#


283 vermisten na ongeluk met veerboot Zuid-Korea

283 vermisten na ongeluk met veerboot Zuid-Korea

Na de ondergang van een veerboot voor de kust van Zuid-Korea worden woensdag 283 mensen vermist. Er zijn zeker vier doden en 55 gewonden gevallen. De veerboot Sewol raakte woensdag in de problemen bij het eiland Jindo. Het 146 meter lange schip is vrijwel geheel en ondersteboven in de golven verdwenen en ligt op dertig meter diepte. De veerboot had 462 mensen aan boord, onder wie 325 scholieren, toen het in de morgen plotseling in moeilijkheden raakte en zonk, meldde persbureau Yonhap. 175 personen zijn inmiddels gered. Over het lot van de overige opvarenden is nog geen duidelijkheid. Volgens een opvarende zouden er nog mensen gevangen zitten in het schip. Gevreesd wordt dat het dodental nog veel verder zal oplopen. Met een watertemperatuur van zo’n twaalf graden Celsius treedt onderkoeling na anderhalf tot twee uur in. Militaire duikers zoeken in het gezonken schip naar vermiste personen. Onder de doden zijn een 27-jarige vrouwelijk bemanningslid en een student. Tientallen andere overlevenden zijn naar ziekenhuizen vervoerd, met onder meer botbreuken. Aanvankelijk werd gemeld dat er ruim honderd mensen zoek waren, maar de kustwacht maakte korte tijd later bekend dat er veel meer vermisten zijn. Over de oorzaak van de ondergang van de Sewol is nog niets bekend. Een opvarende hoorde volgens de kustwacht een “dreun”, waarna het schip “opeens begon te zinken”. Veel mensen zouden in zee zijn gesprongen, nadat ze te horen hadden gekregen dat het schip zou zinken. De kustwacht en marine zijn er wel in geslaagd erg snel een grote reddingsoperatie te beginnen voor de opvarenden van het zinkende schip. Dat kapseisde twee uur nadat de bemanning van het schip had gemeld in moeilijkheden te verkeren.
Het schip was dinsdagavond vertrokken uit de westelijke havenstad Incheon en zou woensdag aankomen bij het eiland Jeju voor de zuidkust. De scholieren aan boord maakten met hun school een uitstapje van vier dagen naar het populaire eiland.

​Onderzeeër vervolgt zoektocht naar MH 370

Onderzeeër vervolgt zoektocht naar MH 370

De op afstand bestuurbare onderzeeër Bluefin 21 is dinsdag opnieuw te water gelaten voor een zoektocht naar het verdwenen toestel van Malaysia Airlines. Een eerdere missie werd automatisch vroegtijdig afgebroken omdat het water in het zoekgebied te diep bleek.
De duikboot van de Amerikaanse marine is geprogrammeerd om zestien uur te zoeken. Daarna komt de onderzeeër weer naar boven en worden de gegevens uitgelezen.
Het speuren gebeurt automatisch en wordt ook vanzelf stopgezet als het water dieper is dan 4.500 meter. Dan keert de onderzeeër terug naar de oppervlakte. Onderzoekers zijn intussen bezig met een onderzoek naar een oliespoor. Dat is aangetroffen op zo’n 5.500 meter van de plek waar onder water voor het laatst signalen gehoord zijn. Bekeken wordt om wat voor olie het gaat. De resultaten zullen nog zeker enkele dagen op zich laten wachten.

Mogelijk sporen gevonden van vermiste vrouwen Panama

Mogelijk sporen gevonden van vermiste vrouwen Panama

In Panama zijn mogelijk sporen aangetroffen van de twee vermiste Nederlandse vrouwen Kris Kremers (21) en Lisanne Froon (22). In het bos zouden haren zijn gevonden, evenals een plastic zakje met etensresten. Het zou gaan om een lange blonde haar en een gekrulde blonde haar. Opvallend genoeg zegt Elmer Quintero van de burgerbeschermingsorganisatie Sinaproc dat het slechts om een gerucht gaat dat er haren zijn gevonden. Volgens Quintero is er een pakketje gevonden met ingepakt junkfood. ”Er zijn mensen van Sinaproc naartoe gegaan om het pakketje op te halen en te onderzoeken.” Van haren is vooralsnog geen sprake, aldus de zegsman toen hem gevraagd werd of er DNA-onderzoek zal worden gedaan.

Foto: ANP

Het reddingsteam kamt nu het gebied uit om de locatie waar het pakketje is gevonden. Volgens de coördinator van hulpdienst Sinaproc moet bij de vondst van zaterdag wel worden aangetekend dat op die locatie al eerder was gezocht, en niets was gevonden. Mogelijk gaat het dus om nieuwere sporen, die niet van de twee Nederlandse vrouwen zijn. Een man die een paar dagen door het bos had rondgelopen zou de reddingswerkers op de (mogelijke) haren en het plastic zakje hebben gewezen. Mogelijk heeft er iemand uitgerust; enkele struiken waren platgedrukt. Hulpverleners zoeken al dagen in de omgeving van Boquete, waar de vrouwen op 1 april verdwenen.

Schip pikt signalen zwarte doos vliegtuig nogmaals op

Schip pikt signalen zwarte doos vliegtuig nogmaals op

Het Australische schip dat eerder al signalen ontving die mogelijk afkomstig waren van de zwarte doos van een vliegtuig, heeft deze signalen dinsdag opnieuw opgepikt. De signalen komen overeen met die van een zwarte doos. Dat meldt de Australische coördinator van de zoektocht, Angus Houston, woensdag tijdens een persconferentie in Perth. Speciale apparatuur aan boord van de Australische Ocean Shield ontdekte zaterdag en zondag al geluiden die mogelijk afkomstig zijn van de zwarte doos van het vermiste vliegtuig van Malaysia Airlines. Houston zegt woensdag dat er opnieuw twee signalen zijn gedetecteerd. Het gaat om een signaal op dinsdagmiddag dat 5 minuten en 32 seconden duurde en een signaal van dinsdagavond dat ongeveer zeven minuten duurde. Volgens Houston wordt er nu dan ook in het “juiste gebied” in de Indische Oceaan gezocht naar de vermiste Boeing 777 en is het “hopelijk een kwestie van dagen tot er iets wordt gevonden”. Voor de operatie van de Australische reddingsteams was het van groot belang dat de signalen nogmaals zouden worden gedetecteerd, om het zoekgebied te kunnen verkleinen. Mogelijk worden, bij meer signalen in hetzelfde gebied, kleine onderzeeërs ingezet om te zoeken naar wrakstukken van de MH 370.  De coördinator zei nog geen conclusies te willen trekken totdat er daadwerkelijk wrakstukken zijn gevonden. De batterij in de zwarte doos van het toestel gaat ongeveer een maand mee. Dinsdag was het precies een maand geleden dat vlucht MH 370 spoorloos verdween. De MH 370 was met 239 mensen aan boord onderweg van Kuala Lumpur naar Peking, toen het toestel ten noorden van het Maleisische schiereiland Malakka verdween. De communicatie werd uitgeschakeld en het vliegtuig zou plotseling naar het zuidwesten zijn gaan vliegen.

Dodental modderstroom VS naar 24

Dodental modderstroom VS naar 24

Het dodental na de modderstroom in de Verenigde Staten is opnieuw gestegen. Tot dusver zijn er 24 lichamen gevonden.

Dat zegt brandweerchef Travis Hots tijdens een persconferentie. Reddingswerkers hebben twee lichamen geborgen. Ook hebben zij nog acht andere lichamen gevonden, maar vanwege de gevaarlijke omstandigheden kunnen zij daar nog niet bij komen.Er worden nog steeds meer dan 170 mensen vermist. Hots ziet het niet positief in. “De situatie is ernstig. We blijven hopen dat we nog overlevenden vinden.” Sinds het begin van de zoekactie op zaterdag is in zijn zoekgebied niemand meer gered.

Mogelijk wrakstukken vermist vliegtuig gezien

Mogelijk wrakstukken vermist vliegtuig gezien

De Australische premier Tony Abbott heeft laten weten dat er in de Indische Oceaan twee objecten zijn gezien die mogelijk te maken hebben met de vermiste Boeing van Malaysia Airlines. Abbott, die donderdag tegenover het Australische parlement spreekt van “nieuwe en geloofwaardige informatie”, baseert zich op satellietbeelden van afgelopen zondag.
Daarop zijn objecten te zien in de zuidelijke Indische Oceaan die “mogelijk te maken hebben met de zoektocht naar het verdwenen vliegtuig”. Het gaat om een locatie ten zuidwesten van de Australische stad Perth. De langste van de voorwerpen is ongeveer 24 meter lang, aldus de Australian Maritime Safety Authority, die de beelden heeft bestudeerd.
“Ik kan hier bevestigen dat een Orion-patrouillevliegtuig van de Australische luchtmacht erheen is gevlogen in een poging om de voorwerpen te lokaliseren “, aldus Abbot. “Nog eens drie toestellen zullen volgen. Ze worden voor een intensieve verdere zoektocht ingezet.”
De Orions laten onder meer onderzoeksboeien in het zoekgebied achter. Australië zet andere satellieten in om foto’s met een hogere resolutie te maken van de zoeklocatie.

De zoektocht wordt bemoeilijkt door slecht zicht en door ongunstige weersomstandigheden. Een crew van het eerste Australische Orion-verkenningsvliegtuig ter plaatse liet weten geen brokstukken te kunnen vinden omdat het zicht in het zoekgebied te beperkt is. Inmiddels is de zoektocht voor donderdag gestaakt. Ook het Australische schip HMAS Success is onderweg en moet binnen enkele dagen in het zoekgebied arriveren. De Britse marine heeft eveneens het onderzoeksschip HMS Echo naar  de regio gestuurd. Een Noors schip is inmiddels in het gebied aangekomen. De Maleisische minister van Transport Hishammuddin Hussein zei dat er ‘goede hoop’ is dat de brokstukken van MH370 zijn. “Er is in ieder geval een geloofwaardige aanwijzing. Zolang er hoop is, blijven we zoeken.”

In het gebied staat een noordelijke zeestroming. Volgens oceanograaf Alexander Babanin kunnen de ontdekte voorwerpen inmiddels wel 100 kilometer verderop drijven.
Abbott laat weten zijn Maleisische ambtsgenoot te hebben ingeseind. Hij benadrukt dat het extreem moeilijk zal zijn om de voorwerpen te vinden, en dat het mogelijk is dat ze toch niets te maken hebben met vlucht MH 370. De voorwerpen zouden bijvoorbeeld ook van een schip afkomstig kunnen zijn. Maandag werd bekend dat Australië op verzoek van Maleisië de leiding nam bij de speurtocht naar de Boeing in het zuidelijke gebied van de zoekactie.

De Maleisische autoriteiten vroegen ongeveer 25 landen om hulp bij de zoektocht naar het vliegtuig. Naast Australië zijn dat onder meer Kazachstan, Pakistan, China, India, Indonesië en Frankrijk. In totaal zijn achttien schepen, 29 vliegtuigen en zes helikopters betrokken bij de zoektocht naar het vliegtuig. In noordelijke richting wordt door vliegtuigen tot boven het grondgebied van Kazachstan gezocht.

Geen ongeluk

De vermiste Boeing 777 van Malaysia Airlines was met 239 mensen aan boord onderweg van de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur naar Peking toen het van de radar verdween.
Onderzoekers gaan er inmiddels van uit dat de verdwijning van vlucht MH 370 geen ongeluk was. De communicatiemiddelen van het toestel zijn onderweg opzettelijk uitgeschakeld, waarna het vliegtuig zijn koers verlegde in westelijke richting.

​VS zoeken vliegtuig in Indische Oceaan na nieuwe informatie

VS zoeken vliegtuig in Indische Oceaan na nieuwe informatie

VS zoekt in Indische Oceaan Fotoserie

De Verenigde Staten houden er toch rekening mee dat de vermiste Boeing 777 van Malaysia Airlines nog ver naar het westen is gevlogen. Het Witte Huis liet weten dat mogelijk een zoekactie in de Indische Oceaan wordt gestart.
Volgens de woordvoerder van het Witte Huis, Jay Carney, is ”nieuwe informatie” daar de reden van. Hij liet wel weten dat de aanwijzingen niet heel concreet zijn.
Persbureau Reuters sprak met verschillende anonieme bronnen die betrokken zijn bij het onderzoek. Zij claimen dat uit gegevens van de Maleisische militaire radar blijkt dat het toestel bewust richting de Andaman-eilanden is gevlogen.
Het vliegtuig hield daarbij volgens de onderzoekers vaste navigatiepunten aan, wat er op zou kunnen wijzen dat het toestel werd bestuurd door iemand met vliegtraining of -ervaring. Het vliegtuig met 239 mensen aan boord was oorspronkelijk in noordoostelijke richting op weg van Kuala Lumpur naar Peking, toen het zaterdag van de radar verdween.
Twee van de bronnen waar Reuters mee sprak, gaven zeer specifieke informatie over de navigatiepunten die het vliegtuig volgde. Na de laatste officiële waarneming op de radar, zou vlucht MH 370 naar navigatiepunt ‘Vampi’ zijn gevlogen, ten noordoosten van de Indonesische provincie Atjeh.
Daarna zou het vliegtuig naar navigatiepunt ‘Gival’ zijn gevolgen, ten zuiden van het Thaise eiland Phuket. Vervolgens zou de Boeing richting ‘Igrex’ zijn gevlogen, dat vliegtuigen over de Andaman-eilanden leidt. De Andamanen liggen noordwestelijk van Kuala Lumpur.
Verklaringen van Maleisische legerleiders en anonieme bronnen werden eerder tegengesproken. De lokale autoriteiten liggen de afgelopen dagen onder vuur wegens het verstrekken van tegenstrijdige en onduidelijke informatie.
De Amerikaanse marine stuurt een schip, de USS Kidd, van de Golf van Thailand naar de westkust van Maleisië. Aan boord van vlucht MH 370 zaten drie Amerikanen. De Indiase luchtmacht, marine en kustwacht helpen met de zoektocht.
Woensdag meldden Amerikaanse media dat de Boeing nadat het contact verloren was gegaan, mogelijk nog uren in de lucht is geweest. Dat zou zijn opgemaakt uit automatisch doorgestuurde signalen over de motoren.
Maar volgens de Maleisische autoriteiten klopte die bewering niet. Ook vrijdagochtend (Nederlandse tijd) sprak de Maleisische minister van Transport dergelijke beweringen tegen.

Protesten Venezuela eisen opnieuw levens

Protesten Venezuela eisen opnieuw levens

De protesten tegen de regering in Venezuela hebben opnieuw levens geëist. Drie mensen kwamen woensdag (lokale tijd) om in de stad Valencia in het noorden van het Zuid-Amerikaanse land.

AFP

Ook raakten tientallen mensen gewond.
Een van de doden is een 42-jarige man die zijn huis aan het schilderen was toen hij door zijn hoofd werd geschoten. Voorstanders van de regering reden op motoren voorbij en openden het vuur, meldt de BBC. Ook een 20-jarige student werd het slachtoffer van de aanhangers van de overheid.

Twee doden door instorten gebouwen in New York

Twee doden door instorten gebouwen in New York

In de wijk Harlem in New York zijn woensdag twee gebouwen ingestort door een explosie. Daarbij zijn twee vrouwen om het leven gekomen. Dat bevestigt de New Yorkse politie. De verwachting is dat het dodental nog oploopt.

Zeker zeventien mensen zijn bij de explosie en instorting gewond geraakt, waarvan vier enstig. De explosie is waarschijnlijk veroorzaakt door een gaslek. Een energiebedrijf bevestigde dat op het moment van het incident reparateurs onderweg waren na een telefoontje van iemand die gas rook. Een van de ingestorte panden in East Harlem zou zes verdiepingen tellen. Het andere gebouw zou een kerk zijn. Mogelijk bevinden zich daarin nog slachtoffers. Er zijn zeker vier personen vermist.

De gebouwen zijn gevestigd aan 116th Street en Park Avenue in East Harlem, een gedeelte van Manhattan. In het pand was volgens ooggetuigen eerst brand uitgebroken. Na een ontploffing stortte het in. De brand ontstond in een pianowinkel op de begane grond.

De nooddiensten zijn massaal uitgerukt. In totaal zouden bijna tweehonderd brandweerlieden ter plaatse zijn. Ook is een explosieven opruimingsdienst opgeroepen.  Nieuwszender NBC meldt dat de metro in het gebied is stilgelegd, omdat er puin op de rails terecht is gekomen. Ooggetuigen zeiden zelfs dat de explosie kilometers verderop te voelen was.

Burgemeester Bill de Blasio spreekt van een “tragedie”. Hij heeft een geplande afspraak met VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon afgezegd. De Blasio bevestigt dat er nog altijd mensen worden vermist.

‘Dode’ Amerikaan (78) ontwaakt in lijkzak

 

‘Dode’ Amerikaan (78) ontwaakt in lijkzak


 © Thinkstock.

De 78-jarige Walter Williams heeft medewerkers van een begrafenisonderneming in de Amerikaanse staat Mississippi de stuipen op het lijf gejaagd. Vlak voordat de man, die woensdag dood werd verklaard, zou worden gebalsemd, bleek hij nog in leven te zijn. ‘Ik stond erbij toen ze de lijkzak dichtritsten’, vertelt een familielid. Lijkschouwer Dexter Howard noemt het ‘een wonder’ toen hij de oude man zag bewegen in zijn lijkzak. Volgens hem lijkt het erop dat de pacemaker van de oude grijsaard weer is gaan werken. Volgens familieleden was Williams blij dat hij nog in leven was.

 

#

#
#
#
#