#


JUSTITIA PIETAS FIDES – MMDXCVIII 22.10.2014.

JUSTITIA PIETAS FIDES – MMDXCVIII 22.10.2014.

 

-        Poging tot moord. Een jonge vrouw overleefde een val van de Bosjebrug, nabij Beekhuizen en spoelde buiten bewustzijn aan bij de Nieuwe Haven. Blijkt dat de vrouw bij politieverhoor naderhand heeft aangegeven en verklaard, van de enorme brug te zijn gegooid door een 21 jarige kennisrelatie, intussen met de initialen J.V. herkend. Deze is inmiddels als verdachte aangemerkt, aangehouden en ingesloten. Ook via ‘social media’ werd de verdachte in verband/relatie gebracht met een ander geweldsdelict, dat recentelijk in zijn familie heeft plaatsgehad. Foto’s van betrokken verdachte en zijn vriendenschare, vliegen intussen –in niet onaanzienlijke aantallen– via Facebook en Internet de wereld over. Just Google…: ‘21 jarige vrouw wijdenboschbrug’.

-        Beraming. Een moord zou zijn beraamd op een ondernemer, door een ander zakenman en concurrent. Ook die zaak is na aangifte bij de politie, op de onderzoekstafel van justitie beland. Tevens blijken entrepreneurverenigingen, onwelwillend betrokken te worden bij dit geëntameerde geweldsfenomeen.

-        Politiek. Oplettende en ook de zeer alerte politici houden dezer dagen, in relatie tot de begrotingszaken van staat en die van particuliere banken, de vinger strakker dan ooit aan de pols. De Centrale Bank van Suriname en de afgegeven verklaringen voor balansmutaties, zijn onder de loep en vergrootglas van belanghebbende en belangstellende politieke partijen beland.

-        Oranje. Een ludiek bedoeld en goedgelijkende opname/afbeelding, vliegt sinds maandag jl. over het Internet. Een afbeelding van het staatshoofd en echtgenote, “…in full-fledged VHP-gear…” gestoken. ‘Battle dress & banner’,  ‘so bun’. In reactie, hedenmorgen  ‘point blanc’ verkregen: ‘Ze houdt nu eenmaal van Maxima van Oranje…, waarom zou ze dan niet sympathiseren met of ook houden van de lokale Oranje partij…?’. Elo, huuuuuh!

-        NPS-Para. De afdeling van de ‘groene partij’ in de Para,  kwam vlot in beweging en belegde een spoedvergadering toen bleek, dat Patrick Kensenhuis opnieuw deviant en niet te appreciëren gedrag had vertoond. Kensenhuis kan dan wel aangeven, dat hij zijn werk als NPS-assembleelid was gaan doen, maar helaas dan niet op deze wijze en in een tent aan tafel met ‘overdreven oproerige’ NDP-kleuren aangekleed. Als dat hem niet was/is opgevallen en meteen terugtrekking vorderde, is Kensenhuis hoegenaamd stekeblind geraakt voor de gevoeligheden binnen zijn eigen partijorganisatie. Vooral in de Para, waar de NDP nogal een loopje neemt met traditionele verhoudingen en dwars door alle gewoonten de ‘paarse kleur’ in het gezicht van de lokale bevolking pleegt te wrijven. Een goed recht, hor! Kan echter allemaal averechts gaan werken en de pogingen ondermijnen van het districtsbestuur om lokale zaken evenwichtig en neutraal te houden. Ook het aangegeven feit, dat vermeende NPS-ers ‘niet zijn benadeeld’ bij het uitdelen van grondbeschikkingen, is politiek onbelangrijk, te verwaarlozen, niet verifieerbaar en mag men enkel op de woorden van Kensenhuis afgaan. Op conto van hem en niemand anders. Ieder Surinamer heeft namelijk sowieso recht op een kwaliteitgebonden perceel. De intimiderende inkleuring van lokaliteiten, waar beschikkingen door een NDP-minister worden afgegeven, zal op den duur contraproductief werken. Niet de NDP deelt uit, maar het heeft de Staat uiteindelijk behaagd om mensen van een stuk perceel te voorzien. Enkel al de verkiezingsperiode waarin dat plaatsvindt en overdaad aan provocerend  propagandamateriaal van de NDP, maakt zaken bij zo een blijde gebeurtenis al onnodig verdacht. Maar ook dat heeft straks zijn voordelen, wanneer zaken helemaal in verkiezing-setewasies zullen losbranden. Een brug of wegtraject wordt door een aannemer met gemeenschaps-, donor- of in het buitenland geleende (geld-)middelen gebouwd en vervolgens ontsieren partijvlaggen en banieren het geheel. Grondbeschikkingen worden uitgereikt en hetzelfde gebeurt. Men moet gewoon doorgaan en Kensenhuis mag de waarschuwingen uit en in zijn partij heel gewoon negeren of in de wind slaan. Liever dat hij het allemaal doet, dan een ander –meer productief gebleken Sranaman/-uma– in het vizier geraakt. Intussen heeft de actie van Kensenhuis ervoor gezorgd, dat ook een democratiasch opgeroepen NPS-afdelingsvergedering in chaos is geëindigd. Blijft de vraag over: Heeft Patrick Kensenhuis de NPS een dienst bewezen of  de cohesie alleen maar met voeten getreden. Ook kan verwezen worden naar: http://www.gfcnieuws.com/?p=239179 http://www.gfcnieuws.com/?p=239179   en http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/25748

-        Gevaar. Burgemeester Van der Laan van Amsterdam heeft de bevolking opgeroepen alert te zijn. Hij ziet het gevaar voor aanslagen vanuit geradicaliseerde hoek niet geweken. http://www.metronieuws.nl/columns/10-jaar-na-moord-op-theo-van-gogh/SrZnju!194JIFPmfEZMs/ http://nos.nl/artikel/712642-van-der-laan-blijf-alert-op-aanslag.html

-        NL-aanklacht. De Nederlandse Staat is gedagvaard door Stichting Rookpreventie Jeugd, opgericht door twee longartsen. Ze vinden dat de tabaksindustrie te veel invloed heeft op het anti-rookbeleid van de overheid. De twee artsen kondigden eerder de rechtszaak aan.  Longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker willen dat de overheid zich aan zijn eigen wetgeving houdt. De Staat heeft in 2005 een antirookverdrag van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO ondertekend. Hierin staat dat de overheid elke vorm van invloed van de tabaksindustrie op de wetgeving over roken moet vermijden.

-        Schottegat. Reactie op anti-corruptie behoeftige zaakjes. Het parlement van Curaçao heeft een motie aangenomen, waarmee het ‘de gouverneur’ van het eiland buitenspel wil zetten. Die zou geen benoemingen van ministers meer ‘bij wet’ mogen goedkeuren. Het aannemen van de motie maakt het mogelijk dat ministers kunnen worden benoemd zonder deze eerst te screenen op integriteit. De gouverneur is de vertegenwoordiger op Curaçao van de koning. Hij behartigt de belangen van het Rijk en is het hoofd van de Curaçaose regering. Hij heeft geen politieke verantwoordelijkheden en zit niet in het kabinet. De zittende gouverneur is Lucille George-Wout. En nu komt het. De motie is een reactie op het ingrijpen door Nederland op Sint Maarten. De Rijksministerraad in Den Haag besloot vrijdag jl., de gouverneur van dat eiland opdracht te geven de benoeming van het nieuwe kabinet van Theo Heyliger aan te houden. Eerst moet er een onderzoek komen naar de integriteit van de kandidaatministers. Met de motie op Curaçao, die werd ingediend door oud-premier Gerrit Schotte, tevens verdachte in criminele zaak, roept het parlement de regering op om de Staatsregeling van Curaçao aan te passen, equibalent van een grondwet op het eiland. Volgens die Staatsregeling, moet zo’n voorstel met een tweederde meerderheid worden aangenomen.

-        Rookverboden HORECA. Men lapt die universele verboden in Suriname nog steeds aan de laars. In Nederland zijn zaken sinds begin Oktober 2014 kunstiger aangescherpt en de ten uitvoerlegging van wetgeving nog strakker aangepakt. Het rookverbod in kleine cafés moet per direct ingaan. Dat vindt Clean Air Nederland, nu vandaag ook de Hoge Raad heeft beslist dat de huidige uitzondering voor kleine cafés ongeldig is. Het gerechtshof in Den Haag besliste dat eerder ook al. Maar omdat er in deze kwestie nogal eens tegengesteld is geoordeeld, wilde staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn uitsluitsel van de Hoge Raad, om zo definitief een einde te maken aan alle juridische discussies.
Dat was voor alle duidelijkheid, want er is al besloten dat alle horeca volgend jaar januari rookvrij wordt. De Eerste Kamer moet dat nog wel bekrachtigen en daarom mag er nu nog gerookt worden in kleine cafés. Volgens Clean Air Nederland is nu elke politieke discussie echter overbodig omdat de rechter heeft geoordeeld dat de uitzondering die toenmalig minister Edith Schippers van Volksgezondheid invoerde, ongeldig is.

-         Pietengilde.   Document van Prof. dr. Alex van Stipriaan Luïscius,  ‘professor of Caribbean History, Erasmus University Rotterdam), over de cultuur-historische ontwikkeling van (Zwarte) Piet, welk hij instuurde voor de verdediging van de verweerders bij de Raad van State, als repliek op de punten van het ‘Pietengilde’. Te vinden op: https://www.scribd.com/doc/243630002/Prof-dr-Stipriaans-REPLIEK-Aangeleverd-Voor-de-Raad-Van-State     Voor de volledigheid hierbij ook het verweer van de Pietengilde. Een gilde, dat zich waarschijnlijk bewust geen ‘zwarte pieten gilde’ wenst te vernoemen. https://www.scribd.com/doc/243628978/PLEITAANTEKENINGEN-van-mr-A-W-Eikelboom-en-mr-T-Kodrzycki
http://www.pietengilde.nl/gilde.html

-        – Duikboot.  Zweedse strijdkrachten mogen wapens gebruiken als ze de verdachte onderzeeër  vinden waarnaar al dagen wordt gezocht. Een Zweedse marineofficier zei tegen de BBC, dat op die manier de duikboot gedwongen kan worden om naar de oppervlakte te komen. Hij vraagt mensen te helpen bij het identificeren van het schip door foto’s te maken als ze iets verdachts zien. Sinds vrijdag wordt gezocht naar de onderzeeër die zich in Zweedse wateren zou bevinden. Volgens Zweedse media gaat het om een Russische onderzeeër, maar Moskou ontkent alle betrokkenheid. De Zweedse autoriteiten doen geen uitspraken over de herkomst. De afgelopen dagen is de duikboot opnieuw door burgers gezien.

-        Aanslag. In de Canadese hoofdstad Ottawa is een noodsituatie van kracht. Een man heeft een militair bij een oorlogsmonument tegenover het parlement neergeschoten. Daarna vluchtte de dader het parlementsgebouw in waar nog eens tientallen schoten zijn gehoord. Het Canadese CBC News meldt dat de schutter in het gebouw is doodgeschoten. De politie zegt dat er meer schutters zijn. Politieagenten zijn bezig met een klopjacht. De militair die gewond is geraakt, stond als erewacht bij het oorlogsmonument. Hij is gewond afgevoerd in een ambulance. Intussen is de militair overleden. Het parlementsgebouw en de omgeving zijn door de politie afgegrendeld. De politie heeft inwoners van Ottawa geadviseerd om binnen te blijven en weg te blijven van ramen en daken. Een parlementslid twitterde dat hij dertig schoten heeft gehoord in het parlementsgebouw. New York Times: ‘Canadian Soldier Killed in Attack at Parliament Hill in Ottawa
Police officers rushed to secure the area after an assailant killed a soldier at the National War Memorial and entered the Parliament building, firing several shots…’. http://nyti.ms/1ykyoFB  Video:  http://nos.nl/artikel/712823-schoten-in-en-rond-parlement-canada.html     ok andere getuigen meldden tientallen schoten gehoord te hebben. Premier Stephen Harper is in veiligheid gebracht, meldt zijn kantoor. Waar hij precies was op het moment van de schietpartij is niet duidelijk. Het oorlogsmonument, dat dateert uit 1939, heeft een permanente erewacht. Er zit slechts een straat tussen het parlementsgebouw en het monument.

-        Storm. Vele schepen raakten dinsdag in een vliegende storm hun lading kwijt. Houtpakketten en containers vielen onder meer in de Noordzee, tussen Nederland en Groot Brittannië. http://nos.nl/artikel/712865-kustwacht-kijk-uit-voor-containers.html De scheepvaart heeft een alarmmelding en waarschuwing gekregen van de betrokken nautische autoriteiten om voor drijvende gevaarten uit te kijken.

 

- Sub Devali aan alle Surinamers en hun gasten. Fijne en veilige dag toegewenst.

 

 

 

 

**********************************

 

JUSTITIA PIETAS FIDES – MMDXCVII 21.10.2014.

JUSTITIA PIETAS FIDES – MMDXCVII 21.10.2014.

 

- Suriname. Is het land Suriname eigendom van de NDP geworden? Lijkt er veel op als men mag meemaken, dat er in NDP-tenten gronddelen van het land en geautoriseerde staatsbeschikkingen, aan behoeftig gebleken burgers in Para en Saramacca worden uitgedeeld. De boodschap aan de samenleving is duidelijk. ‘NDP na eigenaar fu Sranan!’.

 

- Para. Feit dat Patrick Kensenhuis als NPS-voorman in Para, aan een NDP – tafeldis heeft deelgenomen…, zegt echt niet zoveel over wat zich afspeelde rond grondbeschikkingen en een selectieve afgifte van bereidverklaringen, waarvoor de onwrikbaar loyale man uit ‘Grun Dyari’ werd opgeroepen. Het zegt allemaal veel meer over ‘principes’ die Kensenhuis –in hygiënische zin– misschien nog heeft en/of het allemaal echt volksbelang vormt (…), wat hij onverdroten en onverschrokken wenst te dienen. ‘Time will tell…!’.

 

- Kras. Aan krasse bewoording geen gebrek, daar in het verre Holland. Chan Santokhi liet zich volgens ‘De Ware Tijd’, in de ‘afdeling Haaglanden’ niet onbetuigd. Af en toe is de voorzitter van de VHP, toch wel meer alert politieman dan politiekman gebleken. Wil wel weer nadrukkelijker zeggen, dat na ‘changement de regime’, allerhande criminele daden wel weer zullen/kunnen worden vervolgd. Zonder selectieve gelegenheidaanpassing van wet en rechtspraak, kunnen en mogen worden uitgeprocedeerd. Want dat is in de kern, één van de allerbelangrijkste voorwaarden en (basis-)grondbeginselen in/van een volwassen rechtsstaat.

 

- Panka. De NDP-vertegenwoordiger in Para op DNA en dus wetgevingsniveau, gelooft in een zoveelste termijn als parlementariër? Dat zal die dan niet op eigen kracht kunnen of mogen bereiken. Panka was de laatste tijd meer in het buitenland, dan in De Nationale Assemblée beschikbaar. Zogeheten niet doorgegane ACP/EU vergaderingen en Ebola-perikelen, zorgden voor afgekeurde en mislukte reisdoelen? Meer nog ‘gerede stagnatie’, in de nationale zaak. Maar de persoonlijke zaak, werd hoegenaamd daarnaast wel enigszins bevredigd. Als men tenminste naar de krantenberichten kijkt en die onverlet inhoudelijk mag aannemen. Panka zal voor een zoveelste termijn willen/kunnen inschrijven, voor een verkiesbare plek…? Maar dan helaas weer wel, na 15 jaar op een ticket van onverzadigbaar ‘freewheelen’. Zonder een 1000% aan ondersteuning van de lokale besturen ten zuiden van Wanica, zal het wel niet meer lukken. Die hebben in ieder geval niet stilgezeten…, als men de zaken van ‘Jerry’ goed in ogenschouw neemt. Echtwel…, een communicatief en gedecentraliseerd beziggewest! Maar een wazig geraakte wetgever die het democratisch (be-)leven bewust aantastte en bevuilend aan de rechtsstaat kwam, door criminelen met gelegenheidswetgeving straffeloos te stellen en/of moordenaars een vrijgeleide te bezorgen, verdient het helaas niet om terug te keren en het ‘hoogste college van staat’ verder te corrumperen. Echt niet! Intussen kan de coalitie geen vergadering ‘boven de helft plus’ functioneel bemensen. Delen van de coalitie zijn naar het buitenland afgereisd. De reëel aanwezige angst, dat de oppositie geen steun verleent om te vergaderen…, is voor marginale ondersteuners en steeds beperkter geraakte schraagbakens van een regering Bouterse, uiterst verlammend gebleken.

 

- Regenboog. Na regen komt zonneschijn. In de Gordel van Smaragd, maar ook in Suriname. Let op! Maar vandaag de dag, is het al zover in Indonesia. Het lange wachten heeft gezonde vruchten afgeworpen. Wat daar kan, kan hier ook! Hij wordt de ‘Indonesische Obama’ genoemd. Joko Widodo, is beter bekend als ‘Jokowi’. De razend populaire gouverneur van Jakarta won de presidentsverkiezingen. Maandag werd hij beëdigd. De verwachtingen zijn hoog gespannen, maar het is de vraag of deze ‘man van het volk’ daadwerkelijk een ommekeer teweeg kan brengen. Zijn tegenstanders liggen al weer maanden op de loer. Voor, tijdens en ook na de verkiezingen of inauguratie wordt er knap gestookt, door de teruggewezen militaristisch ingestelde troep. Joko Widodo kan flink aan de bak. De economie groeit te langzaam en de oppositie gaat het hem niet gemakkelijk maken, in de komende bestuursjaren. De 53-jarige Widodo, is de eerste Indonesische president die niet afkomstig is uit de politieke, zakelijke of ‘militaire elite’ in het land. Hij legde zijn ambtseed af, in bijzijn van regionale leiders en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. ‘Jokowi’, zoals Widodo wordt genoemd, sprak van een “historisch moment”: “Tegen de vissers, de arbeiders, de boeren, de handelaars, de gehaktbalsoepverkopers, de venters, de chauffeurs, de academici, de werklieden, de soldaten, de politieagenten, de ondernemers en de professionals zeg ik: laten we allemaal hard werken, samen, schouder aan schouder, want dit is een historisch moment”. Indonesia vormt de grootste economie in Zuidoost-Azië. Tijdens de twee termijnen van Widodo’s voorganger, Susilo Bambang Yudhoyono, is de economie sterker geworden. Maar die groeit niet snel genoeg. De groei ligt nu rond de ‘vijf procent’. Waardoor er amper genoeg banen kunnen worden gecreëerd. Widodo richt zich op een groei van 7 procent, voor de komende jaren. De Indonesische economie zal moeten afkicken van het goedkope geld, dat het land instroomde dankzij het steunprogramma van de Amerikaanse centrale bank. De groei wordt ook bemoeilijkt, door dalende grondstofprijzen, slechte infrastructuur en onuitroeibare corruptie. En dan is er nog Prabowo Subianto…, Widodo’s rivaal tijdens de afgelopen presidentsverkiezingen. Prabowo verloor de verkiezingen officieel. Hij was het daar geheel niet mee eens. Riep gefrustreerd dat er massaal stemfraude was gepleegd en eiste de overwinning ook op. Liep uiteindelijk op niets uit. Maar de slechte verliezer verzekerde wel…, er alles aan te doen om Widodo het leven zuur te maken. En dus Indonesia verder tot last te zijn.

 

- Vrijspraak? Nooit niet. Alleen de hoogte van de straf, moest er nog uitkomen. In Zuid-Afrika wordt wisselend gereageerd op de straf die Oscar Pistorius heeft gekregen, voor het op een toilet en dwars door de deur doodschieten van zijn vriendin Reeva Steenkamp. De atleet kreeg vijfjaar cel, maar zit mogelijk maar tien maanden in de gevangenis. Zijn advocaat hoopt ook nog, dat Pistorius de rest van zijn straf onder huisarrest mag uitzitten. Direct betrokkenen reageren opgelucht op de uitspraak. De familie Steenkamp verklaarde dat vijf jaar cel een juiste straf is. Ze vreesden dat Pistorius zou wegkomen met een taakstraf. De nabestaanden zijn opgelucht dat de zaak erop zit en zeggen dat het recht heeft gezegevierd. Ook de familie van Pistorius neemt genoegen met de straf.

 

- Vervelend. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in Nederland kiest in het vreemdelingenrecht, in hoofdlijnen partij voor de Staat. En dus tegen de vreemdeling. Dat blijkt uit onderzoek van hoogleraar migratierecht Thomas Spijkerboer, dat dinsdag uitkomt. Spijkerboer onderzocht ruim 600 rechtszaken van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State uit 2010 en 2011. Hij komt tot de conclusie, dat de Raad van State –hoogste bestuursrechter van Nederland– zich “beteugeld activistisch” in het voordeel van de Staat opstelt in het Vreemdelingenrecht. In het rapport: “Dat is een controversiële en ongebruikelijke attitude in het Nederlands recht. Politiek stelling nemen, past veel meer in het Amerikaanse recht…”.

 

- Oranje voetbal. ‘Guus gaat niet naar huus…’. Voorlopig niet! Guus Hiddink blijft aan als ‘bondscoach…’, ondanks de reeks matige duels van het Nederlands elftal. Dat is de uitkomst van evaluatie. Wikken en wegen van een KNVB-directie met de bondscoach. Oranje verloor onder leiding van Guus, een oefenwedstrijd met Italië en ook nog de kwalificatieduels tegen Tsjechië en IJsland. De wedstrijd in de Arena tegen Kazachstan, won het team van Hiddink met moeite. Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal van de KNVB, zei na de nederlaag in IJsland, dat er bij het Nederlands elftal problemen waren “…met een structureel karakter…” en drong aan op de ‘vervroegde evaluatie’. Uitkomst? Guus mag nog effe blijve!

- Seth. Hij bezocht Suriname meerdere malen. Cabaretier en tekstschrijver Seth Gaaikema is overleden. Bij het grote publiek werd Gaaikema vooral bekend als cabaretier en woordkunstenaar. Gaaikema nam begin dit jaar, na een 55-jarige loopbaan afscheid van het theater. Hij vertaalde ook musicals. Daarvoor ontving hij in 2000 de Kubus Oeuvre Award. Ook schreef hij eigen musicals zoals de “Swingpop” en “Kuifje: de Zonnetempel”. Gaaikema’s carrière begon toen hij voor Wim Kan teksten mocht gaan schrijven in 1958. Later zou hij zelf het toneel op gaan en Oudejaarsconferences verzorgen. Als cabaretier verwierf hij vooral bekendheid, in de jaren 80 en 90. Met deze conferences, waarin hij de Haagse politiek op de hak nam…, bereikte hij miljoenen kijkers.

 

- Bye Bye. Het was eens zomer. Tot en met het afgelopen weekeinde. De kustprovincies maken zich op voor de eerste herfststorm in P‘atata. Setewasie die gepaard gaat met zware tot zeer zware windstoten. In Zeeland kunnen in de vooravond, windstoten tot 120 kilometer per uur worden verwacht. In Noord-Brabant en Zeeland zijn de eerste gevallen van ‘stormschade’ gemeld. Omgewaaide bomen die op auto’s zijn terechtgekomen. In de loop van de avond verplaatste het zwaartepunt van de storm, zich naar de kop van Noord-Holland en Waddeneilanden. In het oostelijk waddengebied, woedt dinsdagnacht mogelijk een zwaardere storm. In het hele land kunnen buien, hagel en onweer voorkomen. Lastig!

 

- Syrië. Er wordt weer zwaar gevochten aan de Turks – Syrische grens. Wapens voor het Koerdisch verzet bestemd, kwamen uit de lucht vallen. Een deel daarvan in handen van ISIS. Handige dropping. Was niet de bedoeling.

 

- Wazig. Het is onduidelijk of Nederland nu wel of niet beschikt over satellietbeelden die iets verklaren over het neerschieten van de MH17 boven Oost-Oekraïne. Afgelopen weekend zei de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, dat Nederland de beelden wel heeft en die deelt met de instanties die onderzoek doen naar de vliegramp. Maar het Openbaar Ministerie, dat op zoek is naar de dader (-s), zegt ze niet te hebben. De Onderzoeksraad voor Veiligheid, die de toedracht probeert te achterhalen, wil niet zeggen of de beelden deel uitmaken van het onderzoeksmateriaal. Al snel na het neerstorten van het toestel kwamen uit Amerika berichten, dat er bewijzen waren dat de pro-Russische separatisten het vliegtuig van Malaysia Airlines met een BUK/SA11-raket hadden neergehaald. De “Washington Post” schreef, dat dit onder meer allemaal bleek uit satellietbeelden waarop de pluim van een afgeschoten ‘ground to air missile’ zichtbaar was. http://www.washingtonpost.com/blogs/worldviews/wp/2014/07/20/the-evidence-that-may-prove-pro-russian-separatists-shot-down-mh17/ Bewijs daarvoor is echter nooit geleverd. De Onderzoeksraad heeft nooit antwoord willen geven, op de vraag of de raad beschikt over de Amerikaanse beelden. Wel heeft Erwin Muller, lid van de Onderzoeksraad, tijdens een van de MH17-bijeenkomsten in augustus tegenover nabestaanden gezegd dat ze op dat moment niet waren opgevraagd bij de Verenigde Staten. Afgelopen zondag meldde het Duitse blad “Der Spiegel” dat de Duitse inlichtingendienst op basis van satellietbeelden zeker weet dat de pro-Russische separatisten verantwoordelijk zijn voor de vliegramp. De uitkomsten van het onderzoek zijn op 8 oktober 2014 aan een parlementaire commissie getoond. Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie wekte zondag de indruk dat Nederland de beelden kent. Hij zei letterlijk dat alle lijnen openstaan om informatie met de Onderzoeksraad en het Openbaar Ministerie te delen. Het is aan hen om daar na afronding van zorgvuldig onafhankelijk onderzoek conclusies aan te verbinden, aldus de woordvoerder. Het CDA en D’66 willen een hoorzitting in de Tweede Kamer over de satellietbeelden. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt wil snel opheldering van minister Ivo Opstelten. Hij wil weten welke beelden er zijn en welk bewijs ze bevatten. Probleem! In het oosten van Oekraïne gaat het geweld een zoveelste fase in. Een ongehoord grote explosie verrast Donetsk opnieuw: http://www.npo.nl/gigantische-explosie-schokt-donetsk/21-10-2014/WO_NOS_669000

- Geintjes. De Gouden Televizier-Ring is maandag “gestolen”, op de set van Flikken Maastricht. In het programma ‘GIEL op 3FM’ bekende Lex Uiting, dat hij de ring zondag –tijdens een bezoek aan de set– had meegenomen. Verslaggever Lex Uiting bezocht zondag de set en zag, dat het doosje met de ring na de lunch op tafel was blijven staan…, terwijl iedereen al weer aan het werk was. Hij besloot het gouden sieraad mee te nemen. In de uitzending belde Uiting maandagochtend met leidend acteur Victor Reinier en biechtte daar de diefstal op. Reinier reageerde in eerste instantie heel geërgerd. “Daar is bijna een meisje voor ontslagen man, het scheelde bijna niks…”, zei de acteur. “Wat een pleurisstreek!”. De Gouden Televizier-Ring is inmiddels teruggegeven aan AVRO/TROS en ligt veilig achter slot en grendel. http://www.telegraaf.nl/prive/23222750/__Gestolen_Ring_terug_naar_Flikken__.html

 

JUSTITIA PIETAS FIDES – MMDXCV 20.10.2014.

JUSTITIA PIETAS FIDES – MMDXCV 20.10.2014.

 - Globe. De wereld wordt steeds kleiner. Een gevleugelde uitspraak die men vaker hoorde in de jaren, dat de eerste straalverkeersvliegtuigen Zanderij begonnen aan te doen. Van Super Constalletions naar de Mc Donnel Douglas DC8. Vloog men vroeger met de ‘Connie’ in 23 uren naar Amsterdam, met een groot aantal tussenstops, is het nu gelegen aan een A340-300 of een B747-400 een licht gebogen traject in achturen van opstijgen tot stilstand af te leggen. De digitale klok kan men erop gelijk zetten. Want tijdens de vlucht wordt vertrek en aankomsttijd, ook nog door een computer en de automatische stuwpiloot geregeld. Zijn er dan toch nog afwijkingen, heeft dat meer met de vliegdrukte boven Europa te maken en zal een alternatief invliegcorridor worden opgezocht en vrijgemaakt. De wereld wordt steeds kleiner. De satelliet is steeds meer in zwang, beschikbaar voor gezinshuishoudens en het Internet eigenlijk –bij goed en deskundig gebruik– voor een ieder. Wil men in de toekomst kijken, is daar het Internet. Wil men weten wat ergens op hetzelfde moment plaatsvindt, gaat men ‘streamen’. Wil men weten hoe de ‘recovery’ van een verongelukte Otis Redding ‘in detail’ werd uitgevoerd…, hoeft men maar drie woorden te Googlen. ‘Recovery Otis Redding’. Maar ook verder terug. De executies van fascistische en nazistische mensenrechtenschenders, zoals een Mussolini met zijn ondersteboven gehangen minnares of doodgeschoten handlangers van Adolf Hitler geheel en met verhaal beschikbaar gemaakt. En dan weer dichterbij een of Nicolae Ceaușescu en echtgenote in Roemenie. Gecompleteerd met de zogeheten mystieke verdwijning van ene Maurice Bischop van Grenada of de fysieke inval van de Amerikanen en de arrestaties van Austin, Bernard Coard en vrouw Phylles. Alles op het internet te verkrijgen. Nog dichterbij, het Dossier 08 December 1982. Forensisch en wel. Uit de zogenaamde glamourwereld, obductie rapporten en ‘display’ van de overschotten die Elvis, Whitney en Michael ons nalieten. Vandaag de dag, is alles wat de klok slaat in de woonkamers. ISIS, Ebola, Chikungunya, de satellietbeelden van het neerschieten ener Boeing 777 van de Maleisische luchtvaartonderneming, Oekraïne in de lucht of het oostelijk gedeelte, in heftiger oorlog. Syrië, Irak en de Koerden. En dan een mysterieuze duikboot in de Oostzee die allerlei onderwater alarmsignalen uitzendt. De hele reutemeteut is te verkrijgen. De wereld wordt steeds kleiner. Dus ook!

 

- Jawel. Dus ook een groot aantal vragen dat dit weekeinde werd afgevuurd. Te beginnen met: ‘what’s cooking’ vs. ‘what’s boiling’?. Allebei heet van de naald en vers van de pers? Niet helemaal als men goed naar de ontwikkelingen in dagkoersen kijkt. Van de Euro en US-dollar. Wat is er monetair aan de hand? Waarom zijn de kasreserves en de andere ‘appeltjes voor de dorst’ opnieuw aangesproken? Waar komt emissie op zeer korte termijn toch vandaan, terwijl dat niet in bancaire jaarplannen voorkwam? Hebben de handelsbanken geweigerd, delen van hun valutareserves beschikbaar te stellen aan de derden ‘big spenders’ van staat? In een tijd van aanmerkelijk verminderde inkomsten zoals de financiële nota aangeeft, toch nog weer van de megalomane projecties, in plaats van bezuinigingen op basis van rationaliteit? Een giga-portefeuille van nog af te lossen schulden en een hopeloos aantal leningen daarbij aangevuld? Wie gaat mee in het flottielje van ondergang en wie blijft droog aan de oevers waken? Een cocktail aan ‘crazyness’, enkel om de grootheidswaan te bestendigen/bevredigen, de al 30 jaren ‘plus’ besmeurde ‘legacy’, aanhoudend en vrijwel hopeloos te willen oppoetsen. Daarbij de justitiële problematiek niet te kunnen verwaarlozen of omzeilen. Jawel…, sommigen raken daarbij zo gefrustreerd, dat men weer de ‘vrije pers’ de schuld geeft zaken niet goed naar voren te brengen. Maar als men dan uit dezelfde met vulles ingesmeerde koker tot in Australië, via het Internet en vanuit de staatsradio hoort: “Ramon moet zijn bek houden en Sital…”. Dat hele ding is aan het overstromen. Zoek bij een ander de schuld en het liefst in eigen straat of contrei. Dat ding is zo afgezaagd geworden. Schuld van de vrije pers. Men wil beschadigen? Neen, men beschadigt alleen al door te existeren in bepaald sjabloon van het land, een soortement aan weinig geciviliseerd volkje en natuurlijk zichzelf al product daarvan. 25 Mei 2015, is het gelukkig allemaal heel snel voorbij. Nog wel de vraag, hoeveel waarde de SRD zal hebben op de komende 25 November 2014…, als men zo ‘rücksichtslos” tekeer blijft gaan. “Time always tells in time…”. De nacalculatie van de bruggenbouw tussen 2010 en het nu. Van een treinstel van hort naar her…, komt er nog bij. Planologisch een goede gedachte? Uitvoering en gecalculeerde kosten en dus prijs, blijkt en blijft een geheel ander ‘ballgame’. Over-facturering? Een virus. Een cocktail aan ‘crazyness’. En maar in de veronderstelling blijven leven, dat dit volk nog zo gek te krijgen is. Zal gauw genoeg blijken…, in hoeverre de jeugd weer misleid kan worden, zoals in 2010 met hier en daar geweldintimidatie, wél het geval bleek. Ook nog was geïnstitutionaliseerd door ene Abrikadabri! Het lot van de kleine man die iets wil rapporteren of politici in dit land eraan herinneren? “Maaang, doe niet zo moeilijk. Daar weten wij toch niets van. Ik wist daar niets van en dat heb ik nooit gezegd of beloofd”. Daar staat Jan met de Pet dan berooid, dakloos en beroofd van zijn zelfrespect. Dan maar slapen tussen de stinkende Guyanezen in de Muziektent tegenover de Centrale Bank van Suriname. Is toch prettig leven en wonen in Sranan? Dat maakt men die mensen daar in Holland wijs. Als ze hier komen, worden ze vanuit Den Haag alweer vlot gekort in het inkomen. Via de belastingen of gewoon vanuit een andere manie. Die van bezuinigingen! Omdat men met een opgefokte welvaartseconomie tot zo een zes jaren geleden crisisgevoelig bezig was. Werkt allemaal door in de balans. Want de nationale en mondiale economie hangt aan en steekt in elkaar. Is onvoorwaardelijk tezamen verbonden. Economie is evenwichtgevoelig. Wie gaat hangen en zich meer toe-eigent dan eigenlijk te verantwoorden is, zet de zaak gelijk scheef. En juist dat gebeurde mondiaal en in verhevigde mate in nationaalverband. Wat je niet hebt kan je echt niet uitgeven en je moet niet lenen, wat je niet terug kan betalen uit een bevolkingsaantal van nog geen 550.000 autochtone Surinamers. Het surplus aan bevolking, bestaat nu overwegend uit witwassers, bloedzuigers, parasieten en goudverduister gefriemelde. Politiek? Daar heeft men de mensen die voornemens waren –in 2010– om zich in vijfjaren tijd rijk te rekenen of stelen. Wat er ook gebeurde…, binnen zijn, in aller naam van de zogenaamde volksontwikkeling. Tssssst…, tjoerie!

- Spelen. Hopelijk geen devaluatiezaakjes die het kijken naar internationaal voetbalplezier deze week verpesten. Barcelona, Real Madrid, Paris Saint Germain, Ajax en ook de toestanden in en rond Oranje ‘in the pic’. Alles houdt de voetballiefhebber eigenlijk bezig. Men kijkt niet meer zozeer naar de SVB. Want daar valt nog maar weinig goeds te halen. En dan de groep vreemdelingen die vanuit de polders aan het IJsselmeer terugkwam, de voetbalmanie vervolgens alleen maar trachten aan te jagen. Goed uitkijken en zien waar men mee bezig geraakt. Tegen Euro’s onze gronden in kaart brengen, vervolgens inpalmen, kunstig zien te verhuren, te verkavelen en dan slinks door te verkopen. De prijzen per vierkante meters voor de autochtone Surinamers die hier achterbleven, schromelijk omhoog stotend. De realiteit van alle dag, met die teruggekeerde en zogenaamde familieleden die niets aan conservering bijdroegen, maar nu met de ‘puti’ en een batterij aan drogredenen, vandoor wensen te gaan. En dat gaat men niet langer pikken. Eerstens waren het droga-gelden die de plantages overspoelden en onbewoonde villa’s uit de hemel deden vallen. Nu is het wel bewoning om het kwade werk, van daar uit voort te zetten. Wie zegt nu nog, dat het niet waar is? Misschien die poker-consilieri.

 

- Grensovergang? Ebola kan zijn weg vinden, via: – South Drain; Back Track; Apoera; Maripasoela-Benzdorp-Antino; Langatabiki-SnesiKondre; Albina; Moengo; Paramaribo; Nieuw Nickerie. Klokje rond! Waar werd het eerste HIV/Aids-virus ontdekt? Inderdaad onder een microscoop in het staatslaboratorium van Paramaribo en voor bevestiging in dat van Trinidad & Tobago. Waar was de bron? Maripasoela…, ‘so bun’. Men kan beter ook naar de protocollen uit die tijden kijken en de actoren van toen goed bevragen. Intussen quarantainedreiging in Suriname, voor een ieder die in de afgelopen vier weken in Guinee, Liberia, Nigeria, Sierra Leone heeft gewerkt of verbleef.

 

- Nog één erbij. Mislukking op mislukking. Parijs ambassade-gedoe? Kalloe/Caldeira – gedoe, uit 2011/’12. Investering Ontwikkeling Maatschappij…, wat een mop! En dan een ambassade in Duitsland? Want de Duitsers zitten in Europees-verband op de nog maar nauwelijks mandaatbezittende regering in Paramaribo te wachten? Een nog grotere grap. Nog eentje? Equatoriaal Guinee zou ambassade in Paramaribo opzetten. Even wachten, hor! Wat zei Volksgezondheid op de vroege maandagochtend, met maxi-advertenties in de favoriete bladen? Guinee, Liberia, Nigeria, Sierra Leone. Alleen Senegal gaf zich Ebola – vrij, nadat ook daar zaken zich begonnen te manifesteren. Er is nu verkeer tussen Ghanezen, Nigerianen en Liberianen in Zuid Oost Amsterdam (Bijlmer). Daarmee is voldoende gezegd.

 

- Ebola. De Nederlandse overheid doet geen enkele harde toezegging over het sturen van hulpverleners naar de landen waar Ebola heerst. En ook niet over het betalen van de repatriëringkosten van hulpverleners die teruggehaald moeten worden en dat risico niet verzekerd krijgen. Dat bleek maandagmiddag tijdens een bijeenkomst over Ebola in het Erasmus MC in Rotterdam. Plaatsvervangend hoofd Jelte van Wieren van de directie Stabiliteit en Humanitaire Hulpverlening van het ministerie van Buitenlandse Zaken, zei dat de overheid niet heel makkelijk een blik mensen open kan trekken.

 

- Duikboot. Zweden is in de ban van een mysterieuze duikboot. Al dagen wordt in wateren bij Stockholm gezocht naar een onderzeeër, die volgens de Zweedse media Russisch is. De marine heeft vandaag een zeegebied ten zuiden van de hoofdstad afgezet. Helikopters en gespecialiseerde schepen zoeken tussen de duizenden eilanden naar de duikboot. Zondagavond gaf de Zweedse Defensie een persconferentie waarin werd gezegd dat er waarschijnlijk “buitenlandse operaties onder water” aan de gang zijn. Defensie gaf een foto vrij waarop, in vage contouren, een onderzeeër te zien zou zijn. “Das Boot”!

 

- Economisch schokeffect. De Hema-filialen in Nijkerk en Hoevelaken, die afgelopen zaterdag hun deuren sloten, zijn weer open. Een derde vestiging in Kerkrade, die afgelopen vrijdag failliet werd verklaard, is vandaag wel dicht. Een woordvoerder van de Hema noemt het toeval dat binnen één weekend drie franchisewinkels de deuren sloten. De winkels in Nijkerk en Hoevelaken zijn van dezelfde franchisenemer. Waarom die winkels op last van ‘een deurwaarder’ dicht moesten en maandag weer open waren, wil het management niet toelichten. Die verwijst naar het hoofdkantoor voor commentaar.

 

- Ik ga zelf wel! Een Nederlandse nabestaande van de vliegramp met Malaysia Airlines in Oost-Oekraïne is op eigen gelegenheid naar het gebied vertrokken om op zoek te gaan naar sporen van zijn nichtje. Dat meldt de NOS zondag. De 20-jarige Daisy Oehlers, die aan boord van de MH17 zat toen het op 17 juli neerstortte, zou nog niet geïdentificeerd zijn. Haar familie is boos en gefrustreerd dat het identificatieproces zo lang duurt. Oehlers was met haar vriend op weg naar Bali toen het Maleisische toestel werd neergehaald en is nog altijd niet geïdentificeerd. Van haar vriend is alleen een voet gevonden. De familie vindt het vreemd dat journalisten wel in het gebied kunnen werken, terwijl het voor onderzoekers te gevaarlijk zou zijn.De 44-jarige Robby Oehlers besloot zelf te gaan kijken en legde contact met de rebellen in Donetsk. Zij heetten hem welkom en beloofden hem te helpen. De Nederlandse autoriteiten hadden Oehlers echter afgeraden om individueel actie te ondernemen. Oehlers kan dat vanwege het gevaar deels begrijpen. ”Ze hebben gezegd dat het gevaarlijk was. Dat is het ook echt”, zegt hij tegen de NOS terwijl raketinslagen zijn te horen en rookwolken zijn te zien. Ook ziet hij nu dat het vrijwel onbegonnen werk is. ”Het liefst zou ik hier in een tentje gaan zitten en rustig gaan zoeken. Maar er is geen beginnen aan. Het gebied is te groot.” Wel heeft Oehlers vermoedelijk de koffer van zijn nichtje gevonden. 

 

- Caribbean. Lusten en lasten. Misschien was het ook wel een grap met die fusieverhalen tussen gesubsidieerde Caribische luchtvaartmaatschappijen en de SLM. Schuldenlasten en dwingende verplichtingen van die vreemde Caricom-maatschappijen te spiegelen aan, de strakke geneugten van de SLM? Kan de SU-samenleving daar ook een beeld van krijgen en de eigen conclusies uit hun gepoetste jaarrekeningen trekken? En dan een ‘open sky’ van Guyana met Nederland? Het begint knap te kriebelen, vanuit dat Caricom Secretariaat in Georgetown – Guyana. ‘Maybe the base of totally wrong ideas’. Menen gehoord te hebben, dat de Guyanese regering miljoenen US-dollars terug moet betalen aan onrechtmatig en on-verdragsmatig geïnde belastingen. Retituties aan een onderneming in Suriname? Daar begint het al mee. Interpretatieverschillen of camouflage handeling(-en)? Het zal wel weer blijken of gerechtelijke vonnissen worden uitgevoerd. En een dergelijke influx aan kapitaal de komende verkiezingen wel of weer niet kan beïnvloeden. Money talks…!

 

- SPS. Samenwerkende Partijen Suriname…, ‘catchy name’ voor wat de toekomst mag opschonen. Samen versterkend! Er was al vroeg in de morgen, een knal van een schot voor de boeg vanuit Den Haag en ook Paramaribo, op het Internet te lezen. http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2014/10/20/santokhi-zegt-“abanis-en-rovers”-op-te-gaan-sluiten/ http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2014/10/20/financiële-chaos-overheid-grootste-kopzorg-nps/

 

JUSTITIA PIETAS FIDES – MMDXCV 18.10.2014.

JUSTITIA PIETAS FIDES – MMDXCV 18.10.2014.

 

-        ‘Te skoro no lai’. Als de latent aanwezige taalarmoede toeslaat en het aantal leugenachtigheden de overhand weer krijgen, dan is iedere door de gemeenschap geconstateerde onvolkomenheid, uiteraard veroorzaakt, door: ‘miscommunicatie’. ‘Miscommunicatie’ als dooddoener, lijkt op ieder niveau te hebben toegeslagen.  Ook in, op of rond het kabinet der kabinetten. De misproducten worden aan de lopende band en het liefst via de ether gelanceerd. 25 Mei 2015 is het gelukkig afgelopen, met al die niet te verhappen pseudofenomenen. ‘Miscommunicatie lai leki santi…, i sabi toch?!’. Bij SZF vis a vis basiszorgassurantie. In relatie tot de ‘Numero 2’, in de persoon van de VP. Limburg en een niet langer gewillig radio gastverblijf. Maar zeker niet in de verhouding met/tot de Freitas, want die moet van Sjene zijn schuif dichthouden…, om het woord ‘bek’ niet te hoeven herhalen. Al was dat dan minstens viermaal via de Staatsradio, in de oren van Ramon gelanceerd door Sjene. ‘Wan bigi bigi bigi sjene, kemopo baka fu na poli poli kabinet…, yere’.  ‘Te skoro no lai, na so dem sani e drai…’. ‘Ramon, arki mi bugru, tap yu…!’. Elo!

-        Kwestie. De publiekelijk ter sprake gebrachte problemen met DC Ramdhanie, kunnen bepaald niet plotseling door het Ministerie van Regionale Ontwikkeling ‘intern’ worden opgelost en afgedaan. Openbaarheid van bestuur…, staat daar haaks op.

-        ‘Spugen, hoesten en proesten…’,  Dat was op de vrijdagavond het meest ellendige geval, als men zich niet tijdig in veiligheid kon brengen, toen de blauwe wolk Malathion zich meester maakte van de voor- en achterstraat. ‘Klem yu goro goro…, strak!’.  

-        Law. Drie advocaten werden toegelaten tot het illustere college van raadslieden bij het Hof van Justitie. De waarnemend president Rasoelbaks,  completeerde en complimenteerde hen met gevleugelde en wijze woorden.

-        Schade. Een niet onaanzienlijk aantal bouwsels en dus de getroffen eigenaren, hebben zware schade geleden door niet verwachte ‘rukwinden’. In de lokale taal ‘drai winti’ genoemd.

-        Ebola. Aanschaf en levertijd van een beschermingspak voor/bij het behandelen en logistiek bijstaan van een ebola-patiënt, zal lang op zich laten wachten. Vier maanden levertijd. Ook de financiële pot ter bestrijding van ‘ebola’, laat aardig te wensen over. Ook mondiaal. Overal geld tekort. EU, VN, Paho/WHO? ‘Moni no de sari’. Trainingen zullen bovendien uit het buitenland moeten worden ingevlogen. Maar als men geen geld heeft en ook geen beschermingstenues, is het met trainingen weer letterlijk: ‘…weri bruku, puru ing baka…’, in de Republiek Suriname. Maar niets doen, is ook weer niets! Hopelijk dus geen besmette mensen in of naar SU.

-        Internaat. Het ontbreekt aan van alles, in de internaten van Atjoni en Stoelmanseiland? Waarom heeft de Republiek Suriname eigenlijk een grondwettelijk geïnstitutionaliseerd ontwikkelingsleger? Juist ja! Maar misschien moeten de Amerikanen weer binnenkomen om onze eigen onderkomens te verven en de nationale noten te helpen doppen.  Het ene schandaal na het andere, maar wel ‘bigiten’ in het buitenland willen spelen.  ‘Neks no fout…, te ala sani fout…, yere!’.

-        ‘Sortu kado’. Er werd bij de start van een nieuwe vleugel voor het Academisch Ziekenhuis, gesproken over een ‘cadeau’? Aan wie werd ‘een cadeau’ overhandigd? Aan de Republiek Suriname? Laat het voor een ieder duidelijk zijn of worden, dat de nieuwe faciliteiten van het ziekenhuis geen enkel ‘cadeau’ representeert. De schuld zal keihard moeten worden terugbetaald, aan de middelenvertrekkende Islamitische Ontwikkelingsbank.

-        ‘O fa, Confa?’. De directeur van het Staatziekenfonds zou per onmiddellijk thuis zijn gezet. Er wordt ‘frustreren van het beleid’ gevorderd. Lijkt wel een virale ziekte in het land.

-        ‘English’. ‘You speak our language?’. “Roger…, yes…, we speak a bit of English!”. ‘OK we work together…, but if we work together, you tell your government that our planes are bought to fly passengers in a economic and commercially responsible way…’. “What you mean…?”. ‘We as a Caribbean flying family don’t like delays caused by your government or your god given president…, capish?’. “OK we will tell Kippe to tell him, in future to hire a small ‘jet’ or ‘turbo prop’ if he wants to travel or wander off with his friends…”. ‘So, no more taxi plays, delays or cancellation spoilers for our passengers or your legitimate ticket buyers, OK’. “Yes bro…, we promise with our hand on our Caribbean hearts. No problem at all. A promise is a promise, so help us … !”. ‘Roger roger…, we understand your problems all too well…, what are friends for…’.

-         ‘Action’. De Ordening Goudsector “orga” ofwel “OGS”, liet nadrukkelijker weten, dat men op een geautoriseerd signaal wacht om Baling Soela in Brokopondo, dus even boven en ten noorden van Afobaka grondig te ontruimen. Eindelijk dan de gevaarzettingen opruimen. Goudzoekers ondermijnen het gehele land en de bevolking, door de steundammen van de Suralco in concessiegebieden uit te graven voor het vinden van goud. Stuwmeer tsunami’s en massale verdrinkingsdood in Sranan…? Onkan! ‘A no gowtu, no ya…’.

-         Boko Haram. Een onbetrouwbare en genetisch belaste moordenaarstroep. In Nigeria zijn zeker negen mensen gedood bij aanvallen van militante rebellen op twee dorpen. Het gaat vermoedelijk om strijders van de islamitische terreurgroep Boko Haram. De eerste aanval was volgens persbureau Reuters vrijdagnacht. Het tweede dorp werd zaterdagochtend aangevallen. Oplichters. Vrijdag maakte de Nigeriaanse regering bekend, dat er een staakt-het-vuren is gesloten met Boko Haram. Omdat de terreurbeweging dat niet bevestigd heeft, zijn er twijfels over het bestand. Mogelijk heeft de regering zaken gedaan met een oplichter die helemaal niet sprak namens Boko Haram. Onderdeel van de afspraken is volgens de regering de vrijlating van ruim 200 ontvoerde schoolmeisjes, een zaak die internationaal veel aandacht heeft getrokken.

-        Miljard. De Britse premier Cameron wil dat landen van de Europese Unie 1 miljard euro bijeenbrengen voor de strijd tegen Ebola in West-Afrika. Als dat niet gebeurt, leidt dat tot een groot verlies aan mensenlevens en ontwrichting van landen in die regio. De Europese regeringsleiders komen vrijdag in Brussel bijeen. De bestrijding van Ebola stond nog niet op de agenda, maar Cameron vraagt zijn collega’s om zijn voorstellen vrijdag al goed te keuren.

-        BOG. Chikungunya is een ziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Er zijn drie varianten van het virus. Het virus komt oorspronkelijk uit Afrika, maar heeft zich gedurende de laatste jaren verspreid naar andere delen van de wereld. Het virus is in december 2013 voor het eerst, in het Caribische gebied geregistreerd en heeft zich sindsdien verspreid over deze gebiedsdelen. De eerste gevallen in Suriname zijn vastgesteld in Juni 2014. Chikungunya wordt, evenals dengue, verspreid door de ‘Aedes aegypti’ muskiet. Er is ook voor dit virus geen vaccin of medicijn beschikbaar. Het lichaam moet door middel van de eigen weerstand, de ziekte overwinnen. Men kan wel medicijnen gebruiken om de symptomen te verlichten. De symptomen van chikungunya zijn:- Plotseling hoge koorts; – Pijnlijke, gezwollen gewrichten (vaak in handen en voeten); – Huiduitslag (in ongeveer de helft van de gevallen); – Hoofdpijn.  De koorts gaat na een paar dagen tot een week over. De pijn in de gewrichten kan langer aanhouden. Na ongeveer tien dagen voelen de meeste patiënten zich beter. Er kan echter bij een deel van de patiënten een terugval optreden. De symptomen van chikungunya kunnen in dat geval, langere tijd aanhouden. Naast de pijn in de gewrichten, treden er vaak symptomen op als vermoeidheid, zwakte en lusteloosheid. Dit kan maanden tot zelfs jaren duren. Vooral ouderen lopen risico om langdurig last te houden van de symptomen, met name reumatische klachten,  als gevolg van chikungunya. Chikungunya is zelden dodelijk. Een aantal groepen binnen de samenleving hebben een risico op een ernstiger verloop. Waaronder mensen met een verminderde weerstand, bijvoorbeeld: – jonge kinderen, ouderen en mensen die lijden aan een chronische ziekte, zoals diabetes of hartklachten en baby’s die worden geboren uit moeders die met het virus zijn besmet. Wat moet men doen als vermoed wordt, dat dengue of chikungunya werd opgelopen? Bij hoge koorts en pijnklachten –hoofdpijn/gewrichtspijnen—contact maken met de huisarts. De huisarts zal kunnen vaststellen of er dengue of chikungunya symptomen zijn.. De huisarts schrijft, indien noodzakelijk, de pijnstillers voor. Medicijnen tegen het virus zelf, zijn er niet. Zoals dat bijvoorbeeld ook bij besmetting met een griep-virus gebeurt, zal de patiënt thuis moeten uitzieken. Zo veel mogelijk onder een klamboe     om te voorkomen, dat muskieten in de omgeving –besmet met het dengue- of chikungunya virus– dan vervolgens huisgenoten en buren weer kunnen besmetten. Bij ernstige pijn of andere symptomen kan opname in een ziekenhuis noodzakelijk blijken. Brons: http://www.bogsur.sr/index.php/ct-menu-item-11/14-dengue-en-chikungunya?showall=&start=1

 

 

- Prijzen olie en gas

WTI Crude Olie

$82.75 ▲0.05   0.06%
2014.10.17 end-of-day

 

 
       

 

 

 

Aardgas

$3.77 ▼-0.03   -0.80%
2014.10.17 end-of-day    

 

 
       

 

 

Gowtu tori.  Goudprijs vandaag zaterdag 18 oktober 2014

EURO €

1 troy ounce

969,92

0,00

0,00%

1 gram

31,18

0,00

1 kilogram

31.183,13

0,00

US DOLLAR $

1 troy ounce

1.238,20

0,00

0,00%

1 gram

39,81

0,00

1 kilogram

39.808,38

0,00

Trend goudprijs 2013 – 2014

Trend EURO € per troy ounce

Vandaag

969,92

0,00

0,00%

Gisteren

968,19

+1,73

+0,18%

Vorige week

964,76

+5,16

+0,54%

Vorige maand

952,63

+17,29

+1,81%

Vorig jaar

947,34

+22,58

+2,38%

Trend US DOLLAR $ per troy ounce

Vandaag

1.238,20

0,00

0,00%

Gisteren

1.238,90

-0,70

-0,06%

Vorige week

1.223,60

+14,60

+1,19%

Vorige maand

1.234,90

+3,30

+0,27%

Vorig jaar

1.282,70

-44,50

-3,47%

         

Laatst gewijzigd: 17-okt-2014 23:15 CET

 

 

 

**************************************

 

JUSTITIA PIETAS FIDES – MMDXCIV 17.10.2014.

JUSTITIA PIETAS FIDES – MMDXCIV 17.10.2014.

  – Overeenkomst. De regering van Nigeria maakt bij ‘breaking news’ bekend, dat er een overeenkomst is met de terreurbeweging “Boko Haram” en dat de ontvoerde leerlingen van enkele meisjesscholen in grensregio’s, zullen worden vrijgelaten.

- Verbod. Er zal een inreisverbod van de Republiek Suriname worden ingesteld, voor mensen die in West-Afrika wonen of daar recentelijk zijn geweest. Het mogelijke verspreiden van het gevreesde Ebola-virus ligt daaraan ten grondslag. In Nederland blijft het mogelijk om hulpverleners die naar ‘ebolagebieden’ gaan te verzekeren, maar het is wel lastiger geworden. Dat heeft het Verbond van Verzekeraars vanochtend gezegd in een spoedoverleg met het Ministerie van Buitenlandse Zaken, het ministerie van VWS, de speciale Nederlandse gezant voor Ebola en de hulporganisaties.

- Bertje. De voormalig onderminister van Buitenlandse Zaken/Ontwikkelingssamenwerking (OS), Bert Koenders, werd op de vrijdag beëndigd als bewindvoerder van Buitenlandse Zaken voor het Koninkrijk der Nederlanden. Hij volgt Frans Timmermans op die door de Regering Rutte eervol ontslag werd verleend en voor de Europese Unie (EU) in dienst mag treden. Koenders werkte tot voor kort, bij de Verenigde Naties (VN) in Mali-Afrika. http://www.hartvannederland.nl/top-nieuws/2014/koenders-beedigd-als-minister-buza/ http://www.powned.tv/nieuws/politiek/2014/10/koenders_beedigd_als_minister.html

- TV. In Nederland is Humberto Tan A Kiam verkozen tot ‘beste mannelijke televisie persoonlijkheid’, voor het seizoen 2013-2014. De zilveren Televizier – Ster werd hem daarbij toegekend. De Nederlandse jurist komt voort, uit het geslacht Tan A Kiam – Axwijk.

- Malaise. De Amsterdamse beurs sloot vrijdagmiddag weer in het groen, met een ‘plus’ van 2,85 procent. Dat is voor het eerst sinds de forse beursval, die afgelopen dinsdag werd ingezet. De AEX staat nog wel veel hoger dan tijdens het dieptepunt van de crisis, maar ‘de winst’ van het afgelopen jaar is binnen twee weken verdampt. De Nederlandse minister Dijsselbloem van Financiën, noemt die beursval een “correctie” van de koersen. Hij vindt het nog te vroeg om te spreken van een ‘nieuwe crisis’. Zien wat New York – Wallstreet, op de late vrijdagmiddag tijdens de sluiting heeft gedaan.

 

- NPS. Groot propagandiste en voorzitter Pontbuiten, Thelma Douglas, is niet meer. De ‘groene partij’ verliest in haar een van de meest loyale ‘ston futu’s die de ‘dyari’ aan de J.A. Pengelstraat heeft gekend.

 

- Evert. Automotive pionier Harry Dhanraj die Amsterdam-Bovag verliet en zich in eigen land kwam vestigen, is terug naar zijn Schepper. ‘Het veelzijdige bedrijf “Evert” zal blijven voortbestaan…’, zo werd nadrukkelijk medegedeeld.

 

- 400. Met vierhonderd grondbeschikkingen, gaat dit weekeinde de NDP-bewindvoerder op het Ministerie van ROGB naar de Para? Sappig!

- Waarneming. De ruimte voor speculeren is weer wagenwijd opengetrokken en geeft gelegenheid mee te bazelen…, wie nou de opvolger van procureur generaal Subhaas Punwasi mag worden. Man of vrouw binnen het Openbaar Ministerie? Of een politiek geëngageerde uit het onvoorspelbare ofwel vanuit den vreemde gespeend? Een vogeltje, waarvan de buitenlandse nationaliteit nog moet worden omgebouwd? Rationeler blijkt echter om de opvolging op het Openbaar Ministerie pas na de verkiezingen goed te regelen (…), wil men niet weer een iemand, aangedreven in gelegenheidsavontuur storten en dan weer de laan uitwijzen, omdat een eventueel ‘vernieuwd bestuursregiem’ niet met deze of gene overweg kan. De tijd zal het wel weer leren. Want de keuze nu al aan MinJusPol overlaten? ‘Mi gado man!’. Geheid van een knap aanstootgevende regenbui komen…, en dan in de druppeltjesprut vastgezet geraken.

 

- Curatele. Voordat er nieuwe ministers worden benoemd op Sint-Maarten, moet er eerst een onderzoek komen naar hun integriteit. Koninkrijksminister Plasterk geeft Sint-Maarten daarover een zogeheten aanwijzing. Plasterk wijst op een zeer kritisch rapport, waarin staat dat op het eiland een sfeer van ‘vriendjespolitiek’ heerst en dat ook ministers daarbij zijn betrokken. Nu er zulke grote problemen zijn, is het cruciaal, dat nieuwe ministers integer zijn. Op dit moment wordt op Sint-Maarten een nieuw kabinet gevormd. De Rijksministerraad heeft de gouverneur nu opgedragen pas te tekenen voor de benoeming van ministers, als hij zich ervan heeft verzekerd dat die integer zijn. Plasterk stelt voor dat onderzoek Nederlandse deskundigen ter beschikking.

 

- Elo. Hopla en strak tussen de pitten gelanceerd. Oud-premier Dries van Agt maakt net voor het vertrek van Frans Timmermans (PvdA) naar Brussel nog even duidelijk, wat hij vindt van het Midden-Oostenbeleid van de oud-minister. Volgens Van Agt vertrekt Timmermans met ‘een lelijke smet op zijn blazoen’. Van Agt schrijft in een open brief, die is gepubliceerd op de website van The Rights Forum, aan Timmermans dat het Midden-Oostenbeleid van Nederland ‘in de kern nog steeds zo eenzijdig pro-Israël is als onder je voorgangers’. De PvdA’er Timmermans heeft volgens Van Agt niets veranderd aan de koers van VVD en CDA om de Israëlische regering eigenlijk altijd te steunen. ‘Met de toetreding van de PvdA tot het kabinet had dit moeten veranderen. Maar onder jouw leiding heeft nu ook de PvdA die desastreuze politiek omhelsd, die ons moreel medeplichtig maakt aan het onrecht dat de Palestijnen wordt aangedaan,’ schrijft Van Agt. De oud-premier vindt dat het aan ‘wil een daadkracht ontbreekt’ om net zo tegen Israël op te treden als tegen Rusland nadat het de Krim had geannexeerd. ‘Israël bezet de Palestijnse gebieden nu meer dan 47 jaar. Oost-Jeruzalem is door Israël geannexeerd. Maar het S-woord – sancties – is nog steeds politiek taboe.’http://www.elsevier.nl/Politiek/achtergrond/2014/10/Van-Agt-haalt-uit-naar-Timmermans-over-Israel-koers-1623724W/

 

- Hitsig. Ophitsertjes aan de lopende band. Langzaam overgaand in bedreiging en intimidatie? Moet men niet hebben in de Republiek Suriname. Want na de verkiezingen moet het zakelijk gedeelte wel in deze kleine gemeenschap verder kunnen en er geen wraakzaak aan overhouden. Of niet dan…, Sjene? ‘Teki yu moi moi ai luku, san ye skoro, san ye kari…, san ye wiki yere Sjene…! No meki sma meki yu fadon, yere boi’. Wie een kuil graaft voor een ander…? En je Opper kijkt kelukkik mee…, toch? Yes!

 

- Rommel. Nadat men protocollen niet afdoend toepaste en Ebola zich alvast in Texas – USA kon verspreiden, grijpt president Barack Obama persoonlijk in. In de Verenigde Staten wordt zware kritiek geuit op de binnenlandse aanpak van ebola. Vannacht vond in het Congres een hoorzitting plaats waar Thomas Frieden spitsroeden moest lopen. Hij is de baas van het CDC, het Amerikaanse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). “De beangstigende waarheid is dat wij de veiligheid niet kunnen garanderen van onze artsen en verpleegkundigen die in de frontlinie staan”, zei het Texaanse congreslid Michael Burgess. De kritiek spitst zich vooral toe op de protocollen die het CDC heeft opgesteld voor het geval zich een mogelijke Ebola-patiënt aandient. Alexander Friedrich, hoofd van de afdeling medische microbiologie en infectiepreventie in het UMCG in Groningen, maakt korte metten met de Amerikaanse protocollen. Zie ook: http://nos.nl/artikel/710987-ebolaprotocollen-vs-deugen-niet.html

 

- Politiegeweld. De politie in Dordrecht heeft in 2011 ten onrechte twee mannen gearresteerd die bij de intocht van Sinterklaas actievoerden tegen Zwarte Piet. Ook is er ‘buitenproportioneel veel geweld gebruikt’ bij hun arrestaties. Dat concludeert de ‘Nationale Ombudsman’ in zijn rapport. De Nationale Ombudsman heeft klachten van de twee actievoerders over het politieoptreden gegrond verklaard. Eerder kwam het OM ook al tot de conclusie dat hun aanhouding onterecht was. T-shirts Twee mannen en twee vrouwen wilden bij de intocht in Dordrecht in 2011 de discussie over Zwarte Piet nieuw leven inblazen. De twee mannen droegen T-shirts met de tekst ‘Zwarte Piet is Racisme’. De actievoerders werden door de politie aangehouden omdat zij de intocht zouden verstoren. Even daarvoor waren ze ook al aangesproken omdat ze spandoeken hadden uitgerold. Bij die aanhouding werden de twee mannen hardhandig tegen de grond gewerkt. Daarbij werd pepperspray gebruikt en kreeg een van hen handboeien om. Discussie. Volgens de ombudsman heeft de politie het ‘recht van vrijheid op meningsuiting’ onvoldoende gerespecteerd. Ook heeft de politie ‘onbehoorlijk hard opgetreden’ tegen twee van de vier arrestanten. Geen van hen had zich verzet tegen de arrestatie. De actie in Dordrecht was het initiatief van kunstenaar Quinsy Gario. Het werd het indringend begin van een ‘nationale discussie’ over de hedendaagse rol en voorkomen van Zwarte Piet tijdens het Nederlandse ‘Sinterklaas Kinderfeest’. Die zogenaamde discussie gaat nu steeds meer met geweld gepaard. https://www.youtube.com/watch?v=BSwHoFCq58Y http://alternativepoliticalnews.blogspot.com/2012/12/police-brutality-in-netherlands-rip.html#!/2012/12/police-brutality-in-netherlands-rip.html http://bossip.com/497953/police-brutality-in-netherlands-for-wearing-black-peter-is-racism-t-shirt-video69691/

 

- Droga. Voor minstens 8 miljoen Euro is er in Rotterdam aan ‘heavy duty droga’ teruggevonden. Wapens, geld en H-droga. Arrestaties werden na diepgaand onderzoek, nu weldegelijk door- en uitgevoerd. http://nos.nl/artikel/711021-voor-miljoenen-aan-drugs-gevonden.html

 

- Vriendje. Abop ging naar het overleg, inzake het uitschakelen van een resolutie die vicepresident (VP) Ameerali bevoegheden gaf, bij het aantrekken van kandidaat ambtenaren. Haalde voorspelbaar bakzeil! Die bevoegdheden zijn nu ondergebracht, bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Het werd vanuit de ‘politieke incrowd’ duidelijk gemaakt, dat Eugene van der San de ‘kwade genius’ was die er stampvoetend op stond, dat de eerder ingevulde en ‘normaal functionerende zaken’ werden teruggedraaid en aan de VP ontnomen. Ook is daarna stellig door de wetenschap en politieke exponenten aangegeven, dat een dergelijke ‘move’ alleen maar ten voordele van de NDP zou kunnen gaan werken. Hiermee wordt dan wel weer en geheel onnodig, de integriteitnorm van een post-PL bewindvoerder op het Ministerie van Binnenlandse Zaken, vervelend aangesproken. Niet erg eerlijk of bevorderlijk voor de politieke rust en transnationale observatie(-s)…, zo vlak voor de electorale metingen. Er worden echter nog meer zaakjes uit het lijstje van Van der San verwacht. ‘Seki…, so bun’. De afgelopen week heeft deze via ‘staatsmedia’ en op meerder moment, een oneigenlijke vorm aan geldingsdrang doen prevaleren, boven maatschappelijke rust en ambtelijke rationaliteit. 25 Mei 2015 of heel veel eerder, zal deze tendens en meervoudig/gevleugeld taalvergrijp, echter ook tot het verleden gaan behoren. Zo in goed vergelijken met het jaar 2000, toen noodzakelijkerwijs afdoende maatregelen werden genomen/getroffen om querulantgedrag op een met verkiezingen belast ministerieel departement, afdoend te encadreren. Intussen, wil de voorzitter van De Nationale Assemblee wel vergaderen en dan tot toch wel de ingeschatte zes weken voor de aangekondigde verkiezingen cq. electorale meting. In ieder geval, zal zij wel quorum mogen verwachten voor een spoed (anti-) Ebola sessie. Want die schrik zit er landelijk nu wel stevig bij ingebed. De EU/ACP-relatie, heeft daar ook al onbegrensde en onhebbelijke last van verkregen.

 

- BVN/NPO-1/WISE. De politie serie ‘Flikken Maastricht’, ook in Suriname via de kabeltelevisieverbindingen te ontvangen, won op de donderdagavond de ‘Gouden Televisier Ring’, tijdens een gala in Carré van Amsterdam.

 

- Roof. Bewaker overvallen en beroofd in Noord. Wachthuisje binnengedrongen, in de buurt van Leonsberg. Vervolgens? Voedsel wordt telefonisch bij een restaurant besteld en bij levering onder bedreiging van wapens, door de ‘rovende bestellers’ afgenomen. Aan de Pakanistraat in genoegzame herhaling, wederom roof en nu van een lokale winkelier. Mishandelingen bleven niet uit. Pakanistraat en Powisiestraat te Morgenstond? Je zal er wonen. De brandkasten in die buurt, zijn ook niet meer veilig te borgen. Helena Christinaweg…, kleinhandelaar en gezinshoofd beroofd van het nog overgebleven vermogen, in steeds moeilijker tijden. Het gaat uitstekend in deze Republiek Suriname.

 

- Uitspraak van de Week:. ‘Bouterse is geheel onacceptabel, als presidentskandidaat voor 2015…!’.

 

JUSTITIA PIETAS FIDES – MMDXCIII 16.10.2014

JUSTITIA PIETAS FIDES – MMDXCIII  16.10.2014

- Discussie. Een discussie op niveau in en klaarblijkelijk ‘de westerse beschaving’, gaat volgens Bartjes in het gunstigste geval ‘zonder geweld’ in zijn werk. Maar dat blijkt bij de zogenaamde ‘Pieten Discussie’, al sinds het jaar 2011 in NL niet te kunnen. Zie wat de NOS er achteraf van zegt en meldt, nadat een vrouw woensdag jl. nog voor een gerechtscollege werd aangevallen en driemaal in het gezicht geslagen. Ze sloeg met een paraplu? Goed de beelden volgen en NOS.nl op ‘waarheid’ beoordelen. http://nos.nl/artikel/710414-antipietdemonstrante-mishandeld.html.  Het begon allemaal drie jaren geleden, toen in Dordrecht een demonstratie al uit de klauwen liep en de politie ernstige vormen van mishandeling toepaste. In 2014 dreigt de hele Piet-situatie te escaleren. De NOS.nl : In Utrecht is een demonstratie tegen Zwarte Piet uitgelopen op een handgemeen. Een demonstrante sloeg een voorstander van Zwarte Piet met een paraplu? De man sloeg daarna de vrouw een paar keer in haar gezicht. Op videobeelden is te zien hoe de man ‘de demonstrante’ slaat. Na het incident gingen de twee heethoofden met elkaar in gesprek. Dat leidde ertoe dat ze afspraken om ‘geen van beiden’ aangifte te doen. In eerste instantie werd gemeld dat alleen de vrouw was aangevallen. De Anti-Piet-demonstratie werd gehouden bij het College voor de Rechten van de Mens aan de Kleinesingel.  ‘GeenStijl’ meldt dat de man die de vrouw sloeg, vorig jaar onrust veroorzaakte tijdens een anti-Piet-demonstratie op de Dam in Amsterdam. Politieagenten voerden hem toen af.  Tot zover de NOS.nl.  Zie voor het totaal uit evenwicht geraakte, ook:   https://www.youtube.com/watch?v=9WqSS_O1MkM                                                                       http://nos.nl/video/698426-wilders-bescherm-zwarte-piet.html                                           http://www.at5.nl/artikelen/71465/video-arrestaties-bij-zwarte-piet-demo http://www.powned.tv/fastsearch?query=sinterklaas&zoek=zoek                              http://www.at5.nl/artikelen/71402/zwarte-piet-demonstrant-is-amsterdammer                     https://www.youtube.com/watch?v=ejy9Uy5E2WI                         http://telly.com/TW9X6                                      http://www.at5.nl/artikelen/135786/voorstanders-zwarte-piet-wensen-peter-r-de-vries-dood

-  OKB. Het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) is geïnstalleerd. Ging allemaal niet vlekkeloos toe. Pertjaja Luhur en Ravaksur moesten ontdekken, dat naar eigen smaak, een verkeerde persoonsnaam werd ingevuld. In het geval van PL zal worden gecorrigeerd, werd uiteindelijk met excuses medegedeeld. Hoe het allemaal met Ravaksur afloopt, zal op termijn wel blijken. Intussen, kondigde het staatshoofd een commissie aan die zou moeten onderzoeken, hoe een president in dit land rechtstreeks kan worden gekozen. In een heftige en levendiger ‘multi-etnische maalstroom’, hoegenaamd geen eenvoudige opgave. Abopper Brunswijk raadt een referendum aan en de NPS-er Wijdenbosch zegt oplossingsmodel in te zullen brengen. Men blijft benieuwd, hoe de partijachterban daarover mee mag denken. Tot nog toe wordt het staatshoofd en zijn secondant, grondwettelijk in De Nationale Assemblee bij tweederde meerderheid gekozen of door kiesmannen en -vrouwen in de Verenigde Volksvergadering (VVV); bij enkele meerderheid.

-   Glashelder. Het is de samenleving duidelijk geworden, dat de boze genius Eugene van der San steekt achter de opgeworpen stofwolk, ter zake het intrekken van een resolutie die de vice-president Ameerali de bevoegdheid korte tijd gaf –goed of af te keuren– dat een burger bij de overheid tewerkgesteld kon/kan worden. Over en weer zijn er rond de affaire en politiek ontstane averij, nogal wat onvertogen woorden gelanceerd en gevallen die men in een volwassen rechtstaat en geciviliseerde bestuursvorm niet zou tegenkomen. Een overjarige contractant, op het belangrijkste bestuurskabinet tewerkgesteld die zijn meerdere op de radio en multipele websites openlijk bespreekt en machtsverhoudingen gewoonweg desavoueert? Op de Staatsradio van alles en nog wat kwam ‘uitleggen’, nog voordat het belangrijkste aan verantwoordelijken hadden onderzocht en uitspraak gedaan? Ach, het is nu geïnstitutionaliseerd gebruik geworden, dat de allerlaatste in een bepaald echelon als eerste wensen op te treden en genoegzaam geldingsdrang trachten te praktiseren. Ook de eerste viool wensen te bespelen en er daarbij ‘grat hari’ van achteren naar voren wordt gewerkt. Intussen, allemaal tot volksvermaak verheven. ‘Tota –styling’. Een ochtendblad schrijft dat de zaak tussen Ameerali (ABOP) en kabinet van het staatshoofd, een storm in een glas water mag zijn of is gaan vormen? Was het uiteraard maar zo, te mogen kijken naar het startpunt van de regering Bouterse in 2010 en de mega-uitglijpartijen bij elkaar opgeteld in nog geen 4.5 jaren, zou dat stormpje misschien ook nog kunnen worden meegelift. Maar er is veel meer gebeurd en aan de hand. De eens liefdevol geschikte rode loper met bloempjes gegarneerd, in de gang van binnenkomst en al gauw exit…, is nu toch wel danig versleten geraakt na alle wrijving en ongelikte ‘shuffles’ die hebben plaatsgehad. Het was maar een kwestie van tijd of de ‘gecumuleerde frustras’, ook bij een Ameerali, zouden de publiciteitsmedia weten te halen. Dat conglomeraat, waar hij zich ‘als onverkozen persoon’ nogal ondoordacht en zonder politieke dekking bij aansloot, heeft nog nooit geschitterd van stabiliteit en relationele rustgeving. Nunca! Vraag het maar aan Wonny en Harriet, om maar evenzo een onbegrepen dwarsstraat te benoemen. Tel ze maar bij mekaar op…, welke poezen, snoezen, katers en snoeshanen –in binnen- en buitenland– de krabbensteeg, allemaal werden in- en weer uitgestuurd. ‘Au…, miauw kraw kraw!’. Inderdaad is het laatste woord, verre van gezegd.  Echter! 25 Mei 2015…, of nog veel eerder.

- Schulden. Wie schulden maakt en die niet tijdig betaalt, is bezig zichzelf een bevlekte lijfsnaam te geven en bepaald niet andersom. Een schuldeiser heeft binnen elke fatsoenlijke verhouding, bij uitblijven van wat aan vereffening is toegezegd, alle reden om alternatieve wegen te bewandelen en dubieuze debiteuren aan te spreken. Wegens de traagheid bij de ‘rechterlijke macht’ zullen steeds vaker burgers en ondernemingen naar de pers stappen om onverkwikkelijke zaakvorming aan de kaak te stellen. De crediteuren moeten dan niet gaan zitten jammeren, maar aan de vastgekleefde verplichtingen ruimschoots voldoen. Dat geldt meer nog voor een overheid die mooi weer met andermans spul of vermogen wil gaan of blijven spelen. ‘Pai dem sma, jongu!’ Zie maar hoe het geduld van de padieboeren, weer op oneigenlijke wijze wordt opgerekt.

- KLM. Gwe boi gwe boi gwe boi. Gewogen en te licht bevonden. Ging verdacht snel uit de Haagse politiek terug naar huis om gezinsleven op te pakken? Na bloemrijke schreeuw ter ondersteuning van Maxim Verhagen op een CDA congres? Jeugdig onbezonnen uiting?  Toen plotseling de KLM-vracht geluiden? En dan weer hoogste executieve baas? Maar nu een management crash, waar de honden echt geen brood van lusten.   De NL pers over het vertrek van Camiel Eurlings. Het leven is hard. ‘Een dag na de aankondiging van het vertrek van topman Camiel Eurlings bij KLM, wordt duidelijker hoe dat vertrek tot stand is gekomen. Uit gesprekken met betrokkenen blijkt dat het besluit van de raad van commissarissen om hem weg te sturen unaniem is geweest. Al in september zou de raad overeen gekomen zijn dat Eurlings weg moest, omdat hij het niet voldoende voor elkaar kreeg om de belangen van KLM te verdedigen. De luchtvaartmaatschappij verkeert in zwaar weer, en het vertrouwen dat Eurlings het tij zou kunnen keren was weg. Het verhaal gaat dat de subtop van het bedrijf oud-minister Eurlings, die als buitenstaander binnenkwam, al vanaf het begin tegen werkte. Reinier Castelijn, voorzitter van vakbond de Unie zegt dat hij mede daardoor zijn plannen niet waar kon maken. Anderen wijzen erop dat Eurlings zelf te weinig aanwezig was en simpelweg geen zichtbare resultaten boekte. Motie van wantrouwen. De raad van commissarissen en Eurlings hadden gisteren een gesprek. Breekpunt zouden volgens bronnen dichtbij Eurlings, uiteindelijk de komende cao-onderhandelingen zijn geweest. Eurlings wilde het KLM-personeel meer ontzien dan volgens de anderen mogelijk was. Hij merkte dat hij daarin alleen stond. Hoewel zijn contract pas op 14 maart afloopt, verscheen na het gesprek op de site van KLM een persbericht waarin stond dat Eurlings en de raad van commissarissen gezamenlijk besloten hadden, dat hij per direct zou terugtreden. Het zou Eurlings zelf zijn geweest, die besloot meteen op te stappen. Ontslagvergoeding. Bij de woordvoering van KLM wil niemand de gang van zaken toelichten. Daarnaar gevraagd laat het bedrijf weten, dat de ontslagvergoeding van Eurlings conform de afspraken zal zijn. In het jaarverslag van KLM is terug te vinden dat het bedrag maximaal een jaarsalaris is, afhankelijk van hoe lang zijn aanstelling heeft geduurd. Zijn salaris was 475 duizend euro per jaar. Toekomst familie. De grote vraag die nu leeft bij de bonden en het personeel van het bedrijf is of de lijn: “…keeping the family together…”, vastgehouden wordt. Die lijn bestaat uit het vermijden van gedwongen ontslagen. Om dat te bereiken is tot nu toe geprobeerd reorganisaties op te lossen, door natuurlijk verloop en het schuiven met functies. Vakbond. Voorzitter Castelein van vakbond De Unie vreest dat het vertrek van Camiel Eurlings bij KLM gevolgen heeft voor de werkgelegenheid bij de luchtvaartmaatschappij. Dat zei hij in het tv-programma Nieuwsuur. De nieuwe topman, Pieter Elbers, is volgens Castelein iemand die de confrontatie met de bonden niet schuwt. “Er wordt gezegd dat hij een harde saneerder kan zijn”.

-         Families kijven…! Vrijdag 17 Oktober 2014 is de laatste dag van Frans Timmermans als Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken. Op de donderdag kreeg hij ‘een applaus’ van de Tweede Kamer. Op de donderdagmorgen nam hij al voorzichtig afscheid van zijn post. Dat deed hij door op Facebook een collage te zetten van zijn werkbezoeken aan verschillende ambassades. Hij bedankte daarbij de “hardwerkende mensen” van het ministerie. Timmermans is vanaf 1998 actief in de Nederlandse politiek. Hij verscheen donderdag voor  het laatst als minister in de Tweede Kamer. Timmermans wordt eerste vice-voorzitter van de Europese Commissie in Brussel. Een week geleden, werd hij voor die functie ondervraagd door het Europees Parlement. Hij zal de portefeuille ‘Betere Regelgeving’ krijgen. Timmermans zei dat hij van plan is snel te snijden in de regels van Brussel. De minister werd door het Europees Parlement geprezen, voor zijn uitgebreide talen- en dossierkennis. Bert Koenders wordt de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. Vrijdagmiddag neemt hij de taken van Timmermans over. Koenders was eerder minister van Ontwikkelingssamenwerking (OS), in het kabinet-Balkenende IV. In 2011 ging Koenders naar de Verenigde Naties. Twee jaar later, werd hij benoemd tot hoofd van de VN-vredesmissie in Mali.

-        Handige datazet. De Raad van State oordeelt niet eerder dan drie dagen voor de intocht van Sinterklaas in Gouda over de vraag of de overheid eisen moet stellen aan de figuur van Zwarte Piet. Donderdag vond in Den Haag het hoger beroep plaats, dat burgemeester Van der Laan van Amsterdam had ingesteld over de intocht van Sinterklaas in zijn stad. Aanleiding voor de zitting was een vonnis van de rechtbank deze zomer. Die oordeelde dat de burgemeester zich bij het verlenen van een vergunning voor de intocht, had moeten vergewissen van de gevoelens van inwoners met een donkere huid. De rechter noemde Zwarte Piet in haar vonnis een “negatief stereotype”. Procedure betreft intocht 2013. Voor de Raad van State werd niet zozeer ingegaan op het al dan niet racistisch karakter van Zwarte Piet. Het ging vooral over de vraag of de burgemeester daarover bij het verlenen van een vergunning, wel een inhoudelijk oordeel moet geven. Burgemeester Van der Laan stelt zich op het standpunt dat hem zo’n oordeel niet past en zijn raadsman wees er in de zitting op, dat het zou kunnen betekenen, dat de burgemeester zich dan moet bemoeien met alle evenementen die een vergunning nodig hebben. Voor de advocaat van degenen die bezwaar maken tegen de vergunning –het gaat bij deze procedure dus om de intocht van vorig jaar– staat vast, dat de burgemeester dat wel wil doen. Hij verwierp het verschil, dat Van der Laan maakt tussen zijn formele rol als burgemeester en ‘de vergunningverlener’, en zijn symbolische als ‘burgervader’ die met de strijdende partijen al jaren om de tafel zit.  ‘Racisme bouw je niet af…’. In die laatste rol heeft Van der Laan ook afspraken gemaakt, over veranderingen aan het uiterlijk van Zwarte Piet. In 2014 zal een kwart van alle Pieten rondlopen met roetvegen op het gezicht in plaats van bruine schmink. Voor de tegenstanders, gaat juist dat niet snel genoeg. “Racisme bouw je niet af…, racisme schaf je af”, zei een van de raadslieden. http://www.nrc.nl/handelsblad/van/2014/oktober/15/en-ineens-is-daar-stroopwafelpiet-1430967

 

********************************

 

 

 

 

JUSTITIA PIETAS FIDES – MMDXCII 15.10.2014.

 

JUSTITIA PIETAS FIDES – MMDXCII 15.10.2014.

 

- Elections. Het worden heel andere verkiezingen en electorale uitslagen in 2015, maar toch schreeuwt Panka –wederom vanuit het buitenland– onconditioneel en onvoorwaardelijk ‘Des voor Pres’. Ook als er een virtuele samenwerking met VHP tot stand zou komen of mogelijk mocht zijn, blijft het ‘wishfull thinking’! Panka kan beter komen uitleggen wat hij weer in het buitenland doet en op niets zeggende ACP/EU vergaderingen ging doen. Niet alleen nietsbetekenende…, maar heden ten dage ook ter zake ebola-preventie zijn/werden afgezegd. Het is maar 8 uren 15 minuten vliegen met de KLM naar Schiphol en hooguit drie kwartier naar Brussel. Panka lijkt het genoeglijker te vinden om allerlei interviews en ‘foto-oppies’ af te geven, dan een juist ACP/EU participant te zijn. Hoeveel maal is Panka tussen 30 November 2013 en 15 Oktober 2014 in Nederland/België voor exclusieve staatszaken opgedoken? Of tracht deze Somohardjo te evenaren, in buitengaats verblijf. Juist ja!

 

- Kabinet. Wat gebeurt daar? Het ziet er niet fraai uit, als de zogeheten directeur zich bij herhaling schromelijk misdraagt en op de radio of in de pers weinig fatsoenlijk tekeer gaat tegen alles en nog wat. Ex-partijgenoten en onder meer ook de mensen die in Saramacca dissidentgedrag wensen te vertonen? Overigens hun goed recht, als dinges fout gaan. ‘Kos kosi leki santi. Puru dem man lusbere, strak…’. Roti, pastei of bami? Alles in de herkauw, rolt nu via “Sjene’ mouthpiece” over de vloer. Vervolgens zich als ‘gentleman’ uitgevend? Inderdaad…, misschien als de ‘pipi-gentleman’ van het Mamjo-blog. En dan zouden er ook nog functionarissen zijn die zich uitgeven, als: regeringsadviseur, kabinetsadviseur en/of veiligheidsspecialist(-en)…? Maar intussen die functies niet bekleden zoals fatsoenwijs eerder voorgesteld en nu alleen maar schuldbriefjes oppotten, in deze al zo benadeelde gemeenschap. Er zou er ook nog eentje bij zijn gekomen, die op de Antillen al huis mocht/zou hebben gehouden. Gegeven meerdere Internetblogs te consulteren of gewoon te ‘googlen’. Het moet heten, dat ‘lanti niet betaalt’. Oud nieuws! Maar nu betalen individuen dus ook al niet bij afname van goederen? Kan een hele encyclopedie over worden bijgeschreven, als de Staat wordt meegerekend. En dan heeft men daar de regeringsondersteuner Brunswijk. Eentje die eigenlijk net als ‘zijn VP’, steeds minder in de melk te brokkelen heeft. Kan men zich de regering 1996 – 2000 herinneren? Inderdaad…, moest een vereenzaamde Wonny Revales – Resida, op een gegeven moment, wel drie ministeriele departementen aansturen, omdat de coalitie uiteindelijk was gaan lijken op een onvolwaardige scheet. Getroffen door heviger politieke ‘back fire’ en vervolgens een latent gebrek aan maatschappelijke vertrouwensbases. Te beginnen met het ontslag van Richard Kalloe en dan uiteindelijk…, was het in het millenniumjaar 2000 helemaal op. Elo! Misschien moet Brunswijk toch maar eventjes met Jogi gaan zitten bomen en zien hoe ze er ‘in politicis’ uit kunnen komen. Vooral nu de meer urgente zaken, kwalitatief en kwantitatief er zo bij/voor zijn komen te liggen? Ook definitief aan ‘Spindoctor Panka’ door te geven, dat een tweede poging om de NDP-plus voort te zetten…, in principe een ‘no go’ is en in ieder geval ‘not done’. De man uit de Para met al zoveel vervelende dinges in zijn acquisitiemap, zich beter op een lagere toonlader kan gaan bevinden dan wel helemaal met de ‘poli poli’ ophouden. In ieder geval met z’n allen nu goed opletten, dat men weinig of niets hoort van Abrahams. Nog wel nadat men hem een brandkastje lichter heeft gemaakt. Neemt niet weg, dat ook die al jarenlang bij beschijning, als een reflector op de loer oplicht. Vanzelfsprekend om de NDP als vastgeroeste wenselijkheid, ‘in geheel’ te willen schaken dan wel te coupen. Die mislukte pogingen hebben hem in het verleden, meer nog in zijn aangewezen coördinatiegebied, nogal wat nijpender problemen opgeleverd. Daar weet Tjallie Pahlad inderdaad nog alles van. Danny Liesdek en Elly Naarendorp, vanzelfsprekend ook. Een bestuursfunctie binnen de partij…, werd ‘Mondje’ toen ook wijselijk ontnomen ofwel onthouden. Maar er zijn bij de NDP nu eenmaal zoveel herkansingen om terug te keren en de pijlen te richten op de voorzittersstoel. Ook van buitenaf…, kan men terugkeren en onderbroken carrières genoegzaam oppakken. Kijken hoe ‘flexi’ de ingezeten burger van die voorzittersstoel nog is, om de latente gevaren die dreigen te ontwijken. Goed opletten: “Vicepresident is bezig met stemmingmakerij…?” Dat wordt gesteld en ‘grat hari’ op het Internet gezet? ‘Time always tells…, the more civilized in time or land, what the hell is goin’ on…’.

 

- Politie. Snel, zakelijk en doeltreffend…, werden vier zware rovers en mensenrechtenschenders gevat, door de vluchtauto klem te rijden. Brandweerman en zijn vrouw op het ‘militairproject’ van Commewijne, waren compleet tot moes geslagen en van hun marginale vermogens beroofd. De bestiaal ingestelde rovers, zijn tenminste binnen voor de niet aflatende correctie. Eerstens bij de politie, daarna cellulair bij medecriminelen in voorarrest en daarna de penitentiaire inrichting voor groot verblijf. Langdurig…, als de strafrechter de forensische foto’s wel mag inzien.

 

- Hoogie’s coup? Er is een lid van de CLO voorgedragen om deel te nemen in het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) van Jennifer van Dijk-Silos. Dit is volledig in strijd met en contraire aan wat Ravaksur, de Raad van Vakcentrales in Suriname had voorgedragen, ter zake gedegen en aanvaardbaar gestelde kandidatuur. ‘Feti broko…, baka!’.

 

- Drone met vlagvertoon. De UEFA stelt een onderzoek in naar de gestaakte EK-Kwalificatiewedstrijd van Servië tegen Albanië. Dat duel werd na 41 minuten vanwege ongeregeldheden op het veld en de tribunes bij een 0-0 stand gestaakt. De UEFA bekijkt eerst de rapporten van arbiter Atkinson en UEFA-official Harry Been, die aanwezig waren in Belgrado. De bonden van beide landen hebben tot en met volgende week woensdag de tijd om met tekst en uitleg te komen. Het duel werd stilgelegd nadat woedende Servische toeschouwers het veld hadden betreden, omdat een ‘drone’ met een vlag van Albanië het stadion was ingevlogen. Dat zagen zij als provocatie. Video: http://nos.nl/video/710048-drone-legt-serviealbanie-stil.html

 

- Dries ontkent puntig. De Molukse kapers bij De Punt mochten in 1977 de trein niet levend verlaten. Het programma EenVandaag meldt, dat toenmalig KVP-minister van Justitie Dries van Agt dat destijds heeft gezegd. Het ministerie van Veiligheid en Justitie kan niet zeggen of deze uitspraak over Van Agt wordt meegenomen in het lopende onderzoek naar de treinkaping. EenVandaag baseert zich op de zoon van de politieman die destijds het hoofd was van de meldkamer in het district Utrecht. Die zoon, ook een voormalig politieman, zegt in de uitzending dat hij zich de woorden van zijn vader nog goed herinnert. “Ik hoor het hem nog zeggen: er was een melding binnengekomen dat er iets stond te gebeuren. Vooral de leider van de kaping en het meisje mochten van de minister onder geen beding de trein levend verlaten”. Met ‘het meisje’ wordt de enige vrouwelijke kaper bedoeld. Van Agt zei tegen EenVandaag dat de uitspraak hem totaal onbekend is. “Het verbaast mij totaal, het overrompelt mij, ik weet er niets van, dus ik ontken het…, op basis van de kennis die ik heb”. Het ministerie van Veiligheid en Justitie kondigde december vorig jaar aan dat er toch een “nader archiefonderzoek” komt naar de treinkaping. Dat was naar aanleiding van berichtgeving in de Volkskrant, een maand eerder. Toen meldde de krant dat de afloop van de kaping wel degelijk was geëindigd in een kogelregen, in tegenstelling tot wat Van Agt en andere ministers altijd hadden beweerd. Het archiefonderzoek is rond 1 december klaar. Volgens een woordvoerder van het ministerie zijn 20 archieven en meer dan 10.000 documenten met betrekking tot de kaping onderzocht. Bij de bestorming van de trein kwamen zes kapers en twee gegijzelden om het leven. Drie gijzelnemers overleefden de bestorming. Politicoloog Peter Bootsma, die een boek over de treinkaping schreef en de co-auteur is van een biografie over Van Agt, zegt de nodige vragen te hebben bij de uitzending van EenVandaag. “Als Van Agt al zoiets gezegd zou hebben, dan is dat blijkbaar mondeling gebeurd. Anders zou die politieman toch het bewijs bewaard hebben, want hij was toen al gealarmeerd blijkt uit de uitzending…”, zegt Bootsma. De politicoloog zegt niet te kunnen uitsluiten dat Van Agt heeft gezegd, dat de kapers de trein niet levend mochten verlaten. Maar Bootsma zegt dat het wel vreemd en naïef zou zijn, van de “jezuïtisch formulerende” Van Agt. http://www.isgeschiedenis.nl/toen/juni/gewelddadig_einde_molukse_treinkaping_de_punt/ http://www.nu.nl/binnenland/3678777/molukkers-herdenken-treinkaping-punt.html http://www.nu.nl/politiek/3713890/opstelten-praat-niet-met-nabestaanden-treinkaping-punt.html http://www.npo.nl/beeindiging-treinkaping-de-punt-ruwe-beelden-nos/04-12-2013/WO_NOS_447916 https://www.youtube.com/watch?v=JwGhtTRw6ak https://www.google.com/images?q=treinkaping+de+punt&rls=com.microsoft:en-us:IE-SearchBox&oe=UTF-8&rlz=1I7_____en&gws_rd=ssl&hl=en&sa=X&oi=image_result_group&ei=vI8-VIuHJ8XDggSuvoHoBQ&ved=0CCUQsAQhttp://nl.wikipedia.org/wiki/Treinkaping_bij_Wijster http://nos.nl/video/204433-1977-treinkaping-de-punt.html http://nl.wikipedia.org/wiki/Treinkaping_bij_De_Punt

 

- Black Peter. ‘Ook het “College voor de Rechten van de Mens” stort zich op de Zwarte Piet-discussie. Aanleiding is een klacht van een schoolmoeder uit Utrecht. Ze wil dat de Professor Kohnstamm-basisschool “het racistische personage” Zwarte Piet uit het lesaanbod schrapt. Woensdagochtend diende de zaak in Utrecht. Zowel buiten als binnen was politie aanwezig. Dat is ongebruikelijk bij zittingen van het college, dat de opvolger is van de Commissie Gelijke Behandeling. De klaagster, moeder van drie donkere kinderen op de Kohnstamm-school, vindt dat van Zwarte Piet een karikatuur van domheid en slordigheid wordt gemaakt. Ze wees erop dat de school lesopdrachten geeft als “corrigeer de spelfouten van Zwarte Piet” en vindt dat de school niet goed reageert op haar klachten. De voorzitter van het overkoepelende schoolbestuur zei tijdens de zitting dat er wordt nagedacht over aanpassingen, maar dat hij daarin de maatschappelijke discussie wil volgen. Eind november komt het bestuur met een standpunt over sinterklaasvieringen op scholen. Het College voor de Rechten van de Mens doet 4 november uitspraak in de zaak. Het college toetst alleen of wetgeving over het gelijkheidsbeginsel is overtreden. Sancties of boetes kunnen niet worden opgelegd. Buiten de zaal ontstond nog een opstootje toen een tegenstander van Zwarte Piet, een cameraman van Pownews aanviel met een paraplu. De commotie was snel geluwd. http://nos.nl/artikel/710263-schoolmoeder-wil-zwarte-piet-weren.html

 

- Horror in de Hofstad. Het Openbaar Ministerie wil dat Rock G., die de borstendokter wordt genoemd, twee jaar de cel in gaat en daarnaast een jaar voorwaardelijk krijgt met een proeftijd van twee jaar. Hij heeft volgens het OM tientallen vrouwen verminkt, wat hem ook de bijnaam horrordokter opleverde. Hij staat terecht voor mishandeling en oplichting. Rock G. opende in 2008 in Den Haag de CityKliniek voor plastische chirurgie. Hij was gynaecoloog, maar deed zich voor als ervaren borstchirurg. Een jaar later kwamen de eerste verhalen naar buiten van vrouwen bij wie de operatie niet goed was gegaan. In de rechtszaak, die maandag begon, kwamen de verhalen van patiënten aan bod die volgens het OM representatief zijn voor de problemen die G. als “plastisch chirurg” zou hebben veroorzaakt. De slachtoffers hebben onder meer lelijke huidplooien, littekens en gezichtsverlamming aan de operaties overgehouden. http://www.nu.nl/binnenland/3904318/officier-eist-drie-jaar-borstendokter.html

 

- ‘Kos kosi…!’. Als men naar de “live” inbelprogramma’s luistert, heeft de samenleving het stellig en met name over de beklagenswaardige uitspraken van een ‘zeer welbespraakte’ E. Belfor en volksmennende S. Somohardjo die zich beiden heftig tegoed deden aan etnisch beladen zaaksformuleringen. Ook over ene E. van der San die opnieuw in het ‘seizoen van onbestemde geldingsdrang’ lijkt te zijn binnengetreden en daarin is komen vast te zitten. Volksamusement op een vrij laag pitniveau. Prolongatie verzocht…, bij ‘uitzending gemist’. Wat een land…, wat een ‘Tota – kermisstyling’.

JUSTITIA PIETAS FIDES – MMDXCI 14.10.2014.

JUSTITIA PIETAS FIDES – MMDXCI 14.10.2014.

 -        Uitspraak van de week. “De Freitas moet zijn ‘bek’ houden…, zijn bek houden…”. Viermaal in het kwadraat, werd dat allemaal op de Staatsradio geuit en herhaald, tijdens de levendige programmatuur van ene Limburg op de gevorderde maandagmiddag; omstreeks 16.00 uur. Sital die moet tegenover de genode spreker komen zitten, om zich te verantwoorden…, nu ook hij de NDP kwaad zou hebben gedaan? Aan het woord was de ‘illusoire directeur van het Kabinet der kabinetten’. “De Freitas moet zijn bek houden. Hij maakte al die dinges klaar voor Horb…”. Het gaat erg goed en geciviliseerd toe, in de onmeetbaar stabiele Republiek Suriname.

-        Reactie op niveau.  Er kwam al vlot reactie op een ingezonden stuk, onder de titel: ‘Het debacle van Pengel kort samengevat…’. Link: http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/zoeken Meer dan noodzakelijk, dat ingewijden antwoord geven op de vele omissies die dezer dagen willen verschijnen, in ‘digital-‘ en ‘printed press’. Geeft weldegelijk aan, men absoluut niet moet ‘denken’, dat met het verscheiden van actoren en direct belanghebbenden, ook de juiste informatie is gaan ‘ontbreken’. Kan de lezer dezes, bepaaldelijk niet worden onthouden. Let op…: ‘Er staan nogal wat onvolledigheden en onjuistheden, in het verhaal van Eersteling. In 1963 nam Pengel de hamer over van minister-president S.D. Emanuels (NPS).  Het ‘Eenheidsfront Kabinet’ onder leiding van Dr. J.H.E. Ferrier had al in 1958 het bewind overgedragen aan het ‘NPS Kabinet’ onder leiding van Mr. S.D. Emanuels. Voor wat betreft de aanpak van zaken, na de bezetting van “Post Tigri” door de Guyanezen heeft J.A. Pengel, in plaats van benadrukking van ‘hard’ koninkrijksbeleid voor ‘internationaal legitieme actie’ tot eventueel onmiddellijke,  krachtdadige verwijdering van de Guyanezen van het Surinaams grondgebied, gekozen voor een ‘soft koninkrijk-interne deal’, waarbij Nederland werd vrijgesteld van legitieme, diplomatieke en eventueel militaire actie, waarvoor er dan als ‘beloning’ een  flinke ‘financiële gift’ van Nederland werd verkregen. Voor het ‘opzetten’ van een defensief politielegertje, onder de noemer DEFPOL,  wat bemand zou worden door Aukaners en Saramaccaners. Het onmiddellijk binnenlandse  politiekeffect tot een grote  toename van  Pengel’s   ‘stemveebestand’ zou kunnen leiden. Pengel gaf dus de voorkeur aan ‘een aanpak’ die hem binnenslands mogelijk meer politieke macht en politionele slagkracht zou kunnen geven, in plaats van druk uit te oefenen op Nederland om het in Suriname gelegerde contingent militairen in te zetten voor het verdrijven van de Guyanezen. Of om in plaats van die actie er bij de NATO op aan te dringen in beweging te komen tegen Guyana, dat immers een aanval had gepleegd op NATO – grondgebied.  Suriname was in 1969 Rijksdeel van het Koninkrijk der Nederlanden, waarvan de verdediging ook  een  NAVO-aangelegenheid werd geacht te zijn. Tenminste dat is indertijd door de Nederlandse minister van Defensie in de Tweede Kamer verklaard, in één van zijn vele toelichtingen aan de Tweede Kamer op de noodzaak van de toetreding  tot de NAVO van Nederland en krachtens het Statuut van het Koninkrijk was Nederland verantwoordelijk voor het behoud van de integriteit van het grondgebied van alle Rijksdelen. Dus ook het grondgebied van het Rijksdeel Suriname.   Over de benoeming van  Dr. J.H.E. Ferrier tot gouverneur van Suriname, moet hier en meteen het volgende naar voren worden gebracht. De benoeming van Dr. Ferrier tot Gouverneur van Suriname, vond plaats op voordracht van de toenmalige NPS-regering onder leiding van premier J.A. Pengel bij de Koninkrijksregering in Den Haag. De regering Pengel had in verband met de voordracht,  vooraf overleg gepleegd met Ferrier die toen directeur van de N.V. Billiton was.  Het voorstel om Ferrier bij Nederland voor te dragen, voor de functie van  Gouverneur  in Suriname, werd door  premier Pengel  hoogstpersoonlijk aan Ferrier voorgelegd. De heer Pengel is daarvoor zelf naar Billiton gereden, om daar  –ten huize van de familie  Ferrier  en ‘a titre personnelle’– op bezoek te gaan en Ferrier voor de functie te polsen. Wat de werkelijke beweegredenen van de politicus Pengel waren om Ferrier voor te dragen, is niet geheel duidelijk. Later werd wel gefluisterd, dat Pengel  kennelijk probeerde  –met de voordracht van Ferrier– te voorkomen, dat een ander door Nederland beoogde kandidaat (Red.: vermoedelijk Dr. Ir. Frank Essed),  door Den Haag bij hem zou worden voorgedragen. In de woelige periode van 1969 heeft Dr. Ferrier, de heer Pengel tot tweemaal toe ‘ten stelligste ontraden’ om het ontslag van het regeringskabinet in te dienen, vooral ook omdat hem vanuit de NPS, bij monde van de heer J.S.P. Kraag ( Red.: Minister van Sociale Zaken in het kabinet Pengel), dringend was gevraagd om Pengel tot andere gedachten te brengen. Want ook in de hoogste kringen van de NPS, was men tegen de door Pengel beoogde politieke aanpak van een aantal zaken. In die kringen heerste de niet onterechte vrees, dat het niet de NPS maar zeker wel de PNR zou kunnen zijn, die in eerste plaats het grootste politiekvoordeel uit een dergelijke kabinetscrisis zou kunnen trekken. Voortrekkers van de protestacties en  leiders van de toen opstandige vakbonden, waren vrijwel allen afkomstig uit de PNR. Hadden met hun acties zichtbaar aan sympathie, van zowel een groot deel van de massamedia (…), als van het Creoolse electoraat zienderogen gewonnen. Maar desniettegenstaande heeft Pengel echter zelf, tegen de interne NPS partijvisie in, zijn zin toch doorgezet. De heer Emile Wijntuin is als toenmalig coalitiegenoot, ongetwijfeld ook met het een en ander over deze zaken rond 1969 bekend.  De politicus Pengel heeft de kuil, meer nog het politieke graf waarin hij is gevallen, helemaal zelf gedolven. Zijn val kan daardoor echt niet langer, aan anderen dan de eigen koppige kortzichtigheid worden toegeschreven. Voorwaar ook nog voortgesproten politiek opportunisme. Alle volstrekt ongegronde vermoedens over revanchisme, zijdens Dr. J.H.E. Ferrier en ‘interne animositeit’ binnen de NPS, geheel ten spijt.’   Tot zover een reactie, ongetwifeld door meerdere te volgen.

-        VHP. De opmerkelijke en politiek imposante toespraak van Chan Santokhi, aan het einde van de Jagenath Lachmon – lezing in Nederland, is in deze editie van dit medium verwerkt. Intussen heeft Santokhi zich verplaatst naar Geneve, waar de  Inter-Parliamentary Union (IPU) bijeenkwam. De Stichting Chan Santokhi Foundation Nederland (CSFN) heeft voor zondag 19 Oktober 2014, in de hofstad Den Haag een ‘megamassameeting’ met Chan Santokhi al hun gast uitgeschreven.  Voor IPU-info: http://www.ipu.org/english/whatipu.htm http://www.ipu.org/english/news.htm http://www.ipu.org/english/home.htm http://www.ipu.org/splz-e/YoungMP14.htm http://www.ipu.org/press-e/pressnote201410101.htm

-        Krijgsraad. Onjuiste besluiten, voor termijnrevisie opgelegd. Het meest onbegrijpelijke wat uit de Krijgsraad van 14 Oktober 2014, alsnog kon voortkomen. Namelijk, een nogal ‘opzettelijk aangedreven verwarring’,  tussen:   - een aangevangen/lopend strafproces; – de schorsing van de vervolging door een weinig fatsoenlijk ingebracht (politiek overladen) amnestiepaskwil en een nog minder transparante “boro”  (inclusief  “opgerekte schorsing”), van een totale verzameling aan klaarblijkelijk zeer beweegbare rechtsprocedure(-s)…? Waardoor er maar enkele deelinvoeging van nabestaandenvordering(-en) mogelijk blijkt? Alsof men bij de juridische vertegenwoordiging van nabestaanden, op het achterhoofd is gevallen. Onbegrepen, ongewenst, onacceptabel en vooralsnog geconcludeerde dwaling…, ‘so bun’!   Suriname wist zich opnieuw…, vanwege eerder politieke manipulaties –vis a vis het 08 December 1982 strafproces– door corrupte parlementariërs met een wijzigingspaskwil onder de oksels ingeluisd en nu een nog opmerkelijker  dwaling…, in de internationale pers te wringen/voegen. ‘Schurend…’, wel te verstaan. In ieder geval, voor elke volwassen rechtsstaat in protestformat te verschuiven en nadrukkelijk op de zwarte pagina’s te registreren. Ellendig om je eigen oordeel, straks alsnog in het openbaar te moeten reviseren. http://nos.nl/artikel/709685-zaak-decembermoorden-niet-hervat.html http://nos.nl/video/449342-30-jaar-decembermoorden.html http://nos.nl/artikel/709785-proces-suriname-sleept-al-jaren.html http://nos.nl/artikel/709776-bouterse-zal-ooit-berecht-worden.html

-        Voorspelbaar. Bert Koenders wordt de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. Hij volgt Frans Timmermans op, die naar de Europese Commissie vertrekt. De naam van Koenders gaat al weken rond, maar nu meldt ook de Rijksvoorlichtingsdienst dat hij de beoogde nieuwe bewindsman is. Premier Rutte praat deze week nog met hem. Dat is het gebruikelijke gesprek met een kandidaat-bewindspersoon. In Den Haag wordt verwacht, dat Timmermans vrijdag ontslag neemt en dat Koenders nog diezelfde dag wordt beëdigd. Koenders en Timmermans zijn beiden lid van de PvdA.  Koenders, die 56 jaar is, leidde de afgelopen tijd de VN-vredesmacht in Mali. Hij wordt getypeerd als een “…bevlogen idealist…”. Hij zat eerder bijna tien jaar voor de PvdA in de Tweede Kamer. Ook was hij minister voor Ontwikkelingssamenwerking in het vierde kabinet-Balkenende. Bij de formatie van het huidige kabinet zou de naam Bert Koenders al genoemd zijn als mogelijke minister van Buitenlandse Zaken. Maar toen viel de keus uiteindelijk op Frans Timmermans. Nu zijn eeuwige rivaal naar Brussel afreist, krijgt hij de begeerde post naar het zich laat aanzien alsnog. De carrières van de PvdA’ers Koenders (1958) en Timmermans (1961) lopen voor een deel gelijk op. Ze waren tegelijk Kamerlid met Buitenlandse Zaken in hun portefeuille. En ze maakten allebei deel uit van het vierde kabinet-Balkenende: Koenders was minister voor Ontwikkelingssamenwerking en Timmermans op hetzelfde ministerie staatssecretaris voor Europese Zaken. Timmermans erkende ooit tegenover een journalist dat hij en Koenders niet goed met elkaar overweg konden. “Het heeft ons jaren gekost een zakelijke verstandhouding te vinden. Toen die er eenmaal was, ging het ons allebei beter”, zei hij. Koenders, nu hoofd van de VN-vredesmacht in Mali en eerder VN-gezant in Ivoorkust, is een ander type dan Timmermans. Collega’s in de Nederlandse politiek omschrijven hem als een bevlogen idealist met een grote voorliefde voor Afrika, die het liefst een boom opzet over armoedebestrijding. VVD’er Hans van Baalen karakteriseert in de Telegraaf: “Koenders is meer een VN-man, Timmermans is meer van de EU”. Hoewel Koenders zich thuisvoelt in Afrika heeft hij nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij graag weer een functie wil in de Nederlandse politiek, waar hij naar eigen zeggen aan verknocht is.  Toen duidelijk werd dat Timmermans de overstap naar Europa maakt, werd Koenders meteen als opvolger genoemd. Hij lijkt met zijn ervaring ook één van de weinige PvdA’ers te zijn, die geschikt zijn om halverwege de termijn deze belangrijke post over te nemen. Koenders imago is niet smetteloos. In 2007 ging hij als minister in de fout door onderhands een lucratieve overheidsopdracht aan BKB te geven, een bedrijf dat werd gerund door partijgenoten van de PvdA. Volgens de Europese regels had hij die opdracht moeten aanbesteden. Tijdens diezelfde ministersperiode botste hij herhaaldelijk met CDA-minister van Buitenlandse Zaken, Maxime Verhagen. Zij hadden bijvoorbeeld knallende ruzie over de Palestijnse zaak. Koenders betitelde de Israëlische blokkade van Gaza als het collectief straffen van de Palestijnse burgerbevolking, terwijl Verhagen zeer pro-Israël was. Los van dit soort incidenten staat Bert Koenders bekend als een betrouwbaar politicus, die dingen voor elkaar krijgt. Dat er een Nederlandse missie in Mali is, is mede aan de in Arnhem geboren VN-chef te danken. Misschien wel het beste bewijs voor zijn politiek-diplomatieke gaven is dat hij zijn vroegere concurrent Frans Timmermans zo ver heeft gekregen, dat die zich in het kabinet voor deze missie inzette. Aldus NOS.nl.

 

**************

JUSTITIA PIETAS FIDES – MMDXC 13.10.2014.

 

JUSTITIA PIETAS FIDES – MMDXC 13.10.2014.

 

- Juist. In het weekeinde verscheen er een ‘ingezonden stuk’, op een van de websites die dagelijks over ons land verhaalt. Daarbij werd een schuldvraag neergezet, ter zake het ‘vallen’ van een regering onder leiding van Johan Adolf Pengel. Voor de goede goed orde, het volgende. De Surinaamse Democratische Partij, waarvan David Findlay voorzitter werd, bestond –in ieder geval bij de verkiezingen van 1955– voornamelijk uit vrouwen. Het mannelijk gedeelte werd meer nog, rijkelijk aangevoerd door mensen uit het EBG – onderwijsveld. Heerlijk zijn daarbij de pagina’s uit het meesterwerk van Doctor Jules Sedney erop na te lezen. Vanaf pagina 49 en ook de voorgaande bladen in “De Toekomst van ons verleden” – Editie 2010, mag men onomwonden en ter voorkoming van enig zinloze discussie aannemen, wat nadrukkelijker studie en navorsing wenst weer te geven. Findlay ging voor het einde van het jaar 1953, inderdaad en met opgeheven hoofd weg bij de Nationale Partij Suriname (NPS). Mede door de gezochte conflicten van onder meer Johan A. Pengel en een gevolgroyement, wat ook Pengel trof en dan voornamelijk Findlay wilde belagen. Wegwezen dus! Wat het scenario tussen Pengel en voorlieden van de VHP in die dagen was, mag een ander dagscribent zich schakend op werpen. Wel is het een vaststaand feit, dat oprechte zorgen om eventuele ‘clashes’ –tussen de grote bevolkingsgroepen– bij de meer verantwoordelijke in het land de boventoon –in 1955– gingen voeren. Aangewakkerd door een verdeel/heers kolonisator en gewaagd politiek opportunisme. De regering Ferrier viel helaas ook al in 1958, door het plotselinge terugtrekken van ‘de groep Soemita’ en delen van de PSV, onder drogreden van voormalig duoformateur San A Jang c.s. ‘Gezinsformule’ versus de ‘te groots projectdenkende’? Ook daarvoor wordt naar het sublieme werk van Sedney verwezen. Binnen ‘ingezonden stuk’ wordt verwezen, naar de politieke crises van 1969. Laat het duidelijk worden, dat de regering Pengel een landsbestuur, waar ook de SDP onder leiding van Findlay met Doctor Oostburg in deelnam, op nog steeds mysterieuze wijze en misschien wel voorbedachte rade werd gekapitteld. Er ging een brief naar de Nederlandse koninkrijksvertegenwoordiging, met daarin de ideeën voor regeringsprolongatie…, bij meerderheid van statenleden en Pengel als premier vervat. Geschrift met name naar Johan Ferrier, als koninkrijksvertegenwoordiger in de rang van ‘gouverneur’ sinds het jaar 1968. In opvolging van Hein L. de Vries. Toen Findlay van een brief hoorde en een kopie in handen kreeg, heeft deze Jo Pengel gesommeerd het bedoelde schrijven –een inhoudelijk onjuist opgesteld verzoek– met spoed bij Ferrier terug te halen. Bleek toen dat koloniaal Den Haag al met voortvarende spoed was ingelicht en Pengel niet meer de gelegenheid kreeg, een nieuwe regering –bij meerderheid in de Staten van Suriname– te ‘mogen’ vormen. Een interim-regering paste meer in duister Haagse plannen en die van de koninkrijksvertegenwoordiging? Was Pengel echt gezwicht voor een straatdemonstratie die hij vanuit het Vervuurts-bankgebouw had gadegeslagen? Of speelden andere zaken? Een curieuze zaak die nog steeds richting geeft aan menig frustratie. Aan dode mensen kan men, in ieder geval met enig respect, niet ‘postuum’ een brevet van ongeschiktheid afgeven. Zij kunnen zich niet verdedigen, maar anderen weer wél! Tenminste, als men nog enig fatsoen in deze zaak wenst te behouden. Met betrekking tot de finale breuk tussen Pengel en Findlay in het jaar 1953, lag daaraan een diepe belediging aan het adres van Findlay ten grondslag. Door Pengel telefonisch uitgesproken. Findlay zijn moeder overleed de volgende Oudejaarsdag. David Findlay bezwoer Jopie Pengel op die scheidslijnen van 1953’/54, dat hij deze bij de volgende verkiezingen zou decimeren. Hetgeen Findlay met reuzenaanhang ook in 1955 deed. Hield woord niet de NPS te decimeren, maar de leiding die na Findlay’s vertrek was opgestaan en het politieke veld op termijn toch nog zou gaan beheersen. Soms met en op ander momenten weer zonder de VHP. Relatie Pengel – Ferrier? Relatie Ferrier – Findlay? Relatie Findlay – Pengel? Relatie Lachmon – Pengel? Relatie Findlay – Lachmon? Relatie Lachmon – Ferrier? Braakliggend terrein, voor tenminste in vakgeschiedenis gevormde en afgestudeerde historici. Wetenschappers/onderzoekers die ook nog een beetje kunnen schrijven. Er is al zoveel geschreven. Ook in mediocre dissertaties. Vaker de onzinnigheid benaderend. Gelukkig heeft doctor Sedney het door hem afgebakende veld, allemaal juist beschreven. En ook bij de onbeantwoorde vragen willen stilstaan…, toen in die Aula van de Universiteit van Suriname –gelegenheidsgevestigd in de Centrum Kerk– om aan te geven, dat de betrokken promovendus de opgegeven lijst van mensen niet geheel had afgewerkt en/of nadrukkelijk ingewijden tijdens bedoeld onderzoek had bevraagd. Het resultaat ligt er. Tot op de dag van vandaag, wensen de meer ignorante voorbij te gaan aan wat Sedney neerzette en zich over te geven aan oeverloze speculaties. Zolang er echter nog mensen zijn die weten wat er gebeurde en de eerbaarheid voor overledenen hoog kunnen houden, zullen selectief denkende…, met ernstiger vormen aan plagiaat in opslagkoffertjes belast –Doctor Jules Sedney zijn werken daarbij hogelijk uitgezonderd– zich blijvend mogen overgeven aan verzinsel en oeverloos getheoretiseer. Tot in lengten van dagen. De waarheid haalt ook hen wel weer in. Met of zonder de hulp van zogenaamd ‘geheime en niet vrijgegeven archieven’, die pathetisch in Den Haag bleven/blijven opgeslagen. Het is vandaag 13 Oktober 2014. Er is nog tijd te winnen op die zestig jaren voorbehoud, van een reeds enige tijd terug gevallen regering Rutte met gedoogde PVV in de spil en een blokkeersysteem wat te pas en te onpas van stal kan worden gehaald. Vooral over de periode 1975 – 1980! Waarbij ook weer de naam van Johan Ferrier c.s., zal komen bovendrijven. Of sommigen dat nou weer leuk vinden of helemaal niet. Brief uit 1970 van David Findlay, aan een familielid in Nederland: “Vandaag is de heer Johan Adolf Pengel gestorven. Zeer ‘tragisch’ voor ons land…”. 

 

- VHP. De voorzitter van de VHP heeft in Nederland een subliem betoog gehouden. Is pleitbezorger voor een volledig herstel van politieke/diplomatieke relaties met Nederland en het verlaten van een weg, waarbij aangedreven ‘individueel belang’ al decennialang onproductief prevaleert en duurzamer ontwikkelingen ophoudt. Doelend op de Bouterse-problematiek. Ook de Nederlandse regeringsdelen zijn door Chan Santokhi opgeroepen om op rationele gronden, enigszins bekoelde staat/staat – verhoudingen te ontdooien en zakelijk voort te zetten. Overigens, zonder de Nederlandse rechtsstaat en oordelen van gerechtshoven tekort te doen. Het pad van zakelijkheid vooral niet te verlaten. Op dit belangrijker geworden thema, zo vlak voor de algemene verkiezingen wordt ongetwijfeld teruggekomen. Meer nog om de familiebanden en ondernemersdriften die men nu hernieuwd over en weer kan koesteren, zonder enig door individuen opgelegde beperking of door een toevallig optredende regeringscoalitie gehinderd dan wel belast, aangetast te geraken. Lees onder meer:http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/25591

 

- ABOP. ‘Yere no! San na a status fu wi VP. Taigi unu hespitem yere…!’. De politieke organisatie ABOP wil van Bouterse via Brunswijk weten, wat nou eigenlijk de staatsrechtelijke positie van Ameerali is geworden, nadat deze als VP een aantal bevoegdheden werd ontnomen. Ook andere ABOP-bewindvoerders werden in het naaste verleden, bestuursbevoegdheden strak ontnomen en naar paars verkleurd. ‘San na VP status. Taigi unu hespitem bala, bika…’. Kijken of de ‘grit bana’, heet is opgediend. Of toch weer niet…! “Mi no wanni oppositie-bangi…,yere. Na so wi odo taki…”.

 

- Misdrijven. De ene heeft het virtueel over de witte en de zwarten in een NPS van midden vorige eeuw. Weer een ander vertelt, dat bij bosjes ‘mensen worden ontheven’ die op ‘hem’ lijken. Maar wie wil eigenlijk op zoiets lijken? En dan ook nog, dat de paarse familie niet van ‘jampanesi’ houdt? Brunswijk vertelt een streep te zullen trekken, als hij zodanig uit de verkiezingen komt, dat deelname in een regering niet mogelijk blijkt. Misschien kan Brunswijk nu al een streep trekken, voordat de ‘Quai d’Orsay’ dat helemaal hier in Paramaribo komt doen. Want dat komt steeds dichterbij. Intussen mocht men in Albina ook meemaken, dat de door justitie vervolgde Leon Bertrand de Marowijne overstak en Frankrijk vertegenwoordigde bij een in te stellen landingsplaats aan de oevers van Albina. Lekker spul! ‘Hari na strepi…, bala!’.

 

- 23.10.2014. Over tien dagen op donderdag 23 Oktober 2014, zal het Divali-Feest in Suriname worden gevierd. Dat heeft de Overheid formeel bekendgemaakt. De feestdag is met de Zondag gelijkgesteld.

 

- SEH. De spoedeisende hulp van het Academisch Ziekenhuis heeft een bericht uitgestuurd, dat mensen met ‘chicunguya’ zich niet daar moeten aanmelden, maar bij de huisarts of wachtdokter. Gelukkig zijn er nog andere plekken om je aan te kunnen melden, voor noodzakelijker behandeling. Zoals bij de privé EHBO-ondernemingen die bijvoorbeeld in Paramaribo Noord werden gevestigd.

 

- Niet ontvankelijk…? 08 December 1982 strafproces. De Krijgsraad ging maar voor een deel mee, met verzoeken van nabestaanden om zich in te laten met de procesgang. Kortom, ‘in te voegen’. Alleen in de case tegen de verdachte R., mag men invoegen/-mengen. Bij andere lopende zaken niet. Met die afwijzing geeft de Krijgsraad aan, dat de zaak nog steeds loopt en enkel de vervolging schorsing opliep. Hopelijk, zeer tijdelijk van aard werd opgelegd. 26 November 2014…, vervolg op een gebed zonder einde. Noch, de van moord en uitlokking beklaagde/verdachte R., noch zijn verdediging was aanwezig in de rechtszaal van Boxel, hoewel op juiste wijzen gedagvaard voor de zitting van 13.10.2014. Verdachte R. ziet echter al enige tijd, hem geen recht geschieden in Suriname en heeft kenbaar gemaakt zijn heil in het buitenland te gaan zoeken en zaak in den vreemde te doen voortgaan. Uiteindelijk daar te willen (be-)sluiten. Is er een ander woord voor schandalig? 32 jaren…, na dato? Lang leve de soevereine en rechtstatelijk ingerichte republiek.

 

- Studieschuld NL. Mensen met een studieschuld kunnen over een paar jaar makkelijker geld lenen bij een bank om een huis te kopen.Banken hanteren bij de vaststelling van leencapaciteit van iemand met een studieschuld een zogeheten wegingsfactor. Daarmee worden de maandlasten van die schuld berekend. Onder het nieuwe leenstelsel willen banken de wegingsfactor verlagen van 0.75 naar 0.45 procent. Dat hebben ze met het ministerie van Onderwijs afgesproken. Bij een studieschuld van 10.000 euro daalt de maandlast daardoor van 75 naar 45 euro. Dat betekent dat er meer ruimte is voor het afsluiten van een hypotheek. De verlaging is mogelijk doordat toekomstige studenten meer tijd krijgen om hun studieschuld af te lossen. Als de Eerste Kamer het wetsvoorstel voor het nieuwe leenstelsel op tijd goedkeurt, zal het in september volgend jaar worden ingevoerd.

 

- Bommen. Turkije wordt er met de haren bijgesleept. In de Turkse provincie Gaziantep heeft de politie 150 kilo aan explosieven gevonden. Ook lagen er twintig vesten voor zelfmoordaanslagen, wapens en munitie, melden Turkse media. De hoeveelheid explosieven zou voldoende zijn om een middelgrote stad op te blazen. De politie houdt er naar verluidt rekening mee dat de explosieven toebehoren aan de terreurgroep IS en niet aan de Koerdische PKK. In grote steden als Istanbul en Ankara is de politie in verhoogde staat van paraatheid gebracht. Gaziantep is een provincie in het zuiden van Turkije, grenzend aan Syrië. Ook de door IS belegerde stad Kobani ligt in de regio. Waar de vondst precies werd gedaan, is niet duidelijk. Amerikaanse gevechtsvliegtuigen mogen Turkse vliegbases gebruiken in de strijd tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Dat zegt de Amerikaanse veiligheidsadviseur Susan Rice. Ankara zou verder toestemming hebben gegeven om 4000 Syrische rebellen te trainen in Turkije. De Syriërs worden wel van tevoren gescreend door de Turkse inlichtingendiensten. De Amerikaanse regering had al langer druk uitgeoefend op de Turkse regering om ook in actie te komen tegen IS. Tot nu toe wilde Turkije daar niets van weten. De Amerikanen mogen volgens de nieuwe afspraken onder meer gebruikmaken van een basis bij Incirlik, in het zuiden van Turkije. Die basis ligt niet ver van Syrië. De Amerikanen opereren nu nog vanaf vliegdekschepen in de Perzische Golf en de Rode Zee. Bronnen bij de Turkse regering spreken tegen dat er al een akkoord is over het gebruik van bases. Er wordt nog over onderhandeld, meldde het Britse persbureau Reuters.

 

 

 

JUSTITIA PIETAS FIDES – MMDLXXXIX 11.10.2014.

JUSTITIA PIETAS FIDES – MMDLXXXIX 11.10.2014.

 

 - Awari domri’s. Kat en muis. ‘Tu mofo gong, creaturen’. Kippe vs. oom Fransie c.s. Wie geeft de juiste info? KLM-SLM en de BV Timmermans? “Geen open sky nodig…”. Er mogen meer ‘carriers’ op de route Paramaribo-Amsterdam v.v. “Niet zeuren, hor!” Geen vreemdelingen, maar bij de Kamer van Koophandels in SU/NL geregistreerde en in respectieve landen gevestigde bonafide luchtvaartondernemingen. Net zolang als de relatie tussen Suriname en Nederland over de persoonlijke problemen en belangen van Desi Bouterse konden/kunnen lopen…, zal er op luchtvaartgebied geen opmerkelijke verbetering/verhandeling komen. Dus geen gemier of goede sier in de marges…! Geen wijzigingen ofwel sterk verlaagde vliegtarieven, zoals de KLM nu nauwelijks ‘400 Euro retour’ calculeert; voor een Schiphol – Willemstad (Curaçao) op en neertje. Net zo lang als men wrijvingen heeft bij te houden, zal men moeten wachten op ‘open sky’ of ‘nevenschikkende zaken’ in de te rationaliseren tarievensfeer. Frans Timmermans vond het in ieder geval ‘heerlijk’ om te stellen, dat Suriname geen belangstelling voor enig luchtvaartoverleg heeft getoond? Dan dus ook niet voor of over de gewraakte vliegtarieven. Effe tijd winnen voor de opvolging! In ieder geval heeft Timmermans zijn opvolger over enkele dagen, een opgeschoonde lei te bieden en kan Suriname weer eens zes- tot achttien maanden wachten voordat er constructief luchtvaartoverleg, op basis van wederzijdse ratio –onder leiding van misschien wel twee nieuwe regeringen, mag komen. Dan wel nog niet op ministerieel niveau…, maar misschien nog tussen N.V Havenbeheer, Casas, Luchtvaartdienst SU, locale KLM, Schiphol N.V., Rijksluchtvaartdienst NL of ingevlogen mensen ‘in blauw’ uit Amstelveen. In de marge ook buiten het reguliere, met de afhandel- en werkmaatschappijen van de SLM. Voeding, catering en vracht, allemaal dienstverlenend wel te verstaan. Ondertussen, zal men hoegenaamd wel tussen de 800 Euro, via beenruimtetoeslagen en de businessclasses moeten laveren om naar de overkant te kunnen vliegen. Tot een geschat tarief van misschien wel Euro 3000,– retour als jammerlijk uiterste. Afhankelijk van een virtueel seizoen en klasseerschakering, waar men toch al geen inspraak bij heeft. Bij de terugkeer wel een uitgestelde vordering, van de fysiotherapeut die de knieën weer op gang moesten helpen vanwege het goedkoopste tarief en de minst geboden beenruimte in de blauwe ‘Asia – configuratie’ op B747/400 niveaus aangeboden. Al vijftig jaren lang gaat dat zo ongemakkelijk. Op een ‘giga – inkomenstraject’, dat per vlucht een bezettingsgraad vertoont van meer dan 80 %. Onophoudelijk en alle seizoenen door. Ook toen men in de jaren zestig 23 uren onderweg was en nu 8 uren en 15 minuten vluchttijd soupeert. Daarna op Schiphol een wandeling naar de koffers van minstens 20 minuten en dan de douane en marechaussee nog. Men is van huis uit in Paramaribo tot aan de uitgang van Schiphol, in gunstigste geval, zegge en schrijven 15 uren onderweg geweest. Dan praat men nog even niet, over de afstand Nickerie naar de Stad Groningen. Gemiddeld ook nog ongeveer 1800 Euro armer. Retour uit de ‘puti’. Directeur van de BV Timmermans er straks lekker uit en aan een Belgische vlaai. Belastingvrij!? Een rijkelijk geconditioneerde opvolger er straks weer in. Tarieven op de mid-Atlantische route? Cheers, we gaan toch lekker door! Er was geen behoefte om relationeel nog eens te babbelen over rationaliseren. Het verderop gelegen Cursao, prettiger in het voordeel gesteld. Zie de websites en vergelijk…, bij een 95 jarig bestaan.

 

- Feest. Waar komt dat eigenlijk voor als een tijdelijk zaakgelastigde zich ‘nieuw’ aandient? Negens anders dan bij de SU’s…? Nu al was er dus een feest weggegeven door de Surinaamse ambassade in Den Haag. 25 November 2014 is om de hoek, maar dan toch wel nu al ‘dansfeest’. Hoeft men niet op niveau te babbelen, toch? Het moest Marrondag heten, maar eigenlijk was het een overdreven aankondiging van een nieuwsgelijkend tijdelijk zaakgelastigde (tz). Feest!

 

- BV Timmersmans. Oom Fransie vertelde Nederland via de NPO-televisie bij die jongen van Pauw: ‘…U weet toch dat een passagier een zuurstofmasker aanhad…’! Huuuuuuh heel Holland in last! En dan een verhaal over een raket die de B777 van Maleisië uit Schiphol vertrokken en boven Oekraïne uit de lucht haalde? Een raket? Maar het onderzoek was nog niet afgesloten…, volgens een stampende Mark Rutte. En dan een uitbrander van de premier, met als klap op de vuurpijl, dat oom Fransie van de BV Timmermans oververmoeid leek. Maar dat weet men toch al maanden? Of niet dan? In Paramaribo klonk het zelf door, dat Frans Timmermans vermoeidheidsverschijnselen vertoont. Had een geforceerd gesprek met Lackin over Noorman & Co., waarna een hoop lieve woorden die niet overwegende de reciprociteit everedig door Winston werden beantwoord, toch…? Bouterse zei dat er op termijn geloofsbrieven mochten komen. Wanneer? Voor of na de verkiezingen. Wie zal het zeggen?! En of Redan agrément krijgt? Ze weet zelf ook niet of het ambassadeurschap haar zal worden aangeboden. Hoe vermoeiend ook dat de laatste maanden moet zijn geweest om toch nog Noorman, bijtijds en tussen de bedrijven door, agrément te schenken of met Parbo te regelen? Ze zullen oom Fransie ‘tzt’ wel weer ernstig gaan missen. Hopelijk hoeft hij uiteindelijk toch niet via een zijdeur in te rukken of weg te gaan, na de vervelende misslagen aan het einde van ‘het mogen zijn’ op Buza.nl. Toch echt niet, zoals Uri Rosenthal moest aftaaien. Want dat was ook niet zo leuk in epiloog…, toch? Echt niet.

 

- ‘Bangi sidong…’. Brunswijk wil niet in de oppositiebanken. Als hij nog maar in alle vrijheid mag meedoen en deelnemen in de aankomende verkiezingen en dus geen afspraken heeft met Francois Hollande. Dan kan Brunswijk misschien nog een verkiezing meedraaien. Maar oppositie of coalitie uiteindelijk voor Abop? Is wel om het even. Ze hadden en hebben toch al niets te vertellen. Hun bijdragen en die van PL, waren volgens de overleving van ‘bigi pa’ toch maar weinig kunstig? Of niet dan? Zie toch maar de deplorabele toestanden op Sozavo, TCT en RO. De VP – Abopper, dezer dagen blijkbaar ook niet helemaal in trek. Een aantal bevoegdheden zomaar ontnomen? Mag intussen wel lintjes knippen, bij de nieuwe bierbrouwerij. Meer mogen doen…, gelooft men in Paramaribo in ieder geval ook al niet meer.

 

- Obiang. Zoals meerder zoontjes in dwangposities werden geschoven, mag de ‘…multimillion dollar and euro-son of Obiang…’ ook prettig inleveren. Voor zo een 50 miljoen US-dollars, charitatief neerzetten bij de ‘US – government’. Charitaieve doelstelling in ogenschouw nemen en ook houden. Onwetmatig en onrechtmatig verkregen topvermogens tot ongeveer 300 miljoen US-dollars aanhouden en je volk doen pinaren? Wie en wat is nou eigenlijk, dat zoontje Obiang? Zoeken we op en kijken nog eens naar de Amanpour-interviews met ‘papa lekker’! Ook wie Obiang’s illustere vrienden zijn en met wie diplomatieke betrekkingen tot groot ongenoegen van de wereldmachten werden aangegaan. Just Google ‘Obiang’…, voor nog meer prettigs: http://amanpour.blogs.cnn.com/2012/10/01/in-equatorial-guinea-the-worlds-longest-serving-leader/

 

- http://transcripts.cnn.com/TRANSCRIPTS/1210/05/ampr.01.html http://nos.nl/artikel/708800-vs-plukt-afrikaanse-presidentszoon.html https://www.youtube.com/watch?v=YRXvdbxsrzY http://en.wikipedia.org/wiki/Teodoro_Obiang_Nguema_Mbasogo http://www.president.gov.sr/sr/kabinet-van-de-president/actueel/archief-2010-2013/nieuwsberichten-2012/president-bouterse-warm-onthaald-in-equatoriaal-guinea.aspx https://news.yahoo.com/u-reaches-30-3-million-settlement-vice-president-165944278–sector.html http://www.sowetanlive.co.za/news/2014/10/11/equatorial-guinea-leader-s-son-forfeits-30mn-in-ill-gotten-gains http://online.wsj.com/articles/u-s-reaches-34-million-corruption-settlement-with-equatorial-guinea-official-1412948259

 

- Ebola. De relaties met Afrika lopen knap terug, als nu de meest lucratieve verbindingssteden van de USofA alles en iedereen op Ebola gaan checken. Op vijf vliegvelden in de Verenigde Staten zullen extra controles komen vanwege Ebola. Reizigers uit West-Afrika moeten vanaf dit weekend hun temperatuur laten meten op internationale luchthavens in New York, Chicago, Washington en Atlanta. Ook moeten de passagiers een vragenlijst invullen over wat ze gedaan hebben terwijl ze in West-Afrika waren. De maatregelen gaan dit weekend in. 94 procent van de reizigers uit de landen die door Ebola zijn getroffen, komt via de vijf uitgekozen vliegvelden de VS binnen, zegt een woordvoerder van het Witte Huis.

 

- VHP. De voorzitter van de Verenigde Hervormingspartij (VHP), is naar het buitenland vertrokken voor een aantal diepgaande besprekingen.

 

- SZF. In schitterafwezigheid van de minister van Volksgezondheid, heeft het Staatsziekenfonds te Moengo, voor het Cotticagebied en de Marowijne- oeverbedding, te beginnen bij Albina, een steunapotheek geopend.

 

- Luchtvaart. De luchtverkeersleiders die in Suriname verantwoordelijk zijn voor een veilige beweging boven ons grondgebied en ver daarbuiten, hebben hun onwenselijke staking(-en) opgeheven. Hopelijk zijn ook de ogen van de regering en in het bijzonder het Ministerie van TCT, nu werkelijk wagenwijd opengezet. Suriname kan geen rommel in de luchtvaart hebben. Niet gisteren, niet nu en ook in de komende jaren niet!

 

- Voorspelbaar. Al bij het begin van de gedachte om decentralisatie, door de centrale overheid in te voeren richting districtscommissariaten en lokale besturen, kon men corrupte zaken en handelingen zien aankomen. Het geknoei met financiën van de districten, blijkt al menig bestuurder onuitwisbaar te hebben bevlekt. ‘Dem sma kom weri nanga dem, yere…’.

 

- Ebola in Brazilië? Een 47-jarige man die donderdag in een ziekenhuis in Brazilië werd opgenomen omdat hij mogelijk Ebola had, lijkt het dodelijke virus niet te hebben. Dat blijkt uit een eerste test, zo heeft het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid vandaag bekendgemaakt. De man moet wel in quarantaine blijven in afwachting van een tweede test. De patiënt kwam in september terug uit Guinee en werd donderdag opgenomen, omdat hij lichte koorts en keelpijn had en moest hoesten. De man blijft in quarantaine en wordt zondag nog eens getest. Pas na die uitslag kan het ministerie met zekerheid vaststellen of de man het virus wel of niet heeft.

 

- Vreselijk. Een familie te Tamasari werd van een vreselijk bedrag beroofd door gewapende indringers die het gezinshoofd ook ernstig verwondden. Aan de Tout lui Fautkanaalweg, werd een man beroofd en daarbij tot bloedens toe mishandeld. Eigen richting luimt. Een man hield tot vrijdagmiddag een meisje van zestien, wederrechtelijk buiten de ouderlijke macht. Toen de politie kwam om het meisje te halen, zette de man die ‘vuurwapengevaarlijk’ te boek stond, het op een lopen. De politie moest na waarschuwingsschoten en het oproepen van versterkingen gericht schieten. De man werd in het hoofd geraakt en onder begeleiding van twee politievoertuigen in een ambulance afgevoerd, vanuit het Leidin 20 – gebied. De politie werd bij het opsporingswerk knap gehinderd door aanwezige omwonenden.

 

- Brandstof. Dovemansoren…, ook bij de autoriteiten. Zoals brandstoffen door ‘de goudzoek’ naar het binnenland worden vervoerd, is het gewoon heel rustig wachten op een groot ongeluk en nationale ramp. Maar men heeft geen oor naar tientallen waarschuwingen. ‘Ba suku, ba feni…’.

 

- Uitspraak van de week. LonnieB.: “…ik ga en wil niet naar de oppositiebanken. Dan ga ik liever uit de politiek…, maar de achterban bepaald, hor …”. He he he, men wordt wakker!

 

- Nobel. De 17-jarige Nobelprijswinnares Malala Yousafzai benadrukt op een persconferentie in Birmingham dat de twee verschillende achtergronden van zichzelf en de Indiase mensenrechtenactivist Kailash Satyarthi een boodschap is van liefde. “Het doet er niet toe welke huidskleur je hebt, welke taal je spreekt of welke religie je aanhangt”, aldus Malala, “We moeten allemaal samen strijden voor de rechten van kinderen, vrouwen en alle mensen”. http://www.nu.nl/weekend/3892949/10-dingen-wilt-weten-nobelprijzen.html http://www.nu.nl/nobelprijzen/3896474/werk-nobelprijswinnaars-geneeskunde-van-groot-belang.html https://www.amnesty.nl/nieuwsportaal/nieuws/amnesty-nobelprijswinnaars-grote-inspiratie-voor-het-kinderrechtenwerk http://nl.wikipedia.org/wiki/Nobelprijs

 

- Uitsmijter. ‘Open Sky’ en de BV Timmermans in recessie. Nederland ziet de noodzaak voor een ‘open sky verdrag’ met Suriname niet? “It takes two to tango, uncle Fransie…! Have one on us, in Brussels”.

#

#
#
#
#