#


​TE VER UITEEN

 TE VER UITEEN

Op 25 mei 2015  worden er in ons land wederom algemene vrije en geheime verkiezingen gehouden voor volksvertegenwoordigende lichamen. Het Surinaamse volk zal dan wederom de gelegenheid krijgen, te beslissen wie voor de daaropvolgende 5 jaar de politieke macht in dit land zal krijgen. Ook zal beslist worden, wie de volgende president en vice-president van dit land zullen zijn. Nu reeds worden er allerlei voorspellingen gedaan en wenselijkheden geuit. Vooral uit de NDP zijn er mensen die gewoon stellen en wel zonder enige onderbouwing, dat Bouterse weer president wordt. De NDP zal dan wel grandioos de verkiezingen moeten winnen……

KRP-18-10-2014

 

TAKI NANGA DU A NO SREFI 11-10-2014

TAKI NANGA DU A NO SREFI  11-10-2014

Suriname heeft een energievraagstuk waar nog steeds geen adequaat antwoord op gegeven is. Enkele weken geleden werd duidelijk dat de Energie Bedrijven Suriname, EBS niet in staat zijn onafhankelijk van de Suralco voldoende elektrische energie op te wekken. De Suralco heeft zelf een groot probleem en dat heeft alles te maken met het feit dat het waterniveau
in het Van Blommesteinmeer te laag is om voldoende turbines te laten draaien. Hierdoor kunnen er niet voldoende megawatts aan Paramaribo worden geleverd om de energiebehoefte
van bedrijven en woningen te dekken.

TREIN OF TRAM?

TREIN OF TRAM?

Afgelopen woensdag hield president Bouterse een wel twee uren durende toespraak in De Nationale Assemblee. Deze jaarlijkse toespraak had alles te maken met de aanbieding van het concept van de landsbegroting aan DNA. Bouterse ging uitvoerig in op de plannen die de regering in het laatste regerings- oftewel begrotingsjaar wenste te realiseren. Ook vertelde Bouterse hoe ‘’goed’’(?) zijn kabinet het wel had gedaan in het afgelopen jaar. Voordat Bouterse met zijn monoloog van wal stak liep de gehele oppositie de zaal van DNA uit.

KRP-04-10-2014

WAAR LIGT HET GEZAG IN DIT LAND?

WAAR LIGT HET GEZAG IN DIT LAND?

Een vraag die dagelijks door velen in dit land wordt gesteld als we alleen maar kijken naar de chaos waarmede we steeds weer geconfronteerd worden. Die vraag mag zeker gesteld worden wanneer we zien dat er lieden zijn die dood-gewoon ertoe overgaan andermans terreinen te bezetten. Wilde occupatie viert hoogtij. De benadeelden kunnen dan nog maar nauwelijks een beroep doen op de politie. Die ver-wijst in bepaalde gevallen naar de kortgedingrechter om het gelijk aan hun zijde te krijgen.Zelfs wanneer men officiële be-scheiden op tafel legt reageert de politie niet op de manier zoals van haar wordt verwacht.

TAPAJAI

TAPAJAI

Het is in de afgelopen weken voor de meeste Surinamers duidelijk geworden dat dit land een energieprobleem heeft. De vraag naar elektrische energie is de afgelopen jaren fors toegenomen en het aanbod daarvan door de overheid is door verkeerd gestelde prioriteiten fors achtergebleven. En dit allemaal terwijl men bij opeenvolgende overheden ervan op de hoogte was dat er zich een energievraagstuk voordeed en dat het alleen meer veel erger zou worden indien er niet tijdig de broodnodige investeringen tegenover zouden staan. Er werd vooral onder dit regiem veel te lang getalmd en op stroomleveranties vanuit de Suralco hydrocentrale te Afoba-ka gerekend. Men investeerde wel in enkele zware genera-toren die werden geïnstalleerd aan de Saramaccastraat, maar die gingen door gebrek aan geld en noodzakelijk on-derhoud al gauw weer stuk. KRP-20-09-2014

De Week in Retro – 19.09.2014.

De Week in Retro – 19.09.2014.

 

MEMORABILIA.

 

- Twee weken. Over twee weken moet de Regering Bouterse via een officiële verklaring, uitgesproken en voorgedragen door het staatshoofd, komen vertellen hoe de begrotingen eruit gaan zien, wat de maatschappelijke verhoudingen nog even mogen zijn en wat de verkiezingsdatum uiteindelijk is geworden. Zodat de samenleving een knap aanknopingspunt heeft om straks verder te kunnen gaan. Ontdaan van alle hebi’s die zich nu voortslepen en waar men zich ook nog compleet bij onveilig gevoeld. “We go seki! A musu keba, no no de!”. Naar de week in het retrospectieve.

- 18.09.2014. Onder zeer grote belangstelling is rechter Albert Ramnewash, vanuit de grote hal van de Kamer van Koophandel & Fabrieken, naar zijn laatste rustplaats gebracht. De overleden rechter, heeft een ‘begrafenis met staatseer’ gekregen.

- Focus. De federale politie van Brazilië heeft nu nadrukkelijker dan ooit, elke aan drugs- of wapenhandel gelieerde beweging in focus. Zo werd er weer een Surinaams staatsburger gevat die tezamen met Brazilianen, zich met de zware illegaliteit bezighield.

- 2020. Management betaald voetbal is erg blij, dat Amsterdam gekozen is als speelstad van het Europees Kampioenschap in 2020. Reactie: “Het is fantastisch als je twintig jaar na dato weer zo’n fantastisch evenement in Nederland mag organiseren. We hebben er met alle partijen hard aan gewerkt en dan volgt op deze vrijdag de beloning…”. De toewijzing betekent, dat het Nederlands elftal twee thuiswedstrijden zal mogen spelen op het EK in 2020.

- ‘C’est moi encore…, une fois’. Sarko is back. De Franse oud-president Nicolas Sarkozy keert terug in de politiek. Dat heeft hij bekendgemaakt op zijn Facebook pagina. Sarkozy wil opnieuw president worden. “Ik ben kandidaat voor het presidentschap, namens mijn politieke familie…”, schrijft hij via het Internet. Hij wil de UMP waaraan hij leiding gaf/geeft, omvormen tot een brede volkspartij. “Een grote beweging die zich richt op alle Fransen. De traditionele scheidslijnen zijn niet meer van deze tijd”. Heeft men nu ook in Paramaribo mogen begrijpen. ‘Preparez vous…!’.

- Let op! Franse gevechtsvliegtuigen hebben in het noorden van Irak aanvallen op IS-doelwitten uitgevoerd. Dat heeft het presidentieel paleis bekendgemaakt. De aanval vanochtend werd uitgevoerd met Rafale-gevechtsvliegtuigen en was gericht op een depot van de terreurorganisatie Islamitische Staat. Het depot is vernietigd. Parijs meldt verder dat de komende dagen meer aanvallen zullen volgen.

- Bijlmer gek. Voor de rechtbank in Amsterdam is een 39-jarige man veroordeeld tot tien jaar cel voor het opzettelijk doden van een driejarige peuter. De veroordeelde, Paul A., gooide in April 2013 het jongetje over de reling van de galerijflat Kikkenstein in Amsterdam-Zuidoost (Bijlmer). Tegen de man was zestien jaar cel geëist. De rechter achtte ‘moord’ niet bewezen en veroordeelde A. voor ‘doodslag’. De rechtbank baseerde zich daarvoor op verklaringen van de ouders van het slachtoffer en andere getuigen. De dader zelf, destijds verslaafd aan alcohol, zegt zich ‘niets’ te herinneren van het voorval. “Onvoorstelbaar en ongelooflijk…”, noemde de rechter de gebeurtenissen rond de dood van het kind. A. was op bezoek bij zijn neef en diens vrouw, toen hij de peuter oppakte en met hem de galerij opliep. Daarna kwam hij weer binnen, zonder het kind. De peuter viel van zes hoog naar beneden en was zwaar gewond. Hij kon in het ziekenhuis niet meer gered worden. Hier in Suriname gaat men zwemmen in de rivier en ‘vergeet’ heel gewoon, dat er een eenjarig kind aan de oever stond/staat. Dood door schuld.

- Ambassadeur. Nadat hij de politie Haaglanden en de afdeling Den Haag, belast met orde- en rusthandhaving in de Schilderswijk, had/heeft aangeklaagd voor een gefilmde mishandeling van minstens drie argeloos gebleken Marokkanen –op het trottoir voor een supermarkt– veroordeelde de ambassadeur van Marokko met klem een ander door CCTV opgenomen incident in IJmuiden. Bericht: ‘De Marokkaanse ambassadeur in Nederland heeft de mishandeling van een 15 jarig meisje in IJmuiden sterk veroordeeld. Op zijn Facebookpagina schrijft hij onder meer, dat dit soort gedrag onverdedigbaar en onacceptabel is. Op beelden is te zien dat het meisje op de donderdag door een jongen in het gezicht werd geslagen. Toen ze op de grond viel, werd ze door een andere jongen geschopt’. Hedendaagse ‘polder panoramiek’.

- Democratie. Het zal Londen uiteindelijk wel kosten om de Schotten in toom te houden. Zo hoort het en niet anders, in een geciviliseerde maatschappij. Opstappen bij falen. Kun je wat bij leren…, bro! De Schotse premier Alex Salmond stapt in November op, heeft hij tegenover de pers bekendgemaakt. Salmond kondigde zijn vertrek aan op de dag, dat hij een grote nederlaag moest incasseren…, omdat 55% van de Schotten tegen losmaking van het Verenigd Koninkrijk hebben gestemd. 45% voor! Salmond is fervent voorstander van een onafhankelijk Schotland; hij was de leider van de YES-campagne. “Ik ben enorm trots op onze campagne en alle mensen die zo hun best hebben gedaan…”, zei Salmond vrijdagmiddag. “Mijn tijd als politiek leider is nu voorbij, maar de Schotse droom zal altijd blijven bestaan”. Salmond is niet van plan de politiek de rug toe te keren. Maar hij vindt dat een ander op dit moment beter leiding kan geven aan de nieuwe koers van Schotland. Londen heeft Schotland meer bestuurlijke bevoegdheden beloofd. Salmond heeft zijn Schotse Nationale Partij laten weten dat hij op het partijcongres in november niet meer gekozen kan worden als partijleider. Tot die tijd blijft hij aan als premier. Een andere opvatting: “Vandaag is de dag dat Schotland dood is gegaan” en “ik schaam me ervoor om Schot te zijn”. Dat schrijven voorstanders van een onafhankelijk Schotland op de Facebookpagina van Alex Salmond, premier van Schotland en leider van het ‘ja-kamp’. Het tekent het gevoel dat heerst onder de Schotten die niet meer bij het Verenigd Koninkrijk willen horen. En er gaan dus ook diepe frustraties over het net, waarbij opvallend vaak de naam van de Schotse patriot William Wallace valt. “Heeft Schotland er echt voor gekozen om afhankelijk te zijn? William Wallace draait zich om in z’n graf”. Helaas heeft ook William Wallace geen graf, omdat zijn lijk na gruwelijke executie binnen de muren van de ‘Tower of London’, in stukken werd gehakt en/of getrokken. Vervolgens over het hele eilanden gebied, dat zich nu United Kingdom wil noemen, in resten werd uitgegooid.

- Zelfrespect. Het doet toch ‘oh zo goed’ om de mensen die ‘nul komma nul’ presteerden, in de rol van Surinaams volksvertegenwoordiger, zich weer op de voorgrond te zien dringen. Diep in verraad aan partij en omgeving verzonken, probeert men via de omkoopsom, ook nog komende van een internationaal veroordeelde, het Volk weer een loer te draaien. Het wordt in algemene zin steeds hachelijker, voor de vermeend onschendbare soevereiniteit van dit land.

- Lijkenpikkers. De vrijheid van meningsuiting en persvrijheid, werd na te zijn getorpedeerd door een in de war geraakt militair regiem herwonnen. Wat is nu het nut van een aantal zichzelf bevredigende onverlaten om zich al schendend van een ‘universeel gedeponeerd recht’, weinig geciviliseerd door medialand te banjeren? Een ochtendblad heeft het twijfelachtige genoegen om weerloze mensen, zwaargewond of hartstikke dood dan wel uit het leven geslagen, op de voorpagina ten verkoop aan te bieden. Op de vrijdagochtend, werd de samenleving wakker en wederom vergast op ‘schaarsbedekte lijken’ van twee jonge meisjes die aan het hoofd van de Schotelweg in de Para, door een DAF-truck waren platgereden. Complimenten van lijkenpikkende onverlaten en hun digitaal ingestelde camera’s.

- Commissie. Een NDP-commissie wil voor een zoveelste maal, Desi Bouterse als ‘lijsttrekker in Paramaribo’ hebben. Een uitstekende, zeer nuttige en winstgaranderende gedachte.

- Identificaties MH17. Onderzoekers hebben de afgelopen week veertien slachtoffers van de rampvlucht MH17 geïdentificeerd. Het gaat om zeven Nederlanders en zeven mensen met een buitenlandse nationaliteit. In totaal is nu de identiteit bekend van 225 van de 298 inzittenden van de vlucht die een maand geleden boven Oost-Oekraïne met een BUK-raket werd neergehaald. De nabestaanden van de veertien slachtoffers, zijn geïnformeerd.

- Zo gaat dat. Het aandeel van internetbedrijf Alibaba is bij het begin van de handel meteen fors meer waard geworden. De uitgifteprijs, waarvoor investeerders het aandeel konden inkopen, was 68 dollar. Op de beurs opende het aandeel op 92,70 dollar, een stijging van 36 procent. De beursgang van het Chinese internethandelsbedrijf is een van de grootste ter wereld.

- Overval. Het houdt maar niet op of over, dat bejaarde mensen worden overvallen en mishandeld door roversbendes. Het hek is compleet van de dam. Ook de brandkasten van burgers en bedrijven, zijn nu heftiger dan ooit ‘in focus’ bij latent rovende criminelen. Taxichauffeurs, pompbedienden, bejaarden en bewoners van eigen huis? Niemand is meer veilig. Wat werd er in 2010 beloofd? “Weg diefijzer. Een ‘diefijzerloos land…’ en ‘geen berovingen…’ meer in Sranan. Respectievelijk door de voorzitter van de NDP en die geldstrooiende van ABOP, allemaal toegezegd. Werd een macabere mop, met als insteek de politieke verkiezingscampagnes van nog geen vijf jaren geleden. Weet wat te doen, met de kostbare stem in 2015 en wees dus absoluut niet omkoopbaar.

- EBS. Tariefsverhogingen in de energie, na alle ‘govtake.com – ellende’ die men al heeft moeten doorstaan? Niks staat de huidige regering meer in de weg om politiek suïcidaal, bezig te gaan. Helemaal niets. Niks staat het Volk straks in de weg, om in alle vrijheid te doen wat men moet doen. ‘Du the du…, and get your freedom back!’.

- Aanvullend. Wat bleef hangen. Inderdaad een coup op 25 Februari 1980. Venetiaan zag nog net geen vijfjaren eerder, op 25 November 1975, de Nederlandse militairen voor 90% naar hun vaderland terugkeren. De Nederlands driekleur vloog voor het laatste in het Fort Zeelandia. Een naam die nu het Internet overvliegt. Binnen de vijf jaar zou Venetiaan zien wat voor (on-)mensen er werden binnengehaald met suppletiesoldij en Koninklijk Besluit in de achterzak. Voor allergrootste deel gingen de militairen onder ‘Je Maintiendrai’ heen naar Zanderij en Schiphol. Er bleven een aantal zeer gehaaide achter, onder het directe en indirecte gezag van de immuniteitbezittende Hans Valk. Ook zag Venetiaan een groot aantal Nederlandse militairen ‘in diaspora’, om een recent en populair begrip te gebruiken, terug in Suriname. Zij hadden allen een suppletieregeling van Den Haag bedongen en een Koninklijk Besluit in de achterzak. Document welk een weg terug en eventueel pensioen garandeerde. Zij zouden zogenaamd zweren en zich onderwerpen aan het locale gezag van de Republiek Suriname. Halfhartig en ruimhartig, door een groter dan verwacht aantal. Een bevelhebber uit de Suri-Indische diaspora, werd plotseling in plaats van zijn broer even geregeld en bevorderd tot kolonel der Surinaamsche Krijgmacht (SKM). Dat heeft ook Venetiaan geweten. 25 Februari 1980 coup, na een heleboel opschudding in een eerder slapende Memere Buku Kazerne aan de Velengde Gemenelandsweg en een actief broeierige Ayoko daarbuiten, te hebben verzorgd. Dezelfde Surinederlandse militairen aan de leiding. Suppletie en KB in de achterzak. Scheve verhoudingen ten overstaan van de lokaal aangenomen militairen. Die kregen geen Hollandsche bonen. Allen schuldig of onschuldig aan de 08 December 1982 gruwelmoorden in het Fort Zeelandia, op de lokale intelligentsia gepleegd…, zouden hun extraatjes uit Nederland kwijtraken. Tot een halfzachte afkoopregeling na 1993 werd georganiseerd. Enkel voor de vermeend onschuldige beschikbaar gesteld. En ook mede geïnitieerd door Venetiaan in parlement, na een enigszins bedwongen oproer van benadeelde suppletievangers: ‘Een contract met Nederland…, geschreven op water…?’. Hans van Mierlo reageerde gebeten en kwam voor ‘de onschuldige’ met een gedresseerde aalmoes over de brug. 1980-1992? Moord, doodslag, vernedering, marteling, foltering, valse beschuldigingen, mishandeling. Geestelijk en lichamelijk gemangeld volk in gijzeling. Zouden allemaal zonder enig ophouden, de revue passeren. Venetiaan bleef onverlet nationalist. Chin A Sen en Ferrier misschien ook wel een heel klein beetje in het hart, na verkassen naar het buitenland. Arron zeker elke seconde van het leven. Zou hier geboren zijn en hier sterven. Helaas gebeurde dat ook buitenmachten in Nederland, op maandag 04 December 2000, tijdens een jubileumbezoek. Arron was en bleef onbetwist nationalist. Verdween enige tijd na de coup van 25 februari 1980, onvermurwbaar ten opzichte van de misdaad en de coupplegers, met de intelligentsia en politieke getrouwen, meer dan een jaar –zonder enige vorm van legaal proces– in de bak. Naar Santo Boma. Wijntuin ging uiteindelijk in een zichzelf opgelegd ballingschap, na vernietiging van de solide ‘Grondwet 1975’ en het gedwongen opheffen van een nog functionerend parlement. En dat allemaal eigenlijk niet voor niets…, wat de voorzitter van het democratisch praathuis geestelijk tot op heden werd aangedaan. Venezolaanse christendemocraten en bewogen relaties op Curaçao, namen de zorg vol mededogen over. 1987? Na de aanvallen van Brunswijk in 1986, een aangekondigd referendum. De aanname van een nieuwe Grondwet. De wilexercitie van een democratisch gezind Volk. Verkiezingen op 25 November 1987. De Onafhankelijkheidsdag. Beloftes en nog eens beloftes van trouw, uit de Memre Buku Kazerne? Voorspelbaar, bleef op termijn niets overeind staan. Machtswrijvingen, dodelijke gevechten in Marowijne, Brokopondo, Sipaliwini en Para-Oost. ‘Moi Wana’ November 1986. Honderden doden zouden volgen. Surinamers vermoordden Surinamers. Inferieur kader in het ambtelijke en parastatale. Het neerstorten van een DC-8 van de SLM in 1989, bestuurd door criminele bemanningsleden in het stuurhuis. Hoofdwegen naar het zuiden, Oosten en Westen gebarricadeerd. Bruggen opgeblazen. Economische aders vernietigd. Energienetwerken gesaboteerd. Straatmoorden! Illegale landingen in onder meer de districten Marowijne en Brokopondo? Politiemensen worden op straat gewoonweg doodgeschoten? Herman Gooding in de nacht van 4/5 Augustus in het rampjaar 1990.http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/18480 Uiteindelijk dan de Kerstcoup…, naar aanleiding van een zogenaamd ‘onopgelost machtsvraagstuk’. Gewoon teveel ruimte gegeven aan de misdaad. That’s all! Eigenlijk vond men nevenschikkend, dat er niet genoeg middelen richting leger gleden. Een inmiddels compleet vernietigd orgaan, waar niet eens een startbatterij voor een “Tonner” kon worden teruggevonden en aanwendbaar geplaatst. Welwillende burgers moesten steeds inspringen, om brandstoffen te kunnen halen. Kerstcoup 1990? Eerder een machtsgreep omdat (machts-)wellustige ook nooit de bedoeling had, de ultieme staatsmacht aan het Volk van Suriname terug te geven. Arron alweer verstoten in die Kerstnacht. Door partners in de steek gelaten. Woordelijk door handelingen van Graansoogst en Mijnals, overgeleverd aan het lot op 24/25 December 1990. Met op de achtergrond een fysiek onrustbarend hitsige Sital, die op de Motorolla zijn bevelen placht te drillen. Verkiezingen in Mei 1991. Weer netjes georganiseerd. De militaire aanhang verliest opnieuw. Maar de democraten en het Front, zijn de tweederde meerderheid in parlement wel kwijt. Weer coupgevaarlijke momenten. Venetiaan neemt het roer over van Wijdenbosch. En toen was het eigenlijk genoeg geweest. Een machtsvraagstuk moest nu wél degelijk worden opgelost. Met of zonder hulp uit het buitenland. De Amerikaanse ambassadeur liet bij onhebbelijke gedragingen van de legerleiding, ten overstaan van het gekozen staatshoofd in het regeringsgebouw, aan de Surinaamse samenleving –via de televisie—weten, dat de USA geen dinges ‘zegt’, maar dinges ‘doet…!’. Op Curaçao verzamelden zich naar verluidt, honderden mariniers. Inderdaad, de generaal Van Kappen en de Nederlandse ‘vier sterren bevelhebber’ Van de Bremen, beiden doorgewinterde gevechtsmariniers, zouden tezamen met de ondersteuning van hun Navo-leden de instabiliteit in Suriname en het machtsvraagstuk te allen tijde willen helpen oplossen. Geen tomeloos en levensgevaarlijk gedoe meer, rond Surinaamse/Nederlandse staatsburgers of ander grootbelang van buitenlandse mogendheden in Suriname. Mensenrechtenschenders in één keer weg te halen. Proposities die Venetiaan, inderdaad provisioneel heeft moeten aanhoren. De geopolitiek heeft geen nationalistische voor of achterdeur! Maar het staatshoofd wilde toch eerstens, nog een vinger aan de pols aanbrengen. Met langdurige consultaties en onderzoek om nog te kijken, welke (hoofd-) officieren en onderofficieren toch nog loyaal aan het wettig en democratisch gekozen gezag waren/bleken. Inderdaad ging de hele zaak toen wel naar het parlement en werd uiteindelijk de totale legerleiding, overwegende een nationaal onuitwisbaar draagvlak…, vervangen. Graanoogst voorop. Sital, Mijnals en ook de gematigde KMA-er Boerenveen, moesten plaats maken. Sommige subalterne commandanten ‘onvoorwaardelijk’ en anderen weer ‘onder voorwaarde’. Graanoogst wilde eerst nog even tegenstribbelen, maar zijn opmerkingen werden ‘voor kennisgeving’ door het staatshoofd aangenomen aan die kleine ronde tafel op het toen nog zeer bescheiden ‘presidentieel kabinet’. Met de hete adem van buitenlandse mogendheden, in de nek gevoelend werden de stukken door de waarnemend bevelhebber Graansoogst vlot getekend. De Bloemfonteinbus kwam al eerder naar de Kleine Combé en de militairen daarin meegenomen, namen de door het volk gekozen regering warm in een veilige omhelzing. ‘s Avonds wilden nog een handvol avonturiers problemen organiseren die snel de kop werden ingedrukt, door militairen met een democratischer en veel moediger hartslag. Venetiaan had als staatshoofd, inderdaad de eindverantwoordelijkheid. Hoewel er geen invasie plaatshad…, werd de morele steun uit Curaçao en andere vriendschappelijke contreien –zoals de gewapende machten in Cayenne met een generaal Frouchard– nadrukkelijker gevoeld. Direct en indirect. De generaals Van Kappen en Van de Bremen, kwamen uiteindelijk met Franse en Amerikaanse generaals uit de Panama-zone, de zaken rond een vaandeloverdracht schragen, duurzaam ondersteunen en geopolitiek encadreren. De gezamenlijke oefeningen waren reeds in voorbereiding rond en in het Saron-gebied. Venezolanen en Brazilianen deden zonder enige moeite mee in de ontstane euforie. De Guyanezen gaven na Mei 1993, op regelmatiger basis ‘acte de presence’. De fysiek en geestelijk verpestte verhoudingen tussen burgerij en het leger, werden ogenblikkelijk aangevat. Meteen al in Mei 1993, na een groots applaus aan de hekken van de Gravenberchstraat! Moorden op straat en in het oerwoud verminderden dramatisch. Hier en daar nog een bezetting van wegen en ook eventjes ‘de Dam’ te Afobakka, door het nodige aan marihuanaschuivers die hun belangen zagen verkrampen. Venetiaan had inderdaad een aantal zaken onder directe verantwoordelijkheid. Ook een Arron op zijn teruggevallen niveau. Gilds, Gorré en heel veel anderen die hun gebruikelijke werkzaamheden aan kant zetten en beleid durfden maken, droegen verantwoordelijkheden aan. De Bataljonscommandanten van BAT33, BSD ofwel Zuidelijke Troepen en Militaire Politie niet te vergeten. Het Korps Politie Suriname dat de inlichtingen kanaliseerde. De uiterst loyale militaire en politie pelotons die later werden afgevaardigd, om Haïti mede met Nederlandse hulp en Amerikaanse logistiek te stabiliseren, na het wegjagen van dictator Cedras c.s. Allen droegen hun verantwoordelijkheden door maandenlang hun gezinnen achter te laten. De militairen en politiemensen die na Mei 1993 voor maanden en jaren Suriname en hun familieleden verlieten om zich verder te scholen in een internationale omgeving. Ook daarvoor een eresaluut. En tot slot de Surinaamse burgers die de risico’s namen om Venetiaan c.s. in stilte te ondersteunen en de democratie te bestendigen en doen evolueren Met eigenlijk weer de voorspelbare terugval in het jaar 1996 van de omkoping(-en). ‘They won the elections, but lost the presidency…, had to explain that to my piers in Washington…’, de Braziliaan Edgardo Reis van de OAS. Actoren, soms wel en soms ook weer niet meegenomen. Edgar Reis uitmuntend gezant van de Organisatie van Amerikaanse Staten…, allemaal mensen die deden. Niet babbelden, maar deden. Zonder de documentaire over het politiek leven van Venetiaan nog te hebben gezien of aanschouwd, een niet te vermijden bijdrage (…), ter aanvulling van zoveel meer dat op de voor- en achtergrond in dit land plaatshad, op het moment dat men over een vermeend machtsvraagstuk laboreerde. Eigenlijk een zaak die meer te maken had met het feit, dat ‘de koe niet bij de horens werd gevat’ en een ‘laissez faire’ attitude/gedraging, aan weinig ontwikkelde kant meer nog dodelijke gevolgen veroorzaakte. Wie zei ook weer dat Surinamers tot grote hoogten kunnen stijgen, als de leiding aan het voortouw maar solide van aard is of wordt gemaakt? Juist ja! De mensen die in de anonimiteit en op de achtergrond bleven hangen…, daar zal men uiteindelijk vanuit deze gemeenschap, maar zeker vanuit het buitenland de waardering niet mogen of kunnen afhouden, dan wel afslaan. Waardering niet in waardegoed of middelen…, maar waardering door vaker een blik van goedkeuren. Al gingen weer anderen en meer onoprechte opportunisten wezenloos met de eer strijken. Inderdaad, Venetiaan had de eindverantwoordelijkheid, als er überhaupt iets mis mocht gaan. Maar niet alle verantwoordelijkheid. En ook dat is goed! Proficiat.

- Suralco. De Suralco zal het heden en toekomst aan plannen transparant maken voor de gehele samenleving. Het zit de maatschappij en moederbedrijf Alcoa nu toch wel goed dwars, dat er blijkbaar bewust een verkeerde en dus ook ingekleurde media approach wordt gevolgd/-bezigd. Helemaal geen gekke gedachte, als men bij elkaar optelt welke divergente belanghebbenden, geheel onbevoegd op het hek zijn gaan zitten. Inclusief de politieke wonderkinderen van dit land.

- ‘Look out’. Burgersoevereiniteit in gedrang. Het is de individuele burger geraden om zich wel bewust te zijn met wie digitale verbintenissen aan te gaan. Het is nu alweer glashelder voorgekomen, dat men de private en civiele gegevens van burgers onvoorwaardelijk wenst te delen met discutabele agentschappen in het buitenland. De digitale koppeling per individu en diens burgerrechtelijke gegevens naar het buitenland toe, is dan gemaakt tot een fluitje van een cent. Op deze materie wordt zeker teruggekomen. Bij de voornoemde illegale koppeling, is het in ieder geval al mogelijk gemaakt, dat vriend en vijand in het buitenland op de millimeter kunnen determineren –via allerlei secundaire GPS-voedingen– waar een argeloze/willekeurige zich op een bepaald moment bevindt. Met alle gevolgen van inbreuk op de privacy en voor latente veiligheid van de Surinaamse staatsburger of diens omgeving. Meteen na September 2001 werd het duidelijk, dat Jan en Alleman in kaart werden gebracht. Ging men naar een kranslegging aan de Sophie Redmondstraat bij het Mensenrechtenmonument, werd men met of zonder telelens gefotografeerd. Stond men met vrinden bij ’t Vat’, kwam de eens overspannen afgevoerde ‘Fike’ zogenaamd terug naar ons land omdat hij zich hier toch wel prettig gevoelde en begon onverlet/-belet, driftig een ieder -op het oude buspleintje aan de Kleine Waterstraat- van nabij te fotograferen. Meer nog belangstellend, in vigerende of gewezen assembléeleden. En dan de opgeklopte recepties, waar een geüniformeerde, binnen en buiten een bepaalde residentie, een ieder op de gevoelig digitale camera vastlegde. Uiteindelijk om te beslissen, niet meer op dergelijke opgefokte feestjes te verschijnen, waar ook nog door het Openbaar Ministerie aangeklaagde en zichtbaar gemaakte moordenaars of veroordeelde aanranders van de ‘vrouwelijke eerbaarheid’ (…), vrijelijk konden/kunnen rondlopen, overwegende het rudimentair politieke klimaat, dat zich helaas na 2010 weer vernielzuchtig ging profileren.

- ‘Money talks’. Inderdaad heeft de hoogontwikkelde exponent van de BEP gelijk, als deze onomwonden stelt, dat het ‘grote geld’ direct en indirect de uitslag van komende verkiezingen zou kunnen gaan bepalen. Onder normale omstandigheden en gezonder verhoudingen, zou de afkomst van al dat geld en het leiderschap, justitieel kunnen worden aangesproken. Maar als een departement van ‘JusPol’ onder curatele heeft gesteld en de curator van die opheffingsuitverkoop is partijgenoot van de overzijde (…), dan wordt het moeilijk ‘ja’. Want het allergrootste deel van deze samenleving weet heel goed, waar het geld allemaal vandaan komt en welke ‘grote koeien’ politiek ‘in zwang’ verkeren. Maar het is blijven vechten, tegen de bierkaai. En wordt steeds moeilijker voor enig individu om aangifte te doen of aan te wijzen, waar zaken plaatsvinden die volgens een internationale rechtsorde compleet onaanvaardbaar zijn. De laatste hoop is er dus toch nog op gevestigd, dat de anticriminele observaties vanuit de ruimte (…), genoeg en afdoend aan bewijslast zullen/kunnen aandragen, dat bij eventuele wijziging van het bestuursregiem de gehele zooi kan/mag worden opgeruimd. Tot dan toe is en blijkt het roeien tegen een ‘soela versnelling’ die niet anders erop uit is (…), dan deze samenleving ten eigen voordeel uit misdrijfvergaring, ‘completamente’ over te nemen. En dat wordt dan de transnationale ramp van deze eeuw. Heeft op termijn geen missen. Men ziet het nu al wie de potenties van dit land om zeep helpen…, gelijk overstekend uit nader gedefinieerde winst(-en), voor enkel het individueel te handhaven lijfsbehoud.

- ‘Skowtu’. In Paramaribo zijn drie agenten van Bureau Keizerstraat op non – actief gesteld, na positief te zijn herkend door delen van de straatprostitutie, welke elementen klaarblijkelijk door hen werden mishandeld.

- CBB. Vertrouwen in de gegevens van het Centraal Bureau Burgerzaken (CBB), werd danig geschonden toen een notaris op basis van valse, vervalste dan wel vals verstrekte gegevens en overwegend dus frauduleuze handelingen, een akte van koop en verkoop bleek te hebben gepasseerd. Er is aangifte gedaan in deze zaak, bij bevoegde justitiële autoriteiten van Suriname. De procureur generaal is direct en dus zonder omwegen genaderd. Het gilde van notarissen in kennis gesteld.

 - VHP. De voorzitter van de VHP is terug in Suriname. Hij heeft met een politieke delegatie zowel Nederland als het Midden Oosten bezocht en na gedifferentieerde oriëntaties en gegevensverzameling, duidelijke voorafspraken gemaakt om direct post aankomende verkiezingen van 2015, in het regeercentrum te treden en invulling te geven aan wat allemaal werd/is voorbereid. Nationaal en internationaal.

 - Ergernissen. De SLM heeft geen plek en men wordt gewoon aan z’n lot overgelaten. Mensen nemen afscheid van familie en na drie dagen blijken ze gewoon nog in Suriname te zitten en de kilometers van en naar Zanderij, menigmaal te hebben afgelegd. En dan die zogenaamde IPB-gasten met hun kruiwagencontacten? Of hun iets duurder betaalde economyclass tickets. Die lopen je gewoon voorbij, terwijl een ieder weet…, dat ze in dienst zijn van de luchtvaartonderneming. Als je helemaal pech hebt, gaat zo een kraamvogel met z’n gehele gezin aan boord en jij hebt het nafluiten. Lekker ding toch…, dat ding op Zanderij? Achterlijk gedoe, zul je bedoelen.

 - December 1983. Sloop de hele tent nu maar. “Vandaag EBS, morgen pakken we Suralco”. Zo ging dat in de revo. DAF-YP’s naar Paranam…, met Lieuw Yen Tai begeleidend in zijn blauwe Mercedes Benz en vervolgens ‘caustic soda’, in de Bako- en Excavator buckets die op manschappen van het Nationaal Leger zou worden gemieterd. En toen hadden we daar 1985/’86 Moengo, Stolkertsijver, Moengotapoe en Albina. Twee ruziënde antagonisten die met behulp van zwaar (militair-) materieel en explosieve elkaar in de haren vlogen. Dienstplichtigen die bij het leven omkwamen en burgers die het met moord/doodslag moesten ontgelden. De bauxiet- en aluinaarde-industrie toen compleet vernietigd. Potroom I en II zonder stroom en verklevingen in elke raffinagepijp die Suralo maar kende. Een (re-) piping programma en toen weer gewoon kapotgemaakt door stroom en energiesabotage. Uiteindelijk ging de potroom collectief dicht. Alcoa en Suralco hadden beiden hun best gedaan om in Suriname te blijven. Ondanks sabotage en gijzeling van personeel door allerlei klunzen, of het met geweld afsluiten van mijngebieden. Het doorzeven van Trafo’s en het opblazen van hoogspanningsmasten. Alcoa bleef in dit gedestabiliseerde land en importeerde bauxiet. We willen “de dam” hebben? Kom het dan halen met de hele rest aan rattaplan. We hebben gewoon weer een bedrijf om zeep geholpen. “Na wan hiep hiep hiep…?”. Nu gaat het anders toe. “Ik wil die dam hebben…”. Als het nou gewoon om hebbetje is of nationalisatie. Het is om het even en een uitgesproken zaak. Suralco Alcoa laat je wél weten, dat dit niet in het pakket voorkomt. Als je de dam neemt, dan neem je alles. En dan zien we wel verder. Al in 1983 had men belangstelling om de zaak, onder de loop van een ‘punt 50’ over te nemen. In ieder geval weet men nu, wat de standpunten zijn. Je krijgt geen dam zonder slag of stoot en als je toch neemt, zet je minstens 2000 gezinsleden in groot gevaar. Intern en extern. Want zonder de marktsegmenten die Suralco/Alcoa in de wereld heeft opgebouwd om bijvoorbeeld nog wat aan alumina/aluinaarde te slijten, heeft Suriname zelf helemaal niks. Net als Venezuela. Rijk aan olie, maar een inflatiespiraal door lummels gecreëerd van niet minder dan 64%. En een boycot, inmiddels aangedreven die z’n gelijke niet kent. Alleen maar een sukkeldrive om alles wat we hebben/hadden, vanwege het beangstigend eigen individueel probleem, compleet te vernietigen. En wie heeft men dan toch als onderhandelaar naar Amsterdam gestuurd? Jawel, de energieagent van Finland. In de persoon van een Berluscloni-clone. ‘Nothing else…’. Alleen maar ergernis in Pittsburgh en New York, als men de naam weer hoort van mensen die al in 1983, de Suralco militair wilden overnemen. En dan nu hun ‘sey botu’ spruiten die het stuwmeer ondermijnen, met bomenomhaal en goudwroetend bezig gingen in elke kreek die water aan het Stuwmeer moet toevoeren/-voegen. Van Djoeka- tot Witti-kreek. Alleen maar roodgekleurd water wordt het meer in-/uitgepompt. Ga zo door en het resultaat ligt er nu al. Alcoa wordt eigenlijk onder druk gezet en uiteindelijk weggejaagd. Met of zonder een als bescherming dienende Brokopondo-Overeenkomst. Het zal dit land op z’n tijd wel bezuren. BHP/Suralco/Alcoa? Het was eens! Nu al vecht men in de Para om zaken te bezetten, terwijl men daar noch bezitter noch eigenaar van is. Chaos kan alleen maar groter worden. En de investeerders? Die zullen ver weg blijven van dit ondankbare en stuurloze land.

 - Brand. Een enorme brand aan de Pandorastraat in Ma Retraite II, vernietigde op de dinsdagochtend, het groothandelsbedrijf ‘Florida Enterprises’.

 - Klacht. De Marokkaanse ambassadeur in Nederland gaat een officiële klacht indienen tegen het gewelddadige optreden van de Haagse politie tegen Marokkaanse Nederlanders in de Schilderswijk. “Ik ben er ziek van”, zegt ambassadeur Abdelouahab Bellouki tegen de NOS. De ambassadeur waarschuwt dat een dergelijke aanpak van Marokkanen kan leiden tot provocaties en ernstige problemen. Nederland ontwikkelt zich als een intriest landje.

 - Jaarrede in Den Haag. Net als andere jaren was er in de Troonrede en Miljoenennota veel aandacht voor koopkracht, werkgelegenheid en economische groei. Maar meer dan de afgelopen tijd, ging het op de ‘Derde dinsdag in September’ over de onzekere buitenlandse situatie. Staatshoofd Willem-Alexander stond er uitgebreid bij stil in zijn traditionele jaarrede. Hij noemde onder meer de ramp met de MH17, de crises in Oekraïne en Gaza. Hij zei dat alles met alles samenhangt en dat de ‘…veerkracht van de economie en de samenleving op de proef zullen worden gesteld’. Hij voegde eraan toe, dat ‘…de haat elders in de wereld niet mag overslaan naar onze straten…’. Ook bij het aanbieden van de Miljoenennota aan de Tweede Kamer, wees minister Dijsselbloem van Financiën op de onzekere omstandigheden. Volgens hem is het herstel van de economie broos en vormen de internationale ontwikkelingen een vergroot risico. Een deel van de oppositie verweet het kabinet een gebrek aan ambitie. Daarbij was er onder meer kritiek op de veel te magere plannen om de belastingen te herzien. Het kabinet zei daarover, dat aan de plannen wordt gewerkt. Die zouden op termijn 100.000 additionele banen moeten opleveren. Een van de gedachten is, om de bekostiging van de kinderopvang drastisch te veranderen. Daardoor zouden veel minder mensen een toeslag moeten krijgen. Het Nederlands parlement, praat woensdag en donderdag over de plannen van het kabinet. Dat gebeurt in het belangrijkste debat van het jaar, ‘de Algemene Beschouwingen’. Aldus gegevens die aan de website van NOS.nl werden ontleend.

 - Suicide. Wanneer mensen het niet meer uithouden omdat hun regeringen compleet faalden en er een totaal desolate situatie zich gaat voordoen, waarbij zelf de volksstrijd/-verzet is verdampt, dan heeft men daar als meer juister voorbeeld: Nummer 01 – Guyana en nummer 06 – Suriname. Bron? “The Economist” met redelijk onhebbelijk voer voor lokale statistici die daar, met ingekleurde blik op de regio, een aardig opportunistische bezigheid en vergoelijkingrelatie mee hebben. Guyana 01 en Suriname 06. Wat is het verschil nou eigenlijk. Vijf plekken, op de 187: ‘GUYANA tends to do disappointingly, but not disastrously, in global rankings. It comes 121st out of 187 countries on the UN Development Programme’s human-development index; in the World Economic Forum’s latest competitiveness rankings, it comes 117th out of 144. But when it comes to suicide, Guyana is at the worst extreme (see chart). A World Health Organisation (WHO) report published this month gives Guyana an age-standardised suicide rate of 44.2 per 100,000 inhabitants. That compares with a world average of 11.4, and a figure of 6.1 per 100,000 for low- and middle-income countries in the Americas (neighbouring Suriname, with a similar history and ethnic mix, does very badly, too). The WHO numbers are adjusted to take account of countries’ differing age structures. Children are at less risk of suicide than adults, the elderly more so than the young. But using the unadjusted rate makes little difference to Guyana’s ranking—it lies third (after North and South Korea) for both sexes, and second (after Lithuania) for male suicides. Two sources: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_suicide_rate http://www.economist.com/news/americas/21616972-when-it-comes-people-taking-their-own-lives-guyana-leads-world-desperate-measures?frsc=dg%7Ca

 The Economist chart:

 

- Papatam. Waarom steeds weer negatief in het nieuws? Nu is er een busje, vol met voetballers omgeslagen en zijn velen verwond naar Frans Guyana afgevoerd voor acute behandeling. 

- Scepsis. De samenleving wordt balorig van deze regering Bouterse. Nu hoort men overal op straat, dat de energiecrisis opzettelijk gecreëerd is om een smoes te hebben (…), de nu al verwarrende tarieven per ‘Kilowatt Uur’, omhoog te schroeven. Wat wel weer naar voren is getreden, waren de scherpe discrepanties tussen de cijfers die het staatshoofd wist te presenteren en wat de vicepresident wilde loslaten. De laatste zat immers in een energiecommissie van de Regering Venetiaan. Wat zogeheten onherroepelijk blijkt…, zijn de verhogingen die beide heren willen doorvoeren. Ook nog in een tijd van tomeloze verspilling en dreigende inflatiespiralen. Hoe men het draait of keert…, zal een energietarief wat verhoogd wordt, voor gierende kostenstijging binnen de gezins- en bedrijfshuishoudingen zorg dragen. De koopkracht van de burger- en ambtelijke consument, zal meteen teruglopen en de prijs van eindproducten driftig stijgen. En dat zo voor de verkiezingen, in dit rijkelijk gezegende land? Misschien is dat wel de prijs om onvermogende besturen per ommegaand weg te jagen. ‘Time will tell…, and Lothar Boksteen already told the truth on ABC-radio! Nothing but the truth’. De meest integere techneut die het land wist voort te brengen, gaf de onvervalste waarheid weer. Lees: Zondag 14 September 2014, 13.15 uur Radio ABC – “De Welingelichte Kringen”. Uitstel, afstel en dan gecertificeerde rampspoed…! In die volgorde. Hebben het daarnaast, nooit met een ‘NDP-plus regering’ goed kunnen doen. Nunca! Experimenten, verspilling en gegarandeerde verarming van de bevolking. Een auteursrecht/trademark, dat men bij de NDP ‘plus’ heeft en steeds weer opnieuw kan terugverwachten. De geschiedschrijving liegt er absoluut niet om. Denk maar aan het torpederen van Kabalebo, direct na 25 februari 1980. Oh ja…, en dan de tomeloze verrijking van een illustere eenling en een handvol misdrijfbestendige(-r) cheerleaders en kwakzalvers. Abrikadabri voorop als meest begenadigde vendelafzwaaier. Had men eigenlijk iets geheel anders verwacht? Neen toch?! ‘Changes have to come bro…, very soon’. US$0,26 of US$0,28, per kilowatt uur? Wat een nog krankzinniger mop! ‘Scepsis reigns…!’. Skepticism or scepticism (see spelling differences) is generally any questioning attitude towards knowledge, facts, or opinions/beliefs stated as facts, or doubt regarding claims that are taken for granted elsewhere. Vert.: Filosofisch scepticisme, ook wel principieel scepticisme: een denkhouding van universele twijfel waarbij men ervan uitgaat, dat betrouwbare kennis onmogelijk is en men zich van geen enkele waarheid kan verzekeren.

 - Destination. Vraag heden ten dage een hadjganger, toerist of zakenreiziger, hoe hij/zij denkt over de faciliteiten die de SLM als vliegmaatschappij biedt en men heeft voldoende stof in de oren die per ommegaand noodzakelijkerwijs moeten worden afgewend. Wil men niet een ontsteking oplopen. Weer bleven de mensen onverrichter zake staan. Omdat in de vakantietijd er onderhoud aan een nog steeds ‘enkel’ reuzenpassagiersvliegtuig is gepland en een alternatieve trans-Atlantische configuratie niet alle passagiers kon meenemen. Regionaal de zaak ook nog in het honderd liep, omdat er in Venezuela en een ander onbelangrijk land, weinigzeggende ‘foto-oppies’ moesten plaatshebben. Het is ongetwijfeld de allerhoogste tijd.

 - 87. Een bejaarde man van 87 werd beroofd en met barstverwonding aan de hoofdhuid, hulpeloos in het Livorno-gebied achtergelaten. Suriname Ao. September 2014. En dan de supermarkthouders en mensen aan de Ketjapstraat. Wat wil men nog meer? ‘Enough is enough’.

- Alliantie. De internationale gemeenschap gaat door met de aanpak van IS, zowel politiek als militair. Dat maakten Frankrijk en Irak bekend, na afloop van de Internationale conferentie voor vrede en veiligheid in Irak. Na de Britse en Amerikaanse toezegging en zo veel anderen die door IS-terroristen werden vermoord, zeggen dertig landen –waaronder de machtigste in de wereld– allemaal unaniem, dat ze IS zullen verslaan.

 - Agressieve pogingen. Overnamen in de bierbranche afgewend. Heineken houdt kaaimans buiten de deur. Het Belgisch-Braziliaans bierconcern AB InBev wil zijn Brits-Zuid-Afrikaanse concurrent SABMiller kopen. Dat meldt de Wall Street Journal. InBev, de grootste bierproducent ter wereld, zou met banken in gesprek zijn over een financiering van ruim 94 miljard euro, de grootste transactie in de sector ooit. Daarmee lijkt de poging van SABMiller om Heineken over te nemen, vooral een manier om InBev van zich af te houden.

Roerganger. Als men zo kijkt naar de inauguratie van de nieuwe secretaris-generaal van UNASUR, zou men onbewust kunnen gaan denken, dat Nicolas Maduro van Venezuela de allergrootste Latino-roerganger is of zou mogen worden. Bij goed verstand van elk normaal functionerend mens, zou een inflatiecijfer –in Venezuela van 63.4 procent– toch wel eigensoortig van aard en buitengewoon baanbrekend moeten kunnen overkomen. Of toch weer niet…? Bij dergelijk ondeugdelijke becijferingen, zou zelf de meest rabiate kerkrat, het getroffen en eroderende zelfrespect aan de zelfkant van het minimale vermogen willen plekken. Helaas! ‘Tek ete wan kisi yu srefi…, yere’. http://www.bbc.co.uk/news/world-latin-america-29140359

- Mensenrecht. Als men protesteert tegen de gang van zaken in Venezuela, verdwijnt elke dissident in de frisse kerkers van Nicolas Maduro. Mensenrechten, studentenrechten, burgerrechten, politieke rechten…, allemaal universele rechten die een Nicolas Maduro -met onbegrensde ijver- aan het Venezolaanse volk heeft ontnomen. Ondanks alle waarschuwingen uit vrijwel de gehele internationale gemeenschap. Oppositieleiders gaan heden ten dage, voor een snelgerecht van Maduro. http://www.bbc.co.uk/news/world-latin-america-29151975

- Metaaldelen. Ingeslagen metaaldelen, gevonden in onder meer de lijken van de piloten op “Vlucht MH17”, uit Schiphol gevlogen naar Kuala Lumpur en ook in de lichamen van omgekomen passagiers die boven de Oekraïne werden neergeschoten (…), zullen uiteindelijk het bewijs leveren, dat de scherven afkomstig zijn uit een enkele ‘BUK-ground to air missile’ van Russische makelij. Echter moet nog sluitend onderzoek worden verricht, op de plek waar delen van de Maleisische Boeing 777 en ingeslagen resten van de raket, in oostelijk Oekraïne neerkwamen. Het bewijs is zowat rond. Echter wreed gehinderd, door hernieuwde bombardementen van het gebied op de zaterdagmiddag. Opzettelijk? Dat is een legitieme vraag.

- Curaçao. Verdachten van een misdrijf mijden en schorsen. Veroordeelden nooit meer aan relatieve en/of absolute ‘staatsmacht’ mogen komen? Zou meteen als een goede les, ter overname in de Republiek Suriname kunnen gelden. Want nu denkt iedere fietsendief, dat die ‘untouchable’ is…, omdat veroordeelde drugshandelaren en moordenaars in dit land, nog steeds vrijelijk tussen toeristen op meerder terrasjes aan de VSOP nippen. Ook nog een paar ‘duo selfies’voor de export weten te organiseren. Ontken ook dat nog maar eens, een zinvoller keer.

- Kaseko. In het praatprogramma ‘Pauw’, gaf op de vrijdagavond rapper Typhoon, winnaar van de “VPRO 3VOOR12 Award”, zijn illustratiever mening over de ‘wijziging van liedteksten voor het Sinterklaasfeest’ en het tomeloze aan gehannes (…), waaronder de eeuwigdurende worsteling van kortzichtig gehouden autochtone Nederlanders, ter zake een ‘gewenste denkomslag’ die donkere en ‘niet’ tegen elkaar uitgespeelde mensen in de polder ‘bij herhaling’ opeisen. Men is de vernedering beu en onder meer de PVV-smoes, dat het enkel om behoud van een onschuldig traditioneel kinderfeest gaat, “…zat…”! Typhoon mocht ook zijn kunsten laten zien en horen, onder begeleiding van zijn Zwolse band. Aan het eind van een hypergevoelig lied…, wist Typhoon de swing erin te krijgen met een kaseko-roffel die menig autochtoon ‘in heupwiegende beweging’ bracht. Lekker tropisch, toch?! http://pauwenwitteman.vara.nl/media/320051 http://pauwenwitteman.vara.nl/media/320345 www.youtube.com/watch?v=9SBaTjTH1gw

- Etnisch. Volgens een insider bij de CLO moeten etnische Chinezen in het land Suriname, een eigen ziekenhuis in Commewijne kunnen opzetten. De vraag is wel weer of er een verrijking ofwel verarming van de soevereiniteit van ons land, volk en ingezetenen plaats heeft dan wel juist het tegenovergestelde. ‘Denk a tori…!’.

- MH17. Was er op de vrijdag nog sprake van een serene rust, kwam het op de zaterdagmiddag tot heel wat anders. Bij de rampplek van vlucht MH17 in Oost-Oekraïne is ‘s middags hevig gevochten. Verslaggevers van het Nederlandse ‘Nieuwsuur’ verklaarden met de schrik in de broze benen, dat het regeringsleger en pro-Russische separatisten elkaar plotseling bestookten met onder meer mortiergranaten. De aanwezige journalisten moesten maken, dat ze zeer snel wegkwamen. Volgens Oekraïense militairen zijn er voor het eerst sinds het staakt-het-vuren, weer gevechten in het onderzoeksgebied.

- ISIS of IS. Waar ook ter wereld. Volgens de Egyptische minister Shukri van Buitenlandse Zaken zijn er banden tussen terreurorganisatie Islamitische Staat en andere extremistische groepen in de regio. Daarom is wereldwijd ingrijpen volgens hem nodig. Shukri zei dit op een persconferentie in Caïro na overleg met zijn Amerikaanse ambtgenoot Kerry over de strijd tegen IS. Kerry zei na afloop dat er een belangrijke rol voor Egypte is weggelegd bij de strijd tegen IS, die grote delen van Irak en Syrië in handen heeft. Kerry sprak in de Egyptische hoofdstad ook met de Egyptische president Al Sisi en de leider van de Arabische Liga, Nabil al-Arabi. Egypte liet eerder al weten de Amerikaanse strategie om IS uit te schakelen, te steunen. Kerry reist al dagen door het Midden-Oosten om medestanders te vinden in de strijd tegen de IS-extremisten. Kerry is op zoek naar concrete toezeggingen over hulp bij de strijd. Of Egypte die ook heeft gedaan, is nog niet bekend.

- En dan nu…! Judoka Dex Elmont heeft bij de “Grand Prix in Zagreb”, het “goud” gewonnen. Hij klopte in de finale Andre Alves met ‘waza-ari’. Elmont won eerder met ‘ippon’ van Bayram Ceylan en Jakub Jecminek. Vervolgens, versloeg hij Leandro Cunha met ‘yuko’ en won hij in de halve finales op ‘strafjes’ van Nichollas Delpopolo.

- EBS babbels ‘so bun’. Op de late vrijdagmiddag lieten de Energiebedrijven Suriname N.V. weten, dat de stroomverbruiken weer toenemen. Is dat het allergrootste nieuws? Vindt men dat gek? Mensen keren langszaam terug van al hun vakantieadressen in binnen- en buitenland. Treffen nu inderhaast allerlei voorbereidingen, dat kinderen ongehinderd naar school terug kunnen keren. Beware…, EBS is telling oldschool stories!

De Observateur van Sranan. 

 

WAT IS BELANGRIJKER?

WAT IS BELANGRIJKER?

Paramaribo en omstreken hebben al enige weken te maken met een ernstige energiecrisis. De EBS kunnen niet voldoen-de elektrische energie leveren aan de verbruikers en zijn daarom genoodzaakt tot het zogeheten load shedding over te gaan, hetgeen inhoudt dat bepaalde wijken volgens een opgesteld schema voor enkele uren worden uitgeschakeld. De EBS die voor een groot deel afhankelijk zijn van de Sural-co voor het leveren van elektriciteit, kregen enkele weken ge-leden van de laatstgenoemde maatschappij te horen dat er voor 30 procent minder elektrische energie geleverd zal kun-nen worden, omdat het water in het stuwmeer te Afobaka een te lage stand heeft om meerdere turbines te laten draaien.

KRP-13-09-2014

VERKEERDE AANPAK

VERKEERDE AANPAK

KRP-06-09-2014
Het is al enkele jaren flink onrustig in de rijstsector en dan voornamelijk in het district Nickerie. Rijstboeren klagen al jaren over de alsmaar stijgende bedrijfskosten en het uitblij-ven van steun van de overheid. Vrijwel alle kosten zijn voor de rijstboeren toegenomen en dan in het bijzonder het erns-tig verhoogde kostenplaatje van brandstof na het toepassen van de zogenaamde government take kort na het aantreden van de regering-Bouterse in augustus 2010. De rijstboeren hebben vanaf het aantreden van deze regering hun misnoe-gen geuit over met name het uitblijven van overheidssubsidie van de rijstsector voor met name brandstof.

GEEN SNELLE OPLOSSING

GEEN SNELLE OPLOSSING

KRP-30-08-2014
De president van ons land heeft de afgelopen week in De Na-tional Assemblee aan het Surinaamse volk een verklaring ge-geven hoe het zo gekomen is dat velen thans vrijwel dage-lijks met load shedding te maken hebben. Het was een lang verhaal dat er eigenlijk op neer kwam dat de regering ernstig gefaald heeft en dat we daarom dagelijks in verschillende wij-ken voor meerdere uren zonder stroom zitten. De president vertelde ook dat de Suralco al in 2013 had gewaarschuwd voor een situatie waarbij er op een gegeven moment onvol-doende water in het Van Blommensteinmeer te Afobaka zou kunnen zijn waardoor de maatschappij turbines zou moeten uitschakelen en ten gevolge daarvan ook veel minder stroom aangegeven in megawatts zou kunnen leveren aan de EBS.

​LOAD SHEDDING

 

LOAD SHEDDING

KRP-23-08-2014

De Energie Bedrijven Suriname , EBS zijn deze week tot het zogeheten load shedding overgegaan. Een mooie naam voor het bij toerbeurt uitschakelen van de stroomtoevoer in verschillende wijken in Paramaribo en omgeving. Gebieden die normaliter dagelijks door de EBS van stroom worden voorzien. Niemand had tot vorige week kunnen bevroeden dat wij wederom met het zogeheten load shedding te maken zouden krijgen. Voor degenen die de jaren tachtig van de vorige eeuw hebben meegemaakt is load shedding helemaal geen vreemd verschijnsel. Toen hadden Paramaribo en omstreken ook met regelmatige stroomuitval te maken, maar dat had toen te maken met sabotageacties van de bende van Brunswijk die elektriciteitsmasten van de Suralco tussen Paranam en Afobaka had vernietigd. Thans is het zo, dat de EBS niet voldoende capaciteit hebben om de gemeenschap in voldoende mate van elektriciteit te voorzien. Hoe is dat zo gekomen?

 

#

#
#
#
#