kammenos. Hierin helpt hij een jongetje genaamd Alexis om zijn ontspoorde trein weer op de rails te krijgen.
Roerige tijden. Europese leiders waarschuwen voor instabiliteit als Tsipras in Europa zijn zin zal doordrijven, maar de Grieken hebben daar niet naar geluisterd. Duidelijk is dat Europa zich kan opmaken voor roerige tijden.

Van de beginnende groei van de Griekse economie is voor de gewone Griek weinig te merken. De werkloosheid ligt boven de 25 procent, eenderde van de Grieken leeft onder de armoedegrens en 18 procent van de Grieken heeft te weinig geld om eten te kunnen kopen.
Over enkele weken loopt het huidige hulpprogramma af dat Griekenland overeind houdt. Om het resterende deel van 1,8 miljard te ontvangen, moet Griekenland toegezegde hervormingen doorvoeren.

Volgens ECB-bestuurder Benoit Coeuré kan Griekenland niet op eigen houtje besluiten zijn schulden niet meer te voldoen. Het land zou daarmee de Europese regels overtreden. Verder kan hij zich voorstellen dat de looptijd van Griekse leningen wordt verlengd, of dat de rente op leningen wordt verlaagd. De ECB speelt in dit proces volgens hem echter geen rol. Dat besluit moet worden genomen door de ministers van Financiën van de eurolanden.

Ook IMF-topvrouw Christine Lagarde liet weten dat Griekenland niet kan rekenen op een speciale behandeling. ‘De regels in de eurozone moeten worden gerespecteerd’, zei ze in een interview met de Franse krant Le Monde. ‘We kunnen geen speciale categorieën maken voor bepaalde landen.’
Lagarde benadrukte verder dat de nieuwe Griekse regering door moet gaan met de verbeteringen bij de belastingdienst en in het justitiële systeem. ‘Dat zijn geen bezuinigingsmaatregelen, dat zijn noodzakelijke, diepgaande hervormingen.’

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem benadrukte voorafgaand aan overleg met de ministers van Financiën van de eurolanden dat Griekenland al veel hulp bij het verlichten van de torenhoge schuldenberg krijgt. Maar voor kwijtschelding van schulden is volgens Dijsselbloem binnen de eurozone zeer weinig steun.
Hij onderstreepte er naar uit te kijken om te praten met de nieuwe Griekse regering ‘om te werken aan het sterker maken van de Griekse economie’. De eurolanden zijn en blijven bereid Griekenland te helpen, maar Griekenland moet zich wel houden aan de afspraken, zegt Dijsselbloem. ‘We hebben een gezamenlijk doel om Griekenland weer op de been te helpen in de eurozone. Op basis daarvan gaan we gesprekken aan.’

 

​ Protesten in Argentinië na dood openbaar aanklager

Protesten in Argentinië na dood openbaar aanklager

Na de dood van openbaar aanklager Alberto Nisman in Argentinië zijn in hoofdstad Buenos Aires talrijke mensen de straat op gegaan. Ze eisen dat de zaak opgehelderd wordt.


© Reuters

De betogers droegen spandoeken met zich mee, met de slogan “Yo soy Nisman”, of “Ik ben Nisman”, een verwijzing naar “Je suis Charlie”, de slogan die viraal ging na de aanslag op het satirische magazine Charlie Hebdo. Ze verzamelden onder meer op de Plaza de Mayo en in verschillende wijken in de stad. De oppositie steunt de betogingen, waartoe opgeroepen was via sociale media. Nisman werd zondag dood aangetroffen in zijn woning. De aanklager heeft de aanslag in 1994 op een joods cultureel centrum onderzocht en beschuldigt staatshoofd Cristina Fernandez van een doofpotoperatie. Kirchner zei maandag dat Nismans dood “verbijstering wekte en vragen opriep”. “Wat drijft een mens om de vreselijke beslissing te nemen om uit het leven te stappen?” klonk het. (Belga/MS)

Werkloosheid neemt wereldwijd nog toe

Meer dan zes jaar na de financiële crisis, is de crisis op de arbeidsmarkt nog lang niet voorbij. Volgens de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) zullen er de volgende jaren wereldwijd nog miljoenen werklozen bijkomen. De economische groei is te beperkt, aldus de ILO. “Om jobs te creëren, is er veel meer groei nodig”. Sinds het begin van de crisis in 2008 gingen er al 61 miljoen banen verloren, berekende de ILO. Tot 2019 zal het aantal werklozen nog verder stijgen, van 201 miljoen tot 212 miljoen.
“De jobcrisis is nog lang niet voorbij, men mag niet bij de pakken blijven zitten”, aldus de ILO. In de VS, Japan en enkele Europese landen is de toestand verbeterd, maar in het zuiden van Europa neemt de werkloosheid slechts zeer beperkt af.

Alleen al dit jaar zou het aantal werklozen volgens de internationale organisatie wereldwijd met 3 miljoen toenemen. Vooral de jongeren worden zwaar getroffen. Bijna 74 miljoen mensen tussen 15 en 24 jaar waren vorig jaar op zoek naar werk. Hierdoor neemt ook de kloof tussen arm en rijk toe. Die was al groot in de ontwikkelingslanden, maar stijgt nu ook dramatisch in de industrielanden.

De ILO roept vooral de Europese regeringsleiders op, meer in te zetten op groei, bijvoorbeeld via het stimuleren van de vraag, gerichte investeringen en een monetair beleid dat de reële economie aanzwengelt. (Belga/MS)

Amerikaanse media onder vuur genomen door hackers

Amerikaanse media onder vuur genomen door hackers

 

De Twitteraccounts van de New York Post en United Press International zijn gisteren gehackt. Op beide accounts was te lezen dat het Chinese leger een aanval had uitgevoerd op een Amerikaans oorlogsschip. Daarna zou een hevige strijd zijn losgebarsten in de Zuid-Chinese Zee.

Het was niet de enige opmerkelijke tweet die te lezen was. Een ander account van de New York Post wist te melden dat de Federal Reserve Bank een belangrijke mededeling zou doen over de rentetarieven. Er ontstond geen paniek op de financiële markten. De New York Post wist de berichten snel offline te halen.
Derde Wereldoorlog

Bij persbureau United Press International duurde dat iets langer. Daar was onder meer te lezen dat Paus Franciscus het uitbreken van de Derde Wereldoorlog aankondigde.

Het is niet voor het eerst dat Amerikaanse media door hackers onder vuur zijn genomen. Via het account van Fox News werd in 2011 getwitterd dat president Obama was doodgeschoten.

Wie er achter de aanval op de New York Post en United Press International zit, is nog niet bekend. De social media-accounts van CNN, de BBC en persbureau AP werden eerder korte tijd overgenomen door het Syrian Electronic Army.

​Twee van vijf vermoorde cartoonisten Charlie Hebdo begraven

Twee van vijf vermoorde cartoonisten Charlie Hebdo begraven

De kist van Verlhac, bijgenaamd ‘Tignous’, was volgetekend met cartoons.

Brussel – In Frankrijk zijn donderdag Georges Wolinski en Bernard Verlhac, twee van de vijf vermoorde cartoonisten van Charlie Hebdo, begraven. Opvallend was dat de kist van Verlhac, bijgenaamd ‘Tignous’, volgetekend met cartoons. Tignous werd begraven in de Parijse voorstad Montreuil. Het grote publiek was niet welkom tijdens de plechtigheid in de kerk, maar buiten stonden wel honderden mensen. Zij applaudisseerden toen de kist, waarop collega’s cartoons hadden getekend, naar buiten werd gedragen. Tijdens de plechtigheid voerde onder meer de Franse minister van Justitie Christiane Taubira het woord. Ze benadrukte dat ‘men in Frankrijk alles mag tekenen. Zelfs een profeet, omdat in Frankrijk, het land van Voltaire en de oneerbiedigheid, men het recht heeft te spotten met alle religies’.  Wolinski werd begraven in Parijs zelf, op het bekende kerkhof Père Lachaise, naast andere beroemde personen als Edith Piaf en Jim Morrison. In het crematorium stond een van zijn laatste tekeningen opgesteld.  Bij de aanslag op Charlie Hebdo werden in totaal twaalf mensen vermoord. Naast Wolinski en Tignous zijn donderdag ook Bernard Maris, de huiseconoom van Charlie Hebdo, begraven, net als Franck Brinsolaro, de politieagent die moest instaan voor de veiligheid van hoofdredacteur Charb, en Elsa Cayat, de psychoanaliste die een column had in Charlie Hebdo. Woensdag was tekenaar Cabu al begraven, en vrijdag volgt de begrafenis van Charb, van tekenaar Honoré en van Mustapha Ourrad, de eindredacteur van Charlie Hebdo.

Geen gijzeling bij drukkerij waar daders Charlie Hebdo waren

Geen gijzeling bij drukkerij waar daders Charlie Hebdo waren

De ‘gijzeling’ bij de drukkerij in Dammartin-en-Goële, gisteren, was geen gijzeling. De hele dag leek het erop dat de daders van de aanval op het satirische weekblad Charlie Hebdo bij het bedruk- en beletteringsbedrijf Création Tendance Découverte een man vasthielden. Nu blijkt dat er wel een andere man was, maar dat hij zich had verstopt.

De broers Chérif (32) en Said Kouachi (34) hebben wel op een zeker moment een man gegijzeld, maar lieten die ook weer gaan, meldt persbureau AP. Na de inval bij het bedrijf, waarbij Chérif en Said omkwamen, werd duidelijk dat zich in het pand nog een andere man schuil had gehouden.

Twintig doden in drie dagen
De gebroeders Kouachi onderhielden vanuit Dammartin-en-Goële contact met Amedy Coulibaly, die in een kosjere supermarkt in Parijs ongeveer twintig mensen gegijzeld hield. De acties waren gecoördineerd. Coulibaly eiste een vrijgeleide voor de aanslagplegers. Zouden de autoriteiten deze eis niet inwilligen, zou hij de gijzelaars vermoorden. Na de inval bij de supermarkt, die ongeveer gelijktijdig gebeurde met die 40 kilometer verderop, bleek dat Coulibaly al vier slachtoffers had gemaakt.

Coulibaly, die omkwam bij de actie, werd door de Franse autoriteiten ook aangewezen als verdachte van de moord op een politie-agente in Parijs op donderdag. Hij was eerder onder meer veroordeeld voor gewapende overvallen. Volgens de Franse zender RTL zou Coulibaly boos zijn geweest dat Fransen via hun belastinggeld de strijd tegen terroristen in Mali steunen.

Met tussenpozen gesurveilleerd
Chérif en Said Kouachi, die bij Charlie Hebdo twaalf mensen zouden hebben doodgeschoten met kalasjnikovs, waren eveneens bekend bij de autoriteiten. De jongste broer werd in 2008 veroordeeld voor zijn rol in een rekrutering van strijders voor de oorlog in Irak en kwam toen in het nieuws. Over Said was minder bekend, maar functionarissen uit Jemen en de Verenigde Staten, die anoniem wilden blijven, hebben tegenover AP gezegd dat Said in Jemen is geweest. Beide broers zeiden te handelen in naam van Al-Qaeda Jemen.

De krant Le Parisien meldt dat de broers tussen 2009 en 2014 met tussenpozen in de gaten werden gehouden. De afgelopen jaren hadden ze volgens de bronnen het dagblad echter niets verdachts gedaan. De Franse veiligheidsdiensten proberen nu te achterhalen of ze handlangers hadden, of en van wie ze instructies hebben gekregen en wie ze heeft gefinancierd. (NRC)

 

​ Weer incident met toestel AirAsia


Weer incident met toestel AirAsia


De doorgeschoten Airbus van AirAsia op de Filipijnen.

Voor de tweede keer in drie dagen tijd is er een incident geweest met een vliegtuig van de Aziatische prijsvechter AirAsia. Een Airbus A320 schoot bij de landing op de luchthaven van Kalibo op de Filipijnen van de landingsbaan. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt. Alle inzittenden hebben het toestel via de opblaasbare glijbanen verlaten.

De Airbus kwam uit Manila, de hoofdstad van de Filipijnen. Kalibo ligt in het midden van het land. De omgeving ten oosten van Kalibo heeft te maken met de tropische storm Seniang. Of dat iets met het incident te maken heeft, is onduidelijk.
Javazee

Zondag verongelukte een Airbus A320 van AirAsia in de Javazee. Het toestel was met 162 inzittenden op weg van Surabaya in Indonesië naar Singapore. Vanochtend vroeg lokaliseerden reddingswerkers de eerste wrakstukken en zijn de eerste lichamen geborgen.

AirAsia is een Maleisische prijsvechter met tal van dochtermaatschappijen in Oost- en Zuidoost-Azië. Het toestel dat zondag neerstortte was van een Indonesische dochtermaatschappij. De Airbus die nu van de baan is geschoten, vloog onder de naam AirAsia Zest en hoort bij een Filipijnse dochter.

Giframp Bhopal eist nog altijd slachtoffers

Giframp Bhopal eist nog altijd slachtoffers


Demonstranten steken een pop in brand die symbool staat voor Union Carbide AFP

Dertig jaar na de giframp is er op de plek zelf niet veel meer te zien. In 1984 kwamen in de Indiase stad Bhopal bijna twintigduizend mensen om het leven toen een enorme gifwolk ontsnapte uit een Amerikaanse pesticidenfabriek. Nog eens tienduizenden mensen werden gehandicapt, blind of liepen andere ernstige aandoeningen op.  In Bhopal, een stad van zo’n anderhalf miljoen inwoners, is de ramp allesbehalve vergeten. Er is inmiddels een tweede generatie slachtoffers met aangeboren afwijkingen, vertelt correspondent Joeri Boom.  “Er zijn veel gehandicapte kinderen. Een meisje dat een duim mist, een jongetje dat verlamd geboren wordt, veel blindheid. Er is ook een enorme sterfte, zowel onder pasgeboren kinderen als onder mensen die het hebben overleefd.” Het Amerikaanse Union Carbide was de eigenaar van de fabriek. Volgens het concern was er water terechtgekomen in een grote tank met een enorm giftig gas, methylisocyanaat. “Om dat te maken was een stof nodig die in de Eerste Wereldoorlog als gifgas werd gebruikt. Zo verschrikkelijk giftig was dat spul.” Direct na de ramp kregen de omwonenden van de fabriek weinig hulp, en ook nu is er weinig aandacht voor het leed van de tweede generatie slachtoffers. “Volgens de slachtoffers is het helemaal fout gegaan bij de juridische afhandeling”, zegt Boom.

“Daarbij is heel weinig geld betaald door Union Carbide, 470 miljoen dollar. Dat is veel te weinig als je kijkt naar de hoeveelheid slachtoffers. Een fooi. Maar de zaak is gesloten. Union Carbide kan dus eigenlijk niet meer vervolgd worden.” Wat het verder ingewikkeld maakt, is dat het Amerikaanse concern steeds heeft gezegd dat er sabotage in het spel is geweest. Joeri Boom: “Een werknemer die iets tegen het bedrijf had, zou dat gedaan hebben. Maar ja, de fabriek mocht niet eens zulke hoeveelheden van dat gevaarlijke gas op het terrein hebben. Het was ook heel erg slecht onderhouden allemaal. Dus waarschijnlijk ligt de morele schuld bij Union Carbide. Alleen is dat nooit bewezen.” Nabestaanden en slachtoffers hebben weinig juridische hulp bij hun strijd om alsnog hun gelijk te halen. “Greenpeace heeft zich op de zaak gestort, maar verder is er weinig hulp voor die mensen,” zegt Boom. “Het is ook duidelijk dat er in India weinig herdacht wordt. De grootste krant heeft er iets over op pagina veertien, een andere een klein stukje op pagina zeven.”

Toch heeft de giframp wel iets veranderd in het land. “India in 1984 en India in 2014 zijn niet vergelijkbaar. Het zijn twee totaal andere economieën. Er is nu veel meer aandacht voor veiligheid. Vroeger vielen er ook veel meer doden bij het aanleggen van wegen en de metro. Dat gebeurt nu bijna niet meer. Iedereen heeft een helmpje op.” Ook in de chemische industrie is er veel verbeterd. Toch zijn er nog altijd risico’s. “Een Australische expert waarschuwde deze week dat er nog niet genoeg toezicht is en dat de veiligheidsvoorschriften niet duidelijk geordend zijn. In het buitenland zijn er nog steeds zorgen over de veiligheid van de chemische industrie in India.”

Regenwoud Amazonegebied verdwijnt minder

Regenwoud Amazonegebied verdwijnt minder

Foto: AFP

Het regenwoud in het Zuid-Amerikaanse Amazonegebied wordt nog steeds op grote schaal gekapt en verbrand, maar het gaat wel in een lager tempo. Dat concludeert het instituut voor ruimteonderzoek INPE woensdag.
In Brazilië, het grootste Amazoneland, viel tussen augustus 2013 en juli 2014 naar schatting 4848 vierkante kilometer regenwoud ten prooi aan de kettingzaag of aan aangestoken branden. Dat was ongeveer 18 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. INPE houdt het verdwijnen van het woud in de gaten via satellietbeelden.
Het regenwoud is belangrijk voor het klimaat. Over bijna een week begint in de Peruviaanse hoofdstad Lima de VN-Klimaatconferentie. (ANP)

Amerikaanse cameraman NBC genezen van ebola

Amerikaanse cameraman NBC genezen van ebola

Ashoka Mukpo wordt op een brancard van het vliegtuig naar een gereedstaande ambulance gereden die hem naar het ziekenhuis vervoert. © ap.

Een cameraman van NBC, die in Liberia ebola had opgelopen, is genezen verklaard. De Amerikaan werd in een ziekenhuis in Nebraska met succes behandeld. Vandaag mag hij het ziekenhuis verlaten, zo heeft het Nebraska Medical Center laten weten. De 33-jarige Ashoka Mukpo was in september samen met drie andere werknemers naar Liberia gevlogen om vanuit de hoofdstad Monrovia verslag uit te brengen over de epidemie. Korte tijd later kreeg de man koorts en werd hij terug naar de Verenigde Staten gevlogen.
De freelance cameraman was de vierde Amerikaan waarvan bekend is dat hij in Liberia besmet is geraakt met ebola. In drie eerdere gevallen ging het om hulpverleners. Ook zij werden naar de VS gebracht en daar behandeld. Mukpo zei zich zeer gelukkig te voelen dat hij is genezen, maar dat hij zich tegelijkertijd nederig voelt in de wetenschap dat er zoveel mensen in West Afrika al aan de ziekte zijn overleden. Mukpo tweette dat hij nog steeds niet weet hoe hij de ziekte precies heeft opgelopen, maar dat hij er geen moment spijt van heeft dat hij naar Liberia is gereisd om aandacht te vragen voor het dodelijke virus.

​VS krijgt speciaal team voor bestrijding ebola

VS krijgt speciaal team voor bestrijding ebola

De Verenigde Staten krijgen een speciaal interventieteam voor de bestrijding van ebola. Dat heeft de chef van de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC, Thomas Frieden, dinsdag bekendgemaakt. Het speciale ebolateam moet binnen enkele uren overal in de VS in actie kunnen komen. In de Texaanse stad Dallas worden 76 mensen uit de gezondheidszorg in de gaten gehouden in verband met ebola. Ze zijn in contact geweest met een patiënt uit Liberia, Thomas Eric Duncan, nadat die er 28 september in het ziekenhuis was opgenomen, melden Amerikaanse media dinsdag. Duncan overleed op 8 oktober. Zeker een verpleegster is besmet. De autoriteiten hielden al 48 mensen van voor Duncans ziekenhuisopname in de gaten.
De Amerikaanse president Barack Obama heeft dinsdag gezegd dat de wereld onvoldoende onderneemt tegen ebola. Hij zei dat landen die de capaciteit hebben om te helpen veel meer moeten doen. Hij beklemtoonde in een toespraak dat de gezondheidszorg in Amerika goed is en een uitbraak van ebola heel erg onwaarschijnlijk is. Het virus moet aan de bron in Afrika tot staan gebracht worden, aldus Obama. Intussen heeft een internetbedrijf uit Las Vegas de site ebola.com te koop aangeboden voor 150.000 dollar. Blue String Ventures, dat ook domeinnamen bezit van andere dodelijke ziektes, zoals vogelgriep, betaalde er in 2008 nog 13.500 dollar voor. Op de site staan enkel een paar verwijzingen naar artikelen. De firma noemt een eventuele ontwikkelaar van medicijnen tegen het virus een geschikte koper. Tot die tijd wordt niemand er door geschaad, zegt een woordvoerder. ”We voorkomen niet dat mensen informatie verzamelen of worden geholpen.” Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn er meer dan 8.900 gevallen geconstateerd en daarvan zijn 4447 patiënten aan het virus bezweken.

#

#
#
#
#