#


JUSTITIA PIETAS FIDES – MMDLIII 30.08.2014.

JUSTITIA PIETAS FIDES – MMDLIII 30.08.2014.

 - Grondwet. ‘Surprise surprise…!’. In de Grondwet van de Republiek Suriname staat nog steeds onvervalst en als geldende tekst (!), dat iedereen een mening mag hebben en die ook vrijelijk/universeel kan uiten. Onverbloemd en onbestraft. Vandaag de dag wordt gezegd, dat wie het niet eens is met zaken die onder de hamer van een veroordeelde drugsdealer/-transporteur tot stand komen…, ‘verbannen’ moet worden. Wat een mop! ‘Devil’s island styling, mi boi!’. Grote woorden beta…, gelukkig maar heel gauw –inclusief de afkomst/origine– te verdisconteren tot een plek waar inderdaad de zon absoluut niet wil opkomen. Dat vormt nou net een authentieke verbanningsconsequentie in het kwadraat. Maar misschien wordt het ontbijt in sommige gevallen en plekken, smakelijk bereid door een lokale vuilnisboer. Eet ze met hapjes, hor. Verbanning? ‘Bigin waka, we kom safri na tapu na post…’. De draagkracht en draagwijdte van het werkwoord ‘verbannen’ of naamwoord ‘verbanning’, hoort bij bepaalde lieden thuis die in de jaren tachtig en negentig een andersoortig crimineel, hand en spandiensten aanboden. ‘Badr weet er alles van…’. In een periode dat burgerrechten geen grijpstuiver waard waren, mocht dat fenomeen meezeilen. In ieder geval wil het nu weer zo zijn, dat dergelijke gestoorde exponenten zichzelf ruimen of geruimd worden. Natuur-, universale en staatsrechtelijke wetten, liggen daar onomstotelijk en gelukkig ook transnationaal aan ten grondslag. Verbannen of verbanning…, moet men maar op een soortement ‘picolet’ toepassen. En niet anders! Capish? Si si si, senor! ‘Go lesi Dreyfuss, go ontwikkel yu srefi, so bun’. http://en.wikipedia.org/wiki/Dreyfus_affair http://nl.wikipedia.org/wiki/Dreyfusaffaire

 

- ‘Watch out’. “Gilds geeft Bouterse een pluimpje…”, schreeuwt een krantenkop. ‘San na a tori, eikenlijk…?’. Niets gebeurt zomaar in een verkiezingsjaar en wanneer mensen onoverkomelijk persoonlijke problemen moeten zien te ‘tackelen’ dan wel ‘verwerken’. Let goed op…, de volgende stap! Ook die blijkt niet ver weg te kunnen blijven.

 

- Dienstvoertuigen. Vrijdagavond half acht. In het kader van bezuinigingen neemt meneer een dubbelcabine voertuig met zijn mammie aan boord en gaat naar ‘Superstore Simon’ om de wekelijkse boodschappen te doen. Was er niet gegeeuwd, dat de EBS op alle fronten moet bezuinigen? Van de week een ‘krabita’ in de laadbak, vrijdagavond mammie in de seatbelts. En dan zaterdagmorgen? Dienstauto’s met blauw kenteken bij het leven op de weg. Pappie en zelf een mammie aan het stuur, met de kinders op boodschappentocht. En dan in de middag die ene of meerdere, voor een gokhol geparkeerd. Oh ja, de politie bracht Lachmon, in opdracht van Brunswijk, vanuit Nickerie naar de vergaderzaal van De Nationale Assemblee om quorum te verlenen? Wat een land, wat een gezellige verspilling en dictatoriale aandrijvingen. ‘Go sidon ini na pro, yere Lach…’. En dan aan de burgerij vragen om rekening te willen houden, met het afwezige gezag in het land? Jawel, meteen!

 

- Klari. In Spanje werd een meneer uit de onderwereld van Amsterdam geliquideerd. Heeft allemaal te maken gehad, met de voortijdige onderschepping en verstrekking van tips over cocaïnetransporten vanuit Colombia of Peru. 6000 kilo’s onder meer, een paar dagen geleden bestemd voor Frankrijk, Duitsland, België…, zeg Nederland. 6000 kilo’s! Vervelend, hor. Mexicaans kartel, ‘fi sabi’.

 

- ‘Feti?’. A broko baka. Aan de Schietbaanweg waar mensen die al tijden daar wonen en ondernemen, in hun in- en uitrit worden beperkt. Van alles wordt uit de kast gehaald. Jawel, zelf de rechter gaat naar de Schietbaan en wijst een dubieus vonnis. Ook weer lastig…, met dwangsom aan de broodjesverkoopster opgelegd. Aan al deze oprispingen is niets anders dan het vergunningenbeleid debet, op Openbare Werken of het lumineuzer Handel & Industrie. Solide en ‘debet’ aan de materie. Elo!

 

- Mishandeling en krokodillentranen. Een habituele drinker is aangehouden, omdat hij een van zijn grootouders zou hebben mishandeld. In bepaalde gezinsverhoudingen, is het niet eens nodig om een ‘habituele drinker’ te detecteren die zijn grootouders ‘het resterende plezier aan het leven’ willens en wetens zien in te korten. Broodnuchter zijn kleinkinderen ook al in staat om de behoeftige opa of oma, op onvoorstelbare wijze geestelijk en lichamelijk te kwellen. Totdat op een gegeven moment, de dood voortijdig wil intreden.

 

- ‘Deal…’. Jawel, dat schreeuwt menig medium. Maar wat is de deal? Inhoudelijk komt men geen stap verder. Dat Dino B. een deal –‘…a plea bargain…’– voor mekaar kreeg met de vervolging in de USofA., staan vele binnen- en buitenlandse persmedia en publiciteit-websites bol van. Maar ook andere dinges staan er in opgenomen . www.waterkant.net/…/dino-bouterse-wilde-greep-naar-de-macht-in-suriname/ http://www.reuters.com/article/2014/08/29/us-suriname-hezbollah-idUSKBN0GT2CQ20140829 http://www.bloomberg.com/news/2014-08-29/suriname-man-pleads-guilty-in-u-s-to-hezbollah-terror-plot-1-.html http://www.courthousenews.com/2014/08/29/70922.htm http://www.telegraaf.nl/zoeken/?pagetype=homepage&q=dino_bouterse

- ‘One year after Panama’. Dat Dino B. een deal maakte met de federale vervolging van de USofA. in Brooklyn – New York N.Y. is degelijk aangemeld. Inhoudelijke weergave wordt aan gewerkt. Echter is naast de persoonlijke zaak, veel belangrijker (…), wat tijdens de twaalf maanden van/aan ‘verhoor en getuigenissen’ in het voorgerechtelijk onderzoek, aan het licht kwam. Zo zou zijn aangegeven, dat de beruchte en langdurig vastgezette Roger Khan uit Guyana, het nodige aan belastend materiaal heeft of zou hebben bijgedragen in niet alleen de ‘Dino B. zaak’. Wat zullen de internationale consequenties voor de Republiek Suriname mogen worden, gegeven de positie die Dino’s vader nog wenst in te nemen en onverzettelijk vast te houden? http://www.aljazeera.com/news/americas/2014/08/suriname-leader-son-admits-hezbollah-plot-2014829212634192610.html Als men de gepubliceerde zaken nu op een rij zet…, elementen die in de kranten en op websites verschijnen, is men eigenlijk het secundaire ‘Station Dino’ voorbij en stevent vooralsnog onbegrensd af op het volgende en meest gepolitoerde centraal station van dit ingewikkeld sporennetwerk. Het is afwachten geblazen. Preet Bharara staat niet bekend halfslachtig werk te zullen afleveren. Ook in de case van Dino cum suis, zal dat bepaald niet het geval blijken te zijn. Che, Fidel, Torijos, Noriega, Cedras en nu Bouterse jr.? Steeds weer speelt Panama, de onvervalst centrale rol in noodzakelijk gebleken vervolgingsoperaties. Een doeltreffend netwerkonderdeel tegen ongewenste machtsbezitters en pseudomachthebbers op het westelijk halfrond. De geschiedenis, stelt dat weer onomstotelijk vast. http://en.wikipedia.org/wiki/Panama http://nl.wikipedia.org/wiki/Panama_(land) http://en.wikipedia.org/wiki/Manuel_Noriega http://nl.wikipedia.org/wiki/Manuel_Noriega http://en.wikipedia.org/wiki/Invasion_of_Grenadah http://nl.wikipedia.org/wiki/Invasie_van_Grenada http://nl.wikipedia.org/wiki/Maurice_Bishop

 

- “Putin’s war”. De Litouwse president Daila Gribauskaite vindt dat Rusland in oorlog is met Oekraïne en daardoor feitelijk ook met Europa. Ze zei dat bij aankomst op de EU-top in Brussel, waar ook de Oekraïense president Porosjenko zal spreken. Gribauskaite wil dat de EU aan Oekraïne wapens levert. Ze vindt dat de EU Oekraïne moet helpen zich te verdedigen, omdat dit land volgens haar namens heel Europa vecht. De Franse president Hollande zei, dat de EU gedwongen zal zijn Rusland te straffen met nieuwe sancties als dit land verder gaat met zijn militaire interventie in Oekraïne. Volgens hem moeten de Europese leiders handelen, nu bewezen is dat Rusland wapens levert aan de pro-Russische rebellen en steeds meer militairen de grens overstuurt. Bondskanselier Merkel en premier Rutte spraken over een zeer ernstige en zorgwekkende situatie, maar hielden zich verder op de vlakte. Rutte had voor het begin van de top ook nog een ontmoeting met president Porosjenko. “Gesproken over MH17 en de zorgelijke situatie in Oost-Oekraïne…”, twitterde de premier na afloop. Nederland stapt samen met Groot-Brittannië en nog vijf andere NAVO-leden in een nieuwe interventiemacht, die wordt opgericht als antwoord op de Russische agressie in Oekraïne. Dat schrijft de krant Financial Times zaterdag op basis van bronnen die betrokken zijn bij de voorbereiding van de legermacht. Het gaat volgens de krant om een macht van minimaal 10.000 man, waarin behalve grondtroepen ook luchtmacht- en marine-eenheden worden opgenomen. De militairen zouden regelmatig gezamenlijke oefeningen moeten gaan uitvoeren en op korte termijn inzetbaar zijn. Naast Nederland en Groot-Brittannië zouden ook Estland, Letland en Litouwen, Noorwegen en Denemarken gaan deelnemen. Mogelijk wordt de legermacht later nog uitgebreid met andere landen. De Britse premier David Cameron zal volgens de Financial Times de plannen voor de legermacht aankondigen tijdens de komende NAVO-top, die op 4 en 5 september in Wales wordt gehouden. Minister Jeanine Hennis van Defensie antwoordde eerder deze maand op vragen vanuit de Tweede Kamer dat er op de top besluiten zullen worden genomen over verdere maatregelen, in verband met het conflict tussen Rusland en Oekraïne.

 

- Security. Aan alle Surinamers, de vakantiegangers en hun gasten…, een voorspoedig, goed en veilig weekeinde toegewenst.

 

JUSTITIA PIETAS FIDES – MMDLII 29.08.2014.

JUSTITIA PIETAS FIDES – MMDLII 29.08.2014.

 

- ‘Drai na tiki’. Brunswijk heeft in de nacht van donderdag op vrijdag, zijn greep op de staatsmacht vergroot, door niet te luisteren naar de vice–voorzitter van De Nationale Assemblée om de vergadering te verdagen, maar om met een nipte meerderheid van 26 een aantal discutabele ‘wet producten’ door het college te jagen. Wat allemaal op zich grote financiële gevolgen zal hebben voor het land, de particuliere en de publieke sector. Gegeven de haast en de wijze waarop de zaken zich manifesteerden, kan enkel het huidige staatshoofd de voet op de rem zetten en/of met zijn handtekening sanctioneren wat er gebeurde of de zaak afwijzen. De ironie wil dat Brunswijk binnen het staatsgebeuren, in ieder geval gewoon deed waar hij en zijn adviseurs, ‘grote zin’ in hadden. Het gaat immers om zijn eigen armlastige achterban. Voor de te vormen regeringscoalities na 2015, is het allerbelangrijkst om te zien, wie wel en wie niet te vertrouwen waren bij dit hilarische gebeuren. Lachmon en Monorath hebben de maskers uiteindelijk toch afgedaan…, onder luid gehuil om Brunswijk ‘grani’ te geven. In vergelijken…, de ongewassen ‘awari domri’ uithingen. Hoe men de gevolgen van de gerichte actie van Brunswuijk en de zijnen zal financieren, is natuurlijk vers twee na eerdere introducties van 1986. Zal weer stevig kosten, met een kaartje van 26 ontspoorde DNA – leden aan de Bravo-sleutelring geregen. Het land staat in de steigers om niet om te vallen en dan nu ook dit gewicht aan ‘sociaal contract’ erbij? Het is aan Bouterse om te tekenen en ook te publiceren, wat vannacht onder een drukpijp werd verschoten. Hij is en blijft de eindverantwoordelijke. Een nieuwe regering in 2015 en/of eerder, zal moeten zien hoe uit deze opgedragen/-drongen mozaïek te meanderen. Zoals de Coermotibo via de Cottica en Commewijne, open water bij Pomona weet te vinden. Geen probleem voor de inmiddels goed onderrichte en opgeleide oppositie, de zaak op z’n merites te beoordelen en tijdig te verdringen! Wil het land tenminste niet ten onder gaan. ‘Want wat niet binnenkomt, kan ook niet worden uitgegeven…’.

 

- ‘Neks te maken, nanga dem’. Wilde occupatie lijkt nu weer eens een sport van ‘kat en muis’ te zijn geworden. De politie dient zich niet al te supergemotiveerd aan om de illegale bezetters van andermans goed te verwijderen en men deelt dan schalks mede, dat ‘ze’ niet te vinden zouden zijn. Men weet echter dondersgoed, dat de bezettingsmacht van krakers en illegale bezetters zich in aangrenzende begroeiing en bosranden, heeft teruggetrokken. Meteen na vertrek van de politie, verlaat men de camouflageschaduw van de aanwezige djamoebomen en gaat weer rustig door met het illegaal bezetten van andermans gronden. De smoes heet nu…, dat het om ‘domeingronden’ gaat. Wat een mop! Met ander woorden…, eigendommen van de totale natie. Die wil men tegen elke wet in of het vigerende aan recht, occuperen zonder dat de Staat iets te zeggen zou kunnen/mogen hebben. De bezetters hebben inmiddels woordelijk aangegeven, wie hen heeft aangezet tot wederrechtelijke bezetting en hoe in de naaste toekomst, men via de politiek gelegaliseerd kan worden. Net zoals eerder bij Sunny Point, de directe omgeving daarvan en met ander particulier/publiek onroerend goed mocht geschieden. Bekend fenomeen en ontwikkeling, waarvoor jaren achtereen werd gewaarschuwd. Met aangehecht adagium: ‘…na ons de zondvloed…’.

 

- Staatsgeheim. Blijkt dat ondanks de beloften om de salarissen van parastatale bestuurders bekend te maken aan deze samenleving, de inkomenshoogten tot staatsgeheim zijn verheven. Misschien moet men naar de salarissen kijken die rechtstreeks door het kabinet van het staatshoofd worden betaald en/of aangevuld. Daar dan een 25 tot 50 procent bijtellen en men heeft in plaats van de Balkenende- (…), gewoon de Bouterse-norm. Na 2015 veel werk aan de winkel. Zeer veel werk, voor accountants ‘in diaspora’.

 

- Boos. De DC van Para is boos. Men beschuldigt hem van duistere praktijken in de financiële sfeer? Mensen mensen mensen…, Jerry is een beetje boos? Neen, knap nijdig! Hij heeft een ‘rein geweten’ en loopt overal waar nodig met ‘opgeheven hoofd’ en goudgerande bestuurspet binnen. Ten aanzien van bezette terreinen die de Suralco toebehoren, is de DC echt helemaal niet van op de hoogte. Maar hoe dan de aangroeiende chaos in de buurt van La Vigilantia, de bouw van paskwillen op elke hoek van het viaduct nabij stafdorp Billiton en achter de Lelydorpmijn? . En dan de bocht vlak na Wittenberg-Kondre, net voor ‘Onoribo’ –naar het westen toe rijdend– waar Suralco verplicht ‘Verboden Toegang’ moest neerzetten. En dat zijn dan nog maar, de in het oog springende feiten. La Vigilantia en noordelijk Paranam ten zuiden van de Doorsteek, zijn en blijven een tijdbom. Losse elementen, waar bevolkingstechnisch –met andere woorden demografisch– alles in het honderd is gelopen. Blijft alleen maar ‘getto styling’ uitdijen, met voorspelbare en wetmatig aankomende gevolgen van dien. Maar misschien had de DC, dat nog niet in de gaten. Overigens zou de huidige DC, op de vrijdag- en zaterdagmiddag met een weegschaal op de kruising van de Meursweg met de Kennedy Highway moeten gaan staan en zien wat er vanuit het oosten en zuiden langstrekt aan ongehoord gewicht. En dan naar de kruising te La Vigilantia bij de brug waar er hout gemeten wordt door SBBS. Zien vanonder de goudgerande pet, wat daar aan additionele rommel heerst en overschrijding van gewicht tot Wet verheven is. Dan mag de DC de vraag beantwoorden, waarom het Paraanse wegennetwerk er in 2010 ‘pico bello’ uitzag en waarom die nu levensgevaarlijke slingerverzakkingen en uitstulpingen vertoont, die auto’s vaker op twee (…), in plaats van vier wielen dwingt. Maar ook dat was aan dovemans oren, dus overal bordjes met ‘gevaarlijk wegdek’, blokjes beton en straatstenen als plomberende inplanting. Allemaal in plaats van duurzame asfaltreparaties. Een jaar heeft 52 weken en dus 52 weekeinden, waarbij vanaf de vrijdagmiddag en de daaropvolgende zondag…, de zandtrucks en houtopleggers –verlicht en onverlicht– de zaken compleet aan poeder rijden. En dan de ‘bradi go’ opleggers met loodzware graafmachines en bulldozers van wel zes meters breed? Gevaarten die zonder escorte van wat dan ook, met 80 en 90 kilometers per uur over de openbare weg razen en reguliere verkeerdeelnemers wegdrukken. Waarom, gaat al dat vervaarlijke spul niet over de grote rivieren? Of zit daar ook een nog niet gedetecteerd luchtje aan vast. Nijdig worden is een, hoge bloeddruk voorschrift is twee en dan ook nog uitgelachen worden, omdat er geen gezagsuitrusting lijkt te materialiseren, is een vervelende drie. Inderdaad, zonder enig bewijs van corruptie vanuit Berharddorp gelanceerd, kan een ongefundeerde brief naar de prullenbak. Maar al het ander aan bovenstaande punten die minstens 26 keren per jaar worden gedetecteerd…, daar zal antwoord op moeten komen. Het is nu nog maar een gering aantal, aan zichtbaar gemaakte fenomenen. Jerry en Roline zullen moeten samenspannen om de zaken die zich nu op dit moment voordoen, geheel terug te dringen. Ruig en afdoend! Of weer niet en dus goed kijken, naar de uitslag om tien uur ‘s avonds op de 25e. Mei 2015. Dat is dan het uur van de electorale waarheid. En niet andersom!

 

- Ballast Nedam…? ‘Mi Gado man, that’s a recoiling pain in the…!’. Als ook nog Roy A. vanuit Curaçao in een ‘Palais de Justice’, ten overstaan van de rechter-commissaris heeft aangegeven (…), waar de miljoenen aan extra dollars terechtkwamen…, is klaarblijkelijk de H.D. Benjamin, de Einstein op Mon Plaisir en huidige bewoning van nog meer villaparkjes –hier en op Cursao– lichtelijk in last geraakt. ‘Time will always tell in time…, what happened to the supplementary, damn ballast money maaaanh. Elo!’.

 

- ‘Patrick uit de Para’. Wat is er aan de hand met die schijnbewegingen vanuit de NPS. Heeft Pollack het zo goed in Cawna, dat hij anderen aanzet tot gekke dinges? Of komt het van hogerop? In ieder geval, heeft men wat problemen met de dijkbuikige mensen van de ‘groene partij’. Hoofdbestuursecretaris gaat mee met oom D. En nu bost Patrick uit de Para, de uitgezette quorumstrategie. Vervelend! Hij zal zich moeten verantwoorden. Maar ook die zogeheten ethici Lachmon en Monorath die onder leiding van Brunswijk allerhande kunststukken uithaalden. Koren op de molen van Nasibdhar. ‘When money or non principles start to talk.., who and what start to jog?

 

- Gewapende macht. Stel toch eens voor…, dat die BBS-er de onderwijzeres in Nickerie daadwerkelijk heeft vermoord! Hoeveel vogels uit gewapende machten hebben zich na 1980 en sinds 2010 met moorden of poging tot halsmisdrijven weten bezig te houden? ‘Tout Lui Faut-kanaalweg…’, een mega-uitschieter? Nog steeds niets, dat op daadwerkelijke gerechtelijke vervolging lijkt. Daar begon het allemaal overduidelijk wel weer mee. Eliminatie zonder enige vorm van enig gerechtelijk proces. Zolang gruwelmoorden, door “de Staat” bewapende friemels gepleegd, niet tot op de bodem zijn uitgezocht en ook berecht, zal dit mooie land in het ongelukkige blijven hangen, rondwaren en verknocht zijn aan weinig logische rationalisering. Fenomenaal, via hopeloze statistieken en misleidend kijkend naar een absurdistisch gewelddadige regio. Biedt aan zonderlingen, misdaadruimte voor geprolongeerde onzinpraat!

 

- Internationale Rechtsorde. Verankerd in de Surinaamse Grondwet, maar schromelijk vertrapt. Zo hoort het eigenlijk. ‘Elvis K., de man die vrijdag terecht stond voor de moord op de Curaçaose politicus Helmin Wiels, is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf’. Dat heeft de rechtbank in Willemstad, Curaçao, vrijdag bepaald. Twee weken geleden eiste justitie op het eiland straffen tot levenslang. Twee andere verdachten, Carlos P. en Dangelo D., kregen veel lagere straffen, omdat de rechtbank hen niet schuldig vindt aan de moord. Voor onder meer overvallen en verboden wapenbezit moet P. achttien maanden de gevangenis in en D. acht jaar. De levenslange straf van de rechter voor ‘Monster’ K. komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie. K. wordt ook verdacht van twee andere moorden, die gepleegd zouden zijn in het kader van een bendeoorlog. Geen respect. Volgens de rechter op Curaçao heeft K. geen respect voor het leven van anderen en denkt hij ”alleen aan eigen gewin’´. Daarmee heeft hij veel leed berokkend. Zowel bij de familie van de drie omgebrachte mannen, als bij de aanhangers van de partij Pueblo Soberano. Daarvoor heeft K. geen spijt betuigd en geen mededogen getoond. De rechter stelde dat hij al bijna zijn hele leven het criminele pad bewandelt. De 54-jarige Helmin Wiels werd op zondag 5 mei 2013 doodgeschoten, op het strand van Marie Pampoen. Volgens ooggetuigen reden drie mannen in een auto het strand op; twee van hen stapten uit en vuurden vijf of zes kogels op Wiels af. De moord leidde, ook in Nederland, tot een golf van verontwaardiging en geschokte reacties.

 

- Internationale Rechtsorde II. De landen die betrokken zijn bij de vliegramp in Oekraïne gaan nauwer samenwerken aan het strafrechtelijk onderzoek. Nederland, België, Australië, Oekraïne en Maleisië tekenden 7 augustus een overeenkomst voor het zogenaamde Joint Investigation Team, zo maakte het landelijk parket van het Openbaar Ministerie vrijdag bekend. Nederland gaat het team leiden. Met de overeenkomst mogen opsporingsambtenaren ook op elkaars grondgebied werken zonder daarvoor eerst een tijdrovende aanvraag in te hoeven dienen, licht een woordvoerder toe. Daardoor kan kennis over bewijsmateriaal beter met elkaar worden gedeeld. De landen krijgen hulp van het Europese orgaan voor justitiële samenwerking Eurojust.

 

- ‘Bari’. In het Boven Suriname gebied, lijkt de service van een telecomprovidor te zijn uitgevallen. Een aantal bewoners laat luid en duidelijk, weten wat de negatieve consequentie daarvan is. Gelukkig is men gerede in contact, via een concurrent die iets langer in het betrokken gebied diensten aanbiedt.

 

- Veroorzaker. De veroorzaker van dit allemaal aan ellende, in: Georgie, Syrie en ook Oekranie, roept hypocriet: “Houd de dief…”. De Russische president Putin heeft felle kritiek geuit op het Oekraïense regeringsleger. Hij vergeleek de langdurige omsingeling van de steden Donetsk en Loegansk met de belegering van Leningrad in de Tweede Wereldoorlog. Tijdens een ontmoeting met jongeren buiten Moskou zei Putin dat het optreden van het Oekraïense leger hem herinnert “…aan Duitse fascisten en bezetters die onze steden omsingelden…”. Dat gebeurde ook in Putins geboortestad Sint-Petersburg, dat toen nog Leningrad heette. De Wehrmacht omsingelde Leningrad van september 1941 tot januari 1944. Ongeveer een miljoen inwoners kwamen om door honger, de kou en door gevechten. Putin is door het eigen verleden en de interne politieke druk, knap in de war geraakt. Maar de EU-ministerraad in Milaan niet. De Europese Unie wil de sancties tegen Rusland verscherpen. Dat is duidelijk geworden op een bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken in Milaan. De ministers veroordelen de aanwezigheid van Russische militairen in het oosten van Oekraïne in felle bewoordingen. Diverse ministers spraken van “een invasie”. Oekraïne wil nog dit jaar tot de Noord Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) toetreden. De status van “Niet Gebonden Land”, zal per ommegaand worden verlaten.

 

- ‘Trafassi no bing kan de’. “El Rey, is el Rey…”. Ook in voetbal. De aanvaller won de UEFA Best Player in Europe Award nog nooit. De afgelopen seizoenen ging de prijs naar Franck Ribéry, Andrés Iniesta en Lionel Messi. “Deze trofee staat nog niet in mijn museum…, maar mijn broer gaat hem er zo snel mogelijk bijzetten…”, meldde Ronaldo. Vorig jaar opende hij op Madeira een museum om zijn persoonlijke prijzen tentoon te stellen. Begin dit jaar werd Ronaldo door de FIFA al uitgeroepen tot ‘beste voetballer ter wereld…’, nadat Messi de vier jaar daarvoor de Gouden Bal had meegenomen. Voor Cristiano Ronaldo kwam het niet als een verrassing dat hij gisteren in Monaco werd gekozen tot Europees voetballer van het Jaar. “Eerlijk gezegd had ik er wel vertrouwen in dat ik zou winnen”, sprak de Portugees na de uitverkiezing, waarin hij Arjen Robben en Manuel Neuer achter zich liet. “Real Madrid heeft de Champions League, de Spaanse beker en de Super Cup gewonnen en ik heb in al deze competities gescoord. Daarom was ik positief en gelukkig ging het goed…”, aldus Ronaldo. Hij scoorde een recordaantal van zeventien keer in het afgelopen Champions League-seizoen.

 

Goudprijs vrijdag 29 augustus 2014

EURO €

1 troy ounce

979,24

+0,94

+0,10%

1 gram

31,48

+0,03

1 kilogram

31.482,65

+30,20

US DOLLAR $

1 troy ounce

1.287,50

-1,70

-0,13%

1 gram

41,39

-0,05

1 kilogram

41.393,39

-54,66

         

Trend goudprijs 2013 – 2014

Trend EURO € per troy ounce

Vandaag

979,24

+0,94

+0,10%

Gisteren

978,22

+1,01

+0,10%

Vorige week

960,49

+18,75

+1,95%

Vorige maand

969,51

+9,73

+1,00%

Vorig jaar

1.062,26

-83,02

-7,82%

Trend US DOLLAR $ per troy ounce

Vandaag

1.287,50

-1,70

-0,13%

Gisteren

1.289,20

-1,70

-0,13%

Vorige week

1.276,30

+11,20

+0,88%

Vorige maand

1.303,50

-16,00

-1,23%

Vorig jaar

1.417,80

-130,30

-9,19%

Laatst gewijzigd: 29-aug-2014 18:30 CET

 

 

 

 

 

JUSTITIA PIETAS FIDES – MMDLI 28.08.2014.

 

- Cultuurbarbarismen. Tegen elk cultuurbestand en -gewoonte in dit land, gaat het rooms-katholiek ‘Heilig Verbond’, onder directie van een bewilligde Sonia Lise gesteld, opnieuw beginnen –overwegende het overgewaaide poldermodel aan de Zuiderzee– met het gewelddadig uitgraven van de eeuwige en strak te ontheiligen rustplaats van overwegend in Suriname overleden en begraven mensen. Zogenaamd kan men geen gronden, voor het aanleggen van een nieuwe begraafplaats vinden. Of men wil er niet voor betalen…, natuurlijk! Lisse beweert in een nieuwsblad, dat mensen nu meer begrip hebben voor de wandaad? ‘Speak for yourself…, the public relations/marketing profylaxe and upcoming things, that the almighty cosmos on the long run still has in place!’. Hoe haalt men het in z’n hoofd om grafkelders open te breken en zich te ontdoen van stoffelijke resten die in gemeenschapsliefde daar werden neergelegd. Bij Lisse c.s. is van alles mogelijk. Totdat…? “Na ekte tori sa musu fu doro…”.

- PSA. Selfie’s de zelfgemaakte foto’s met een smartphone of SMS…, is men op Buitenlandse Zaken helemaal niet op gesteld. Ordentelijke pasfoto’s kunnen pas door, om een PSA – Pass te verkrijgen. PSA staat voor de ex-patriates en hun nageslacht die zich nog Surinamer willen gevoelen, maar uiteindelijk een andere nationaliteit blijken te hebben. PAS staat dus voor Personen van Surinaamse Afkomst. In een Wet staan de gradaties opgesomd, voor mensen die in aanmerking kunnen of mogen komen voor een enigszins accommoderende PSA.

- Oekraïne. Het soevereine land, blijkt nu definitief slachtoffer te worden van opstanden die door etnische Russen binnen Oekraïne worden georganiseerd. Door de Verenigde Naties als illegaal bestempelde referenda en/of gewelddadig gemanipuleerde volksuitspraken, trachtten separatisten eerstens grote gebieden van Oekraïne bij Rusland te voegen. De Krim werd op criminele wijze zo door Moskou geannexeerd. Suriname veroordeelde niet! Toen kwam het schietgeweld nog heviger over een aantal, niet onaanzienlijke steden in het oosten van Oekraïne. Vandaag de dag blijkt, ofschoon dat Vladimir Putin namens Rusland aan de conferentietafel in Minsk aanschoof, deze op hetzelfde moment een tweede militair offensieffront opende om daarmee de legitieme regering in Kiev, nog zwaarder te treffen. Het is aangetoond, dat Russische militairen, reguliere gevechtseenheden troepen en offensieve gevechtseenheden nu het Oekraïense territoir openlijk binnendringen en deelnemen aan het geweld met separatisten, tegen het officiële leger van het aangevallen land. Vladimir Putin brengt daarmee, de uitbraak van een onvoorspelbaar groot gewapend conflict, alvast in Europa steeds dichterbij. Vrijwel alle Navo – landen voelen zich nu verplicht, het defensiebudget op de begrotingen van 2015 en volgende jaren, stevig te rationaliseren en dus aan te passen. De Europese pers: ‘Separatisten hebben met steun van Russische militairen de Oost-Oekraïense stad Novoazovsk ingenomen. Daarmee is een tweede front in Oost-Oekraïne een feit. Een Oekraïense militair die bij de verdediging van Novoazovsk betrokken was, zegt dat de aanvallers separatistische vlaggen voeren, maar dat ze in werkelijkheid Russische militairen zijn. Separatistenleider Zachartsjenko heeft dat min of meer bevestigd. Hij verklaarde, dat duizenden Russische militairen –die met verlof zijn– vrijwillig aan de kant van de separatisten meevechten.

- VN Veiligheidsraad. De VN-Veiligheidsraad komt donderdag in spoedzitting bijeen om te vergaderen over de situatie in Oost-Oekraïne. De vergadering is aangevraagd door Litouwen, dat zelf geen lid is van het belangrijkste VN-orgaan. Litouwen is binnen de EU een van de grootste critici van Rusland. De vijftien leden komen om drie uur Surinaamse tijd bij elkaar. Het belangrijkste vergaderpunt is: ‘…de aanwezigheid van Russische troepen in Oost- en Zuidoost-Oekraïne…’. De NAVO gaat ervan uit, dat Rusland duizend Russische militairen in Oekraïne operationeel heeft. Separatistenleider Zachartsjenko verklaarde, dat zijn manschappen steun krijgen van 3000 tot 4000 Russen. De Britse VN-ambassadeur Grant wil, dat Rusland tekst en uitleg geeft over de aanwezigheid van Russische troepen in Oekraïne. De Russische ambassadeur Tsjoerkin wilde bij aankomst bij het VN-gebouw in New York nog niets zeggen.

- BSc. Het Ministerie van Onderwijs keurde eerstens ‘goed’ en nu weer ‘af…’? Voorbeeld! Men moet diploma’s inleveren en het wetenschappelijke woord ‘science’ inruilen voor bijvoorbeeld ‘health’? “Bachelor of Science” zou dan moeten worden: “Bachelor of Health”? Terecht zeggen de gediplomeerden, dat de ambtenaren op het ministerie alvast ‘grat hari’ op het dak kunnen gaan zitten. Bovendien is er nog altijd een onafhankelijke rechter die in dergelijke geschillen, zou kunnen bemiddelen dan wel optreden. Het is in ieder geval weer gebleken, dat het een rommeltje is met eerste en tweede fase titulatuur. Zo heeft men ‘bachelor of science’ advocaten en dan in hetzelfde slag ‘meesters in de rechten’. BSc. versus MSc.? Vaker ook nog in beider gevalletjes, mensen die ‘het recht’ maar voor een nietig pukkeltje meester blijken te zijn. Nog een zaak die van de Staat onverdeelbare aandacht zou moeten krijgen. Fundamenteel ‘beschermde’ en te beschermen professionele beroepen (…), plotsklaps in de categorie ‘niet beschermde beroepen’? Zo kan Jan met de Pet, alleman en zijn maat, zich nu uitgeven voor drogist of opticien (…), sinds de huidige regering Bouterse het stuurwiel zo goed en zo kwaad als dat nog kon gewisselijk ‘overnam’. De misslagen meer dan bekend, wanneer de ‘human resource factor’ in een slecht beslagen boom is blijven hangen. Er zijn nog veel meer beroepen die beschermd zouden moeten zijn, maar door de huidige regering ondoordacht werden geschoffeerd en gemarginaliseerd. ‘Top to bottom and back’.

- 6000. De politie in Peru heeft een recordpartij cocaïne onderschept. De partij van ruim 6500 kilo had een straatwaarde van ongeveer 250 miljoen euro. De cocaïne is vermoedelijk van het grootste Mexicaanse drugskartel, dat in Peru actief is. De drugs waren bestemd voor de Spaanse en Belgische markt. Zeven Peruanen en twee Mexicanen zijn opgepakt, heeft de minister van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt. Volgens de Verenigde Naties zijn Peru en Colombia de twee grootste producenten van cocaïne in de wereld.

- Nog zo een dinges. De zeer professionele hofhouding van het staatshoofd, wist deze niet te wijzen op de wettelijke verplichting –wanneer wel en wanneer niet– het presidentiële ambtsketen ‘om te hangen’ en wanneer de chavisachtige sjerp door middel van ‘omdoen’ te gebruiken, dan wel in te zetten. De aandachtige Arturo maakt daar met fundamentele constatering en dus geheel terecht, een ‘political point of comfort’ van.

- Dienst. Waar is dat feestje…? Bij de EBS vervoert men ‘voor de dienst’, schapen in de laadbak van de dubbelcabine? En de politiewagen die in Nieuw Nickerie thuishoort, wordt dubbelslachtig vastgehouden te Southdrain om de vissers onder mindisciplinaire politiemannen van dienst te kunnen zijn? Laat het duidelijk worden, dat elke politiewagen met zwaailicht of zonder die draailampen op het dak operationeel is. Ook die geheim aandoende voertuigen van de politie met magneet – plakzwaailicht en burgerkentekens zijn 24 x 24 operationeel. Zodra de voertuigen aan de korpschef zijn overgedragen, moeten deze voor de dienst worden ingezet en niet voor de recreatieve gein. Vroeger was het dat de ‘inspec’ de dienstauto meenam om bij voorgeleiding met de wagen terug te keren van zijn huis. Nu is het een vervoermiddel geworden om hengelstokken op vast te binden of schoolkinderen op de parkeerplaats van een ‘fastfood business’ op te wachten en zogeheten ‘naar huis’ te rijden. De ‘selfies’ en ‘gsm-registraties’ van al dit minder te verheffen gebeuren, worden per ommegaand ingewacht.

- Verboden Toegang. Artikel zo en zo! En daaronder Suralco. Inderdaad reeds aangemeld dat er terreinen worden opengestoten aan de Meursweg (…), waarna Suralco L.L.C. met gele borden en zwarte belettering de eigendommen en bezittingen moest beschermen. Wie vertegenwoordigt de corrupte friemels in de Para? Juist ja! Website: Alcoa’s presence in Suriname extends back to 1916. The business, now known as Suriname Aluminum Company, L.L.C. (Suralco L.L.C.), originally focused on mining bauxite, an ore from which alumina is extracted and used to make aluminum. In 1958, Suralco signed an agreement with the Suriname government to develop the country’s hydropower and bring the aluminum industry to the country. Today, Suralco produces approximately 3,150 metric tons of alumina each day at its Paranam location. ‘http://www.alcoa.com/suriname/en/info_page/home.asp — Helaas ook op de website: ‘NEW YORK–(BUSINESS WIRE)–Alcoa (NYSE:AA) today (25.08.2014) announced, that it intends to permanently close its Portovesme (Carbonia-Iglesias, Italy) primary aluminum smelter, which has been curtailed since November 2012. The closure will reduce Alcoa’s global smelting capacity by 150,000 metric tons to 3.6 million metric tons per year. The Portovesme smelter was curtailed in 2012 because it was one of the highest cost smelters in the Alcoa system and had limited prospects for becoming competitive. “The fundamental reasons that made the Portovesme smelter uncompetitive unfortunately have not changed…”, said Bob Wilt, President, Alcoa Global Primary Products. “We will continue to meet the commitments made to our employees and our stakeholders, acting in good faith as we have always done”. As committed to the government and unions, Alcoa has provided financial social support, along with outplacement and re-employment services for employees. The closure is aligned with Alcoa’s strategy to create a globally competitive commodity business and lower its position on the world aluminum production cost curve to the 38th percentile by 2016.Total restructuring-related charges for third quarter 2014 as a result of the closure are expected to be between $170 million and $180 million after-tax, or between $0.14 and $0.15 per share, of which approximately 60 percent is non-cash. About Alcoa. A global leader in lightweight metals technology, engineering and manufacturing, Alcoa innovates multi-material solutions that advance our world. Our technologies enhance transportation, from automotive and commercial transport to air and space travel, and improve industrial and consumer electronics products. We enable smart buildings, sustainable food and beverage packaging, high-performance defense vehicles across air, land and sea, deeper oil and gas drilling and more efficient power generation. We pioneered the aluminum industry over 125 years ago, and today, our 60,000 people in 30 countries deliver value-add products made of titanium, nickel and aluminum, and produce best-in-class bauxite, alumina and primary aluminum products. For more information, visit www.alcoa.com, follow @Alcoa on Twitter at www.twitter.com/Alcoa and follow us on Facebook at www.facebook.com/Alcoa. Forward-Looking Statements. This release contains statements that relate to future events and expectations and, as such, constitute forward-looking statements within the meaning of the Private Securities Litigation Reform Act of 1995. Forward-looking statements include those containing such words as “anticipates,” “estimates,” “expects,” “intends,” “plans,” “will,” or other words of similar meaning. All statements that reflect Alcoa’s expectations, assumptions or projections about the future other than statements of historical fact are forward-looking statements, including, without limitation, anticipated financial results or operating performance, and statements about Alcoa’s strategies, objectives, goals, targets, outlook, and business and financial prospects. Forward-looking statements are subject to a number of known and unknown risks, uncertainties and other factors and are not guarantees of future performance. Important factors that could cause Alcoa’s actual results to differ materially from those expressed or implied in the forward-looking statements include: (a) the inability to complete the closure of the Portovesme smelter and remediation activities as planned or within the time period anticipated, whether due to changes in laws, regulations, governmental policies, or other factors; (b) changes in preliminary accounting estimates due to the significant judgments and assumptions required; (c) the inability to lower the company’s position on the world aluminum production cost curve and alumina refining cost curve as planned or within the time period anticipated, whether due to competitive factors, cost increases, delays in completing restructuring actions, or other reasons; and (d) the other risk factors discussed in Alcoa’s Form 10-K for the year ended December 31, 2013, and other reports filed with the Securities and Exchange Commission. Alcoa disclaims any intention or obligation to update publicly any forward-looking statements, whether in response to new information, future events or otherwise, except as required by applicable law’. Tot zover de Alcoa website.

- Smeergelden. Het Nieuw Front en Pertjaja Luhur hebben een interpellatievoorstel ingediend bij de griffie van De Nationale Assemblee voor behandeling van en om te kunnen onderzoeken wat er waar is van smeergelden die zouden zijn betaald aan aannemer en uitvoerder Ballast Nedam. Ook is het Openbaar Ministerie in ‘alarm fase een’ gebracht om vermeende zaken eventueel aan vervolging van daders bloot te stellen. http://www.nu.nl/beurs/3694908/ballast-nedam-betaalde-smeergeld-in-suriname.html http://www.nrc.nl/handelsblad/van/2014/februari/06/smeergeld-ballast-nedam-voor-brug-in-suriname-1342841 http://www.nieuws360.com/laatste-nieuws/ballast-nedam-betaalde-smeergeld-aan-bouterse/ http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/454734/1998/04/30/Ballast-Nedam-betaalde-smeergeld-aan-Suriname.dhtml http://beurs.nieuwsbreak.nl/beurs-nieuws/ballast-nedam-betaalde-ook-smeergeld-in-suriname/10629909

 

***************

 

 

JUSTITIA PIETAS FIDES – MMDL … 27.08.2014.

JUSTITIA PIETAS FIDES – MMDL … 27.08.2014.

 - Energie. Alles loopt in het honderd. Afspraken, productie, aflevering en ambtelijke productiviteit. Was die 30.000 met een Hooghart als bijverschijnsel, niet al tot een levensgevaarlijk niveau gedaald. De parastatale onder het weinig dynamische, vooralsnog maar niet meegerekend.

 

- OKB. Het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) moet worden vernieuwd. Nieuwe mensen voor een nieuwe verkiezing. Nu al is er heisa omdat de oppositiepartijen in het parlement zich ernstig benadeeld voelen, bij de invulling van het lichaam. Een door de Staat in te stellen orgaan, dat volgens de Wet moet zijn ingericht om gezonder algemene en geheime verkiezingen te kunnen houden.

 

- EBS-tariefsverhoging. Men moet vooral daaraan denken te komen. Begin te kijken naar de achterstand die de Overheid heeft in betalingen aan de EBS voor eerder en jaren lang afgenomen energie. Vervolgens naar de dure CAO’s en de secundaire faciliteiten, zoals gratis stroom voor bepaalde personeelsleden. Extra beloning in natura. Zien hoeveel overtollig personeel in de vaste en contractsector zitten. Wat er aan overuren wordt uitbetaald en hoe het zit met de afdrachten voor buitenlandse beurzen. Hoeveel pleinen men nog wil inrichten of benoemen, voor/naar levende of dode psychiatrische patiënten. Zwerversbanken en -parken in te richten? Een gedurfde en fantasievolle stadsverfraaiing…, tot een toegemeten taak van de EBS verworden? Op bezuinigingsniveau. Tariefsverhoging voor de peperdure contractbedrijven die te pas en te onpas worden ingehuurd? Wagens uit de allerduurste autoboetiek? Faciliteren van aannemingsbedrijven in de eigendom van personeelsleden? Waaronder installatiebedrijven? Nog meer verhoging voor herstel van kapotgereden licht- en hoogspanningsmasten die levensgevaarlijk langs de openbare verbindings- en snelwegen worden geplaatst? In welke landen doet men dat nog aan ongehoorde achterlijkheid? Juist ja! Tariefsverhoging voor de sterkste schouders? Zijn die er nog? Inderdaad, heeft men nog een gering stel over, maar dan in de vorm van rechtspersoonlijkheidbezittende bedrijven. Gevolg? Duurdere producten en gerede inflatie dus, om de variabele kosten van de EBS te kunnen dekken. De consument op straat zal dat allemaal wel weer moeten betalen. Want het is hun schuld? Niet Bouterse, niet Hok, niet Duiker en niet Vischnudatt of Bee, zijn debet aan de materie? Wat een mop! De consument zal direct en indirect betalen van een karig loon, dat steeds verder afkalft en verdampt. Eind oktober voldoende stroom? Zien is geloven! Twijfel is zeker en realisatie een utopie, met een regering die zo arrogant als maar kan, alle schuld blijft zoeken bij de consument? In plaats van zichzelf in de spiegel te kijken. Inderdaad, een moeilijke opgaaf het eigen spiegelbeeld te moeten aanschouwen. Daar is eerstens een knap dikgekraalde armband ter bescherming voor nodig. Wat een land…, wat een grappenmakers. Maar het Volk is dom, hor? ‘Neen, Harriette! Het Volk moet worden opgelijnd om zich permanent te ontdoen van wat kwaad in de zin heeft. Keer op keer, kwaad in de zin.

 

- ‘Load-shedding’. Er is een plan en schema. Daar klopt geen jota van. En als het dan zogenaamd klopt, kan men er niets mee plannen. Dan is er ‘s morgens geen stroom, vervolgens ‘s middags niet en dan weer ’s morgens. Om dan uiteindelijk een paar dagen later, een avond zonder licht te zitten. Wat moet men plannen Willy Duiker? Schema’s lijken op een weinig volwassen stinkscheet. Geen regelmaat en absoluut geen doordachte frequentie. Het lot van een maatschappij, welke eens respect afdwong. Helaas, nu ongehoorde gelden moet betalen aan af te vloeien directieleden die het hebben laten liggen en de hele zaak in de poeder reden!

 

- Peloton. Wat deden ze allemaal in de vergaderzaal van De Nationale Assemblee? Een peloton aan mensen dat plaatsnam achter en rond het staatshoofd. Moest men zijn hand komen vasthouden of kwam men de parlementsleden intimideren? Zaakje werd toch uitgezonden, op de televisie? Oh ja…, kabinetten hadden ook geen stroom of ingeschakelde airco’s. Dus allemaal als ongenode gasten, naar het gebouw van de democratie. Wat een…!

 

- Debet. Regering ook debet? Regering “is debet” aan alles, door een groot aantal inferieure krachten te hebben ingezet. Politiek gelieerde leeghoofden, die bovendien de middelen om goed werk te kunnen inkopen, ook nog ontbeerden. Wie is debet? Juist ja! De benevelden en slaapkoppen.

 

- Westen. Uit het westen wordt geschreeuwd: ‘…macho man…’! Ach, dat meisje van twee turfjes hoog heeft in al haar simplificaties en simplificeringen ook nu weer het gelijk aan haar zijde weten neer te plekken. Als je dicht bij het vuur hebt verkeerd, is het niet zo moeilijk om het juiste woord uit het Italiaans te plukken. ‘Capisch? Capo di capi…, macho maaanh…’. Brengt Moesje echt niet naar de lichtstad. Brunswijk ook niet!

 

- 500. De aangestuurde Front-regeringen, wisten 500 miljoen US-dollar in de energiesector te steken. De huidige pretendenten in een Bouterse regering, trachtten dat te verzwijgen, te verduisteren en verdonkeremanen. Letterlijk megakunstenaars in het verduisteren van de waarheid. Gelukkig was daar Radjkoemar Randjietsingh die het maximale bedrog ontluisterde. “Let a faya…, neks no fout”. Wat een mop! ‘No wan faja no e leti…, bika ala sani fout!’.

 

- Airco’s uit. Dat was de instructie. Maar nu het geval zich overal voordoet, dat men ook ‘niet mag roken’ en het overal wel doet…, wat zal dan met de ‘airco-uit’ instructies gebeuren? Juist ja! Er is gewoon geen gezag. Nooit geweest, sinds 2010. En was er nu nog 10% over, is schamele dat tot een nul gereduceerd. ‘Aaaaaai, Tap a jai. No wan jai na ini Tapanahoni wi e go bai…! Drai gwe na foto, yere papi, taigi dem sma no wan Tapajai ne go drai…’. ’ De oppositie eist per onmiddellijk vervanging van Hok en de EBS-directie? Men kan beter denken aan verkiezingen en wel voor morgen. Daarna het hele z…., fundamenteel vervangen. De consument is debet? Hoe verzint men het. ‘Self-rightiousness…’, tot de zesde macht. ‘Self-righteousness (also called sanctimoniousnesssententiousness, and holier-than-thou attitudes) is a feeling or display of (usually smug) moral superiority, derived from a sense that one’s beliefs, actions, or affiliations are of greater virtue than those of the average person. Self-righteous individuals are often intolerant of the opinions and behaviors of others’. Echter is nog steeds de enige macht, het soevereine Volk van Suriname. Eind Oktober 2014 heeft Suriname geen energietekorten meer? Bij God…, de fantasierijken en bepaalde over een knol getilde mensen in SU, is van alles mogelijk. Inderdaad is zien dan weer geloven. ‘Neks no fout!’. Elk land heeft een regering die het door eigen toedoen verdient, zegt men in bepaalde salons wel eens. Nou, dat heeft de samenleving wel weer geweten. De bewoners van Paramaribo – Noord als sinds maanden getergd met de signalen, voor wat zich nu afspeelt. Grapjes over kannibaliseren van Trafo’s en van drie twee ‘dinges’ maken…, enzo. Men houdt het Volk al maanden, neen sinds jaar en dag voor de gek. Men was en is gewaarschuwd. Op 25 Mei 2015 kan men weer met paarse vlaggen komen intimideren bij de stembureaus. De samenleving weet natuurlijk met veel nadruk wat dan te doen. Want deze paarse gein en de gijzeling of geseling, verdient geen enkel zichzelf respecterend Volk. ‘Nunca mas! The eighties are hopefully dead and gone, by 2015 or sooner beta!’.

 

- Kerk en staat. De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) vindt dat het staatshoofd Willem-Alexander zich te weinig publiekelijk uitlaat over zijn geloof en achtergrond. PKN-voorzitter Karin van den Broeke constateert in het NRC Handelsblad , dat God tot nu toe in zijn toespraken ‘niet sterk’ naar voren is gekomen. Ze vindt dat opvallend, maar blijft hoop houden. Het staatshoofd is belijdend lid van de protestantse kerk. In streng reformatorische kringen zijn al een tijd kritische geluiden te horen over de zwijgzaamheid van Willem-Alexander op dit punt. Na de kersttoespraak van vorig jaar, schreef bijvoorbeeld het Reformatorisch Dagblad, dat “de koning niet had gewezen op de Christus als de geboren Zaligmaker…”. De naam van Jezus bleef ongenoemd, vond die krant. Ook was er kritiek op de zondagse activiteiten van het koninklijk paar…, bijvoorbeeld op sportgebied. Van den Broeke vindt dat het staatshoofd in Eindhoven, tijdens de rouwplechtigheid voor de slachtoffers van de neergehaalde Maleisische Boeing 777 had kunnen zorgen voor een religieus element. “Dat had juist iets aan de rouwplechtigheid kunnen toevoegen, bijvoorbeeld omdat het de aandacht vestigt op onze feilbaarheid, en het besef dat je als mens je leven uiteindelijk niet in eigen hand hebt…”. Tot zover de NOS in excerpt. De hopeloos kortzichtige in Nederland, hebben bewust niet in de gaten of willen geheel niet onderkennen, dat Nederland een multiculturele, -etnische, -religieuze samenleving is geworden en steeds verder zal uitgroeien met veel meer mensen die multipele geloven uit verschillende windstreken/wingewesten afkomstig actief belijden. Tot in eeuwigheid van dagen. Welke discussie nu wordt aangezwengeld, laat zich door de bedreigd gevoelden raden. Het staatshoofd van het Koninkrijk der Nederlanden is eerste burger geworden/geraakt…, voor tientallen geloofsovertuigingen van divergente Nederlanders en kan dus niet langer door de polder protestants gemonopoliseerd blijven/blijken. Wat Alexander ‘s avonds met zijn allochtone en katholieke vrouw, op de beide knieën in de slaapkamer of in een privékapel wil belijden, is exclusief zijn persoonlijke keuze, zaak en smaak. Naar buiten toe, zal hij “de koning van de neutraliteit” moeten blijken te zijn, wil deze niet een onwenselijk te kwalificeren polarisatie op gang brengen, waar zelf katholieken, protestanten en/of gereformeerden bepaald geen geestelijk dan wel fysiek antwoord op zullen hebben. Het is dus oppassen geblazen, voor diegene in de ‘belijdende protestantengemeente’…, niet nog meer onwenselijk gebleken overlast aan Jozias van Aartsen in de Hofstad aan te leveren of daarbuiten te cateren. Misschien moet men in die zogenaamd verontwaardigde protestantenkerk maar eens met oud-wethouder Lodewijk Asscher van Amsterdam en nu vicepremier in het huidig kabinet, een babbel hebben over wat zich werkelijk in Mokum manifesteerde en nog latent afspeelt. Of met de nog gedienstiger ex-ambassadeurs van Nederland die in Indonesia, India, China en Suriname, het goede werk deden en/of kwamen doen. Daar kan de gereformeerde en collega protestantscribent heel wat van leren, in plaats groter animositeit te wekken of überhaupt nog weinig subtiel aan te tikken. ‘Alleluja, praise Allah and Jesus…, in the name of God our savior and your earthly king. ‘A tan so…, trafassi no kan de na ini blanda…, beta!’.

 

JUSTITIA PIETAS FIDES – MMDLXIX 26.08.2014.

JUSTITIA PIETAS FIDES – MMDLXIX  26.08.2014.

-         Energie. Bewustwordingscampagne in plaats van energieverruiming?  Noodenergie wil men gaan importeren. Overheidsgebouwen zonder airconditioning en ondernemers die hun noodaggregaten willen inzetten. Load-shedding zal gewoon doorgaan. Doen alsof het iets nieuws is, terwijl zaakje al wekenlang in het geniep was ingevoerd. Een opsomming van wat allemaal goed was voor 2010 en wat compleet fout ging na 2011. Men had gewoon geen kijk op de energiebehoeften na 2010. Maar had wel het een en ander aan wenselijkheden en beloften op papier gesteld. Uitvoering? Noppes! Dat is wat men van het staatshoofd en de reacties uit het parlement mocht begrijpen. Niets nieuws aan de horizon. Oh ja…, men heeft begrijpelijkerwijs ‘emotioneel’ gereageerd. Daar kun je het mee doen, behalve dan de reeds multipele malen gehoorde dooddoener, dat een ieder moet bezuinigen.  De regering Bouterse blijft z’n best doen. ‘Too little too late…!’ Een cijfer weg te geven?  Doe dat zelf maar. De bevolking weet écht wel, wat in 2015 te doen staat. Meer nog wanneer Hok met de brede kant van het lijf, op post blijft zitten.

-         DNA. De regering Bouterse weet sinds 2011,  dat er grote energieproblemen zouden gaan ontstaan. Er werd tijdig voor gewaarschuwd. Zowel de voorspelbare weersgesteldheid, als de technische tekortkomingen van de EBS…, waren reeds lang bekendgemaakt.  Suralco waarschuwde vanuit hun maatschappijinzichten. Staatsolie waarschuwde en ging alvast naar Tapajai…! Intimiderende blokkade op aangeven van een kleine groep achterlandbewoners, in vergelijken gebracht met een totale natie, die energie niet langer kan ontberen. Bouterse zwichtte meteen. Uit blijkbaar eigen politiek en veiligheidsbelang. Waar zijn de neerslagcijfers, die de hoogte van het water in het stuwmeer, mochten voorspellen? Die worden niet eens beschikbaar gesteld en/of opgemaakt. Milieu en status van het stuwmeer, werd niet langer door de overheid beschermd…, ondanks waarschuwingen van de concessionaris. Mensen mensen mensen, regeren was eens ook vooruitzien. In deze benevelde toestand een onmogelijkheid geworden. 

-         Randjietsingh. Te reviseren machines staan stil aan de Saramaccastraat. Bruikbare turbines van Suralco te Paranam, staan voor een deel ook al stil. Alles moet per ommegaand, met kleine en middelgrote ingrepen, op gang gebracht worden. “Let a faya…!”. Maar, dan hoe dan?  Suralco moet wel willen inkomen, gegeven de historische banden en verplichtingen. De regering van Suriname moet dat faciliteren –met in ogenschouw– de vigerende Brokopondo-overeenkomst, waar men zich blijkbaar langzaam maar zeker aan ontrekt en enkel in steeds beperkter mate energie aanlevert, in plaats van producten uit een geïntegreerde operatie, zoals dat verplichtend bij bilaterale verbintenis, tijdens de voorzienige en visionaire Eenheidsfrontregering werd vastgelegd.

-         Meursweg.  In troebelwater is het blijkbaar nog steeds goed vissen vangen. Denkt men. Ook in de buurt van de voormalige plantage Onoribo. Overal in Para waar concessie- en eigendomsrechten gelden, moet onder meer de Suralco grote waarschuwingsborden planten, dat het om concessieterreinen en eigendomsbezit gaat. Landsgebieden waar indringers  bosranden trachten te ontdoen van bomen en begroeiing. Ongetwijfeld om wederrechtelijk te occuperen. De regering moet maar blijven slapen, particulieren en industriëlen  in de gemeenschap niet bijstaan. Wie zich vrij en gemakkelijk kan bewegen in dit land, zonder belaagd te worden door gekwalificeerde onverlaten, verkeert tegenwoordig nog even aan de gelukkiger zijde van het bestaan.

-         Dino. Het is gebleken dat terreur- en drugsverdachte Dino B. in Oktober 2014, ‘full fledged’ in zijn strafproces zal worden getrokken. Zo weet de buitenlandse pers vanuit New York City aan te melden. Opvallend, dat deze berichtgeving uit de Europese landengten overwaaide en de bekender lokale/loyale websites het zwijgen hanteerden.

-         Koppig blijven.  ‘Don’t push it don’t force it…, the door is still closed and stays locked’.  Maar men luistert niet. Men blijft stoten totdat de portaaldeur, straks uit de hengsels vliegt. En daar is nou juist niemand bij gebaat of van gediend. Uitgewezen worden als tijdelijk zaakgelastigde (tz), is veel erger dan als een dwingeland ambassadeur ‘gepng-eed’ worden.  Zou niet de eerste keer zijn. PNG?  ‘Persona non grata!’. Wie de schoen past, zette deze vooralsnog onder het ledikantje. Het tegen de bierkaai en logica in, willen presenteren van geloofsbrieven aan een misschien wel terecht gekoeioneerd staatshoofd…, nou juist dat overstijgt alle fantasieën van en binnen de Haagsche Komedie in de lokale stadsschouwburg aangekleed. Bovendien zal het voortijdige vertrek van Jacobi en het deviëren van die landbouwkundige Ir. mevrouw naar Ethiopië, enkel de lachers van een aantal minder diplomatiek ingestelde imbecielen weten te wekken. Nochtans.., het adagium: ‘ …don’t push it, don’t ya all try to force it…’.  Ook ongeloofwaardigheid is inmiddels rijkelijk, uit het assortiment en de schappen van de Hema, tezamen met de smaakrookworst vertrokken.

-         ‘Beta Vischnudatt’. Hij wil vanuit Wanica stoken tussen VHP en NPS. Heeft de man echt niets anders te doen, dan infantiel te ijlen in de hem nog toegemeten marge dan wel herfsttij?

-         Scouts. Op hun laatste kampavond in Albina, zijn de padvinders op het terrein van de lokale basisschool aangevallen door een viertal lokale misdadigers. Meisjes werden vies betast en dus wederrechtelijk aangerand. Jongens die aanwezig waren, bedreigd en in het gezicht gestompt.  De kampleiding kon de geweldenaren in eerste instantie niet aan en werd dus de hulp van politie en militairen ingeroepen. Albina?  Het equivalent van Sodom & Gomorra, waarbij de primitieven nog steeds denken de baas over geciviliseerde mensen te kunnen zijn. Ook daar is compleet falen van deze regering Bouterse (NDP/ABOP/PALU) troef!

-         Waar nog meer? Overval op kledingzaak aan de Anamoestraat. Overval op meubelbedrijf. Inbraak bij ondernemer en het verduisteren van US$45.000,– plus en juwelen van een overeenkomstig bedrag. Bouterse beloofde een diefijzer “vrij” land, zo een vier jaren geleden. En zijn politieke maatje Brunswijk,  bezwoer in 2010 een land zonder overvallen. De kiezers en het opportunistenspan Vischnudatt/Bee, hebben het allemaal woordelijk gehoord, meegenomen en dus onomstotelijk geweten.

-         Zuinig. De regering Bouterse kiest voor het oproepen en instructies tot bezuiniging…? Als je al niets hebt, op wat moet dan bezuinigd worden? De weg van de minste weerstand wordt weer ingeslagen, zonder dat er oplossingen worden gebracht. Typisch en voorspelbaar, als het eigen lijfsbehoud prevaleert. ‘Trafassi…, no kan, no sa de!’.

-         Problemen. Nog meer obstructies nu berekend is…, dat de padieboeren hun producten onder de kostprijs  moeten verkopen. Deze regering vraagt om de allergrootste problemen.

-         Bee. Mensen zijn huiverig, ter zake Tapajai…? Neen, Tapajai moet voordelen bieden aan Bee en zijn achterban. “Tek wan plane, go leg dem sma uit…, dati Tapajai  a  no Paramaribo wawan…!”.  Tapajai is voor iedereen. Als Paramaribo geen aanvullende inkomsten kan genereren, uit door energie aangedreven productie-eenheden en fabrieken, moet het binnenland ook niets meer aan inspanning verwachten uit Paramaribo. Gewoonweg neen zeggen tegen Tapajai, is op zich al een misdaad tegen de gehele samenleving die decennialang ‘gratis stroom’ en andere nutsvoorzieningen voor noppes leverde.  Misschien dat Bee, het allemaal nu wél wil begrijpen. Evenzo zijn mystiek en duister gebleken achterban. Praatjes vullen echt geen gaatjes. Potentieel Tapajai-krachtwerk wel…!  

-         Syrië. USA boven Syrië.  Dat de VS verkenningsvluchten boven Syrië uitvoert, betekent niet automatisch dat de Amerikanen ook meteen gaan aanvallen. Met de bemande en onbemande vluchten wil president Obama informatie vergaren, over de situatie van de Islamitische Staat in Syrië. IS heeft een groot aaneengesloten gebied in Irak en Syrië in handen. In Irak heeft de VS al stellingen van de terreurgroep gebombardeerd. Topambtenaren van het Pentagon lieten eerder weten, dat de enige manier om IS te bestrijden, is door ze ook in Syrië aan te vallen.

-         Oekraïne. In Minsk hebben de Oekraïense president Porosjenko en de Russische president Poetin elkaar de hand geschud. Poetin zei in de Wit-Russische hoofdstad dat de crisis in Oekraïne alleen opgelost kan worden, als Kiev gaat overleggen met de separatisten. De Russische president waarschuwde zijn ambtgenoot dat een “militaire escalatie” een oplossing alleen maar verder weg brengt. Porosjenko op zijn beurt hamerde op het belang van grenscontroles om de levering van wapens aan de separatisten in Oost-Oekraïne te stoppen. Hij ziet daarin een rol voor de OVSE. Ook wil hij dat de separatisten gevangenen vrijlaten. Bij het overleg in Minsk zijn de leiders van Oekraïne, Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan. Ook EU-buitenland-coördinator Ashton is in Minsk. De top is officieel bedoeld om te overleggen over een door Rusland geleide douane-unie, maar er wordt vooral uitgekeken naar de ontmoeting tussen Poetin en Porosjenko. De hoop is dat beiden later vanmiddag een ontmoeting hebben om de crisis in Oost-Oekraïne te bespreken. Kort na aankomst op de luchthaven van Minsk zei Porosjenko dat de inzet van het overleg vrede is. Later zei hij dat in de Wit-Russische hoofdstad over het lot van Oekraïne en Europa wordt besloten.

 

********************

 

JUSTITIA PIETAS FIDES – MMDLXVIII 25.08.2014.

JUSTITIA PIETAS FIDES – MMDLXVIII 25.08.2014.

 

- ‘Hasta manana’. Het is het vigerend staatshoofd genegen om op de dinsdag van deze week, eindelijk uitleg te komen geven, van wat tussen 2010 en het heden (…), met de Energie Bedrijven Suriname (EBS, onder Palu geplekt en zijn Staats of NDP eindverantwoordelijkheid, uiteindelijk heeft mogen gebeuren.

 

- Collectieve mishandeling. En de hoop weer te vestigen, dat men als NDP de algemene verkiezingen zal winnen? Men moet meteen wel ingewreven weten, dat vanaf 1980 dit soevereine volk van Suriname met tussenpozen en op gezette tijden, collectief werd mishandeld door NDP/Palu-achtige besturen. Of dat nou in ‘de zogenaamde revo’ was, met niet een gering te achten standrechtelijke executies, om een handvol misdadigers hun grijpzin te kunnen geven of nu weer een sfeer van arrogantie en onverschilligheid –gelardeerd door corruptie– in stand te kunnen/mogen houden. Wie heden ten dage fundamentele kritieken heeft, wordt publiekelijk of achter gesloten deuren vergast op een serie smerige woorden en schuttingtaal, waar zelf de varkens echt geen brood van lusten. En zo zal het ‘Switi Sranan’ keer op keer en bij herhaling vergaan, als men de bevolking niet respecteert en op werkelijke waarden schat. Maar als men zichzelf niet respecteert, wat te verwachten van het lumineuze, dat voor een deel wel school ging maar een ander deel van hetzelfde soort en achtergrond weer helemaal niet. Een cocktail aan collectieve volksmishandelingen, was en is daar het gevolg van. ‘Load shedding’ en niet weten wat daarmee aan te moeten, dan de weg van de minste weerstand te bewandelen, is een schoolvoorbeeld van het mislukken ener regering Bouterse. De naam van de eindverantwoordelijke, voor alles wat in dit land nu weer dodelijk plaatsheeft.

 

- PALU. Wat moet met de Palu en zijn ingezette pseudobestuurders gebeuren? Velen zijn met de oppositie van mening, dat de heren en voor zover nog dames, het bos moeten worden ingestuurd en bomen gaan tellen. Want daar zijn de meesten voor opgeleid. Niet bepaald voor de goudzoek, maar eerder als houtvesters. Echt niet om energie, volgens de bepaald amorfe ‘kro faya’ ideologie op te kunnen wekken. Bepaald niet!

 

- NPS. De NPS voorzitter Rusland biedt de Energie Bedrijven Suriname (EBS) hulp aan? Maar niet zonder te vertellen, dat ‘hij’ het beter heeft of zou hebben gedaan dan Hok van Palu. Kan wel zo zijn…, maar dat interesseert nu niemand nog wat. Rusland was minister van Natuurlijke Hulpbronnen en daarna werd een andere Rusland president-commissaris bij de EBS. Inderdaad zouden beide “bro’s” oorzaak en gevolg bij elkaar op kunnen tellen en de oplossingen moeten kunnen aandragen. Als de techneuten echter nog geloof hebben in de politieke machinaties en gelegenheidsuitlatingen van de NPS-er Rusland die een oppositionele coalitie de hand toe steekt. In nationaal belang natuurlijk en niet anders. Twijfel komt wel meteen als men constateert, dat Gregory zichzelf onbeschaamd op de borst begint te slaan. Want met energie ging wat beter…? Maar het onstuitbare vertrek van Billiton, trekt wel een heleboel extra uit balans en wissel. Ook dat is de waarheid.

 

- ‘Gwe boys’. Uitspraak van Gajadien, ter zake Hok en Duiker. “Gwe boi gwe boi gwe boi…”. Maar als Hok eruit wordt getrapt, met natuurlijk die belachelijk aandoende eervolle vermelding, stapt de gehele Palu op. Uit het ‘coalitionele’ met minder eervolle vermelding. Overwegende het sektarisme en een kuddediersyndroom. Niet dat het landelijk veel uit zal maken, dat een ‘todo prasoro partij’ als minichampignon, geheel onomwonden wordt uitgesneden. Helemaal niet een poot uitgedraaid. Eerder, wat minder gemier in de marge en in ieder geval betere kijk op energie en mensenbestuurders die er wel wat van kunnen bakken. Of ze nou uit Delft of van de Erasmus afkomen, het is een rasbeter volkje dan de ongelukkige babbelaars uit het Bun Dyari – nest, wat met grote woorden ook al voor de deuren van de Krijgsraad zich van vuiler taal wisten te bedienen. Het niveau tot op de dag van heden geheel eigen. Na de moorden in 1982, kostte Palu de NDP de nakomende verkiezingen. Denkt men nou echt, dat het in 2015 anders zal lopen. ‘Ondro yan…’, wordt dat resultaat nog kleurrijker medegedeeld. Deze energieagenda zal de NDP permanent de das om doen. Waarom men zo lang heeft gewacht, met ‘load shedding’? De kinderen zaten nog op school en de nieuwe EBS-, eigenlijk Staatsolie-Centrale aan de Saramaccastraat, kon wel worden geopend met doorknippen van een lint. Niets anders dan een foto-oppie gebleken. Want de switchyards en ander secundaire faciliteiten, waren nog lang niet ‘in place’, zoals taalarmoede weergeeft. ‘Niet in place…”. Wat dat ook mag betekenen. Geen secundaire faciliteiten ingebed of ingebracht of geplekt…, enkel een pathetisch doorkniplintje. That’s all!

 

- Zwaailichten. Inderdaad op de uitvalswegen en in de binnenstad van Paramaribo. Maar ook 70.000 SRD aan Powisi-moni naar gort. Was dat de brandkast van Abrikadabri, waarmee de helikopters moeten worden afbetaald of legaal geregistreerd. Of was dat geld van een buurtbewoner. Hoeveel zat er eigenlijk in de getilde brandkast van Abrikadabri? Groovy moni?!

 

- D-Max. En dan die veiligheids – DMax van Belfor. Waarvoor eigenlijk zo een wagen in dienst. Wat deed dat ding helemaal bij Cabendadorp om zogenaamd tegen een lichtmast te kwakken? De politie van Zanderij moet een plausibele verklaring, bij processen-verbaal opgemaakt, door die twee bewakers van Belfor worden gegeven. Zo ook werd de volgautochauffeur van Pinas (TCT/ABOP) ‘schuld gegeven’, van een dodelijke aanrijding op de Oost-Westverbinding. Niemand gelooft in die geponeerde toedracht en vreselijke gevolgen. Doofpot, ‘so bun’. Een andere ‘papa lekker’, gaat vissen met een patrouillevoertuig in Nickerie. Nog prettiger als dat politievoertuig operationeel moet worden ingezet. Volgauto…, zwaailichten…, maar in welk land komt dat nog voor? Inderdaad in Parijs, bij de misdaadwijk in het noorden van die metropool waar Arabieren en Noord Afrikanen die hele samenleving ten westen en oosten van Gare du Nord hebben bezet. Barbes, inclusief ‘the project’ of volkswijken van Bercy. Daar rijdt de CRS in Renault-busjes met opengeschoven zijdeuren rond. Met een blauw zwaailichtje en kenmerkend eentonig geluid uit de alarmhoorn. In SU wordt een hele straat door rood zwaailicht beschenen. Alsof dat afschrikt. Hooguit snelheidbeperkend en dus filevorming initiërend op de buitenwegen. ‘Denk a tori…’. Op de zaterdagavond, zo ook bij Thalia en een bekend Casino in het voormalig Stargebouw…, wel vier politiewagens op de kruising met zwaailicht. Grote verwarring. Wat was dat nou weer? Een overval of kwam het casino, met al dat geld op tafel zonder licht te zitten. ‘Zweef teki…, yere!’.

 

- Frontig en fruitig. NPS en SPA, welke laatste arbeiderspartij een megabezoekersaantal op congres kreeg, mogen frontig en fruitig aan het werk. Cobi van NPS, wil een gedragcode via een memorandum en motie forceren. Kunnen Cobi geen ongelijk geven, als men naar de handtekeningen kijkt en er mensen zijn die niet eens het woord ‘Marowijne’ weten neer te pennen. De overigen mogen ook onderzocht worden op hun handschrift, door een karakteroloog. Kan soelaas en diepzinniger inzichten bieden. SPA gaat dus frontaal mee en de NPS wil eventueel ook nog wel meedoen. Is dat goed gesteld? Juist ja! Cliff Marica wil een revolutie bij de PSV? Als militante EBG-er zijn gedurfd recht om de achtergebleven katholieke christendemocraten, aan te vullen/voeren. Bij Kersten gebeurde het tegenovergestelde. Alleluja…!

 

- Wowojo. Misschien is het toch nog wel beter om de Centrale Markt over te dragen aan Somo. Die weet huurtarieven en unitplaatsing, betaalbaar te houden. Bovendien, toch ook winst te maken. Bij de politiekvoering op de Centrale Markt, mag Somo voor de communicatie met het bovendek, wel een cursus ‘Guyana-Bedjan inglish’ gaan volgen. Want daar is de voertaal enigszins naar het Angelsaksische verschoven…, bajo!

 

- Hoogestraat. Het was weer zover, dat de Hoogestraat door de gewapende machten werd aangedaan. Zowat 20 kilo’s aan drugs op nog geen honderd meters van de lokale DEA vestiging te Paramaribo. Wanneer komt ‘Mi Abri’ aan de beurt? Juist ja, dat niet onbeduidende dorp midden in een villawijk. Somo had gelijk, toen hij bij het willen opruimen, ernstig gehinderd werd door mensen die net zo etnisch als hijzelf zijn ingesteld.

 

- Ongeboren kunsten. Investeren op dit moment in SU, met een zowat demissionaire en uit elkaar te vallen regeringscoalitie? Je moet dan wel van ‘goede huize’ komen om de eigen integriteit, nogal ondoordacht op het spel te zetten.

 

- IRAK, SYRIE, LIBIE. Alle drie staan nog steeds in brand. ISIS regeert en heeft minstens twee grote vliegvelden binnen handbereik. Het zal het westen grote inspanning kosten om de olieprijs zo vlak voor de winter schappelijk te houden en het gas ongehinderd uit Oekraïne te krijgen. Het wordt spannen.

 

- TOP. De EBS mislukkelingen spraken met de top van het Surinaams bedrijfsleven? En had men daar wat nieuws…, buiten het eigen falen te vertellen? Duh! Dus niet. De consument en de EBS – cliënt blijft de klos. Op korte termijn geen oplossing. Op de lange termijn dus weer wel, met het vervangen van een mislukt evenement uit 2010. Wetmatig mislukt en voorspelbaar omgevallen. Zien wat de koning van Marowijne op aanstaande dinsdag nog meer aan verraad weet in te brengen. Allemaal goed luisteren naar Radio Boskopu en/of de SRS…, als men tenminste stroom heeft. Anders in de auto of via de GSM met radio signaal.

 

- Broko. De bordelen in ‘Brokopondo Centraal’ werden bezocht door bestuursdiensten. Hygiëne liet te wensen over. Dacht men echt, dat in veldbordelen te kunnen terugvinden? Badkamersanitair met ligbad, toilet en bidet? Men zou denken, dat de zaken meteen en met een knal zouden worden opgeruimd. In ieder geval, het bestaansrecht ontzegd. Dat werd niet helemaal duidelijk.

 

- Buza.nl. Een volledig foto-onderschrift? Niet helemaal. Wat wel duidelijk werd, is dat na HM en nu ZM Ambassadeur Henk Soeters van het Koninkrijk der Nederlanden in Paramaribo, er twee bijzondere ambassadeurs volgden die echt niet zoveel zin hadden in ‘Surimaribo’. Zowel Van Gool als Jacobi…, lieten in de eerste of tweede week al merken, dat ze nimmer zouden verlengen, nadat de obligatoire drie jaren op ‘post Paramaribo’ zouden zijn versleten. Kwam hen dus zeer goed uit, dat de een tijdelijk naar Roemenie overging en de ander –via een amnestie kwinkslag– naar Beijing/Peking verdween. ‘Ogri tya wan bun…’. Van Gool ging uiteindelijk naar de EU en werd naar post-Bogota met haar Colombiaanse wederhelft verdisconteerd. Jacobi zit nu veel prettiger nabij Tokyo…, een plek die eerder altijd al tot zijn verbeelding sprak. Dus toch wel twee ambassadeurs na Soeters, die de post Suriname eerder schuwden dan die omarmden. Tijdelijk zaakgelastigden, in de rang van ambassadeur of gevolmachtigd minister, tussen Jacobi en Noorman, verkenden bij herhaling het braakliggend terrein. En dan nu is Ernst Noorman in de wachtkamer. Een tijdelijk zaakgelastigde die na de sluiting van Burkina Faso, de post in Suriname toch wel zelf ambieerde. Helaas voor hem…, van de regen in de drup terechtgekomen. Maar dan toch wel verademend, nadat hij al die laterietwegen van de ‘Opper Volta’ achter zich kon en moest laten. Al was het dan meer om de bezuinigingen, dat de NL-ambassade aldaar werd gesloten…, in dat toch wel knap onbelangrijk gebleken landje. Het smerige wat Ouagadougou lardeerde, wordt hier rijkelijk gecompenseerd door mooie asfaltwegen uit de Front-periode. Hoewel na een Abrahams en die Parmessar op OW, de zaken opnieuw worden vernietigd. In plaats van grondige reparaties en volledig herstel van het wegvak, men overal borden tegen komt met de tekst “slecht wegdek”. Had men in Burkina Faso niet eens. Daar viel men zo in rode snert, met een CD 4X4. Elo! Redi doti lateriet ‘all over the place’ die de Prado’s ook al kleverig aanspraken en rauw lustten. Henk Soeters gaat na zovele dienstjaren, in ieder geval zonder ‘hang ups’ terug naar Den Haag, om op zijn manier van het culturele in Zuid-/Noord Holland en/of de EU na te genieten. Oost-West? Tussen thuis en Schiphol…, altijd nog het best.

 

Justitia Pietas Fides MMDXLVII 23.08.2014

Justitia Pietas Fides MMDXLVII 23.08.2014

- Mutaties. Gaat Diana Poki nu voor ABOP van Ronnie Brunswijk, in Brokopondo onvoorwaardelijk verkiezingswerk doen? En zal Clifford Marica, de PSV echt onder andere naam gaan ondersteunen? Dat willen aanhoudende geruchten, die door een aantal belanghebbenden strak werden/zijn gevoed. P3-23-08-2014

JUSTITIA PIETAS FIDES – MMDXLV 21.08.2014.

JUSTITIA PIETAS FIDES – MMDXLV 21.08.2014.

 

- ‘Load shedding’. Wat is dat? Load shedding is een opgedrongen verschijnsel, wanneer een land niet in de gaten heeft, dat het met vreemdelingen volloopt en dat die mensen –ieder voor zich– een televisie en splitunit airconditioning per kamer draaiende hebben. Dat is het verschijnsel, waarbij hotels en casino’s uit de grond worden gestampt en ‘24 on 24’ airconditionings met duizenden BTU’s aan verzameling, een enorm blok beton van binnen moeten koelen. Load shedding is het verschijnsel, dat hele winkelgalerijen in de ‘mega malls’ moeten worden gekoeld en elk verhuurde unit nu eenmaal energie moet hebben om de cliënten niet onaangenaam te zijn. Verschil moet er natuurlijk zijn, met de Centrale Markt en ander volksbedrijvigheden. Load shedding komt last bezorgen, nadat er honderden Chinese winkelblokken zijn neergezet die moeten worden gekoeld. Van de begane vloer tot in de kamertjes van illegalen op de eerste tweede en derde verdieping. Dan komt load shedding baas spelen over de verdeling van de energiebehoefte in ons land en moet je spoorslags je mobieltjes opladen om in contact te blijven met je ouders en opa of oma te coachen, die er helemaal niets meer van snappen. Dat is load shedding, als een regering niet voor een stuiver deugt en de bevolking alleen maar met rommel belast en het aanrichten van vernielingen, voorrang geeft. Het leven van de lokale bewoners in Suriname beleidsonvermogend opnieuw te verzuren. Dat is load shedding, vanwege het ontbreken van enige potentie van lichaam en geest een land opnieuw en ordentelijk te besturen, terwijl de les al in 1987 moest zijn geleerd om het niet nog eens te komen proberen. Zo kwamen ze wel weer gewiekst terug in 1990 en voor de totale vernietiging in 1996. Uiteindelijk nu weer met hun ‘load shedding’ van mega problemen, te dumpen op de bevolking, sinds het zoveelste aan rampjaar in 2010. We leren het maar niet, de vernielers van land, volk, economie en welzijn…, voor eens en voor altijd, weg te jagen. Die kans komt gelukkig steeds dichterbij. 25 mei 2015, is het dan zover. Liefst eerder natuurlijk, want EBS zeggen aan pers en samenleving, dat men pas tegen het einde van 2014 normalisatie op het energienetwerk, ziet belanden? “What the hell is goin’ on…? ‘A tan so…, no no de we go yagi ala mala nanga dem fromu briksi!’.

 

- Verschroeide aarde. Binnenkort zal het Planbureau in juister vorm en volgens de leerregels van Dr Ir Frank Essed, niet meer bestaan. Want er lopen mensen in dit land rond die denken, slimmer en knapper te zijn dan Essed. Die mensen doen er nu alles aan, om het Planbureu de nek om te draaien en de laatste luchtrestjes, eruit te persen. Het wordt weer heel mooi om te zien en te vergelijken, hoe de staatsbegrotingen en budgetten per departement tot stand zullen mogen komen. Of helemaal niet natuurlijk. Op en rond 01 Oktober 2014 moet de regering opnieuw een begrotingsplaatje inleveren bij De Nationale Assemblée. Met de ervaringen van vorige jaren zou een team cardiologen op ‘stand by’, het bevolkingsdeel wat denkt dit land te kunnen besturen, bij te staan voordat zootje omvalt. ‘I sabi toch, fadon tapu dem kronto ston…’.

 

- ‘Ramen noodles’. Very bad for your health. Ramen vermicelli is zeer slecht voor de menselijke gezondheid. ‘Google your heart out’. http://dailyhealthpost.com/see-what-happens-inside-your-body-when-you-eat-ramen-noodles/http://pix11.com/2014/08/20/new-study-shows-ramen-noodles-are-bad-for-your-heart/

 

- Afvoer. Het is weer gebleken. Openbare Werken lijkt hoegenaamd op een ondoorgrondelijke scheet, als het onder meer om de afvoer van regenwater gaat. Puinhoop! Overal zijn de trenzen tot aan de rand gevuld en klaar om ook de wegen te overspoelen.

 

- Load shedding. Een lumineus ‘load shedding plan’ werd gepubliceerd en op het internet geplekt. Wedden dat men zich er gewoon niet aan kan houden? Wie een computer heeft die zonder stroom in werking kan treden, mag de EBS-website openen en de zaak bekijken. Wie een radio heeft die zonder stroom weet aan te gaan, kan horen welke wijken in het donker worden gezet. Geldt natuurlijk ook voor de flatscreen en het televisietoestel of Ipad/Notebook/ Smartphone etc etc. http://nvebs.com/bekendmaking/340-loadshedding-schema.

 

- Joko. En nu Suriname nog….! De Indonesische politicus Joko Widodo kan definitief worden benoemd tot de nieuwe president van het land. Het hooggerechtshof in Jakarta heeft bepaald dat de verkiezingsuitslag van vorige maand geldig is. Oud-generaal Prabowo Subianto, die het tegen Widodo opnam, vertrouwde de uitslag niet en was daarom naar de rechter gestapt. In een verklaring zegt het hooggerechtshof dat de negen rechters unaniem hebben bepaald dat de verkiezingen eerlijk zijn verlopen. Joko Widodo, die in Indonesië beter bekend is als Jokowi, heeft snel carrière gemaakt in de politiek. Hij was meubelhandelaar, werd burgemeester, gouverneur en daarna lijsttrekker van de Democratische Partij van Strijd. Widodo vecht al jarenlang tegen de corruptie in zijn land. Op 20 oktober treedt Widodo aan als president van Indonesië. Eerlijkheid duurt het langst.

 

- Wat wil Putin? Twee Russische bommenwerpers zijn vanmiddag het Nederlandse luchtruim binnengevlogen. Dat gebeurde boven de Noordzee ten noorden van de Waddeneilanden.De Bears-H-vliegtuigen waren daarvoor in het Deense luchtruim door Deense F-16′s opgevangen. Bij de grens met het Nederlandse luchtruim namen F-16′s van de luchtbasis Leeuwarden het escorte over, totdat de grens met het Britse luchtruim was bereikt. Daar wachtten Britse jagers hen op. Even later keerden de Russische bommenwerpers terug. Ze werden opnieuw door de Nederlandse F 16′s begeleid. Uiteindelijk verlieten ze het Nederlandse luchtruim in noordelijke richting.Het gebeurt vaker dat vliegtuigen van de Russische luchtmacht het Nederlandse luchtruim binnendringen. De laatste keer was op 23 April 2014 van dit jaar.

 

- Crazy. Het Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk onderzoek gestart tegen Geen Stijl. Het weblog publiceerde gisteren een fotomontage, waarbij het hoofd van de Haagse burgemeester Van Aartsen op het lichaam van de onthoofde journalist James Foley is geplakt. De hoofdofficier van justitie noemt het schokkende foto’s. Het OM onderzoekt nu of er sprake is van bedreiging van een bestuurder. “Vrijheid van meningsuiting is een groot goed in Nederland en journalisten hebben een bijzondere positie in onze rechtsstaat….”, staat in de verklaring. “Er zijn echter grenzen aan de vrijheid van meningsuiting en de vraag is of hier door de journalist een strafrechtelijke grens is overschreden”. Voor hen een vraag…, inmiddels in SU een weet. Op 08 December 1982 kreeg men weerwoord van een criminele moordenaarsbende die voor een groot deel uit Nederland naar de Republiek Suriname werd (terug-) gestuurd en niet op enig intellectueel niveau met de vrije pers en de vrije academische mens, wist om te gaan. Helaas tot nu toe niet.

 

- Voor de verzameling van een belanghebbende overzee en in Suriname: http://www.parool.nl/parool/nl/2848/FOTO/photoalbum/detail/3722530/543529/0/Twintig-jaar-Patrick-Kluivert-in-beeld.dhtml

 

JUSTITIA PIETAS FIDES – MMDXLIV 20.08.2014.

JUSTITIA PIETAS FIDES – MMDXLIV 20.08.2014.

 

-        Fantastische lasteraar. Daar stond hij dan weer knallers aan onzinnigheden te verkondigen, terwijl ernstig benadeelde mensen een petitie bij De Nationale Assemblée kwamen aanbieden. Zij zouden hebben gewacht totdat moederkloek Jennifer Geerlings – Simons (NDP) van stal was en in het buitenland vertoefde, om hun beklag te doen? Ook nog te zijn aangezet door de oppositie om de megacombinatie te bekladden? Op het moment dat hun eigendommen waren vernield, hun veestapel uiteengejaagd/verduisterd en terreinen in bezit genomen door criminelen? De politie daar niet meteen een misdrijf in zag en stoïcijns op post bleef zitten? En Vischnudatt denkt dus nog steeds door te raaskallen, dat de NDP in Wanica evenwel winsten zal boeken, na zijn vertoond deplorabel, wanstaltig en misdaadgedrag? ‘Wishfull thinking, mi boi!’.

-        Praathuis. Neen, het werd ‘zwijgopleggend huis’. Cheung mocht niet zeggen wat zij wilde en ging terecht de zaal uit. Geen steun van het ‘NDP – conglomeraat’ bij pogingen haar discour te vervolgen. Ook niet voor een schorsing?  De oppositie kreeg van Ruth Wijdebosch bepaald niet een gerede kans om goed uit te leggen, wat er eigenlijk aan de hand is? Noch over elektriciteit, noch over benadeling van burgers door criminelen in Wanica, kon men goed uit de voeten. Het wordt steeds mooier in dit land. Ondemocratische krachten scherpen hun werktuigen aan om straks ook nog te pogen, algemene verkiezingen in het land te frustreren. Vooral nu men ziet waar het electoraat op afkoerst, heeft dat er alles van gekregen.

-        Herhalingsexercities.  Productieverlies en vernietiging van het land. De geschiedenis herhaalt zich.  Alleen maar productiekrimp te meten en niet te kwantificeren schade te verwerken. Een gehele werkdag zonder elektriciteit en toen er wel weer stroom in de leidingen van de EBS kwam te kwakkelen, zeeg er een wolkbreuk van enkele uren neer over het noorden van de Republiek Suriname. Het land lijdt elke dag meer, onder de regering Bouterse. Geen stroom, geen behoorlijke afvoer van water, kapotte wegen, kapot onderstel van voertuigen en lekke banden door ronddrijvend hout; beslagen met spijkers. Dat is Suriname nu en was Suriname in de jaren tachtig cq. begin negentig.  Bepaald niet de toekomst die men voor ogen had of nog heeft. In elk geval, was er dus naast de onproductieve nationale en andere feestdagen, ook nog enige bijkomstigheid op de negatief ingestelde energie- en weersagenda. Compleet onaanvaardbare gevolgen van verwerpelijke politiekvoering. Resultaat 30 MW – plus, aan energieverlies.  Applaus!

-        Zaakbelastende enveloppe. ‘Shouldn’t have pushed it, nor have forced it…’. De Nederlandse zaakgelastigde heeft op de frissere woensdagmorgen, via een van de gedienstiger ‘landgenoten’ –bij De Ware Tijd ingebed– een enorme zucht aan ‘crie du cœur’ losgelaten…, omdat Lackin hem tot nog toe en in opdracht van het huidige staatshoofd, links laat liggen. Vervelend, hor! Een halve pagina vol luchtverplaatsing. Helaas werd de naam van Chantal Doekhie en haar positie in Den Haag, ook nog effekes in de diplo-tombola gegooid. Niet verstandig. Die reciprociteit gaat geheel mank. Wat relationeel verzuchtend…, uiteindelijk ook niet al te productief zal mogen/kunnen werken. Ernst Noorman heeft eigenlijk, met de in het voetbal meerbekende ‘een/twee en strak geforceerde voorzet’, over rechts naar Anneliesje toe, echt niet ‘gepunt’. Eerder, ‘hooooog over het doel’ van Lackin gemikt en terdege daarlangs gescheurd. Ontegenzeggelijk, dat die Lackin wel een flinke dot koren op diens ‘malle molen’ kreeg geworpen. Zullen het dus nu prettig en gezapig vermalend, maar weer bij voetbal houden. Waar speelt Ajax, de komende wedstrijd ook weer tegen? En Feyenoord? Fruitig Turks-gevaar, daar overzee in de regionale competities. Er wordt in ieder geval spelvaardiger gescoord. Voor Ernst wordt het toch weer heel eenvoudig…, wachten op een volgende kansberekening en verlichte regering. Als de beelden niet bedriegen, een veel gezonder diplo-tegenspeler in de maak. Zien tot op dit moment, echter maar weinig beweging ofwel ‘seki’ op BUZA.sr, om nog ‘un agrément suprême ou supérieur’ los te weken. Is aan de huidige gardisten, bepaald niet besteed.

-        ‘Le pape et La France’. Zowel de paus in Vaticaanstad, als de Franse regering in Parijs hebben opgeroepen om de Islamic State (IS/ISIS) te vernietigen. Duidelijke taal. Zullen binnenkort dus niet alleen de F-18 of Drones van de USA, maar ook de Delta Wing van de Mirage 2000 boven de Irakese woestijn, te zien zijn. Zou niemand verbazen, als daarna IS-legers zich in Syrië terugtrekken en dan tot in het verwoeste land worden achtervolgd, door een geallieerde luchtmacht. Frankrijk verwelkomt, daarbij ook de ondersteuning van Iran.

-        Energie. Bouterse gaat energie ‘setewasi’ aan het parlement uitleggen…? Zo schreeuwt menig krantenkop. ‘Too little too late, after more than four years of responsible and good governance…’. Er is weer heel gewoon roofbouw gepleegd en ook nog op het beschikbare aan bezitmaterieel, nadrukkelijk gekannibaliseerd. ‘Van twee maken we een…!’. De verspilzucht van de huidige regering laat nog maar weinig ruimte, om vlot en afdoend te reageren op de ontstane materie,  waarbij men minstens ‘30 Megawatt’ moet ontberen. Mega-coalition styling? Een voorspelbare Giga-gap en dus ramp!

-        ‘A no mi’. Zo kan men de reacties van ABOP optekenen en vertalen als door getuigen wordt aangegeven, dat ABOP-bussen de ‘wilde occupatie’ hebben gefaciliteerd in Santodorp en omgeving. ‘A no mi yere…, a no Bravo du…, i sabi toch! Unu na democratie we tya kom…’. Bij meerderheid geldende stemmen…, natuurlijk?! De ABOP – bus die door getuigen werd gezien, bracht een soela…, neen een tsunami aan verdachtmakingen teweeg. Er komen meer van zulke vervelende dinges, hor bala. Veel meer. ‘It’s just election time, and lots of unhappy peoples are moving fine…’.

-        Uitspraak van de week. “Megacombinatie wordt minicombinatie…”, Somohardjo had het eventjes op zijn verbrede dansheupen.

-        Authentiek.  De video’s waarop te zien is, hoe journalist James Foley werd onthoofd, blijkt authentiek. Dat heeft de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad bekendgemaakt. Volgens de raad hebben verschillende inlichtingendiensten in de Verenigde Staten de video geanalyseerd en komen ze tot de conclusie, dat het beeldmateriaal echt is. De video werd dinsdag op internet gezet door militanten van de Islamitische Staat (IS); voorheen ISIS. Op de beelden is ook de Amerikaanse journalist Stephen Scotlof te zien. Zijn lot is nog onduidelijk. President Obama heeft inmiddels gereageerd op de dood van Foley.

-         Buenos Aires en Poch. De transnationale wreedheden van militaire regiems in de jaren zeventig en tachtig op ons continent. ‘Oud-Transavia-vlieger Henk Potze trekt de getuigenissen van twee oud-collega’s over de Argentijns-Nederlandse piloot Julio Poch in twijfel. Een van de getuigen is volgens hem onvoorspelbaar en onbetrouwbaar. Bovendien is het volgens hem opvallend, dat de twee getuigen zes jaar na dato bijna dezelfde verklaring aflegden. “Alsof ze het geoefend hadden, alsof ze samen een plan hadden. Ik was verbaasd dat ze zich na zes jaar zoveel details konden herinneren…”, zegt de getuige Potze op beelddragers tijdens het tribunaal. Potze was woensdag de tweede getuige die vanuit de rechtbank in Den Haag, via een videoverbinding door de Argentijnse rechtbank verhoord werd. Hij maakte er geen geheim van dat hij aan de kant van Poch staat. Julio Poch staat in Buenos Aires terecht in een megaproces tegen meer dan zestig Argentijnen die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan misdrijven tijdens het militaire regime in de jaren zeventig.  Poch wordt ervan verdacht dat hij heeft deelgenomen aan de dodenvluchten. Daarbij werden tegenstanders van het regime boven zee uit vliegtuigen gegooid.

-         Onrust. Amerikaanse beleggers mijden de EU. In zes weken tijd, trokken ze zo’n 4 miljard dollar uit de Europese markt. Het bedrag dat in Nederland geïnvesteerd wordt, is zelf gehalveerd. Dat blijkt uit cijfers van databureau Markit. De beleggers zijn bang dat Europa hard geraakt wordt door Russische sancties. Maar ook de tegenvallende groei van de Europese economieën en de sterke dollar jagen Amerikaanse investeerders weg uit Europa. Amerikanen hadden op 30 juni 136 miljard dollar uitstaan bij Europese en Britse fondsen. Zes weken later was dat gedaald naar 127,5 miljard dollar. Vooral investeringen in Duitsland liepen terug.  De resultaten van Europese economieën en bedrijven vallen tegen, terwijl de winstgevendheid in de Verenigde Staten vooral aantrekt. Dat wil ING Investment aangeven.  En daarom wordt Europa minder aantrekkelijk om in te investeren. Daarbij komt de situatie met Rusland. De verwachting is dat Europa toch ernstiger geraakt zal worden door ‘de boycot’ dan andere economieën. In de eerste zes maanden van het jaar waren Europese aandelen juist erg in trek, bij Amerikaanse beleggers.  Amerikaanse beleggers investeren een bescheiden bedrag in Nederlandse aandelen. Begin dit jaar stond er 300 miljoen dollar uit bij het Amerikaanse fonds, dat investeert in 50 Nederlandse bedrijven. Dat bedrag is nu 165 miljoen dollar.

-        ‘Black Peter’. De Raad van State houdt op 16 oktober 2014 zitting in het ‘hoger beroep’ tegen de uitspraak van de Rechtbank van Amsterdam over ‘Zwarte Piet’.  In november…, dus ruim op tijd voor 5 december is het de bedoeling, dat de hoogste bestuursrechter van Nederland een uitspraak doet. Dat maakte de Raad van State in Den Haag, op de woensdag bekend. Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam, tekende zondag beroep aan tegen de beslissing van de Amsterdamse rechtbank, dat hij de vergunning voor ‘de sinterklaasintocht van 2013’ opnieuw moet bekijken.

 

-        Gowtu torie. Goudprijs van woensdag 20 augustus 2014

EURO €

1 troy ounce

973,66

+1,58

+0,16%

1 gram

31,30

+0,05

1 kilogram

31.303,38

+50,79

US DOLLAR $

1 troy ounce

1.293,80

-1,40

-0,11%

1 gram

41,60

-0,05

1 kilogram

41.595,94

-45,01

Trend goudprijs 2013 – 2014                                                                          

Trend EURO € per troy ounce

Vandaag

973,66

+1,58

+0,16%

Gisteren

972,01

+1,65

+0,17%

Vorige week

978,46

-4,80

-0,49%

Vorige maand

968,17

+5,49

+0,57%

Vorig jaar

1.023,61

-49,95

-4,88%

Trend US DOLLAR $ per troy ounce

Vandaag

1.293,80

-1,40

-0,11%

Gisteren

1.295,20

-1,40

-0,11%

Vorige week

1.308,50

-14,70

-1,12%

Vorige maand

1.310,90

-17,10

-1,30%

Vorig jaar

1.365,60

-71,80

-5,26%

Laatst gewijzigd: 20-aug-2014 18:30 CET

 

 

***************************

 

 

JUSTITIA PIETAS FIDES – MMDXLIII 19.08.2014.

JUSTITIA PIETAS FIDES – MMDXLIII 19.08.2014.

 

- Structureel. Kenmerkend voor deze regering Bouterse is het gebrek aan energie. Men mag zich gerust afvragen hoe dat zit. Elke keer als de NDP het voortouw wenst te nemen, is er een groot structureel aangedreven probleem. Men denkt nog steeds in kadaver en kazerne mentaliteit. Neemt men Palu erbij dan komt het ene na het ander kreunend tot stilstand. 25 Mei 2015 is het gelukkig afgelopen met de pret. Met Doekhie, Misiekaba, Bouva, Panka en al die andere kinderen van de dictatuur. Wel van allerlei populistische babbelzaakjes gehoord, maar structureel iets veranderen aan bijvoorbeeld de energievraagstukken? Ho maar! Als er niet onder een vorige regering, door Staatsolie de beslissing was genomen om twee energiecentrales en Tapajai te bouwen, waarvan een initiatief later door EBS werd gecoupt aan de Saramaccastraat, dan weet men nu wel hoever men mocht zijn met de energiepotentie als er niets gebeurde. De oude centrale aan de Saramaccastraat, een back-up turbinewerk te Paranam van Suralco en het zonder Tapajai steeds kwetsbaarder wordende geheel in Afobakka. Evenwel in de nu 50% operationele krachtcentrale. Bij een groeiende bevolking en simultaan een conglomeraat toenemende energiebehoeftige. Suralco energie? Hopelijk nog honderd jaar in handen van een Amerikaanse multinational. Bedrijf dat tenminste woord houdt en met onderdelen, vervolgens zwaar onderhoud, zaken wetenschappelijk, draaiende weet te houden. Daar immers de middelen voor heeft. Een energieplaatje van deze regering Bouterse, wordt enkel gecamoufleerd met zo nu en dan ‘mooi weer met andermans veren spelen. Nog geen dag daarna weer de allergrootste ellende, zoals in de jaren tachtig en negentig veroorzaakt. Energiegebreken! Evenzo in de jaren tachtig en begin negentig, door onder meer de tomeloze aanvalsinzet van Brunswijk c.s. Op energie en economie. Wie schetst ieders verbazing, dat de politieke partij van Brunswijk nu weer tegen Tapajai ageert. De palmolieaanplant eerstens door geweldsspiralen deed verdwijnen uit Marowijne/Brokopondo en nieuwe investeringen schijnbaar nog steeds tegenhoudt in het Patamaccagebeid. Ondanks de waarschuwingen van toenmalig staatshoofd Venetiaan. Over Newmont en de ingezette vertragingstactiek kan ter zake die frustraties en gekoppeld tijdverlies, een boek worden geschreven. Iamgold? Juist ja! Samenvattend…, dat een minderheid aan mensen en dus kiezers een heel volk in de puree wil draaien en er sfeerbepalend wordt georeerd door Marinus Bee. Eentje die wel over ontwikkeling wil praten, maar dan op zijn zeer beperkt niveau. En dat is nog eens ‘killing’ voor geheel Commewijne, Groot Paramaribo tot aan Coppenamepunt. ‘No energizers…’. Vervolgens Wanica, Para, Brokopondo en delen van Sipaliwini. Over de belangrijkste internationale asset te Zanderij dan nog maar even gezwegen. Tapajai zal er komen of dat nu goedschiks of kwaadschiks moet geschieden…, het zal er op den duur en tegen wil of dank komen. Zo ook nog meer (Staatsolie-) energiecentrales, want ook de door Palu geïnfecteerde EBS houdt op den duur danig op te bestaan. ‘Palu, NDP en ABOP in the reverse mode, is killing for us all’. Opnieuw bewezen.

 

- Noord. Niet alleen Paramaribo Noord werd op de dinsdagochtend zonder stroom gezet. Op de maandagavond kwamen de telefoontjes van wanhopige mensen, in Koewarasan, Welgedacht A/B/C, Tout lui Faut en Tout lui Faut kanaalweg binnen. Ook delen van en rond Lelydorp. Al meer dan vijf dagen lang, elk etmaal zo een 5 tot 6 uren geen energie op het EBS netwerk. Over andere gedeelten van het land zal nog inventaris moeten worden gehouden. Duidelijk, dat er busladingen vol mensen de huidige coalitie van Palu, NDP en ABOP zullen loslaten. En wel direct nadat ze onderling in de coalitie het voorspelbare en meer nog wetmatige gevecht zijn aangegaan. Brunswijk heeft de eerste zetten gedaan, door Galibi en Nickerie te bestormen. Marinus Bee kwam vertellen, dat Tapajai wat hem betreft een onderhandelingszaakje of misschien wel utopie is geworden. Ach ach ach. Een minderheid die de meerderheid, in de misdaadlandengten van 1986 wil opjagen. ‘Foute trip, bala Bee’. Zal deze ook wel merken. Zie maar het ontwikkelingsverschil tussen Perica en Albina of daar tegenovergesteld Tamanredjo II en Nieuw Nickerie. En je dan afvragen hoe dat zo is gekomen. Manglie liet het al aan Brunswijk zien.

 

- Belfor. De bewindvoerder die door ABOP binnen de regering Bouterse is geplekt, heeft een megaprobleem. Hij zou volgens oppositionele partijen, de schuld hebben aan het feit, dat de politie niet meteen in beweging kwam toen mensen —zoals bij Sunny Point 14 jaren geleden— werden aangezet tot structurele bezetting en kraken van andermans goed. ‘Belfor is walking a very thin line..’, als dat allemaal waar is.

 

- Struktureel II. Opvallend, dat er bij de uitgifte en afgifte van grondbeschikkingen en andere perceeldocumenten, een structureel discutabel zaakje zich wel degelijk wederom voordoet. Gebeuren, waar de NDP zich in het verleden altijd al tegen had verzet. Helaas is het nu ook zo verworden, dat bij elke afgifte van grondbeschikkingen er gewoon een NDP-onderkomen of paarse feesttent wordt opgezocht, om dan van het leed der huis- en thuisloze mensen die noodzakelijk een terrein behoeven, politiek een deugd te maken. Triest eigenlijk, dat de Surinamer zo onwaardig wordt behandeld. ‘Tek wan dyari, gi mi yu stem…, yere skatje’.

 

- Worg. Ze komen met hun worg-Euro’s en trachten te bepalen wat er in ons land moet plaatshebben, nadat hun verblijf in NL echt niet zo succesvol, werd afgesloten. Nu komen ze vechtend in nachtclubs, ook nog mensen doodschieten? Zo worden twee en misschien wel drie Nederlanders gezocht om zich voor een moord aan de Kuldipsingstraat te verantwoorden. Houd Facebook en Twitter berichten in de gaten. Ze zullen zijn herkend en hun verblijfplaats wordt dan geopenbaard. Hier of daar aan de Noordzee. ‘Ya can run, but hiding is out of touch with the new media on yr tails…!’.

 

- Brazilianen. Twee Brazilianen kregen vijftien jaar celstraf voor de moord op een landgenoot. Een handlanger die hen schuilhield, kreeg zes maanden brommen.

 

- Vakantie. De vakantie is begonnen voor schoolkinderen. Maar de knippabomen zijn niet voldragen…, dus gaat men gewoon de straat op om glashard bij stoplichten te bedelen.

 

- DOE. De partij heeft geen zin in politiek prostitueren. Mag men ook niet verwachten van ‘nationale moraalridders’ en ook niet van organisaties die een beetje zelfrespect met zich meedragen.

 

- 1975. In dat jaar werd er een bilateraal verdrag gesloten tussen de Republiek Suriname en het Koninkrijk der Nederlanden. Culturele samenwerking, militaire opleidingen en onder meer verkleining van het welvaartsverschil, zo niet dat opheffen tussen beide gebiedsdelen. Geen van drieën werd deugdelijk ter hand genomen. Culturele samenwerking? Is nu verworden tot de invoer van Nederlandse televisie, waarbij Nederlandse kinderen –waarvan deze zeggen Surinaamse ouders te hebben– beeld en geluid vullen, met allerhande vormen aan schuttingwoorden en taalgebruik. Interessant doen, no…!? . Van Raijmann tot aan het hedendaagse ‘Altlas’, met een ‘dot mofo flippo’ Delshot en terug. Mag men de oren wagenwijd openzetten en dan ineens verkrampen, omdat er weer iets uit het onderstel van hun moeder door de ether vliegt. Militair kreeg men in 1975 geen opleidende kunsten, maar gruwelmoordenaars die het totale volk in gijzeling hielden en spraken over ‘heropvoeding’. Door korporaals en sergeanten zeker! Kenki yu prakseri…, anders…?! Een kogel door je kop zal je bedoelen en totale vernietiging van productie-eenheden en economie. “Kongo en Angola-styling”. Verkleining van het welvaartsverschil? Kinderen meer dan acht uren op straat om knippa’s te verkopen en duizenden dakloze jongeren die nog bij hun ouders inwonen. Vaak drie generaties tegelijk. Maar er wordt gevlogen naar een internationaal veroordeelde paria in Afrika en naar communistisch China, met het enige trans-Atlantisch geoutilleerde verkeersvliegtuig. Voor een fotooppie, het nodige aan ‘bigi tem’ spilzucht en 1000% controle op Schiphol, als dat enige toestel daar weer voor het eerst land. Want vertrouwen moet er zijn, toch? En dan de kinderen die naar Holland gingen? Sommigen doen het zeer goed en werden hoogleraar. Niemand die over ze praat. Sommigen voetballer en weer anderen raakten hun baantje kwijt. Werden na sluiting en heropening vervangen door meiden uit Roemenie, Spanje of Portugal…, op de drukbezochte terrasjes en als aantrekkelijker nichten te werk gesteld. Vraagt men bijvoorbeeld dan in Rotterdam om een uitkering, kun je in de wacht gaan staan na een enorme rij aan aanvragers te hebben overleefd. Want Nederland is rijk aan praatjes, maar ook zo arm aan middelen (…), binnen het groter Europees geheel. Een tijdbom, want surplus aan volk zonder werk, zoekt de weg terug van opa en oma om het hier in Suriname te komen proberen. Desnoods met geweld, want de Chinezen en Brazilianen zijn ook al binnengesmokkeld. Evenzo als ‘economische vluchtelingen’ die het in eigen land niet meer goed hadden zitten en voor de export werden klaargestoomd. Suriname kijk dus uit. Geen bevolkingspolitiek of beleid en je glijdt grandioos uit. Luisteren naar de redeneringen van Graanoogst, een misdrijf op zichzelf. Het is en blijft een tijdbom, die niet door de huidige bewindvoerders kan worden ontkracht of bezworen. Vooral niet naast de problemen die intern al door allerlei deviante gedragingen van opgehitste groepen worden opgeworpen. Luister goed naar wat Bee zegt. Ieder voor zich en mijn kleine groep voor ons allen! Makkelijk praten voor iemand die pedagogie niet van sociologische waarden, weet te onderscheiden. Anders, had hij de Tapajai geheel afwijkend aangekaart. De meerderheid beslist uiteindelijk in dit land. Misschien moet die democratische norm nog gaan dagen bij Bee…, cum suis. Nu klinkt de man nog als eentje die het Anno 2014/’15 niet helemaal heeft begrepen. Kan nog komen…, voor zijn bestwil in ieder geval.

 

- Laatste bericht. De Energie Bedrijven Suriname kunnen de energietoevoer in het land en op het net niet garanderen. ‘Wie gaat weg en wie doet het licht als laatste uit op Zanderij…?’. Wij in ieder geval niet! Misschien Hok met zijn Palu-gedoe weer wél?! Kan niet eens een elektriciteitscentrale goed onderhouden of beheren. En dan ook nog een stuwmeer, stuwdammen met gekoppelde krachtcentrale nationaliseren? Wat een weinig gezellige Palu-grap. ‘Krofaya tori srefi dem man meki misluk…!’. Get the h…

JUSTITIA PIETAS FIDES – MMDXLII 18.08.2014.

JUSTITIA PIETAS FIDES – MMDXLII 18.08.2014.

 

- EU. ‘Get the…!’. Grote Amerikaanse banken treffen voorbereidingen om diverse Europese activiteiten uit Londen te verhuizen, als Groot-Brittannië zou besluiten uit de Europese Unie te stappen. Ook de staatsrechtelijke afscheiding ‘in wording’ van het nu nog relatief autonome en olierijke Schotland, speelt vanzelfsprekend mee in de achterhoofden van de financiële sector. Of Schotland wel in de Europese Unie heil ziet of de Euro zal aanvaarden, is nog even koffiedik kijken. But:http://www.usatoday.com/story/news/world/2014/08/17/scotland-independence-europe-succession-movements/13720581/http://www.usatoday.com/story/news/world/2014/08/15/islands-seek-independence-from-scotland/13996153/

 

- ‘Moutarde’. Gebruikelijk weet Abraham, waar de mosterd te halen…, toch? Blijkbaar lopen er in Suriname een paar gewiekste dieven rond die daarover in omgekeerde volgorde hebben zitten peinzen. Hoe driemaal, bij dezelfde rijkbemiddelde inbraak te kunnen plegen en voorlopig niet gepakt te hoeven worden. Ook niet wanneer stringenter bewaking, door nog wel ‘operationeel ingestelde militairen’ bij een burgerman geschiedde en faalde? Wat de gewiekster allemaal meenamen…, is dan weer publiek geheim. Toch? Of toch weer niet.

 

- Afrekenen. Op 25 mei 2015 wordt volledig afgerekend met de huidige regering. Optellen, aftrekken en salderen. Er zal gegeven het huidig gevoerde verspillingsbeleid en corruptie-uitnodigend bestuur, niet veel overblijven van de huidige (machts-)verhoudingen. Dat werd in het weekeinde ernstig beloofd door de top van de VHP, op een vergadering die niet verschoond bleek van intimidatiepogingen vanuit (NDP-) veldwerkers. Intimidaties, bedreigingen, mishandelingen en moord, hebben in dit land altijd averechts gewerkt. Tussen 1980 – 1987 maakte het volk van Suriname zich ten eerste male op om radicaal af te rekenen, met figuren die dachten deze samenleving in gijzeling te kunnen houden en tot de meest marginale bedelstaf, te verarmen. Ook in 2015 zal men genoegzaam bemerken, dat ondanks een ‘volumineuzer handelseconomie’ en dus weer geen ‘productie-economie’, hetzelfde als in 1987 staat te gebeuren. Heeft geen missen. Samenvattend…, is er dus na 2015 geen plek meer voor Bouterse in een volgend regeertraject. Mag men allemaal, vandaag de dag in de media lezen. Zal een aantal ‘groupies’, ernstig aan moeten leren wennen. Is niet zo dan Melvin, André, Ricardo c.s.? ‘Presi no de moro…!’.

 

- ‘Kerkindoctrinatie’. Een commerciële ‘cable providor’, zet glashard in de ‘promotie en marketing’, dat volgens de ‘eigen inzichten’, een groots Amerikaanse evangelisatienetwerk te volgen is (…), in een marginale selectie van transnationale/betaalde beeldverkoop. Ook werden recentelijk door die eigenzinnig/eenzijdig volvoerde keuze(-s), vooruitbetaalde uitzendingen van ondermeer BVN of FOX, vroegtijdig en zonder enig volwassen marktoverleg –met de jarenlange bestanden aan clientèle-

- ingeruild voor onder meer het platvloerse poldermodel van of via: Nederland I, II, III. Met een vier @ vijf uren vertraagd format, aan ingebouwde/vunzige troep. Paul de Leeuw voorop! Afhankelijk van de tijdwaarneming met West Europa en Nederland, vertraagde vlutzaakjes. ‘No live to jive…’. Dus heel gewoon zonder het cultuurvaste van een Belgisch-Vlaamse VRT – televisie (www.bvn.tv/) of een live BBC-stream. Maar goed, dan is er nog de “Note” of “Tab” aan te schaffen om dat aan te kunnen vullen. Maar! Toen kwam dus de te verwelkomen mening, helemaal uit Sydney – Australie. En dat kan de lezer niet worden onthouden. Speciaal voor de wijsneus aan de Van ’t Hogerhuysstraat, een volgend excerpt. Hoort die stokdove het behalve van het eigen personeel en de gedreven clientèle, ook van derden uit de repatriantenpolder of ‘down under’. Let goed op, wat in het weekeinde in de polder gezapig werd ontdekt en opiniërend geplot!http://www.parool.nl/parool/nl/30700/OPINIE/article/detail/3719928/2014/08/17/Nederlandse-tv-plat-en-primitief.dhtml — Het Parool: ‘Diederik Stevens sprak Fred, een oude vriend uit Australië die jaren niet naar de Nederlandse televisie had gekeken. Freds oordeel was vernietigend: “…het aanbod is plat en primitief, vooral op ‘die commercial networks’. Ik zat van de week in een Zeeuws strandtentje te lunchen met Fred. HIj is een Nederlandse vriend uit Australië, die voor een maand over is vanuit Sydney, zijn huidige woonplaats. Twintig jaar geleden verliet hij ons land, wegens werkzaamheden ‘down under’. Fred is een gewone, gezonde Hollandse jongen gebleven, houdt er ondanks zijn verworven statuur geen hoogmoedige of elitaire denkbeelden op na. Na enkele weken Nederland was hem opgevallen hoe, na zijn emigratie, het aanbod op de Nederlandse televisie was veranderd. Plat en primitief, noemde Fred het. Vooral op ‘die commercial networks’, voegde hij eraan toe. Ik onderdrukte stijlvol een geeuw. Ik word altijd moe van dat geleuter. En trouwens, net alsof die aboriginals een toonbeeld van beschaving zijn. Of, bedacht ik me, zou het de glijdende schaal zijn waarop ik mij onbewust bevind; hufterigheid immers alom hier, je raakt eraan gewend. Nee, de reden van mijn ignorantie moest zijn dat ik niet zo veel naar de televisie kijk. Ik nam die middag de proef op de som, kocht een televisiegids, en schrok me inderdaad wezenloos bij het zien van alleen al de programmatitels: de vorige avond had Fred Mijn vieze, vette, vuile verloofde, vervolgens Zon, zuipen, ziekenhuis en ten slotte Piets weerbericht te verstouwen gekregen.Arme Fred. Een eerdere avond bleek die arme Fred vergast te zijn geweest op achtereenvolgens: ‘Ik heb het nog nooit gedaan’; ‘Het zal me een rotzorg zijn’ ; ‘Ranking the Stars’ — (Fred: ‘met die platvloerse Paul de Leeuw’)—; ‘Spuiten en slikken’; ‘Herman den Blijker in Herrie in het Hotel’; ‘Roy Donders, stylist van het zuiden’ en ‘Bonje met de buren’. Fred, allang murw…, werd ten slotte getrakteerd op ‘Utopia’, met daarin diffuus gefriemel aan geslachtsdelen als ‘cliffhanger’. Met open mond had hij alles gadegeslagen…, niet eens bij machte naar iets anders te switchen/zappen. Fred hing in de touwen. Kon niet anders. Daags na de lunch belde ik hem. Nieuwe afspraak? Dat ging niet meer. Hij was al aan het pakken. Fred had namelijk besloten zijn verblijf in te korten en ondernam de terugvlucht een week eerder dan gepland. Hij snakte naar huis. En ik? Ik ga bij Fred wonen. Tot zover ‘Het Parool’. Helaas zit Suriname opgescheept met nog zo een model. Eentje die remigreerde en de primitieve platvloersheid dacht mee te kunnen nemen en te omlijsten met een cultuurarm ‘handje klap gedoe’ uit de USA. Erger kan het eigenlijk niet. Jammer dat andere providors het bij regen nog eens laten afweten, door hinderlijke (beeld-) blokjesvorming. Het blijft een ellende in dit land, waar de ‘input van repatrianten’ kant noch wal wil raken. Hopelijk kijkt de directie van het moederbedrijf mee en neemt meteen de stringenter maatregelen die dan niet voortkomen uit een enquete op een of ander mini IT-beursje opgevoerd of conferentiebepalend wordt meegenomen. BBC World News, VRT en dus BVN additioneel. Is een hoop mee opgelost. Daarnaast Aljazeera, Euro News of France 24, Sky News en het gebruikelijk uit de regio. De lokale zenders hoeft echt niet. Want daar krijgt men sowieso een rolstuip, nu de verkiezingen in verhoogd tempo naderen. Hoge bloed en rolstuip, ontluimt men niet van solider en goed gekozen entertainment.

 

- Klaar. Natuurlijk niet helemaal klaar. Verplicht etiketteren werd met een maand uitgesteld. Evenzo werd vanwege het ontbreken van de nodige handvaten, de Unasur overdrachten uitgesteld. Het is niet anders als de voorbereiding mank gaat. Redenen genoeg te bedenken.

 

- Lekke band. Als men in dit land een lekke band krijgt, kunnen minstens twee dingen volgen. De eerste is, dat men van geld, sieraden en mobiele telefoon wordt beroofd en in een ander geval, dat een gek op je inrijdt en twee overige passagiers de dood injaagt. Additioneel kan men er een winnend lot op kopen, dat wanneer men in Suriname even van de rijbaan afraakt (…), het voertuig zonder enig voorbehoud over de kop slaat. Want de hoogte van het asfalt en de berm, is van dien aard, dat verschuiving van massa ogenblikkelijk intreedt. Of de berm nou nat en drassig is of helemaal niet, over de kop gaat de wagen zonder pardon en de brandweer kan komen om de mensen uit te snijden. Als ze tenminste, niet al uit het voertuig waren geslingerd.

 

- Brand. Weer een hotel minder in de districten. In Coronie brandde een van de betere onderkomens af. Sinds het jaar 1986, is het in bepaalde regio’s een grote ellende om veilige overnachting te verkrijgen. Zo brandden vele hotels en onderkomens af. In onder meer Albina…, nadat Brunswijk huidig politiekpartner Bouterse en het Nationaal Leger –onder zijn commando geplakt– te Stolkertsijver en in Albina op 21 juli 1986 aanviel.http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/632723/2002/07/31/Ronnie-is-Ronnie.dhtml Vandaag de dag, blijken enkele ex-leden van het Nationaal Leger, enigszins last te hebben gekregen van een duistere variant. Een deviant en misschien wel aanverwant Stockholm-syndroom. Wat is er aan de hand? Omdat de Staat hen links zou hebben laten liggen, treedt men nu uit een ‘mentaal gijzelingsprofiel’ en de zogeheten “vijand Brunswijk” om politieke-/sociale hulp te adieren en daarvoor ook audiëntie, ten kantore bij hem aan te vragen. Maar er is meer, binnen het averechtse en maar moeilijk te verhappen aan fenomenale terug te vinden. Dezelfde Brunswijk heeft vorige en huidige overheden, zover weten te krijgen (…), bepaalde ‘landspercelen’ waarop eens ‘landsgebouwen’ stonden en tussen 1986/’ 87 in brand werden geschoten, aan zijn organisatie over te dragen ofwel toe te voegen. Zo heeft Brunswijk de terreinen waar het Staatslogeergebouw van Albina, eens genoegzaam naast de kazerne van het Nationaal Leger stond, overgenomen en er ook op gebouwd. Allemaal ten nadele van een gedesavoueerde RK Kerk die ook een vestigingsaanvraag had lopen. Bij God en in Suriname…!? Jawel daar is het meest onmogelijke wel mogelijk te maken. Maar wat is het Stockholm syndroom ‘sec’? De encyclopedische betekenis van voornoemde variant: ‘Het stockholmsyndroom is het psychologisch verschijnsel dat soms optreedt tijdens een gijzeling. Het verschijnsel houdt in dat de gegijzelde sympathie voor de gijzelnemer krijgt.De benaming komt van de Norrmalmstorg-overval op de Kreditbanken aan het Norrmalmstorg in Stockholm en de daaropvolgende gijzeling van 23 tot 28 augustus 1973. De gegijzelden namen het voor hun gijzelnemers op, zelfs nog ná de zesdaagse gijzeling. Tijdens de verhoren hielden ze zich in ten voordele van de gijzelnemers. De criminoloog en psycholoog Nils Bejerot, die de politie toen bijstond, gaf uiteindelijk de naam aan dit verschijnsel. Aangenomen wordt dat het stockholmsyndroom tot ontwikkeling kan komen in een omstandigheid waar de gijzelnemer absolute controle over de gijzelaar(s) kan uitoefenen en binnen die absolute controle voorziet in de basisbehoeften van het slachtoffer, bijvoorbeeld door het geven van voedsel of beschutting. Voor buitenstaanders is dit een paradoxale situatie, omdat het ook bij de gegijzelde bekend is, dat hij zich slechts in een afhankelijke situatie bevindt als gevolg van de acties van de gijzelnemer…’. Waar lijkt dit nog meer op? Inderdaad de niet aflatende steun die geestelijk gegijzelde mensen, verkerend in knap ondoordachte hoedanigheid, aan gruwelmoordenaars in dit land wensen te geven. Of het zakelijk belang is natuurlijk groter, dan een geestelijk reiner en zedelijk voorkomen. Wie de schoen past, zette deze onder het versluierd ledikantje. ‘A no sa tan so, bala…’.

 

- ‘Men zoekt ruzie…’. In Nickerie is een straat vernoemd naar de opa of een voorouder van de groothertog uit South Drain. Een straat met een naam van Christelijke oorsprong en daaraan gekoppeld een school van meer dan ‘honderd jaren oud’, moest daarvoor wijken. Men zoekt grote ruzie.

 

- 100 Jaar. En dan maar eerder een waardevol en zakelijk, mondiaal zeer verheffend fenomeen, dat inmiddels ook 100 jaren werd en nu stevig wordt aangepakt. Het Panamakanaal bestaat precies honderd jaar. Op 15 augustus 1914 vertrok het eerste schip van de Carïbische Zee naar de Stille Oceaan. Het effect van het kanaal was en is nog steeds enorm. De reis van de Atlantische Oceaan naar de Stille Oceaan wordt met duizenden kilometers verkort naar 77 kilometer. De bouw van het kanaal begon al in 1880 door Franse partijen. Enkele jaren later lieten ze het project uiteindelijk liggen. De Verenigde Staten namen de bouw weer op nadat Panama een onafhankelijk land werd in 1903.In 1920 voeren 2.500 commerciële schepen door het kanaal. Tegenwoordig is dat aantal gestegen naar 14.000 schepen per jaar, 5 procent van alle scheepvaart ter wereld. Het kanaal zit nu in een nieuwe transitie. Er is 5,25 miljard dollar uitgetrokken voor een project dat begon in 2007. Het kanaal moet groter en dieper worden waardoor er meer schepen door kunnen, hoewel dit project ook al enkele maanden achter op schema ligt. Maar de Chinezen, jawel de groep die tussen Vuurland en Alaska/Groenland de continenten wil/gaat bevolken, zal nu een kanaal voor 50 miljard US-dollar “plus plus plus”…, dwars door Nicaragua graven! Puur export en geopolitiek belang van een expansionistisch China. Inmiddels, een milieu vernietigend plan. Maar was men inmiddels anders gewend, van de Volksrepubliek China en diens koloniserende onderdanen? Neen…, gegeven de nationale ervaringen, op in ieder geval microniveaus en de kortzichtige bestuursblik van een huidige regering (…), bepaald niet! ‘Tan teki san e go pesa’.

 

- Washington DC. President Barack Obama van de USA kwam met spoed terug van vakantie om gedestabiliseerde zaken persoonlijk ter hand te nemen. Overigens onverkoopbaar aan Republikeinen en ander opposanten, dat Obama juist nu die twee weken aaneensluitend, gewenste vakantiedagen opnam. De aanhoudende onrust in Ferguson Mo., na het neerschieten van een tienerjongen met zes politiekogels, loopt uit de hand. En dan de situatie in Irak? De Amerikaanse luchtmacht heeft op de maandag nog eens vijftien luchtaanvallen moeten uitgevoerd op doelen van de Islamitische Staat (IS ofwel ISIS), nabij de strategische stuwdam bij Mosul in Noord-Irak. Eerder op de dag maakte het Iraakse leger bekend, dat de dam is heroverd op de extremistische IS-strijders. Amerikaanse bommenwerpers, gevechtsvliegtuigen en drones vernietigden pantservoertuigen, luchtafweer en ander materieel van de IS…, heeft het Pentagon middels cartografische gegevens en boordbeelden van bombardementen bekendgemaakt.

#

#
#
#
#