#


JUSTITIA PIETAS FIDES – MMCDXLI 15.04.2014

JUSTITIA PIETAS FIDES – MMCDXLI 15.04.2014.

 

-        Anorexia. “…deze president laat zich niet chanteren en gaat niet met vuil smijten, maar als er behoefte bij de pers is, zal… ”. Gevleugelde woorden van de voorzitter ener ernstig vermagerde coalitie op een willekeurige dinsdagmorgen anno 2014.

 

-        ABOP. Brunswijk zegt in kielzog van Bouterse, dat er reden is om de voorzitter van het coalitieberaad te ondersteunen, maar geen behoefte te hebben de opengevallen plekken van Pertjajah Luhur in te vullen. Verstandig met een duidelijke blik naar de toekomst.

 

-        Uitspraken. ‘Mega Combinatie wil beheer op ministerie van Binnenlandse Zaken’; ‘Niet verlenen van quorum heeft emmer doen overlopen’; ‘Vervroegde verkiezingen te verwachten’; ‘Megacombinatie stuurt PL de laan uit’; ‘Zeker is er iets ernstig aan de hand binnen deze regering’; ‘Openbare vergadering DNA wederom verdaagd vanwege quorumgebrek’; ‘Oud-rekenkamervoorzitter Ulrich Aron getipt als BINZA-minister’; ‘Oud-onderdirecteur Binnenlandse Zaken, Edmund Leiles, gevraagd om nu minister van Binnenlandse Zaken te worden’;  ‘De regering gaat door en we starten met de begroting…, maakt u zich geen zorgen. We gaan samen tellen’; ‘Er is met zoveel vuil gisteren gesmeten’; ’Ik heb Somo gezegd rekening te houden met alle ministeries en posten in het buitenland onder zijn beheer’;  ‘Betre yu lagi ma yu no don’;  ‘Drie nieuwe NDP ministers’;  ‘Doe verwacht nog meer moeilijkheden’; ‘Zonder jou ga ik wel ergens…’; ‘NDP zinspeelt op overloperij’;  ‘Nieuw Suriname in gouden positie’;  ‘Op basis van het uit te voeren programma, zijn we als mega bij elkaar gekomen’; ‘We proberen jonge politici anders op te voeden…’;  ‘Somohardjo mocht nooit regeermacht krijgen’;  ‘Wil BINZA hebben om te frauderen bij komende verkiezingen’; ‘Minov minister wil familieleden accommoderen’;  ‘Mustadja moet weg om verkiezingen te manipuleren’; ‘Nieuw Suriname in gouden positie’. ‘Wij willen eenheid in de NDP’; ‘Vandaag geen DNA-vergadering’; ‘Chanteur die poppetjes invulde en mensen trachtte te regelen’; ‘Wij gaan nu oppositie voeren’; ‘Nieuw Suriname kan regering redden of laten vallen’;  ‘OAS moet nu al mandaat krijgen bij vervroegde verkiezingen’; ‘NPS-er tekende presentielijst’;  ‘Ik zag niet Soemita maar Wangsabesari’;  ’VHP treft voorbereidingen roer over te nemen’; ‘Als je uit de coalitie bent, heeft dat consequenties in de ruimste zin des woords…’;  ‘Moeten mensen op buitenlandse posten van PL ook weg?’; ‘Ik weet niet waar Somohardjo het over heeft, als hij stelt dat Brunswijk onbetrouwbaar is. Hij heeft het zelf gezocht en moet mij niet proberen mee te nemen’; ‘Laat dit een waarschuwing zijn voor overige coalitieparlementariërs’; ‘Algoe minister van LVV’; ‘Er is afgerekend met verraad en chantage’; ‘Regering kan rekenen op 26 zetels…!’; ‘Vervroegde verkiezingen uitschrijven…!’; ‘Bouterse “schopt” PL uit  coalitie’; ‘Somohardjo roept op tot alertheid’. ‘Heeft U de zekerheid, dat Brunswijk naast U blijft zitten tot het einde van de rit…?’.  Uiteindelijk een mondvol aan uitspraken die de afslanking van een regeringscoalitie vergezellen.

 

-        Internationale gemeenschap kijkt verontrust toe. En wat ging er naar het buitenland aan berichten? “Suriname: Government Holds On To One-seat Majority After Coalition Partner Booted Out”. ‘PARAMARIBO (Suriname), April 15 (BERNAMA-NNN-CMC) — The ruling MegaCombination coalition government has booted out one of its members after accusing it of playing “blackmail politics”. Leader of Pertjajah Luhur (PL) party, Paul Somohardjo, confirmed that his organization, which had six seats, was no longer a member of the coalition, leaving President Desi Bouterse with just a slender one seat majority in the 51-member National Assembly. Ministers belonging to the PL party have been asked to vacate their ministerial portfolios. In a statement Monday, President Bouterse said that the remaining party would continue to be part of the government as agreed in the 2010 agreement. Bouterse’s National Democratic Party (NDP) holds 23 seats and former rebellion leader Ronny Brunswijk’s A-Combination (ABOP) has three seats, giving the coalition a slender majority in the Parliament. In 2012 the Niew Suriname party left the coalition.Political observers say the split in the coalition was no surprise, indicating that there had been visible cracks since the 2010 general elections’. Tot zover: BERNAMA-NNN-CMC. En dan NOS.nl: ‘De Surinaamse president Desi Bouterse heeft coalitiepartij Pertjajah Luhur (PL) uit de regering gezet. PL-voorzitter Paul Somohardjo is vanmorgen, lokale tijd, op het kabinet van Bouterse ontboden en heeft een brief ontvangen waarin hem het besluit werd meegedeeld. In een korte schriftelijke verklaring spreekt het kabinet van de president van chantagepolitiek die geleid heeft tot onzekerheid die al enige tijd bestaat over de parlementaire houding van de fractie van PL. Somohardjo zegt verbaasd te zijn en niet te weten waarom zijn partij uit de regering moet verdwijnen. Goodwill. Het is bekend dat het al geruime tijd niet botert tussen de coalitiegenoten. Somohardjo heeft de afgelopen tijd tal van projecten buiten de regering om geïnitieerd. Zo heeft hij namens zijn partij woningbouw- en landbouwprojecten opgezet. Hij probeert daarmee volgens sommigen goodwill te kweken en stemmen te winnen voor de verkiezingen van mei volgend jaar. Meerderheid. In de regering van Bouterse en vice-president Robert Ameerali zitten drie ministers van Pertjajah Luhur. Daarnaast zijn een onderminister en hoge departementsfunctionarissen afkomstig uit de partij. In De Nationale Assemblee, het Surinaamse parlement, is PL vertegenwoordigd met zes leden. De coalitie heeft nu een meerderheid van slechts één zetel’. Tot zover NOS.nl

 

-        Oekraïne. Praten voorbij. Leger grijpt in. In de Oost-Oekraïense stad Kramatorsk zijn militairen geland om in te grijpen. Dat melden internationale persbureaus op basis van ooggetuigen en verslaggevers. Het leger probeert een vliegveld bij de stad te heroveren op pro-Russische bezetters. Ooggetuigen hebben tegen persbureau Reuters gezegd dat er militairen met een helikopter zijn afgezet. Ook vloog een straaljager boven het gebied. Op het vliegveld is volgens het Russische persbureau RIA-Novosti een korte confrontatie geweest tussen Oekraïense militairen en pro-Russische betogers. Er zou ook geschoten zijn. Enkele betogers raakten volgens Russische media gewond. In de buurt van Slavjansk, 160 kilometer van de Russische grens, zijn zeker 14 legervoertuigen gesignaleerd met Oekraïense vlaggen, een helikopter en militaire vrachtwagens. Ook zijn er volgens een verslaggever van persbureau AP bussen met militairen. “We wachten op het bevel om op te rukken naar Slavjansk…”, zei een militair tegen AP. In de stad zelf, waar sinds dit weekend gebouwen worden bezet, is het relatief rustig. Pro-Russische bezetters hebben op verschillende plekken barricaden opgeworpen. Interim-president Toertsjinov zei dinsdagochtend in het parlement dat een “anti-terreuroperatie” is begonnen aan de noordkant van Donetsk. “Die wordt stap voor stap uitgevoerd, verantwoordelijk en behoedzaam”. De operatie is bedoeld om burgers te beschermen tegen “terreur en misdaad, zodat Oekraïne niet in stukken wordt gescheurd”. In het oosten van Oekraïne bezetten betogers in zeker negen steden overheidsgebouwen en politiebureaus. NAVO-chef Rasmussen uitte vandaag felle kritiek op Rusland. Het is volgens hem duidelijk, dat Rusland nauw betrokken is bij de onrust in Oost-Oekraïne. Hij wilde geen details geven, maar volgens Rasmussen spreken de beelden boekdelen. Rusland ontkent op enige manier betrokken te zijn. Premier Medvedev zei op de maandag, dat Oekraïne op de rand van een burgeroorlog staat. De Russische minister Lavrov zegt in navolging, dat de legeroperatie van Oekraïne elke vorm van dialoog onmogelijk maakt. “Je kunt geen tanks op je eigen volk afsturen en tegelijk gesprekken voeren…”, zei hij. Donderdag zouden in Genève gesprekken worden gehouden over de crisis, maar of die doorgaan is nu onzeker. Er stond/staat een gesprek gepland tussen de ministers van Buitenlandse Zaken van de VS, Rusland en de buitenlandcoördinator van de EU.

 

-        NL referendum. Vanaf volgend jaar kunnen in Nederland landelijk referenda worden gehouden. De Eerste Kamer ging met een ruime meerderheid akkoord met invoering van een raadgevend, niet-bindend referendum. De initiatiefwet was van PvdA, GroenLinks en D66. Regeringspartij VVD en de oppositiepartijen CDA, ChristenUnie en SGP stemden tegen. Om het raadgevend referendum geldend te maken, moet minstens 30 procent van de bevolking zijn stem hebben uitgebracht. Dat stond oorspronkelijk niet in de initiatiefwet, maar op verzoek van vooral de PvdA zal de wet op dat punt nog worden aangepast. De uitkomst van dit referendum geldt als een advies. De senaat ging ook akkoord met invoering van een correctief referendum. Ook hier stemden VVD, CDA, ChristenUnie en SGP tegen. Met het correctief referendum kan de bevolking aangenomen wetten alsnog tegenhouden. De uitslag is wel bindend en gaat dus verder dan het raadgevend referendum. Overigens is het nog helemaal niet zeker dat een correctief referendum er ook echt komt. Voor invoering van dit type volksraadpleging is wijziging van de Grondwet nodig. Dat betekent dat de wijziging na de verkiezingen nog eens door beide Kamers moet worden aangenomen, en dan met een tweederde meerderheid.

 

-        Pers. Op de persconferentie van de voorzitter van het uitgedunde coalitiegenootschap, ging men weer zeer select in op wie de vraag stelde en wat het inhoudelijke van de geplekte vragen nou eigenlijk behelsde. Duidelijk werd dat de vragen, komende van onder meer ‘De West’ en de beantwoording of ‘follow up’ daarvan, opvallend discriminatoire werden afgehandeld. Ach, geeft toch helemaal niet. De samenleving heeft dat ook ‘live’ mogen waarnemen en beproeven. Komt wel vaker voor, bij mensen die zich in de nesten hebben weten te werken. “1987 & 2000 reborn. And 2015 on (re-)call. No fear nor sweat at all”.

 

JUSTITIA PIETAS FIDES – MNCDXL 14.04.2014.

JUSTITIA PIETAS FIDES – MNCDXL 14.04.2014.

 

- DNA. Lijkt niet erg te sporen met de profielen in De Nationale Assemblée (DNA). Na October 2013 gebeurde er vrijwel niets om de begrotingen voor het dienstjaar 2014, parlementair in orde te brengen. Begrotingen werden vanwege abominabele berekeningen door de Regering Bouterse teruggenomen. Toen ging een minister van Financien, in vernedering heen. De tweede dame overigens en uiteindelijk ging de bewindvoering via een vervanger naar Andero’s parlor. Maar wat gebeurde vandaag de dag ook nog aan discutabels, na een dringende en dwingende convocatie voor 09.00 uur van voorzitter Geerlings-Simons. Panka als lumineuzer fractieleider van het megamechanische ging naar de dokter. Coalitiepartner Brunswijk kwam pas om 11.00 uur aandansen en volgens het nodige aan observateurs, tekende hij geen presentielijst. Zegge en schrijven werden maar 21 handtekeningen op de presentielijst teruggevonden. Het parlement ofwel DNA, telt volgens Bartjes 51 leden. Dertig tekenden dus volgens inlichtingenrapportage niet. Het lijkt er steeds meer op, dat deze regering Bouterse absoluut geen mandaat heeft om nog langer op post te blijven mieren. Verslag van een waarnemer: “Vergadering verdaagd. Geen quorum. Er moet eerst over problematiek onderwijs, Minov vs. Somohardjo, worden gesproken. Er zou al eerder een coalitietop bijeen geroepen moeten worden om de perikelen binnen coalitie te bespreken. Blijkt zijn nut niet in voldoende mate te hebben gehad”. Somo zegt dus: “…eerstens dat, dan misschien dit…”. ‘Overigens heeft deze al bij herhaling geroepen en ook aangegeven , dat hij niet misbruikt wil worden door de NDP, om na begrotingsgoedkeuring uit de combinatie getrapt te worden…’, aldus een doorgewinterd waarnemer.

 

- Overgestoken. Men beweert vanuit de oppositie, dat de NDP-vergadering in een voormalig BVD-centrum van Commewijne, uitgevuld was met importvogels uit Paramaribo? Als men zo naar de eerste en tweede rij kijkt, worden die vermoedens meer dan bevredigend bevestigd en bewaarheid. In ieder geval gaat het op vergaderingen van Shailindra Girjasing (VHP), er heel anders aan toe en kan men de autochtone Commewijners voor alle 90 procenten detecteren. Geen enkel allochtonenprobleem.

 

-   ABOP-pres. Al het aan de in Europa onder meer veroordeelde ex-guerillastrijder Brunswijk ligt, zal hij de volgende president van de Republiek Suriname leveren. Met Robbert Ameerali in zijn adviescollege, moet dat toch gewoon kunnen lukken? Niet dan? Inderdaad, zingt de internationale rechtsorde weer luid en duidelijk: “…meki dem man kom, wi e wakti dem…”. Ordentelijk!

 

-  Scoren of boren? Eerstens introduceren, dan weer mislukken en vervolgens de gebruikelijke ‘resque mission van de baas’. Daar komt het volgens de herkozen voorzitter van de SPA steeds weer op neer/aan. Aan het hoofd van een zeer lijvig bestuur, wist Castelen minutieus aan te geven (…), wat voor attitudes hij ‘in politicis’ mocht beleven. Vanaf de jaren tachtig gaat het zo. Men doet iets en dan is het bij mislukking, een beetje ‘back tracking’ ofwel op de schreden terugkeren en plotseling dan Bouterse die zaken compleet intrekt en daarbij dan onwelvoeglijk denkt de calamiteit weer op spoor te kunnen krijgen. Het meest recente voorbeeld, het intrekken van betaalbare babyvoeding. Dan als hoogst geplaatste in het bestuur, zaken met nogal wat show en publiciteit ‘cancellen’.  ‘Gov.com,  by default!’.

 

- Opstal. Gegeven het feit, dat Dipo in 2015 en eerder in 2010 zag, dat hij wel wat stemmen op ressortniveau wist te genereren, maar op landelijk niveau bij herhaling op de snufferd gleed, bood hij de hele habbekrats aan ten adressen van de NDP. Eerstens de lege huls en nu de lege-/onbruikbare opstallen. Treurig eigenlijk die ‘setawasies’, consequenties en gedoetjes die onbezonnen spilzucht en verspilling tot gevolg kunnen hebben.

 

- Vier componenten epoxy. Die kleeffamilie zal men uiteindelijk in Saramacca nodig hebben om Malhoe en Sital, dwingend aan een paars tafellaken te kunnen klampen. Ook het hoofdbestuur van de NDP, heeft dat fenomenale reeds lang gezien en de speciale componenten in bestelling. Of dat allemaal nog voor de verkiezingen van 2015 of veel eerder, de vereiste lijn-/lijmbeslagen mag leggen (…), is nog maar even de vraag.

 

- Provocaties. Een Russisch gevechtsvliegtuig is afgelopen weekend een aantal keren laag over een Amerikaans oorlogsschip in de Zwarte Zee gevlogen. Volgens het Pentagon probeerde de piloot de Amerikaanse bemanning van het schip te provoceren. De actie wordt veroordeeld. Het vliegtuig, dat volgens het Pentagon onbewapend leek te zijn, vloog twaalf keer laag over het schip heen. Volgens Amerikaanse media vloog het toestel op minder dan 275 meter afstand van het schip. Het schip, de USS Donald Cook, voer op dat moment in internationale wateren aan de westkant van de Zwarte Zee. Het schip ligt nu in een Roemeense haven.

 

- JN. De van moord verdachte J.N. en lid van toenmalige ‘groep van zestien’ korporaals en sergeanten die een staatsgreep op 25 Februari 1980 pleegden, is volgens een aan de overheid gelieerde website overleden. Nelom heeft enige tijd in de USA en ook Frans Guyana op het consulaat in Cayenne verkeerd, totdat zijn gezondheid het liet afweten. Nelom werd verscheidene malen gedaagd voor de Krijgsraad in Boxel, ter zake moord en uitlokking tot moorden op 08 December 1982. De ex-militair reageerde nauwelijks op betekende dagvaardingen.

 

- Hoe dan, bol? Een vrouw werd betrapt met meer dan 300 gram aan cocaïne op een zeer gevoelige plek van haar lichaam. Kan men die mensen niet uitleggen, dat de aangetaste plek niet voor poederachtige attributen is bestemd? Hardleers, hor!

 

- Catch 22.  De Oekraïense president Toertsjinov roept de VN op een vredesmacht naar het oosten van Oekraïne te sturen. Die zou samen met Oekraïense veiligheidstroepen de orde in Oost-Oekraïne moeten herstellen. De president had telefonisch overleg met VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon. Een vredesmissie van de VN kan er alleen komen als de Russen ook instemmen; de VN-Veiligheidsraad – waarin Rusland veto-recht heeft – moet goedkeuring geven. De Oekraïense autoriteiten lijken steeds meer de controle te verliezen over het oosten van het land. Pro-Russische betogers die overheidsgebouwen en politiebureaus bezetten, hebben een ultimatum van de regering genegeerd en ook een nieuwe waarschuwing van interim-president Toertsjinov lijkt geen indruk te maken. Mocht de regering in Kiev harder ingrijpen in het oosten van de Oekraïne, kan men erop rekenen, dat Vladimir Putin de Russische troepen aan de grens, opdracht geeft het onafhankelijk gewaande land  binnen te dringen en groter delen na “de Krim’ te annexeren, met een van de belachelijk aandoende referenda.   ‘Du no du, na wan…, Catch 22’.

 

- Sport I. Na een serie van negen duels zonder nederlaag leed Henk Fraser vandaag zijn eerste nederlaag als hoofdtrainer van ADO Den Haag. ‘We hebben het Ajax zo lastig mogelijk proberen te maken’, zei hij na het verlies (3-2) . ‘Maar we hebben verdiend verloren’. ‘Het eerste doelpunt van Ajax was geloof ik buitenspel’, doelde Fraser op de kopbal van Christian Poulsen. ‘Maar Ajax was de betere ploeg. Tot 25 minuten voor het einde mochten we hopen op een gelijkspel. Daarna was het afgelopen. Ik wil Frank de Boer alvast feliciteren met het kampioenschap. Al moet hij officieel nog twee weken geduld hebben’.

 

-Sport II. Tjoepie tjoepie. Real Madrid heeft optimaal geprofiteerd van de misstap van concurrent Barcelona. In het eigen Santiago Bernabéu won de Koninklijke eenvoudig van UD Almería: 4-0. Zonder de geblesseerde Cristiano Ronaldo, maar met uitblinker Ángel di María, had Real Madrid geen kind aan de nummer negentien in de Primera Division. Na bijna een half uur spelen bracht Di María de thuisploeg op voorsprong. De Argentijn krulde de bal met links onbereikbaar voor keeper Esteban in de verre hoek. Na rust voerden Gareth Bale en Isco in een tijdsbestek van drie minuten de score op naar 3-0. Invaller Alvaro Morata zorgde voor de 4-0 eindstand. De ploeg van Carlo Ancelotti komt door de zege op gelijke hoogte met stadgenoot Atlético. De koploper speelt zondag nog de andere Madrileense stadsderby tegen Getafe. Real Madrid kan zich nu in alle rust voorbereiden op de Clásico. Woensdag staan FC Barcelona en Real Madrid in Valencia tegenover elkaar in de finale van de Copa del Rey.

 

- Spoed. Somohardjo gaat omstreeks het middaguur op Maandag 14 April 2014 in spoedvergadering, nadat NDP-voorzitter Bouterse hem een brief heeft overhandigd en de wacht aangezegd. De samenwerking tussen de NDP van Bouterse en Pertjajah Luhur van Somohardjo is geëvaporeerd. Zo willen verscheidene nieuws- en publiciteitsmedia melden. 25 Mei 2015…, of zeer veel eerder.

Justitia Pietas Fides MMCDXXXIX 12.04.2014

 

Justitia Pietas Fides MMCDXXXIX 12.04.2014

 

-        17. Let goed op. Komende “Vrijdag” al meer dan tweeduizend jaar, de sterfdag van Jezus Christus aan het Kruis op de heuvel Golgota. De zestiende vrije dag in de Republiek Suriname, is nu nadrukkelijk ‘floating’. Komt van heel ver om hier te landen. Niemand weet precies wanneer de 16e. dag eraan komt. Want dat is dan ‘Chinees Nieuwjaar’, welke op basis van etniciteit en op voordracht van een ‘hechter niet te assimileren/integreren groep’ is doorgedrongen tot het nummertje 16. De dag wordt wel elders in een ander land bepaald. In het zeer Verre Oosten. Als de 16 e. dag hier aanbreekt, is die op het continent van origine allang weer voorbij. Minstens twaalf uren verschil. Maar de zeventiende vrije dag komt er terdege aan, als de Braziliaanse ‘garimpeiro groep’ ook de vrije dag als hecht conglomeraat opeist. Met carnaval of zo. ‘Dag van hoogtij der carnavals’. En nu men dan toch bezig is geraakt, willen de “boncoro’s, moreno’s, jarajara’s en dogla’s” ook een echte vrije dag. Want zij vormen de meest geïntegreerde en onvervalste groep van SU. Niet terug te dringen. En vragen er ook jaren achtereen alweer naar, om ‘erkend’ en ‘gewettigd’ te worden. Wat de koloniaal een ‘halfbloed’ noemde, staat meer bekend als bocoro, jarajara, moreno(-a) of dogla. Ook die willen een dag om er bij te horen en de diversiteit gestand te doen dan wel te bewaren. ‘Oké dan…, dem ekte Srananman/-uma!’. “Elo…, wi bromki dyari so bun”.

-        Constitutioneel Hof. Voorgedragen door een parlement? Hoe dan? Voorgedragen kan alleen door een staatscollege, dat niets met wetgevende macht(-en) te maken heeft. Dus niet parlement en ook niet regering. Beiden zijn wetgevend van karakter en aard. Speciale voordrachtscommissie met constituerende bevoegdheden en daarna goedkeuring, door een senaatachtige commissie die onder ede al de gesluierde antecedenten van kandidaten onderzoekt. Alleen zo kan dat hele ding. Suriname hoeft het waggelwiel, niet opnieuw uit te vinden. De US-Amerikaanse wetgeving kan voor deze gein worden vertaald en procedureel ingepast.

-        Drie weken. Al 21 dagen geleden werd ingefluisterd, dat de begrotingsbehandeling van staat er nu eindelijk komt en de magische datum van 14/15 of 16 April 2014 alszodanig zal worden geprikt. Zestien april, onmogelijke dag! Want dan is er groots voetbal…, toch?    Dus wordt het 14 April 2014, als de politieke weergoden quorum wensen te verlenen en aan de slag te gaan. Benieuwd wie aan de regeringstafel present zullen zijn.

-        ‘Nino y nina’. De zieners zeggen ,dat ‘El Nino’ eraan komt. Anderen zeggen weer dat die al is gearriveerd. Oceanografen en weerkundigen hebben –via CNN.com/NOS.nl– al met het nodige aan beeldende bewijsstukken aangegeven, dat er zich een enorme hittebron onder het zeewater heeft verzameld en in stijgende lijn naar het oppervlakte wordt gestuwd. Meer nog ten westen van de Noord-, Midden- en Zuid Amerikaanse kust. De gevolgen zullen ernstig voelbaar zijn.

-        Doodstraf. Een herkenbaar excerpt,  ook uit nationale dreigannalen. Op 21 maart 1952 werd Andries Jan Pieters gefusilleerd, de laatste Nederlander die voor het vuurpeloton kwam. In de nadagen van de Tweede Wereldoorlog leidde hij een SS-commando dat met bruut geweld martelde, verkrachtte en uiteindelijk negen mensen doodde. Uiteindelijk waren het niet de Duisters maar de Nederlanders die Pieters executeerden. Kort nadat hij was opgepakt, gaven de Duitsers in Nederland zich over. Van de 14.562 zaken die na de oorlog door bijzondere gerechtshoven werden behandeld, was Pieters een van de 152 ter dood veroordeelden. Misschien rekende Pieters erop toch de doodstraf te kunnen ontlopen. Omdat men de oorlog achter zich wilde laten en de nieuwe koningin fel tegenstander van de doodstraf was, kreeg het overgrote deel van de ter dood veroordeelden gratie, 101 keer. Ook Pieters deed een gratieverzoek. Hij wees op zijn slechte jeugd en zei dat hij handelde uit misplaatst plichtsbesef, omdat hij meende het ‘bolsjewisme’ te bestrijden. Het was een “woedende psychose” geweest, waardoor hij landgenoten had gemarteld. Uiteindelijk waren de vergrijpen in het zicht van ‘de Bevrijding’ te ernstig geweest om te vergeven. De doodstraf van Pieters bleef staan. Op die maartse dag in 1952, werd hij in de Haagse duinen gedood. Blijft de vraag waarom Pieters, die geweten moest hebben dat de oorlogsstrijd verloren was, in een laatste oorlogsmaand zo gewelddadig te werk ging. Auteur Wiegerinck denkt, dat frustratie en stress daarvan de oorzaak zijn geweest. “Misschien was er een gevoel van: als wij ten onder gaan, dan nemen we ook zo veel mogelijk anderen mee”. Tot zover een excerpt van NOS.nl en een uiterst herkenbare materie. http://nos.nl/artikel/635122-de-nazis-hadden-hem-ook-gedood.html

-        Putin I. Met de complimenten van Vladimir Putin die interventie in Syrië tegen hield. Het moorden met gifgas gaat gewoon door. Op een dorp in Midden-Syrië is op de vrijdag een gifgasaanval gepleegd, waarvan de regering en de rebellen elkaar de schuld geven. De door het Westen gesteunde Syrische Nationale Coalitie zegt dat in het dorp Kfar Zeita tientallen mensen gewond zijn geraakt. Op de Syrische staatstelevisie krijgen de rebellen van het terroristische Nusra Front de schuld van de aanval. De televisie meldt twee doden en meer dan honderd gewonden.

-        PUTIN II. De politiechef van de Oost-Oekraïense stad Donetsk is opgestapt. Konstantin Potsjidajev zei tegen pro-Russische betogers dat hij met het neerleggen van zijn functie hun eisen inwilligt. In de stad roeren pro-Russische activisten zich al wekenlang. Ze dringen openlijk aan op aansluiting bij Rusland en willen dat via een referendum afdwingen. Boven het hoofdbureau van politie in Donetsk hangt niet langer de Oekraïense vlag, maar de vlag van de separatisten. De Oekraïense regering heeft herhaaldelijk gedreigd geweld te gebruiken tegen de activisten, maar lijkt weer machteloos te staan. Een herhaling van de Krim annexatie is verwachtbaar. Hoe de regering in Kiev zal reageren en de Navo zich opstelt is nog koffiedik kijken. De ontknoping  is steeds naderbij.

-        Geniaal. Mensen noemen de ‘naschoolse opvang’ de idee van een genius. In ieder geval niet hier in SU terug te vinden. Wel in Cuba en Venezuela, waarvan die zaken zijn gekopieerd. In Europa noemt men die specifieke opvang echter anders. Maar dat een genius die ‘setewasie’ voor SU heeft uitgedacht of bedacht, grenst weer aan onrechtmatige persoonsverheerlijking en onvergelijkbaar aan de cerebrale stootkracht van misschien een Einstein. Geniale genius was misschien wel die meneer, hier geboren werd en een ongehoorde technische vinding in de USA introduceerde. Dat was een geniale SU-er. ‘Tan teki dja…’: Jan Ernst Matzeliger (Paramaribo, 15 september 1852 – Lynn (Massachusetts), 24 augustus 1889) was een Surinaamse uitvinder. Matzeliger werd in 1852 aan de Cotticarivier geboren. Hij staat te boek als de uitvinder van de schoenstikmachine. Deze machine zorgde er voor dat, op een aanzienlijk goedkopere manier dan daarvoor, bovenschoen en schoenzool met elkaar verenigd worden. Daarmee werden schoenen betaalbaar voor een aanzienlijk grotere groep mensen dan de toenmalige “happy few”. Op 20 maart 1883 werd Matzeliger op deze machine octrooi verleend. Drie weken voor zijn 37e verjaardag overleed Matzeliger te Lynn aan tuberculose. In 1985 vernoemde de stad Lynn een brug naar de uitvinder. Te zijner nagedachtenis gaven de Amerikaanse posterijen op 15 september 1991 een speciale postzegel uit. Ere wie ere toekomt. Waar is een standbeeld van deze genius te zien? Jawel in niemandsland. Wel in Wiki:

 http://en.wikipedia.org/wiki/Jan_Ernst_Matzeliger 

-         ‘Shares and assets’. Als men iets in bezit heeft, wat veel waarde accumuleert of centen kan opleveren, is het allemaal zo gepiept. Alcoa verkocht aandelenpakket Surgold aan Newmont en streek daar enkele miljoenen van/bij op. Als Iamgold straks misschien Newmont opkoopt, is er voor nog meer US-dollars aan winsten te presenteren aan de eigenaren van de aandelen in Newmont en Iamgold. Terwijl er nog niet een gram aan goud…, legaal en op groter schaal uit een megamijn binnen het Nassaugebied zou zijn gewonnen? De geniale kunsten van ‘keeping and selling worthy assets’, liggen hieraan ‘business wise’ ten grondslag. “At the right moment, for the right price”. Soms weet men in bepaalde contreien niet eens goed, wat men op de schoorsteenmantel heeft staan. Zo had men daar op microniveau een dame, die van de week naar een televisieveiling ging en dacht niet meer dan 5000 Euro voor een object mee te zullen krijgen. De eindstand van het bieden werd niet minder dan Euro 322.000,– tot gelatenheid van een ernstig opgewonden oude dame. Tel de zegeningen, zou eens iemand roepend propageren. Tijdens de opnames van ‘Cash op Zolder’ is dus in Arnhem bij ‘Derksen Veilingbedrijf’ een veilingob-ject onder de hamer gegaan, voor een recordbedrag van €322.000,-. Het betrof een 17e eeuws Chinees wit porse-leinen beeldje van een Guanyin; de godin van de ‘genade en troost’. Kandidaat van Cash op Zolder ‘Carry’, was ver-bijsterd toen haar ‘Blanc de Chine’ beeldje werd afge-hamerd voor het tonnenhoge bedrag. Ze gaf zich op voor het programma in de hoop €5000,– te vergaren t.b.v. de verbouwing van haar woning.http://avro.nl/cashopzolder/extras/20140408_uitgelicht_Blanc-de-Chine.aspx?r=1   

-        Elo! Een Nederlandse vrouw is op Cyprus aangehou-den met 16,5 kilo cannabis in haar bagage. De vrouw was vrijdag, vanaf Amsterdam via Boekarest naar luchthaven Larnaca gereisd. Zo meldden Cypriotische media zaterdag. Drugscontroleurs bij de douane vonden dat de 27-jarige passagier zich opvallend gedroeg, waarna ze haar vroegen haar koffer open te maken. Naar eigen zeggen kon ze dat niet, omdat ze de sleutel niet had. Toen de douaniers de klus zelf klaarden, troffen ze 14 pakketten met cannabis aan. Die vervoerde ze voor anderen, aldus de vrouw. De po-litie denkt dat deze koerier onderdeel is van internationale drugsbende die de verdovende middelen van Nederland naar Cyprus vervoert. Ook Interpol is bij de zaak betrok-ken. Mogelijk had een eventuele reisgenoot van haar nog meer wiet bij zich…, aldus de autoriteiten. De Nederlandse vrouw blijft in ieder geval achtdagen achter de tralies.

 

Justitia Pietas Fides MMCDXXXVIII 11.04.2014

 

- ‘Whole new World…’ of  eenzijdig opportunistisch opti-misme. Als men op de radio, tijdens het rijden zo luistert naar de bewindvoerder op ATM, is 41 jaar onderwerp-discussie ‘argument’ geworden om een minimumloon-avontuur, gezellig door te drukken. Wat voor levensvat-baarheid heeft dat allemaal, als het bedrijfsleven daar niet 1000 procent achter is gaan staan? Ameerali overweegt intussen nog eens een ‘retraite’ met het bedrijfsleven? Integendeel, heeft de Regering Bouterse de belangrijkste exponenten van het bedrijfsleven, pisnijdig gemaakt. Zo-wat buiten adem van woede, kwamen ze een voor een op de radio om Miskin duidelijk te maken, dat men zo niet met elkaar is gehuwd. Maar het ziet er weer stevig naar uit, dat de politieke vakbondsbaas —overigens zonder enige sub-stantiële backing of kiesgedrag uit een politieke organisatie op het ministerie van ATM is geparachuteerd, voet bij stuk wil houden? Hij zal in ieder geval de gewenste minimum-lonen, echt niet zelf hoeven betalen. Of de belastingbetaler of de particuliere bedrijven die al het mes op de keel ge-drukt kregen, zullen dat uiteindelijk moeten doen. En pre-cies daar gaat het mis. Weet de bewindvoerder eigenlijk al, wat de dagkoers vorige week van de EURO was en wat die vlak voor dit weekeinde is geworden. Hoeveel meer moet de tang dicht worden geknepen, voor de ondernemende we-reld in dit land? Er wordt goudgeld verdiend. Er wordt ste-vig uit de olie geschranst, maar wat merkt men daarvan in de productiever sfeersector? Alleen maar importverhogen-de ‘snesness handelsrelaties en -betrekkingen’, ten goede van de Franse weekeindbezoekers? Die zijn wel degelijk dol op Paramaribo. En verder? ‘Nothing doing corpora-tions!?’. Op de Paraanse cassavepoeder na. Maar voor hoe lang? Alleen maar consumptie is er in het hoofd van de doorsnee sloeber verschanst. Armlastige die er enigszins beter van wil worden.  Maar er komt nog meer…, uit de hoek van de meest mededeelzame en evenzo optimistisch geluimde bewindvoerder in de Regering Bouterse. Hij kondigt zo een ‘tig’ aantal wetten aan die door de assem-blee moeten worden goedgekeurd. ‘Social changes gonna come in abrave new World?’. Wat een lekkere mop.  Mis-schien kan dan op termijn ook voor quorum worden ge-zorgd, wanneer de niet acceptabele reeks wetgevings-producties, aan bod willen komen. Eerstens de uitgestelde begrotingsbehandelingen(…), dan ziet het Volk wel weer verder. Er wordt toch al zoveel meer gezegd en beloofd. In een laatste jaar voor de verkiezingen?. Opportunistisch be-leid is glashelder onderdeel geworden van de campagne. Lijkt wel D-year geworden. Veel te laat, ‘bro’! Om niet te spreken over de plotselinge ‘old school’ vaart bij grond-uitgiften. Hopelijk valt men zich geen buil, met al die toe-wijzingen en bereidverklaringen. Men kan wel percelen uitdelen, maar dan staat er nog geen bouwsel op. Dus ‘intrekken’ luimt altijd! Sociaal contract toch niet met twk-wetgeving in de maak? De samenleving merkt het allemaal wel. ‘Contrat social’.    “Teki yu ai luku, san na a to-ri…”: ‘Het maatschappelijk verdrag of Beginselen der staatsinrichting (oorspronkelijke Franse titel Du contrat social ou principes du droit politique) is een politiek-staatkundige verhandeling geschreven door de Zwitsers-Franse filosoof Jean-Jacques Rousseau. Hierin zet hij zijn visie op de legitimiteit van de macht uiteen, en stelt dat de politieke macht en de wetten terug te voeren zijn op het feit dat de burgers van een samenleving een sociaal contract hebben afgesloten. Dit hield in dat de burgers zich zouden onderwerpen aan de volonté générale of algemene volks-wil. Het is deze wil die elke vorm van macht of recht legiti-meert. Dat was in tegenstelling met heersende gewoonte-recht. Du Contrat social had veel invloed op de Franse Grondwet van 1793.

- 16. Magisch getal komt om de hoek zeilen. Neen, geen *”…16 April die na boto bem musu fu lai…!”*. Het worden 16 vrije dagen van staat. Geheel cadeau. Inclusief ‘Chinees Nieuwjaar’ (?) en ‘dag der bestrijding’? Welke insecten moeten nou weer worden bestreden? Elo! Dus als er een werknemer al 30 dagen in het jaar heeft opgespaard, vanwege anciënniteitbepalingen in een amorfe CAO, dan heeft deze in het jaar 46 stuks aan helemaal vrije en volbe-taalde dagen in een land, wat zich nog deerlijk moet ont-wikkelen. En dan wil men dus niet, dat bedrijven met men-sen op uitzend- of op contractbasis werken? Ga maar gauw op het dak zitten. Zelfs de overheid heeft contractanten, onder bijvoorbeeld  zogenaamde diplomaten die ver boven de zeventig levensjaren willen uitsteken.

-  RO. Het is maar beter gewild, dat Betterson snel in de persmedia is geklommen. Want de indruk bestond echt wel, dat hij niets te vertellen heeft gehad bij de ‘reshuffle’ van een aantal districtscommissarissen. Betterson beweert nu vrolijker dan vrolijk, dat de shuffles ook allang in zijn pijp-lijn zaten…, alleen de compressoren van het superkabinet bliezen de pijp veel sneller uit.   

- Vermoeiend. Op de donderdagmiddag heeft Jabini van het parlement, in zijn rang als voorzitter van een ‘com-missie van rapporteurs’, uitleg op een radiostation willen geven van wat hij nou met de ‘Wet Surinamerschap en In-gezetenschap 1975’ van plan is te doen. Absoluut geen touw aan vast te knopen.

- Babyvoeding werd ‘breaking news’. Feit dat de subsidie werd ingetrokken, wekte alom grote woede. Nu is zelf babyvoeding, als politiek beladen issue behandeld en is de subsidie vooralsnog hersteld. Toch nog de vraag hoeveelste geval dit nou weer is, dat er moet worden teruggedraaid. “Landoorn landoorn van achteren en dan weer naar voren”.  Het kan gewoon niet anders.

- Noodweer en noodweer exces. Er werd een hele discussie gevoerd hoe dat fenomeen nou in te schatten. Wanneer geldt dat wel en wanneer weer niet. Jurisprudentie, is nu weer verruimd. Let op: ‘Een man die in april 2011 twee anderen doodschoot nadat zij hem hadden bestolen van cocaïne, is in hoger beroep veroordeeld tot een celstraf van 21 jaar.  De man had drie kilo cocaïne bij zich, toen hij in het Nederlandse Alphen aan den Rijn door vier mannen werd bestolen. Hij trok zijn wapen en beschoot de vier, die er in een auto vandoor gingen. Daarop zette de schutter de achtervolging in, maar hij kreeg de vier en de partij cocaïne niet meer te pakken. De auto met de vier mannen reed naar een ziekenhuis in Gouda. Twee slachtoffers, een 23-jarige Nederlander en een 39-jarige Bulgaar, waren toen al overleden. De twee anderen, een Nederlander en een Bulgaar van 30, werden gewond opgenomen in het ziekenhuis. Tijdens zijn rechtszaak beriep de schutter zich op noodweer, maar dat gaat niet op omdat cocaïne illegaal is. Wie die in bezit heeft is sowieso in overtreding, redeneert het hof, en dus zijn de gewone regels er niet op van toepassing. “Cocaïne is geen rechtsgoed in de zin dat het bezit of de eigendom ervan door de rechtsorde wordt be-schermd”. Ook had de schutter, toen hij zich inliet met co-caïne, kunnen weten dat hij zou worden bestolen. Dat ge-beurt regelmatig, aldus het hof. Na de schietpartij zette de dader de twee mannen die de schietpartij overleefden onder druk, in een poging de partij cocaïne terug te krijgen. Dat moet worden gezien als afpersing, vindt het hof. “Vanaf het moment dat de rippers met de cocaïne wegreden, was de partij van hen”. De schutter had tijdens de drugsdeal een handlanger, die niet schoot maar later wel betrokken was bij de afpersing. Hij kreeg vier jaar en negen maanden cel. Hopla!

- ‘Knowing me , knowing you’. De zeven ton cocaïne die naar Nederland moest worden verscheept, maar dinsdag in Cartagena werd onderschept, blijkt afkomstig van de criminele bende Los Urabeños. Dat heeft de Colombiaanse politie gemeld. Los Urabeños, een paramilitaire groepe-ring, staat in het Zuid-Amerikaanse land bekend om zijn drugsactiviteiten.  De 7000 kilo coke zat verborgen in een lading ananas in blik. Op het blik was het nummer 800 en het logo van een automerk afgebeeld. Precies dezelfde beeltenis werd aangetroffen op de verpakking van een la-ding drugs die onlangs in de Stille Oceaan werd aange-troffen. Ook die bleek afkomstig van Los Urabeños.

- Argentina. In Argentinië is alles door stakingen platge-legd. Misschien moet Unasur zich ook daarmee gaan be-moeien, voordat het uit de handjes loopt voor “die gute Frau Kirchner”! Vooralsnog kan men zich als interna-tionale organisatie, eerder openlijk bezighouden met brandjes blussen. Vanwege de sociale ongelijkheid en het evenwicht, welke genoezaam werden getorpedeerd door collectief falende regiems. Honduras, Paraguay, Ve-nezuela, Argentina. Wie volgt?  

- Putin. De Russische president Putin is nu openlijk ge-start, omliggende landen te chanteren met zijn monopolie op gasleveranties. In plaats van de-escalatie zoekt Putin het tegenovergestelde. Intussen hebben de militairen uit de Oekraïne zich ingegraven, nu een invasie van Rusland eerder nabij dan ver heen is. De houding van de Navo en Nederland in  het bijzonder, ziet er als volgt uit. De dienst-plicht in Nederland is niet afgeschaft maar uitgesteld/ op-geschort. En dan op de vrijdag: ‘Defensie schort de mili-taire samenwerking met Rusland op. Het besluit van mi-nister Hennis volgt op een eerdere stap van de NAVO: die zette vorige week alle praktische samenwerking met Rus-land voorlopig stop tot er een bevredigende oplossing is voor de crisis in Oekraïne. De beslissing van Hennis bete-kent onder meer dat de gesprekken met de Russische mari-ne over samenwerking voorlopig niet doorgaan. Ook mo-gen Russische militairen niet meer meedoen aan cursussen van het Instituut Defensie Leergangen. Dat waren er vier. Verder worden ook allerlei andere militaire besprekingen tussen de twee landen opgeschort. En Hennis gaat niet naar een internationale conferentie over Europese veilig-heid in Moskou. Het kabinet maakte eerder deze week ook al bekend dat een energiemissie naar Rusland voorlopig niet doorgaat. Onder leiding van minister Kamp zouden Nederlandse ondernemers volgende maand afreizen. Premier Rutte vindt het nog te vroeg om extra internatio-nale sancties tegen Rusland te nemen, zo zei hij op zijn wekelijkse persconferentie. Het gaat dan om sancties die de economie van het land rechtstreeks raken.  Hij maakt zich wel zorgen over de situatie, onder meer vanwege de ontwikkelingen in het oosten van Oekraïne. “Dat is ernstig, maar geen eigenstandig argument om nu verdere sancties te nemen…”, aldus de Nederlandse premier Mark Rutte.

- Imbeciel. Een Airbus van Air France-KLM op weg naar Parijs is vorige maand boven Moskou bijna in botsing ge-komen met een Russische bommenwerper. Dat meldden Russische media vandaag. De toestellen kwamen op 14 maart volgens de mediaberichten tot op 100 meter van elkaar. De stijgende Airbus A319 van Air France vloog ten westen van de luchthaven Sjeremetjevo, toen het vliegtuig bijna een dalende Russische Tu-95 bommenwerper raakte. Het incident gebeurde toen een luchtverkeersleider de supervisie over het passagiersvliegtuig overdroeg aan een andere verkeersleider. De Russische luchtvaartautoriteiten zijn een onderzoek begonnen, meldde The Moscow Times.

 

Justitia Pietas Fides MMCDXXXVII 10.04,2014

 

- 7000 kilo. ‘Geen slechte deal’. De politie en marine van Colombia hebben in een gezamenlijke operatie een partij van zeven ton cocaïne onderschept die bestemd was voor Rotterdam. De partij zat verstopt in een container met ananas aan boord van een schip, dat op het punt stond om uit te varen. De Colombiaanse minister van Defensie Pinzón spreekt van de op twee na grootste drugsvangst in dertien jaar. Het was uitmuntend werk van de inlichtingendiensten en de douane, wilde hij verklaren. Er zijn nog geen berichten over arrestaties vrijgegeven.

 

- Caribbean loss. De voormalige premier en president van Trinidad en Tobago, Arthur Napoleon Raymond Robinson, is overleden. Als premier hield hij in 1989 een toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, die het startschot is geweest voor de oprichting van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Robinson was in 2003 eregast van koningin Beatrix bij de openingszitting van het hof. Robinson speelde in 1990 een sleutelrol in een staatsgreep van een groep militante moslims. De coupple-gers bestormden met 114 man het parlementsgebouw en namen Robinson en andere politici in gijzeling. Toen bui-ten het gebouw veiligheidstroepen verschenen, zei de leider van de coupplegers, Abu Bakr, dat Robinson ze weg moest sturen. In plaats daarvan riep Robinson: “Val aan!”. De coupplegers sloegen hem daarop in elkaar en schoten hem in zijn been. Na zes dagen wist Robinson de gijzeling te beëindigen door de coupplegers om de tuin te leiden. Hij beloofde hen amnestie als zij hem en de andere gijzelaars lieten gaan. Toen de coupplegers zich overgaven, werden ze gearresteerd. Het hooggerechtshof sprak hen uiteindelijk vrij. Robinson lag al een tijd in het ziekenhuis. Hij leed aan een ernstige vorm van diabetes. Hij werd 87 jaar. Al in 1982 gingen er nadrukkelijker berichten rond, dat er op Trinidad & Tobago een staatsgreep werd beraamd. Het zou tot Juli 1990 duren, voordat er een fysieke poging werd ge-waagd. http://www.bbc.com/news/world-latin-america-26964308

http://en.wikipedia.org/wiki/Jamaat_al_Muslimeen_coup_attempt

https://www.google.com/search?q=abu+bakr+trinidad+coup&rls=com.microsoft:en-us:IE-SearchBox&ie=UTF-8&oe=UTF-8&sourceid=ie7&rlz=1I7_____en

 

- TAXING. De Belastingdienst heeft zich versterkt met een aantal gewapende eenheden en is nu naarstig begonnen, met het innen van inkomsten bij eigenaren van de enorme drijvende pompzuigers op de Marowijne. Ook in het stuwmeergebied is de actie op de agenda. De eigenaren van zogeheten Skalians worden nu aangevat om hun afdrachten aan de staat te doen, in onder meer Snesi Kondre in het Langatabiki-ressort. Sommige Skalians zijn stilgelegd en onder hoede van gewapende machten gebracht.

 

- Rommel. Het is weer raak in Nickerie. De ouders van een veertienjarig meisje vertellen de pers, van het kastje naar de muur te worden gestuurd als er een klachtdelict bij de politie moet worden aangemeld. Een man van 24 jaar zou nog vrij rondlopen, terwijl de ouders ervan overtuigd zijn, dat die vogel hun dochter heeft bezwangerd. Het kind zit in de tweede klas van de MULO.

 

- Para. Als alles goed zit en rechtsstatelijk in orde mag zijn, zal er een groot aantal percelen worden toegewezen aan de burgerij in Para. Terreinen die onrechtmatig werden geoccupeerd, vallen nu binnen de herordening en pogingen tot heruitgave van de lokale bestuursdienst. Volgens zeggen in samenspraak met het daartoe bevoegde Ministerie van ROGB.

 

- Shuffle. De herschikking van het korps districtscommissarissen is aangevangen. Saramacca, Wanica en Coronie, zitten ‘grat hari’ in de eerste tombola. Samsoedin fungeert opnieuw als ‘vliegende keep’ en mag Wanica een tijdje onder haar hoede nemen. Ramdhanie zou naar Coronie gaan, waar pensionado Sijlbing afscheid neemt en Jiawan gaat met ziekteverlof om daarna Saramacca aan te vatten. De zaken zouden richtig met het staatshoofd zijn besproken.

 

- ‘Law law moni’. De stropers van zeeschildpadeieren ko-men er met een transactieboete af. Alweer bekender ‘buiten proces afwikkeling’ van hun misdaad. De staat is wat SRD’s rijker en het land een stevig aantal schildpadgeboorten armer. Daarnaast…, ‘recidive eikels aangevuld’. Leuk toch?

 

- Onderminister. De vraag blijft staan, waarom er een aantal ‘werkers’ van Openbare Werken, zich zo lang wensten op te houden voor de woning van een ‘vrouwelijke onderminister’. Had ze hen een kan met ijskoude stroop gegeven, dan waren de extra bewakers misschien meteen vertrokken en hoefden er geen vieze woorden over en weer te vliegen.. Of waren de heren toch aan het ‘stalken’. Strafwaardiger zaak in tegenwoordige tijd. ‘Gwe boi, gwe boi, gwe boi!’.

 

- Dreiging. Er gaat dreiging uit? Vanuit de bewindvoerder op het Ministerie van Justitie & Politie, richting aanne-merij en uitvoerders van het bouwproject HQ-Korps Politie Suriname? Kijken wat het allemaal wordt. Er zou fysieke bouwknoeiboel zijn geconstateerd. Eerder ook financieel wanbeleid zijn gedetecteerd.

 

- “The great pretender?”. Een gewaardeerd diplomaat heeft Lackin de bel aangebonden en een ‘ingezonden arti-kel’ in een aantal media doen verschijnen. Ook op het In-ternet komen zaken te voorschijn. Doctorandus Alihusain klapt explosief uit de school, nadat zaken –in onder meer India en Indonesia– op ambassadeniveau ‘geheel fout’ zijn gegaan. Onder de kop: “Lackin misleid of misleidt?”. Kan nou eenmaal alle kanten op, wanneer men in ‘Bu-zaans koor’ mee mag zingen: “Yes, I’m the great preten-der…. Joeie joeie…”.

 

- Joke. Een leuke kop in een ochtendblad: “Parlement wil een waterdichte DNA sperma databank…” Stel je nou eens voor, dat zo een ding niet ‘waterproof’ was. Vervelend!

 

- Hinderlijk. Up-load niet, down-load wel! Ook in Neder-land mag niet langer worden gedownload uit illegale bronnen. Dat blijkt uit een uitspraak van het Europees Hof van Justitie over de ‘thuiskopieheffing’. Wat betekent dat voor jou? De belangrijkste vraag. Wat mocht ik gisteren wel en vandaag niet? Je mocht eerst nog liedjes en films downloa-den van illegale bronnen, zonder ervoor te betalen, zolang je die zelf maar niet aanbiedt aan anderen. Je mocht dus wel downloaden, maar niet uploaden. Het Europese Hof van Justitie maakt daar nu een einde aan: “…je mag ook niet meer downloaden uit illegale bron…”.

 

- ‘Holland styling’. Nos.nl: ‘Advocaat Liesbeth Zegveld is teleurgesteld over de schadevergoeding aan de nabestaanden van drie Bosniërs die omkwamen in Sebrenica. “Uit dit bedrag blijkt geen respect. Hieruit blijkt enkel dat de Staat ervan af wil”. De Nederlandse Staat betaalt vier na-bestaanden van de in 1995 gedode Bosniërs 20.000 Euro schadevergoeding per persoon. Dat maakte het Ministerie van Defensie bekend. De drie omgekomen Bosniërs mochten niet op de basis van Dutchbat blijven, toen Sebrenica onder de voet werd gelopen. Uiteindelijk werden ze door de Serviërs gedood. Volgens Zegveld, advocaat van de nabe-staanden, was het hen niet om het geld te doen. “De schadevergoeding die ze nu krijgen, is niet eens voldoende om de kosten van alle juridische procedures te dekken”. Ze weet nog niet of de nabestaanden een nieuwe procedure starten. “Ze moeten eerst deze klap verwerken”. Zegveld: “Dit besluit is over de hoofden van de mensen heen ge-gaan. Het past in hoe de Nederlandse Staat de afgelopen twaalf jaar met hen is omgegaan. Eerst wordt de ernst van de gebeurtenissen ontkend en vervolgens worden ze gene-geerd. Dit is opnieuw een klap in het gezicht van de nabe-staanden”. De zaak die zich jarenlang heeft voortgesleept, werd aangespannen door vier nabestaanden. Drie nabe-staanden van Rizo Mustafic die als elektriciën voor Dutch-bat werkte en Hasan Nuhanovic, de tolk van Dutchbat die zijn vader en broer verloor. De woordvoerder van Defensie gaat ervan uit dat het toekennen van schadevergoeding geen precedent schept voor andere zaken die nog lopen. Zo loopt er nog een zaak van de Moeders van Sebrenica tegen de Nederlandse staat. In die zaak gaat het om 6000 na-bestaanden van mannen die na de val van Sebrenica werden gedood’. Tot zover het verhaal van de Nederlandse Omroep Stichting. Blij dat ze het zelf zeggen. Eigenlijk zouden de klagers hun recht in New York moeten zoeken, want de Haagse knip…? Nou ja, spreekt allemaal voor zichzelf en blijft te gek voor woorden.

 

- Centraal Afrikaanse Republiek (CAR). De VN stuurt later dit jaar een ‘vredesmacht’ van bijna 12.000 militairen naar de Centraal Afrikaanse Republiek. Het land wordt geteisterd door geweld tussen moslims en christenen. Op dit mo-ment is een vredesmacht van zo’n 6000 man van de Afri-kaanse Unie actief in de CAR. Deze wordt bijgestaan door 2000 Franse militairen. De VN-Veiligheidsraad heeft una-niem besloten, dat een VN-vredesmacht de Afrikanen gaat vervangen. Maar dan wel pas in september. In het mandaat van de vredesmacht staat dat de blauwhelmen burgers en humanitaire konvooien gaan beschermen, milities gaan ontwapenen en de openbare orde gaan handhaven. In de CAR brak religieus geweld uit nadat moslimrebellen vorig jaar maart president Bozize afzetten. Daarna maakten de rebellen zich schuldig aan gewelddadigheden tegen met name de Christelijke meerderheid in het land.

 

- Perceelspionnen. Heeft men als Nederlander in Surina-me een perceel in de vermogenssfeer, dan moet de Bij-standsautoriteit in ‘Bakra Kondre’ daar niet van weten, hor! Men raakt zo de uitkering kwijt, nadat spionnen in SU hun werk hebben gedaan. Een vrouw in Nederland, ook nog met het Nederlandse staatsburgerschap onder de ok-sels, raakte haar uitkering kwijt en moet 41.000 Euro te-rugbetalen aan de NL-Staat. De terreinen die ze voor haar kinderen had bewaard, is ze dan nu ook kwijt en hebben de spruitjes geen erfstuk als immers dat moet worden door-verkocht om tenminste de advocaat te kunnen betalen. Het leven is hard.

 

Justitia Pietas Fides MMCDXXXVI 09.04.2014

 

-        KPS/HQ. Weer een drama erbij. Eerstens een ‘vingerafdrukdetectieapparaat’ door de US-Amerikanen op “HQ – Police Paramaribo Forensics”  geplekt en nu een veel minder kleurig verhaal, dat het nieuwe hoofdbureau van politie, althans het nog niet opgeleverde aan geraamte, hoogstwaarschijnlijk weggedozerd zal worden. Wegdozeren is volgens Bartjes natuurlijk geen goed NL-woord, maar sinds Edgar Cairo het Surinederlands  introduceerde, is veel meer geoorloofd dan wat men ABN placht te noemen. Als men het allemaal maar begrijpt. Nu heeft men in Nederl-and een ‘straattaalprobleem’, wat de VVD ertoe in verleiding bracht om te stellen, dat er in Rotterdam ook nog Nederlands wordt gesproken. Gelukkig maar en gefeliciteerd. Ahum! Ondanks al die duizenden hoofddoekjes, ‘hangin’ bangin’ proletariërs en verhevener plebejers. Rotterdam rotjeknol of gewoon ‘por fotto’, volgens de Bijlmerklant. Maar is toch wel weer vreselijk, dat al dat beton –volgens een coverkritischer Delftenaar– niet goed gestort is voor een KPS/HQ om daar de vele politiemensen, hun apparatuur en de geverbaliseerde klanten te huisves-ten. Om niet te speken van al de zaken die Surishopping, volgens bestekvoorwaarden zou aanleveren en welke nu door het wonderkind bij MinJUSPOL op een verdachtenlist zijn geplaatst. Geeft ‘werede nanga bere hati’, aan een bonafide leverancier, die achter zijn kwaliteitmiddelen is blijven staan.

-        Redelijke termijn. Knap in de war gebracht door het rechtssysteem en door de organen die zich er ook nog politiek mee gingen bemoeien. Ritfeld heeft gelijk. Wil men de nationale en dus Surinaamse rechtsmiddelen uitputten, dan heeft een mens drie levens nodig. Slakkengang, politieke inbreuken, lamlendigheid, topsalarissen toucheren maar het werk niet willen doen en dan de amnestiepask-willen er tragikomisch in. Kan men allemaal op de lijdensweg van een verdachte tegen komen. Allemaal te dan-ken aan een weinig waardige vervolging die absoluut niet in beweging kwam in en na 1982. Vervolgens door insteken van ‘het parlement’, stuiting van verjaring en absolute op-drachten van het Hof van Justitie, in 1999/2000 gedwongen werd wel in ‘bewegingsmodule’   te treden. Moest uit-eindelijk meewerken aan lijkopgravingen en degelijk forensisch onderzoek. https://www.youtube.com/watch?v=ORA_ltBsOe8 Verdachten en nabestaanden dan weer door de leden van het parlement en het oerdegelijk vermeende “hof”. in de steek gelaten te worden. Krankzinniger kan het eigenlijk niet. En dan heeft men ook nog de “awari domri” uit Para. Een weinig schaamtevolle die een amnestiepaskwil initieerde met zijn ‘gang’ en middels de meer corrupte in het parlement, ook nog als ‘wetje’ meekreeg. De gehele meer rechtsbewuste gemeenschap in de war. Die mobiele geest uit de Para wist nog maar enkele dagen geleden, een ACP/EU resolutie mee te helpen torpederen. Een stemgedrag vertonend die eigenlijk een homofiel in Afrika, gelegitimeerd op het schavot van de wisse dood verstoot. Oeganda – Nigeria, ‘so bun’.  Kenmerkend voor een ultra mobiele, wazige en meervoudig ruftende geest. Vandaag de dag zegt de Paraan gewoon, dat hij het “erg vindt” voor de Surinamer Ritfeld, dat die geen recht kan verkrijgen. En dat allemaal, terwijl de lopende strafprocessen door diezelfde Paraan in de wielen werden gereden. ‘Awari domri superior, so bun’. Hopelijk dat wanneer die meneer zijn bed aan de Bruinhart in Para bereikt, dat hij ook goed kan slapen en zijn geestelijk meerderen hem de rust, in ziel en/of zaligheid lofrijk mogen vergunnen. ‘Tje poti’.

-        Ambassadeurs en Buza-vertegenwoordigingen. Nadat de ambassadeurs van Argentinië, Colombia en Bolivia diepgaand ‘een weekeindonderhoud’ met Nicolas Maduro hebben gehad, na de eerste Unasur interventie, heeft het geïsoleerde  staatshoofd door de noodgedwongen, toege-stemd een initieel gesprek te hebben met delen van de oppositie in Caracas. De oppositie heeft de voorwaarden voor enig onderhoud uitgewerkt en neergelegd. www.bbc.com/news/world-latin-america-26936590.

-        Parlement. Delen van De Nationale Assemblée heb-ben de regering Bouterse  opgeroepen om de subsidie voor babyvoeding per ommegaand te herstellen. Kan niet anders.

-        Democratie. Bij de parlementsverkiezingen in Indonesië is de Democratische Partij van Strijd (PDI-P) de grootste geworden. De partij was ook favoriet voor de eindzege vanwege de populariteit van de gouverneur van Jakarta, Joko Widodo, maar haalde toch minder stemmen dan verwacht. Het partijlid van de PDI-P is ook de gedoodverfde winnaar bij de presidentsverkiezingen, die in juli worden gehouden. Partijen die meer dan 25 procent van de stemmen hebben gehaald, mogen direct een kandidaat naar voren schuiven. Bij de verkiezingen van vandaag heeft geen enkele partij dat percentage gehaald. De partij van president Yudhoyono is door de uitslag niet meer de grootste partij van het land.

-        Kiev. Pro-Russische activisten moeten voor vrijdagmorgen hun bezetting van regeringsgebouwen in Oost-Oekraïne staken, eist de Oekraïense regering. Als ze niet bereid zijn tot overleg, laat Kiev de gebouwen ontruimen door veiligheidstroepen. Aanhangers van het Kremlin houden overheidsgebouwen bezet in de steden Donetsk en Loegansk. In de stad Charkov bivakkeren tegenstanders van de Oekraïense regering achter barricaden op straat. De VS twijfelt er niet aan dat Rusland achter de bezetting van de overheidsgebouwen zit, verklaarde de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Nuland vanmiddag.

-        1940. Er wonen zoveel familieleden op gronden die waren platgebombardeerd. ‘Ze lagen tientallen jaren in een kist op zolder: dertig filmpjes van de vooroorlogse binnenstad van Rotterdam. Het beeldmateriaal uit de jaren twintig is gevonden door Jacqueline Herrema, een achternicht van de maker. De filmpjes zijn in prima staat en ge-schonken aan het Stadsarchief Rotterdam. Rotterdammer Gotthard Pieter Spoel schoot de beelden tussen 1920 en 1930. Die laten de historische binnenstad zien die door het Duitse bombardement in 1940 grotendeels werd verwoest. Onder meer de Delftsche Poort is te zien. Ook de oude Diergaarde die in het centrum stond, het Willemsplein, de Blaak, de oude haven en de Kolk zijn op bewegend beeld vastgelegd’. http://nos.nl/artikel/633908-nieuwe-beelden-van-t-oude-rdam.html

- Oude Kerk.  Kostbaar in onderhoud. De gemeente Amsterdam zit rond de tafel met een aantal organisaties, om te praten over de toekomst van de Oude Kerk. De vraag is of het oudste monument van Amsterdam een modieus kunstpaleis mag worden. De beheerder –de stichting Oude Kerk– is daar voorstander van  (…),  maar ligt overhoop met een aantal monumentenbeschermers. Directeur Jacqueline Grandjean erkent, dat de gemoederen hoog zijn opgelopen. Ze hoopt tot dialoog te komen.

-   Het begrotingstekort van Nederland wordt de komende jaren aanzienlijk kleiner. Dat voorspelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF), in een vandaag gepubliceerd rapport. Het IMF verwacht, dat het Nederlandse tekort dit jaar terugloopt van 3,1 naar 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Vervolgens voorziet het fonds, net als het Centraal Planbureau, een verbetering tot 2 procent in 2015. Het tekort slinkt, volgens de nieuwe ramingen, daarna verder tot 1 procent in 2018 en 0,6 procent in 2019. Het IMF baseert zijn ramingen op het huidige beleid, gevoerd door het kabinet Rutte bestaande uit VVD/PvdA en drie gedoog partijen die in de Eerste Kamer een meerderheid bij gelegenheid geboden mochten/mogen weggeven.

JUSTITIA PIETAS FIDES – MMCDXXXV 08.04.2014.

JUSTITIA PIETAS FIDES – MMCDXXXV 08.04.2014.

 

-        Eelco. Mooie naam en relatief bekend in het Witte Huis van Washington DC. In herfsttij van de carrière toch nog even koninklijk bezeten van en met Willem I. Ook zijn terugkeer naar het vasteland, de gevolgen daarvan en de relatie tot de vechtlustiger kroonprins Willem II. Maar tussen de bedrijven door, ook met een verhaal over de huidige regeringscoalitie en in een tweede aanleg iets over de concurrerende oppositie die nagenoeg van een falende Bouterse afwil. In ieder geval heeft Eelco een zeer ruime fantasie. De Surinaamse economie zou met 4% groeien? Staatsolie zal volgend jaar de eigen brandstofmarkt in benzine en diesel gaan voorzien? Maar tegen welke marktprijs, dan? Niet zoals in Venezuela, want die kostbare raffinaderij moet worden afbetaald. Dus wat mag het voordeel zijn om te vertellen, dat het allemaal goed gaat met Suriname? Ja er is een soort ‘diaspora wetgeving’ geslagen die mensen van Surinaamse origine met voornamelijk een Nederlands staatsburgerschap enigszins accommodeert. En dat geldt natuurlijk ook voor de moderne putjesschepper die in een dikke Amerikaanse ‘fullsized double cabin’  komt aanrijden en toeziet hoe zijn mannekens de verstopte rioleringen van een volksbuurt uitlepelen en daarna de slang van de meer bekende ‘brombere tankwagen’ aanzetten om de zaak door de spuiten en/of te zuigen. In diaspora natuurlijk. Eelco denkt dat Bouterse misschien  wel weer president van Suriname zal worden. Maar hij heeft inderdaad concurrentie. Heftige concurrentie. Eelco Bosch van Rosenthal hoopt Suriname op 26 Mei 2015 terug te zien in Paramaribo. Om hem dan te vragen hoe hij de politiek aardverschuivingen heeft ervaren en wie hij werkelijk denkt, die vanaf de magische uitslagdatum kans maakt op het presidentschap. Maar dan wel ten gevolge van eerlijke verkiezingen, rechtsstatelijke verhoudingen, evenwichtige gedragingen en dus een nog ongewijzigde Grondwet. Misschien dan wel met een politiek bevolkt Constitutioneel Hof. Men ziet Eelco graag terug. Ook met de nodige doses aan fantasieën. ‘Welcome back in 2015…, uncle Eelco!’. Verslag leek meer op een aanmoediging van Nederlandse mensen in diaspora om zonder te leren zwemmen, in het diepe te springen. http://nieuwsuur.nl/video/632526-suriname-heeft-weer-zelfvertrouwen. http://nieuwsuur.nl/onderwerp/632595-suriname-bouterse-straks-weer-president.html

-        Mondvol. Een mondvol aan reactie van de bureaucraatpoliticus Ricardo Panka (NDP), over het wel of niet gunstige stemgedrag in een ACP/EU vergadering over de dodelijke wetgeving in Nigeria en Oeganda. Meer nog ter zake de status van homoseksuelen. Het enige wat Panka luidt en duidelijk moet roepen, is of hij de homo’s in Nigeria en Oeganda een dienst heeft bewezen met zijn stemgedrag. En of hij wel/niet passief medeplichtig is geraakt aan vervolging van de mens met een ander seksuele geaardheid dan de man uit Para zelf. ‘That’s all!’. Luid, duidelijk, kristalhelder en transparant. Aan wollige bochtentaal heeft de gewone mens absoluut geen boodschap.

-        Verdragenrecht. Blijkt dat de auditeur-militair/officier van justitie in het strafproces tegen gruwelmoordenaars van 08 December 1982, de status van het verdragenrecht en de werking daarvan boven nationale wet- en regelgeving, niet wenst te erkennen. Misschien moet het Hof van Justitie ook deze ambtenaar en zijn vervolgingsorgaan, met spoed terechtwijzen en gecorrigeerd richting geven aan het feit, dat moordenaars en uitlokkers die kwamen tot en met het criminele punt van moorden (…),  niet ongestraft kunnen blijven door ellenlang gemier –een en dertig jaren lang– tussen zogenaamd multi-interpretabele rechtsregels. Ook al zo een mondvol! ‘Yere no pa! Summa e kiri libisma e go na strafu, dati wi ini disi kontren sabi wawan. No wan tra sani e teri…, na ini Sranan’.

-        Aftaaien. Ambtenarencarrières op de schop. Komt er van buiten een nieuwe minister, kan men nog zoveel accreditaties hebben verzameld of je vliegt er met alle strepen en balken op de epauletten uit. Gebeurde ook de krachtpatser Michael Watson die vervangen moest worden door de KTPI-er Mentowikromo. Powerplay everyday! 25 Mei 2015.

-        Coronie. Een minder blije tijding voor het district. De goedlachse en enthousiaste districtscommissaris Harold Sijlbing, bewust van zijn milieutaken en drift in het toerismeverkeer, gaat het goede werk neerleggen. Om persoonlijke redenen. En dat heeft een ieder nou eenmaal te respecteren.

-        Nadering en Naasting. Twee juristen die elkaar aanvullen, in de uitleg van wat ‘allodiaal eigendom’ nu eigenlijk voorstelt/inhoudt en welke vorderingen daar eventueel aan kunnen gaan kleven. Helaas heeft de corrector de beide here justitiabelen in de steek gelaten en bij tekstverwerking, bepaald geen genoegen gedaan. Helaas!

-        Henri. Gevierd bankier in binnen/buitenland en even tijdens leven manager van een oliemaatschappij, Henri Elcock, kwam zondag jl. bij een verkeersongeval in Saramacca om het leven.

-        08.12.1982. Een datum die onuitwisbaar gegrift staat in vrijwel elke databank van geciviliseerde landen op deze aardbol. Een schandaal op zich. Nog groter wordt de weerzin van de beschaafde mens, dat de daders van de massamoord –op 08 December 1982 door totaal ontaarde criminelen gepleegd– nog in relatieve vrijheid rondlopen. Ook dat velen van de geïdentificeerde daders reeds zijn gestorven. Evenzo onder de nabestaanden die niet meer in leven mogen zijn. Overleden ouders waarvan de zonen gruwelijk werden vermoord, na door de misdadigers valselijk te zijn beschuldigd. In enkel geval zijn er ook de kinderen  die tot nog toe, bij hun ook al geëindigde leven, geen gerechtigheid mochten zien. Het is dan ook een omissie te kunnen denken, dat de nog levende nabestaanden geen stem mogen hebben in het lopende 08 December 1982 strafproces. Het Openbaar Ministerie, de Rechterlijke Macht en de daar aangestelde ambtelijke exponenten, kunnen nu wel ‘hemel en aarde’ proberen te bewegen om het proces geen gezonde voortgang te doen vinden of nabestaanden monddood te maken/houden (…), de dag van gerechtigheid en des oordeels, komt ook voor orgaan en exponent(-en) steeds nader-/dichterbij. Heeft geen enkel missen.

-         4000. Geen respect voor wet en recht. Weer werden minstens 4000 zeeschildpadeieren gestroopt en in beslag genomen door de justitie. Tot nog toe geen noemenswaardig voorbeeld gesteld aan recidive en daders.

-         Dreiging.  Rusland is verantwoordelijk voor de onrust van de afgelopen 24 uur in het oosten van Oekraïne. Dat heeft de Amerikaanse minister Kerry gezegd. “Het is duidelijk dat Russische commando’s de katalysator waren voor “de chaos”, zei Kerry voor een Senaatscommissie. Moskou is mogelijk bezig met het leggen van de fundamenten voor een militaire actie, zoals op de Krim, zei de minister. Kerry dreigde opnieuw met zwaardere sancties tegen Rusland als het land zich niet terugtrekt uit Oekraïne. Die zouden vooral de energie-, bank- en mijnbouwsector treffen. Hij kondigde aan dat hij volgende week een ontmoeting heeft met zijn Russische collega Lavrov. NAVO secretaris-generaal Rasmussen roept Rusland op zijn militairen terug te trekken uit de grensregio met Oekraïne. Volgens de NAVO-topman zijn de ontwikkelingen in Oost-Oekraïne reden tot grote zorg.

-        Elo! Slagersmessen opgelet. Meer dan de helft van de Nederlandse schapenslachterijen slachten vanaf juni geen schapen meer zonder elektronische chip. Dat zegt de Vereniging van Slachterijen en Vleesverwerkende bedrijven (VSV). Volgens de slachterijen kan er bij schapen zonder chip niet worden gecontroleerd of het dier in orde is, en of het vlees wel veilig is om te eten. Die verantwoordelijkheid willen de slachterijen niet meer nemen. De Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeerde vorige maand dat vlees in de Nederlandse schappen niet veilig genoeg is. Volgens de raad kan er niet worden gegarandeerd dat slachterijen volgens de regels werken. De VSV zegt dat er iets drastisch moet veranderen in de sector om de reputatie van de slachterijen te verbeteren. Om de voedselveiligheid te garanderen moet voor de slacht de geschiedenis van het dier worden gecontroleerd, zoals welke inentingen het dier heeft gehad. Bij schapen die niet gechipt zijn, is dat bijna onmogelijk om te doen, zegt de VSV.  Bij een schaap zonder chip moet het nummer op het oormerk op de computer worden gecontroleerd. “Dan moeten de slachterijen een man of tien extra inzetten, maar dat is het meest onzinnige wat je kan bedenken”, zegt VSV-voorzitter Louis Westgeest. “Bij een gechipt schaap is de info makkelijk uit te lezen op de computer.” De Vereniging van Slachterijen en Vleesverwerkende bedrijven denkt dat schapenhouderijen hun schapen niet altijd chippen omdat dat duurder is. Volgens Westgeest is dat niet het probleem van de slachterijen. “Wij moeten de voedselveiligheid garanderen. En wat dat kost, maakt ons niets uit. Het moet gewoon allemaal kloppen”. Tot zover de Nederlandse pers. Er waren in de jaren zeventig al toestanden en ‘setewasies’ die voor de Nederlandse samenleving echt te ver gingen. Onacceptabel! Hangt er een vrouw ‘hartje zomer’ uit het raam van de Eerste Helmerstraat in Amsterdam. Komt er een Arabier met een schaap onder zijn oksel uit de benedenwoning en zet zo het mes in de keel van het beest;  allernaast een afvoerputdeksel. Hopla! Die vrouw aan het raam begint oorverdovend te krijsen. De hele buurt daar bij de Albert Kuyp bij mekaar gegild. Gevolg? Zwaailichten van politie, brandweer, ambulance, dieren ambulance. Alles maar dat even kon zwaaien. Wat een land, wat een chipverbetering. Reactie op die Arabische berber die dacht een schaap in de badkamer te kweken en op straat te vermoorden. Ging mooi niet door. Veterinairediensten in alarm in Stad Amsterdam. Yes!

-        Lomburg? Limbo baas bij STVS? Wat een land, wat een toestanden en onwelvoeglijke ‘setewasies’.

 

 

 

**********

 

JUSTITIA PIETAS FIDES – MMCDXXXIV 07.04.2014.

 

JUSTITIA PIETAS FIDES – MMCDXXXIV 07.04.2014.

 

- ‘Take a hike’. Het militante regeerkabinetslid Persaud heeft in Georgetown Guyana verklaard, niet deel te zullen nemen aan een mijnbouwconferentie in Suriname, nadat er een uitnodiging naar hem uitging. Een invitatie met de juiste landkaartafbeelding van ons land. De man wilde daarna niet komen. Opgeruimd staat toch weer altijd netjes. Persaud is ook de aangewezen man geweest die concessierechten aan een Braziliaanse miljardair afgaf om in het Tigri-gebied en dus op Surinaams territoir exploratieactiviteiten te gaan in-/verzetten. Ondanks bezwaren uit het parlement van Guyana en het Guyanese leger, gaf Persaud de concessie af. Wijselijk zag de Braziliaan op zijn beurt af van die gein. Ondanks die grap blijkt nu sinds een antal dagen, dat het Guyanese leger een bezettingsmacht op Surinaams grondgebied onderhoudt. De laksheid in Suriname en in het bijzonder MinBuZa, is daar debet aan. Wanneer legt men die illegale bezettingen op ons grondgebied nou vanuit de lucht vast, om in afdoende acties over te gaan ?

 

- Grond en ‘bonero’. Overal ziet men nu grappen die worden uitgehaald. Sinds het achterland ontsloten wordt met mooie asfaltwegen, heeft het ondernemersvolk te maken met allerhande figuren die mede uit het buitenland zijn aangewassen en menen aanspraak te mogen maken op bepaalde gronden of bezittingen. Als men geen richtige documenten of administratie kan tonen om die claims voor het Surinaamse gerecht te verdedigen (…), is het steeds vaker zo geworden, dat men de kant van allerlei occult handelen opglijdt. Alsof dat ene bal mag helpen doen rollen. Zo had men daar belachelijk aandoende situaties in Brokopondo, maar ook weer in delen van de Para. Bedreigingen van rechtmatige eigenaren en hun personeel, vormt meer gebruik dan uitzondering.

 

- Voeding. Wie bij de overheid bedacht heeft om de babyvoeding niet langer te subsidiëren en daarvoor enkel borstvoeding in die hongerige plek propagerend te plaatsen, heeft niet gedacht aan de zoogloze moeders. Misschien is er ook een probleem in de distributieketen, naar de meer behoeftige toe. Setewasi, die nader moet worden geëvalueerd.

 

- Basiliek. De Petrus & Paulus kathedraal van Paramaribo kreeg de status van basiliek. Een volle bak aan gelovigen en genodigden, tussen zijbeuken en in het middenschip, namen deel aan de religieuze riten en plechtigheden welke gepaard gaan bij een dergelijke bevordering. Ook buiten het kerkgewelf, kon men onder feesttenten de gebeurtenis volgen.

 

- Finance. ‘Moni moni moni…’, prioriteitendwang en de lumineuzer adviseurs van staat. De aap is nu wel uit de mouw. De financiën van staat moeten dringend op orde. Wat men eigenlijk aan de samenleving wil vertellen, is dat er enorme financiële misslagen hebben plaatsgevonden in het pre- Andy Rusland tijdperk. Niet anders dan een chaotische en beklagenswaardige keuze aan mensen die op plek werden geplaatst. Openbare Werken, Financiën, RGB…, noem ze allemaal maar zowat onophoudelijk op. Human Resource Management (HRM) is een wetenschap, waarvoor wordt gestudeerd en academische bul ontvangen. Na augustus 2010 ging van alles op z’n Jan Boerenfluitje, met alle hedendaagse gevolgen van dien. Drie maal raden wie de eindverantwoordelijkheid draagt, voor al die ervaren knallers en kneusjes aan mislukkingen. Abrikadabri voorop. 25 Mei 2014 of eerder. En Brunswijk wil intussen, in het inflatoire aan spel ook nog president van de staat worden. ‘Rein ne va plus…’.

 

- Hollanda. Maar hoe doet men het bij dreigend onvermogen, in een geciviliseerd politieke enclave? Lees maar mee. ‘De Nederlandse minister van Financiën, Dijsselbloem denkt dat hij met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP een akkoord kan sluiten over de Staatsbegroting voor 2015. Dat zei hij na afloop van de eerste onderhandelingsronde. “We hebben de intentie om er met deze drie partijen uit te komen. Ik denk dat dat gaat lukken”, zei Dijsselbloem. Hij neemt de wensen van de oppositiepartijen serieus. “We hebben goed met ze samengewerkt toen het slecht ging, die samenwerking wil ik graag voortzetten”. Dijsselbloem en de onderhandelaars spraken van een constructief, goed gesprek. Toch is nog niet duidelijk hoeveel ruimte er is voor de wensen van de verschillende partijen. Eerder zei het kabinet nog dat er geen geld was, nu sluit Dijsselbloem nieuwe meevallers niet uit. Hij gaat bij zijn collega-ministers inventariseren hoeveel geld er beschikbaar is. Hij kijkt daarbij niet naar bepaalde ministeries in het bijzonder. “Maar bij de één is meer geld te halen dan bij de ander”.Op de maandagmorgen sprak Dijsselbloem met de financieel specialisten van de verschillende fracties. Morgen praat hij met de fractievoorzitters’. Tot zover de NL-pers. In SU heeft men de minimale staatsbegroting voor 2014 nog niet voor mekaar.

 

- Lackin. De meer lumineuze op BUZA laat weten, dat door de opstanden van het Volk in Venezuela, de ‘Petro Caribe deal’ niet in gevaar is. Alleen het feit al, dat men daarnaar wil kijken, betekent dat er grote zorgen zijn. Als Nicolas Maduro morgenochtend door het Volk en misschien wel andere meer potentiële machten wordt weggejaagd, met zijn plebejergangsters binnen de nationale oliemaatschappij, zullen alle landen in de regio en Iran/Rusland wel weer snel genoeg ervaren en opkijken, hoe lang de oliekraan richting hun behoeften blijft openstaan. Want als de reparatie van Venezuela eenmaal moet worden opgestart, is het zo gebeurd. Sluit af die hap! Alle revenuen zullen nodig zijn om Venezuela te doen herstellen van het ruïneuzer Chávisme. Wie het Chávisme nog wil aanhangen of copiëren, speelt enkel nog ‘Russian Roulette’ met de belangen van ons Volk.

 

- Dorpshoofd. Een verhaal dat ‘Wit Santi’ geen dorpshoofd heeft, wekt nog meer vragen op. Toch misschien wel nuttig om na te gaan, wanneer Wit Santi in de Para eens een soortement aan dorpsstatus heeft verkregen en/of dat in overeenstemming is met het titelloze aan gedoe (…), nabij de startbaan van de meest waardevolle ‘asset’ van/in de Republiek Suriname. Wie Zanderij verkent en kent, kan maar enkel waarnemen, dat er steeds meer illegale bouwsels kruipen richting landingsbaan. Totdat de internationale luchtvaart- en veiligheidsorganisaties bepalen, dat er zich in een straal van 1500 meters, geen particuliere bouwsels rond de landingsbaan van Zanderij en het gebouwenkwartier van de luchthaven, nog maar even langer mogen bevinden. Waarschijnlijk zal enkel “Hollandsche Kamp’ het juridisch gedeelte, maar geenszins de veiligheidscorridor kunnen weerstaan of overleven. Al het andere, zal in opdracht van de verdragspartners moeten ruimen. Maar men luistert niet en creëert alleen maar rommel voor het nageslacht! Misschien denkt men dat er zoveel geld ‘in staatskas’ floreert om ‘overnight’ een nieuw vliegveld neer te kunnen zetten, zoals in conglomeraten als San Jose – Costa Rica, São Paulo – Brazil, Narita – Japan, Hong Kong – China, Dubai, Bahrein of Almere/Lelystad – Nederland, dat zouden kunnen en mogen doen. ‘We sribi, te a sani e kom lepi!!!’.

 

- Putin. De imperiale geest van Putin blijft maar zoeken naar problemen voor Oekraine. De steden Charlov en Donetsk zijn gevallen voor de aanzet tot geweld om straks –door middel van Russische militaire machtsouverturen– de steden en regio’s over te nemen. De volgende zet, zal: Letland, Moldavië, heel Oekraïne kunnen worden. Betekent wel weer, dat een zeer grote oorlog dreigt. Het begon allemaal met het fysiek terugdringen van het communisme in het midden van de zeventigerjaren van de vorige eeuw. Stoten en tegenstoten. Communisme/socialisme vs. rechtsmilitaire regiems. Ping Pong Mao-Nixon. Cuba/Nicaragua/Grenada/Suriname vs. USA/Brazilië. Allende vs. Pinochet. Condor generaals. Buenos Aires – Malvinas vs. Londen – Falklands. Thatcher/Reagan vs. Moskou. Instorten van Joegoslavië post Broz Tito. Praagse/Warsawa/Berlijnse lentes. Sarajevo weer in het middelpunt net als in 1913. Sluipschutters. Kosovo en ondertussen Rwanda/Burundi/Kongo/Oeganda. Somalië/Soedan/Mali/Niger? Niet 800.000 Tutsi’ en Hutu’s, maar een bijgesteld cijfer –20 jaren verder– van 1.1 miljoen Afrikaanse mensen in drie maanden tijd daar bij het grote meer. Afgeslacht! Clinton en de rest van de wereld, keken de andere kant op. Behalve dan de bombardementen op de moorddadige Serviërs en Croaten. Maar in Sebrenica keek ook de UN een andere kant op, toen onder het oog en besluit tot overgaven van ene Thom Karremans en zijn Dutchbat 8000/9000 moslimmannen en jongens werden afgevoerd en vermoord door Mladic. Vandaag vraagt diezelfde Nederlandse kolonel Karremans zich af, waarom hij strafrechtelijk moet worden vervolgd. Deed Hans Valk toch ook?! En in mindere mate de Brunswijk-financier Van Tussenbroek nu wijlen? Idem dito. En nu wil pupil Brunswijk, president van dit land worden? En dan in tijd wat dichterbij, kreeg men de Arabisch verheven lentes. Iran, Irak, Afghanistan voorafgaand. Vervolgens Tunesië, Libië, Egypte, Syrië, Jemen en instabiel Pakistan. Allemaal, post 9/11 New York City en de aanvang van een inmiddels uitgespeeld Bush-epos. Met de erfenissen voor een Obama die oorlogen zegt te beëindigen, maar de andere kant opkijkt, daar waar de Syriers elkander ook zonder chemische wapens afslachten. Putin lacht in zijn vuistje, nadat deze al in de case van Ossesie de twijfelhouding van Washingtion DC doorzag. En dan nu de Oekraïne met als proloog een Olympische ouverture in ‘de Krim’. Het houdt niet op. De glazenbol voorspelt niet veel goeds, voor Obama noch voor die Putin. En de wereld in het bijzonder! Intussen daagt een Brunswijk, overigens echt een kind van zijn tijd, de opiniepeilers op infantiele wijzen uit om hem te plekken in respectieve districten, waar hij met ‘verworven weelde’ uit de hout/goud en andere zaakjes, is gaan strooien. Zien wat het uiteindelijk met hem wordt, zo dicht langs de Franse territoria.

 

- ‘Pondo bari’. In het District Brokopondo blijkt de VHP zeer succesvol en onverstoord de olifant te hebben laten grazen. Ook in Paramaribo-Noord heeft men stevig op de deuren mogen kloppen en ‘eyeball to eyeball’ met de mensen kunnen praten en hen mogen aangeven waarvoor Santokhi en zijn partij staan.

 

- ‘Owru tori’. ‘Wie het geld heeft wint de verkiezingen’, wilde eens een Frontleider debiteren. Zo een twintig hele jaren geleden. ‘They won the elections…, but lost the presidency’. Verraad, bedrog en omkooppraktijken speelden dus toch mee. Men zal het nu moeten doen met: “Wie het geld heeft en geen gangster is of attituden daarvan heeft, krijgt een lang en deugdzaam politiek leven toegeworpen…’.

 

- RGB. ‘A pa e bari sabotage nanga corruptie…?!’ Niet in de gaten hebbend, dat hij zichzelf een brevet van onvermogen daarmee geeft. Als de NDP het ministerie van ROGB niet heeft kunnen verschonen van habitueel corrupte en saboterende ambtenaren, is ook die partij voor geen knip waard geweest! ‘Trafassi no kan taki..!’. Maar ja…, als Abrikadabri het goede voorbeeld heeft afgegeven en bij prolongatie wordt gefêteerd op een positie als ‘adviseur van staat, wat wil men dan voor clusteruitstraling hebben? Juist ja! Een gevolg van het aan elkaar veroordeeld blijven.

 

- Padre. De pater kwam op de internationale televisie en gaf in het Arabisch aan, dat hij was ontvoerd. Hij riep op tot vrede. Maar op de maandag werd ook in Den Haag bekend dat de Nederlands rooms-katholieke zielenherder met twee schoten in het hoofd was vermoord. Frans van der Lugt (75) is niet meer. http://nos.nl/artikel/633008-nederlandse-pater-in-syrie-gedood.html

 

- Nutstarieven. Politieke kreet: “Brede schouders moeten de meerlasten dragen”. En intussen ‘Sinterklaas de filantroop’ spelen, met de zuurverdiende vermogens van het volk. Daarbij de belastingontduikers en hun achterban politiek verwennen met gratis elektra en water? Tegelijkertijd ook de brede schouders versmallen met een belachelijk aandoend dieet, waardoor deze steeds smaller geraken. Wie de middenklasse ondermijnt, zal ongehinderd eindigen als de zo vroom aanbeden irato’s van/in Caracas. Let op, wat er dan van een toges ‘contrat social’ overblijft!

 

- Verbod. Obstakels opwerpen voor de politieke bundeling van partijen? Geeft aan hoe onzeker de initiatiefnemers van deze blokkades zijn geraakt en eigenlijk beseffen, dat wat met anderen werd bekokstoofd, uiteindelijk een dodelijke stoot aan “backfire” heeft opgeleverd. De verdeeldheid in de politieke coalitie, is nimmer zo groot geweest. Iedereen zoekt zijn eigen weg. Eigenlijk…, vanaf 2010 al.

 

- Veiligheidsverdrag. Niet ratificeren van een veiligheidsverdrag, wat aan regelgeving in Frankrijk al tot en superieure wet is verheven, nodigt uit tot eigen richting. Brunswijk wil dat verdrag niet? Geen probleem. Als de Quai d’Orsay moe is geraakt en een gesprek in Parijs met ene Brunswijk wil hebben, mag hij gerust informatie aan het NRC-Handelsblad vragen. http://www.nrc.nl/nieuws/2011/04/11/pantservoertuigen-richting-huis-gbagbo/

 

- Somo en Soemita. Dat zijn nu de twee belaagden in Commewijne. Districten Marowijne en Commewijne staan op de lijst van ABOP en in het bijzonder Alice Amafo en Marinus Bee. Niet zo leuk voor de achterban van Tamansari en de Lijnbaan in Moengo.

 

- Why why why a sani no man drai? Ruis en de vraag, waarom de conceptwet Spaar- en Stabilisatiefonds plotseling door ‘baas’ werd ingetrokken. ‘God only knows’.

 

- 2.5K. Niet minder dan twee en een halve kilo aan cocaïne, nam de Nederlandse man mee in zijn koffer naar Zanderij. Dubbele bodem, ‘mi boi’. Je bent 57 jaren oud en haalt deze stupiditeiten uit? Dat wordt een enkele reis Boma-polder.

 

- ‘Depre en dodelijk drama’. Oud-bankier Jan Peter Schmittmann (57) van de ABN-Amro, heeft zaterdag zijn vrouw en zijn 22-jarige dochter in hun villa in Laren om het leven gebracht en daarna zelfmoord gepleegd. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut. De familie van Schmittmann is diep geschokt, staat in een verklaring.

Justitia Pietas Fides MMCDXXXIII 05.04.2014

Justitia Pietas Fides MMCDXXXIII 05.04.2014

-        PING. Een Chinees schip dat meedoet aan de zoektocht naar de Boeing 777 van ‘Malaysia Airlines’ heeft een “ping” opgevangen. Het zou gaan om een signaal met een frequentie van 37,5 kHz. Dat is de golflengte waarop de zwarte dozen van het vermiste vliegtuig signalen uitzenden. Dat meldt het Chinese persbureau Xinhua. Het staatspersbureau heeft een verslaggever aan boord van de “Haixun 01″, die het signaal heeft opgepikt. De autoriteiten in Maleisië en Australië die de zoektocht leiden, hebben het bericht nog niet bevestigd. Of het signaal inderdaad afkomstig is van het vermiste vliegtuig, is ook nog onduidelijk gebleken. Op de plek waar de “ping” werd opgepikt, is de oceaan zo’n 5000 meter diep. Update: Een Chinees vliegtuig heeft brokstukken gefotografeerd in het gebied waar een signaal werd opgevangen van mogelijk een zwarte doos. Het gaat om een aantal witte objecten. Het is niet zeker of ze afkomstig zijn van de vermiste Boeing 777 van Malaysia Airlines, meldde persbureau Xinhua

-        BALLEN. Wat is dat? Elo! US$23.000,– en Euro 2.000,– ‘ballen’ gejat, uit het gebouw van De Nationale Assemblée. Heeft men daar een oude sok, onder het preekgestoelte en kon daar een dame in graaien of is er veel meer aan de hand? De Centrale Bank is op nog geen 150 meters verwijderd van het DNA-gebouw, maar men acht het weliswaar nodig of opportuun een dergelijke hoeveelheid ‘cash’ in vreemde muntjes aan te houden. Bij God, Suriname en zijn parlement, is toch al van alles mogelijk.  Overigens, ook een zelfamnestiewet. Een paskwil die deze week twee jaren oud mocht worden. Een zelfamnestiewet die de principale verdachten van gruwelmoorden, welke er overigens heel schunnig een beroep op doen, niet anders dan straffeloosheid zou moeten verlenen. Tenminste, als men zich niet schlemielig in de dagvaardingsdata had vergist. De meer ‘moedige verdachten’, met wonderwel onverschrokken ‘conojes’ of toch weer niet. De individuen die zich achter een eigen opgemeten dan wel “pasmaat selfie”, aan ordinair gebleken ‘amnestiepaskwil’ gingen verschuilen. Twee jaren lang wordt hen lafhartigheid verweten. Hier en in verre landen overzee. De pathetische sloebers die geen verantwoordelijkheid, voor hun marginale daden in de jaren tachtig en negentig durven nemen.

-         Zeden. De mediawerker / ambtenaar is terdege door de justitie aangehouden en in verzekerd strafproces verwikkeld geraakt. Een klacht ter zake overtreding zedenwetgeving bij het Openbaar Ministerie gedeponeerd, resulteerde uiteindelijk wel in aanhouding te Nickerie en in verzekeringstelling.

-        Luchtvaart. De gepensioneerden die de noodzakelijke luchtvaartcorridors, in een gebied onder de bewakingsautorisatie van de Republiek Suriname bewaken, zijn absoluut geen stakingsbrekers. Dat zijn menslievende Surinamers die hun verantwoordelijkheden voor land en volk dubbel zo graag uiten, wanneer de meer onverantwoordelijke het werk neerlegt en duizenden overvliegers, vertrekkende en arriverende vliegtuigen –met passagiers of vracht aan boord–  in de steek laten (…), door naar een belachelijk aandoend ‘uiterste middel’ te grijpen. “Hati bron ne meki bun bun pikin…, a no tide, a no tamara!”.

-        DR. “Sjech Hoogie ga jij maar met die Robbert naar de Bemiddelingsraad voor geheel SU om de CLO- en Fisozaakjes aldaar voor te leggen…, zodat ik een rustig weekeinde kan hebben in de ‘Broko Baka Amaka…’, capish?”. BBA, ‘so bun’. Oké dan! Gwe boi, gwe boi, gwe boi!

-        Seks. Er is weer groot alarm. Waren ze enige tijd weg van Facebook, worden er weer schunnige filmpjes via dat medium gelanceerd. Echter zal de Overheid het moeilijk krijgen bij afdoende bestrijdingsformules. Want de goede voorbeelden worden maar nauwelijks van bovenaf gegeven, als er nog mensen dicht bij het vuur verkeren, zich publiekelijk misdragen en voor onder meer Mamjo-sites kiezen om hun frustras de vrije loop te laten. Wordt wel weer tijd, dat de pamflettist die op rehabilitatie(-s) uit is, wederom met de neus op zijn marginaliteit  en achterlijkheid wordt gedrukt. Misschien wel met een gesprek op het Openbaar Ministerie en afdoende vervolging in de pijplijn opgelegd, nu bedoelde pielepoot wederom de ‘untouchable’ probeert uit te hangen. “Mi no habi neks te maken nanga no wan (…) man, mi e du san mi wanni, no wan man no man hori mi…”. En daarbij de nodige etablissementen met gramloze grootpraat binnenstapt, waar bedoelde amoebe –uit de ‘grun watra gotro’– eigenlijk nooit in heeft thuisgehoord. Zielig zo een pamflettist, die ge-/misbruik wist en eventueel nog weet te maken van zijn niveaugenoten in ogenschijnlijk plebejerballotages.

-        Diesel. Geknoei  met belastingvrije brandstof is opgevallen. Nu ook bij Financiën die de zaak op de wegingwip heeft gezet.

-        ’900 Miljoen debt’. “Bestaat niet…”, zegt Financiën. Hooguit 224 miljoen aan overheidsschulden. ‘Neen…’, wel wat meer hor, sinds men doet alsof de gedocumenteerde suppleties –vanaf het jaar 2000– in een vergeetboekje zouden moeten gaan thuishoren. Vanzelfsprekend een illusie.

-        Pesten, stalking, dreigementen en ook geweld. Wie dacht dat alleen het mannelijk geslacht zich daaraan schuldig maakt, kan zich deerlijk vergissen. Niet gisteren, niet vandaag en ook niet morgen…! Is van alle tijden en alle geslachten. Facebook en uitgelokte gevechten op de Amerikaanse en Nederlandse ‘cables’, zijn reeds van alle tijden. Neem nou een nietsvermoedende vrouw van huis mee en breng haar naar de locatie waar haar partner, zich met een andere dame onderhoudt en aan tegoed doet! Maak vervolgens een filmpje van de gevolgen (…) en de kijkdichtheid doet wonderlijk in ouverturen. Onder jongeren en volwassen, ‘Feti de na brede…! A no asi nanga keskesi wawan…’.

-        Zorg. De zorgsector trok heel hard aan de bel. Per ommegaand werd de subsidie maar voor een deel overgemaakt. Waarom moet het zover komen? Omdat de prioriteiten verkeerd werden/worden aangezet en ook gesteld. En bepaalde ‘bigi check’ staatsinkomens, nog niet waren aangeboden, gestort of ruimtelijker waren geïnd. That’s all! Over twaalf dagen kan men nog meer moois verwachten. Want dan zal Andy Rusland, zijn begrotingssloten onderstrepen en -tekenen. Om dan in het parlement zijn weerwoord en verdediging van de ‘poli poli’, nadrukkelijk stipulerend te hopen plekken. In DNA, waar het in ieder geval allemaal in thuishoort. En nergens anders!

-        Barricades. Het gaat weer niet goed in Marowijne. Maatschappijwegen van de Suralco in concessiegebieden, werden in de Adjoema-periferie gebarricadeerd? Wanneer gaan burgers leren, dat die wederrechtelijke handelingen alleen maar investeerders afschrikken en op termijn de ‘civiele wacht’ er alleen maar slechter van kan worden? Wanneer er meer verantwoordelijke mensen in Marowijne het opnieuw voor het zeggen mochten krijgen, zal men de toekomst heel misschien mogen toelachen. Tot nog toe is alleen blijkgegeven, aan chaos en een stevig onderhouden puinhoop. Ondanks alle inzet tot normalisering en infrastructurele ordening.

-        Nattigheid. De aanvoerder van ABOP voelt aan zijn water, dat het hem   ‘voor  – tijdens – na’ de komende algemene verkiezingen, knap moeilijk kan worden gemaakt. Vanuit zowel het binnen- als het buitenland. Om onder drang en dwang, groter draagvlak te verwerven, is alvast een blik geworpen op de grenzeloze  successen van de BEP. Echter heeft de leider van de ABOP zich zodanig opgesteld tegenover Seeka en BEP, dat de zogenaamde A-combinatie exploderend uit elkaar is gespat. En dan echt niet lang na de verkiezingen van 25 Mei 2010, toen al in een formatieperiode de voorzitter van de BEP het moest ontgelden. Nu zit Brunswijk aan te kijken tegen zeer standvastige leiders, als Asabina en Waterberg. Die laten zich geen knollen voor citroenen verkopen. Laat het aan allen duidelijk zijn. ‘De man no kan law tu lesi…! Dja dja Beppie tranga tumusi…’.

-        4G. De eerste SMS-en om de geneugten van “4G” bij Digicel voor te leggen en ten gunste van de cliënten binnen een operationeel format in te bedden (…), werd al vroeg op de zaterdagmorgen displayinformatie gelanceerd. Op de zaterdagavond lanceert Digicel, telecomprovidor met vestigingen over de gehele Cariben en noordkust van Zuid Amerika, onbegrensd populaire Jamaicaanse en Surinaamse muziekformaties in het André Kamperveen Station. Het kan daar knap spannend worden, nu van ‘heinde en ver’ de genode gasten Paramaribo naderen en ook binnenkomen om de “4G – launch” mee te kunnen maken. Een “4G spanner”, wanneer de gewijzigde slogan luidt: “Be Extraordinary…!”  Marketinggeluid welk ‘Bigger & Better…”, nu uiteindelijk toch mag gaan vervangen. Het is de samenleving wel geraden op de zaterdagavond, met de verkeersituaties in de buurt van de Cultuurtuin rekening te willen houden.

JUSTITIA PIETAS FIDES – MMCDXXXII 04.04.2014.

JUSTITIA PIETAS FIDES – MMCDXXXII 04.04.2014.

 

- 04 April 2014. VERS III en CBB. Bijna was het bezoeken van het Central Bureau Burgerzaken verschoven naar vijf keer om een document. Want zo in de wachtruimte op een talud van het CBB-HQ trappenhuis, kwam al vlot een lieve dame vertellen, dat er een strookje klaar lag en er op de dinsdag 08 April 2014, terug moest worden gekomen? Volgens een nieuwe ‘afspraakstrook’ die blijkbaar al was klaargelegd? Om de dooie dood niet! “Neen, hoor mevrouw U heeft een afspraakstrook van de chef met 08 April 2014? Maar ik heb een afspraakstrook voor 04 April 2014 om 11.00 uur…, hor”. De dame vroeg of er even gewacht kon worden en nam de originele afspraakstrook en noodzakelijke kwitantie eventjes mee. Nog geen zeven minuten daarna, werd er geroepen om binnen te komen. Alles was klaar, ‘ready’, klares…, om mee te worden genomen. Er was zelf nog even sprake en ruimte, voor een ditje en datje. Wat een lieve mensen werken er toch bij CBB. Zonde als juist daar die Hoogie staking wil laten uitbreken en de burgerij daarmee hogelijk duperen. In plaats van dat hij deze regering aangeeft en aanmoedigt. Zijn ultieme best doet, dat het CBB/HQ-gebouw spoorslags klant- en ambtenarenvriendelijk moet worden gemaakt. Ook dat straks bij de verkiezingen en aanmaak van de ID-kaarten, er niet weer moet worden gestroomd naar een kippenstal achter CBB – HQ. Daar moet Hoogie zich voor inzetten, nu hij zo dicht bij het vuur is gekropen en via het balkon van Miskin op schoot bij ‘baas’ belandde. Want dat gebouw van CBB-HQ lijkt op een ‘total loss’ uit naoorlogse Onafhankelijkheidsdagen. Een vlag op een modderschuit, zo vlak naast de schenking van Nederland en waar oom Maurits Hassankhan al zijn archiverende tijd aan verpatste. CBB-HQ ondertussen in de vernieling en een grote zorg om de mensen daar vriendelijk te houden. Zowel aan de clientèle burgerzijde, als bij de werkers die af en toe van de gangpaden een speeltuintje maken. Misschien wel om de stress eventjes te ontkrachten. ‘CBB-HQ er breken ongetwijfeld betere dagen aan. No span, alles komt eens weer goed’. Ook bij de mensen die denken, dat kastje naar de muur leuk is. De lieve mensen niet te na gesproken. Het ga hun allen goed! En nog beter, als Andy Rusland dat geld vrijmaakt om CBB-HQ niet te vernieuwen/renoveren maar de mensen aldaar, een geheel nieuw gebouw te schenken. Binnen een jaar kan het er staan. ‘Elo…, formidable!’. Net zoveel keren als dat Franse lied werd gehoord, op weg naar CBB-HQ. ‘Soit formidable pour eu, moi et soi même…, après 2015. Elo.., sois formidable plus que (H)Ooogie! Oui ? Oke’. Yes indeed! http://www.metrolyrics.com/formidable-lyrics-stromae.html Formidable, formidable. Tu étais formidable, j’étais formidable. Nous étions formidables.Formidable… Tu étais formidable, j’étais formidable. Nous étions formidables.

 

- DC. Nog zo een die het hoogstwaarschijnlijk niet helemaal begrepen heeft. Een districtscommissaris uit het oosten des lands, wil hoor en wederhoor plegen met Newmont en partners? ‘Olala, we frede yere’. En dat naar aanleiding van ‘verwijdering van gespuis’ uit de concessie van de multinational. Locatie waar illegalen waren binnengedrongen en de rijkdommen van de maatschappij meenamen? Is er dan geen partner meer in de huidige regering die dealt met Newmont c.s. en dat dus een subalterne ambtenaar buitenschoolse initiatieven en activiteiten vertoont dan wel initieert? De regering praat met Newmont en niet een districtscommissaris, als het allemaal toch nog goed zit in de rechtsstaat en in het Staatsrecht. Maar misschien ook wel niet, in de eeuw van achteren naar voren te werken of averechts de zaken aan te pakken. Formidable!

 

- Klari tori. We staken heel gewoon en de luchtvaart ondervindt daarvan grote schade. Altijd worden de onschuldigen getroffen. Niet de regering krijgt minder inkomen of directe sores, maar de particuliere luchtvaartmaatschappijen die het aandurfden in dit (…) land, binnenlandse vluchten en diensten uit te voeren…, respectievelijk te verlenen. Formidable!

 

- Ketting. De 1975 officiële ambtsketen wordt lichtelijk aan kant gezet en een sjerp zal worden omhangen. Alsof de keten uit 2010, een ‘hebi’ met zich meedroeg. In ieder geval krijgt men nu de Chavistische sjerp en mag dat lintgetouw over de ‘guajabere’ worden gehangen/-dragen. Inderdaad, als men zo kijkt naar de foto’s van 25 November 2013 (…), de guajabere uit de Amerikaanse Latino of Filippijnse kontreien. Formidable!

 

- Digi! Maandag aanstaande is het zover. Geen 2, geen 3 maar 4G vanuit de helrode Digicel – providor. In alle tien districten zal het in koor klinken, ter vervanging van Bigger & Better (…)! Nu wordt de slogan: ‘Be Extraordinary…’ De Fransman zegt: “Sois extraordinaire… !”. Formidable.

 

- Wat was dat? Dat ding is in behandeling genomen en wel in eerste aanleg bij De Nationale Assemblée en verdwijnt dan van de agenda’s. En dan nu nog wel onder toezicht van Andero, is het weer geheel ingetrokken voor weet men veel? In ieder geval is het een zoveelste wetsontwerp, dat wordt weggehaald bij het parlement. Dat ding heette: ‘Ontwerp; Wet Spaar- en Stabilisatiefonds’. ‘Broko moni…, betekent dat een spaarpot welke gespekt moet worden uit de windfall die Suriname gunstiger uit de mijnbouwsector beleefde. Hoge olie- en goudprijzen. Maar de ‘bauxiet tori’ is in de minnen geraakt en de goud ging ook vervelend naar beneden. De olieprijs hield zich door allerlei oorlogszuchtige Arabische lentes staande en dat achterlijke gedoe in Caracas nog enigszins smeerspel. De USA sprak zijn olie- en brandstofreserves aan, zodat de vraag niet exorbitant zou klimmen…? En dan nog meer economieën, formidabel in de flank kon raken. Washington DC styling, ‘so bun’. Kun je niet tegenop. Keep the oilprices happy! ‘C’est tout a fais formidable’.

 

- Maduro. Over Caracas gesproken. Lackin komt dus vertellen, dat hij succesvol is geweest, in zijn poging als Unasur-voorzitter tussen de grote landen, in Caracas Kissinger te spelen. Succesvol in het feit, dat Pedro, Nicolas en Alicia weer met elkaar praten? Maar de Heilige Stoel heeft ook vertegenwoordigers gestuurd en die zeggen, dat Maduro een totalitaire koers vaart en van alles bewust stuk maakt. De delegatie van Brazilië is het geduld ontnomen en heeft via het hoofdkantoor van Buza in Brasilia laten doorschemeren, dat men moe is van die Maduro en zijn irrationele gedragingen. Maar ‘’neen’’ zegt Lackin, tegen alle stromingen in. Ondanks alle additioneel en reeds gerapporteerd geweld in Venezuela, beweert Lackin, dat het goed gaat in Caracas en de andere steden, zoals San Christobal. Maar dat wel een nieuwe missie moet gaan en hij (Lackin) heeft kunnen zien, dat het Volk van Venezuela grote problemen heeft met Maduro en de ingeslagen politieke richting. Is dat iets nieuws of heeft de gehele wereld, dat al maanden geventileerd. Maduro zit op een doodlopende weg en is daar niet meer uit weg te halen. Tenzij met de alles omvattende en veel vervelender optie, als de nieuwe missie van de Zuid-Amerikaanse Nobelprijswinnaar Vargas Llosa ook mislukt. Helaas is Gabriel Garcia Marques niet in staat, vanwege acute ziekenhuisopname, mee te doen, aan enige protest- en/of vredesmissie in Venezuela. Men leest: ‘. LIMA, Peru, Friday April 4, 2014 – Mario Vargas Llosa, a former Peruvian presidential candidate and winner of the 2010 Nobel Prize in Literature, says he will travel to Venezuela later this month to lend his support to opposition groups. The 78-year-old novelist plans to attend a conference hosted by a conservative opposition think tank, the Center for the Dissemination of Economic Knowledge (CEDICE). http://www.caribbean360.com/index.php/news/1107420.html#axzz2xw74166C

- Duiktanks. De diepzeeonderzoekingen en speurtochten zijn begonnen naar de verdwenen B-777 van Maleisië die met zowat 270 passagiers uit radarwaarnemingen verdween en nooit meer is teruggezien. Ook een Britse nucleaire onderzeer doet uiteindelijk na een maand mee aan het speurwerk.

 

- P&P Kathedraal. Het verheffen van de grote houten kathedraal tot basiliek in Paramaribo, zal via Apintie Televisie (inter-) nationaal te zien zijn. Het buitenland mag zich opmaken, voor die historische uitzendingen op aanstaande zondag.

 

- Onderzoek. De paus laat onderzoek doen naar de beschuldigingen van seksueel misbruik door de Schotse kardinaal O’Brien. Drie priesters en een voormalig seminarist zeggen, dat ze toen in de jaren 80 jong waren…, zijn misbruikt door O’Brien. Het is voor het eerst, dat onderzoek wordt gedaan naar de kardinaal. Hij stapte vanwege de beschuldigingen in 2013 op, als aartsbisschop van St. Andrews en Edinburgh.

 

- Formidable. Wanneer lieve mensen zoals Monique Pool de Republiek Suriname op de wereldkaart weten te zetten en daar ook te mogen houden. https://www.google.com/search?q=BBC+News+Magazine+Monique+Pool&rls=com.microsoft:en-us:IE-SearchBox&ie=UTF-8&oe=UTF-8&sourceid=ie7&rlz=1I7_____en http://www.bbc.com/news/magazine-26734289

JUSTITIA PIETAS FIDES – MMCDXXXI 03.04.2014.

JUSTITIA PIETAS FIDES  – MMCDXXXI 03.04.2014.

 

-  NOS. In het NOS-avondjournaal van woensdagavond jl. werd de Republiek Suriname wederom genoemd in een smeergeldenaffaire, waarbij Ballast Nedam de bouwgunning voor de twee grote bruggen in Suriname niet had verworven, als er daarbij geen steekpenningen (‘tjuku’s’), volgens Boerboom waren gemoeid. De bruggen werden gebouwd tussen 1997 en 2000. Intussen zijn klokkenluiders beschermd en kan er ook gerechtelijk in de USA worden geprocedeerd, wanneer bedrijven wegens corruptie worden aangesproken of daarvan slachtoffer gemaakt.  http://nos.nl/uitzendingen/17097-nos-journaal-2-april-2014-2000u.html

 

-  ‘Lost his cool…’.Pauw’s arrogantie, apekool en hoegenaamd ‘criminele Marokkanen’. Gedroeg zich als een over het paard getilde idioot, toen hij de gedreven gast uiteindelijk geen woorden in de mond kon leggen. Juweliersovervallers zijn criminelen! Niets meer en niets minder. Houd je vast, Bouzik wil een landelijke en goedbetaalde ‘…special coordinator for Moroccan youth problems…, in Holland’! Speciale rapporteur, ‘so bun’.  Op de dinsdagavond jl. werd Jeroen Pauw van het actualiteitenprogramma Pauw & Witteman http://pauwenwitteman.vara.nl/media/312037 , geheel van zijn à propos gebracht door de gastgenodigde en heerlijk irritante vrijwilligerswerker Brahim Bouzik, voorman van het Landelijk Beraad Marokkanen. ‘Poisson ace Brahim’, zou men kunnen denken. Collega Witteman moest tot tweemaal toe ingrijpen. Pauw had de afgang en ontsporing, echter helemaal aan zichzelf te danken, door stompzinnige vragen te stellen en de intelligentie van Brahim Bourzik, op ernstig verdachte wijze te onderschatten. Bourzik wist evenzo allang en heel goed welk vlees hij in Pauw terug mocht vinden. Pareerde eigenlijk op bestelling. Vlijmscherp als het meer bekende shoarma steekmes. Men kon bijna denken, dat Pauw met iets heel anders bezig was en niet met twee criminelen die een juweliersoverval pleegden (…), toen hij de vraag stelde waarom men zich maar niet aan zijn cultuuropvattingen/-waarden aanpast. Zie maar: http://www.telegraaf.nl/tv/opmerkelijk/22457424/__Pauw_geirriteerd_door_gast__.html

 

-  Cocaïne. De markt is er en blijkt niet te stillen. Wel is het cijfermatig aangegeven dat de substantiëler transporten allang niet meer via de lucht maar eerder over zee, vanuit West Afrika, Zuid-/Midden Amerika en de Caribbean plaatsvinden en zich richten op de lucratieve containerdepots in Rotterdam, Vlissingen en Antwerpen. Zanderij – Schiphol is helemaal niet zo interessant meer gebleken, uit de cijfers door de Nederlandse justitie & politie openbaar gemaakt. De markt is er weldegelijk, maar de logistieke formules zijn knap anders komen te liggen.

-  Onrecht. Men probeert via Buza.sr, weer wat krom is komen te liggen (…), recht te babbelparten. Lokaal aangenomen personeel op ambassades van SU in het buitenland, wordt aan kant gezet? Door enkel de werkcontracten niet te verlengen? Lijkt een knap kort beschreven bocht. Maar, niet alleen op ambassades van SU die in het buitenland opereren, geven lokaal aangenomen personeelsleden problemen als zij vaak aantoonbaar in hun rechten worden gekort. Ook in Paramaribo kan men zo een tiental mensen ophoesten en benoemen die door de buitenlandse vestigingen hier te lande, van het ene op het andere moment, op straat zijn gezet. Een aantal van die werkers, heeft succesvol in het land van herkomst van de betrokken diplomatieke missie, vaker succesvol geprocedeerd tegen  onrecht aangedaan. Een procedure die kostbaar bleek, maar uiteindelijk tot veler genoegdoening leidde.

 

 

-  Obama-care. Ze zijn blindelings tegen de huidige president. Wensen niet eens zijn naam te horen of noemen. Maar zij willen wel de geneugten van wat men “Obama-care” noemt voorwaardelijk hebben en meenemen uit respectieve apotheken. Maar dan wel het program benoemen, zonder dat de president zijn naam wordt gehoord. Men vindt troost en mobiliteit, in het aanduiden met de officieel ingeboekte wettelijke naam. Vanaf woensdag jl., onherroepbaar en dus federaal ingestelde gezondheids-/zorgverzekering in de USA. Ook de meest fanatieke ‘red-necks’ en het anti-Obama gevogelte, in het gemangelde en door structurele werkloosheid getroffen zuiden van Kentucky, moesten er compleet aan geloven. “Take it or leave it. And have nothing then, to really lean on…’.

 

-  ‘Ai boi’. Nog zo eentje. Als het niet het verdrag met Frankrijk is, gaan de (hout-) concessierechten van de man niet omhoog. Alle zaken vanuit een eigen perspectief en eng belang. Ronnie Brunswijk,  door een veel te korte bocht.

 

-  ‘Check this out’. Wederrechtelijke bezetting, occuperen of kraken wordt op termijn politiek beloond met een huis. En dan gratis water en elektriciteit; gratis schoolkleding; onbeperkte medische verzorging; ongestrafte marihuanahandel en -teelt, roofattitude en dan vlotter dan snel:  “vi”. Vernieling van het milieu en de natuurparken. Onbeperkte kinderbijslag in een fiscaalvrij milieu. Belastingvrije benzine/diesel…! Waar en wanneer houdt het allemaal op? 25 Mei 2015, wanneer behoorlijk bestuur voor iedere landgenoot zal moeten terugkeren (…), wil niet alles permanent en onherstelbaar in de vernieling draaien. ‘Oh ja, Medische Dienst no habi na moni moro…’. En dan ook nog grote onrust bij onder meer de onwillige in de dienst van Ordening Goud Sector (OGS). Geen detachement…, geen extra toelagen. ‘Na so a de,  na so a no sa mang tan …’. 

 

-  ‘Palu frambo’. Aan de elektriciteitsmasten? Omdat EBS onder een Palu-meneertje is geplekt? En al die taxibordjes dan, die wachten op het vliegerseizoen om de zaken nader de komen versieren? Wat een land, wat een flamboyante elektriciteitsmasten.  Belachelijk gewoon.

 

-  ‘Air traffic control’. Weer een zaak die maar weinig gelegenheid geeft, aan onbezorgd het luchtruim van Suriname binnen te vliegen of daaruit te vertrekken. Luchtverkeersleiders blijven maar verrassen met stakingen. Het is weer zover.

 

-  ‘Pre debat’. Nog voordat de meer verstandelijke hebben gedebatteerd, komt Vischnudatt uit de school van Wanica klappen, dat een ontwerpwet voor een te operationaliseren ‘Constitutioneel Hof’, alvast zijn goedkeuring kan/mag wegdragen. De natuurkunde ging eigenlijk in gedoogpositie, naast het ‘begeren van de wijsheid’(…), statisch over in een filosofieparallel/-parabel. Gelijkelijk op en getolereerd aan, het meer exacte van de logica. Wetconstructie is echter in het beweeglijker geraakte en dynamisch contemporaine ingebed. Logement van veel hogere orde. Meer nog gegeven het feit, dat er al een gedegen wetsontwerp lag voor een Constitutioneel Hof, met Mr Fred Ramdat Misier aan het mahoniehouten stuurwiel. Lumineuzer bewindloerdertjes op MINJUSPOL, vonden het helaas nodig om dat kunststuk onder stof in een bureaula te verschalken dan wel te verduisteren. Ach ach ach, het zijn er wel meer geweest dan ene Vischnudatt, die meer met zichzelf bezig waren en nog zijn, dan het land een constitutionele/constructiever voortgangsboost te kunnen geven/verzorgen.  Blijven zeer benieuwd! 

 

-  UNASUR. Over vorderingen van UNASUR in Caracas helemaal niets! Alleen maar berichten, dat de wereldgeestelijkheid nu in het geweer is geklommen en Nicolas Maduro van totalitarisme beschuldigt. Weg met die man, zal dat moeten gaan betekenen. Hij kan de regio knap doen exploderen.

 

-  Wet. De ene wet wordt aangekondigd en de ander weer ingetrokken. Ontwerpwet spaar- en stabilisatiefonds waar “de governor” van de CBvS het eventjes over had, is nu weer ‘verschwunden’. Ingetrokken door het staatshoofd.

 

-  KC. De Korpschef gaf op een radiostation zijn visie over het vrijgeven van de marihuana ‘setewasi’? Dat zal eerstens over een heleboel schijven lopen, voordat het op het bureau van de KC mag worden gelegd. En dan niet ter beoordeling, maar als ‘genomen besluit’ in De Nationale Assemblée.

 

-  GPC. De gewestelijk politie commandant (GPC)van Nickerie gaf via de radio aan, dat de zedenzaken die de status van een strafdelict bereikten, nu onderzocht zijn en naar de vervolging overgebracht. Ook de rechter commissaris bemoeit zich, na het Openbaar Ministerie met de toekomst van de aangehouden verdachten. Er was gerede twijfel over wat zich allemaal in Nickerie heeft afgespeeld en nog courant is.  De GPC gaf uitleg aan de pers en wat plausibeler verklaringen. Het wachten is nu, op wat er naar de strafrechter gaat en wat weer niet.

 

-  Greenheart. Al enige tijd is er van alles gaande aan geruchten, rond de concessies in en rond wat men “Greenheart’ wil benoemen. De vestzak – broekzak setewasies en modulen die de voornemende bedrijvigheid willen opsieren, kunnen op termijn en met inzet van het Internet worden ontpopt en/of ontstopt. Kwestie van nog enige tijdmarges en geduldinbreng.  ‘Greeanheart…,  hauw mauw so bun’.

JUSTITIA PIETAS FIDES – MMCDXXX 02.04.2014.

 

JUSTITIA PIETAS FIDES – MMCDXXX 02.04.2014.

 

-        April 2014. Vers II en CBB. Op de tweede dag kan men op aanwijzen of naar B. of naar Dj. Kiezen vanzelfsprekend na eerder ervaringen op het Centraal Bureau Burgerzaken (CBB), voor de onbekender meneer Dj. Wat blijkt achteraf, wanneer de beurt met nummer zoveel is bereikt? Meneer Dj. werkt daar helemaal niet meer. Volgens de onderhoudsspecialist in het vervallen gebouw en later een heel lieve muslima die nader verklaarde, dat meneer Dj. met groot verlof is. De dame met de bezem en de vuilniston, had al gemeld, dat hij daar niet meer werkt en dat alles aan spoed reisspul was overgenomen door “B”. Toch kan je je hart alsnog beginnen vast te houden, nu Hooghart van CLO via Radio 10 aangeeft, dat hij bij enig stakingsparool allereerst CBB en daarna ’s Landshospitaal plat legt. Als men tenminste niet gedegen over Fiso komt praten. Alweer coalitionele problemas, nu Hoogie zelf bereid is met NPS te gaan samenwerken? In eerste aanleg deed Bosje dat overleg met Hoogie. En nu wacht Hoogie volgens eigen zeggen nog even af. En als CBB plat gaat, is Parbo namelijk wel weer stevig in last. Want dan kan een passagier ook geen aanspraak maken op noodweer. Eerder aan een noodweerexces (…), want sommige vliegtickets die niet met een annuleringsclausule zijn gedekt, vervallen dan heel gewoon.  Het is daarom geboden, dat Bosje wel in het reine komt met die Hoogie. Als hij zaken platgooit en daar plezier aan beleeft, hoeft dat nog niet zo te zijn voor de mensen die hun reis- en spaargelden kwijt zijn. Allerlei ‘bottle necks’ in dit land, als men een welverdiende reis wil maken. CBB als eerste ‘hurdle’ en dan visumverstrekkende buitenlandse vestiging. Vervolgens Hoogie ontwijken en dan de ellende op Zanderij, waarbij men om half twee uit Parbo vertrekt, maar om half zeven ‘s avonds nog de kans loopt om voor de immigratie in een lange rij te staan, omdat er wederom bolletjesslik- of veiligheidsinspectie van een hoger en dieper gehalte moet plaatsvinden. Misschien zijn wat broeken naar beneden gevallen, van dikke mannen die hun (broek-)riem moesten uitdoen. Geen gezicht! Het is ongehoord. Van half twee ‘s middags naar half drie ‘s morgens van een volgende dag, is het misschien mogelijk om  Schiphol te halen. Ingeval de reis in Nickerie begon nog langer! En als dan de familie nabij aardbevinggevoelig Groningen in het hoge noorden van de Hollandse polder  woont, kan men nog eens vier uren vanaf de immigratie op Schiphol bijtellen, voordat er in een bed kan worden geploft. En toch gaan ze allemaal, de stakkers die hun spaargelden willen opofferen om de geliefden te gaan zien. Nogmaals lieve CBB-cliënten (…), zorg voor de ID en de kwitantie ten dienste van de lokettendienst. Weet uit het hoofd de juiste aanknopingspunten op het CBB. Tweemaal terugkomen en pas dan de buitenlandse diplomatieke/consulaire vestiging. Vervolgens na ticketbureau, de taxi naar Zanderij.  Niets vergeten en bidden dat Bosje de zaken heeft geregeld met die Hoogie van de CLO-vakvereniging die staking en werkneerlegging roept. Ook dat het vliegtuig niet door de Bouterse regering is gepakt, voor een of ander togesreis. Bij het minste en geringste wil Hoogie nu FISO begraven en daarbij nogal lastig overkomen in deze samenleving. ‘Mi e staak gewoon, neks te maken nanga dem man. Neks  te maken nanga mi pa’. Zo gaat het steeds gezonder toe in de huidige Mega-coalitie ‘plus’. Toch absoluut geen wonder, dat Bouta samenwerkingsverbanden niet meer wil zien, voor de volgende verkiezingen. NDP gaat alleen? De partners lieten hem weer naarstig in de steek en vormden hun eigen partij (-en). De anderen “updaten” de bestaande poli poli organisaties en gingen in divergente ‘kwa kwa vijvers’ hengelen.. Van Palu tot Hoogie’ s nieuwe orga, ‘so bun’. Dan wel tot aan de afvalligheden van Brunsie en Somo. Bouta weer in de problemas en Bosje dat allemaal maar trachten op te lossen. ‘Problemas grande, bro!’.  “Na so a de na so a sa tan”. Net als dat inmiddels strak vervallen gebouw van CBB, allernaast een wonderschoon geschenk uit Holland. Een groene gevel waarachter in het Centraal Archief goed toeven is. Wederom gekoeld en al. Niet zoals de zweettalud in het trappenhuis van CBB. Een vervallen tent, waar het eigenlijk ook niet plezierig werken is voor de lieve ambtelijk bevoegde mensen. En zeker ook niet, voor de meer chagrijnen die soms op de zenuwen van  CBB-bezoekers willen werken. Inmiddels, tot een volgende keer. Op naar de derde of was het vierde dag uittrekken voor CBB. Natuurlijk wordt het ‘vierde dag’, CBB-Combé geheel oké meegeteld. ‘A tan so!!!’.

-        Chili alarm. Op de dinsdagavond groot alarm op vrijwel alle internationale persbureaus, met een satellietverbinding. Waarschuwingen en detectie van tsunami’s voor de kust van Chili na een 8.0 en toen bijgestelde 8.2 aard-/zeebeving. Beelden van hollende mensen op overvolle straten verstopt met auto’s die een weg met kinderen op de arm zochten naar hoger gelegen  gebieden aan de voet van de Andes.

-        Schuldenlast SU. De schuldenlast van Suriname, is blijkens cijfers van de Centrale Bank en de InterAmerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) in het bijzonder, op zorgwekkende wijze gestegen.

-        Politieke combinatie. Voornemens politieke partijcombinaties nog voor de algemene en geheime verkiezingen in Suriname te verbieden, dreigen op de gerechtstafels  van de Verenigde Naties en Organisatie van Amerikaanse Staten te belanden.

-        Ventiel. Gewoon zo? Inderdaad, werd het inzetventiel van een directeur op Sportzaken losgedraaid en de man vooralsnog per ‘reso’ ontheven van zijn functies. Meer daarvoor is nog het adiëren van een Ambtenarengerecht mogelijk. Niet verwachtbaar dat gewezen slachtoffer, het erop zal laten zitten.

-        436 kilo cocaïne. Rucphen  Noord Brabant uit Colombia via Antwerpen naar NL in dak van een 40 voet container. De zaken gaan aan de vraagzijde blijkbaar goed, voor afnemers en hun marktsegment.

-        Moordenaars. Een groot aantal moorden in Drenthe-Nederland werd gepleegd door twee Braziliaanse broers die nu tegen de lamp zijn gelopen, door de eigen GSM-gesprekken die zij onderling na een opsporingsprogramma voerden.

-        Pijnlijk. Strafbare illegaal, bleek revolterende aambei voor PvdA.  Niet meer strafbaar voor hun illegalen status. Een pijnlijke maatregel, “…die ons maar bleef achtervolgen…”, is volgens Diederik Samsom van de PvdA van tafel, nu de regeringscoalitie overeenstemming heeft bereikt om het strafbaar stellen van illegaliteit te schrappen en de arbeidskorting voor de werkende mensen te verhogen.

-        NAVO. De NAVO secretaris-generaal Rasmussen heeft Rusland gewaarschuwd, zijn leger niet Oekraïne te laten binnentrekken. Dat zou niet zonder gevolgen blijven, verklaarde hij  dinsdag in Brussel na afloop van de tweedaagse top van de ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO-lidstaten. In Nederland heeft de SGP een begrotingsstijging van 150 miljoen Euro voor het defensieapparaat geclaimd. http://nos.nl/artikel/631069-sgp-150-mln-voor-defensie-en-om.html

-         SBM. Omkoping in Angola en Equatoriaal Guinee. Smeergelden die verdwenen in zakken van overheidsfunctionarissen. Zijn zelf door de Nederlandse gas-en olieontwikkelingsmaatschappij SBM aangemeld. In Brazilië heeft men bij een aantal industriële ontwikkelingscontracten nog niets alarmerends gevonden maar wel accountantsonderzoek ingezet. http://nos.nl/artikel/630888-bewijs-van-corruptie-bij-sbm.html Ballast Nedam, SBM, Boskalis alle drie binnen korte tijd in de picture gelopen.

-         Que pasa? ‘WhatsApp’ kampte woensdagmiddag voor de tweede maal met een wereldomspannende communicatiestoring. Gebruikers konden geen verbinding krijgen met de berichtendienst en daardoor geen berichten verzenden en/of ontvangen. De storing trof gebruikers over de hele wereld. Na ongeveer een uur waren de problemen tentatief verholpen. WhatsApp had nog niet veel gezegd over de oorzaak van de storing.

-         Mammie. Ségolène Royal, de ‘ex’ van de Franse president Hollande, wordt minister van Milieu en Energie. Dat heeft de nieuwe Franse premier Manuel Valls bekendgemaakt in Parijs. Royal was in 2007 de presidentskandidaat van de socialisten, maar verloor de verkiezingen aan Nicolas Sarkozy. Als kandidaat werd zij toen nog verkozen boven haar toenmalige levenspartner en vader van haar kinderen, François Hollande. Kort na die verkiezingen maakten de twee bekend, dat ze inmiddels uit elkaar waren. Vier jaar later in 2011, verloor Royal de voorverkiezingen bij de socialisten aan Hollande.  Zij kreeg toen nog het aanbod om voorzitter de ‘Nationale Assemblée’ te worden, maar ook dat werd ze uiteindelijk niet. Volgens waarnemers kan nu meer dan voorheen, gesproken worden van een politieke comeback.

-         Hoge verwachtingen. Het Nederlandse kabinet Rutte maakt komende week bekend, hoeveel schadevergoeding wordt aangeboden aan nabestaanden van ‘drie moslimmannen’, die in 1995 van het militaire terrein van Dutchbat in Sebrenica werden weggestuurd en tezamen met duizenden anderen door Serviërs vermoord.  Dat zegt een woordvoerder van het Ministerie van Defensie. De nabestaanden dreigden opnieuw naar de rechter te stappen, omdat er nog steeds geen beslissing was genomen. Volgens hun advocaat Liesbeth Zegveld, zijn de families teleurgesteld, dat het weer zo lang duurt. De Hoge Raad oordeelde september vorig jaar dat Nederland aansprakelijk is en blijft, voor de dood van de drie mannen. Ze werden kort na hun gedwongen vertrek van het Dutchbat-terrein vermoord door Bosnische Serviërs. De drie mannen waren een elektricien die voor Dutchbat werkte en twee familieleden van de Bosnische tolk van Dutchbat. Zij hadden hun toevlucht gezocht op de compound, na de val en aanstaande overgave van de VN-enclave in Sebrenica, door de Nederlandse kolonel Karremans.

-        Operatie of bril. Een deel van oogpatiënten in NL die een staaroperatie heeft ondergaan, werd eerder voor een dilemma geplaatst. Het gaat om mensen met een cilindrische afwijking van het oog. Het voorste deel van hun hoornvlies is niet rond maar ovaal. Dat kan op twee manieren worden opgelost. Met een zogeheten ‘torische lens’ die bij de staaroperatie in het oog wordt bevestigd of met een cilindrische bril. De torische lens kost ongeveer 600 euro, de bril intussen 1200 euro. Een simpele keuze? Maar niet in bestaand financieringssysteem. Een staaroperatie wordt vergoed, vanuit de basisverzekering. Daar zit de ‘torische lens’ niet in. Artsen en ziekenhuizen mogen bij ‘basiszorg’ geen aanvullende bedragen in rekening brengen. Dat betekent feitelijk, dat artsen geen ‘torische lenzen’ kunnen gebruiken en  patiënten aangewezen zijn op veel duurdere brillen die  de patiënt voor het overgrote deel ook zelf moet betalen. Patiënten zijn dus door het systeem duurder uit en krijgen bovendien niet de beste zorg. Misschien dat het in dit voorbeeld voor patiënten uiteindelijk goedkomt, want inmiddels wordt bij staaroperaties het gebruik van door de patiënten zelf betaalde ‘torische lenzen’ wel gedoogd.

-        Dino. Onder de veelvoudige Google-alerts, wordt de Republiek Suriname weer strak en weinig positief vastgepind. Alsof de gehele natie daar iets mee van doen heeft gehad of meent te moeten hebben. En of de advocaten van Dino B. hun cliënt en zijn omgeving een rijker dienst hebben bewezen, door de strafzaak inhoudelijk in internationale media te doen verschijnen en ook initieel behandelen, wordt nu door menig juridisch onderrichte ernstig betwijfeld. Het Openbaar Ministerie en  een federaal Rechterlijke Macht binnen de USA, hebben niet altijd evenveel affiniteit met en genoegen aan zaken die in alle openbaarheid door de (trans-) nationale pers moeten worden beïnvloed. Men leze en nemen waar de hoeveelheid media die op deze zaak zijn gesprongen en de Republiek Suriname en “het instituut” van ‘president van de republiek’ ernstig vervelend in de picture blijven brengen, nog wel tot minder genoegen van wat zich in deze rechtsstaat mag ophouden en verhouden.Helaas het volgende op het vrije Internet: http://www.google.com/search?q=Lawyers+want+case+dismissed+against+Suriname+president%E2%80%99s+son&rls=com.microsoft:en-us:IE-SearchBox&ie=UTF-8&oe=UTF-8&sourceid=ie7&rlz=1I7_____en

-        Hooghart vs. Belfor. De voorzitter van de CLO heeft wederom geroepen, dat MinJusPol Belfor, eigenlijk moet opdonderen. De man zou van geen kant deugen. Meer nog reden hebben gegeven na plaatsing van personeel, betrokken bij het Bureau Familierechtelijke Zaken (Bufaz). De uitspraken verraden wel weer de hedendaagse gemoedstoestand van de CLO-voorzitter.

-        Top. Hoge functionarissen van Newmont gingen per vliegtuig en boot naar het Meriamgebied, dat regelmatig in het nieuws kwam vanwege de illegale goudzoekerij op de concessie van voornoemde multinational. Veel zal van dit bezoek dan ook afhangen.

-         HR. De Hoge Raad heeft in Den Haag het vonnis van vijf jaar bevestigd van een eerder (1994) in Suriname veroordeelde delinquent van Surinaamse afkomst. Deze moet dus nog eens vijfjaar achter slot en grendel. Intussen heeft de veroordeelde de Nederlandse nationaliteit.

-        Paiman. Barcelona mag van de FIFA twee transferperiodes geen nieuwe spelers kopen omdat ze de regels bij het aantrekken van minderjarige buitenlandse spelers heeft overtreden. In totaal gaat het om tien spelers.Barcelona krijgt drie maanden de tijd om alsnog aan de regels te voldoen. De club is bovendien een boete opgelegd van 370.000 euro. Ook de Spaanse voetbalbond werd bestraft, met een bedrag van 410.000 euro. De Catalaanse club heeft de afgelopen vijf jaar een groot aantal overtredingen begaan bij het vastleggen van buitenlandse voetballers onder de achttien jaar. Dat is niet toegestaan. Clubs hebben de regels lang kunnen omzeilen door bijvoorbeeld de ouders van een voetbaltalent een baan aan te bieden. Ook dat mag officieel niet.

 

*********

 

JUSTITIA PIETAS FIDES – MMCDXXIX 01.04.2014.

JUSTITIA PIETAS FIDES – MMCDXXIX 01.04.2014.

 

-        April 2014. “De dag van 01 April stuur de gekken waar je wil, de oneigenlijke koninkrijkjes, glazenhuisjes en departementale pseudoregelgevingen”.  Begin een bloeddruktablet in te nemen, nog voor de residentie te verlaten. Want in een ander geval, kan domicilie op het kerkhof worden verkozen en moet de familie naar een loket voor ‘terminale gevallen’ van het Centraal Bureau Burgerzaken (CBB). Met kwitantie en ID-kaart. Over de dames van CBB – Combé niets anders dan goeds te verklaren. Ondanks de werkdruk, tracht men elkander aan te sporen, bij te staan of collegiaal te vervangen, zodat het bezoekende publiek ‘snel en efficiënt’ wordt geholpen. ‘No bottlenecks allowed’. Nogal anders gaat het toe aan de Jagernath Lachmonstraat, waar men plezier lijkt te beleven aan het spelletje van ‘kasje naar de muur’ en enkele aanvullende vormen aan ‘loperij’. Eenvoudige en geïnstrueerde ‘afgifte’ aan ambtenaar “B”, van een schrijven/enveloppe afkomstig  van het CBB-Combé en aan HQ-CBB gericht, begint zich wezenloos te ontpoppen, als zijnde een logistieke crime. Een ‘full-fledged’ klemonderwerping/-onderneming. Vergelijkbaar met situaties op De Krim. ‘Klem hori’. Het kasje naar de muur, ook al na het afgelegde traject aan ‘loperij’.  Wordt daar nog maar even driftig verhevigd. ‘Rustig blijven, swa’. Denk aan de tikker!  Voor afgifte van een eenvoudige enveloppe, mag men in plaats van afgifte zoals eerder aangegeven, een nummertje trekken en plaats nemen in een overvol talud, gelijk een ongekoeld trappenhuis. Als de opmerking wordt gemaakt, dat de cliënt dan maar de volgende dag zal moeten terugkomen (…), kan dat ook al niet en moet de brief van CBB-Combé spoorslags terug voor ‘inlevering’ vanuit de Jagernath Lachmonstraat. Men raadt het al, retour: “Combé”. Enveloppe mag men niet naar domicilie of residentie meenemen. Nog steeds aan de regels gehouden en te houden. Denk aan de tikker…! Daar bij CBB-Combé aangekomen, is men gelukkig wederom ontvankelijk en vol begrip. Blijven bereid de gefrustreerde burger verder te helpen. Stel nou eens voor, dat de taxiritten cumulatief zouden kunnen worden verhaald op deze deels inefficiënte overheid. Overal heeft men het ‘druk’. En straks dan bij de aanloop naar verkiezingen? Bij de overheid maar nog meer bij de belastinggenererende bedrijven, is het gewoon druk. Alle beloften om delen van de administraties te privatiseren ten spijt. Paspoortuitgiften, rijbewijsvernieuwingen, ID-aanmaak, online uitreksels? Privatiseren die hap en in handen leggen van controleer-/betrouwbare bedrijfsinstellingen. Maar daar bij  CBB/HQ, hebben zich dus koningssterren ingebed die totaal geen rationeel beeld hebben van wat tijdgebonden actief is in deze samenleving en wat passiefmedeplichtig is aan lanterfanten. Vergeten intussen, dat een minister en zijn departementen gelijk staan aan het fenomeen dienstverlener van het volk. De  lakeien en subalterne nog meer, een virusvrije inzet dienen te vertonen naar de burgerij toe. Nogmaals, over de godgegeven prinsessen van de Combé – CBB niets anders dan goeds te melden. In ieder geval wordt nu wel nadrukkelijker gekeken, hoe CBB – HQ een vervolgtraject denkt in te kunnen of te mogen vullen. Want ook daarover zal op verzoek van de gedienstiger en vol ongeloof vervulde ambtenaren, verslag van worden gedaan. Met de blik inderdaad op de chronograaf en de kijk op morgen. Want bij morgen begint altijd ‘de toekomst’. Voor de kunstiger ambtenaar en ook voor de mensen die zich in het particulier arbeidsproces, zonder zich koning of koningin te wanen, willen blijven inzetten. Glazenhuisjes, is de afwas? Gespeend van een 01 April-attitudes, ondoordachte wazigheden en dilemmacreaties. Ontdaan van een maar monarchaal marginale ‘denki’ en/of een verdere ontwikkeling van onevenwichtige pseudoregelgeving. Zaakjes die alleen maar de boven- en onderdruk in de bovenkamer, geheel onnodig bij behoeftige burgers doet opstijgen. Er is ergernis genoeg en bepaald geen plek meer voor wat men ‘farce majeur’ dacht voor te spiegelen. Nog een uitsmijter. “Dat stuk is niet klaar, hor. De directeur heeft de paspoorten nog niet getekend. Elo! Wat een mop. Al die arme mensen. Toch is en was 01 April 2014 voor de grap en niet voor andere minder sjofele zaakjes gereserveerd. Capish? Yes! ‘Manana do carnaval…,  CBB-HQ styling’.

-        Roeren. De politieke partijen beginnen zich knap te roeren. Paal verwerpt, dat beperkende ding. Geen vorming van partijcombinaties? Oké dan! Daarom dus geen Constitutioneel Hof. Dus mag de gewone rechter, in conceptie ook daar een uitspraak over doen. De VHP bij monde van de voorzitter laat weten, dat de burgers zich goed moeten beseffen, zij de baas zijn in dit land en niet een toevallige regeringscoalitie die op levendige vervanging afstevent. Ronald Hooghart die achter een tafel in het CLO-bondsgebouw met zijn minister zat/zit, slaat de plank zoals gebruikelijk volledig/compleet mis. Hij wil “tweepartijen stelsel”, in SU hebben. Zomaar een slag in de ruimte. Wanneer elke realiteitszin is gaan ontbreken, krijgt de samenleving met dergelijke uitwas te maken. Nattevingerwerker. Een bundeling van partijcombinaties bij de volgende verkiezingen bij Wet verbieden? Waarom dan? Ongetwijfeld, de idee om de NDP groter kansen bij een volgende ‘electorale meting’ te doen geven, aanmeten en de misdaadelementen binnen die organisatie straffeloos te houden? Daarom tracht de paarse in alle gulzigheid, kleinere entiteiten op te slokken.  Dat blijkt en blijft de rode draad die mag worden aangehouden. Vanaf de initiële wording in 1984 en creaties van 1987. Slokken en schrokken, werd het devies. Helaas heeft men die dwangmaat goed in de peiling en zal zulk gegeven, een van de verweerissues worden van de oppositie om de gevolgen en aanhoudende miljardenverspilling (-en) te beëindigen. Zoveel volksvermogen is verkwanseld/verdampt, met maar één doel in het vizier. Straffeloosheid van de misdaad en dan wel ten koste van alles dat dit volk nog even bezit. Wees paraat en alert. De macht is en blijft bij het Volk. Het gulzige aan gebroed zal uiteindelijk bedrogen uitkomen, wanneer de scheuren in de coalitie onoverbrugbare barsten zijn geworden. Paal heeft het initieel al aangegeven. ‘It’s a no go and pure unethical!’.

-        Digicel. Nog een paar dagen en de ‘launch van 4G’, is bij de rode telecommunicatieconcessionaris een onomstotelijk feit geworden. Grotere snelheden bij telecomverbindingen. Snelwegen die nog maar moeilijk te evenaren zullen/kunnen zijn.

-        OAS. Als men een nadere analyse maakt van wat Lackin heeft weten te bewerkstelligen, rond de conferentie –met de slinkse bedoeling verzoening- en waarheidcommissies te lanceren– zou er zeer heftig moeten worden ingegrepen. Misleiding was en blijft troef. Helaas voor Panka en Lackin had deze samenleving, de onzuiver gecreëerde zaakjes gauw door en kwamen de beide heren met een vrijwel lege conferentiezaal te zitten. Het is kernachtig geformuleerd. “Nationale verzoening is niet anders gebleken dan een samenzwering om bepaalde mensen die halsmisdrijven pleegden straffeloos te houden”.

-        Vier. Niet minder dan vier kostbare vergaderingen van  De Nationale Assemblee, blijken nodig te zijn geweest om te komen tot consensus over de ceremoniële ornamenten/ambtssymbolen die het staatshoofd mag omhangen, op zeer speciale gelegenheden. Intussen is het zicht op begrotingsbehandelingen, klaarblijkelijk verschoven naar het midden van de maand April 2014. Meer dan zes maanden te laat.

-        VHP. De voorzitter van de VHP gaf in ‘To The Point’ van Apintie een aantal markante en ook feitelijke momenten weer, waarbij de leiding van het land compleet faalde en het parlement daarbij bewust negeerde. Onverlet van achteren naar voren, zaken ging doen. Coalitieleden heden ten dage, als oneigenlijke werkarm van de Regering worden beschouwd. De volksvertegenwoordiging als wetgevingsorgaan, links is komen te liggen. Middels ongekende inbreuken op de rechtsorde binnen een vermeende rechtsstaat, deze samenleving geen enkele dienst wordt bewezen. Enorme uitgaven worden gedaan, zonder het parlement te kennen. Overeenkomsten met onder meer China, waarvan geen verslag is gepresenteerd. Ambtssymbolen introducerend, zonder de bestaande regelgeving via het parlement te hebben aangepast en dan nu met onrechtmatige “twk-voorstellen/wensen” de betrokken wet, middels armomdraai te willen aanpassen? Precedentschepping ten top. TWK vandaag, TWK morgen. De situatie op De Krim aan Lackin over te laten, die aan ernstige en gevaarlijke precedentschepping meewerkte. Accordeerde de annexatie met bevestigende woordkeus, vertrok naar het hol van de leeuw in Caracas en in de Verenigde Naties onthield die Mac Donald zich van stemming? Ten overstaan van meer dan honderd landen die veroordeling uitspraken? Als De Krim zomaar Oekraïne wordt  afgenomen en in Russische handen kan vallen (…), zo ook straks de zuidwestelijk gelegen driehoek onder Post Tigri met een ‘toges referendum’.  Een Tigri-driehoek die onrechtmatig en in strijd met de internationale rechtsorden tot de Republiek Guyana wordt gerekend, door een toevallige regering in Georgetown. Suriname is  nu nog even voorzitter van Unasur. Helaas worden de initiatieven tot enige vorm aan dialoog, heel gemakkelijk uit handen van Suriname genomen en blijft er een zeer zwakke impressie van ons land achter binnen de regionale organisatie. De Regering in SU gaat niet in, op de issues die schriftelijk en mondeling worden verwoord door De Nationale Assemblée. VHP voorzitter Chan Santokhi roept derhalve de samenleving op, nog even geduld te willen betrachten, want de algemene verkiezingen zijn over een maand en een jaar in deze Republiek Suriname.

-        Onrust. Parlementariër en voorzitter van de VHP, Chan Santokhi, verfoeit de wijze waarop jonge parlementariërs binnen de megacombinatie, angstpsychosen trachten te lanceren en onderhouden. ‘Als de hoofdverdachte in de 08 December 1982 moorden zou worden berecht, is daarop onrust een reactie…?’.  Het gaat hierbij om dezelfde jeugdige politici die streden voor goed onderwijs en een jeugdvriendelijke maatschappij, die zich nu na 2010 laten misbruiken voor absurdistisch doemdenken en ongebreidelde onheilvoorspellingen. Santokhi deed dan ook een beroep op de 60.000 nieuwe en ‘second time voters’, om niet opnieuw de fout te maken, zich voor dat soort aan doorzichtige zaakjes te laten misbruiken. Enkel om de rechtsstaat te schragen en te zorgen, dat de rechterlijke macht en instituties het werk, waarvoor grondwettelijk aangesteld, in alle rust te volbrengen. Niemand staat boven de Wet. Ook de verdachten van moord, in het 08 December 1982 strafproces niet. Dat jongeren meewerkten aan een ‘amnestiewet voor moordenaars’ is een verwerpelijk fenomeen. Rellen aankondigen is en blijft onderdeel van mythevorming/-creatie, waar helaas een aantal jeugdige politici hun steun en stem aan willen weggeven. In de rechtsstaat zijn er regels.  Welke aangeven hoe te functioneren in de rechtsstaat en hoe men moet omgaan met de aanwezige regelgeving. Hoe de wet en het recht te kunnen hanteren. Een ieder dient zich bewust daaraan te houden.

-        SLM,. De Surinaamse Luchtvaartmaatschappij, heeft het goed begrepen. Een schema zodanig in te richten, dat er maximaal profijt is voor de reiziger die Suriname als “hub” oppakt om de reis naar een volgende bestemming met of zonder overstap te vervolgen en ook voltooien. Er is dan wel één voorwaarde. En dat is dat de regering ver uit de buurt blijft van de SLM-vliegtuigen die ongestoord hun dienstenschema, dienen af te werken. En niet zoals dit jaar weer opnieuw een SLM B737 – 300 doodgewoon uit de vaart werd gehaald om regeringsmensen exclusief te vervoeren en de binnen-/buitenlandse passagiers daarbij het nakijken gaven.  Of dat de Airbus 340-300 in alle lengten en breedten werd gedetecteerd in Equatoriaal Guinee of in de Volksrepubliek China. Waarbij op Zanderij en Schiphol de voor de SLM noodzakelijke passagier cq- toerist diep gedupeerd werd, door de voornoemde geintjes. Met meenemen van ook nog een 1000-procent controle, toen het als verdacht gemarkeerde vliegtuig, vanuit Eq. Guinee/China op Schipohol aankwam (…), zowat een volksopstand werd veroorzaakt.  ‘Go SLM go, look for your own future and unlimited prosperity…!’.

-        Acht jaar. Het is al bijkans acht hele jaren, dat Ronnie Brunswijk in zijn eentje een verdrag met de Republiek Frankrijk gesloten en getekend door niemand minder dan Nicolas Sarkozy, eigengereid en uit eigen belang, tegenhoudt. Een aantal regeringen heel gewoon verlamt, in de drang om van ons land een voortvarende natie onder de naties te maken. Obstructies, niet anders dan om persoonlijke redenen. 25 mei 2014 of veel eerder,  moet dat allemaal aan gein afgelopen zijn.   Land en volk vermogen het uiteindelijk niet langer pikken, dat enkelingen wegens de strikt persoonlijke problemen –in binnen- en buitenland–  de onwezenlijke gijzeling van de gehele natie continueren. Onkan! ‘Ala tete…, habi wan einde’.

-        Krijgsraad. Feit dat de president van de Krijgsraad met verlof gaat, heeft niets van doen met wel/niet functioneren van dat belangrijke rechtscollege. In een volwassen rechtsstaat functioneert elk rechtscollege gewoon door, al is een lid met aangegeven verlof gegaan. Speculanten hebben heden ten dage ook daarmee geducht rekening te houden.

 

**************

 

#

#
#
#
#