#


JUSTITIA PIETAS FIDES – MMDXXII 22.07.2014.

JUSTITIA PIETAS FIDES  -  MMDXXII 22.07.2014.

-        Scramble & shake up. Schrokken allemaal enigszins een hoedje en proberen de opschudding binnen de coalitie gecamoufleerd te kanaliseren. De een wil meteen een IDOS-peiling in het hele land en de ander vertelt grotere onzin, door te stellen dat er tevredenheid bij de kiezers leeft. Kiezers die ook meteen willen aangeven, welk corruptiequotiënt er bij de huidige regering en overheid te verdisconteren is? Beide ver over de  70 %. In verwarring bazelt Panka, dat het verdiensten zouden kunnen zijn van ‘zijn regering’ die goede peilingresultaten opleveren? Inderdaad! Grote corruptieverschijnselen en dus een goed oordeel van de ignorante. Wat een mop! En dan wil Bee in alle districten een peiling. Moet je dan maar voor betalen…, bro! ‘Yere dja…, papi’. De zwevende kiezer is de baas en niemand anders. En die zal afrekenen met alles en iedereen die de corruptie heeft weten te omhelzen en veredelen. Volgens Bee is er geen corruptie in zijn politieke organisatie. Misschien kan Bee zich aansluiten bij een of ander toneelvereniging en het daar nog eens proberen. Er is geen corruptie en geen selectiviteit bij Sozavo? Volgens Bee misschien wat bureaucratische rompslomp en vertraging? Maar waarom spreekt Bee, in plaats van de politieke bewindvoerder die daar namens de regering is geplekt? Bee is volksvertegenwoordiger in de context van ‘wetgevende’ en Amafo, is in de ‘uitvoerende’. Maar was ook dat na bijna vijf hele jaren nog steeds niet begrepen? Wat een land. Amafo moet de publiekelijk geconstateerde misslagen verantwoorden en niet ‘helpi papa Bee’. Zo simpel is dat hele ding.

-        Condoleanceregister. In vrijwel alle landen waar de Nederlandse regering ambassades of consulaten heeft gevestigd, zijn condoleanceregisters neergezet. Ook bij de internationale organisaties waaraan verbonden, is men in de gelegenheid, medeleven te tonen. Zo ook via het Internet en een daarvoor speciaal ingerichte site. In en vanuit Suriname hebben verschillende mensen hun condoleances overgebracht, na de ramp in Oekraïne die Nederland en vele andere naties diep trof. Families in ons land bleven daarbij niet bespaard.

-        Albertlaan. De bejaarde mens op een dergelijke wijze mishandelen, verwonden en beroven, geeft enkel aan (…),  dat het helemaal niet goed gaat met de normen en waarden in dit gekwetste land. Het is gewoon bij de beesten af. Diefijzer zou onder de regering van Bouterse niet meer hoeven en volgens Brunswijk zou niemand meer worden beroofd. Grappenmakers! Als ze je stem bij de verkiezingen willen hebben, wordt wel meer aan kwalijke zaak gelanceerd.

-        Misdaad. Schieten, steken, kappen en meer van dat aanverwante spul, op de goudvelden. Sex – drugs – rock & roll. Sodom en Gomorra in de binnenlanden van Sranan. Maar de ordening goudsector belooft beterschap. Men gaat de 800 tot 1000 illegalen in het concessiegebied van mega-investeerder Iamgold in Gros Rosebel (Roma) verwijderen en zaken naar aanvaardbare proporties terugschakelen. Zien is nog steeds geloven.

-        SLM. ‘Mi Gado man’. Men is of stekeblind of helemaal stokdoof geraakt. A340-300 blijft nog weken aan de grond, vertelt niet de directeur maar de president commissaris? En dan zijn nu pas Franse specialisten uit Toulouse geland om te constateren, dat het kwaad veel groter is in de Airbus 340-300 van de SLM? Nogmaals, ligt de oplossing enkel en alleen bij de aanschaf van twee Boeing 747-400 toestellen. Een geheel voor passagiers ingericht en dan een combi B-747 voor de helft aan toenemende vracht en de andere helft voor passagiers met prettiger/menswaardiger beenruimten. Zo liggen die B747 – 400 toestellen nu op verschillende terminals, nabij de grote metropolen ‘vliegklaar’ voor het oprapen. De A340-300 intussen niet wegdoen, maar opmaken en gereedhouden voor de verbindingen naar de USA, Canada, Zuid-Brazilie, Afrika, Bahrein en/of India – China. Start thinking ‘big’. Anders je biezen pakken en sluiten, als dat zo maar doorgaat. Verder Schiphol verlaten en naar Zestienhoven Rotterdam Airport. Want daar zit het grote geld en passagiersaanbod voor de SLM en dus concurrentie voor de KLM. Schiphol is te vol en je wandelt je alleen al een breuk, tussen slurf en Douane v.v.   Rotterdam International is het tweede antwoord, ‘so bun’. Daar zit de potentiële reiziger en niet langer in armlastig geraakt ‘Damske’! Check de passagierslijsten van de KLM en men ziet daarin toch zo…, de plukmogelijkheden van amechtig aandoende  ‘kwa kwa’ vijvertjes. ‘Follow the money…’.   ‘25 Mei 2015, airtraffic changes at last will come!’.  Weg met “Steeds Laat Maatschappij…”. ‘Start thinking big, Kippe’. “Na wowojo bigi sari”. Driemaal B737. Tweemaal B747-400/combi+. Eenmaal vliegende keep A340-300, voor Belém/Cayenne/Miami/New York/Toronto v.v.

-        Naamswijziging. Openbare Werken wordt nu OW&C. Openbare Werken & Corruptie. Projectgelden werden departementaal verdeeld onder vrienden en familieleden. Zo werd vanuit Nickerie vernomen. Ook MinJUS&POL moet naamsverandering ondergaan en de C. van ‘corruptie’ ingepolderd erbij krijgen. Die herdoop werd strak overgeseind, vanuit een tv-station in Nickerie. Weinig prettig allemaal. Maar wel afdoend om de verkiezingen, naar minder grijpgrage hand (-en) te zetten.

-         Raket. Een offensieve raket uit Gaza landde vlakbij het vliegveld van Tel Aviv in Israel. De internationale luchtvaartautoriteiten doen er alles aan om het vliegveld voor enige tijd gesloten te krijgen. In Gaza vielen op de dinsdag weer meer dan honderd doden in een etmaal, door heftig oorlogsgeweld in stand gehouden door een zwaarbewapend Israëlisch leger dat verrassend op enorme Hamas-tegenstand stuitte.

-        Oekraine.   Nos.nl:   ‘De zwarte dozen van vlucht MH17 zullen in Groot-Brittannië worden onderzocht. Premier Cameron heeft een Nederlands verzoek hiertoe geaccepteerd. Volgens Cameron zullen de zwarte dozen worden uitgelezen door de Accidents Investigation Branch van het Britse ministerie van Transport. Dat proces kan enkele dagen duren. Een Belgisch defensievliegtuig is dinsdagmiddag vertrokken vanaf de militaire vliegbasis Melsbroek om de vluchtrecorders op te halen. De Belgen maken deel uit van het European Air Transport Command, waarin Nederland met vijf andere landen samenwerkt voor militair luchtvervoer.De zwarte dozen van vlucht MH17 zijn nu nog in Nederlandse handen. Vanmiddag zijn ze overgedragen aan het Nederlandse hoofd van het internationale onderzoeksteam dat de rampplek wil onderzoeken. In de loop van de ochtend kwamen de zwarte dozen aan in de Oekraïense stad Charkov. Ze werden meegebracht in de trein waarin ook de stoffelijke resten van de inzittenden van vlucht MH17 zijn vervoerd. Gisteravond werden de zwarte dozen overhandigd aan Maleisische vertegenwoordigers, die ze vervolgens aan het onderzoeksteam gaven. Bij een eerste inspectie bleek dat de dozen nog in goede staat waren.  Het Engelse team zal de dozen eerst fysiek onderzoeken om te kijken of ermee gerommeld is. Daarna worden de gegevens uitgelezen. Daarbij kunnen de data worden vergeleken met andere gegevens over vlucht MH17. Zo kan definitief worden vastgesteld of ermee is gemanipuleerd. Volgens experts is het vrij makkelijk  te achterhalen of er met de apparatuur is geknoeid. Ze verwachten niet dat zulks is gebeurd, onder meer omdat er wachtwoorden nodig zijn om bij de beveiligde schijven te komen. Volgens luchtvaartdeskundige Melkert is vooral de cockpit-voicerecorder interessant, omdat daarop mogelijk de piloten zijn te horen op het moment dat het fout ging met hun toestel. “Misschien hoor je wel een hele grote klap en beginnen mensen te gillen. Misschien is daar nog een beetje van opgeslagen voordat de doos kapot ging”.

-         Tel Aviv. De KLM heeft een vlucht die dinsdagavond naar Israël zou gaan geschrapt. De maatschappij bekijkt nog of volgende vluchten ook worden geannuleerd. De KLM nam het besluit nadat een Palestijnse raket was neergekomen in de buurt van het internationale vliegveld van Tel Aviv. Naar aanleiding van die beschieting heeft de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA alle Amerikaanse vluchten op Israël verboden. Easy Jet blijft vooralsnog op Israël vliegen. Wel biedt de maatschappij passagiers de mogelijkheid hun vlucht te annuleren.

-        USA. De inlichtingendienst van de Verenigde Staten geeft op de dinsdag informatie vrij over de omstandigheden waaronder vlucht MH17 is neergehaald boven Oekraïne. Dat maakte het Witte Huis bekend. Er werd niet bij gezegd om wat voor informatie het gaat.  Maandag jl. zette de Amerikaanse ambassade in Oekraïne al elf bewijzen op zijn website voor de betrokkenheid van pro-Russische separatisten bij het neerhalen van de Boeing van Malaysia Airlines.

-        ROUW. Premier Rutte van Nederland heeft woensdag 23 juli uitgeroepen tot dag van nationale rouw. Woensdagmiddag komen de eerste stoffelijke resten van slachtoffers –van de vliegramp met vlucht MH17–  aan op het semimilitair vliegveld van Eindhoven. Van alle gebouwen van de Rijksoverheid hangt de vlag dan halfstok. Verder worden op verschillende momenten klokken geluid. Dat gebeurt ook gedurende vijf minuten voor aankomst van de vliegtuigen. Dat is waarschijnlijk om 16.00 uur. Na de landing van de twee militaire vliegtuigen, zal de aankomst in Nederland worden gemarkeerd met een trompetsignaal. Daarna zal er een minuut stilte in acht worden genomen. Iedereen kan zich hierbij aansluiten. Nederland heeft de regie nu stevig in handen genomen, hoe de logistieke zaken –rond de voornoemde vliegramp– moeten worden gevolgd en voorspoedig afgerond.

 

**********

 

 

JUSTITIA PIETAS FIDES – MMDXXI 21.07.2014.

JUSTITIA PIETAS FIDES – MMDXXI 21.07.2014.

- Names & Faces. Nu heeft ook De Nationale Assemblee er uiteindelijk lucht van gekregen, dat er sind 2010 een zeer selectief beleid bij hulpverlening door SOZAVO wordt opgevoerd. Vindt men het gek dat er een mentaliteit heerst die slaafs wordt overgenomen, waarbij: – auto’s midden in de stad stoppen, de ramen naar beneden glijden en er bankbiljetten ‘ad random’ uit vliegen? Het is een kwestie van…? Juist ja! (Ver-) simplificering van de reeds ingebedde immoraliteit. De een zijn huis en haard brandde af. Krijgt meteen overheidshulp uit belastinggelden. De  andere kan er naar fluiten. De ene babyverzameling wordt met goud omhangen en de ander weer niet. Fa dan…!? ‘Na so a de , na so a sa tan…’. 25 Mei 2015.

 

- Putin. We gaan zeer prettig cq. vertrouwd met de man op de foto en een paar dagen later, wordt hetzelfde schepsel –overigens geheel terecht– in de wereld neergezet als massamoordenaar van honderden mensen in een nietsvermoedend verkeersvliegtuig, Tsjetsjenië, Georgië, de Krim of Oekraïne. Het is allemaal om het even. Van je vrinden moet je een brik krijgen…, toch? En solidair met de gemeentevereniging in gruwelijkheden en van levensnemers, mag men gerust medelevend zijn. Het Volk van Suriname, leeft echter enkel en alleen mee met alle nabestaanden van vermoorde mensen. Of die nou uit Australië, Nederland, Oekraïne, Frankrijk, België, de USA, Engeland of ons eigen land tezamen komen in respectieve (religieuze-) huizen, te midden van de opgedrongen gedachtevorming aan en over hun geliefden. Meer nog dat er geen plek is voor massamoordenaars, tussen geciviliseerde mensen op deze aardkorst.

 

- Etalage. Suriname moet met aanwezige mogelijkheden en rijkdommen, meer in de etalagekast verschijnen en daar de ‘nationale goedoes strak pieren’. Alsof men niet al door de grote wereldmachten, kundig en klaar in de wachtkamer is gezet, om de datum voor het bespringen van ons land, zelf in respectieve metropolen te kunnen/mogen bepalen. ‘Bigi bigi bigi sale, bala. Mega uitverkoop yere!?’ ‘Natural in resource…, dipero styling so bun’.

 

- Positioneringsproblematiek. Zal in ieder geval door de leiding van de oranje-rode partij, snel en pragmatisch worden opgevangen dan wel opgelost (…), in alle districten van ons land. Een veel groter probleem doet zich bij vrijwel alle, meest contemporaine verkiezingen voor. Lilliputterorganisaties die met stijgbeugels en rijderteugels klaarstaan om de giga-vehikels te willen berijden, zonder daarvoor een substantiële achterban aan te kunnen leveren of überhaupt aan te dragen. Zien wat het mag worden. Of de positioneringsgevaren/-gedachten, intern of van-buiten- uit, groter zijn of mogen worden dan de behoefte eigenlijk aangeeft.

 

- VN. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, heeft op de zondag unaniem geëist, dat er een wapenstilstand wordt ingelast. Onvoorwaardelijk na het onvoorstelbare bloedbad, dat in Gaza en in Israel werd aangericht. Het Israëlische leger verloor in één klap dertien militairen. Wat het leger meer nog, op ongehoorde wijze deed uitvaren tegen de bevolking van Gaza. En op dezelfde dag, werden onder burgers in de Gazastrook en dus onder strijders van Hamas, zowat honderd slachtoffers geteld. Een dagtelling! Duidelijk dat er massaal, oorlogsmisdaden tegen de burgerbevolking van Gaza worden gepleegd.

 

- Obama. Met weifel en twijfel is Obama, president van de USA in een onmogelijk ‘houdbaar’ politiek parket geraakt. De hele wereld schreeuwt om hulp en maatregelen tegen Putin c.s. Maar ook de Europese Gemeenschap (EU) en de NAVO zijn onder de meest zware kritieken gerangschikt. Het niet kunnen terughalen van de doden uit het Westen, Zuidoost Azie en Oceanie (Australië) heeft de totale ‘vrije wereld’ geschokt. De tegenstrijdige praat om maar niets te doen en Putin ook nog om hulp te verzoeken, heeft de mensheid gedegradeerd tot een ellendig hoopje schepselen dat door bezuinigingen op elke defensiegebied geen vuist meer kan maken tegen aanstormend Russisch georiënteerde dominantie. Hoe vrij kan de wereld zich nog gevoelen, onder het tanend wereldleiderschap van de USA? Dat is de vraag die overal wordt gefluisterd en ook keihard wordt uitgeschreeuwd.

 

- Mensonterend. In Paramaribo zijn er geluiden gehoord…, een Surinaamse familie duidelijk op televisie heeft gezien, dat de spullen van hun geliefden werden opengemaakt door dronken separatisten in de Oekraïne en op de grond werden gegooid om daarna uit te pluizen wat voor spullen de mensen bij zich hadden toen de B777 van Malaysian Airlines werd neergeschoten. Wat overal in de wereld wel werd gezien, is dat kinderrugtasjes werden leeggegooid en ook dat de lijken in zwarte ‘body bags op een truck werden gesmeten voor afvoer –naar men gevoeglijk mag aannemen– de ‘gekoelde treinwagons’ die in 35 graden Celcius op een spoorbaan stonden te bakken. Zulks, terwijl OSVE-waarnemers met wapens op een afstand werden gehouden. Om als familielid gek van te worden. Iedereen ontkent inmiddels, de SA11-BUK raketten te hebben afgevuurd. Overal hetzelfde met massamoordenaars. Ontkennen en lafhartig wegduiken, door middel van geveinsde amnesie. Geheugenstoornissen die zich spontaan willen voordoen. In ieder geval, is Putin internationaal een politiek dode man. Heeft het conglomeraat aan wereldleiders nog niet hardop gezegd…, maar valt wel weer terug te lezen in de woede die premier Mark Rutte namens alle getroffen staten wist kenbaar te maken in het oor van de man, die zich nog even als Russisch staathoofd mag uitgeven. Update: Maandagmiddag Surinaamse tijd, maakte ‘de Volkskrant’ in Nederland bekend, dat de trein –met daarin de vermoedelijke lijken van slachtoffers– het rangeerplatform in Oost Oekraïne heeft verlaten op weg naar vermoedelijke mortuaria in Charkov. Vermoedelijk! Niet alle slachtoffers zouden geborgen zijn. VK.nl: ‘Oekraïne draagt zo snel mogelijk de lichamen van de slachtoffers van de vliegramp over aan Nederland. De treinen met aan boord de geborgen lichamen zullen vanavond nog vertrekken naar Charkov van waar de stoffelijke resten naar Nederland zullen worden gevlogen. De identificatie zal in Nederland plaatsvinden’. Volg alle ontwikkelingen in dit liveblog, vier dagen na de ramp met vlucht MH17 die aan 298 mensen het leven kostte, onder wie 193 Nederlanders. http://www.volkskrant.nl/vk/nl/31522/Vliegtuigcrash-in-Oekraine/article/detail/3692804/2014/07/21/Live—Trein-met-lichamen-slachtoffers-heeft-station-verlaten.dhtml

 

- Condoleance. Op de Nederlandse Ambassade in Paramaribo is een condoleanceregister gelegd, dat in ieder geval op de maandag, dinsdag en woensdag bereikbaar is. Een formele advertentie, werd in de ochtendbladen teruggevonden.

 

- Roof. Zowel een supermarkt als een brandstofstation, werd in het weekeinde door zwaargewapende en gemaskerde mannen overvallen. Gaat goed in het land. En weer zijn twee woningen op de maandag door brand verwoest. Een belager van een ‘inspecteur van politie’, kwam na schotverwondingen om het leven. Een bejaard echtpaar, is aan de Albertlaan vastgebonden door de misdaad en beroofd. ‘Just for the record’.

 

- Peiling. Een IDOS-peiling geeft aan: ‘…corruptie, corruptie en nog eens corruptie…, van hoog tot laag in de nationale politieke arena…!’. Is daar eigenlijk iets nieuws mee verteld? Van hoog tot laag. ‘25th of May 2015, changes must come!’.

JUSTITIE PIETAS FIDES – MMDXX – 19.07.2014.

JUSTITIE PIETAS FIDES – MMDXX – 19.07.2014.

-        Energie. In Paramaribo Noord ging om iets over half twaalf op de zaterdagmorgen, de energievoorziening van de monopolist weer naar het onzekere. ‘Thanks but no thanks. The eighties are back…’.

-        300. Driehonderd misleide mensen, zouden zich op een ondersteuningsplatform van de NDP hebben aangemeld. Duidelijk een aantal burgers, dat het verval in het land niet heeft gezien, aanschouwt of objectief weet te onderkennen.

-        ‘Kas moni’. De voorzitter van DNA hield er een stevige valutakas op na. Bijna zou men kunnen denken, dat ons land te maken had met een dependance van de Central Bank van Suriname. Klas ging ervan door met de kas, omdat zij de verleiding van zoveel geld niet kon weerstaan. Komt nu via de strafrechter erop aan, dat een jaar gevangenisstraf en een strafblad wordt bijgeschreven. Vervelend als DNA een zogenaamde reiskas voor weekeinduitreis erop na ging houden. Lijkt bijna op ‘lowe moni’. Gewoon een aantal ‘traveler checks’ van de Centrale Bank bleek dus niet genoeg. “Cash money babe”, in het parlementsgebouw. ‘Valuta styling, so bun’. Geen wonder dat het inferieure dak daar begint te lekken. In ieder geval was de lekkage van en via Klas, eerder in de ontdekking geraakt. Uitlokking, gevaarzetting of ignorantie. Eigenlijk alle drie.

-        Proef. Negen stuks aan proefboringen moeten Staatsolie, in ieder geval bij een ‘lucky strike’, ettelijke miljarden in samenwerking met de Trinidadiaanse partners gaan opleveren. ‘Keep yr fingers crossed’.

-        Ordening. De ordening in de goudsector lijkt hoegenaamd op een onvolwaardige ruft. Gros Rosebel en Stinasu op de Brownsberg, kunnen zich daar gelijk in terugvinden. Nog zo eentje. Het World Wildlife Fund (WWF), heeft geen antwoord op de diefstallen (2013/’14) van de zowat 80.000 in beslag genomen zeeschildpadeieren? Wie is verantwoordelijk! Is het WWF verantwoordelijk of de Staat Suriname met bekender falende werkarmen?

-        ‘Despotisch vingerwijzen’. Dat verwerpelijke ding lijkt meer nog op de hedendaagse Putin-doctrine. Putin…, jawel van de Brics “foto oppie” in Brazilie en uit Moskou afkomstig. Hij bewapent rebellen in de onafhankelijke staat Oekraïne. Wanneer 300 mensen en hun verkeersvliegtuig uit de lucht worden geschoten door de vrinden van Putin, is dat de in zijn visie geheel de schuld en verantwoordelijkheid van de regering in Kiev? De wereld staat op z’n kop! Bijkans 300 burgerdoden.  In één klap door separatisten – terreurvuur in Oekraïne, waaronder nu zeker 193 Nederlandse staatsburgers…, inclusief zes medeongelukkige slachtoffers. Tachtig kinderen. Allen vermoorde mensen die in de Boeing-777 meevlogen. Nu ook rouwende familieleden, hier te lande in Suriname, achtergelaten. Vanaf maandagmorgen is op de NL-ambassade in Paramaribo, de mogelijkheid gecreëerd om het condoleanceregister te tekenen en medeleven te tonen. Ondertussen blijkt Rusland in samenwerking met de geallieerde terreurseparatisten, bewijslast en -materiaal ter zake het neerschieten van een verkeersvliegtuig op de drukbevlogen internationale route boven Oekraine –vanuit West Europa naar Zuid Oost Azie– te vernietigen en of te verduisteren. Zo zijn 38 lijken van omgekomen passagiers reeds verdwenen en betreden niet geautoriseerde individuen unilateraal de aangegeven rampplekken. Vervuiling van een plaatsdelict! Een grof schandaal, dat door getroffen staten op allerlei wijzen wordt veroordeeld en zal worden bestreden.

-        Mortuarium. Wie is verantwoordelijk. De assistent van de anatoom-patholoog (a.p.), de a.p. zelf of de procureur generaal voor geheel Suriname? Wie bepaalt of de buik van een lijk, met daarin een ongeboren kind kan worden opengesneden en de dode foetus eruit mag worden gehaald? Leg uit! Want ook daarin wordt knap gerommeld.

-        MinJusPol. Is er een afdeling op het MinJUSPOL dat geen onrust kent? PA, KPS, Brandweer en wat al niet meer. De bewindvoerder op dat departement, blijkt nog maar een kunstje te bezitten en af te kraken, wat helemaal niet af te kraken is. En dat is het straffe bijveld van zijn voorganger tussen 2005 en 2010. Grijsgedraaide plaat van Belfor die eigenlijk pathetisch begint te meuren. De samenleving is zeer benieuwd, welk fictief dan wel virtueel standbeeld de staatsbeeldhouwer voor Belfor ‘in petto’ heeft. Kan nog mooi worden. Opschrift? Vul dat zelf maar in.

-        Naamplaat. Met of zonder nummer! Bij de introductie van vigerend politie-uniform werd nadrukkelijk bepaald, dat er een naamplaat bij hoorde. Nooit gekomen.  Bepleit wordt, dat nu niet alleen een naamplaat…, maar ook een politieagentregistratienummer wordt in-/bijgevoegd. Zoals iedereen vroeger toen duidelijk kon zien, welke agent men genummerd en al voor zich zag staan. Geen probleem als de KC het allernieuwste nummer 00001 krijgt toegespeeld. Want naamplaat en Glock…, heeft deze KC altijd al gedragen.

-        MOT. Wil je MOT bezoeken? Dan kan dat vanaf volgende week, in een ‘nieuw pandje’ aan de David Simonsstraat in “noord”, wat blijkbaar voor drie miljoen SRD werd aangeschaft. Zeggen en schrijven…, iets minder dan een miljoen US-dollar. Ten laste van begrotingsartikel MinJUSPOL…, wordt ‘met spoed’ gezegd.

-         A340-300. De vlucht met de SLM airbus Zanderij – Schiphol v.v., blijkt tot gisteren een gebed zonder einde te zijn geworden.

-        Intens.   Premier Rutte heeft vanmiddag “…een intens gesprek…” gehad met president Poetin van Rusland. Rutte heeft erop aangedrongen, dat er nu snelle resultaten komen bij de berging van de slachtoffers van vlucht MH17, zo zei hij op een persconferentie in Den Haag. Rutte heeft geen goed woord over voor de gang van zaken in het rampgebied. “Het is nu absoluut noodzakelijk en de eerste prioriteit dat de slachtoffers worden geborgen”, zei hij. “Iedereen die daar niet aan meewerkt, laadt een ernstige verdenking op zich. Ik ben geschokt door de beelden van de plek”, aldus Rutte. “Mensen lopen te rotzooien met persoonlijke bezittingen van de slachtoffers. Het is ronduit walgelijk”. Rutte belde vandaag ook met premier Cameron van Groot Brittannië en de premier van Australië. Zij steunen Rutte in de eis dat Poetin in actie moet komen om de situatie te verbeteren. Nederlandse experts zijn op weg naar het gebied in Oost-Oekraïne waar vlucht MH17 is neergestort. Dat heeft minister Timmermans van Buitenlandse Zaken gezegd, op een persconferentie in Kiev.  De Nederlanders gaan in het rampgebied helpen met het identificeren van de lichamen. Daarover zijn volgens Timmermans met hulp van de OVSE afspraken gemaakt, onder meer wat betreft de veiligheid van de Nederlandse experts. Dat was nodig gezien de onduidelijke veiligheidssituatie bij het neergestorte vliegtuig. Timmermans noemde het de topprioriteit van de Nederlandse regering om onze mensen naar huis te krijgen. De minister hield wel een slag om de arm, omdat er al vaker afspraken zijn gemaakt met de separatisten, die niet nagekomen zijn. De minister zei ook dat Nederland furieus is over berichten dat er met lichamen wordt gesleept op de rampplek.  Nederland zal niet rusten voor de mensen die verantwoordelijk zijn voor de ramp hun straf krijgen, zei Timmermans. “Niet alleen de mensen die de trekker hebben overgehaald, maar ook degenen die het mogelijk hebben gemaakt”. Malaysia Airlines heeft de passagierslijst vrijgegeven van het vliegtuig, dat op donderdagmiddag in Oost-Oekraïne is gecrasht. De lijst, met 283 passagiers en 15 bemanningsleden, staat op de website van de luchtvaartmaatschappij. Zoals al eerder bekend werd, staan er 193 Nederlanders op de lijst. Malaysia Airlines roept nabestaanden op om contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij. Via de verschillende overheden is er contact geweest met veel nabestaanden, maar dat is nog niet in alle gevallen gelukt. De Europese topman van de maatschappij, Huib Gorter, benadrukte dat het proces met alle zorgvuldigheid is doorlopen. De zorgverlening voor de nabestaanden is de eerste prioriteit. Daarom blijft het opvangcentrum op Schiphol, zo lang als nodig is open. Zie voor lijst, de link: http://nos.nl/artikel/676873-malaysia-airlines-geeft-namen-vrij.html

 

 

****************************

Justitia Pietas Fides – MMDXIX 18.07.2014.

Justitia Pietas Fides – MMDXIX 18.07.2014.

 -        Drieling. De bewindvoerder op Sozavo ging met geschenken naar de moeder en haar pasgeboren drieling in het AZP. Nu wel verpakt in hygiënisch en klinisch verantwoord gewaad, werd de jonge moeder vergast op een aantal cadeaus van ‘tante Alice’. Foto ‘oppie’ ontbrak vanzelfsprekend niet.

-        Kwakoe. Achteropkomend verkeer mocht stilhouden en verstandelijk wachten, toen een ‘Hummer’ bij de Kwakoe-kruising stopte en uit het raam het nodige aan politieke pamfletten…, neen hor…,  ‘libi libi’ bankbiljetten vlogen.

-        ‘Bem’. ‘Yu wanni roof no? Tek dya!’. Een vrouw wist een rover tussen de pitten te raken, toen die haar van kostbare bezittingen wilde ontdoen. De dame ontnam de rover zijn pijngrens deerlijk, rond het gekwetste carillon. Rende manneke als een bezeten en gewonde ‘krabita’ het eerder belaagde huis uit.

-         Names & Faces. Was eens een succesvolle muziekband in SU. Nu betekent ‘names & faces’…, gewoon het absoluut kleinst geletterde van bestuurvisies op Sozavo. Voornamelijk, wanneer die ‘wel’ en die weer ‘niet’ calamiteitenhulp verkrijgt bij het afbranden van een woonhuis. No span! 25 mei 2015.

-        Megaterreur. Op de vrijdagmorgen werd aan de Nederlandse Regering medegedeeld, dat er niet minder dan 189 Nederlandse staatsburgers zijn omgekomen bij de terroristische daad in Oekraïne. Een misdaad waarbij met een BUK “anti aircraft unit” –de opvolger van de beruchte SAM-installaties– van Russische makelij, een Maleisisch verkeersvliegtuig met ongeveer 300 inzittenden, op weg naar Kuala Lumpur is neergeschoten. In de nacht van donderdag op vrijdag jl., is het luchtafweergeschut minus twee Buk – raketten, terug naar Russisch grondgebied –vanuit het westen van de Oekraïne– op een oplegger ‘weggesmokkeld’. Daar zijn filmbeelden van op de BBC verschenen.  Vladimir Putin die recentelijk nog als Brics-gebonden en geïnteresseerde bemoeial op het ‘westelijk halfrond’ in Brazilië meedeed, doet vandaag de dag alsof zijn neus bloedt (…), terwijl deze inmiddels ‘geopolitiek dooie en dodelijke verschijning’ heel goed weet welke Russische topgeneraals over dergelijk BUK-geschutstuig beschikken cq. commandovoeren en aan de grens tussen Rusland en Oekraïne zijn geconsigneerd. Ook wie onder hen gelijke kans maakten om het ultra modern en elektronisch aangestuurd afweergeschut over de grens te mogen rollen. Lezen mee, na de dood van 300 niets vermoedende passagiers op vakantie- of zakenreis, waaronder tientallen aan kinderen: ‘Volgens de Oekraïense Veiligheidsraad:  “…is er van alle raketten in ons arsenaal geen één gebruikt…”. Ook was de Boeing met 295 mensen aan boord buiten het bereik van alle raketsystemen die Oekraïne in gebruik heeft, aldus een regeringswoordvoerder. Het Oekraïense ministerie van Defensie liet weten, dat bij de “antiterreuroperatie” van het leger tegen pro-Russische separatisten, geen luchtdoelraketten zijn ingezet. “Ze staan allemaal op hun vaste plek…”, aldus een woordvoerder. CNN stelt dat MH17 “hoogstwaarschijnlijk”, door pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne uit de lucht is geschoten. Dat zouden de Amerikaanse inlichtingendiensten en satellietanalyses hebben geconcludeerd. Rusland liet vrijdag weten, dat het op de dag van het ‘vermoedelijke neerschieten’ van de Malaysia Airlines-Boeing ‘radaractiviteit’ heeft waargenomen van een BUK-raketsysteem, dat onder controle stond van Oekraïne. De BUK-eenheid stond opgesteld ten zuiden van Donetsk, volgens het Russische ministerie van Defensie. Het BUK-raketsysteem is genoemd als wapen waarmee de Boeing zou zijn neergeschoten. Het systeem is van Sovjet – makelij en kan tot op relatief grote hoogte, vliegtuigen raken. De kans op verwarring bij het BUK-raketsysteem is groot, zeker als deze wordt bediend door onervaren soldaten. De pro-Russische separatisten hebben eerder Oekraïense militaire vliegtuigen neergehaald, maar zeggen dat ze geen raketten hebben om vliegtuigen op tien kilometer hoogte neer te schieten. Op die hoogte zou het toestel van Malaysia Airlines hebben gevlogen. De Oekraïense veiligheidsdienst SBU, zoekt zelf naar de namen van drie personen die het luchtafweergeschut hebben bemand, waarmee mogelijk vlucht MH17 uit de lucht werd gehaald. Het hoofd van de SBU, Valentin Nalivajtsjenko, spreekt van “Russische troepen”. Nalivajtsjenko wil de namen van de mannen die “…de trekker hebben overgehaald…”, waarmee een raket werd afgeschoten op de Boeing. Hij zegt dat het belangrijk is de namen te achterhalen, via onder meer hoorzittingen van de Verenigde Naties en OVSE. Het luchtdoelraketsysteem zou in de nacht van donderdag op vrijdag naar Rusland zijn teruggesmokkeld, meldde een adviseur van de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken eerder al op Facebook. De veiligheidsdienst SBU en grenswachten hebben bij de grens met Rusland in het oosten van Oekraïne twee Russen ‘vastgezet’. Het gaat volgens de dienst om waarnemers van het Russische leger. Dat heeft het hoofd Valentin Nalivajtsjenko van de SBU verklaard, tegenover het Oekraïense persbureau Interfax. De twee mannen droegen Russische paspoorten en identificatiekaarten van het Russische leger. Daarop zou staan dat het verkenners zijn. Ze probeerden te reizen naar Rusland. De mannen worden door de veiligheidsdienst ondervraagd. Premier Arseni Jatsenjoek van Oekraïne wil dat de verantwoordelijken voor het neerschieten van vlucht MH17, door een Internationaal Starfhof in Den Haag worden berecht. “De verschrikkelijke gebeurtenis van gisteren heeft ons leven veranderd. De Russen zijn te ver gegaan…”, citeerde Interfax Oekraïne  de Oekraïense premier. “Dit is een internationale misdaad waarvoor ze zich voor een internationaal hof in Den Haag moeten verantwoorden”. De Russische minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken reageerde geagiteerd op Oekraïense beschuldigingen. “Ik heb de laatste maanden geen waarheidsgetrouwe berichten meer vernomen van Kiev…”’, aldus Lavrov, op de vrijdag tegen het Russische televisiekanaal Russia-24. Volgens Lavrov zijn de verklaringen van de Oekraïense regering over Russische betrokkenheid bij de vliegtuigcrash van donderdag ongegrond. “Het lijkt er nu zelfs op, dat we het zelf hebben gedaan…”, aldus de minister.

-         Maleisië. De Maleisische minister van Transport sprak donderdagmiddag Surinaamse tijd, van een “misdaad tegen de menselijke waardigheid”, als het vliegtuig van Malaysia Airlines blijkt te zijn neergeschoten. “Als dit wordt bevestigd, dan is dat in strijd met het internationaal recht…”, aldus Liow. De Maleisische regering wil een ‘onafhankelijk internationaal onderzoek’ naar de ramp en heeft kennisgenomen van berichten dat het toestel is neergehaald met een raket. “Wij veroordelen dergelijke acties en roepen ertoe op dat de verantwoordelijken snel ter verantwoording worden geroepen”, aldus de bewindsman.

-        Stemmen bekend. KIEV – Het Oekraïense hoofd van veiligheid Valentyn Nalyvaichenko heeft tijdens een persconferentie in Kiev gezegd bewijs te hebben dat de neergestorte vlucht MH17 door Russische pro-separatisten uit de lucht is gehaald. Uit een telefoongesprek blijkt dat de separatisten per abuis het vliegtuig hebben neergeschoten. “Het is 100 procent zeker een passagiersvliegtuig”, zei een van de separatisten geschrokken.Op de website van de Oekraïense krant Kiev Post is zowel een transcript te lezen als een video te zien waarin het gesprek is te horen, meldt de NOS. Of de opnamen echt zijn is niet te controleren. http://www.luchtvaartnieuws.nl/nieuws/categorie/2/airlines/separatisten-geven-vergissing-toe-in-telefoongesprek

-         NL – senator. Professor Wim Witteveen, senator en lid van de Eerste Kamer der Staten Generaal, is onder de doden die vielen toen een Maleisische Boeing 777 door een door radar aangestuurde BUK-luchtafweerbatterij boven de Oekraïne werd neergeschoten. Witteveen komt uit een geslacht van zeer belangrijke Nederlandse politici.

-        Israel. Bij beschietingen door Israëlische tanks zijn vanochtend drie Palestijnse tieners omgekomen. Bij het Israëlische grondoffensief op de Gazastrook dat donderdagavond startte, zijn al zeker 26 Palestijnen omgekomen. Aan Israëlische kant werd één soldaat gedood, twee anderen raakten gewond. De drie tienerslachtoffers zijn volgens de Palestijnse spoeddiensten tussen 12 en 16 jaar oud. Zij werden neergeschoten in een zone tussen de steden Beit Hanun en Beit Lahiya, vlakbij de grens met Israël. In Rafah, in het zuiden, kwam eerder ook al een vijf maanden oude baby om. Volgens een bron bij de Palestijnse organisatie voor de Mensenrechten in Gaza zijn meer dan 80 procent van de doden burgers. In totaal zijn er nu al 264 Palestijnen en twee Israëli omgekomen sinds het begin van het gewapende conflict. Het Israëlisch leger heeft het offensief op Gaza vrijdag opgedreven. Daarbij wordt artillerie gebruikt, maar ook tanks, helikopters en boten met zwaar geschut. Militanten van Hamas proberen met mortiergranaten de troepen tegen te houden die Gaza binnendringen. ‘We zijn met dit offensief gestart nadat we alle andere opties uitgeput hebben en we ervan overtuigd zijn dat zonder deze operatie de prijs die we betalen nog hoger zal oplopen’, verklaarde Israëlisch premier Benjamin Netanyahu vanochtend. ‘Ons hoofddoel is om de rust te doen weerkeren’. Netanyahu dreigde verder dat het leger haar inspanningen mogelijk nog opvoert: ‘Mijn instructies aan het Israëlisch leger zijn om zich – mits goedkeuring van het veiligheidskabinet – voor te bereiden op de mogelijkheid van een verbreding, een significante verbreding, van de grondoperatie’. Een woordvoerder van Hamas heeft al laten weten, dat het grondoffensief ‘een dwaasheid’ is die ‘vreselijke gevolgen’ zal hebben.

-        Obama. De president van de Verenigde Staten van Amerika, Barack Obama, heeft vanmiddag op een persconferentie uitgebreid bericht over de vliegramp en het terroristische geheel aan wandaad in de Oekraïne gepleegd. Tegelijk gaf hij zijn opvattingen over Israel, de staatsterreur die bedreven wordt en het gehalte aan vernietigde medische wetenschap, wat mede aan boord zat van de neergeschoten Boeing 777 van Malaysia Airlines. Het is er maar om stil van te worden.

 

 

************

 

 

JUSTITIA PIETAS FIDES – MMDXVIII 17.07.2014.

JUSTITIA PIETAS FIDES – MMDXVIII 17.07.2014.

 

- MH 17. Wat deed vlucht MH 17 van de KLM en Malaysia Airways boven oorlogsgebied? Dat is de meest cruciale vraag die beantwoord zal moeten worden, door Kiev, Amsterdam en Moskou. Wie zette dit vliegplan Amsterdam – Kuala Lumpur uit? Zien wie de verantwoordelijkheid durft nemen en wie weer niet, nadat een Boeing 777 brandend uit de lucht viel op de grens tussen Oekraïne en Rusland.

 

- Doodstraf. Een federale rechter in Californie –USA heeft uitvoering van de doodstraf, op basis van grondwetsartikelen onrechtmatig geacht.http://time.com/2994922/california-death-penalty-unconstitutional/?xid=newsletter-brief

 

- OW. Het ministerie van Openbare Werken heeft overheidsterreinen ter beschikking gesteld aan gemeenschapsgebruik in de regio Beekhuizen. Maar hoe zit het met de terreinen te Onverwacht-Para, waar de rangeermodaliteiten voor treinstellen en hangars waren opgetrokken. Daar wordt de zaak ook volgebouwd en zeer waarschijnlijk niet door de Staat.

 

- Willem C. Eens een voorbeeldig weggedeelte nadat de Domineekreek was gedempt. Nu lijkt de Willem Campagnestraat op een platgetrapte vloer van een varkensstal. Het fietspad en de rijbaan zijn weggedrukt, door veel te zwaar containervervoer. Bovendien hebben chauffeurs van opleggers en trekkers de ‘prefuru’ om hun loodzware machines op de fietspaden te parkeren, in afwachting de haven op te mogen rijden. En de politie? Die kijkt er naar en doet helemaal niets!

 

- NU.nl. Een Maleisisch passagiersvliegtuig dat van Schiphol was vertrokken met zeker twintig Nederlanders aan boord, is neergestort op Oekraïens grondgebied. Het toestel zou zijn neergeschoten. Dat meldt het persbureau Interfax. D-Reizen bevestigt dat er Nederlanders aan boord zaten. De Boeing 777, met 280 passagiers en 15 bemanningsleden aan boord, is volgens een adviseur van het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken met een luchtdoelraket neergeschoten door pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne. Het kantoor van president Petro Porosjenko laat weten dat “de mogelijkheid dat het vliegtuig is neergeschoten” niet wordt uitgesloten. Het kantoor stelt dat het leger in ieder geval niet verantwoordelijk is voor het neerschieten van het vliegtuig. Ook de separatistenleiders ontkennen volgens Interfax het vliegtuig uit de lucht te hebben geschoten: ”Wij hebben simpelweg niet zulke luchtafweersystemen”. Het ministerie bevestigt volgens Interfax dat alle mensen aan boord zijn omgekomen. Ook het Oekraïense luchtvaartorgaan bevestigt de crash. Malaysia Airlines stelde inmiddels dat het het contact met vlucht MH17 is verloren. Het toestel kwam volgens Interfax niet ver van de Oost-Oekraïense stad Donetsk, vijftig kilometer van de grens met Rusland, neer. In die regio wordt de afgelopen weken dagelijks gevochten tussen het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten. Interfax stelt dat de vlucht werd uitgevoerd door Malaysia Airlines en KLM. KLM kan tegenover NU.nl niets bevestigen. Reuters meldt dat het passagierstoestel niet op de verwachte tijd het Russische luchtruim binnenvloog. Het toestel zou zijn neergeschoten door een BUK luchtdoel-raketsysteem van Russische makelij. Dit systeem wordt onder meer gebruikt door de Russische en Oekraïense strijdkrachten en is ook waargenomen in handen van pro-Russische separatisten in Oekraïne. In maart verdween een Boeing 777 van Malaysia Airlines van de radar op een vlucht van Kuala Lumpur naar Peking. Het vliegtuig is naar alle waarschijnlijkheid in de Indische Oceaan neergestort, maar is nog altijd niet gevonden. 

 

- Add. Een Russische straaljager heeft een Oekraïens vliegtuig neergehaald. Die beschuldiging heeft Oekraïne donderdag geuit, aldus het Oekraïense persbureau Interfax. Het neergeschoten toestel, volgens Kiev een Sukhoi Su-25 gevechtsvliegtuig, zou boven Oekraïens grondgebied, in de regio Loehansk, zijn neergeschoten. De piloot wist zich in veiligheid te brengen. Moskou wilde niet reageren op het bericht. Het is deze week al het derde incident waarbij een Oekraïens vliegtuig zou zijn geraakt door een raket. Maandag werd een transportvliegtuig uit de lucht geschoten, mogelijk door een Russische beschieting. Twee inzittenden kwamen om. Woensdag kon een piloot zijn Su-25 veilig aan de grond brengen. Bij dit laatste incident zou geen sprake zijn van Russische betrokkenheid.

 

- Aruba. Plasterk op z’n strepen? De Raad van State hoeft ‘geen uitspraak’ te doen in het conflict tussen Nederland en Aruba. Volgens minister Plasterk is dat niet nodig, omdat het besluit om de begroting van Aruba voorlopig niet goed te keuren, rechtmatig is genomen. Plasterk schrijft dat aan de Tweede Kamer na vragen uit het parlement van CDA en D66. Die partijen wilden de Raad van State vragen een uitspraak te doen, omdat Aruba de ‘rechtmatigheid’ betwist. Minister-president Eman van Aruba is sinds vorige week in hongerstaking, vanwege de Nederlandse opstelling.

 

- VHP. De leiding van de Verenigde Hervormingspartij (VHP) zal er alles aan doen om op rationele wijze, een eind te draaien aan wat men nu aan meervoudige stromingen waarneemt en de gewenste eenheid ‘onverdeeld’ terugbrengen in de politieke organisatie.

 

- Libië. De onrust in Libië duurt voort. In het oosten van Libië is een vrouwelijk parlementslid doodgeschoten toen ze stond te tanken. Onbekenden doorzeefden Fareha al-Barqawi met kogels in de stad Dama. Het nieuws over haar dood werd gemeld door een overheidsfunctionaris, die uit angst voor zijn eigen veiligheid maar weinig over de zaak kwijt wilde. Barqawi was lid van een liberale fractie in het vorige parlement. Haar man was politieke gevangene onder het regiem van Gadaffi.

- Airco. Haal die maar uit de berging. Voor degene die nu al zitten te zweten, wordt het in ieder geval nog erger. De nacht van zaterdag op zondag aanstaande, zou zomaar zelfs de warmste nacht ooit gemeten in Nederland kunnen worden. Het record van de warmste nacht voor de meteodienst in “De Bilt”, staat op 20,8 graden op 9 augustus 2004. Het maandrecord voor Juli, zit daar zeer dicht bij –met minimaal 20,6 graden– namelijk op 22 juli in 1925. Verdacht dicht in de buurt van deze records, komt Nederland namelijk weer in de nacht van zaterdag op zondag. Of het record werkelijk verbroken gaat worden, hangt af van de regenbuien. Zoals wel vaker in een tropische periode, wordt de warmte ‘afgestraft’ met enkele regen- en onweersbuien. Mochten ze in de nacht naar zondag al eerder binnen trekken, dan zorgt dat voor afkoeling. Het ziet er echter naar uit dat de buien pas later op zondag overdag over Utrecht trekken. Dat zou dan eventueel een record kunnen opleveren van de warmste nacht ooit gemeten in ‘De Bilt’.

 

- Update. Voor ‘live blogreporting’ over de vliegramp op de grens van Rusland en Oekraine, wordt nadrukkelijk verwezen naar het Internet en de Reuters website of de links die www.Nu.nl, dan wel www.nos.nl aanbiedt. Reuters: Live News on Malaysia Airlines plane that crashed near Ukraine-Russia border. Reuters live coverage of events around the world. Follow @ReutersWorld on Twitter for top news and @ReutersLive for live video events.

 

JUSTITIA PIETAS FIDES – MMDXVII 16.07.2014.

JUSTITIA PIETAS FIDES – MMDXVII 16.07.2014.

 

- Alternatief. Ongeremd maakt wereldbekend. Vanuit Düsseldorf in Duitsland worden rechtstreekse vluchten naar Hato – Curaçao door de luchtvaartonderneming ‘Berlin Air’ uitgevoerd. Een duidelijk alternatieve route om Schiphol te mijden. Zo een vlucht kwam dinsdag aan op Curaçao en meteen werd er op de parkeerplek van het vliegveld geschoten. Drogabendeleden die arriverende en misschien wel rivaliserende geloofsgenoten, doodschoten en anderen ernstig verwondden. Is nu gebleken, dat op het vliegveld van Düsseldorf een gevangenis staat met prematuur voorziene huisvestingscapaciteit voor 800 friemels. Blijkt nu ook, dat er 150 cellen semi-permanent worden bezet, door mensen uit/in diaspora met Curaçao. En dan is er ook helaas, bijna simultaan gebleken, dat er andersoortig gefriemelde protesteert tegen het inlichtingenwerk, dat door de ‘US of A.’ wordt verzameld ter zake individuen die zich bezighouden met transmigrerende en grensoverschrijdende ‘crime’. En wat al niet meer genoegzaam aanwijsbaar is. Drugs, wapenhandel, terrorisme…, als voorbeeld te stellen. Wanneer je niet goed school bent gegaan, krijg je deze protestantenuitingen aan de hoofddeur van een ‘slotkapel voor ignorante hypocrieten’. Lekker toch?! Er wordt een opendeur, omwille van het populisme ingetrapt. Misschien moet deze vraag worden beantwoord…, omdat men doet alsof er met ‘een nieuwigheid’ ofwel ‘novum’ wordt geschermd. In welk jaar werd Manuel Noriega, onder de toog van de pauselijke nuntius in Panama City weggesleept door de DEA? Hoe kon men met harde bewijzen die meneer met rozenkruis om de nek, vervolgens door middel van ‘tierap’ afbinden en in een C-130 Hercules afvoeren voor 17 jaren brommen in de US of A. en daarna Frankrijk/Panama? Juist ja. Door zijn marginale en criminele gangen te plotten en de lijnen voor het onaanvaardbare te trekken. Bio van een verschoppeling, die al in Januari 1990 op basis van ‘intelligence gathering’ bij de lurven werd gegrepen en vastgebonden: Manuel Antonio Noriega Moreno (Panama-Stad11 februari 1934) was, hoewel zelf nooit president van Panama, de dictatoriaal heersende sterke man van het land, dit door middel van stromannen. Zijn eigenlijke functie was hoofd van de Panamese Defensiemacht (PDF). Noriega klom op in de PDF onder het bewind van Omar Torrijos. Nadat Torrijos in 1981 verongelukte bij een vliegtuigongeluk, werd Noriega de feitelijke machthebber in Panama. Noriega maakte Panama tot een centrum voor drugshandel en witwaspraktijken. Aanvankelijk was hij een goede bondgenoot van de Verenigde Staten en leverde hij onder andere hulp in de Amerikaanse oorlog tegen de Sandinisten, maar eind jaren ’80 vervreemdden Noriega en de Verenigde Staten van elkaar. Operation Just Cause, de Amerikaanse interventie van 1989, maakte een eind aan zijn macht. Noriega trok zich op kerstavond terug in de nuntiatuur (diplomatieke vertegenwoordiging) van Vaticaanstad, waar hij tien dagen verbleef. Op 3 januari 1990, nadat Amerikaanse troepen hem met harde muziek psychologisch onder druk hadden gezet en Panamezen buiten het gebouw in demonstraties zijn berechting hadden geëist, gaf hij zich ‘vrijwillig’ over en werd hij overgebracht naar Amerika, waar hij in 1992 in MiamiFlorida werd veroordeeld tot een celstraf van 40 jaar wegens drugshandel en witwaspraktijken. Later werd zijn straf omgezet in 30 jaar.

Manuel Antonio Noriega Moreno.

 

Dezer dagen is Noriega weer ‘in the picture’, omdat hij vanuit het gevang protesteert, tegen het voorkomen van een hem gelijkend figuur in een HD-videogame gelekt. Vervelend! Ja, als men zich heeft misdragen, kan het ook zo zijn of worden, dat je via het Internet en ander nog moderner geraakte mediabits wordt weggezet als ‘spot poptji’. Overigens, krijgt een ieder van dit misdaadkaliber een dergelijke beurt.

 

- ‘Bel mi no, Cellie!’ Poki verwacht van Waterberg, dat hij haar opbelt en begunstigt met een retourtraject/-ticket naar de tante Beppie. Poki blijkt niet ‘in de peiling’ te hebben, dat er vervreemdingsprocessen zijn ontstaan, opgetreden en ook onderhouden zijn dan wel weer blijken. Om nu via een stevig megagelieerd medium aan te kondigen, dat er op een telefoontje van ‘papa Cel’ wordt gewacht, omdat Poki –volgens eigen zeggen– nog steeds een stevige achterban in Brokopondo vertegenwoordigt, gaat eigenlijk een hele stap verder dan die van Somohardjo. Een ‘quantum leap welke ‘de man met de rode jas’, ten opzichte van de mega-combinatie en de leiders van die ‘orga’ durfde tentoonstellen. Terug naar Poki, baya. ‘ Papa Cel…, if yu no bel mi nanga yu cel, dan saaaaaan ye go si san e go pesa, bala…’. Poki kan beter aan haar ‘lijvige achterban’ gaan uitleggen, waarom er wel geld is voor politieke snoepreisjes die overigens geen ‘return of investment’ opleveren, behalve dan de aanmatigende “foto-oppie”, maar bepaaldelijk niet voor een containertje (RGD-) babyvoeding in de kinderzorg bijdragen. ‘Go leg dati uit sisa…, wakti wan kriboi belletje fu na bigi cel fu oom Cellie…, da ganga voori fu Beppie…! Leg uit yere…, Poki. I sabi toch…, if a cel e wanni bel, na achterban e wakti dati bigi bigi bigi bericht. No wan enkri trawan…, yere Poki?’

 

- Olo. De vele gaten in straten en zijwegen van Albina en in Moengo, baren politieklucratieve en ego-opportunisten zeer grote zorgen. Daar heeft de ABOP-bestuursdienst namelijk weinig of niets tegen kunnen doen. Ook de ingenomen/-gepikte bedrijfswoningen, op die van ene ‘voorgezeten voorzitter’ na, zien eruit alsof het binnenlandsgewapend conflict niet in 1993 maar eerder gisteren –in het jaar 2014– virtueel werd beëindigd. Moengo is totaal in verval, niemand die met enig fatsoen goed weet, wat daaraan nog kan worden gedaan. Misschien de ‘koning van Marowijne’ wel en intussen kan inzien, dat brood/spelen en strooien van bankbiljetten of GSM-toestellen, ‘moesje’ niet naar Parijs zal/zullen brengen. Misschien hem op termijn en vrijwilligerbasis weer wel.

 

- Airbus. Dus toch nog! De SLM zal vanuit Nederland een charter moeten uitvoeren om de gestrande passagiers –in dit vakantieseizoen 2014– tenminste eenmaal te vervoeren vanuit AMS naar PBM en terug. De A340-300 van de SLM is in technische vervanging van onderdelen en in navolging daarvan een ingebed/verplicht voorgeschreven testperiode.

 

- Sluiting. De aan poeder gereden weg naar West Suriname, is afgesloten tussen Tibiti en Zanderij voor alle houttransporten. Als het kalf verdronken is…, worden de veel te zware opleggers van de weg gehouden. Hout-, grind- en allerhande zandsoorten – vervoer, dient enkel over de rivieren te worden toegelaten. Dovemans oren.

 

- Stroisi. Over helden en de struisvogels gesproken die eerder naar Den Haag luisterden dan naar het militaire VN-commando. Spreekt voor zichzelf wat de NOS.nl te melden heeft. “Belachelijk!”. Zo noemt Wim Dijkema, oud-adjudant van Dutchbat 3, de uitspraak van de rechter dat Nederland aansprakelijk is voor de deportatie van 300 mannen in Srebrenica in 1995. Een geïrriteerde Dijkema gaf zijn reactie in het VARA-BNN-radioprogramma De Nieuws BV. “Er wordt steeds gezegd: 300 mensen. Het gaat om 242 mannen in de weerbare leeftijd die op de compound zaten. Die zijn overgedragen voor deportatie om redenen die toen héél duidelijk voor ons waren. De artsen hadden gewaarschuwd dat er besmettelijke ziekten op uitbreken stonden. Er zaten eerder 5000 mensen in een hal, verschrikkelijke taferelen”. “Op een gegeven moment zijn de gevaren afgewogen: de bussen met de vrouwen en kinderen waren veilig in centraal-Bosnië gearriveerd. We wogen af: we dragen de mannen ook over, de hele wereld zit mee te kijken, dus wat kan die mannen gebeuren? De lijst met 242 namen was immers door majoor Franken de hele wereld overgestuurd”. “Dat had een drempelverhogende werking, dacht hij: als je namen bekend maakt, geeft dat een zekere bescherming. Met de lijst is nooit iets gedaan, en nu hadden wij moeten weten dat die mannen zouden worden vermoord? Ik zou zeggen: de rest van de wereld, de deskundigen, in Nederland en bij de VN, hadden dat ons maar eens even moeten vertellen”. De rechter zegt dat Dutchbat had moeten weten dat de mannen gevaar liepen, omdat de Nederlandse militairen al eerder identiteitspapieren van moslimmannen hadden gevonden. Dat zou betekenen dat die mannen vermoord waren. Jullie hadden het moeten weten. ”Voor mij…, en spreek ik op persoonlijke titel, was het duidelijk dat de mannen geen vijfsterrenhotel aangeboden zouden krijgen. Dat ze vermoord zouden worden, had ik niet verwacht, absoluut niet, juist omdat de hele wereld zat toe te kijken. Ik had verwacht dat ze als krijgsgevangene naar Servië zouden gaan. Dat is wat anders dan vermoord worden”. “Wij zouden 8000 man overgedragen hebben aan de Serviërs. Nee, die 8000 mensen zijn vermoord op weg naar de enclave Tuzla. In de nacht van 11 op 12 juli zijn ze zelf te voet ‘uitgebroken’ uit de enclave. Daar zijn ze vermoord, buiten ons zicht, buiten de enclave. Die werkelijkheid klopt dus niet met hoe ‘de media’ de werkelijkheid weergeven”. De ‘Moeders van Srebrenica’ hebben de rechtszaak aangespannen omdat de Dutchbatters de opdracht hadden gekregen om vooral voor hun eigen veiligheid te zorgen. “Dat heb ik achteraf ook gehoord. Karremans (commandant van Dutchbat, red.) heeft de opdracht gekregen om de vluchtelingen bij te staan en om ervoor te zorgen dat er geen lijkenzakken naar Nederland kwamen. Dat is een dubbele opdracht. Ik weet niet hoe u ermee om zou gaan, maar voor mij is dat onuitvoerbaar. Je kan niet het ene en het andere maximaal doen. Nogmaals…, de vluchtelingen zijn overgedragen in de wetenschap dat er geen hulp van de VN zou komen”. Snapt u dat de moeders van Srebrenica de zaak hebben aangespannen? ”Wat veel eerder had moeten gebeuren, is dat je als Nederland, of beter de VN, die mensen en het drama erkend had. Dat is nooit gebeurd. Iedereen, van Defensie tot onze politiek, heeft de zaak steeds afgehouden. Erkend had moeten worden dat deze mensen onrecht is aangedaan. In 1993 heeft generaal Morillon, toen VN-commandant van de troepen in Joegoslavië, in het postkantoor van Srebrenica gezegd: “You are under the protection of the United Nations”. Dat betekent dat je beschermd wordt. Maar je kunt geen bergachtig gebied van 50 kilometer omtrek met 400 militairen, waarvan zo’n 200 niet-vechtmilitairen, beschermen”. U heeft ook gesproken met de ‘Moeders van Srebrenica’? “Ik heb onder andere een gesprek gehad met de voorzitster. Alle dames beginnen meteen hun ‘gal te spuien’. Toen heb ik op een gegeven moment letterlijk met de vuist op tafel geslagen en gezegd, nou ben ik aan de beurt. Daarna ben ik onze situatie gaan uitleggen. Niet om haar te overreden om te stoppen, maar om te laten zien in welke omstandigheden wij daar zaten”. “Vijf minuten later zaten we te huilen. Want ineens zagen ze kennelijk dat ik ook een mens was. Uiteindelijk hebben we afscheid genomen met een omhelzing. Ik heb iedere keer gemerkt, dat als je mensen in hun waarde laat, als je erkent dat zij geleden hebben en dat hen onrecht is aangedaan, dat je er dan al veel eerder de angel uithaalt. Ik begrijp die mensen wel, ik begrijp die rechter niet…”. Tot zover de NOS. Meervoudig kan men ook van struisvogels horen, dat het VN-Franse opperbevel geen luchtsteun gaf. Maar waar kwam dan de opdracht vandaan om mensen niet langer te beschermen, maar eerder man/vrouw te scheiden en over te dragen aan Mladic en/of zijn gigamoordenaars? Daarom dan de gelegenheid om te memoreren: Cambodja, Vietnam, Midden Amerika, Biafra, Bangla Desh, Oeganda, Burundi, Rwanda en de Canadese held Roméo Dallaire, de Kongo, Liberia/Sierra Leone, Bosnië, Kroatië, Syrië…, in herinnering te brengen. Nogwel nadat de lessen van 1935 – 1945/’48, enkel in ‘gesmukte en eenzijdige geschiedenisboeken’ bleven steken. Vandaag kijkt men naar Gaza? En mediatechnisch verantwoord en als tegenhanger, twee verdwenen mensjes in Panama en de wensen van Volkert van der Graaf. Over prioriteiten en struisvogels gesproken. Weeg de illusoire Thom Karremans –http://nl.wikipedia.org/wiki/Thom_Karremans – dan ook maar af met/tegen een Nederlands geboren Roméo Dallaire (Denekamp25 juni 1946). Een Canadeessenator, humanitair werker, schrijver en (VN-) generaal buiten dienst. Hij is volgens Wiki.nl en ander minder aanmatigende geschiedschrijving, met name bekend, als de commandant van de VN-missie in Rwanda (UNAMIR), ten tijde van de Rwandese genocide van 1993 tot 1994. Weeg gerust maar tegen elkander af.http://nl.wikipedia.org/wiki/Rom%C3%A9o_Dallaire. Wanneer heel gewone en reeds gemangelde mensen weten, dat ze vermoord gaan worden in de veilige enclave van Dutchbat en de ‘blinde moed’ van de NL-soldaten hebben opgesnoven…, wat rest dan om voor je leven op de loop te gaan. Doet ieder mens met een redelijk onderhouden ‘compos mentis’. Of die nou een ongewassen Kroaat is en minder hygiënische geurtjes heeft opgelopen in het Nederlandse kampement of niet…! Het is en blijft een mens in doodsangsten vervuld. Nog steeds het meest ‘intelligente en godgegeven schepsel’, op deze aarde. ‘A tan so!’.

 

- Problemas. Mark Rutte minister president van Nederland en VVD-leider, heeft dezer dagen nogal wat fundamenteler problemen. In Europa moet hij bestuursposities voor Nederlandse politici trachten weg te slepen. Aruba heeft als koninkrijksdeel, een protesterende premier in hongerstaking. Een situatie waarin oppositiepartij D’66 wil gaan bemiddelen. Drugsoorlogen prolongeren op het eilandgebied Curaçao. Een indringende boodschap van oud-premier Dries van Agt, over de toekomst van de Palestijnse volkeren in Gaza en op de Westoever van de Jordaan. Om nog even niet over de status van Jeruzalem te spreken…, want daar gaat het uiteindelijk om. De extra sancties die Angela Merkel tegen Moskou vandaag de dag opeist. Een BRICS-gedoe in Fortaleza, wat eigenlijk zegt, te willen streven naar een nieuwe wereldorde. De naïeve en dus niet minder geïnduceerde, springen op een vehikel om toch de indruk te wekken effekes mee te mogen doen. En dan daarbij ook nog hindelijk conflicterende signalen uit Washington DC, als antwoord op een steeds waziger geworden econ-/geopolitieke realiteit. Het is allemaal niet niks in een eerder strafaangeduide periode, dat duurzaam herstel –uit economische malaise/crisis– programmatisch meer dan supergewenst is.

 

JUSTITIA PIETAS FIDES – MMDXVI 15.07.2014.

JUSTITIA PIETAS FIDES – MMDXVI 15.07.2014.

-        BRICS. In Fortaleza Brazilië zijn de BRICS landen bijeengekomen, met in de marge wat belangstellende toehoorders waaronder de Republiek Suriname. Blijkt dat de Volksrepubliek China domineert en de eerste Brics bancaire faciliteit, zal worden geplekt in Shanghai. Het industriële, handels,  marketing en giga-exportcentrum van China. Reuters: ‘China will dedicate itself to “perfecting” the role developing countries play in international affairs to give them better representation and a greater say, President Xi Jinping said ahead of a summit of BRICS nations in Brazil. China has already started doing this by promoting international development banks which will either be led by China or will have a very strong Chinese role, as opposed to Western-dominated institutions like the World Bank. Brazil, China, India, Russia and South Africa are due on Tuesday to sign off on a new development bank being launched by the BRICS emerging market nations. Officials from BRICS nations have said Shanghai will likely be the headquarters, but an official involved in talks on the bank told Reuters late on Monday in Brazil there still was no agreement among the five on where the lender will be located. China is also planning an Asian Infrastructure Investment Bank. http://mobile.reuters.com/article/idUSKBN0FK05T20140715?irpc=932 http://www.rug.nl/education/scholierenacademie/scholieren/profielwerkstuk/gammasteunpunt/subjects/onderwerpen/economie/briclanden http://www.mo.be/nieuws/brazili-gastheer-van-zesde-brics-top http://www.bbc.com/news/world-asia-india-28305249  http://nos.nl/audio/675269-oog-maandag-de-opkomst-van-de-bric.html

-        Discussie. Er gaan een aantal gespreksrondes moeten worden gehouden met de daarvoor in aanmerking komende instanties om het Onafhankelijk Kiesbureau en het Centraal Hoofdstembureau te bemensen. Het behoeft geen betoog dat daar de meest integere van ons land daarvoor zullen worden gevraagd.

-        SLM. De Airbus 340-300 van de SLM heeft wederom een technisch probleem. De verdeling van brandstof naar de verschillende kerosinecompartimenten zou nukken vertonen. Een langdurige vertraging op de route PBM-AMS, respectievelijk Zanderij – Schiphol was/is hiervan het gevolg.  Waar staat Airbus 340 eigenlijk voor? De Airbus A340 is een viermotorig verkeersvliegtuig voor de lange afstand van de Europese vliegtuigfabrikant Airbus. De A340 kwam tegelijk met de tweemotorige Airbus A330 op de markt. De A340 is een widebody-vliegtuig met een stoelindeling van 2-4-2 stoelen in de breedte en 2 gangpaden.Alle Airbussen A340′s hebben een vliegbereik afhankelijk van de versies: 8000 t/m 16.000 km. De Airbus A340 wordt meestal door lijndienstmaatschappijen gebruikt op intercontinentale vluchten. Het is een directe concurrent van de Boeing 747. Airbus heeft op 10 november 2011 aangekondigd dat het A340-programma wordt stopgezet wegens gebrek aan nieuwe bestellingen. De A340 vloog voor het eerst op 25 oktober 1991. Lufthansa en Air France waren in 1993 de eerste luchtvaartmaatschappijen die het toestel in dienst namen. De A330 en A340 zijn volledig met behulp van Computer Aided Design (CAD) ontworpen, wat voor verkeersvliegtuigen een primeur was. De technologie en het comfort van de A330 en A340 zijn vergelijkbaar. De cockpit met fly-by-wire-technologie lijkt sterk op die van eerdere Airbus-typen. De cockpit van de A340-600 verschilt van eerdere versies door de Active Matrix Liquid crystal displays (AMLCD’s), met een groter beeldoppervlak en een scherper beeld dan de CRT-beeldschermen in de A340-300. De Airbus A340 werd in meerdere landen geproduceerd: British Aerospace in Engeland maakte de vleugels, Daimler Chrysler Airbus in Duitsland en Aérospatiale in Frankrijk maakten de rompdelen en het staartstuk kwam van CASA in Spanje. Alle onderdelen werden vervolgens naar Toulouse getransporteerd, waar ze werden geassembleerd in de fabriek Clément Ader. Productieveld vernoemd naar de Franse luchtvaartpionier en te bezoeken na reserveringen. In Clément Ader werd tegelijkertijd ook de A330 in elkaar gezet, omdat beide machines bijna geheel identiek zijn. Zo waren er twee montagestanden waarop, afhankelijk van de vraag, een A330 of een A340 werd gebouwd. Na de ruwbouw ging het toestel naar één van de vier teststanden, waarbij alle elektrische en hydraulische systemen werden getest. Diverse kleinere leveranciers uit de Verenigde Staten, Nederland en andere landen waren ook betrokken bij de productie van onderdelen. Bij sommige maatschappijen, zoals bij Lufthansa, wordt een deel van het laadruim gebruikt voor extra toiletten. De Airbus A340 kent 4 versies. Aanvankelijk waren er twee modellen van de A340, de A340-200 en de A340-300. De 200 is korter dan de 300 en heeft een geringer laadvermogen, maar een groter vliegbereik. De A340-200 kan, afhankelijk van de indeling, 265 tot 310 passagiers vervoeren. De Airbus A340-300 kan tussen de 280 en 320 passagiers meenemen. In 1997 kwam Airbus met twee verlengde versies van de A340, de 500- en 600-serie met een groot laadvermogen voor de lange afstand. Deze kwamen vanaf 2002 in dienst bij luchtvaartmaatschappijen. De SLM heeft sinds 17 November 2009 een enkele  Airbus 340 voor de lange afstand ter beschikking. Voor de regionale vluchten, enkel een drietal inzetbare B737-300 toestellen. Als die dan niet door de Staat op zogeheten chartervluchten worden ingelijfd en de reguliere passagiers aan kant mogen wachten tot de (her-) beschikbaarstelling van nadrukkelijk bestelde stoelcapaciteit. Bij onderhoud van en technische problemen met de A340-300, moet men naar chartermaatschappijen uitwijken. Kostbare zaak en zeer moeilijk te effectueren in de vakantietijd, waarneer/-bij vrijwel alle ‘long distance’ chartervliegtuigen bezet zijn. Oplossing voor de SLM en continuïteitsgarantie? Juist ja! Geen enkele zin om een grijsgedraaide plaat weer op te zetten. Intussen heeft de KLM op dezelfde route wel vier tot vijf wekelijkse vluchten met ‘back up’. Maar goed, misschien heeft men ook nadrukkelijk gelezen dat er misschien B747-400 Combi’s van de Air France – KLM in de aanbieding geraken. In ieder geval zal de groenteteler/-exporteur in SU daar erg blij mee zijn, als een combi-occasion kan worden ingelijfd en kortzichtigheid in de hedendaagse luchtvaartpolitiek opklaart? Antwoord:  http://nl.wikipedia.org/wiki/Combi-vliegtuig  We lezen mee: ‘De Air France-KLM groep gaat de komende twee jaar zijn vloot vrachtvliegtuigen terugbrengen van veertien naar tien toestellen en het aantal arbeidsplaatsen inkrimpen. Dit heeft Erik Varwijk, de executieve VP van Air France-KLM-Martinair Cargo recentelijk op Schiphol gezegd. Varwijk zei ook, dat KLM tussen 2016 en 2020 alle Boeing 747-400M’s  –meer bekend als de Combi’s– zal afdanken. Air France stoot de komende twee jaar zijn laatste twee Boeing 747F’s af en houdt alleen twee Boeing 777F’s over, terwijl bij Martinair een MD-11 ‘freighter’ en een van KLM geleasede Boeing 747-400F zullen verdwijnen. Vanaf 2015 zullen uit de overgebleven ‘cargovloot’ van de Frans-Nederlandse onderneming acht toestellen zijn gestationeerd op Schiphol en twee te Charles de Gaulle nabij Parijs.  http://www.barin.nl/show_pubnews.php?publ_id=3336

-        Friends. Van je echte vrinden moet je het hebben. Toch? Ronald Plasterk wil niets weten van een hongerstakingdruk die de Arubaanse premier, wenst te onderhouden. Maar er komt belangrijk ondersteuningsnieuws. ‘Van je vrinden moet je het hebben’. Nos.nl meldt: ‘De Arubaanse premier Mike Eman krijgt steun uit onverwachte hoek voor zijn hongerstaking. De onconventionele miljardair Richard Branson noemt Eman dapper en roept de Nederlandse regering op ondersteuning te bieden. Branson werkt samen met Eman aan een project om heel Aruba van duurzame energie te voorzien. Als het aan de Britse zakenman ligt, wordt het eiland het eerste dat zonder fossiele brandstoffen toe kan. Eman is sinds dit weekend in hongerstaking. De Rijksministerraad in Den Haag weigert akkoord te gaan met de eilandbegroting voor 2014 en daar is hij woedend over. Zijn land wordt volgens hem “gegijzeld, verkracht en vernederd” door Nederland. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties noemde de actie van de Arubaanse premier gisteren onwenselijk. “Ik hoop dat hij inziet dat dit niet de manier is om dit op te lossen. Iedereen moet rustig en redelijk worden”, zei de minister. D66 wil dat de Raad van State bemiddelt. Aruba heeft een schuld van bijna anderhalf miljard euro, ongeveer driekwart van wat alle Arubanen samen jaarlijks verdienen. Tot zover NOS.nl. Plasterk vindt dat Eman geen grote woorden moet gebruiken. Blijkbaar niet te hoeven nu Branson de zaak verder op scherp heeft gesteld en wenst aan te sturen. Elo! Zo onverwacht is Branson nooit. Altijd voor een geintje terug te vinden.

-        Wapens in stilstand? Absoluut niet! Israël heeft zijn luchtaanvallen op de Gazastrook hervat. Het leger verwijst naar de tientallen raketten die Hamas sinds dinsdagmorgen op Israël heeft afgeschoten. Rond 16.30 uur telde Israël 76 Palestijnse raketten, waarvan er negen door het luchtafweersysteem zijn onderschept. Sinds de hervatting van de Israëlische operatie, zijn zo’n dertig doelen in de Gazastrook gebombardeerd, aldus een verklaring van het leger. Het gaat om ondergrondse lanceerinstallaties, tunnels, munitiedepots en het huis van een lid van de Palestijnse groepering ‘Islamic Jihad’.

-        Kleine wasjes, grote wasjes. Geen boete, wel wat verschuldigd betalen, maar dan ook geen beslagleggingen en hagel witte was. Houdt de ‘minfin’ ook nog wat aan over en geprolongeerde zichtbaarstelling in de vermogenssfeer. De inkeerregeling voor zwartspaarders levert de Nederlandse schatkist ongeveer 900 miljoen euro op. Dat vermoedt staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën. Zo’n 12.000 mensen maakten gebruik van de soepele regeling en biechtten in totaal 6 miljard euro aan zwart spaargeld op. De spaarders die zich voor 1 juli hebben gemeld, betalen alleen de belasting die ze verschuldigd zijn en geen extra boete. Op de laatste dag van de regeling, meldden zich nog 1200 mensen. De exacte opbrengst wordt pas in de loop van volgend jaar bekend.

-        ‘Politieke geinschopper’. De alarmbel heeft geluid en een altijd maar olijke Opstelten, houdt zijn pyjama strak aan. Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie maakt geen extra geld vrij voor de strijd tegen de toenemende drugscriminaliteit in Limburg en Noord-Brabant!  De provincies hadden gevraagd om meer rechercheurs,  maar volgens de minister moeten de politiekorpsen het doen met het huidige aantal mensen. Dit zei hij na overleg met de burgemeesters van de kleinere Brabantse gemeenten Heusden en Gilze-Rijen. Na afloop van een rondleiding gaf hij een “persconferentie” in een pand in Gilze-Rijen waar eerder een “seksclub” in gevestigd was en later een “wietplantage”. Het pand werd na de ontmanteling van de plantage gekocht…, door de gemeente Gilze-Rijen. De gemeente was bang dat een motorclub er ‘hoofdkwartier’ zou vestigen of dat het voor iets anders zou worden gebruikt dat eventueel veel politie-inzet zou vragen. Opstelten verwacht veel van een speciale ‘task force’ die in het leven is geroepen en waar ook kleinere gemeenten zich bij aan kunnen sluiten. Hij benadrukte het belang van goede samenwerking, tussen de verschillende overheden. Volgens Opstelten  kunnen burgemeesters altijd bij hem aankloppen met juridische vragen (…), bijvoorbeeld als ze ‘maatregelen’ willen nemen tegen ‘vermoedelijke criminelen’. Staand achter de bar van de voormalige seksclub “Badda Bing” zei Opstelten:   “Als je aan de burgemeesters komt in ons land, dan kom je ook aan mij en mijn collega’s. Wij staan vóór de burgemeesters en achter de gemeentebesturen om met elkaar deze vormen van criminaliteit te bestrijden…”.  Burgemeester Hamming van Heusden verklaarde, dat hij ‘tevreden’ is na het gesprek met Opstelten…, ook al komt er geen extra recherche-inzet. Hij is toch blij, dat de zaak de aandacht heeft van Den Haag en benadrukt dat er binnen de capaciteit van de politie, ruimte is voor extra onderzoek. “Hoeaaaah, Bada Bink……!”. De miljardairmaffia in Limburg en Brabant…, is hoogstwaarschijnlijk ongelooflijk bang geworden. Waren ze toch al, toch?

*************

 

JUSTITIA PIETAS FIDES – MMDXV 14.07.2014.

JUSTITIA PIETAS FIDES – MMDXV 14.07.2014.

 

- 14 Juli 2014. Bevrijdingsdag van de Fransen en ontworsteling van revolutionairen en weggevaagde koningshuizen. Honderd jaar geleden begon de Eerste Wereldoorlog die met onderbreken door een geforceerde ‘vrede van Versailles’ en vernedering van het Duitse volk, gevolgd werd door middel van een econ-wereldcrisis en dan voorspelbaar overging in de duogefaseerde Tweede Wereldoorlog. Geallieerde machten zich door de nood gedwongen zich bevrijdend richtten tegen de Duitsers en hun applicatie ‘as-genoten’ in Tokyo en Rome. In het najaar van 1945 kwam daar een discutabel eind aan. Een ‘eind’ enkel op papier, gegeven de koloniale oorlogen en onafhankelijkheidsstrijd die op meerder continenten losbrandden. Want tot nu toe, gevoelen grote delen in de wereld, het juk van die oorlogen. Slachtvelden te land ter zee en in de lucht, die aan tientallen miljoenen mensen het leven kostten en nog meer gewonden in aantal opleverden. Geest en lichaam van het nageslacht, nog steeds willen beheersen. Denk maar aan de Krim, waar de Russen werden verjaagd en het Stalinisme teruggedreven. Denk maar aan Gaza, waar de Joden nog steeds als illegalen worden gezien. Zowel op die landengte, als op de Westelijke Jordaanoever of in al die Palestijnse vluchtelingenkampen, vol ziektes en andersoortige ellende. Of Noord en Zuid Korea in de as van conflicten verzand geraakt, vanwege de oorlogen tussen China en Japan. Of dan Vietnam en de Chinezen die nu om zeestraten vechten en de slachtoffers van ‘agent orange’, in vergetelheid stoten. Ook in Cambodja en Laos. Birma wat zich nochtans al Myanmar wil democratiseren, naar een decennialang militair gebeuren. Cuba, Nicaragua en Greneda die zich uitzinnige ideologieën aanmaten. Heeft allemaal te maken met de moord in Sarajevo in 1914, het ontbrandden daarna van twee meedogeloze wereldoorlogen en in het na-traject de koloniale oorlogen. Bevrijding en onafhankelijkheid zijn daarbij te verwaarlozen en tot ernstig relatieve begrippen verworden. Tot op de dag van heden is vrijheid een luxe en onafhankelijkheid een gotspe. De sterkste economie werd door de Japanners en Duitsers gevormd die zichzelf wel wisten te bevrijden. Ook van het juk, door een vijandige wereld bespot te worden. De Duitsers in het voetbalspel zichzelf nog maar afgelopen zondag, zich weer bevrijdden door hard te stellen wie eigenlijk “Der Meister ist”. Een voormalige Volkenbond, wat men u de Verenigde Naties wil noemen, machteloos is gebleken tegen alle conflicten op deze aardkloot die onder meer door een man –in de persoon van Putin– worden gesanctioneerd. Van Damascus tot aan Havanna en omgeving rent men nu achter de kleine ‘dompoe’ aan om zich tegoed te doen aan de kruimels die deze laat vallen. In de hoop ook zo een miljarden ‘windfall’ als de Castro’s ten deel viel, mee te kunnen pakken. Falen in de UN, is daar nu zowat elke dag troef. Internationale instellingen die werden gecreëerd om de economische en dus politieke stabiliteit in de wereld te creëren of te handhaven, worden nu ingehaald door een allerlei aan dependancezaakjes, als een Islamic Bank of vanaf deze week, een Brics bank. De Wereldbank en het IMF of nichtje IDB, hebben vooralsnog het nakijken bij deze ontwikkelingen. Vooral wanneer een herrezen Rusland uit een Sovjet-configuratie, tezamen met de andere communistische Volksrepubliek China, wederom trachten een positie als onomstotelijke ‘wereldmacht’ te krijgen cq. te heroveren. Een onrustige tijd, is zowel op het economische, politieke als het sociale in de maak en verplicht in te calculeren. Olie, goud, hout, gas en de ander belangrijkste grondstoffen voor allerhande gebiedsdelen en duurzamer productiviteit zijn daarbij bepalend. Ook binnen deze regio en ons land in het bijzonder. Het Venezuela experiment of dat op Cuba, kan hoegenaamd beter worden vermeden.

- Vervelend. Twee Latijns-Amerikaanse landen kregen op dit continent het minder warme nakijken. Europees voetbal prevaleerde en gastland Brazilië belandde op de vierde plaats. Eerste voetbalnatie 2014 werd Duitsland en Nederland dat geen enkele wedstrijd –in reglementaire speeltijd– verloor, werd uiteindelijk derde in brons. Een penalty reeks vernielde de Nederlandse verwachtingen. Hadden de Nederlanders, in een finaleontmoeting van de Duitsers kunnen winnen? Op papier eigenlijk wel weer twijfelachtig. Had terdege gekund, als er wat minder ernstig met ‘de egotrip’ van een Van Persie rekening was gehouden en dus meer de karakteristieken van ene Depay, De Vrij, Maat, Krul en Huntelaar zouden zijn gewaardeerd. Maar goed!? Nederland had een Van Persie in de wandelaarspits en Argentinië had er nog zo eentje die enkel begon te huppelen, als de bal tot aan zijn tenen werd gebracht. Moest eigenlijk de topprijs voor balverlies ontvangen. Maar neen! Toch kregen de marktmechanismen van sponsoren er lucht van, dat met het gunnen van een ‘gouden bal’ aan Messi er straks misschien nog wat te verdienen valt. Duitsland op nummer één met de oude rakkercombo Miroslav Klose/Bastian Schweinsteiger en de levensgevaarlijke Mario Götze/Manuel Neuer, Argentinië met een Javier Mascherano op nummer twee, Nederland met Dirk Kuyt op drie en Brazilië met Oscar dos Santos Emboaba Junior op plek vier van het WK Voetbal 2014. ‘That’s the way things go…, in onvoorspebaar voetballand’. http://www.bnr.nl/nieuws/sport/wk2014/126103-1407/gotze-schiet-die-mannschaft-naar-wereldtitel http://www.totalprosports.com/2014/07/14/rihanna-celebrate-germany-world-cup-victory-pictures/

- Opmerkelijk. Op de Filipijnen is een meisje van 3 jaar wakker geworden op haar eigen begrafenis. Ze was een paar dagen daarvoor in het ziekenhuis dood verklaard, maar bleek helemaal niet overleden te zijn. Het meisje had een paar dagen met hoge koorts in het ziekenhuis gelegen en raakte daar in coma. De artsen voelden haar pols niet meer en dachten daarom dat ze overleden was. De peuter werd daarna door haar ouders meegenomen naar huis en daar in een kist gelegd. Tijdens de kerkdienst bewoog het meisje opeens haar hoofd, waarop haar vader haar meteen uit de kist haalde. Andere mensen sloegen een doek om het kind heen. De gebeurtenis is door een van de mensen in de kerk gefilmd. Het meisje is door haar vader meteen weer naar het ziekenhuis gebracht.

- Hype. Bowe Bergdahl, de Amerikaanse militair die bijna vijf jaar door de Taliban in Afghanistan werd vastgehouden, gaat weer aan de slag bij het leger in Texas. Hij heeft therapie gehad en is weer klaar voor de gewone dienst, meldt een hoge functionaris bij het Amerikaanse leger. Later wordt een officiële bekendmaking verwacht.

Bergdahl kwam 31 mei vrij in ruil voor de vrijlating van vijf Taliban-commandanten die vastzaten op Guantanamo Bay. Hij werd in een ziekenhuis opgenomen voor onderzoek en therapie. Verder meldt het leger dat Bergdahl zal meewerken aan een onderzoek naar zijn verdwijning van een controlepost in Afghanistan. Volgens enkele voormalige collega’s verliet hij die post vrijwillig en is hij een deserteur.

- Vragen. Jawel, vragen en nog eens vragen. Of die wettelijk verplicht worden beantwoord, laat zich vanzelfsprekend weer raden. Maar je laten ontmoedigen door het bekende treurspel, is natuurlijk niet de weg naar een onverdeeld duurzamer ontwikkeling in dit land. Weer zouden er onderhandse gunningen zijn verleend aan een buitenlands bedrijf, zonder dat er de wettelijk verplichte openbare inschrijvingen/tenders werden gepubliceerd. De Nationale Assemblee, bij monde van wetgever Gajadien (VHP/NF), gaat met een brief naar de hoogst verantwoordelijke en vraagt geheel legitiem aan het staatshoofd om afgemeten antwoord (…), over een miljoenengunning aan Broad Home Industrial International. Zou procedureel niet volgens vigerende wet-/regelgeving zijn afgegeven.

- Probleem? Helemaal niet! Als men je dwingt vanuit een bepaalde politieke partij lid te worden, gewoon ‘lid’ worden en de corrupt verkregen baan die je zelf ambieert ‘pakken’, hor! Wat men in het stemlokaal dan doet en waarop de kostbare electorale stem tot verandering van de ontwikkelingsvisie in dit land op neer komt, is nu eenmaal tussen de keizer, het rode potlood en het stembiljet. ‘Remember 1987…’ en vraag het aan Dipo, wat hem al meerdere malen overkwam. Draag desnoods ook de propagandakleding (…), maar weet wel op wie de persoonlijke en geheime stem uit te brengen, wil dit land nog enige toekomst hebben en via vrije/voorbeeldige verkiezingen verkrijgen. En natuurlijk in het internationale, ook nog in aanzien stijgen.

- Vakantie. Begon dus niet helemaal lekker toen men te horen kreeg, dat de SLM vlucht naar Nederland met vier en twintig uur werd uitgesteld. Brandstof verdeling over de verschillende compartimenten van de A-340 – 300 zou niet goed functioneren. Een stevig aantal passagiers moest weer uitstappen en naar een lokaal onderkomen, worden teruggebracht.

- Cocaïne. Verhoogde activiteit. In een container met bananen, heeft de douane zondag jl. –in de Rotterdamse Waalhaven– 136 kilo cocaïne gevonden. Dat meldt het Openbaar Ministerie op de maandag. De drugs waren verpakt in pakketten en verborgen in het dak van de container. De container was afkomstig uit Ecuador en werd naar een containerbedrijf in de Waalhaven vervoerd. De bananen waren bestemd voor een bedrijf in Zagreb, Kroatië. De cocaïne, met een straatwaarde van ongeveer vier miljoen Euro, is inmiddels vernietigd. En dan de Cariben? Meer dan 480 kilo cocaïne in beslag genomen op Antigua en Barbuda. Let op! http://www.nieuws.nl/algemeen/20140714/Cocaine-gevonden-in-container-met-bananen

- 480 K’s. A GUYANESE female has been reportedly caught with a staggering 480 kilos of cocaine in Antigua. Reports reaching this newspaper indicate that two individuals inclusive of a 41 year old Guyanese born woman are expected to appear in court in Antigua after the Office of National Drug and Money Laundering Control Policy (ONDCP) sent out reports that they have seized over EC$17M in illegal substances recently. This organisation has so far declared that the latest seizure of 480 kilos of cocaine is the largest in the Caribbean recently. Reports suggest that a male Antiguan national is also being held in connection with this bust. In a statement, the ONDCP noted that this bust follows the recent confiscation of some 2300 pounds of cannabis that fetches a staggering street value of EC$37 million for which a Jamaican group of six individuals were arrested and are awaiting trial. In 2010, the ONDCP then seized over 900 kilos of cocaine from three Columbian men and one Venezuelan man. At the conclusion of the trial the captain of the vessel received 14 years imprisonment and a record fine of EC $385.6 million according to statements issued by the ONDCP. Prime Minister Gaston Brown has so far congratulated the agency on their efforts, emphasizing that the agency is clearly upholding its motto of zero tolerance in connection with drug trafficking and similar crimes.
ONDCP director Edward Croft noted that he was also pleased with the work of the ONDCP over a six-month period, citing that a high degree of commitment and energy is often executed in the performance of their duties. http://www.stabroeknews.com/2014/news/stories/07/12/guyanese-woman-held-huge-cocaine-bust-antigua/ http://guyanachronicle.com/guyanese-female-caught-with-whopping-480-kilos-of-cocaine-in-antigua/ http://www.caribbean360.com/news/antigua-drug-bust-nets-a-staggering-480-kilos-of-cocaine

JUSTITIA PIETAS FIDES – MMDXIV 12.07.2014.

JUSTITIA PIETAS FIDES – MMDXIV 12.07.2014.

-        Kosmisch. Het onvoorspelbare zal dit weekeinde worden afgedraaid. De wens van velen, dat Brazilië tegen Nederland zou uitkomen (…), gaat enkel op marginalen 3e. en 4e. niveau door. Zaterdagmiddag 17.00 uur. En op een supra-echelon, Argentinië versus Duitsland. Op de heilige grond van Maracana in Rio de Janeiro. Zondagmiddag 16.00 uur.

-        Verspilling. Het blijft een ‘hot-patato’. Een schadeclaim van US$ 10 miljoen  voor een zaakje, dat helemaal geen voortgang had mogen hebben en de baan kostte van de TAS-directeur. Iedereen zwijgt als het graf en tot nog toe is niet duidelijk geworden, waar ‘de idee’ vandaan kwam om bij verbindingen van telecommunicatieconcessionarissen en hun clientèle opportunistisch te kunnen/mogen skimmen. Lijkt wel uit een ernstig corrupte geest te zijn ontsproten.

-        Sociale agenda…? Er is voor en na 2010 zoveel beloofd. Zowat alles onbetaalbaar gebleken. Er zijn nu toch weer van die naïeve mensen die een paar maanden voor de verkiezingen, zich politiek in beweging doen stellen/brengen. Wederom met de gebruikelijke verzameling ‘loze beloften’ aan de basis. Men kan zoveel beloven, maar als de hele matrix nu compleet onbetaalbaar blijkt? Vervelend wordt het opnieuw…, als wederom aantoonbaar blijkt, dat de verkeerde keuzes werden/zijn gemaakt.

-        ‘Digital sovereignty’.  Het was de digitale televisiebelofte voor Brokopondo die het staatshoofd weer even zichtbaar maakte. Nog maar even een partieel gefinancierd digi-nutsproduct, dat door bestuurders werd aan-/afgekondigd. Helemaal op de Brownsberg. Aangedreven speculaties over Bouterse’s welzijn, zijn door zijn verschijning nu wat minder in omvang gehouden en klaarblijkelijk voor een deel teruggedrongen. Kan het nu ook zo zijn, dat er diepteoriëntaties zijn verricht of gepleegd, inzake de onophoudelijke vernietiging van een nationaal natuurpark? Een beschermd gebied wat onder meer door het WWF internationaal werd geregistreerd en nu crimineel wordt afgegraven, vanuit illegale goudzoekerverzameling(-en) die ook nog aan de politiek zijn gelieerd? Digitaal vanuit bekender satellietobservaties…,  milieubewust vastgelegd en ernstig veroordeeld.  Zie maar wat de diplomatie hier te lande geaccrediteerd in beweging bracht om te observeren en rapporteren.

-        OW. Het Ministerie van Openbare Werken moest beloven, dat de weg tussen Pikin Saron en Zanderij nog dit jaar wordt geasfalteerd (…), om daarmee de illegale blokkade van een openbare weg naar West Suriname op te heffen? Bij God en in SU, is nou eenmaal van alles mogelijk Jerry.

-        NL. Vrijwel gelijktijdig vond het nodige aan inundaties plaats, in zowel Suriname als in Nederland. Er kwam in beide landen ongehoord veel water naar beneden. ‘Volle maan…, ook in de overstroomde kelders.

-        Piraten. Weer worden vissers vermist, nadat piraten hun boot overvielen in de omgeving van het Coppename-estuarium.

-        Stijging. Vanuit het Ministerie van Volksgezondheid en het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG) wordt aangegeven, dat men vreest voor verdere stijging van Chikungunya virusbesmettingen.

-        Verwarring. Het lijkt wel een Babylonische (uit-)spraakverwarring, daar waar het de grondzaken van Oemar Chiragally c.s. in Paramaribo Noord betreft. Misschien kan het Hof van Justitie in tweede aanleg –vlot en zakelijk– de zaken die nu knap scheefhangen, recht vonnissen…!  Want vandaag de dag, is er geen touw aan de nationale jurisprudenties vast te knopen.

-         Probleem. Wie heeft een probleem, als onroerend goed in de eigendom via een notaris en hoogstwaarschijnlijk met valse machtiging(-en) is vervreemd? Juist ja! ‘Bigi bigi bigi ma…, problemas. We frede yere…’.

-        Brandmoord. Een 18-jarige Rotterdammer is vrijdag opgepakt voor de moord. Moord op een 57-jarige man die half juni 2014, dood in zijn huis te  Rotterdam werd gevonden na een brand. Dat heeft de politie bekendgemaakt. Arjun Autar werd op 10 juni jl. dood gevonden, nadat er brand was uitgebroken in zijn huis aan de Putselaan. Onderzoek wees echter uit, dat hij niet is verbrand in de vlammenzee. Maar dat hij al dood was voor de brand ontstond.  De politie zette twintig rechercheurs op de zaak. Na onder meer gesprekken met mensen uit de omgeving, kwam de 18-jarige jongen als verdachte boven drijven. Hij wordt ervan verdacht, betrokken te zijn bij deze moord.

-        Zuidoost I. Hoofdverdachte Patrick B. van de miljoenenzwendel met toeslagen voor de kinderopvang, ongewenst vreemdeling wegens een eerder gepleegde poging tot doodslag, heeft in juni jl. met zijn band ‘The Rhythms’ optredens verzorgd in Zuidoost (Bijlmer) en Almere. Daar kreeg de Amsterdamse krant ‘Het Parool’ lucht van. http://www.parool.nl/parool/nl/4048/AMSTERDAM-ZUIDOOST/article/detail/3687787/2014/07/11/Verdachte-miljoenenzwendel-Zuidoost-staat-gewoon-op-het-podium.dhtml

-        Zuidoost II. Het Kwaku Festival ging dit weekeinde van start in de Bijlmermeer, nu meer bekend als Amsterdam – Zuidoost.

-        WK-Finale Rio/Brasilia. Rond de WK-finale tussen Duitsland en Argentinië wordt de grootste veiligheidsoperatie in Rio de Janeiro ooit opgetuigd. Een politiemacht van zo’n 26.000 agenten en militairen moeten ervoor zorgen dat de wedstrijd zonder incidenten verloopt. De Braziliaanse minister van Justitie Cardozo verwacht dat de stad overspoeld wordt door Argentijnen. Er worden zo’n 100.000 supporters uit Argentinië verwacht. Voor de wedstrijd Brazilie tegen Nederland die op de zaterdagmiddag om 17.00 uur in Brasilia mag beginnen, wordt voor beelden, tekst, historiek en andere souvenirs, verwezen naar: http://nos.nl/wk2014/wedstrijd/1658267_verliezer-hf-1-verliezer-hf-2.html

-        North Sea Jazz. In Rotterdam was het een gaan en komen van jonge talenten, afgewisseld met de ‘ouden van dagen’ en tegenwoordig respectabele/hoogbejaarde senioren. Mocht de pret allemaal niet drukken. Veel twijfels over Pharrell’s optreden en bepaald niet van zijn exquise gasten. Voor geluid, beeld en tekst de Rotterdamse krant: http://www.ad.nl/ad/nl/13648/dossier-north-sea-jazz/index.dhtml

-        ‘Natio’. Nog voordat de wetsteksten zijn gepubliceerd, is de discussie over nationaliteiten losgebrand. Enkel en dubbele.  Wanneer de teksten zijn uitgegeven kan men aan beide zijden van de oceaan, het nodige aan “feed-back verwachten”. Rationele en ook wat minder rechtmatige kreten.  Het wachten is nu echter, op wat de jongens –met een vermeende SU-achtergrond– op deze zaterdagmiddag, voor voetbalminnend publiek willen neerzetten. ‘Brasjon versus P’atata…, a tan so!’. Zijn ook wij van Duitsen bloed…? Elo!

 

***********

JUSTITIA PIETAS FIDES – MMDXIII 11.07.2014.

-        Screbernica. Het is op 11 juli 2014 negentien jaar geleden, dat Nederlandse VN-blauwhelmen onder Dutchbat-commando van Thom Karremans c.s., in de veilig gewaande enclave Srebernica, duizenden vluchtelingen in de steek lieten. Niet één verdedigingsschot werd er door de Nederlanders gelost. Integendeel werd geholpen mannen van vrouwen te scheiden. Ten gevolge waarvan de Bosnisch-Servische troepen van Mladic, minstens 8000 mannen en jongens vermoordden. Honderden moslimvrouwen werden verkracht die nu met een voor hen etnisch inferieur kind zitten en weeshuizen zijn volgestouwd met ongewenste schepselen. Het gruwelverhaal Screbernica, Karremans, Mladic, Karadzic en de Euro-genocide –in en rond de ‘veilige enclave’– wordt vandaag herhaald, bij de begrafenis van honderden aan nu pas geïdentificeerde menselijke lichaamsresten uit juli 1995. Hieraan gekoppeld het verhaal, dat Nederland in Scebernica ‘een museum’ wil plaatsen om het verhaal van alle actoren uit te beelden. Nog wel vóór het Internationaal Strafhof in Rijswijk-Den Haag uitspraak heeft gedaan over Radovan Karadzic en Ratko Mladic, de hoofdarchitecten van de onwezenlijke slachting? Goed dat er nog Nederlanders zijn die de vinger op de pols houden. Het verhaal van een Bert Bakker: ‘Politici moeten erkennen dat Nederland heeft gefaald in Srebrenica. De huidige generatie moet alsnog verantwoordelijkheid durven nemen voor de slachtpartij onder moslims in de enclave. Dat schrijft Bert Bakker, oud-voorzitter van de parlementaire enquêtecommissie Srebrenica, op de opiniepagina van Trouw. Het is vandaag negentien jaar geleden dat de enclave viel. Nederlandse militairen bleven passief toen Serviërs 7500 moslimmannen en -jongens vermoordden. Bakker schrijft dat de discussie over de verantwoordelijkheid van Nederland zich “…tussen twee uitersten beweegt…”. Volgens hem zijn er enerzijds mensen die zeggen dat Nederland onschuldig is, omdat de Nederlandse militairen met de beste bedoelingen kwamen. Anderzijds, zijn er mensen die vinden dat Nederland volledig schuldig is aan de massamoord. Dat Nederland nooit excuses heeft aangeboden, komt volgens het oud-D66-Tweede Kamerlid door angst voor juridische aansprakelijkheid en verlies van staatsrechtelijk en politiek prestige. Bakker hield vandaag een toespraak tijdens de Nationale Srebrenica Herdenking in Den Haag.  http://nos.nl/artikel/673632-dutchbatmuseum-ligt-gevoelig.html http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/3687813/2014/07/11/Val-van-Srebrenica-herdacht-in-Bosnie.dhtml      http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/3687636/2014/07/11/Bert-Bakker-Politici-erken-falen-Srebrenica.dhtml

-        Herdenking. In de Sint Joriskerk in Amersfoort wordt volgende week vrijdag een herinneringsbijeenkomst gehouden voor Lisanne Froon en Kris Kremers, die in Panama om het leven zijn gekomen. De families hebben laten weten, dat de avond is gericht op het nalaten van een mooie herinnering aan de vrouwen. Kris Kremers en Lisanne Froon uit Amersfoort verdwenen in april in de bossen bij de stad Boquete. Het onderzoek van de Panamese autoriteiten naar hun dood loopt nog. Deze week kwam naar buiten dat het onderzoek naar de gevonden camera en telefoons van Kris en Lisanne “enige conclusies” heeft opgeleverd. De Panamese hoofdofficier van justitie heeft die conclusies meegedeeld aan de familie van de twee omgekomen vrouwen. Maar wat er volgens de onderzoekers met de vrouwen gebeurd is, is niet naar buiten gebracht. Vorige week was hoofdofficier Betzaida de Pittí in Nederland voor overleg met de Nederlandse autoriteiten. Het Nederlands Forensisch Instituut presenteerde toen de resultaten van het onderzoek naar de camera en de twee mobiele telefoons die zaten in de rugzak die op 13 juni per toeval gevonden werd aan de oever van een rivier. De rugzak heeft lang in het water gelegen, maar het is kennelijk toch gelukt om foto’s en andere informatie terug te halen uit de camera en de telefoons. In het persbericht van de Panamese justitie staat: “Er is een ontmoeting geweest met de ouders van de jonge vrouwen waar ze uitleg kregen van de Panamese en Nederlandse autoriteiten over het justitiële onderzoek. Daar zijn enkele van de resultaten uit het NFI-onderzoek gedeeld, waarna er ook enige conclusies gedeeld konden worden”. De Panamese autoriteiten hebben de familie verzekerd dat ze verder willen zoeken naar sporen van Kris en Lisanne, maar ze stellen ook dat het gebied waar de bewijzen gevonden zijn ontoegankelijk en gevaarlijk is. Wanneer de zoektocht hervat wordt is niet duidelijk.

-        Brief-/email geheim. Het Nederlandse regeringskabinet wil, dat de Grondwet ook e-mails gaat beschermen. In de Grondwet wordt nu het brief-, telefoon- en telegraafgeheim geregeld, maar het kabinet vindt die bepalingen verouderd. Er komt nu een artikel over het “…brief en telecommunicatiegeheim…”. Er worden geen specifieke technieken in genoemd, maar volgens het kabinet vallen alle huidige en toekomstige communicatiemiddelen eronder. Als voorbeelden worden genoemd e-mail, telefoonverkeer via internet en besloten communicatie via sociale media.

-        Escalatie. Een met raketten geladen ‘Stalinorgel’ richtte op de vrijdag een regelrecht bloedbad aan in Oekraïne. Er wordt door president Porosjenko wraak gezworen. De Oekraïense president Porosjenko zegt, dat de pro-Russische separatisten zwaar zullen boeten voor de raketaanval op een legereenheid in de grensprovincie Loegansk. Bij die aanval kwamen 19 Oekraïense militairen om het leven. Bovendien zijn er tientallen gewonden. Eerder was een dodental van zeker 30 genoemd en werd gemeld, dat een grenspost dichtbij Rusland was aangevallen.

-        NDP. Er verschijnen berichten, dat Desiré Bouterse in zijn hoedanigheid van NDP-voorzitter oplossingen zal brengen in disputen die de partij onder meer in Saramacca teisteren. Frits Moesafier zou ingevolge de hem gedane toezeggingen, zijn plannen voor het vormen van een éénmansfractie in De Nationale Assemblee vluchtig in de ijskast hebben gestopt. Over het parlement gesproken. Schandelijke ‘setewasi’ heerst in het ‘huis van de democratie’ (…),  waar zaken blijken door te lekken en de vloeren van gebouwdelen met een stevig aantal centimeters aan water zijn/werden begunstigd. Zou dit het enige gebouw in beheer bij de overheid zijn, waar dakplaten/-bedekkingen van doorlekken. Bepaald niet!

-        Reisje en foto-ops. We gaan weer op reis. Opnieuw richting Brazilië, waar Suriname een niet te verwaarlozen bijdrage denkt te kunnen leveren aan discussies over een BRICS-ontwikkelingsbank. Ook Rusland, vanwege wangedrag binnen de grenzen van Oekraïne uit de G10 werd gestoten, blijkt van de partij te zullen zijn. Vladimir Putin is de oceaan al overgestoken en is op bezoek bij de Castro-familie in Cuba. Hierna zal hij een poging wagen om nog meer Latijns-Amerikaanse landen van zijn wereldpolitiek te overtuigen. Barack Obama heeft daarmee direct een geactualiseerd probleem erbij gekregen. Russische geopolitieke expansie op het Westelijk Halfrond ‘nouveau’. Zeer gunstige renaissance voor het machtsevenwicht…, toch? Let op wat het Internet additioneel te spuien heeft: ‘Vrijdag 11 juli zal de Russische president Putin, tijdens zijn reis naar Latijns-Amerika ook Cuba aandoen. Hij zal o.a. president Raúl Castro ontmoeten en de “vader van de Cubaanse Revolutie” in de persoon van Fidel Castro. Een week geleden stemde het Russische Parlement in, met de kwijtschelding van 90% van de Cubaanse schuld aan Rusland. Een waarde van 35 miljard dollar (25,9 miljard euro). De overige drie en half miljard, moet in de komende 10 jaren zijn afbetaald. In ieder geval zal de SLM clientèle goed moeten kijken hoe zonder vertragingen van en naar Brazilië te reizen, gegeven het feit dat er een zogeheten delegatie naar een BRICS-bijeenkomst wil afreizen. Zou niet de eerste keer zijn dat de clientèle van de SLM aan kant wordt geschoven om voorrang te verlenen. Wat de ‘return on investment’ zal mogen zijn of nou eigenlijk is, ziet men elke dag in dit land.

-        Onrechtmatige daad. Het is voor sommige delen van de burgerij nog steeds niet duidelijk geworden of gemaakt, dat het barricaderen en blokkeren van de openbare weg, een gedegen onrechtmatige en strafwaardige daad oplevert. Bij het minste en geringste gaan mensen, steeds vaker aangezet door allerlei weinig verantwoordelijke figuren, over tot bezetting en barricaderen. Gezagsondermijning wordt mede gevoed door het gebrek aan afdoend optreden, van wat zich bevelgevende autoriteit wil noemen. ‘If yu ne kom tapu na olo, me go blok na heri kondre, yere…!’. Tragisch eigenlijk, dat vrijwel alle infrastructuur van het land, onder deze regering-Bouterse weer naar de filistijnen is. Overal waar de blik op valt, garanties voor tomeloos verval en teruggang naar het niets. Maar de meest verantwoordelijke voor ‘initiële fasen aan vernietiging’ –vanaf het rampjaar 2010– vierde met z’n vrinden groots WK-feest in Brazilië. Het kon gewoon niet op! In dit land wel de wegverzakkingen, de dijkbreuken, de overstromingen, de gebrekkige stroomvoorzieningen, de vergrote behoefte aan lijntrafo’s nadat bijna allemaal stukgingen, terugval in de mijnbouwindustrie, geen geloof en geen enkel beeld op verbetering. 25 Mei 2015…, is het dan zover.

-        Fraude. Weer zijn examens van een ‘hogeschool’ in NL te koop aangeboden en een etmaal voor de test ook gekocht door journalisten. Het gaat hier om de Haagse  Hogeschool en het onderdeel “Financiële Analyse”  voor Bedrijfskunde eerstejaars.

-        Wet Nationaliteit. Een nieuwe wet op de Surinaamse nationaliteit is aangenomen en moet eigenlijk nog worden gepubliceerd.  Een assembleelid verklaarde intussen, dat er onder meer verruiming is om een ‘dubbele nationaliteit’ te dragen en gendergelijkheid wordt aangestipt. Laat dat even staan. Maar dat van dubbele nationaliteiten –niet met de geboorte meegekregen– is en blijft levensgevaarlijk. De Nederlandse wetgeving heeft/geeft opgesomd, hoe men door verkeerde handelingen de NL-nationaliteit kan kwijtraken. Door een rechtshandeling te plegen die indruist, tegen wat in hun wetgeving staat. Met een Ivo Opstelten als minister, namens het rechtse VVD gedeelte van het huidige regeringskabinet en de havik Fred Teeven op de immigratiebok, hoeft men maar een gering aantal wederwettelijke zaken aan te gaan en een zaakje van ‘intrekking Nederlandse nationaliteit’ is dan zo gepiept. Suriname kan verruimen, maar Nederland heeft het recht ‘de richel’ strak te versmallen. Kijk dus goed uit, met rechtshandelingen die niet stroken met wat de Nederlandse nationaliteitswetten aangeven en verwachten. Geen rechtshandelingen tegen die wetten plegen, dat is het devies.  ‘Natio is natio…!’.  Laat je goed voorlichten. Natiegebondenheid…, ‘so bun’.

-        ‘Beste menseninzet’. Louis van Gaal wil een gunstig afscheidscadeau op de zaterdagmiddag. Betekent niet anders dan met het Nederlands voetbalelftal winnen van Brazilië. Nog wel in Brazilië en daarmee de derde plek veiligstellen dan wel bezetten. Nederland heeft tot nog toe niet een wedstrijd, in reguliere tijd verloren. Dus…! Dan zal ‘darling Louis’, luiwammesen en gelegenheidsdiefjes  van doelpunten, zoals een over het paard getilde Robin van Persie, aan de kant moeten houden en frissere Henkies gretig genoeg doen opstellen. Mensen die knap hongerig zijn geraakt en heel stompzinnig, veel te lang aan de kant werden gehouden. Laat die los met een consoliderend spelsysteem en een verzwakt cq. gedemoraliseerd Brazilië, is wel weer te verslaan. Anders niet…, lieve Louis.  Take care…! En dus geen ruzie maken. NOS.nl: ‘Oranje heeft vrijdagmiddag voor de laatste keer dit wereldkampioenschap getraind. Louis van Gaal en zijn spelers oefenden in het Estadio Nacional de Brasilia voor de troostfinale tegen Brazilië.Alle spelers verschenen op het trainingsveld. De teleurstelling over de verloren halve finale leek voor het grootste gedeelte te zijn verdwenen, want er kon weer gelachen worden. Van Gaal koos voor een rustige training; de spelers mochten zelf kiezen wat ze gingen doen’. Ook is er in Barcelona een zaakje getekend. Prijskaartje zo een 125 miljoen US-dollars De bijtlustige Luis Suarez verlaat Liverpool en gaat dus spelen voor de FC Barcelona.

-

****************

 

 

JUSTITIA PIETAS FIDES – MMDXI 09.07.2014.

JUSTITIA PIETAS FIDES – MMDXI 09.07.2014.

 - ‘Saka sidon’. Helemaal niet! Bij de pakken neerzitten? Ook niet! Men wilde ook nog met de gehele natie door de grond zakken, toen Brazilië met ‘vijf tegen nul’ al na 25 minuten achter kwam te staan. Het werd uiteindelijk zeven tegen een en daarmee is eigenlijk genoeg gezegd. Wanneer een coach een hevig met emoties belast/beladen land confronteert, met vrijwel alleen in het buitenland spelende voetballers en ook nog een team rond één speler bouwt, gebeuren deze naargeestige dinges. Tweede helft gaf een geheel ander beeld. Toen kwamen de echte werkers aan bot en niet dat verwende zaakje uit het buitenland. Op Marcello na! Maar om een “Fred” alsnog na alle voorgaande wedstrijden op te stellen, geeft het ware inzicht van de coach weer. Brazilië werd getrakteerd op de waarheid en aangeleerd overspannen emoties (…), wel zakelijk opzij te zetten en een wedstrijd gewoon strak te winnen. Nou net dat, kon er dus niet in. Emoties werden de baas en het onzakelijke zorgde voor algeheel faillissement en curatele stelling door de onstuitbare Duitse overmacht. Over de vleugles en door het midden klopte het allemaal bij hen wél! ‘Shock and awe…’. Zien wat Louis van Gaal daar tegenover kan stellen. Eerstens Hollands ‘kleurrijk’ versus Argentijnse draaikonten. Ook al gehavend, maar vooralsnog supergemotiveerd in een nog steeds zeer vijandig en verwond Brazilië. http://en.wikipedia.org/wiki/Shock_and_awe

- Rook en vuur. Waar rook is, is er ook vuur. Smeulend of niet, maar wel knap gevaarlijk voor de coalitie van ABOP/NDP – ‘plus’. Badr en zijn jongens hebben het vanuit Saramacca al laten weten. Besluiteloosheid in de top van de NDP zullen ze weten te pareren. ‘Adieu…’, zegt Moesafgier tussen neus en lippen door en in opdracht van de achterban. Panka wil ontkennen? Maar wie wil Panka na zijn amnestieouverturen, nog serieus nemen? Niemand bij goed verstand. Geloofwaardigheid koopt men niet op straat. Over negen maanden ‘plus’, is de waarheid in het hoofdstembureau te verkrijgen. Gratis en voor niks.

- Babyvoeding. Kon niet betaald worden en dus is het achterland verstoken van het meer betaalbare. Ook de advocaten die kosteloze bijstand moeten verlenen, zijn verstoken van fundamenteel inkomen. En in het parlement verschilt men ernstig van mening, over het ‘wel of niet’ accorderen van ‘sociale pakketten’ ten behoeve van partnersamenstellingen die voor een groot aantal Surinamers absoluut niet te accepteren, te pruimen ofwel te verteren zijn. In ieder geval is het bij het bedrijfsleven nu knap doorgedrongen, dat de overheid goederen en diensten, weer uit het magazijn of ander arsenaal wil betrekken en daarvoor nauwelijks of niet betaalt. Probleem! Waar terdege rekening mee moet worden gehouden, is dat de huidige regering –met een nipte meerderheid in het parlement– zaken wil doordrukken die straks onbetaalbaar worden voor een volgende bestuurssamenstelling. ‘Owru gwenti…, so bun’. Er wordt steeds minder inkomen geregistreerd of gegenereerd. Tegelijkertijd committeert de regering Bouterse zich aan steeds meer onbetaalbare rekeningen en andersoortige zaakjes. Waarheen leidt die weg of waar naar toe? Juist ja!

- Skowtu. De een is nog maar nauwelijks voor het groen laken neergezet om zich strafrechtelijk te verdedigen en alweer de volgende politieman wordt ontmaskerd, door zijn collega’s aangehouden en opgesloten.

- VWO. In ieder geval ziet een deel van de jeugd het nut om met meer dan 70%, in één keer te slagen van het Voortgezet Wetenschappelijk Onderwijs (VWO). Kijken wie nog achterblijven in het land en wie het licht straks ook nog moeten uitdoen op Zanderij.

- RGD. Ze vragen als polikliniekartsen gewoon om een drempelbedrag, voordat de burgers met ‘een staatsgarantie’ medisch worden behandeld. De leiding van de RGD, vindt dat allemaal vallen onder een ‘onrechtmatige daad’ en stelt maatregelen in het vooruitzicht.

- 30. Meer dan dertig lijken liggen, in een meurend mortuarium van Paramaribo. Geen familieleden te vinden die zich over de gestorvenen, druk willen maken. Buitenlanders spannen daarbij de kroon. En dan zijn daar nog lokale gezinsleden die elkaar strak naar het leven staan en in de haren vliegen ook, wanneer een deel niet met ‘toegezegd bedrag’ over de brug komt (…), om een overleden broer de afgesproken ‘respectabeler uitvaart’, te bezorgen. ‘Ai Sranan, wi switi moi moi kondre…!’.

- Stemgerechtigd. Een meneer/mevrouw heeft het over ‘wel of niet’ gaan kijken naar WK-voetbal, wat uit Brazilië wordt overgeseind. Maakt zich ongezond druk om een zogeheten of vermeende schijnbedoening in DNA, ter zake het ‘wel of niet’ uitschrijven van een parlementsvergadering. Een aangekondigde convocatie die uiteindelijk terzijde wordt gelegd en gewenste bijeenkomst afgeblazen, als het college ‘in meerderheid’ naar een voetbalwedstrijd wil gaan kijken. Soms is het een begrafenis, een huwelijk van een collega…, maar ook een voetbalwedstrijd kan reden vormen, voor het verdagen van de uit te schrijven agenda. Daarbij wel weer goed weten en beseffen, dat de voorzitter van het parlement niets meer of minder is dan de ‘eerste onder de gelijken…’, al vergeet ze zelf dat wel eens meer. Het zinloos van de toren willen blazen en te stellen, voortaan wel/niet naar de stembus te gaan, is en blijkt een prerogatief van elk stemgerechtigd individu. Echter wel de vraag of betrokken scribent(-e), enig nationaal stemrecht heeft verkregen…, dat deze misschien wel/niet wenst terug te geven, door zich herboren te wenden naar het eens zo smadelijk beleefde van en/of in een andere natie. Hier wordt de voortgang van een DNA-vergadering in ieder geval bij tellen en meerderheid beslist. En niet door de enkele voorzitter, die zich aan de wil van het college, dient te onderwerpen. Populistisch gekraaide in de marge, op de koop toe maar in te bedden en dan glashard negeren. Effe schorsing en verdaging. “Maxi vs. Aleke…, Mittwoch um 17.00 Uhr. Ganz klar!”.

- Kwakoe Zomer Festival. Datum: zaterdag 12 juli t/m zondag 10 augustus 2014
Land / gebied: Nederland (Amsterdam). Zo wordt het Kwakoe Festival in Amsterdam zuidoost in de ‘wereld feestenalmanak’ aangekondigd. Wel blijken er nu verhoogde toegangsprijzen in omloop te zijn gebracht.

- Intiem. ‘In een ‘persoonlijke brief’ hebben koning Willem-Alexander en koningin Máxima de spelers van het Nederlands elftal succes gewenst voor de halve finale tegen Argentinië, later vanavond in São Paulo. Bondscoach Louis van Gaal heeft de brief gisteravond tijdens het diner voorgelezen, meldt de KNVB. Het koninklijk paar schreef waardering te hebben voor alles wat Oranje in Nederland teweeg heeft gebracht, met de reeks overwinningen tot dusver. Verder schrijven de koning en koningin te hopen dat Nederland doordringt tot de finale van het WK. Als Oranje daarin slaagt, zal het koninklijk paar zeker de wedstrijd in Rio de Janeiro bijwonen. Eerder vandaag maakte de Rijksvoorlichtingsdienst bekend dat koningin Maxima –Argentijnse van geboorte– vanavond een echte Oranjesupporter is. “Koningin Máxima is Nederlandse en is dus voor Nederland”, liet de RVD aan de NOS weten’. Zo wil de website van NOS.nl, op de valreep nog even mededelen, mocht er enige twijfel blijken/leven/heersen.

#

#
#
#
#