#


JUSTITIA PIETAS FIDES – MMDLXVI 15.09.2014.

JUSTITIA PIETAS FIDES – MMDLXVI 15.09.2014.

 

- Suicide. Wanneer mensen het niet meer uithouden omdat hun regeringen compleet faalden en er een totaal desolate situatie zich gaat voordoen, waarbij zelf de volksstrijd/-verzet is verdampt, dan heeft men daar als meer juister voorbeeld: Nummer 01 – Guyana en nummer 06 – Suriname. Bron? “The Economist” met redelijk onhebbelijk voer voor lokale statistici die daar, met ingekleurde blik op de regio, een aardig opportunistische bezigheid en vergoelijkingrelatie mee hebben. Guyana 01 en Suriname 06. Wat is het verschil nou eigenlijk. Vijf plekken, op de 187: ‘GUYANA tends to do disappointingly, but not disastrously, in global rankings. It comes 121st out of 187 countries on the UN Development Programme’s human-development index; in the World Economic Forum’s latest competitiveness rankings, it comes 117th out of 144. But when it comes to suicide, Guyana is at the worst extreme (see chart). A World Health Organisation (WHO) report published this month gives Guyana an age-standardised suicide rate of 44.2 per 100,000 inhabitants. That compares with a world average of 11.4, and a figure of 6.1 per 100,000 for low- and middle-income countries in the Americas (neighbouring Suriname, with a similar history and ethnic mix, does very badly, too). The WHO numbers are adjusted to take account of countries’ differing age structures. Children are at less risk of suicide than adults, the elderly more so than the young. But using the unadjusted rate makes little difference to Guyana’s ranking—it lies third (after North and South Korea) for both sexes, and second (after Lithuania) for male suicides. Two sources: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_suicide_rate http://www.economist.com/news/americas/21616972-when-it-comes-people-taking-their-own-lives-guyana-leads-world-desperate-measures?frsc=dg%7Ca

 

The Economist chart:

 

- Papatam. Waarom steeds weer negatief in het nieuws? Nu is er een busje, vol met voetballers omgeslagen en zijn velen verwond naar Frans Guyana afgevoerd voor acute behandeling.

 

- Scepsis. De samenleving wordt balorig van deze regering Bouterse. Nu hoort men overal op straat, dat de energiecrisis opzettelijk gecreëerd is om een smoes te hebben (…), de nu al verwarrende tarieven per ‘Kilowatt Uur’, omhoog te schroeven. Wat wel weer naar voren is getreden, waren de scherpe discrepanties tussen de cijfers die het staatshoofd wist te presenteren en wat de vicepresident wilde loslaten. De laatste zat immers in een energiecommissie van de Regering Venetiaan. Wat zogeheten onherroepelijk blijkt…, zijn de verhogingen die beide heren willen doorvoeren. Ook nog in een tijd van tomeloze verspilling en dreigende inflatiespiralen. Hoe men het draait of keert…, zal een energietarief wat verhoogd wordt, voor gierende kostenstijging binnen de gezins- en bedrijfshuishoudingen zorg dragen. De koopkracht van de burger- en ambtelijke consument, zal meteen teruglopen en de prijs van eindproducten driftig stijgen. En dat zo voor de verkiezingen, in dit rijkelijk gezegende land? Misschien is dat wel de prijs om onvermogende besturen per ommegaand weg te jagen. ‘Time will tell…, and Lothar Boksteen already told the truth on ABC-radio! Nothing but the truth’. De meest integere techneut die het land wist voort te brengen, gaf de onvervalste waarheid weer. Lees: Zondag 14 September 2014, 13.15 uur Radio ABC – “De Welingelichte Kringen”. Uitstel, afstel en dan gecertificeerde rampspoed…! In die volgorde. Hebben het daarnaast, nooit met een ‘NDP-plus regering’ goed kunnen doen. Nunca! Experimenten, verspilling en gegarandeerde verarming van de bevolking. Een auteursrecht/trademark, dat men bij de NDP ‘plus’ heeft en steeds weer opnieuw kan terugverwachten. De geschiedschrijving liegt er absoluut niet om. Denk maar aan het torpederen van Kabalebo, direct na 25 februari 1980. Oh ja…, en dan de tomeloze verrijking van een illustere eenling en een handvol misdrijfbestendige(-r) cheerleaders en kwakzalvers. Abrikadabri voorop als meest begenadigde vendelafzwaaier. Had men eigenlijk iets geheel anders verwacht? Neen toch?! ‘Changes have to come bro…, very soon’. US$0,26 of US$0,28, per kilowatt uur? Wat een nog krankzinniger mop! ‘Scepsis reigns…!’. Skepticism or scepticism (see spelling differences) is generally any questioning attitude towards knowledge, facts, or opinions/beliefs stated as facts, or doubt regarding claims that are taken for granted elsewhere. Vert.: Filosofisch scepticisme, ook wel principieel scepticisme: een denkhouding van universele twijfel waarbij men ervan uitgaat, dat betrouwbare kennis onmogelijk is en men zich van geen enkele waarheid kan verzekeren.

 

- Destination. Vraag heden ten dage een hadjganger, toerist of zakenreiziger, hoe hij/zij denkt over de faciliteiten die de SLM als vliegmaatschappij biedt en men heeft voldoende stof in de oren die per ommegaand noodzakelijkerwijs moeten worden afgewend. Wil men niet een ontsteking oplopen. Weer bleven de mensen onverrichter zake staan. Omdat in de vakantietijd er onderhoud aan een nog steeds ‘enkel’ reuzenpassagiersvliegtuig is gepland en een alternatieve trans-Atlantische configuratie niet alle passagiers kon meenemen. Regionaal de zaak ook nog in het honderd liep, omdat er in Venezuela en een ander onbelangrijk land, weinigzeggende ‘foto-oppies’ moesten plaatshebben. Het is ongetwijfeld de allerhoogste tijd.

 

- Roof. Niet alleen de mensen hun afreiskansen werden onaanvaardbaar weggeroofd. Ook de supermarkthouders moesten het ontgelden. Zelf met stroomstoten uit een “bij wet” nog steeds verboden baton, werden burgers van dit land aangevallen. Omdat er na 2010 geen diefijzer meer nodig zou zijn en berovingen nooit meer zouden plaatsvinden? Uit welke bron, kwam die loze belofte? Respectievelijk Bouterse en Brunswijk…, bij de verkiezingen in 2010. Is een voorzienige keuze, in het jaar 2015 nog wel mogelijk. Eigenlijk vanzelfsprekend…, wel! Ook al verliest de hedendaagse jeugd het geloof in de lokale politiek, zal men uiteindelijk de juiste keuze moeten maken. Voor een beter Suriname, gespeend van wat men tussen 2010 en het nu aan verlakkerij heeft moeten verwerken. Bepaald, niet langer te aanvaarden. Geen kunststukken van Abrikadabri meer in 2015 te consumeren of te herkauwen, is een reële boodschap. ‘Trafassi no kan de…, yere’.

 

- 87. Een bejaarde man van 87 werd beroofd en met barstverwonding aan de hoofdhuid, hulpeloos in het Livorno-gebied achtergelaten. Suriname Ao. September 2014. En dan de supermarkthouders en mensen aan de Ketjapstraat. Wat wil men nog meer? ‘Enough is enough’.

 

- 87 – II. Krasse baas? In Oudenbosch in NL, heeft een automobilist van ‘87’ met een verfkrabber een agent aangevallen. De agent raakte gewond aan zijn hand en heeft aangifte gedaan van zware mishandeling. De hoogbejaarde bestuurder werd langs de kant van de weg gezet omdat hij geen voorrang had gegeven/verleend aan een politieauto die van rechts kwam. Hij ging door het lint, toen agenten om zijn rijbewijs vroegen. De man weigerde mee te werken en wilde wegrijden. Toen agenten hem tegenhielden, pakte hij een driehoekige verfkrabber en haalde hij uit. De handwond die een agent daardoor opliep, is door een arts gehecht. Dit soort zaken wordt door justitie hard aangepakt. Het Openbaar Ministerie eist bij geweld tegen hulpverleners altijd een hogere straf. Het is nog niet bekend of en wanneer de man voor de rechter moet komen.

 

- Alliantie. De internationale gemeenschap gaat door met de aanpak van IS, zowel politiek als militair. Dat maakten Frankrijk en Irak bekend, na afloop van de Internationale conferentie voor vrede en veiligheid in Irak. Na de Britse en Amerikaanse toezegging en zo veel anderen die door IS-terroristen werden vermoord, zeggen dertig landen –waaronder de machtigste in de wereld– allemaal unaniem, dat ze IS zullen verslaan.

 

- Agressieve pogingen. Overnamen in de bierbranche afgewend. Heineken houdt kaaimans buiten de deur. Het Belgisch-Braziliaans bierconcern AB InBev wil zijn Brits-Zuid-Afrikaanse concurrent SABMiller kopen. Dat meldt de Wall Street Journal. InBev, de grootste bierproducent ter wereld, zou met banken in gesprek zijn over een financiering van ruim 94 miljard euro, de grootste transactie in de sector ooit. Daarmee lijkt de poging van SABMiller om Heineken over te nemen, vooral een manier om InBev van zich af te houden.

JUSTITIA PIETAS FIDES – MMDLXV 13.09.2014.

JUSTITIA PIETAS FIDES – MMDLXV 13.09.2014.

 

-        Roerganger. Als men zo kijkt naar de inauguratie van de nieuwe secretaris-generaal van UNASUR, zou men onbewust kunnen gaan denken, dat Nicolas Maduro van Venezuela de allergrootste Latino-roerganger is of zou mogen worden. Bij goed verstand van elk normaal functionerend mens, zou een inflatiecijfer –in Venezuela van 63.4 procent– toch wel eigensoortig van aard en buitengewoon baanbrekend moeten kunnen overkomen. Of toch weer niet…? Bij dergelijk ondeugdelijke becijferingen, zou zelf de meest rabiate kerkrat, het getroffen en eroderende zelfrespect aan de zelfkant van het minimale vermogen willen plekken. Helaas! ‘Tek ete wan kisi yu srefi…, yere’. http://www.bbc.co.uk/news/world-latin-america-29140359

-        Mensenrecht. Als men protesteert tegen de gang van zaken in Venezuela, verdwijnt elke dissident in de frisse kerkers van Nicolas Maduro. Mensenrechten, studentenrechten, burgerrechten, politieke rechten…, allemaal universele rechten die een Nicolas Maduro -met onbegrensde ijver- aan het Venezolaanse volk heeft ontnomen. Ondanks alle waarschuwingen uit vrijwel de gehele internationale gemeenschap. Oppositieleiders gaan heden ten dage, voor een snelgerecht van Maduro. http://www.bbc.co.uk/news/world-latin-america-29151975

-        Metaaldelen. Ingeslagen metaaldelen, gevonden in onder meer de lijken van de piloten op “Vlucht MH17”, uit Schiphol gevlogen naar Kuala Lumpur en ook  in de lichamen van omgekomen passagiers die boven de Oekraïne werden neergeschoten (…), zullen uiteindelijk het bewijs leveren, dat de scherven afkomstig zijn uit een enkele ‘BUK-ground to air missile’ van Russische makelij. Echter moet nog sluitend onderzoek worden verricht, op de plek waar delen van de Maleisische Boeing 777 en ingeslagen resten van de raket, in oostelijk Oekraïne neerkwamen. Het bewijs is zowat rond. Echter wreed gehinderd, door hernieuwde bombardementen van het gebied op de zaterdagmiddag. Opzettelijk? Dat is een legitieme vraag.

-        SLM. Volgaarne zou de SLM zonder enig voorbehoud, moeten worden ondersteund als Surinaams product. Maar gegeven het feit, dat de reputatie van de maatschappij bij elke reis van het huidige staatshoofd aan bederf onderhevig geraakt en iedere controle op nog steeds de enige A340-300, vervolgens grote ellende uitzet, wordt het steeds moeilijker de zaak welwillend te benaderen. Het is vechten tegen de bierkaai. Ook omdat er geen zichtbare verbetering wordt geïnitieerd en steeds weer de eigengereidheid van ene Brunings de kop opsteekt. Allerhande weinigzeggende verhaaltjes worden verteld. Echter, is het adagium nog steeds geldig (…),  wanneer gesteld wordt dat ‘praatjes geen gaatjes vullen’ en zeker niet de vliegtuig-seats die worden verspild richting concurrentie in ‘blue’.  Triest eigenlijk, dat dovemans oren –allemaal geïnitieerd door gebakken lucht en vanuit een verderfelijker Abrikadabri-filosofie aangedreven–  nog steeds opgeld willen en mogen doen, in het parastatale en rampzalige landsbestuur.

-        Curaçao. Verdachten van een misdrijf mijden en schorsen. Veroordeelden nooit meer aan relatieve en/of absolute ‘staatsmacht’ mogen komen? Zou meteen als een goede les, ter overname in de Republiek Suriname kunnen gelden. Want nu denkt iedere fietsendief, dat die ‘untouchable’ is…, omdat veroordeelde drugshandelaren en moordenaars in dit land, nog steeds vrijelijk tussen toeristen op meerder terrasjes aan de VSOP nippen. Ook nog een paar ‘duo selfies’voor de export weten te organiseren. Ontken ook dat nog maar eens, een zinvoller keer.

-        Kaseko. In het praatprogramma ‘Pauw’, gaf op de vrijdagavond rapper Typhoon,  winnaar van de “VPRO 3VOOR12 Award”, zijn illustratiever mening over de ‘wijziging van liedteksten voor het Sinterklaasfeest’ en het tomeloze aan gehannes (…), waaronder de eeuwigdurende worsteling van kortzichtig gehouden autochtone Nederlanders, ter zake een ‘gewenste denkomslag’ die donkere en ‘niet’ tegen elkaar uitgespeelde mensen in de polder ‘bij herhaling’ opeisen.  Men is de vernedering beu en ondermeer de PVV-smoes, dat het enkel om behoud van een onschuldig traditioneel kinderfeest gaat,  “…zat…”! Typhoon mocht ook zijn kunsten laten zien en horen, onder begeleiding van zijn Zwolse band. Aan het eind van een hypergevoelig lied…, wist Typhoon de swing erin te krijgen met een kaseko-roffel die menig autochtoon ‘in heupwiegende beweging’ bracht. Lekker tropisch, toch?! http://pauwenwitteman.vara.nl/media/320051 http://pauwenwitteman.vara.nl/media/320345  www.youtube.com/watch?v=9SBaTjTH1gw

-         Etnisch. Volgens een insider bij de CLO moeten etnische Chinezen in het land Suriname, een eigen ziekenhuis in Commewijne kunnen opzetten. De vraag is wel weer of er een verrijking ofwel verarming van de soevereiniteit van ons land, volk en ingezetenen plaatsheeft dan wel juist het tegenovergestelde. ‘Denk a tori…!’.

-         MH17. Was er op de vrijdag nog sprake van een serene rust, kwam het op de zaterdagmiddag tot heel wat anders.  Bij de rampplek van vlucht MH17 in Oost-Oekraïne is ‘s middags hevig gevochten. Verslaggevers van het Nederlandse ‘Nieuwsuur’ verklaarden met de schrik in de broze benen, dat het regeringsleger en pro-Russische separatisten elkaar plotseling bestookten met onder meer mortiergranaten. De aanwezige journalisten moesten maken, dat ze zeer snel wegkwamen. Volgens Oekraïense militairen zijn er voor het eerst sinds het staakt-het-vuren, weer gevechten in het onderzoeksgebied.

-         ISIS of IS. Waar ook ter wereld. Volgens de Egyptische minister Shukri van Buitenlandse Zaken zijn er banden tussen terreurorganisatie Islamitische Staat en andere extremistische groepen in de regio. Daarom is wereldwijd ingrijpen volgens hem nodig. Shukri zei dit op een persconferentie in Caïro na overleg met zijn Amerikaanse ambtgenoot Kerry over de strijd tegen IS. Kerry zei na afloop dat er een belangrijke rol voor Egypte is weggelegd bij de strijd tegen IS, die grote delen van Irak en Syrië in handen heeft. Kerry sprak in de Egyptische hoofdstad ook met de Egyptische president Al Sisi en de leider van de Arabische Liga, Nabil al-Arabi. Egypte liet eerder al weten de Amerikaanse strategie om IS uit te schakelen, te steunen. Kerry reist al dagen door het Midden-Oosten om medestanders te vinden in de strijd tegen de IS-extremisten. Kerry is op zoek naar concrete toezeggingen over hulp bij de strijd. Of Egypte die ook heeft gedaan, is nog niet bekend.

-        En dan nu…! Judoka Dex Elmont heeft bij de “Grand Prix in Zagreb”,   het “goud” gewonnen. Hij klopte in de finale Andre Alves met ‘waza-ari’. Elmont won eerder met ‘ippon’ van Bayram Ceylan en Jakub Jecminek. Vervolgens, versloeg hij Leandro Cunha met ‘yuko’ en won hij in de halve finales op ‘strafjes’ van Nichollas Delpopolo.

****************

 

JUSTITIA PIETAS FIDES – MMDLXIV 12.09.2014.

 

JUSTITIA PIETAS FIDES – MMDLXIV 12.09.2014.

 

 

- Schok. Opnieuw moet de samenleving een schok verwerken. Mr Albert Ramnewash, kwam onverwacht te overlijden. In hem het verlies van een kundig magistraat, die geen enkele zaak uit de weg ging.

 

- SLM. Doordat de A340-300 van de SLM te midden van de Hadj en vakantieperiode in Parijs werd opgenomen voor een A-check, liep de verkeersintensiteit en het ingeroosterd schema op de MidAtlantische route, in het honderd. Doordat het staatshoofd daarenboven een Boeing 737 van de SLM inpalmde, raakte de gehele regionale routedienst in de war. Duizenden reizigers die tijdig op hun bestemming moesten zijn werden gedupeerd. “25 Mei 2015, no waran, a ne go man tan so…”.

 

- Karakter. De wetsproducten met een zogeheten sociaal karakter, welke op een afwijkende wijze in het parlement tot stand kwamen en onder maatschappelijke kritiek zijn komen te staan, zouden al zijn afgekondigd. Zien hoelang deze stand houden, zonder noodzakelijke wijziging te hebben aangebracht en de operationaliseringsorganen/-normen te hebben ingebed.

 

- Hardeo. De onderzoeker, docent en politiekcommentator, Hardeo Ramadhin, maakt met een kunstige optelsom duidelijk, hoe de padieboeren ‘in hun eigen vet als een Crobia worden drooggebakken’. Jaarlijks moeten de agrariërs een megabedrag aan “government take”, welke “zweef teki.gov.sr” verdisconteerd zit in de aangekochte brandstof, onverlet bij elke liter ophoesten. Conclusie…, dat bij een ondersteuningsbedragje –vanuit de Overheid naar de sector toe– er meer sprake is van een onevenwichtige vestzak/broekzak ‘setewasi’. Waarbij de landbouwer altijd in het nadeel blijft hangen, wanneer zaken in alle objectiviteit worden gesaldeerd. Pronken met andermans inspanning, enkel voor een public relations ‘oppie’ en niets anders. Gelukkig is Hardeo er om de zaak op zijn merites te beoordelen, knap kunstig en al schrijvend, in te wrijven. Een andersoortig specialist en boodschapper wist te vertellen, dat de ‘padieboeren’ een soortement “ondankbaarheid” in stand houden? Nou nou nou, die opmerking deed een aantal bommenwerpers in stelling brengen. Mahawatkan voorop in het eskadron.

 

- Uitlevering. Rond het verzoek aan Trinidad & Tobago tot uitlevering van de Surinaamse staatsburger en verdachte Edmund M. aan de USA, in de megazaak van en rond Dino B., is het indringende verhoor van politiemannen ter terechtzitting begonnen.

 

- Inauguratie. Ten overstaan en onder toeziend oog van Nicolas Maduro, werd een secretaris generaal van de UNASUR, multinationale creatie van onder meer wijlen Hugo Chávez, geïnstalleerd in het presidentieel paleis Miraflores van Caracas.

 

- Fa. Junker. De bekende ondernemer aan de Klipstenenstraat, mevrouw Mildred Junker – Tull, heeft het heden verlaten en is de eeuwigheid binnengestapt.

 

- 14.02.2013. Op Valentijnsdag 2013 schoot Pistorius zijn vriendin, dwars door de toiletdeur dood. Op 12 September 2014, na een internationaal media-baganaal concludeert en vonnist de strafrechter…, in eerste aanleg: ‘dood door schuld’. Geen moord en ook geen doodslag. ‘Dood door schuld’. Toch kan er een stevige strafuitspraak volgen, voor de feiten waaraan wel schuld werd verbonden.

 

- EBS. Vanuit managementniveau lieten de EBS weten, dat het staatshoofd na terugkeer uit het buitenland, over de energiecrises ‘hearings’ zal willen houden met belanghebbenden en overige actoren. Wat dat allemaal inhoudt, kan er alleen maar op wijzen, dat men over de tariferingen er bepaald niet uit is. De samenleving wordt ondertussen, steeds sceptischer over wat er allemaal gehoord en ook nog additioneel wordt verteld. Er is gewoon door mismanagement, acuut gebrek aan energie en dat fenomeen moet tijdig en ook maar zeer tijdelijk worden opgevangen. Niets anders aan de hand, dan misschien ook nog (…), al de lapzwansen die deden alsof ze kennis van zaken hadden per onmiddellijk vervangen. Wie geen stroom betaalt, moet dat meteen wel gaan leren doen. En wie stroom steelt, met jumperkabels enzo, moet een enkele ticket naar Santo Boma worden voorgehouden. Wie eigenlijk alleen op/met overuren wil werken, de laan uitsturen en meervoudige consultanten van de EBS die diensten willen verrichten tot hercalculaties dwingen. Vooral die met een dubbele agenda binnen het bedrijf. De profiteurs met voorkennis.

 

- Sasur. De samenleving leefde in de veronderstelling dat het gewraakte auteursrechten – orgaan ter ziele was. Alles behalve…, bleek nu weer vanuit een rechtszaal. Zijn het de laatste stuiptrekkingen of wordt de gemeenschap weer kranig in de maling genomen. De tijd zal het leren.

 

- Arrest. Als het niet om betalingen van voeding gaat, is het wel arrestantenvervoer dat niet werd betaald. Het is altijd wel wat. Totdat….!

 

- Rust. Het lijkt er niet rustiger op geworden, na het gedwongen vertrek van de intussen gewezen Commandant Militaire Politie en zijn daaropvolgende waarneming. Achterklap, gerucht en innuendo, blijken te willen oversteken. Een oud-militaircommandant, lijkt uit de kast voor ‘pensionadas’ te zijn gehaald om leidinggevende diensten op de MP-brigade te komen verzorgen. Onder defensiebewindvoerder Gilds, werd deze jarengeleden afgezwaaide man, toen bij bevordering, vroegtijdig bedankt. Een heftig auto-ongeluk op 13 Oktober 1992 in Saramacca en langdurig medische rehabilitatie, vormden grondslag voor meerder carrièreonderbrekingen.

 

- Landbouw. De ene verbouwt rijst en de andere drugs. Verschil moet er zijn. De politie heeft stevige marihuanavelden in Brokopondo en wel in de regio Atjonie moeten vernietigen. ‘Changes have to come’.

 

- Para. Poging tot moord in het district Para. Een landbouwer is op twee verschillende en opeenvolgende momenten, beschoten in Para. De politie is op zoek naar de dader(-s) die het gericht heeft/hebben gemunt op het leven van Bryan M. het slachtoffer verkeert buiten levensgevaar.

 

- Insubordinatie. Wanneer men intelligenter mensen over de schreef van het acceptabele drijft, krijgt men insubordinatie. Geen onbekend verschijnsel. 43 Israëlische reserve-militairen weigeren om nog langer Palestijnen te bespioneren. Dat schrijven ze in een open brief aan premier Netanyahu en de commandanten van de strijdkrachten. De grootste krant van Israël, Yedioth Ahronoth, heeft de brief gepubliceerd. De anonieme officieren en soldaten zijn lid van Unit 8200, de inlichtingendienst van het leger. Ze zijn onder meer verantwoordelijk voor het onderscheppen van telefoongesprekken, e-mailverkeer en faxberichten. Daarmee zijn ze van groot belang bij de strijd tegen Hamas in de Gazastrook. ‘Don’t you dare push peaceful intelligence too far…’ Geldt ook onvoorwaardelijk, voor een universeel denkend SU.

 

- MH17. Afgelopen week zijn achttien slachtoffers van vlucht MH17 geïdentificeerd. Daardoor is nu van 211 slachtoffers de identiteit bekend geworden…, meldt het Ministerie van Veiligheid en Justitie in Den Haag. Van de achttien slachtoffers hebben er elf de Nederlandse nationaliteit, de overige zeven komen uit het buitenland. Uit welke landen de zeven komen, wordt op verzoek van de betreffende ambassades niet bekendgemaakt. Aan boord van vlucht MH17 die boven Oekraïne door een BUK-raket werd neergeschoten, waren 298 mensen. Het kan nog maanden duren voordat alle stoffelijke overschotten zijn geïdentificeerd.

 

- Ian Paisley (88) overleden. NOS.nl: ‘Zijn strijdlust, zijn onverzettelijkheid en zijn luide stem, dat waren de kenmerken van Ian Paisley. Hij was dominee en politicus en bleek pas aan het einde van zijn politieke carrière bereid tot compromissen. Paisley was in de jaren 50 al politiek actief in de unionistische beweging, die zich verzette tegen het streven van katholieken in Noord-Ierland om zich af te scheiden van Groot-Brittannië’. Toen in de late jaren 60 gematigde protestantse politici wilden praten met katholieke voorvechters van meer burgerrechten, maakte hij zijn geloofsgenoten uit voor verraders. In 1970 werd hij in het Britse Lagerhuis gekozen, waarna hij een eigen politieke partij oprichtte, de Democratische Unionistische Partij, die hij jarenlang zou aanvoeren. In de jaren 70 en 80 speelde Paisley een prominente rol bij de strijd van de protestanten tegen elke verandering. Noord-Ierland kwam onder direct Brits bestuur in 1972 en leefde in een burgeroorlog, waarbij de katholieke terreurbeweging IRA (het Ierse Republikeinse Leger) bloedige aanslagen pleegde op onder meer voertuigen, restaurants en pubs. In 40 jaar vielen meer dan 3700 doden, de IRA wordt verantwoordelijk gehouden voor ongeveer de helft ervan. Paisley was niet verantwoordelijk voor het bloedvergieten en hield zich ver van de gewapende strijd, maar hem werd wel verweten dat hij haat en paranoia predikte. Paisley wilde de strijd tegen de katholieken nooit opgeven, want voor hem was het katholicisme een vloek. Toch kwam het in 1998 tot onderhandelingen tussen katholieken en protestanten. Paisley verzette zich opnieuw. Hij wilde niet dat Sinn Féin, de politieke tak van de IRA, eraan mee zou doen voordat de IRA al zijn wapens had ingeleverd. Maar het lukte hem uiteindelijk niet om het vredesakkoord van Goede Vrijdag 1998 tegen te houden. Toen koningin Elizabeth het akkoord prees, noemde de anders zeer koningsgezinde Paisley haar de papegaai van premier Tony Blair. Zijn onverzoenlijke anti-papisme kwam ook tot uiting in een incident in het Europees Parlement, waar hij eveneens lid van was. Toen paus Johannes Paulus II in 1988 in het Europees Parlement sprak, schreeuwde Paisley door de zaal dat de paus de antichrist was. De dominee werd subiet de zaal uitgezet. In 2007 gebeurde wat niemand had verwacht. Paisley ging toch onderhandelen met Sinn Féin, wat een jaar later leidde tot een gemeenschappelijke Noord-Ierse regering. Ian Paisley werd premier van Noord-Ierland. Een jaar later trad hij af en stapte hij ook op als leider van de DUP. Wel bleef hij nog tot 2010 in het Britse parlement zitten. Bij zijn vertrek waren er positieve woorden, waarin zijn leiderschap en moed werden geprezen. Toenmalig premier Gordon Brown constateerde dat Paisley een “enorme bijdrage” had geleverd aan het politieke leven in Noord-Ierland en Groot-Brittannië. Gedurende zijn hele politieke carrière bleef Paisley ook actief als predikant. In december 2011 hield hij, 85 jaar oud, zijn laatste preek in een volgepakte Martyrs’ Memorial Hall in Belfast. De laatste jaren van zijn leven kampte Paisley met hartklachten. In 2011 kreeg hij een pacemaker.

 

- FORT. In de Indonesische stad Semarang op Java hebben archeologen de fundamenten blootgelegd van een 18e-eeuws Nederlands fort. Het is volgens de deskundigen gebouwd rond 1750 om er Nederlanders te huisvesten en te beschermen. Het fort had zeker vijf bastions, uitspringende verdedigingswerken, die Nederlandse namen hadden zoals Bastion Amsterdam, Bastion IJzer en Bastion de Hersteller. De vesting werd in 1824 met de grond gelijk gemaakt omdat het bouwwerk toen niet meer alle Nederlanders kon huisvesten. In 2009 werden de fundamenten op een stuk braakliggende grond in Semarang ontdekt. Sindsdien is onderzoek gedaan. Vier dagen geleden begonnen de archeologen met de eerste graafwerkzaamheden. Zestig centimeter onder de oppervlakte stuitten ze op de fundamenten van het oude Nederlandse fort. Er werden ook honderden fragmenten van keramische en glazen potten gevonden. De bastions zullen nooit allemaal blootgelegd kunnen worden. Op de plaats waar ze hebben gestaan, zijn flatgebouwen verrezen.

 

- 70 jaar geleden. Vandaag precies 70 jaar geleden begon de bevrijding van Nederland. Welke route volgden de geallieerden op welk moment. En welk oorlogsmonument ligt hier in de buurt. De antwoorden zijn te vinden in de nieuwe app Oorlogsmonumenten in Beeld van het Nationaal Comite 4 en 5 mei. http://nos.nl/video/697309-nederlandse-bevrijding-volgen-via-een-app.html

 

JUSTITIA PIETAS FIDES – MMDLXIII 11.09.2014.

JUSTITIA PIETAS FIDES – MMDLXIII 11.09.2014.

 - 9.11 – Ofwel ‘nine eleven’. Op 11 September 2001 werden vier vliegtuigen vlak na het opstijgen gekaapt in de USA. Twee zullen zich kort na mekaar boren in de Twin Towers, op de punt van het eiland Manhattan in New York (N.Y.). Een toestel slaat te pletter op de ring van het Pentagon in Washington D.C., terwijl een vierde de grond ingaat bij een bosrand in Pennsylvania. De passagiers hebben daarbij nog gepoogd, het vliegtuig uit de handen van de kapers over te nemen. Maar ook die actie eindigt in een megaramp. Zowat 3000 ‘plus’ aan mensenlevens vallen door de terreurdaad die geen gelijkenissen kent. De wereld zal nooit meer hetzelfde zijn.

 

- Uitkijken. Het is niet anders dan zeer alert te zijn en te blijven, nu de onderwereld in Nederland met elkaar in oorlogsoffensief is geraakt. De kans bestaat, dat er onderduikadressen vanuit Nederland in ons land worden opgezocht. Dick V., volgens het Openbaar Ministerie een van de kopstukken in de onderwereld, is op eigen verzoek de cel ingegaan nadat politie en OM hem hadden gewaarschuwd, dat hij op een dodenlijst staat. De ongebruikelijke stap is een teken, dat de spanning in de onderwereld door een recente golf van liquidaties tot ongekende hoogte is gestegen. Andere topcriminelen bewapenen zich of vluchten naar het buitenland.

 

- Kamertje. Wat een mop! Het kamertje was te klein…, om Nederland alsnog te betrekken in de strijd tegen ISIS? President Obama heeft te kennen gegeven ISIS tot het eind van de wereld te zullen achtervolgen en vernietigen. Obama geeft onder meer aan, dat hij de strijders van de Islamitische Staat met luchtaanvallen wil bestrijden. Nederland werd opvallend niet bij de coalitie ingelijst, ingebed of überhaupt gevraagd. Hoe zou dat nou zo zijn gekomen? De analyses zijn zowel in Nederland als in het buitenland niet al te gunstig. Ook de vertegenwoordigers van Clingendaal doen een vervelend steentje in de buidel. En Frans Timmermans bakt ze helemaal bruin. Volgens minister Timmermans is Nederland “niet gepasseerd” op de NAVO-top, die vorige week in Wales werd gehouden. De Amerikanen spraken daar met negen landen over een coalitie tegen IS, maar Nederland was niet uitgenodigd voor die gesprekken. Volgens Timmermans was er “…geen ruimte…”, om met alle landen die bij de top aanwezig waren te vergaderen. En dan ‘der Putin’! Rusland beschouwt luchtaanvallen op Islamitische Staat in Syrië zonder VN-mandaat, als een daad van agressie en een ‘grove schending’ van het internationale recht. Maar een passagiersvliegtuig met zowat 300 passagiers neerschieten boven Oekraïne en wel met een Russische ‘Buk – ground to air missile’, dat kan weer wél en wetmatig gevolgd door misdaadleugens uit het Kremlin.

 

- Cultuurdrager. Een groot arsenaal aan kennis en kunde ging heen, bij het verscheiden van Drs. Frank Antonius, oud directeur van het departement Cultuur.

 

- Tennis. De sport was voor hem zijn lust en leven. Ook voor zijn vrouw Ursie die hem nog maar kort geleden voorging. Alphons “Fons” Samson trok zich ook voor altijd terug, uit de tenniswereld en het leven.

 

- Joden Savanne. Nabij Joden Savanne wordt een brug door Ballast Nedam geconstrueerd. Het hoeft geen betoog, dat de scheepvaart zich nu via de VHF-radio moet aanmelden bij nadering van het gebied. Dit alles in tegenstelling tot de periode, dat een aannemer in de veronderstelling leefde, een soortement aan vaste oeververbinding zonder scheepsweringen te kunnen bouwen.

 

- Bouterse. Het staatshoofd verdaagde een lopende vergadering met het bedrijfsleven, waarin verantwoording van de opbouw der EBS-tariefsverhogingen –gequoteerd in US-dollars– moest worden afgegeven en vertrok te midden van de nationale energieperikelen naar Venezuela en Ecuador. US-tariferingen? Geen vertrouwen in de SRD? Zal wel.

 

- Roof I. Op een brug te Goede Verwachting werd een man zijn geld onder bedreiging afhandig gemaakt.

 

- Roof II. Een 76 jarige vrouw werd door drie mannen vastgebonden in de Reeberg-contrei, ook nog beroofd van haar communicatiemiddelen en wat geld. Verder werd er een barstwond in haar achterhoofd geslagen, door de binnengedrongen lafaards.

 

- Roof III. Een pompbediende ontsnapte aan roof, toen zijn werkgever in de gaten had wat er aan misdaad dreigde en de criminelen verjoeg.

 

- Roof IV. Blijkt dat er water uit het stuwmeer wordt omgeleid en naar illegale goudbedrijven wordt gepompt. En weer niemand die wat aan die roof doet.

 

- Roof V. Aan de Marcelstraat is een vrouw bij een poging tot roof, door het hoofd geschoten. Zij werd in de IC-unit van het ziekenhuis opgenomen. Haar dochter werd ook aangevallen door de rovers. Alles gaat weer voorbeeldig in de Republiek Suriname en beantwoordt aan de te propageren statistieken die verdwaasde autoriteiten, als smoes –te pas en te onpas– uit hun filelades denken te kunnen trekken.

 

- Sanchan. De voorzitter van de VHP laat van zich horen en spreekt schande uit over de wijze hoe er met nationale energiebelangen, wordt omgesprongen. De VHP belooft plechtig, alles veel beter te zullen doen dan de totaal onvermogende regering Bouterse tot nog toe wist te presteren.

 

- “Bla bla”. Oud-parlementariër en hoofdbestuurslid van de NPS, Arnold Kruisland, is wars van de ‘bla bla verhaaltjes’ die het huidige staatshoofd bezigt. Hij is bepaald niet gecharmeerd geraakt door de uitgeslagen onzinnigheden. Integendeel! Er werd door de vorige regeringen veel achtergelaten aan reserves en op vrijwel alle gebied. Zoveel als dat allemaal aanwezig was, zo snel is dat door verspilling om zeep geholpen.

 

- Uitrusting. Niet behorend tot de standaarduitrusting van de politie, werd er een ‘pepperspray met vervallen datum’ gebruikt tegen protesterende agrariërs in Nickerie? Zal ongetwijfeld en genoegzaam enige politieke weerslag/-klank op 25 Mei 2014 vinden.

 

- India. De helikopters zijn nog niet gearriveerd, maar de minister-president van India denkt er serieus over na, om de Republiek Suriname te bezoeken. Aan te bevelen is om dat allemaal, tijdens of na de inauguratie van een nieuwe president in 2015 te kunnen/mogen doen.

 

- Saaaaang! Tot in een politiebureau drong een onverlaat binnen om de aangever van enig kwaad, aan te vallen en tot gerichte mishandeling over te gaan. Ingesloten en verzekerde bewaring, viel de indringer meteen ten deel.

 

- Mes. Op nogal verdachte wijze, werd een door steek- en snijverwonding(en) omgebrachte man ervan beschuldigd, dat hij een mes bij zich had. Absolute onzin, bleek achteraf. Zijn aanvaller had een mes, waarmee hij het slachtoffer zowat de nek doorsneed.

 

- Para. Coalitiefractieleider Ricardo Panka (NDP-Para), werd het enige parlementslid, dat groenlicht kreeg van vicevoorzitter Ruth Wijdenbosch om tijdens het reces, een ACP-EU vergadering in het buitenland te mogen bijwonen.

 

- Onrechtmatige knevelingen. Ook de laatste verdachte uit Huizen die volgens de AIVD onlangs naar ‘het kalifaat’ van de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) wilde afreizen, wordt vrijgelaten. De 34-jarige man wordt door het Openbaar Ministerie nog wel ‘verdacht’, van het treffen van voorbereidingen om deel te gaan nemen aan terroristische activiteiten. Vorige week zette de rechter hem voor 14 dagen vast. Ondertussen moest het OM aanvullend onderzoek doen. De resultaten van dat onderzoek zijn vandaag aan de rechter voorgelegd. Die besliste dat er niet langer redenen zijn om de man vast te houden. De politie pakte op 30 augustus de paspoorten af van twee gezinnen uit Huizen. Het ging om twee stellen van 30 en 31 jaar en van 32 en 34 jaar. Hun kinderen, variërend van acht maanden tot negen jaar, werden uit huis geplaatst. Drie van de ouders kwamen vorige week al vrij. Maandag bepaalde de kinderrechter dat de kinderen weer naar huis mogen. De advocaat van de man die vandaag is vrijgelaten noemde de arrestatie van de twee gezinnen een heksenjacht. Volgens de advocaat was het gezin niet van plan naar Syrië te gaan.

 

- Luchtvaartprijsvechters. Air France-KLM wil met dochtermaatschappij Transavia de strijd aan op de markt voor budgetvluchten binnen Europa. Daarvoor moet de vloot van Transavia de komende jaren met ongeveer 50 toestellen worden uitgebreid tot zo’n 100 vliegtuigen. Het merk Transavia kan op die manier beter gaan concurreren met prijsvechters als “easyJet” en “Ryanair”, zo verklaart Air France-KLM. Dat staat in het strategisch plan Perform 2020 dat Air France-KLM in Parijs heeft gepresenteerd.

​ JUSTITIA PIETAS FIDES – MMDLXII 10.09.2014.

JUSTITIA PIETAS FIDES – MMDLXII 10.09.2014.

 

- In principe. Een ochtendblad, correspondent in Nederland ingebed en met hoogsublimerende diasporaquotiënten begunstigd, roept dezer dagen hard aan, dat het Surinaamse staatshoofd de geloofsbrieven van Ernst Noorman uiteindelijk toch nog liefdevol zal accepteren. Misschien ook nog voor 25 Mei 2015 en dan wel reciproque…, een vrijgeleide naar nog steeds woelig Zuidoost (Z.O.). Vanzelfsprekend in goed gezelschap verkerend, van de nu multi-inzetbare Nederlandse spelletjeskoning en “Consilieri” bij gelegenheidsaanbieding. De politiek minder correcte welzijns-/sociale verzekeraar annex streetcornerworker, uit woeliger jaren ’70, in een toen ongeremd en vrijbuiters Amsterdam? In toon roepen, intussen een niet onaanzienlijk aantal Nederlanders van Surinaamse afkomst, in een diasporasfeertje mee met de gevierde DwT-correspondent, dat het goede zaak is om meteen reciprociteit toe te passen. Per ommegaand ook een ‘top diplomaat’ in Den Haag, als ambassadeur te benoemen en aan Alexander te presenteren. Sergio Belfor gaf indirect natuurlijk aan, die plek voor zijn ‘ekte tante’ gereserveerd te zien. Andere cheerleaders vielen over elkaar heen om Lucretia Redan, ook gelijktijdig door te schuiven ‘in de hoogste rang’. Als buitenlands allerhoogste vertegenwoordiger van de Republiek in het hofstadje. Wat heeft Den Haag met Suriname gemeen? Oh ja…, ongeveer evenveel inwoners. ‘Not other…, than in diaspora styling’. In Suriname wordt dan weer smakelijk gespeculeerd, wat er met de gedoodverfde NDP-exponente Chantal Doekhie is of nog zal mogen gebeuren, als ambtelijk vertegenwoordiger van ons land in den vreemde eens prettig gedetacheerd. Kon daar uitgebreid studeren ook en geprolongeerd ‘masteren’. Nuttig! In ieder geval geen stanvastige post die aan wie dan ook enige zekerheid bood, sinds het jaar 1980. Op een Azimullah na…, natuurlijk. Kleine ruzie tussen twee coalitiegenoten (?) en men kan zo, zonder iets verkeerds te hebben gedaan, de koffers ook helemaal in Djokja pakken. Zijn er geen scholieren en/of studentenroosters bijgemoeid, kan de terugreis binnen 24 uur naar de basis in Paramaribo ‘zeer strak’ worden geregeld. Maar misschien moet bij een volgende NDP-trip deze Chantal Doekhie wel minister van BUZA.sr worden. Eindelijk dan weer ‘brains’ en geen noodlottig in te stellen ‘kasteelbouwer’ op post. In hoeverre EU-pretendent Frans Timmermans, nog te enthousiasmeren is om Ernst Noorman met aanbevelingsbrieven richting Bouterse te sturen (…), moet nog worden gehoord en/of beantwoord. Ook de wachtkamer, begon van Noorman’s herhaalde aandringen –via de hem gezinde pers– knap te vervelen. Afdoend bericht van uitgestelde behoefte om tot aanbieding van brieven over te gaan –op de woensdagmorgen– nog niet binnengebracht. Hopelijk voor Ernst, geen Mahabieriaanse hoax-vertelling! Wel zou de vlaggenmastgroep op de residentie, een ‘verf en verlichtingsoppie’ hebben ge-/verkregen of doorstaan. Misschien ook wel een teken aan de wand. Als namelijk een gouvernementspaleis, in enger dagen onder Kielstra http://www.geschiedenis24.nl/speler.program.7075663.html, werd/wordt opgeschilderd…, kan men rekenen op hoog bezoek. Als de wacht zich verkleedt (1981) in camouflage, kon/kan men rotzooi verwachten. Zo werkt nou eenmaal een goed journalistiek oog en niet anders. Over ‘Der Fransie’ staat de NL-pers wel zeer bol. Lekker bollig om te horen, dat hij is doorgedrongen tot het Commissariaat Junker en ook nog diens vervangende taken op zich mag nemen. http://www.nu.nl/politiek/3873505/timmermans-krijgt-eu-post-regulering.html Benne en blijve altijd benieuwd. Hier en overzee.

 

- Tippelzone-instelling. Prostitutie in de bosjes. Met grote regelmaat prostitueren buitenlanders, openlijk in de binnenstad van Paramaribo. Een goed verlichte ambassade, verheerlijkt de favoriete tippelzone met ongevraagde helderheid. Tippelaars roepen ongegeneerd allerlei schunnigs, naar voorbijgangers en politiepatrouilles. Maar men wil vanuit de Staat, meer nette en beveiligde toeristen op straat? ‘Hey policemaaaanh, let me be good to you, maaaanh…. Ya can tell your wive when you come home, maaaaanh…’. Aan de Waterkant overspoelt een legertje Guyanese zwervers en vissers de zuivere atmosfeer. Het is alsof die gasten, in geen weken een bad hebben genomen. In den beginne, kon de politie hen met zijden of rubberen handschoentjes, bij alle ander toe te voegen opsporingswerken, noodzakelijkerwijs verspreiden. Gegeven de onvoorspelbaar toegenomen werkdruk, zal de moegestreden agent minder geduldig dan wel coulant in actie gaan. Een knaller van een uitspatting, is daarbij echt niet uit te sluiten. Wie niet luisteren wil…, moet dan maar iets anders gevoelen. Gehoorgestoord of niet. Maar het politie-uniform, gaat echt geen scheursschade meer oplopen.

 

- Welzijn. Stilte voor de storm. Niet duidelijk met welke verenigingsvergadering in de achterzak, de huidige voorzitter van de VSB tot dergelijke, ook nog in de pers gebrachte uitspraken kan komen. Geldt trouwens ook voor de jubelvoorzitter van een Kamer van Koophandel & Fabrieken, die meer als verlengstuk van de VP oreert en blijkbaar een succesvoller “NDP-positioni” nastreeft dan wat anders te objectiveren. De vertegenwoordiger van ASFA-leden, was dit keer in ieder geval wat meer verstandelijk in opvatting en genuanceerder dan eerder nog met die belachelijke verbanningsexploten dan wel resoluties, rond zogenaamde sociale wetgeving te dreigen. Wat een lekkere mop was dat. Excuses bleven dan wel weer uit. Misschien ook nog veel gezonder om te luisteren, naar wat de ondernemer Jhauw van Surishopping en “Ping”, op de woensdagochtend te verhapstukken had/heeft in een ochtendblad. Of wat de columnist van dat blad, in alle helderheid wist neer te zetten. Alleen al de opmerking van het staatshoofd, ofschoon hij de verkiezingen zal gaan verliezen of al verloren heeft, ‘de durf…’, neen ‘de euvele overmoed’ heeft gehad om de EBS-tarieven ‘per dictaat’ op te schroeven met niet minder dan 33% en extrapolerend naar een alleenzaligmakende 330 procenten. Geeft al aan, dat meer ‘overmoed’ dan wat anders de economie compleet in de wielen zal rijden. Mede geflankeerd door de Palu aan beide zijden, werd de onheilsboodschap, nadrukkelijk dreigender en onherroepelijk naar de verbouwereerde pers toegebracht. Een ernstig verlate nageboorte van 1982/’83 uit de Caldeira – era, zat daar aan overzijde. Vergetend, dat de samenleving duurzamer en weerbaarder is gerijpt en zich niet zomaar laat ringeloren. Maar dat is allemaal wel goed, als zulke optredens worden verzorgd. Als er daardoor meer ruimbaan gemaakt zal worden na 25 Mei 2014. In ieder geval, voor mensen die vanuit gegronde educatie en niet op basis van ‘natte vingerwerk’ dit land opnieuw de vernieling indraaien. Koelcontainers op de Nieuwe Haven en allengs de gebouwen van de groothandelaren? Let goed op, wat aan het einde van de maand aan EBS-rekening, zal worden gerepresenteerd. De melkkoeien vindt men ook strak terug bij de MAS. Allemaal geprivatiseerde staatsbedrijven die zullen worden gemolken. Waarom? Omdat vier en een half jaar lang, PALU de zaak in de prut heeft weten te draaien. Wat zegt Jhauw? En wat suggereert Brave? De bedragen die aan Ballast Nedam werden verdisconteerd en nog vele andere corruptiegevoelige sloebers, konden duurzaam in de energiebehoefte worden gestopt. Helaas! Men kan niet eens thermische centrales koppelen of onderhouden. En de babbelmeute wil nu een hoogtechnologisch onderdeel van de ALCOA (over-) nemen? En het geen ‘nationalisatie’ noemen? Een heel stroperig verhaal eromheen gewikkeld, over wat ALCOA verdiende aan ons land…, enzo? Kan de businessman uit Pittsburgh en eigenaar van de Dam en Krachtcentrale wat bommen. Zij plaatsten hun ding bij bilaterale overeenkomst, zonder enige witwasnorm in de eigendom! De VP ontkende op de zondag jl., nog iets af te weten van overname door kapitaalkrachtigen, van Dam en Krachtcentrale te Afobaka? Weet dus van niks! De groothandelaar en agent voor het Caribisch gebied van Finse krachtcentrales, als onderhandelaar naar Amsterdam sturen om met de ALCOA te babbelen? Soms mag men zich gerust afvragen, wie wel en wie niet door de meer rabiate zijn aangetast. ‘Bika dem pikin gudu boi fu Pittsburgh, e law a dem ede…’. “Just remember, December 1983”. Men mag niet over nationalisatie praten? Ook het vocabulaire wordt gedicteerd? Het is gewoon ingedachte en indachtig al een “nationalisatie quest”. En niets anders. Laat je niet een oor aannaaien. Het is en blijft nationalisatie. “Nothing else”. Goed voor de gedachtevorming bij potentiële investeerders die nog enig geloof hadden in ons land. Behalve dan die Chinees die het eigenlijk maar heel weinig interesseert wat met zijn invoer van landgenoten plaats heeft. Zolang ze maar een dak boven het hoofd hebben en EBS kunnen leegzuigen, in een ongeremd te koloniseren Suriname. Misschien financieren de Chinezen, straks wel de overname van de Dam en Krachtcentrale te Afobaka. Zal Obama leuk vinden. De wonderen zijn echter bij persoonlijk lijfbehoud, de wereld nog niet uit. De Overheid overweegt werktijdverkorting voor het 50.000 man tellende ambtenarenapparaat, op een bevolking van 535.000 inwoners. ‘Bika dem airco no man drai…!’. De Chinees overweegt hoeveel specie aan betonmortel te storten, op de gehele zondag en wel zeven volgende dagen in een week met regen of zonneschijn. ‘Airco no e drai, dem man no habi bisi. US-dalla CbvS musu fu pai!’.

 

- Raghoe. Ageerde zondag meer als een losgeslagen Palu-ist, dan als een evenwichtiger VHP-er richting Nickeriaanse boeren. Op het moment dat Stanley zei, dat de ‘padieboeren ondankbaar zijn…’, viel menig mond in verbazing open. Wat wordt hier bedoeld? De ander mond die openging, verzamelde een stoot aan vuile taal en spoog die fulminerend uit. Soms mag men zich afvragen, waarom Raghoebarsing dat allemaal deed/doet en uit hoofde waarvan, hij dit aan stekeligs lanceerde. Weinig genuanceerd en/of productief. Misschien maar weer goed om hem aan de ‘interne furie’ van Mahawatkhan over te laten.

 

- Kabalebo. Jawel, nu de algemeen maatschappelijke vraag circuleert, waarom Kabalebo toen wel –na 1980– werd gedoodverfd als ‘quatsch’ en compleet ‘onacceptabel’. Waarom ‘under the gun’ van Bouterse c.s., de zogenaamde revo luitjes/kliedertjes en weinig te nuanceren getrouwen…, de denkers van ons land onophoudelijk werden bespot, geridiculiseerd, belachelijk gehouden…, gaat men Ao.2014 wel onstuimiger hakkelen, ja. Gevolgd door stotteren en luchtstoten. Waarom de knapkoppen van het land werden vernederd in Santo Boma…, zou een volgende vraag kunnen zijn. Jawel, onverlet van de niet te intimideren perspuntige ‘moeten’ zijn…, nu de plannen van die ‘verguisde mensen’ uit het graf worden getrokken en na 36 jaren als ‘de oplossing’ voor het energievraagstuk werd aangemerkt. Triest eigenlijk, dat men mensen zo dommig en stompzinnig werden weggezet. Mensen die in ieder geval goed school waren gegaan en wisten waar ze het toen over hadden. NPS zeg dus wat en verhul je niet in lijdzaam zwijgen. ‘Of we frede fu tru…!’. “All those peoples didn’t die in vain…, bro”. Zien wat uit die andere dyari wil lekken. Dan wel die van de Pengel- vh Wanicastraat. De Dyari van het Molenpad, kan beter zwijgen dan zich met structurele rehabilitatie van Sranan’s denkvermogens bezig te houden. ‘Simple comme bonjour…’. Exploitatie Alcoa/Suralco in Nassau…, “dede”? Waarom? Ook dat moet men nu wel weten.

JUSTITIA PIETAS FIDES – MMDLXI 09.09.2014.

JUSTITIA PIETAS FIDES – MMDLXI 09.09.2014.

 

-        Ramp. De eerste berichten over het onderzoek, dat door Nederland in samenwerking met buitenlandse opsporingslichamen werd verricht –rond het neerhalen van de Maleisische vlucht MH17– boven het oorlogsgrensgebied van Rusland en Oekraïne, geven het volgende beeld. In het vliegtuig zaten ook verwanten van Surinaamse burgers die bij leven in Nederland woonden. Alle 298 passagiers en bemanningsleden van de Boeing 777, kwamen bij de ramp op 17 juli 2014 om. Alles wijst vanaf het begin van de eerste beelden, dat het vliegtuig uit de lucht werd geschoten door een “high powered gound to air missile” van Russische origine. De NL-pers van dinsdag 09.09.2014: ‘Vlucht MH17 is in juli in Oekraïne neergestort nadat het in de lucht met hoge snelheid is doorboord door een groot aantal objecten en vervolgens in stukken brak. Dat blijkt uit de eerste resultaten (pdf) van het onderzoek door de ‘Onderzoeksraad van Veiligheid’ naar de vliegramp in Oost-Oekraïne. Bij deze ramp kwamen alle 298 inzittenden om. De op 17 juli 2014 van Schiphol vertrokken Boeing 777 van Malaysia Airlines, is: “…tijdens de vlucht in stukken gebroken, vermoedelijk als gevolg van structurele schade aan het toestel, veroorzaakt door een groot aantal objecten, dat met hoge snelheid het toestel heeft doorboord…”, zo oordeelt de raad. Er zijn geen aanwijzingen, dat het toestel door een technisch mankement of verkeerd handelen van de bemanning is neergestort. Ook is uitgesloten, dat het toestel mankementen vertoonde bij het vertrek uit Amsterdam. Het vliegtuig was onderweg naar de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. Uit de vluchtgegevens die op de ‘zwarte dozen’ stonden geregistreerd, blijkt dat het vliegtuig tot het moment van de ramp normaal functioneerde. Er is ook geen noodoproep gedaan richting de Oekraïense luchtverkeersleiding. De grote verspreiding van de brokstukken van het toestel wijst er volgens ‘de raad’ op, dat het toestel in de lucht in stukken is gebroken. “Dit verklaart dan ook het abrupte einde van de gegevensregistratie op beide recorders, het gelijktijdige verlies van contact met de luchtverkeersleiding en het verdwijnen van het vliegtuig van de radar…”, aldus de onderzoekers. De raad heeft zelf geen brokstukken van de Boeing bestudeerd, maar heeft wel gekeken naar beeldmateriaal. Uit de schade aan brokstukken, blijkt dat een groot aantal objecten het toestel met hoge snelheid van buitenaf heeft doorboord. De gaten bevinden zich vooral in brokstukken van de voorkant van het vliegtuig, waaronder de cockpit.  Deze onderzoeksresultaten wijzen er sterk op, dat het veelbesproken scenario, dat de Boeing met een luchtdoelraket uit de lucht is geschoten klopt. Dergelijke raketten exploderen vlakbij een object en lanceren vervolgens een groot aantal zware balletjes in de richting van een vliegend voorwerp, wat vervolgens wordt doorboord. De Onderzoeksraad gaat zelf niet in, op deze algemeen aanvaarde conclusies. De eerste resultaten (pdf) van het onderzoek door de Onderzoeksraad van Veiligheid naar de vliegramp in Oost-Oekraïne.

-        Diaspora. Tijdelijk toegevoegde Buza-vertegenwoordiger op de Ambassade van Suriname in Den Haag, Lucretia Redan, belast met het diasporabeleid van de regering, is welwillend en strategisch correct ontvangen door een aantal organisaties in Nederland dat zich al geruime tijd met dit onderwerp bezighoudt. De wens werd dan ook meteen uitgesproken, dat de specialiste op het gebied van uitgiften der documenten, overwegende de Wet “personen van Surinaamse origine of oorsprong” –kortweg PAS– zich gevoeglijk aansluit bij het gedachtegoed, dat bedoelde organisaties in het verre Nederland baanbrekend reeds hebben aangestuurd.

-        ‘Enterpreneurship’.  ‘Vooruitziend bedrijfsleven noodzakelijk voor snellere groei economie…’   Een gevleugelde uitspraak vanuit een OAS-coryfee, in een ochtendblad. Dan zou er dus ook geen negatieve beïnvloeding moeten komen,   inderdaad vanuit het woelige buitenland en men in Suriname een regering met gezonder werkarmen zou kunnen aantreffen. Helaas heeft men daar nog enige tijd op te wachten. Zo een achtmaanden, gegeven het jammerlijke feit, dat er knap destructieve zaak is gehouden. Laat het voor de lol, nou nog even statisch worden gehouden op wat zich vandaag de dag afspeelt. Verhoogde energietarieven van wel 350 % voor belangrijkste onderdelen van deze economie. Banken, Staatsolie en andere melkkoeien…, enzovoort. Allemaal het gevolg van wanbeleid en wanprestaties van een opnieuw destructief ingesteld regiem. Jaren achtereen weet men exact waardoor de energietoevoer wordt be-/gekneld. Er komen geen acceptabele maatregelen. Totdat de stroom letterlijk begint uit te vallen, na weken van horten en stoten geheel uitvalt…, en het knap verwelkte boetekleed van de alleswetende meester wordt aangetrokken en ge-/vertoond. ‘Sam sam…’, moeten wij het redden, hor! De ene zegt daarbij gewiekst, dat hij geen bemoeienis heeft of wil hebben met de niet marktconforme energiepolitiek. Dat is voor de politiek wellustige.  En de ander vertelt doodleuk, dat er wel gedifferentieerd enkele suïcidale zaken zullen worden in-/doorgevoerd. Natuurlijk met het oog op  ‘politiek eigenbehoud’ en daarmee de persoonlijke vrijheid, voortvarend blijven bedingen. Want als alles wordt doorgevoerd wat eigenlijk ‘…noodzakelijk zou zijn…’, dan verliest men de verkiezingen ‘in politicis’ niet meer en niet minder dan  ‘ondro nyan’. Dat wilde de ander de samenleving nog even toevoegen, aan herinneren en ook als uit een potje ‘hete tijgerbalsem’, naar de overzijde van de zogenaamd meer sociaalbewogen boyzzz gericht in te wrijven. “Arki mi ratio, no arki dem poli poli fanowdu fu dem ogri/frede wan…”, lijkt het wel. Het bedrijfsleven schreeuwt weer moord en brand. Heeft meteen gewezen op het feit, dat “Chinese betonnenhandelsblokken” en hun legale/illegale inhoud, alle energie van de EBS wegzuigen en dat men daar geen ‘natio-rekening’ mee heeft gehouden! Ondanks alle waarschuwingen, vanuit de meer rationele. Economen vallen heden ten dage over elkaar heen om simultaan wél aan te geven, dat er zware prijsstijgingen zullen volgen. Heel gewoon omdat de nieuwe energietarieven in ‘de producten’ zullen worden doorberekend. Assurantieproducten…, maar ook zaken/goederen voortgekomen van de agrarische velden en sectoren die toch al in de verdrukking mogen voortmodderen.  Het Volk wordt dus wel weer even dubbel gepakt. Met hogere energietarieven en ook hogere prijs om nog in leven te kunnen blijven. Allemaal door wanbeleid in de energiesector. Daarbij moet men wel een aantal speciaal aangemaakte ‘bloeddrukmeters’ aanschaffen, om de meer rationele binnen beide ‘zichzelf doodconcurrerende kabinetten’ op te kunnen meten. ‘San yu habi di mamanten, beta?’. “Mi habi 155, going on 180 yere papi…, ma na mi leeftijd e teri ook tu…”. Zo houdt men elkander nog even staande, nu ook de wrevelig geraakte casino-boys  —tevens mega-autohandelaren— grote problemen zien binnenwaaien om hun zaakjes verantwoord, overwegende de rationeler aandoende bedrijfs- en/of gloroxeconomie (…), draaiende te kunnen houden. De Horeca en een aantal bonafide bedrijven, is wel de …….. Zo leent men 300 miljoen gewoon bij de banken en die worden een paar uurtjes later, in de rug gestoken met een energierekening, waar je helemaal zuur van wordt of stinkt in de benauwende bankkluis. En dan de belastingdienst(-en). Die krijgen minder schijfjes in het laatje, omdat de variabele en vaste kosten, laat staan de opgevoerde afschrijvingen, stevig zullen worden opgedikt…, waardoor de winst voor en na belastingen, knap afneemt. Allemaal overwegende de rationeler en socialer benaderingen van de regering Bouterse. De ene wil meer rationaliseren…, de andere denkt zogenaamd aan de sociale paragraaf en dat inmiddels verwelkte ‘contrat social’. Wat eigenlijk meer heeft van het karakter, dat ‘grat hari’ de politiek van eigen behoud mag worden ge-/vernoemd en verdisconteerd. Brunswijk gaat immers voor alle drie en Bouterse voor alle 48, als ‘Momsie Doekhie’ met zijn telraam nog eventueel ‘in zwang’ mocht zijn. Wie dit allemaal niet snapt, moet maar bij Gijo Samson een oppie in ‘de econ’ gaan ophalen en een sociologisch lulkoekverhaal, bij de allesbehalve corrupte vriend Rabindernath nuttigen en herkauwen. Want niemand is corrupt, overwegende het feit, “waar-wanneer-bij-wie-hoe”, een begunstigde missive wordt samengesteld. Zal eigenlijk niet veel meer helpen, als men de gevolgen sommeert. Vrijdag werd een calculatie, op een factorbasis van “100” energiepunten samengesteld. Aan het eind van de maand is die correctie door de regering Bouterse gepleegd en opgeschroefd naar de factor “330” of meer. Kijken wat ABS of de SER en in uiterste geval Tripartiete voorspelt. Of wordt daar niet eens meer serieus naar gekeken. In ieder geval, heeft de vakbeweging bij dergelijke rigoureuze maatregelen nu al het nakijken meegekregen. Bij ‘pres – besluit’, hoewel er nog een klein minuscuul gaatje is of lijkt te zijn. EBS gaan met Hok van Palu praten over de tarieven? Niet alleen Leiden in last maar dan ook Groot Paramaribo tot ver achter Afobakka, Papatam en South Drain. Lekkage in de economie? ‘Leki santi…’, onder de verspillersdwang. Net alsof de zandtrucks gaten in de laadbak vertonen! Of de ‘krofaya burkiwagi’ van Palu vertoonde. Surinaams Panorama van heden…, in de tweede week van September 2014. IT-styling…, bro! Want Henck Arron en Frank Essed worden nu ook nog eventjes van stal gehaald. Het Kabaleboproject dat de militairen, onder leiding van Bouterse in 1980, verguisden en in een houtenkist begroeven (…), blijkt weer als ‘appetizer’  omhoog te worden gegooid. Een vader zou eens zeggen: ‘…voor wie is die bal…?’.  Voor Palu en de bosbouwfanaten? Bepaald niet! Want die secte transformeerde door de jaren steeds weer opnieuw. ‘Stichting Jai Phedra’, werd revostyling kopje-onder geduwd. ‘Waterboarding’, in stijl. En toen weer een lumineuze ‘brainwave’, om bij steundammen een zaakje op te wekken dat niet eens een respectabel of te gebruiken aantal MW’s zou willen opwekken. Gelukkig is daar nog Boksteen en een ‘redi kilowatt’ als een Waaldijk. Ingenieus geloof hechten in een andere Jai. “Tapajai…, so bun”. Maar dan heeft men daar weer volksmenner Brunswijk en top-ingenieur Bee, overwegende de virtuele achterban die ook niet wilden, dat ‘China Bros Patamacca’ zou komen planten en nu plotseling ‘Newmont’ wél omhelsen. Mocht zelf in Moengo, het zware materieel droppen. Maar Tapajai, voor de nodige energie in Nassau en andere gebiedsdelen van ons mooie land, dus weer niet! Politiek zogenaamd onverkoopbaar, zolang de ‘puti’ niet een bepaald draagniveau aangeeft. Dan maar opportunistisch de Essed-droom van Kabalebo…, en dan maar zien of de rommelige besturen van Guyana nog willen meewerken en op basis van wat aan ‘ondro tafra poli poli’.  De mensen die nu stellen, dat de vigerende ‘Brokopondo Overeenkomst’ niet meer zou mogen gelden, kunnen beter op enig toelaatbaar en geciviliseerd niveau gaan informeren, in hoeverre een ‘federale rechter in civiel’ van de USA, daarover mee mag denken. Is de overeenkomst nog rechtsgeldig of niet? Is daar rechtsingang voor te verkrijgen? Voor zover bekend heeft niemand dat enorme werkstuk, wat ons 60 jaren lang te vreten gaf,  überhaupt opgezegd! Voorlopig, heeft Suriname in die federale contreien, wel een onbetwist slechte naam opgehouden. Na 25 Mei 2015, weer en dan nu voorgoed te elimineren. ‘Just a matter of time…’.

 

***********************

 

**************************

 

 

 

​ JUSTITIA PIETAS FIDES – MMDLX 08.09.2014.

JUSTITIA PIETAS FIDES – MMDLX 08.09.2014.

 

-        ‘Que pasa, bro?’.  Conclusies op de zondagmiddag, na ontboezemingen van een nog zittende VP en RvM-voorzitter, op een radiostation tijdens berucht praatprogramma.  Niet de VP maar het Staatshoofd tekent ‘missives’ die mochten zijn voortgekomen, uit staatsgunning(-en) van ‘onderhandse aanbestedingen’ of was het in de spellingorde omgekeerd van aard? Wazig! De politiek heeft Tapajai stopgezet en niet de ‘ratio’?. De politiek bepaalt/dicteert de hoogte van energietarieven na een energiebeleid, dat geen beleid was en niet de marktconforme en op ratio gebaseerde eis. Duidelijk maar politiek onverkoopbaar. Tapajai doorvoeren betekent verlies van de volgende verkiezingen? En na de verkiezingen?  De politiek nodigt allerhande buitenlandse mensen uit om naar Suriname te komen, te investeren en weet hen geen energie te leveren? En dan moet nu de Surinamer die hier trachtte te overleven bij steeds grotere tekorten en wanprestaties van de EBS, daar fysiek, financieel en maatschappelijk voor opdraaien? De VP heeft nu ook geen vervanger als voorzitter van de Raad van Ministers, na vertrek van Abrahams/Moestadja, inclusief 32 ministers?  De VP is nu een ontegenzeggelijk/onvoorwaardelijk gemotiveerd bestuurslid van ABOP, onder leiding van Ronny Brunswijk. De samenleving zal van Brunswijk wel horen, met wie er na de volgende verkiezingen coalitioneel wordt samengewerkt. Als het überhaupt zover komt,  tenminste. De voorzitter van de RvM is niet op de hoogte van corruptiezaken bij het indienen en gunnen van (onderhandse-) aanbestedingen. Ondanks de zaken die Ballast Nedam, aan hoog frequente ruis genereert. VP tekent in ieder geval  dat soort van zaken niet. Subsidie aan rijstboeren, is een beslissing uit de politiek. Anderen praten weer over compensatieregeling. “What’s in a name?”.  De samenleving moet ervoor betalen en dus niet de goedgevulde zak van gewiekste politici. De samenleving moet de duurdere energietarieven betalen, omdat men geen bevolkingspolitiek of daaruit voortvloeiend uit te voeren beleid heeft. Massa’s mensen en bedrijfsinstellingen toelaat die om stroom zitten te springen, voor hun kasten van winkels die zonder enige vorm aan ruimtelijke ordening ‘in no time’ werden geplekt. De samenleving moet nu voor al die importrommel betalen, omdat men geen transmissiekoppelingen, wist aan te brengen. Tarieven waren daarvoor te laag bij EBS? Houd toch op, man. Causa? Een Surinaamse samenleving die al vanaf het jaar 1980, door politieke domoren en verspillers, kapot moet worden gemaakt. Palu voorop. In ieder geval, weet de bevraagde VP ook niet van kapitaalkrachtigen die hun zinnen hebben gezet op de Afobakadam en Alcoa/Suralco krachtcentrale. Een asseet die voor 50 miljoen US-dollar moet worden overgekocht, door rijke particulieren?  De Surinaamse politiek heeft echter nooit de inslag of ideologie gehad om de energievoorziening en/of andere strategische nutsvoorzieningen in particuliere handen te leggen. Ook niet in handen van de lokale Berlusconi. Volgens de VP dan –in afwijking van wat anderen– uit nood gedwongen/geboren, heel misschien in het landsbesturen willen denken of bevorderen? Conclusie! Alle beslissingen die genomen worden, dienen maar enkel het belang van twee personen in het land Suriname. Als men dat nog niet in de gaten heeft…, kan men zich gerust en gedwee aansluiten in de Cultuurtuin. De Energiebedrijven Suriname gaan met de Palu-minister van Natuurlijke Hulpbronnen  praten, over wat er met de energietarieven moet gebeuren? Nog wel nadat een EBS-bedrijfstarifering, door het staatshoofd op de zondagavondjes televisie werd gelanceerd. Zoveel wordt nu niet meer in het parlement besproken, maar populistisch via de omroep gelanceerd. Zo mocht men begrijpen, dat er nu onder leiding van de Surinaamse Berlusconi, in ‘good old Amsterdam’ wordt bepaald, wat er met de stroomtoevoer vanuit Afobakka en Paranam, zal gaan gebeuren. Elo! Hoe noemt de VP dat allemaal? Oh ja, ‘…de politiek heeft besloten…’.  Beter om te zeggen: ‘…de niet door het volk gekozen politiek heeft besloten…’.  Maar dan niet op basis van ratio en of electorale marktconformiteit. Maar op basis van een persoonlijk lijfsbehoud, wordt dat allegaartje kwijlend ingezet.  ‘So so probleem…, 25 Mei 2015 te na ekte wowojo yagi. A tan so…’.  Hoor je het hierbij ook eens van de andere kant, hierna: http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/25048http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/25040http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/25051http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/25052http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/25046http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/25053http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/25054

-        Schuldvraag. Een jongmens komt aan de Ringweg aan zijn vroege einde. Negentien jaar oud. De vraag wordt gesteld…, hoe dat nou eigenlijk kan en een schuldvraag wordt daarna stiekem opgeworpen. Antwoord! Te beginnen met de waarschuwingen in dit medium om absoluut geen licht- of hoogspanningsmasten, langs een drukbereden verbinding –met het karakter van een snelweg– richting West – Paramaribo te plaatsen. Dovemansoren! ‘Dem man fu EBS sabi ala sani, toch? Wan jongboy kom klari, beta’.

-        EBS en Amsterdam. Op weg naar betere ontmoetingsverbindingen. Het uitzetten van apparatuur kan ‘load shedding’, dat is onderbreking van de energietoevoer in volkshuishoudens, tijdelijk voorkomen?    Een vergelijkbare oproep, komt van het in nood verkerend staatshoofd. Sam sam moet het lukken. Hij weet intussen wel, dat er absoluut geen sympathie –voor deze gein– heerst onder de bevolking. Anders was het stroomverbruik, niet al na een paar dagen strak toegenomen. Er werd bij de EBS namelijk ook nooit aan bezuiniging gedaan. Niet in het personele sfeer en ook niet in het politiek verkeer, dat het bedrijf via allerlei ‘wis wassi non techneuten’, heeft moeten impregneren. Paleizen werden gebouwd, gratis stroom geleverd en belachelijke mega-afkoopsommen geregeld. Mensen die het werk wel wisten te doen, gewoonweg thuisgezet en andersoortige friemels op hoger contractbasis ingezet. In niet geringe mate, met een rancuneuze inslag. Kan men het interview van Hok op de radio herinneren, toen deze in 2010 bewindvoerder op NH was geworden? Heeft men wel eens naar de hoogbejaarde top op NH gekeken? Heeft de samenleving wel eens nagetrokken, hoe men met voorkennis van zaken de boer opging? De samenleving weet alles, maar is bang de zaken te stellen zoals ze zijn. Rancune,  achterklap, populistische brabbels enzovoort.  Ook daar wordt in de komende acht maanden, straf een eind aangedraaid. Het energievraagstuk, dat al meer dan drie jaren bekend is en waarvoor Asfa/VSB waarschuwde? Inderdaad, werden de instituties die het allemaal konden weten voortvarend genegeerd. Men moet maar kijken wie in de energieraden zaten en werden opgenomen om dit land goed te doen. Uitgerust uiteindelijk naar drie man, waarvan er maar een technospecialist is, die Suriname via Staatsolie naar hogere noten, heeft weten te stoten. Ook al eens een tijd geleden, uit de kraamkliniek van Suralco gemuteerd. Wat na hem komt, is al bekend. In ieder geval niet de zondvloed. Die tsunamie zal meer in de politiek een weg weten te banen. Intussen zijn minstens twee individuen dolgelukkig geraakt, dat het parlement en half Suriname met reces is. Vrijbaan en/of vrijspel? Heeft ook zo  z’n charmes om de politiek, uiteindelijk in al zijn mislukken, bloot te leggen.  Goed naar radio/televisie luisteren en blijven kijken. Met een beetje concentratie, zal men kunnen waarnemen waar het wetmatig, politiek geheel voorspelbaar en volgens Bartjes uit de Achterhoek, naar toe zal gaan. Wat je niet hebt of binnenkrijgt, kun je ook niet uitgeven. ‘A no habi misi’.

-        ‘Follow the teacher’. Poki is nu bij ABOP. Misschien goed, dat die vervreemde dame uit Beppie’s klas, daar een tehuis heeft gevonden. Losse kannonen op een zeilend schip, kunnen namelijk veel schade veroorzaken. Poki dus nu maar voorgoed vastsjorren aan dek en zien of ze het werkelijk allemaal om het Volk van Brokopondo heeft gedaan.

-        300 miljoen. De particuliere banken moesten ‘de Staat’ zoveel geld lenen? En met de vakantie is er altijd meer druk op de vreemde valutamarkt? Met zoveel toeristen hier in het land? En in de vakantietijd zijn er in ieder geval ook meer rovers op pad om mensen/toeristen te beroven en mishandelen? Brandkasten te verhuizen? Omdat de rek eruit zit.  Zelf de onderbroek die te drogen hangt aan een waslijn in een recreatieressort, is niet meer veilig. De Overheid betaalt alleen maar het noodzakelijke? Ook dat kon Danny op de zondagmiddag niet geloven. Zolang Andy en Robbert daar zelf maar in geloven, is het ook daar gezapig beperkt tot twee in ‘overlevensfase verkerende’ en helaas ‘verpolitiekte maestro’s’. In ieder geval, zijn bedrijven en zovele meer aan  huishoudens  verstoken gebleven van overheidsbetalingen. En daar had Danny het in de kringen wel degelijk over. Jarenlange schuldachterstanden maken zich genoegzaam meester van de huidige regering Bouterse. En daar kan helaas niemand meer omheen. Niet Robert, niet Andy en zeker Danny uit het bedrijfsleven niet. ‘Learn something worthty…, bros.’ ‘It comfortless stays a long long way to Tipperary…’. http://en.wikipedia.org/wiki/It’s_a_Long_Way_to_Tipperary http://www.tipperarybrigade.com/

-        Slecht. Een onderzoek zou hebben uitgewezen, dat economie en toekomst in Marowijne –het ‘verre oosten’ van dit land– er knap slecht voor staat? Wie heeft die opendeur ingetrapt en waarom zou dat nou toch het geval zijn geworden? Wie liggen aan de basis van die voldongen feiten uit 1986? De hogeschool van Brunswijk, kan daar misschien nog wel wat mee. De evenwichtige instituties van Nickerie en aan overzijde Frans Guyana (…),  absoluut niet. Daar in het verre westen van Suriname en overzijde van ‘Le Maroni’, is de bewust in Marowijne onderhouden en misdadig geprolongeerde ‘verlammingscult’…, heel lang geleden d.m.v. voortvarende ideologieën opgeheven. Zie de VWO-uitslagen…, als men toch gewisselijk en geheel voorspelbaar aan het vergelijken is geslagen. Newmont brengt ontwikkeling? Als de multinational zich in ieder geval ‘heimisch’ mag gevoelen en er zich geen primitieve zaken, in en rond hun concessie mogen dan wel zullen voordoen. ‘Time always tells all,  in time…’.

 

**********

 

JUSTITIA PIETAS FIDES – MMDLIX 06.09.2014.

JUSTITIA PIETAS FIDES – MMDLIX 06.09.2014.

 

-        Tijdlijn II. Een gekozen regering wordt op 25 Februari 1980 om zeep geholpen. Zogenaamd om vakbondSwensen en -eisen. Die er overigens nooit inkwamen. Niet toen en ook nu niet. Gewoon een ordinaire katalysator om een door Hans Valk c.s te orkestreren coup, tegen de NPK regering te kunnen orkestreren en daarna er 500 NFL aan verdragsmiddelen overheen te gooien.  Arron heeft nooit goed gelegen in Den Haag. Niet in 1973, niet in 1980 en bepaald ook niet na 1987. Dus? Juist ja…, de Graanoogst-kerstcoup van 1990. En dan nu? Men valt aan de ene kant over het feit, dat Bouterse staatshoofd is geworden? Maar valt aan andere zijde, over elkaar heen om hem geloofsbrieven aan te bieden. Hoe geloofwaardig is dat allemaal? Een andere exponent van het weinig geconditioneerde beleid uit de jaren 1986-1992, bepaalt nu wel weer of de regering Bouterse valt of staat. Dezelfde Brunswijk die in guerrilla-uniform, door Weisglas in de Tweede Kamer werd ontvangen en gefêteerd. Wat een mop!

-        Tijdlijn III. Beter om de actualiteit in de gaten te houden. Op 25 februari 1980 werd dus een coup d’etat, onder dirigent Valk gepleegd. Een ingreep die transponeerde. Naar een ordinaire greep naar de totale macht en het wegschieten van een door het volk gekozen regering.  Waarna dus die 500 miljoen NFL donatie.  In het najaar 1981 bestelling en het voorjaar 1982, de levering van grote hoeveelheden munitie, onder de later beruchte kolonel Bas van Tussenbroek aangeleverd. Ook Venezuela liet zich in die dagen niet onbetuigd met een vriendschappelijk proefzending van geniejeeps en ook RPG’s die tegen Rambocus en bij de beschieting op 08 December 1982 van  “Huize Kamperveen” werden ingezet. De Moederbondgebouwen werden met versaangeleverd trotyl opgeblazen, ABC gedecimeerd en Drukkerij Lionarons een volle laag toebedeeld. Radika kon maar nauwelijks worden geblust. Pyromanie? 25 Februari 1980, het politiebureau en vele belendende panden al in de fik. Vele staatsgebouwen zouden tot ver in de jaren negentig volgen.  Een nationaal medium, wat al in 1980 door onder meer Wooter werd beschoten. Hoogstwaarschijnlijk met de preventieve coupinstructie van Valk, om geen brisantgranaten te gebruiken. De Nederlandse ambassade daar allernaast ingebed, als buur en huurder van de Kamer van Koophandel & Fabrieken. Waar was die Vegelin van Claerbergen toen eigenlijk? Inkopen doen in Cayenne, terwijl zijn militaire missie smeerlapperij uithaalde? Grapjas!  http://www.geschiedenis24.nl/andere-tijden/afleveringen/2008-2009/Bouterse-aan-de-macht.html

-        De nacht van 07/08 December 1982. Veel gebeurde al vroeg in dat jaar. Heel veel, waaronder contracoups. De Rambocus-actie was daar op 11 Maart 1982, de meest in het oogspringende van. Vlak na middernacht in de ochtend van 08 December 1982 waaierden ze uit. Ieder met een specifieke opdracht. Brandstichten, de brandweer verbieden te blussen en minstens 22 arrestaties verrichten. Elf op aanwijzen van Horb. En de rest, kan men zo raden. Volgens een vrijgegeven tellingvoorschrift, van een eens breed sprakerig geraakte Harvey. Uiteindelijk, werden het er 17 die konden worden gepakt. De goede ziel, had al eerder in het begin van November, verslag weten te doen aan mediadirecteuren en redacteuren, van zijn zogenaamde politieke en bestuursactiviteiten in het jaar 1982. Met betrekking tot wetgevingsproducten, hoefde Suriname het wiel niet opnieuw uit te vinden, bleek zo een van de opvattingen. De vraag bij velen bleef toch wel staan…, waarom zo vroeg?  Zou later wel degelijk blijken.  In de nacht van 07 op 08 December 1982, gaat menig telefoon over. Minstens vier brandhaarden aan te melden. Maar er is avondklok. Dus pas om vier of vijf uur, enig verantwoorde bewegingsvrijheid. ‘s Morgens omstreeks negen uur vertelt Morpurgo, op 08 December 1982 in zijn redactieruimte, dat er vele mensen zijn gearresteerd. Bij terugrijden naar de basis vertelt ene Breeveld op straat bij Mok Sam…, hij dacht dat bepaalde mensen erbij waren. Hij zou zich vergissen.  De bevestiging kwam wel op ‘kantoor Lim A Po’, dat  de deken van de balie en een aantal confraters waren opgehaald. Hun telefoon was buitenwerking gesteld. MP-ID werd bij ophalen van de deken aan de Corantijnstraat, via de brievengleuf overlegd. Kon hen niets kwaads gebeuren, dacht men toen. Helaas zou ook dat een verkeerde gedachtevorming zijn. In de middag werd ‘De West’, na het drukken van 1500 exemplaren bestormd door MP-ers. In die dagen onder welluidend commando van Abrahams en Zeeuw. Kranten werden weggegrist en colporteurs moesten het ook bij Kwakoe ontgelden. En dat allemaal, hoewel er niets bijzonders in de krant kon zijn verschenen. Liaison Ruimveld zweeg die dag als het graf. De MP-ers vertrokken bij “De West”, na nog tussen neus en lippen door gevraagd te hebben, waar de hoofdredacteur was. Korte tijd daarna, stopte een auto met de SLM-stewardess Lea Kamperveen – van Leuvenem voor de deur. Ze werd gereden door collega en vriend van haar man, Siegfried Lochem. Vertelde dat ze met medicamenten voor ‘Ampie’ was weggejaagd bij het Fort Zeelandia. De avond viel en een verscherpte avondklok werd van kracht. Bouterse kwam weer op televisie, nadat hij die ochtend al Jozef Slagveer en André Kamperveen had laten filmen. De ene werd in beeld via de STVS uitgezonden en de ander geslachtofferde, was alleen op de staatsradio te horen. Niet aantoonbaar of correlerend, met de gestrekte leugens die zouden worden gelanceerd. http://nl.wikipedia.org/wiki/Desi_Bouterse http://nl.wikipedia.org/wiki/Decembermoorden.  De branden in de nacht gesticht, mochten dus niet worden geblust. Van het ‘militair gezag’…, bleek die opdracht te komen. Ook daarvan zijn audio-opnamen de wereld ingestuurd. Niets is er over 08 december 1982, nog onder de stenen van het Fort Zeelandia uit te lichten. Niet in figuurlijke zin en zeker ook niet in letterlijke. De nacht valt na de tv-uitzending, waarbij perseenheden verboden werden opgelegd. Alleen ‘De ware Tijd’, mocht als particulierbezit functioneren. Tot en met 03 Mei 1984 aan toe, was dat een geschreven medium dat alleen verder opereerde. Op de ochtend van 09 December 1982, werden de burelen van De Ware Tijd weer bezocht. De hoofdredacteur gaf te kennen, niet te weten waarom hem de eer te beurt viel ‘wel’ te mogen verschijnen. Ach, dat was toen al voor ingewijden duidelijk. Een bezoek aan Apintie werd begroet, met: ‘…het land is communistisch geworden dus ieder voor zich en God voor ons allen…’. Daar kon men het dan mee doen. Maar bij het willen opstappen in het kantoor van Morpurgo, wilde deze nog iets zeggen: “…ga  weer even zitten…”. “Ik heb een bericht via Derby ontvangen, dat alle gearresteerde mensen dood zijn. Ze zijn doodgeschoten…”.  Let wel de ochtend van 09 December 2014. De geruchten gierden vervolgens door het land. Prioriteit werd, de angstige personeelsleden veiligstellen en naar huis sturen. Via een beveiligde weg. Wat gebeurde er allemaal hoorbaar in die nacht van 08 op 09 December 1982? Enorme dreunslagen. Het moest lijken, alsof Suriname werd aangevallen. Met een kanonschot uit een achteruitvarende P-402 bij de Marinetrap aangelegd begon de gecamoufleerde en te camoufleren ellende. Terwijl er geen levenden meer waren onder de arrestanten. Alles wat kon schieten schoot. Luchtafweer in model van beruchte vierlingen, op het Onafhankelijkheidsplein. Een DAF-YP verliet simultaan om vijf voor half twee in de ochtend van 09 December 1982, het Fort Zeelandia en schoot al rijdend precies drie kwartier in de lucht.  Keerde terug naar het Fort om kwart over twee.  Door de hekgolf van de P-402 sloegen ponton’s van de SMS aan een stuk door bijna een uur lang tegen elkaar, wat in Paramaribo kon worden vertaald als kanonschoten. Een door de machthebbers bij H.V. besteld verkeersvliegtuig, kwam echt niet overvliegen. Let wel, kwam “niet” overvliegen. De zogenaamde buitenlandse aanval, was gepland! Daarbij ook met weerbaarheidschoten gefingeerd. Voor de plannenmakers helaas niet compleet gemaakt (…), doordat het SLM-vliegtuig bepaald niet kwam overvliegen. De bevolking zou echt geen vliegtuig in de lucht waarnemen.  De leugens moesten dus worden aangepast. Op de vlucht doodgeschoten, werd…? Niemand geloofde het verhaal. De mensen binnen en buiten het Fort, zagen de farce en falsificaties meteen in. Nu nog jammeren de mannen en toen jonge jongens die in problemen waren gebracht, over het feit dat ze belazerd en werden bedreigd. Met naam en toenam, geven de getraumatiseerde en steeds vaker aan drugs overgeleverde mannen en toen nog jongens aan, wat er na 8 december 1982 met hun levens is gebeurd. Compleet, in de vernieling geholpen. Net zoals er zoveel andere mensen, nabestaanden en indirecte nog levende slachtoffers, hun levensvreugde en -zin volledig erodeerde. Simpelweg aan te geven door de onmenselijke acties van een handvol ontspoorde criminelen. Sommige landgenoten dachten…, Nederland of de USA komt ons nog wel helpen met deze moordenaarstroep. IJdele hoop! In 1983 wist men wel af te buigen naar Greneda (W.I.), waar een Amerikaanse medische school met internationale studenten, zogenaamd in de gevarenzone of het schootsveld van de moordenaars Hudson Austin, Phyllis en Bernard Coard c.s. in Fort Rupert, op invasiehulp lagen te wachten. ‘Operation Urgent Fury…’, vond toen onder Ronald Reagan en ‘zeer dringend nachtelijk verzoek’ van Eugenia Charles    — http://en.wikipedia.org/wiki/Eugenia_Charles — genoegzaam plek, in de Caribische historie. http://en.wikipedia.org/wiki/Invasion_of_Grenada http://nl.wikipedia.org/wiki/Invasie_van_Grenada.   Met afgrijzen wordt inmiddels in Suriname, door nabestaanden en nog levende slachtoffers van 1980 en volgende jaren, gekeken hoe daders zich hier te lande nog vrijelijk ophouden en door de ‘groten der ignorante wereld’, worden gefêteerd. Een schrale troost, dat aan elk luxaflexkoordje of rappeltouwtje een vervelender einde zit. Ook dat heeft in de kosmos geen missen, nadat men levende elementen van deze Goddelijk bevestigde Schepping, vanuit een door vleermuizen geïnfecteerd nokraam in het Fort Zeelandia heeft doodgeschoten, zonder dat er een ooit een legitieme procesgang aan ten grondslag lag of überhaupt mocht zijn.  Een flagrante schending van de internationale rechtsorde die nog ernstig en onvoorwaardelijk op resolutie en bestraffing wacht. Echter…, niet voor lang meer.

 

*************************

 

​ Justitia Pietas Fides MMDLVIII 5-09-2014

Justitia Pietas Fides MMDLVIII  5-09-2014

P3-05-09-2014
- Afpersing. Vlak voor elke verkiezing komt er wel zo een enveloppe binnen met het verzoek een bepaalde politieke partij rijkelijk te
ondersteunen. Niet in geringe mate, lijkt het een dwingend verzoek meer op heel iets anders. Zowel bij gezinshuishoudens als
bedrijfsondernemingen, wil wel eens zo een indringend epistel binnenvallen. “Just watch or look out for it…’.

JUSTITIA PIETAS FIDES – MMDLVII 04.09.2014

JUSTITIA PIETAS FIDES – MMDLVII 04.09.2014

-         07/08/09 December 1982. De tijdlijn. Het moet voor een ieder duidelijk zijn, dat in rekwesten aan rechtbanken, nationale en transnationale verzoeken/vorderingen, inhoudelijk geen fouten of onvolkomenheden mogen blijven hangen. Op 07 december 1982 had men een groep van honderden ouders die zich in de Palmentuin verzamelden en in alle stilte naar de ingang van het Fort Zeelandia liepen. Tegen half zeven kwam daar de jonge kapitein Boerenveen, vanaf zijn basketballstek aan en deze nam –in blauwe sportkleding gehuld– een petitie in ontvangst, van ouders die ernstig protesteerden, dat op 03 December 1982 hun kinderen  op de kruising ‘Spanhoek’ en in de Domineestraat in elkaar waren geslagen door politieagenten  onder leiding van Plukker.  Boerenveen sprak de mensen kort toe en verzocht hen in alle rust naar huis te gaan. Hij zou de petitie bij zijn ‘meerderen’ afgeven. Veel later zou men van majoor Ruimveld mogen horen, dat de ouders en hun aanhang door het oog van een naald waren gekropen. Omdat er op hen geschoten zou worden, door een onverlaat die zijn snoder plannen van later op de avond zag verwateren.  Inderdaad waren de bezorgde en protesterende mensen, al in de directe omgeving van de Palmentuin, door gewapende mannetjes in burger omgeven en nadrukkelijk gevolgd.

-         Terug. In November 1979 geraakte Suriname al onrustig. Militairen kwamen op straat en werden lieflijk opgevangen, door onder meer Herrenberg op een pleintje aan de Mr Dr J.C. de Mirandastraat, tegenover het Parlement van de Republiek Suriname en het kantoor van premier Arron.  Gemoedelijk Surinaams kwamen de politieofficier Geerlings en Herrenberg, met elkaar in gesprek. Een rapport Abendanon circuleerde in de gemeenschap. Januari en Februari 1980?  De onrust keerde na de feestdagen weinig bemoedigend terug. Twee felle branden, in de binnenstad van Paramaribo, werden meegenomen. Klipstenen en Waterkant. Militairen overdag weer op straat onder leiding van Horb c.s. Clinches tussen politiemensen en Behr. Incidenten tussen opstandige militairen en politieofficieren, op de Gravenberchstraat en terugtrekking met de hulp van Kamperveen en Herrenberg naar Streepey, voor de overnachting en daarna richting ABO-bouwsels. Het ging er intussen fel aan toe, bij persconferenties van de regering. Waar Willemszorg, belast met defensie van de Staat, Arron flankeerde. De eerste onder de gelijken van het naar hem vernoemde kabinet.  Er werd in die dagen knap ‘geshutteld’ tussen Arron en de NL-ambassade, door de militaire liaison Mijnals. Ook de privéwoningen van Arron en burelen of onderkomens van kolonel Valk gefrequenteerd. Op zondag 17 Februari 1980, werd het voor de meest objectieve en alerte duidelijk. Er hing iets slechts in de lucht. De ‘Sabaku’ van de SLM, vloog al om half zeven naar carnavalesk Curaçao en vervolgens Miami. Was eerder gevuld met een stevig aantal mensen die ernstige bedenkingen over Suriname hadden. De zondagavond daarop  –24 Februari 1980– gingen de bromfietsen en auto’s dan van de geheime verzamelplek. Rond vier uur in de ochtend, de zware slagen van wapens en ook fysiek gebalde vuisten op de Marine-basis nabij het abattoir.  De eerste lichtstralen bij de noordelijke ingang van de Memre Buku Kazerne, dodelijke inzet.   Een  etmaal daarvoor, waren er buiten kennis van de regeringsautoriteiten, al indringers verjaagd bij munitiedepots. Een werd gepakt. Ook daarvan zou de afgedekte regeringsleiding niet mogen weten. Doekhieweg en Ayoko-depots waren en werden gerichte doelen om aan zwaarder munitie en wapens te komen. Op de hoek van de Rode Kruislaan en de Gravenberchstraat, vonden schotenwisselingen plaats. De officier van piket Van Aalst en de toevallig gearriveerde politieman Sultaan vielen dodelijk getroffen neer. Aan de Doekhieweg ook al de trompettist van de militaire kapel majoor Comvalius. Aan de Heiligenweg de Guyanees Bacchus en zijn vriend op weg naar hun werk aan de Waterkant, die door granaatscherven van de P-402 dodelijk werden getroffen. Premier Arron en echtgenote veilig uit huis gehaald door Talens, de procureur generaal en de auditeur-militair, zaten in het hoofdpolitiebureau, waar crisisoverleg plaatsvond. KC Walker trachtte de zaken fysiek te verdedigen, met een aantal trouwe officieren. Toen het gebouw aan de Waterkant echter in brand vloog, door brisantgranaten, vanuit de P402 afgevuurd en DAF-YP’s de Keizerstraat beschoten, kon men niet anders dan zich overgeven. Inder leverde onophoudelijk verzet, maar gaf uiteindelijk ook de witte vlag ten teken van overgave. Er zou die dag geen Krijgsraad volgen noch enig vonnis op naam van Neede, Sital of Abrahams komen te staan. Een militaire staatsgreep tegen een democratisch gekozen regering was daarbij noodzakelijk? Of was er veel meer aan de hand?  In Paramaribo werd hevig geplunderd, ondanks de dreiging van de pantserwagens. Mishandelingen volgden in de Memre Buku Kazerne. Desertie en plundering, werd daar met de bullenpees gecorrigeerd. Zogeheten consultaties volgden. Allerlei hypergeraakte mensen gingen hun gedachten overbrengen bij hun vrij onbekende officieren, onder- officieren, korporaals, manschappen en ideeënbus?  Secretaresses vlot aangeboden. Arron wist zich nog een hele tijd schuil te houden en Van Genderen tekende een discutabele regeringsabdicatie. Lie Pauw Sam liet het afweten en wilde geen premier worden van een coupgeheel, wat vanuit de NL ambassade door de kolonel Valk was georkestreerd. Mijnals werd daar knap nijdig om. Maar geen man overboord. De PNR wist wel raad met een dergelijke situatie. Chin A Sen werd aangereikt en Ferrier niet minder ontmoedigd. Vervolgens de eerste politieke moorden en zware mishandelingen van politici. Avondklok en jarenlange gijzeling van een heel volk. Rodgers en Nooitmeer werden in elkaar geslagen.  Meteen na de zogenaamde Ormskerk-coup en moord op de oorlogsheld aan de Wilhelminastraat, moesten politieke gevangenen verhuizen naar het onbegrensd corrupte gevangenisonderdeel te Santo Boma. Arron had zich intussen met aansturing van Mungra, aangemeld bij de militaire kazerne en mocht na enige tijd in het ‘motel’ aan de overzijde van de VOS te zijn verbleven, ook naar Santo Boma. Niet zonder te hebben waargenomen hoe NPS-ers hun lumineuze ideeën in de bus aan de overzijde van de straat kwamen droppen. De bedreiging en het in ondergoed zetten tegen de muur van de tennisbaan, als intimidatie meegenomen in de botten en de ‘bus des onheils’ op weg naar het strafkamp. Zonder enige vorm van grondwettelijk proces. De Grondwet en het parlement waren immers vernietigd. Men noemde dat profetisch “opgeschort”?  Santo Boma? Daar werd de meest corrupte bewakingsambtenarij ervaren. Playfair en anderen zouden gauw volgen. Ook valselijk beschuldigd. Want die hoorden, dat zij bij een linkse coup waren betrokken. ‘Coup op coup’ verhaal, binnen  ‘familie Paranoia’.  Op de Nederlandse tv verklaarde Bouterse, dat die linkse coupplegers allemaal zouden moeten worden ‘doodgeschoten’. Benauwend, man!  Al in 1981 begon de Universiteit zich te roeren. Er kwam een couppoging op 11 Maart 1982. Opnieuw vielen er doden. Hawker werd gevangengenomen. Op een brancard of volgens additioneel verhaal, in een auto op weg naar zijn moeder vermoord.  Baal Oemrawsingh werd overgoten door barbituraten, in een sloot van Nickerie teruggevonden. Weer twee doden voor het verlaten Palace Hotel aan het Onafhankelijkheidsplein. Anoniem gebleven. Een golf van arrestaties, volgde na 11 Maart 1982. Somohardjo, Sohansingh, Sheombar en vele anderen…, allemaal kwamen kaalgeschoren tegenover de Pers, Zeeuw, Christopher, Slooten en Abrahams op de MP-brigade te staan.  Op de universiteit, intussen aan de ene zijde een linkse ‘kliek’ van Playfair, Goedschalk, Brunings, de Nederlander Ten Berge en anderen. Protesten tegen een Caribbean Basin Initiative (CBI) van Ronald Reagan? De in ongenade gevallen oud – superminister André Haakmat, zijn woonhuis werd beschoten. Hij hing toen meer de groep Daal van ‘ de Moederbond’ aan. Zijn vrind Henk Chin A Sen was al in Februari 1982 in ballingschap gestuurd, na het hoge ambt van president te hebben mogen vervullen van het militaire regiem.  Aan de ander zijde op de Medische Faculteit, vele  actieve docenten. Laurence Mungra en andere studenten, in wrevel en protest gegaan. Maar ook een Middelijn en Brewster, met allerhand opposerend gedoe. Op de Vwo-scholengemeenschappen….? Veel en veel meer jonge mensen die voor een goede toekomst streden. Zij gingen de straat op. Elke dag opnieuw. Meer nog tijdens en na het krankzinnige vonnis van scherprechter Smit, ter zake de jonge ideoloog en KMA-officier Surindra Rambocus. Een intellectueel geladen Surinamer die Bouterse c.s. durfde confronteren. Helaas was Rambocus meer filosoof. Gebleken op 11, 12 en 13 Maart 1982. Weifel werd de ondergang. Meer een duif dan ‘die hard’ militair Hawker c.s. In November 1982 hielden de studenten heftiger betogingen. Elke dag kwamen er meer bij. De bonden gingen zich er ook kranig mee bemoeien. De op meerder moment aangehouden Cyrill Daal, liet zich niet vermurwen en kreeg steun van Kamperveen.  Militairen horen in de kazerne en niet op het politieke veld.  Op 25 November 1982 een receptie van wnd. president Ramdat Misier. Hij zou op de ochtend voor die receptie aangeven, hoe geïsoleerd hij was en moest bewegen. Ook de premier Neyhorst liet zich in die richting uit. Steeds weer gevolgd, door de hete adem van zijn regeringspubliciteitsman annex woordvoerder.  De receptie had een surrealistisch karakter. Horb zat constant bij de ontvangst te wippen of te ginnegappen. Knap nerveus te doen. Kon men via de beide spiegels aan de deurflanken naar het terras duidelijk waarnemen. Horb was immers al een aantal malen ondervraagd in het jaar 1982 en verdacht gemaakt, als zijnde een vrijbuiter die tussen Miami, Washington en Pittsburgh had gereisd en Chin A Sen bezocht. ‘A loose canon on a sailing ship?”. Meer een basisnaieveling.  In Oktober 1982, direct na het beïnvloedende bezoek en de opruiende prietpraat van Maurice Bishop van Greneda (W.I.) die het echt niet langer dan het jaar 1983 zou maken,  werd Horb op niet zachtzinnige wijze gearresteerd. Na korte tijd en opnieuw trouw gezworen aan ‘de revo’ en de ‘bevelhebber’, weer vrijgelaten. Niet zonder enige pijn in de onderbuik, zoals op het beeldmateriaal is te zien en uit getuigenverklaringen naar voren kwam. Hij zou de eerste week van Februari 1983 niet levend uitkomen.  Op 03 December 1982, enkele weken voor Horb’s ,,verhanging’’, dan het bovenvermelde ‘in elkaar rammen van studenten’ die in een politiefuik van voren en van achteren werden klemgezet. Er werd geramd en kinderen kwamen vast te zitten, tussen wielen en spaken van hun fiets of brommer.  Protesten van de ouders op 07 December 1982, met een evenwichtige petitie.  Waarna in de nacht van ‘zeven’ op ‘acht’ december 1982 en niet die van 08 op 09 december, werden zeventien mensen van huis en uit de gevangenis gehaald. Eddie Daal en Fred Derby overleefden de slachting van 08 December 1982. Alle andere slachtoffers stierven op 08 December 1982 voor de klok van 00.00 uur, die de 9e. December 1982 zou aangeven en ‘allerzwartste dag’ uit die periode mocht inluiden. De 9e. December kan in de historie van Suriname gereserveerd worden, voor de overlevende Fred Derby die Leo Morpugo van DwT liet weten, dat journalist en vakbondsman Lesley Rahman en alle anderen die waren opgebracht, gemarteld en ook werden doodgeschoten. Die dag mag worden gekenmerkt, door de afgrijselijke identificaties van reeds in ontbinding overgegane stoffelijke resten. Van vele geliefden en bekenden. Van minstens 14 Surinaamse staatsburgers en een Nederlander in de persoon van Frank Wijngaarde.  09 December 1982 mag de geschiedenis ingaan, als de dag dat 15 lijken werden gedumpt bij het Mortuarium aan de Kernkampweg. Locatie  waar de meest wrede mens, zijn gruweldaden, publiekelijk ten toon stelde. Een massamoord en  een  gruwelmisdaad, tegen alles wat menselijk en menswaardig toen  was en nog is. Foltering  en marteling  aan ten grondslag. Gelardeerd met inuendo, leugen, achterklap, grove verzinsels en marteling van geest om valse getuigenissen te verkrijgen.  Heel een natie weet wat voor glasharde leugens er toen en nu nog worden verspreid, om levende en dode Surinamers van de meest belachelijke verschijnselen, te kunnen beschuldigen. Als dat dan zogenaamd leek te lukken,  vervolgens het land leegstelen. Wat nog meer kwaad in een samenleving bracht, was het vluchten van het resterende aan intellect. Van VWO tot aan academisch gevormde! Verdween en kwam niet terug. Wat voorspelbaar door leeghoofden en politieke domoren, moest worden aangevuld. Palu voorop!  De gevolgen daarvan liggen overal voor het grijpen. Ieder dag opnieuw. Als de stroom uitvalt, direct na  Brunswijk’s 1986 en nu weer in 2014, heeft dat alles te maken met de boycots en het slechtste aan bestuur, dat na 1980 gewelddadig aanlandde. Een bestuur dat met moord, doodslag, foltering, marteling en mishandeling werd opgehouden. Vandaag de dag, heeft een groot aantal nabestaanden van de slachting op 08 December 1982 en niet 09 December 1982,  de weg naar een internationaal gerechtshof gevonden. Grote bedragen worden gevorderd. Op naam van de 15 mensen die werden gefolterd en gemarteld op 08 December 1982 en waarvoor geen recht werd gevonden, in een totaal geërodeerd juridisch stelsel binnen en van de Republiek Suriname. Voor de mensen die hun kinderen zagen wegvluchten. Voor de journalisten die 32 jaren lang onder bedreiging en valse voorwendselen hier te lande en in het buitenland, moesten opereren. Voor de mensen zoals Ramlakhan die statenloos werden gemaakt en niet eens hun moeder konden komen begraven. Voor de moeder die haar man of zoon verloor en daarna geconfronteerd werd met zelfmoord van de kinderen…? Voor al die mensen die valselijk werden beschuldigd, te werken voor de CIA en werden gestigmatiseerd door weinig sporende import, als ene Harvey Naarendorp, een Arthur Ten Berghe en meer van dat weinig zaligmakende spul, dat opnieuw en volgaarne tot de mensheid wil behoren? Een aantal  morsdood en weer een groepje, nog even als verdroogde slinger aan het leven klevend. In een conditie, dat men meer het einde dan het leven nog in ogen mag zien. De kosmos doet het werk gestadig en leugenbakken geven nog minzaam aan, dat al de mensen die beweren niet in het Fort Zeelandia op 07/08/09 December 1982 te hebben vertoefd, een steeds slapper beroep doen op mensenheugenis. Een wenselijkheid die hen nog maar zeldzaam mag lukken, gegeven de IT-tijding en digitale vastlegging van het geheel. Vroeger kon nog een aangestoken brandje in een staatsgebouw helpen om de feiten te verdonkeremanen. Maar nu is alles uit de databanken van meerder continent te lichten. Op 25 Februari 1980,  11 maart 1982, 08 December 1982 en ook in/vanaf  November 1986, heeft men met buitenlandse munitie en wapentuig, aan dit land en volk door middel van ongehoord geweld een wending willen geven. Het lot heeft echter onmiskenbaar bepaald, dat men als geboren sterveling (…),  op het Internet meer om de ‘kwade bedoeling’ van misdaadregiems en ‘criminele executies’ voorkomt,  dan enig ‘nobel doel’ te hebben nagestreefd; laat staan bereikt. Ergerlijker kan het eigenlijk niet, voor de respectloze van ener of meerder mensenleven(-s). “Sranan sa musu fu wini? Na kondre fu wi.., sa wini ala dey ala sey fu dem hogri wan! If na dya de tan, if na dorosey dem go libi nanga takru hati…, ala dey wi Sranan sa wini!’.

*********

 

 

 

#

#
#
#
#