#


‘VN-experts kunnen rampgebied niet in’

‘VN-experts kunnen rampgebied niet in’

Experts van de Verenigde Naties hebben het rampgebied van de vliegtuigcrash in het oosten van Oekraïne nog niet kunnen betreden, omdat de veiligheid niet kon worden gegarandeerd. Dat meldt persbureau Reuters zondag op basis van een hooggeplaatste bron binnen de VN-luchtvaartorganisatie ICAO. De International Civil Aviation Organisation heeft vier personen afgevaardigd om mee te helpen in het onderzoek naar de toedracht van de ramp. Alles wijst erop dat de Boeing van Malaysia Airlines donderdag werd neergeschoten. De Oekraïense regering en de pro-Russische separatisten, die het rampgebied onder controle hebben, geven elkaar daarvan de schuld. Zolang de veiligheid van de onderzoekers niet is gewaarborgd, gaan ze het gebied niet in, aldus de ingewijde.

Door: ANP

‘VN-experts kunnen rampgebied niet in’ Foto: AFP

Nieuw bloedbad Boko Haram in Nigeria

Nieuw bloedbad Boko Haram in Nigeria

 


Foto: ANP Nieuw bloedbad Boko Haram in Nigeria

De Nigeriaanse terreurbeweging Boko Haram heeft opnieuw een bloedbad aangericht in het noordoosten van Nigeria.
Dat hebben mensen die de aanval vrijdag overleefden gezegd. Inwoners van het stadje Damboa zeiden dat ‘de lijken zich opstapelen’. Om hoeveel doden het precies gaat is nog onduidelijk.

Damboa werd voor zonsopgang aangevallen. De helft van het dorp is platgebrand en veel inwoners – die zich alleen konden verdedigen met stokken en zelfgemaakte vuurwapens – werden vermoord, aldus een ooggetuige. Aan de rand van het stadje ligt een legerbasis en volgens inwoners wordt Damboa al twee weken belegerd door de extremisten. Het ministerie van defensie zei eerder een aanval te hebben afgeslagen, maar volgens omwonenden werden de militairen van de basis verdreven. Legereenheden die de basis de afgelopen week probeerden te bereiken werden keer op keer in hinderlagen gelokt.

Vlucht MH17 volgens Amerikanen uit de lucht geschoten

Vlucht MH17 volgens Amerikanen uit de lucht geschoten


Vlucht MH17 van Malaysia Airlines die donderdag is neergestort in het oosten van Oekraïne, is uit de lucht geschoten. Dat meldt de Amerikaanse vice-president Joe Biden. Volgens Biden is er geen sprake geweest van een ongeluk, zo meldt Reuters. “Hij is uit de lucht geschoten.”
Amerikaanse inlichtingendiensten bevestigen donderdag dat het vliegtuig boven Oekraïne met een luchtdoelraket is beschoten, meldt Wall Street Journal. De afkomst van de raket is onbekend. De Boeing van Malaysia Airlines zou zijn neergeschoten met een BUK luchtdoel-raketsysteem van Russische makelij.  Dit systeem wordt onder meer gebruikt door de Russische en Oekraïense strijdkrachten en is ook waargenomen in handen van pro-Russische separatisten in Oekraïne. Volgens de Maleisische autoriteiten is er geen sprake geweest van een noodoproep vanuit vlucht MH17. Het luchtruim boven het oosten van Oekraïne is niet aangemerkt als oorlogsgebied. De Russische president Vladimir Poetin gaf de schuld donderdag aan de regering in Kiev. Als die niet een nieuw offensief had gelanceerd in het oosten van het land, was de ramp niet gebeurd, aldus het Russische staatshoofd. Separatisten uit de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk hebben vlak na de vliegtuigcrash in het oosten van Oekraïne gebeld met een inlichtingenmedewerker uit Rusland. De Oekraïense veiligheidsdienst SBU heeft een transcript vrijgegeven van het vermeende telefoongesprek, melden Oekraïense media donderdagavond. Uit het gesprek blijkt dat de separatisten per abuis het vliegtuig hebben neergeschoten. ”Het is 100 procent zeker een passagiersvliegtuig”, zei een van de separatisten geschrokken. Het gesprek had ongeveer 20 minuten na de vliegtuigcrash plaats. De verbinding was korte tijd verbroken, toen de separatisten de brokstukken onderzochten.

Verwarring

Volgens de SBU is het een telefoongesprek tussen Igor Bezler, een commandant van de Volksrepubliek en vermeend Russisch inlichtingenofficier, en Vasili Geranin, een kolonel bij de Russische militaire inlichtingendienst. Als het echt een gesprek was tussen de separatisten en Rusland, dan is duidelijk dat de separatisten het vliegtuig hadden aangezien voor een militair toestel. Op het moment dat de Rus Geranin naar aangetroffen wapens vraagt, reageert Bezler met: ”Die zijn er niet. Er zijn civiele items, medische spullen, handdoeken, toiletpapier.”

Ghanese voetbalfans vragen asiel in Brazilië

Ghanese voetbalfans vragen asiel in Brazilië

Een groot aantal voetbalfans uit Ghana heeft de afgelopen week asiel aangevraagd in de Zuid-Braziliaanse stad Caxias do Sul.
Het gaat om bijna tweehonderd Afrikanen die op een toeristenvisum het Zuid-Amerikaanse land zijn binnengekomen om het WK voetbal bij te wonen. De Braziliaanse politie verwacht dat hun aantal oploopt tot meer dan duizend. Ghana heeft zijn wedstrijden gespeeld in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia en de noordoostelijke steden Natal Fortaleza. Het team werd uitgeschakeld in de groepsfase. Afrikanen die een baan hopen te vinden zijn eerder naar het zuiden van Brazilië getrokken.

Rodríguez in tranen na uitschakeling Colombia

Rodríguez in tranen na uitschakeling Colombia

 

Rodríguez in tranen na uitschakeling Colombia Foto: ANP

De Colombiaanse spelmaker James Rodriguez kon vrijdagavond zijn tranen na afloop van de verloren WK-kwartfinale tegen Brazilië (1-2) niet bedwingen. ”Ik huil, omdat we alles hebben gegeven in deze wedstrijd”, snikte de 22-jarige speler van AS Monaco. ”Helaas werkte de scheidsrechter niet erg mee. Het is een schande dat we naar huis moeten. Niettemin hebben we hier onze droom waargemaakt. We kunnen met opgeheven hoofd terug naar Colombia.” Rodriguez bracht met een benutte strafschop in de tachtigste minuut (2-1) nog meer spanning in de boeiende krachtmeting. Het was zijn zesde WK-treffer in Brazilië. Na de Braziliaanse voetbalkoning Pelé, die zeventien jaar was, is hij de jongste speler die minstens zes keer scoorde op de wereldtitelstrijd. De Colombiaanse smaakmaker scoorde in alle vijf WK-duels van zijn land.

​’T-Mobile VS lichtte klanten voor miljoenen op’

 

‘T-Mobile VS lichtte klanten voor miljoenen op’T-Mobile USA heeft klanten voor “honderden miljoenen” dollar opgelicht door kosten in rekening te brengen voor diensten die de klanten nooit hebben aangevraagd.

Foto:  AFP

Dat zegt de Amerikaanse toezichthouder Federal Trade Commission (FTC), die het telecombedrijf dinsdag voor de rechter sleepte, zo meldt de krant The New York Times. Volgens FTC zette T-Mobile USA zaken op de rekening die door de gebruiker nooit waren besteld, zoals tekstberichten met een horoscoop. De ongevraagde diensten werden weliswaar niet door T-Mobile zelf verstrekt, maar het bedrijf ging door met het innen van geld ook nadat duidelijk was dat het ging om fraude waar klanten niets aan konden doen.
FTC zegt T-Mobile zover te willen krijgen dat het bedrijf zijn klanten de kosten terugbetaalt.

Door: ANP

 

President Uruguay: ‘Suárez is voetballer en geen diplomaat’

President Uruguay: ‘Suárez is voetballer en geen diplomaat’

José Mujica. © reuters.

De president van Uruguay vindt het onzin dat Luis Suárez is gestraft voor het bijten van een tegenstander. ‘Sommigen begrijpen niet dat hij niet heeft geleerd voor diplomaat’, zei José Mujica vandaag na de uitspraak van de FIFA volgens media in Uruguay. ‘Hij is niet uitgekozen omdat hij filosoof is of automonteur of omdat hij zulke goede manieren heeft. Hij is een uitstekende speler’, zei de president over Suárez. Hij noemde het bijtincident ‘een slechte grap’. Bovendien moet de FIFA zich er niet mee bemoeien als de scheidsrechter de overtreding niet heeft bestraft, vindt Mujica. Liefkozend: ‘Wij houden van onze Luisje. Als speler is hij geniaal, maar soms lijkt hij op een straatschoffie.’

Honderden dode pelikanen aangespoeld in Peru

Honderden dode pelikanen aangespoeld in Peru

Honderden dode pelikanen aangespoeld in Peru Foto: AFP

Op verschillende stranden langs de westkust van Peru zijn de afgelopen dagen honderden dode dieren aangespoeld.
De Peruaanse krant El Comercio schrijft over zeker zevenhonderd dode pelikanen. Andere bronnen melden daarnaast de vondst van aangespoelde dolfijnen en zeeleeuwen. Volgens bioloog Wilmer Carbajal wordt de dood van deze dieren veroorzaakt door het gebrek aan ansjovis. De vissoort wordt ernstig bedreigd door overbevissing en de opwarming van het zeewater door het natuurverschijnsel El Niño. Volgende week nemen inspecteurs van een Peruaans zee-instituut monsters van de dieren. Ondertussen doen biologen de oproep om de dieren te verzamelen en verbranden. De ontbindende beesten trekken parasieten aan, zoals teken, luizen en wormen.

Door: ANP

​ Celstraf in VS voor oud-president Guatemala

Celstraf in VS voor oud-president Guatemala

Oud-president Alfonso Portillo van Guatemala is donderdag in New York veroordeeld tot een gevangenisstraf van 70 maanden.
Celstraf in VS voor oud-president Guatemala

 

Foto: AFP

 

Hij had in maart voor de rechter toegegeven dat hij tussen eind 1999 en augustus 2002 steekpenningen van Taiwan heeft aangenomen. In ruil daarvoor zou hij hebben toegezegd dat Guatemala Taiwan zou erkennen.Portillo was president van het Midden-Amerikaanse land van januari 2000 tot januari 2004. Hij werd in 2010 in Guatemala gearresteerd, nadat hij in de Verenigde Staten was aangeklaagd omdat hij het geld zou hebben witgewassen via een bank in de staat Florida.

​ Mubarak veroordeeld tot drie jaar cel voor verduistering

Mubarak veroordeeld tot drie jaar cel voor verduistering


Mubarak veroordeeld tot drie jaar cel voor verduistering Foto: ANP

De Egyptische oud-president Hosni Mubarak is veroordeeld tot drie jaar cel voor de verduistering van overheidsgeld. De zonen van Mubarak, Alaa en Gamal, kregen een gevangenisstraf van vier jaar opgelegd. Het drietal werd ervan beschuldigd miljoenen uit de staatskas, bedoeld voor het onderhoud van het presidentiële paleis, in de eigen zak te hebben gestoken. Volgens al-Jazeera ging het om 17,6 miljoen dollar.  Mubarak werd in 2011 in een volksopstand verdreven. In een andere zaak wordt hij beschuldigd van het laten doden van meer dan achthonderd demonstranten tijdens de opstand. Begin vorig jaar leek het er even op dat de voormalig heerser van Egypte de rechtszaken tegen hem niet zou halen. Hij belandde in december 2012 in het ziekenhuis na een val en zijn toestand verslechterde daarna in januari. Hij werd in april ontslagen uit het militaire hospitaal waar hij verbleef.

#

#
#
#
#